Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

התחלת נסיעה בירידה כשקר

מעבר לפיתרון נפתר ע"י Camaro 92,

פוסטים מומלצים

פורסם
בתאריך 11.12.2025 בשעה 21:21, Buki כתב:

אבל לא היית בירידה. 

כשנוסעים בירידה עם הילוך משולב בלי לגעת בגז, אין בעירה בכלל. אלא אם כן מחשב מנוע במצבים האלו עדיין מזריק דלק בשביל שהמנוע כן יגיע לטמפרטורת עבודה. 

זו שאלה מעניינת שהעלתי בפורום בעבר כמה פעמים אבל לא נמצאה לזה תשובה ודאית.

נגיד דוגמא קיצוני. להמחשה, יורד בירידה באורך 30 קילומטר, כל הדרך על 90 קמ"ש בלי לגעת בגז, אין בעירה במנוע. התחלתי עת הירידה בטמפרטורת עבודה, בהנתן אין בעירה בכלל, אפילו עם טרמוסטט סגור המנוע יתחיל להתקרר. 

אז השאלה האם בשלב מסויים מחשב מנוע יתחיל להזריק דלק בשביל לשמור עם טמפרטורת עבודה? 

סליחה שאני שואל אבל זה תמיד טוב לדעת. אתה אומר שכאשר נוסעים בירידה ממושכת המנוע לא מקבל דלק? אז מה מונע ממנו להיכבות? ומדוע הטורים רק עולים אם מדובר בירידה ואין דלק? בכדי למנוע מהטורים להגיע גבוה אני משלב לניוטרל ולוחץ על הברקס מדי פעם. אילו לא זה הטורים עולים גבוה.

בתאריך 17.12.2025 בשעה 16:15, borsood כתב:

לילית נגר לא ששיחקה בסמי וסוסו אלא בשטיח המעופף. את סוסו דיבבה שחקנית אחרת.

וכדי לא לסטות מנושא השרשור:

בנסיעה בירידה: אנרגיה פוטנציאלית מומרת לאנרגיה קינטית (סיבוב הגלגלים ונסיעה) ע״י כח המשיכה של כדור הארץ.

כאשר הילוך משולב אנרגיה קינטית (סיבוב הגלגלים) מועברת לאנרגיה קינטית (סיבוב המנוע) באמצעות מערכת ההילוכים. כיוון שהמנוע מסתובב ואינו צריך להעביר אנרגיה לגלגלים, מחשב הרכב מנתק את הזרמת הדלק למנוע, והצריכה הרגעית היא 0.

כאשר הילוך לא משולב, הגלגלים עדיין מסתובבים בגלל כח המשיכה, אבל לא מעבירים אנרגיה למנוע. לכן מחשב הרכב מזרים כמות מינימלית של דלק שבוער במנוע וממיר אנרגיה כימית (דלק) לאנרגיה קינטית (סיבוב המנוע).

במישור כאשר אין הילוך משולב הגלגלים לא מקבלים אנרגיה ולכן הרכב לא ינוע.

האלטרנטור הוא רכיב נפרד שהופך אנרגיה קינטית של סיבובי המנוע לאנרגיה חשמלית שמסופקת לצרכני החשמל ברכב כמו מערכת ההצתה וממלא את המצבר שהופך אנרגיה חשמלית לכימית ולהפך.

ברכב מודרני תקין המנוע מגיע לטמפרטורת עבודה תוך חצי דקה-דקה. אם המנוע מתחמם הרבה יותר לאט צריך לשלול בעיה במערכת הקירור של המנוע.

כאשר אני יוצא לעבודה בחמש לפנות בוקר בטמפרטורה של 10 מעלות אני נותן לרכב להתחמם 2 דקות ואז נוסע בסל"ד נמוך יחסית עוד דקה וקצת. לוקח לרכב כשלוש וחצי דקות בכדי להגיע לטמפרטורת עבודה. טרמוסטאט יחסית חדש ונוזל קירור בן שנה וקצת. אז אתה אומר בעצם שמשהו אצלי לא תקין?

