Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

אסטוניה כמשל

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 3816 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

אסטוניה, מכירים? בטח מכירים. פעם בשנה אתם שומעים עליה באירוויזיון. אני לא צופה באירוביזיון ולכן לא שמעתי עליה מעולם, עד שמישהו שכל שוכני הפורום הזה צריכים להכיר לו תודה בצורה כזו או אחרת, חשב שזה יהיה רעיון טוב אם הוא יביא אותי למדינה שכוחת האל הזאת לצרכי עבודה. עדיין לא סיימתי להתלבט אם אני גם צריך להכיר לו תודה על כך... :lol:

בכל מקרה, עם הבחירות ההולכות וקרבות חשבתי לספר לכם קצת על מדינה אירופאית (כבר יותר משנתיים המטבע העובר לסוחר כאן הוא יורו) קטנה ודי חסרת חשיבות בצפון מזרח אירופה, ולהשוות אותה למדינתנו האהובה, ישראל.

נתחיל בברור מאליו: קר פה. קר פה טילים. זה לא קשור לבחירות או למדינה עצמה, אבל נראה לי הגיוני לציין את זה בכל זאת.

קצת על אסטוניה, בעזרת ויקיפדיה בעיקר:

היא גדולה בערך פי 2 בשטחה מישראל, בעוד שחיים בה 1.3 מיליון תושבים בלבד, פחות מחמישית מהכמות בארץ.

היא שייכת למדינות הבלטיות כגון ליטואניה ולטביה והייתה חלק מהאיחוד הסובייטי, אבל אנשיה קרובים יותר לפינים ואפילו להונגרים (וכך גם השפה, שלא דומה בכלל לרוסית). עם זאת, קרוב לשליש מהתושבים הם רוסים.

היא רפובליקה דמוקרטית עם תל"ג (תוצר לאומי גולמי) של כ-70% מישראל (מה שאומר שבגדול אנשים מרוויחים כאן 70% מבישראל, ובנוסף המחייה כאן זולה יותר בהתאם). התל"ג שלה הוא הגבוה ביותר מבין המדינות הסובייטיות לשעבר והיא נחשבת "כלכלה בעלת הכנסה גבוהה" ע"י הבנק העולמי. נכון ל-2011 היא ממוקמת 34 באינדקס הפיתוח האנושי (מדד שמתיימר לחשב את איכות החיים בכל מדינה ביחס לכל מיני פרמטרים). ישראל נמצאת במקום ה-17 והמאוד גבוה, אגב.

היא במקום ה-3 בעולם במדד העיתונות החופשית ב-2012 (אחרי נורבגיה ופינלנד). הייתה במקום הראשון בעולם במדד הכלכלה החופשית (ב-2006). במקום גבוה מאוד במדד הפוליטיקה החופשית העולמי ובמקומות גבוהים משמעותית מישראל במגוון מדדי חינוך.

היסטוריה קצרה: הנאצים פלשו לאסטוניה במלחה"ע השנייה, ובסיומה היא נכבשה מחדש ע"י הרוסים והפכה למדינה סובייטית. לאחר עשרות שנים של דיכוי סובייטי נפלה ברית המועצות ובסוף 1991 אסטוניה זכתה שוב לעצמאות.

פוליטיקה: עקרונות הדמוקרטיה באסטוניה פועלים בדומה לישראל, עם תפקידים דומים לנשיא, לראש הממשלה ולחברי ה"כנסת" (101 במספר כאן). ההצבעה, אגב, היא אלקטרונית – ניתן להצביע מהבית, דרך האינטרנט. בכלל, אסטוניה מתגאה בקידמה שלה בנושא זה, כפי שנראה בהמשך.

בבית המשפט העליון יושבים 19 שופטים (יותר מבארץ) ויש 11 משרדי שרים (הפסקתי לספור בארץ). ואלו שמות: משרד החינוך והמחקר, משרד החוץ, המשרד לעניינים סוציאליים, משרד הפנים, משרד האוצר, משרד החקלאות, משרד הכלכלה והתקשורת, משרד התרבות, משרד לענייני הסביבה, משרד הביטחון ומשרד המשפטים. אגב, יש רק שרה אחת כיום. בוז.

