Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5353 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

במוסף הארץ של השבוע יש כתבה מעניינת מאוד של דניאל כהנמן, חתן פרס נובל לכלכלה, בנושא מידת המקצוענות של המשקיעים בבורסה.

למי שרוצה לקרוא את הכתבה המלאה - היא נמצאת כאן.

למען העצלנים אסכם בכמה משפטים חלק מהתובנות החשובות במאמר:

1. סטודנט של כהנמן ניתן דו"חות מסחר של 10000 חשבונות ברוקר לאורך 7 שנים, וחיפש מקומות בהם משקיע מכר מנייה ומיד אחרי קנה מנייה אחרת, מה שאומר שהוא בעצם ציפה שהמניה החדשה תצליח יותר מהקודמת. לאחר מכן השווה הסטודנט את התשואות של שתי המניות לאורך השנה העוקבת, וגילה באופן מעניין שבממוצע, המניות שהמשקיעים מכרו הצליחו יותר מאלה שקנו, בהפרש מכובד. בעצם, כך אומר כהנמן, רובם הגדול של המשקיעים היו מצליחים יותר אילו חטפו תנומה במקום לממש את רעיונותיהם.

2. באותה צורה, הראה הסטודנט שהסוחרים הכי פעילים דווקא השיגו את התוצאות הגרועות ביותר. כהנמן כותב: "במאמר אחר, "בנים יהיו בנים", הם דיווחו שגברים מממשים את רעיונותיהם חסרי התועלת בתדירות גבוהה הרבה יותר מנשים, וכתוצאה מכך נשים משיגות תוצאות השקעה טובות יותר מגברים."

3. עוד תובנה: "משקיעים יחידים אוהבים לנצור את רווחיהם; הם מוכרים את ה"מנצחות", מניות שמחיריהן עלו, ושומרים אצלם את המפסידות. לצערם הרב, בטווח הקצר המנצחות החדשות והמטפסות נוטות להצליח יותר מהמפסידות החדשות, לכן אנשים מוכרים את המניות הלא נכונות. משקיעים יחידים, כצפוי, נוהרים למניות של חברות המופיעות בכותרות החדשות. משקיעים מקצועיים הם סלקטיביים יותר בתגובתם לחדשות. הממצאים האלה מספקים הצדקה מסוימת לתווית ה"כסף החכם" שמומחי הפיננסים מדביקים לעצמם."

4. ועל קרנות נאמנות: "קרנות נאמנות מנוהלות על ידי מקצוענים חרוצים ומנוסים ביותר, הקונים ומוכרים מניות כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר בשביל לקוחותיהם. יחד עם זאת, הראיות שנאספו במשך יותר מ-50 שנות מחקר הן חד משמעיות: עבור רובם הגדול של מנהלי הקרנות, הבחירה במניות דומה יותר להטלת קובייה מאשר למשחק פוקר. לפחות שתיים מכל שלוש קרנות נאמנות מציגות ביצועים נמוכים ביחס לשוק הכללי בכל שנה נתונה."

5. על מזל: "חשוב מכך, מתאם השנים העוקבות בתוצאות קרנות הנאמנות הוא נמוך מאוד, קרוב מאוד לאפס. לקרנות שהצליחו בכל שנה נתונה שיחק בעיקר המזל; היו להן קוביות טובות. בקרב החוקרים קיימת הסכמה כללית כי הדבר נכון כמעט בנוגע לכל בוחרי המניות, גם אם אינם מודעים לכך - ורובם אינם מודעים לכך. החוויה הסובייקטיבית של הסוחרים היא שהם מנחשים ניחושים הגיוניים ומושכלים במצב של חוסר ודאות גדולה. ואולם, בשווקים יעילים מאוד ניחושים מושכלים אינם יותר מדויקים מניחושים פרועים."