"אני מתחפש לטיפת שמן במערכת ההנעה ומתחיל לזרום בתוך כל הצינורות, השסתומים והקופסאות ואז אני מאתר את התקלה"

ישראל טילן, המיתוס והאגדה, מגדולי מהנדסי ישראל.

• תגובות 111
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם
לפני 49 דקות, Cerebral Cortex כתב:

סליחה שאני שואל אבל זה תמיד טוב לדעת. אתה אומר שכאשר נוסעים בירידה ממושכת המנוע לא מקבל דלק? אז מה מונע ממנו להיכבות? ומדוע הטורים רק עולים אם מדובר בירידה ואין דלק? בכדי למנוע מהטורים להגיע גבוה אני משלב לניוטרל ולוחץ על הברקס מדי פעם. אילו לא זה הטורים עולים גבוה

זה הוסבר בשירשור כמה פעמים אבל אני אחזור שוב.

נגיד אתה יורד מירושליים בפורד פיאסטה שלך עם גיר ידני. 

אתה בהילוך 4 על  80 קמ"ש 3000RPM. 

ברגע שעזבת את הרגל מהגז, מחשב מנוע (אפילו כזה ישן כמו בפיאסטה) מפסיק לשלוח פולסים למזרק היחידי שיש שם. המזרק נשאר סגור, משאבת דלק עדיין פועלת ומזרימה דלק אבל הכל חוזר חזרה למיכל דרך קו העודפים.

מה שמונע מהמנוע להכבות זה כוח הכבידה שמריץ את הרכב בירידה, הגלגלים דרך הגיר שמשולב להילוך 4 ממשיכים לסובב את המנוע ב 3000RPM. 

מה שמונע מהמנוע לעלות יותר גבוה זה הקומפרסיה. המנוע עדיין דוחס  אוויר בכל פעימת דחיסה וזה מה שמונע מהרכב להאיץ. האנרגיה מתבזבזת על דחיסת אוויר - בלימת ממוע. 

בקטעים היותר  תלולים של הירידה יתכן שכוח הכבידה יגבר כל הקומפרסיה והמנוע יעלה לסל"ד יותר גבוה אז כן צריך להיעזר בבלמים.

אבל עדיין לא להוציא לניוטרל כי אז לא יהיה את אפקט בלימת המנוע שמוריד חלק מהעומס מהבלמים.

בכל מקרה ברגע שמעברים לניוטרל הגלגלים כבר לא יסובבו את המנוע והמחשב יחדש את הזרקת הדלק.

• אהבתי 5

פורסם (נערך)

גם אני הבנתי ככה, שהרכב יודע להמיר אנרגיה פוטנציאלית כבידתית לאנרגיה קינטית, ובנוסף לזה, האלטרנטור ממיר את האנרגיה הקינטית לאנרגיה חשמלית ככה שהרכב עובד רגיל לגמרי גם בלי הזרקת דלק לאורך כל הירידה.

עריכה אחרונה על ידי גולדן191
פורסם (נערך)
לפני 31 דקות, Buki כתב:

ברגע שעזבת את הרגל מהגז, מחשב מנוע (אפילו כזה ישן כמו בפיאסטה) מפסיק לשלוח פולסים למזרק היחידי שיש שם. המזרק נשאר סגור, משאבת דלק עדיין פועלת ומזרימה דלק אבל הכל חוזר חזרה למיכל דרך קו העודפים.

מה שמונע מהמנוע להכבות זה כוח הכבידה שמריץ את הרכב בירידה, הגלגלים דרך הגיר שמשולב להילוך 4 ממשיכים לסובב את המנוע ב 3000RPM. 