צבא: גם באסטוניה חובה לשרת בצבא, אבל רק לגברים ולתקופה של פחות משנה. תקציב הצבא הוא כ-2% מהתל"ג (אצלנו פי 6-7 מזה).

כלכלה: כאמור, מדובר בכלכלה חופשית הרבה יותר מישראל (ב-2012 הם 16, אנחנו 48 ). לאסטוניה יש את היחס הנמוך ביותר של חוב ממשלתי לעומת התל"ג מבין כל מדינות אירופה (6.1% בסוף 2011). למרבית המדינות האחרות, כולל גרמניה, צרפת, ספרד, הולנד ואוסטריה, יש חוב של יותר מ-40%, לחלקן של יותר מ-100%. בישראל החוב עומד על כ-74%.

התקציב הממשלתי באסטוניה מאוזן. מס ההכנסה הוא קבוע באחוזים (אין מדרגות) ועומד על כ-21% (ירד בחמישה אחוזים מאז 2004). השכר הממוצע כאן עומד על כ-800 יורו בלבד (דומה לשכר המינימום אצלנו). עם זאת, חצי מהתל"ג מיוצר בעיר הבירה טאלין, שכוללת כשליש מהאוכלוסיה. השכר הממוצע בטאלין גבוה בעשרות אחוזים מהשכר הממוצע הכללי במדינה, ומהבחינה הזו העיר מצליחה יותר מהממוצע האירופי.

יש כאן 12% אבטלה, אבל צמיחת תל"ג של 8% בשנה ב-2011, פי 5 מהממוצע האירופי.

מבחינה תחבורתית יש כאן רשת רכבות יעילה, אוטובוסים וטראמים. תחבורה ציבורית היא בחינם לתושבים בחלקים מהשנה. גם כשהיא לא – היא מאוד זולה. יש שליש יותר מכוניות לאדם מבארץ, והדלק עולה כרגע כ-6.5 שקלים לליטר. המכוניות כמובן זולות משמעותית במרבית המקרים, במיוחד יד שנייה. אפשר להביא מכונית מכל מקום באירופה, בלי שום בעיה.

עלויות מגורים - אפשר לקנות כאן בית גדול ומאובזר קרוב למרכז העיר בפחות ממיליון שקלים. וילה ענקית ומפוארת ביותר תעלה פחות משני מיליון. דירות – בגרושים. ניתן לשכור דירת 3 חדרים איכותית באמא של המרכז בפחות מ-5000 שקלים בחודש, כולל כל ההוצאות. טיפה הצידה מהמרכז והסכומים נחתכים.

קניות בסופר – מה תגידו על 4 שקלים לכיכר לחם? 3 שקלים לבקבוק בירה מקומית? 6 שקלים ל-150 גרם גבינת ברי איכותית? 2 שקלים ליוגורט? 4 שקלים לבקבוק קולה? אם תלכו למסעדה איכותית, אגב, המחירים יהיו דומים לארץ, אבל אפשר בקלות למצוא מסעדות זולות יותר.

תעודת זהות – התעודה כאן היא כרטיס מוצפן ומקודד עם כל הפרטים החשובים של התושב. ניתן להשתמש בה בשביל לחתום על מסמכים ובשביל לבצע כל פעולה שתרצו מול משרדי הממשלה – מהנוחיות של הכורסא בבית. מכניסים אותה לקורא מיוחד ואפשר להכנס לכל משרד ממשלתי או בנק דרך האינטרנט, לחתום על טפסים, לבקש הלוואות ולקבל שירותים. ניתן להשתמש בה בשביל לשלם על תחבורה ציבורית, כאמור בשביל להצביע ועוד. אגב, חיבור האינטרנט כאן הוא מהמהירים בעולם, ובשנה הבאה יגיע גם ל-1 ג'יגה לשנייה :idea: גם ויפי יש כאן חופשי בכל מקום, בלי סיסמאות ושטויות אחרות.