6. כהנמן מספר על ביקור בחברת ייעוץ פיננסי, בו קיבל גיליון אלקטרוני שמסכם את תוצאות ההשקעות של 25 יועצים במשך 8 שנים רצופות. מסתבר שהבונוסים שקיבלו היועצים בכל שנה נקבעו בזכות התוצאות שלהם שהוצגו בגיליונות האקסל, כלומר ההשערה היא שיועצים מסוימים מפגינים מיומנות רבה יותר מאחרים באופן עקבי. כדי לבדוק את זה, הוא חישב את המתאמים הסטטיסטיים בין דירוגי היועצים בשנים שונות, כלומר השווה בין שנה 1 לשנה 2, שנה 1 לשנה 3 וכן הלאה - 28 מתאמים שונים, אחד לכל זוג שנים. הוא גילה שממוצע המתאמים היה... 0.01. כלומר אפסי - בדומה למה שהיינו מקבלים אילו היינו מטילים קוביה... מה זה אומר? שהחברה בעצם מתגמלת מזל כאילו היה מיומנות.

מה דעתכם?

רוני

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

נא לא לבקש ממני גישה לאוף טופיק

פורסם

זה לא סוד ולא חדש - שאין הרבה מומחים טובים לשוק ההון.

עם כל הכבוד להשכלה ונסיון - ראינו הרבה מקרים שהם פספסו בגדול, לא חזו נפילת חברות (ליהמן ברוס כבר אמרנו?), לא חזו משברים כלכליים משמעותיים.

המסקנה שלי - צריך ללמוד את חוקי המשחק, לנתח מידע לבד, להתאמן בסימולציה - ולנסות לבד. יכן שהתוצאות יהיו טובות יותר ממה שימליצו המומחים.

הנה השוואה בכלכליסט (מחו"ל, 2010) בין תוצאות של ילדה בת 4, אסטרולוגית פיננסית (וואלה, יש דבר כזה) ואנליסט בכיר.

נכון שילדים תמיד גונבים את ההצגה? גם פה. הילדה ניצחה.

פעם ב"ממון" עשו השוואה בין 6 קבוצות אנליסטים וקוף, שבחר אקראית פתקים עם שמות מניות.

הקוף הגיע למקום שני.

מזכיר לי את התמנון מהמונדיאל בדרום אפריקה שניחש נכון יותר מהרבה מומחים, עם או בלי מרכאות.

ילה גבר בא נראה! מר +1
פורסם

לחלוטין לא מפתיע. כמות האנשים שמרוויחה באופן קונסיסטנטי ממסחר בשוק ההון (פרט לבורסה וחברי הבורסה) היא אפסית. בניגוד למשחקים אחרים שמערבים מזל כמות המשחקונים (טריידים) היא יחסית קטנה ונמשכת לאורך שנים. באופן כזה ששה לקבוע בוודאות גבןה אםך בן אדם הוא סוחר טוב\רע ובגלל שאין היזון חוזר מיידי גם קשה מאד להשתפר.

שמעון תמיד היה חזק בלחיצות, עוד כשהיתה לו המאה שש ראלי היה עושה רכבות מטבריה לת"א.
- רזמל על שמעון פרס :-D
פורסם

האמת שאלה דברים שידועים דיי הרבה זמן והאמת שהם דיי נכונים.

לגבי החלפת מניות, זה משהו שהרבה עושים, רק כיוון שאין להם סבלנות

לחכות עם מניות שיש להם, גם אם הן עלו, וממהרים להחליפן באחרות, בלי כל

סיבה מיוחדת.

את העובדה שמוכרים מניות מרוויחות ומשאירים מפסידות אין צורך להסביר, זה טבעם

של רוב בני האדם.

לגבי מנהלי השקעות מצליחים, זה ידוע שבסביבות 80 אחוז לא מצליחים להכות את מדדי המניות(בנצ׳מרק בעגה המקצועית)

וזה לא מפליא. כמה בעלי עסקים חדשים שנפתחים מצליחים? בערך 15 אחוז.

כמה אנשים שאתם מכירים הם באמת הכי מוצלחים שיש ומתעלים בעבודה שלהם מעל הממוצע?

אני מניח שלא הרבה.

בזמנו שעבדתי בגוף מוסדי גדול, בדקנו תאוריה עצמית שלנו, מה היה קורה אם היינו לוקחים אוסףשל חמישים קרנות זרות,

וכל שנה לוקחים את החמש הכי דפוקות, ומשקיעים דווקא בהן, ובשנה הבאה זורקים את אלה שהיו הכי טובות ומחליפים שוב

בהכי דפוקות. הופתענו שזה הניב תוצאה טובה יותר מכל השקעה קבועה בכמעט כל אחת מהקרנות, וגם יותר מהמדדים עצמם.