מה שמונע מהמנוע לעלות יותר גבוה זה הקומפרסיה. המנוע עדיין דוחס  אוויר בכל פעימת דחיסה וזה מה שמונע מהרכב להאיץ. האנרגיה מתבזבזת על דחיסת אוויר - בלימת ממוע. 

בקטעים היותר  תלולים של הירידה יתכן שכוח הכבידה יגבר כל הקומפרסיה והמנוע יעלה לסל"ד יותר גבוה אז כן צריך להיעזר בבלמים.

אבל עדיין לא להוציא לניוטרל כי אז לא יהיה את אפקט בלימת המנוע שמוריד חלק מהעומס מהבלמים.

בכל מקרה ברגע שמעברים לניוטרל הגלגלים כבר לא יסובבו את המנוע והמחשב יחדש את הזרקת הדלק.

תודה על ההסבר אבל לא מדובר בפיאסטה עם גיר ידני אלא על סיוויק עם גיר אוטומט. בירידה חזקה שום דבר לא מונע מהמנוע לטפס גבוה בסל"ד מלבד לחיצה על הבלמים ולא נוח לי שהס"ד מטפס גבוה. 

עריכה אחרונה על ידי Cerebral Cortex

"אני מתחפש לטיפת שמן במערכת ההנעה ומתחיל לזרום בתוך כל הצינורות, השסתומים והקופסאות ואז אני מאתר את התקלה"

פורסם (נערך)

הוא נתן דוגמא עם גיר ידני כדי לפשט את העניין. גם בגיר אוטומטי בסופו של דבר, הכח עובר דרך כמה מרכיבים שיוצרים תנועה בין המנוע לגלגלים. הגיר שנמצא באמצע הוא לא באמת גורם מהותי שמשנה את המשוואה, בין אם זה גיר אוטומטי, ידני או רובוטי. בסופו של יום, המנוע והגלגלים מחוברים ולכן אם הגלגל מסתובב אז המנוע מסתובב. אם המנוע מסתובב והסוויץ במצב פתוח - אז כל החשמל גם יעבוד יחד עם המנוע. זו מכניקה פשוטה.

זה שלא נוח לך שהסלד עולה גבוה זה פסיכולוגי ואין לכך שום הצדקה רציונלית. גם בסיוויק שלך, בירידה תלולה המנוע כנראה לא יעבור 3-3.5 אלף סל"ד. יתכן והוא אפילו מוריד הילוך באופן יזום כי הוא מזהה שמדובר בירידה ובניגוד אליך, מחשב המנוע או הגיר מתוכנן כך שיוריד עומס מהבלמים על ידי בלימת מנוע (שמתרחשת יותר ככל שהסל"ד גבוה).

העברה לניוטרל מסכנת אותך מאחר ואתה מעמיס על הבלמים, עלול להרתיח אותם ולבסוף לאבד כח בלימה.

עריכה אחרונה על ידי EliC25
  • אהבתי 5
פורסם
לפני 15 דקות, EliC25 כתב:

הוא נתן דוגמא עם גיר ידני כדי לפשט את העניין. גם בגיר אוטומטי בסופו של דבר, הכח עובר דרך כמה מרכיבים שיוצרים תנועה בין המנוע לגלגלים. הגיר שנמצא באמצע הוא לא באמת גורם מהותי שמשנה את המשוואה, בין אם זה גיר אוטומטי, ידני או רובוטי. בסופו של יום, המנוע והגלגלים מחוברים ולכן אם הגלגל מסתובב אז המנוע מסתובב. אם המנוע מסתובב והסוויץ במצב פתוח - אז כל החשמל גם יעבוד יחד עם המנוע. זו מכניקה פשוטה.