מה שכן, קר כאן טילים :-D

דיווחים נוספים - בהמשך.

רוני

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

נא לא לבקש ממני גישה לאוף טופיק

• תגובות 281
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

תמונות שפורסמו בשרשור

פורסם

אילו את הכל הטקסט שרוני כתב, היה צריך לדקלם אסטוני מצוי, הוא היה מסיים להקריא אחרי 18 שעות.

:lol:

toyota verso 2016 - יש מקום לכולם!

בעבר : ניסאן NV200 2012, סיטרואן ג'מפי 2007, רנו קנגו DCI  2007,  פולו סטיישן SDI 2000, לנסר 93, אופל קדט 84.

פורסם

בהמשך לסעיף האחרון, אסטוניה היא לא פחות ממעצמת טלקום, לפחות בקנה מידה אירופאי. הגיאוגרפיה הנוחה מחד וסגנון העבודה הנורדי (בשילוב עם השכר הנמוך) מאידך גרמו לכך שבימינו כל חברת תקשורת ואינטרנט שמכבדת את עצמה מריצה את האלפא והבטא-טסטים שלה דווקא במדינה זו. כתוצאה, התשתיות שלהם מפותחות מאד והתושבים נהנים.

את הנושא החשוב ביותר כמובן השמטת... אבל זה משהו שעדיף לדבר עליו בקיץ, ורצוי עם יותר תמונות ופחות מילים. :-)

estonia-estonia-estonian-girls-heaven-on-earth-demotivational-poster-1275750796.jpg

פורסם

גמני עם הדעה של קודמי לתגובות.

אם למרות הקור אתה יוצא החוצה - צלם קצת. לא, לא רק מכוניות, אלא את הכחורות היפיפיות שמסתובבות שם.

וזו המלצה שקבלתי מסקנדינבית אחת...

ובעניין הטכנולוגיה הסלולרית - עד היום אני מתסובב עם סים בינלאומי של אסטוניה לשיחות בחו"ל כי פעם הוא היה עסקה משתלמת מאוד.

ילה גבר בא נראה! מר +1
פורסם

בדיוק קניתי מעיל, רוני אתה צריך שוליה? :p

בתאריך 13.7.2020 בשעה 17:22, pl7410 כתב:

זו בכל זאת מדינה שמסתמכת על טמטום כמשאב לאומי

לפני 5 שעות, HybridBoy כתב:

תיבה טובה סטייל DSG

פורסם

רוני, קודם כל תהנה, ותצלם קצת, שאנשים יבינו במה מדובר ;-)

לגבי התל"ג, אני מניח שהתכוונת לתל"ג לנפש, כי אם התל"ג שלהם 70% מישראל,

ומתחלק על 1.3מ' תושבים במקום כ-7 מ', אז התל"ג לנפש היה הרבה יותר גבוה,

ואנשים שם היו חיים ברמה הרבה יותר גבוהה מכאן.

פורסם

קודם כל, אבהיר משהו כי קיבלתי תיקון קטן בה"פ:

לא ניסיתי להציג תמונה ורודה של אסטוניה. אני פה כולה שבוע. רק הצגתי אבחנות ראשוניות וקצת מידע כללי. בטח יהיה לי הרבה יותר מה להגיד בעתיד.

בינתיים הרעיון היה לתת דוגמאות לדברים שבהם אנחנו יכולים ללמוד ממדינות קיקיוניות כמו אסטוניה. למשל עניין תעודת הזהות, ההצבעה מהבית, כמות הביורוקרטיה וכדומה.

מצד שני, יש כאן ככל הנראה די הרבה אנטישמיות (וגזענות בכלל), אם כי עדיין לא נתקלתי בעצמי.

אילו את הכל הטקסט שרוני כתב, היה צריך לדקלם אסטוני מצוי, הוא היה מסיים להקריא אחרי 18 שעות.