עריכה: וואו, מה קרה לי במחשב שזה שם את ההודעה כ״כ הרבה פעמים?

פורסם

אני זוכר את הכתבות עם הקוף, זה היה כשהייתי בתחילת דרכי התמימה בשוק ההון, התוצאה אכן משעשעת.

בזמנו הייתי עוסק בעיקר בסקאלפים, וואלה, בטווח הקצר הלך טוב (לכאורה כנראה עניין של מזל), בטווח הארוך לא כל כך.

אבל בסופו של יום מגלים שif you go long you can't go wrong, השקעות לטווח ארוך הם ההעדפה הנוכחית שלי.

כבר לא בן 12 ועדיין מאמין באלוהים? מזל טוב, גם לך יש חבר דמיוני.

פורסם

אבל בסופו של יום מגלים שif you go long you can't go wrong, השקעות לטווח ארוך הם ההעדפה הנוכחית שלי.

בשוק המודרני, חברות שנחשבו לנכס צאן ברזל קרסו ונעלמו (או איבדו נתחי שוק משמעותיים מאוד) תוך מספר ימים בודד כך שקשה להסכים עם הנופך האבסולוטי של YOU CAN'T GO WRONG.

יש לכך עשרות אם לא מאות דוגמאות רק מהשנים האחרונות.

מחפש חלפים יעודיים לאימפרצה סטיישן ניו אייג'.

אשמח לדעת אם מישהוא מכיר אחת בפירוקיה.

פורסם

בגלל זה צריך תמיד לפזר את ההשקעה, בין חברות ובין תחומים שונים.

זה בעיקר הערך המוסף שאיש מקצוע טוב יתן לך. קוסמים אין בעולם,

וכל הסיפורים על אלה שעשו 300% על איזו מניה, הסיכון היה בהתאם,

ולרוב אתה פוגש אותם שוב עם הפסד 90% על מניה אחרת, ובד"כ בסכום

הרבה יותר גדול.

בעיקרון אם מחזיקים תיק מניות שבנוי טוב, ולאורך זמן, משיגים תשואות יפות.

בגלל זה אני אישית חושב שהאדם הפשוט שלא נעזר באיש מקצוע, צריך לקנות

תעודת סל שמשקפת את המדד. ממילא 80 אחוז מאנשי המקצוע לא "מכים" את

מדדי המניות, ועלות של תעודת סל פחותה בהרבה מבחינת דמי ניהול, מעקב וכד'.

לא פעם נתקלתי באנשים, בדרך כלל מהמשפחה המורחבת, או מכרים כלשהם,

שאמרו בתגובה לדברים שאמרתי על ניהול סיכונים נכון, "טוב אני מחזיק תיק סולידי, כמעט הכל בטבע...".

לך תסביר להם שגם טבע הגדולה יכולה ליפול, וראו מה קרה בשנה האחרונה...

איך אומרים, אל תשים את כל הביצים בסל אחד! וזה כ"כ נכון.

פורסם

בעיני כל מי שמחזיק את רוב תיק ההשקעות שלו במניות - הוא גמבלר ולא משנה עד כמה החברות שבתיק נתפסות כחזקות ויציבות.

תעברו לעולם האג"חים ושוק חדש ונפלא יפתח בפניכם, שוק שבהתנהלות נכונה יכול להבטיח תשואה ריאלית של 6% +, שוק הרבה יותר בטוח שקשה להפסיד בו.

פורסם

דורקי, זה לא הכי מדוייק.

ב 2006-2008 אנשים חטפו מכות קשות גם באג"חים. נכון שמאז הכל התאושש,

אבל גם שוק המניות.

אני גם לא חושב שצריך להחזיק 100% בשום סוג נכס שהוא, נדל"ן, מניות, אגרות חוב,

או פקדונות.

אפשר לשלב הכל יחד, וזה לא כזה מסובך. רק לא לחשוב שאתה חוכמולוג, ומצד שני לא להיות

פתי או תמים, בערך כמו כל דבר בחיים.

פורסם

אושרי, כמובן שאתה צודק - אבל:

במסלול אג"ח אם אתה נשאר עד לפדיון (בהנחה כמובן שהמנפיק עומד בהתחייבויותיו) - לא תוכל להפסיד למרות הסערות שבדרך, אם בדרך צברת ריווחי הון שבחרת לממש - עוד יותר טוב.