זה שלא נוח לך שהסלד עולה גבוה זה פסיכולוגי ואין לכך שום הצדקה רציונלית. גם בסיוויק שלך, בירידה תלולה המנוע כנראה לא יעבור 3-3.5 אלף סל"ד. יתכן והוא אפילו מוריד הילוך באופן יזום כי הוא מזהה שמדובר בירידה ובניגוד אליך, מחשב המנוע או הגיר מתוכנן כך שיוריד עומס מהבלמים על ידי בלימת מנוע (שמתרחשת יותר ככל שהסל"ד גבוה).

העברה לניוטרל מסכנת אותך מאחר ואתה מעמיס על הבלמים, עלול להרתיח אותם ולבסוף לאבד כח בלימה.

נכון מאוד, הגיר מוריד הילוך אבל הוא מטפס גבוה ואפילו מעל 3500 סל"ד. ידוע שהוצאה לניוטרל היא לא "בריאה" מה גם שזה גורם לשחיקה של הגיר כאשר משלבים להילוך כאשר הרכב נמצא במהירות גבוהה והמנוע בסל"ד נמוך. לגבי הבלימת מנוע אני לא רואה שהמהירות מושפעת אלא להיפך, אם אני לא לוחץ על הבלמים, למרות שהגיר מוריד הילוך המהירות גדלה וכך גם הסל"ד ולכן כפי שרשמת זה לא נוח. אגב, ישנן מדינות בעולם שזה לא חוקי לנסוע בירידה כאשר נמצאים בניוטרל.

• מצחיק 1

פורסם (נערך)
לפני 15 דקות, Cerebral Cortex כתב:

ישנן מדינות בעולם שזה לא חוקי לנסוע בירידה כאשר נמצאים בניוטרל. 

ישראל היא אחת מאותן מדינות...

נסיעה בירידה תק' (מס' 3) תש"ל-1970

159. (א)  לא ינהג אדם ברכב מנועי בירידה אלא כשאחד מהילוכיו מחובר ומופעל.

(ב)  הוצב בדרך תמרור המזהיר על ירידה מסוכנת לא ינהג אדם רכב מנועי באותה ירידה אלא בהילוך נמוך מתאים לפי סוג הרכב ובהתחשב במידת השיפוע ואורך הירידה.

(ג)   הותקנו ברכב מנגנונים מיוחדים להאטת מהירות הנסיעה בירידה, על נוהג הרכב להפעילם שעה שהוא נוהג בירידה כאמור בתקנת משנה (ב).

עריכה אחרונה על ידי Tom_22
  • אהבתי 4
  • רעיון טוב! 1
פורסם
לפני 21 דקות, Cerebral Cortex כתב:

נכון מאוד, הגיר מוריד הילוך אבל הוא מטפס גבוה ואפילו מעל 3500 סל"ד. ידוע שהוצאה לניוטרל היא לא "בריאה" מה גם שזה גורם לשחיקה של הגיר כאשר משלבים להילוך כאשר הרכב נמצא במהירות גבוהה והמנוע בסל"ד נמוך. לגבי הבלימת מנוע אני לא רואה שהמהירות מושפעת אלא להיפך, אם אני לא לוחץ על הבלמים, למרות שהגיר מוריד הילוך המהירות גדלה וכך גם הסל"ד ולכן כפי שרשמת זה לא נוח. אגב, ישנן מדינות בעולם שזה לא חוקי לנסוע בירידה כאשר נמצאים בניוטרל.

אם הרכב מוריד הילוך עצמאית, האם אין לך אפשרות להעלות הילוך וכך להפחית את מהירות המנוע? לחיצה על הבלמים בירידה מובילה את מחשב הרכב להוריד הילוך כדי לייעל את הבלימה ולהפחית מהעומס על הבלמים. זה ככה גם בסוזוקי 2008 שלנו. לא מבין את הטיעון של נוחות. יש דרך לנהוג בצורה תקינה ובטיחותית ויתכן שהיא כוללת קצת יותר רעשי מנוע מהרגיל. מעבר לכך מה לא נוח?