:lol:

ת'כלס. כבר שמעתי את כל הבדיחות, כולל שבאסטוניה הדקה הראשונה של שיחת הטלפון היא ללא חיוב, כי ממילא אף אחד לא מדבר... חייב להודות שחלק מזה נכון. האמת, יש כאן גם סוג של תמימות כזו שאפילו לחננה כמוני קשה שלא לנצל ולהפוך לחצי-ערס בתהליך. אפשר לסובב את האסטונים על האצבע הקטנה, אם רק רוצים...

גמני עם הדעה של קודמי לתגובות.

אם למרות הקור אתה יוצא החוצה - צלם קצת. לא, לא רק מכוניות, אלא את הכחורות היפיפיות שמסתובבות שם.

וזו המלצה שקבלתי מסקנדינבית אחת...

ובעניין הטכנולוגיה הסלולרית - עד היום אני מתסובב עם סים בינלאומי של אסטוניה לשיחות בחו"ל כי פעם הוא היה עסקה משתלמת מאוד.

הוא עדיין משתלם לפי מה שאני מבין. בת דודה שלי נמצאת עכשיו בדרום אמריקה עם סים אסטוני. שיחות נכנסות לא עולות לה כסף בכלל, ויוצאות די זולות לפי מה שהבנתי.

בנוגע לבחורות - כל השמועות נכונות :shock:

מכיוון שלא נעים לי לדחוף את הסמארטפון לפרצוף של כל בחורה שנייה שאני רואה ברחוב (וזה אשכרה שכל בחורה שנייה נראית טוב), תחכו עד שארכוש לי מצלמה נורמלית עם זום 300+ (סתם, סתם)

רוני, קודם כל תהנה, ותצלם קצת, שאנשים יבינו במה מדובר ;-)

לגבי התל"ג, אני מניח שהתכוונת לתל"ג לנפש, כי אם התל"ג שלהם 70% מישראל,

ומתחלק על 1.3מ' תושבים במקום כ-7 מ', אז התל"ג לנפש היה הרבה יותר גבוה,

ואנשים שם היו חיים ברמה הרבה יותר גבוהה מכאן.

כמובן תל"ג לנפש.

כן, תצלם בבקשה על מה נוסעים האסטונים, חוץ מהדליז'אנסים המקומיים.

סורי, אני לא נוהג לעשות תצפיות של מכוניות. גם לא ראיתי פה יותר מדי דברים מיוחדים חוץ מאיזה שתי בנטלי, בינתיים. אני יותר מתעסק במה כדאי לי לקנות בשביל עצמי :twisted:

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

פורסם

שמעתי יש אחד מוכר פורסטר טורבו שמורה כחדשה. מעוניין? מכיר אותו.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם
שמעתי יש אחד מוכר פורסטר טורבו שמורה כחדשה. מעוניין? מכיר אותו.

יותר גרוע, הוא מנסה למכור לי מגאן משומשת... :lol::shock:

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

פורסם
איפה חותמים? :shock:

לפני שאתה מתכנן לעבור, תבדוק קודם כל, אם הפיטבולית שלך, מתקבלת שם בברכה (לא להאמין לכמות הban-ים שיש לגזע הזה בעולם). לא מזמן יצא לי לבדוק את ה"עניין" ורבאק, זה פשוט לא נעים :(.

רוני,

כשאתה כותב שאתה רק בשבוע הראשון שם, לכמה זמן אתה מתכוון להשאר?

נ.ב

אני חייב להתחיל לראות עולם, זה לא יכול להמשך ככה...

פורסם
רוני,

כשאתה כותב שאתה רק בשבוע הראשון שם, לכמה זמן אתה מתכוון להשאר?

כרגע למספר חודשים. אם הכל ילך כצפוי - מי יודע...

הרגע נזכרתי בעוד פרט מעניין - באסטוניה מעודדים ילודה. אשה שילדה מקבלת שנה וחצי 100% של המשכורת שלה, בלי שהיא צריכה לעבוד אפילו יום אחד. לא שאני מתכנן על ילדים בקרוב, חו"ח :shock:

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

• תוכן חדש...