כשאתה רוכש מניה אתה נדרש למישהו שירכוש אותה ממך ולא משנה מה ערכו הכלכלי "האמיתי" של הנכס, לכן הסיכון גבוה בהרבה.

קח לדוגמא את מניות הבנקים שבימים האלה נסחרים עמוק מתחת להון העצמי שלהם (שברובו הוא כסף) והרי לך מצב שבו שקל נסחר בשוק החופשי ב- 70 אג' או פחות.

פורסם

כמדומני שהמושג אג"ח זבל קדם למושג מניות זבל.

כיום יש לא מעט אג"ח עם תשואות דו ספרתיות , אכבר השקעה, בתנאי שיהיה מי שיפרע אותן.

וישראלי המצוי רק מרוויח , על ההפסדים הוא לא מספר לאף אחד.

כל השיטות כל המקצוענות והקוף ובאפט מנצחים רוב הזמן את כולם.

כגודל החמדנות גודל הסיכון.

ישראל סבא בסבבא של 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

😍😍😍

יששששש נבחרת כדורגל

סלע כתב " מתים רק פעם אחת , חיים כל יום מחדש

פורסם

ובפאראפראזה מתחום אחר (אבל שלדעתי מאוד מאוד רלוונטי לשוק המניות/ אג"ח), "הבית תמיד מנצח!"

מחפש חלפים יעודיים לאימפרצה סטיישן ניו אייג'.

אשמח לדעת אם מישהוא מכיר אחת בפירוקיה.

פורסם

אני מחזיק רק במניות וזה אכן סיכון לא קטן, למרות שעברתי כבר להשקעות ארוכות טווח יחסית (שבועות/חודשים).

אני לא גאון ולא פיצחתי את השוק, אבל ישנן מניות שהן ממש לא מהוות סיכון רציני ודי בטוח להחזיק אותן לטווח הארוך. לצורך העניין, ניקח כדוגמא את אפל וגוגל. אני לא נמצא עשרות שנים ב"עסק", אבל הן אף פעם לא אכזבו אותי לטווח הארוך.

אני לא מתבייש להגיד שבכל הנוגע לבורסה בארץ, אני ממעט להתקרב וגם זה לעיתים נדירות. אני חושב שהשוק הוא יותר מדי ריכוזי ויותר מדי קטן, ע"מ לאפשר רווחים נאים. מה עוד, שאני עוקב באופן תמידי, כבר מספר חודשים, אחרי הבורסה שלנו ואני פשוט לא מוצא פירצות לרווח, אבל אולי זה רק אני.

אגב, אני מאוד אוהב את הקטע של מסחר יומי וממש לא מפחד להפסיד כסף בו. האמת? אני תמיד יוצא ברווח. בין אם זה מאות דולרים או לפעמים אלפים (לפני עמלות ומס). אז מה הבעיה? עמלות! פשוט אבסורד מה שקורה פה בארץ. כרגע אני פוזל לכיוון MBTRADING עם עמלת מינימום של דולר וסנט למנייה. עדיין, יצא לי לקרוא כל מיני חישובים, שטוענים שהעמלות במסחר יומי, תמיד ינגסו ברווחים, באופן משמעותי.

מסחר בבורסה תמיד יטמון סיכון בו, אבל לעומת עבודה בשכר מינימום או כהשלמת הכנסה בשעות הערב, אין דבר יותר טוב, לדעתי:).

אה...כן...לגבי הכתבה, אני לא מאמין בניתוחי פרשנות, אני מאמין בעצמי. חשוב להדגיש, שאני מודע לכך שאני לא "שחקן רציני", אבל אחרי לא מעט מחשבה, החלטתי שאני מעדיף לסמוך על עצמי ועל מעט פרשנים בוול סטריט.

פורסם

אפל?

רק לפני שנים מועטות היא הייתה על סף פשיטת רגל, וכן - זה יכול לקרות לה שוב.

תסתכל על HP הענקית שבהודאה טיפשית אחת לשוק חתכה בערך 50% מהשווי שלה.

גם אלה יודעות לרדת כשצריך, ולמרות ההערכה הרבה שיש לי לגוגל - גם הם לא חסינים משגיאות.

היהודים עם אופטימי, לפני שיודעים מה הגודל הם חותכים.

גילוי נאות - אני חבר במועדון פיאט

• תוכן חדש...