פורסם
לפני שעה, גולדן191 כתב:

האלטרנטור ממיר את האנרגיה הקינטית לאנרגיה חשמלית ככה שהרכב עובד רגיל לגמרי גם בלי הזרקת דלק לאורך כל הירידה.

לא יודע למה אתה קושר את האלטרנטור לסוגיה הזו, הוא לא קשור.

אלטרנטור הוא אחד מאביזרי מנוע שמורכבים על המנוע ומסתובבים יחד עם המנוע באמצעות רצועה, בין אם יש הזרקת דלק ובין אם אין, בירידה, במישור, בעליה, בחניה, תמיד. 

יחד עם האלטרנטור מסתובב גם מדחס מזגן, משאבת הגה כוח במכוניות עם הגה הידרוולי, משאבת מים, משאבת הזרקה לחץ גבוה איפה שיש. 

כל אלו ממירים אנרגיה סיבובית למשהו אחר - חשמל, לחץ גז במזגן, לחץ נוזל הגה כוח, לחץ דלק. 

כולם עובדים תמיד כל עוד המנוע מונע בלי קשר לתנאי הנסיעה.

• אהבתי 1

פורסם
לפני כשעה, Tom_22 כתב:

ישראל היא אחת מאותן מדינות...

נסיעה בירידה תק' (מס' 3) תש"ל-1970

159. (א)  לא ינהג אדם ברכב מנועי בירידה אלא כשאחד מהילוכיו מחובר ומופעל.

(ב)  הוצב בדרך תמרור המזהיר על ירידה מסוכנת לא ינהג אדם רכב מנועי באותה ירידה אלא בהילוך נמוך מתאים לפי סוג הרכב ובהתחשב במידת השיפוע ואורך הירידה.

(ג)   הותקנו ברכב מנגנונים מיוחדים להאטת מהירות הנסיעה בירידה, על נוהג הרכב להפעילם שעה שהוא נוהג בירידה כאמור בתקנת משנה (ב).

וואלה נכון, מעל 30 שנים עברו מאז הטסט, לך תזכור.
https://www.facebook.com/share/v/17ojNsWDoN/

פורסם

והשאלה שלי מדוע המנוע כמו שנכתב פה, צריך להזרים יותר אוויר מסעפת היניקה למנוע? בשביל בלימת מנוע שאנחנו בירידה הרי האנרגיה הקינטית מהגלגלים בירידה שמסובבת את המנוע(בהילוך מסויים כנראה נמוך) מספיקה בלבד לא?

פורסם
לפני 4 דקות, Oren_Barazani כתב:

מדוע המנוע כמו שנכתב פה, צריך להזרים יותר אוויר מסעפת היניקה למנוע?

איפה זה נכתב?

פורסם
לפני 9 שעות, Buki כתב:

מה שמונע מהמנוע לעלות יותר גבוה זה הקומפרסיה. המנוע עדיין דוחס  אוויר בכל פעימת דחיסה וזה מה שמונע מהרכב להאיץ. האנרגיה מתבזבזת על דחיסת אוויר - בלימת מנוע

אני חושב כאן בהדגשה או שלא הבנתי נכון? היינו יש אוויר דחוס ממקודם במנוע בפתיחת המצערת בפעם האחרונה לפניי הירידה?אבל בירידה אין יניקת אוויר מהסעפת שנדחס במנוע?

הצטרף לדיון

ניתן לפרסם הודעה כעת ולהירשם לאתר מאוחר יותר. במידה וכבר יש לך חשבון בפורום, התחבר כעת בכדי לפרסם באמצעות החשבון שלך.

Guest
הגב לנושא זה...

×   התוכן שהדבקת מסוגנן.   הסר סיגנון

Only 75 emoji are allowed.

×   הקישור שלך הוטמע אוטומטית בגוף ההודעה.   הצג כקישור רגיל

×   התוכן הקודם שלך שוחזר.   ניקוי העורך

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• תוכן חדש...