Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

הרכב איבד שליטה בסיבוב קל . למה?

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4172 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם (נערך)

הנוסחה המתמטית היא V=√gμr אך המהירות בפועל תהיה תמיד נמוכה יותר אלא אם כן יוכנסו לחישוב גם הגורמים הבאים:

העברת המשקל לחיצוניים.

תת היגוי שמובנה ברכב.

כיוון הגלגלים בזמן הפניה.

תצורת אקרמן.

גמישות דפנות הצמיגים.

שפיעת הדרך.

שיכוך מהמורות.

כל זה נכון לפניה ברדיוס קבוע (ובמהירות קבועה). בחלק גדול מהפניות בכביש, הרכב כמעט ולא נמצא ברדיוס קבוע ונמצא רוב הזמן במצב של שינוי כיוון. בשינוי הכיוון המהירות האפשרית תמיד מעט גבוהה יותר מאשר בפניה ברדיוס קבוע.

בנהיגה בכביש אתה כמובן לא מחשב - אבל המושג "30% מעבר למגבלות" נותן מושג לגבי המגבלות של מערכת בקרת יציבות.

עריכה אחרונה על ידי חן ג.
הייתי בטוח שהילוך M נועד בשביל עליות [Mountain]

• תגובות 33
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

ימים פופולרים

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

ימים פופולרים

תמונות שפורסמו בשרשור

פורסם

בקיצור בתיאוריה אתה יכול לחשב את המהירות הזו אבל בפועל אין לך מושג מה היא תהיה.

אם היית יודע ומבין קצת פיזיקה ומבין מה עומד מאחורי ה ESP היית יודע שהמהירות שחישבת היא המהירות שבה ESP כבר לא יכול לעשות כלום.

תודה לשרת התחבורה מירי רגב על קירוב הפריפריה למרכז.

פורסם

זה מה שהוא אמר. הוא פשוט לא הסביר איך הנהג, במיוחד הנהג הממוצע, אמור לדעת את כל זה בכביש.

I feel like I'm missing pieces of sleep
A memory fades to a pale landscape
You were an extinction, a desert heat
A blind illness of my anxiety

ZC6 | JB43 | 932

פורסם

מהנוסחא אין לך שום 30% לא ככלל אצבע ולא כערך מוחלט. ה 30% באים מהמהירות האמיתית וגם שם לא הייתי בונה על 30%.

כמו שאמרתי, אין שום דרך לדעת אלא רק להעריך ומשם שכל אחד יקח את מקדמי הביטחון שלו לפי כמה הוא סומך על ההערכה שלו.

פורסם (נערך)
אם היית יודע ומבין קצת פיזיקה ומבין מה עומד מאחורי ה ESP היית יודע שהמהירות שחישבת היא המהירות שבה ESP כבר לא יכול לעשות כלום.

לא נכון. במהירות הזו הרכב יקבל תת-היגוי שיגרום להחלקה החוצה, אבל ברגע שתאט או שבקרת היציבות תפעל, המהירות תרד חזרה לתחום התקין והאחיזה תחזור.

אמפירית, כדי ממש לעוף מהסיבוב למרות פעולת בקרת היציבות ו/או פעולות התיקון של הנהג, צריך להיות בחריגה של כ-30% ויותר מהמהירות שציינתי לעיל, וזה המון!

ולגבי מקדמי בטחון: ברוב הפניות המגבלה היא לא האחיזה הצדית אלא שדה הראיה לפנים והיכולת לעצור בזמן. אמפירית, המהירות הבטוחה המתאימה תהיה בין שליש לחצי מהמהירות הקריטית. בכל מקרה, מדובר באמדן.

עריכה אחרונה על ידי חן ג.

פורסם

רק ברגע שתנסה להאט אתה תעוף עוד יותר כי אתה מכניס עוד כוח שפועל על נקודת המגע עם הכביש שגם ככה לא עמדה בעומס.

פורסם

נכון, אבל הרכב עדיין יאט ולכן בסוף ישוב לרדיוס הרצוי. תזכור גם שברגע שהרכב מתחיל להחליק החוצה מהסיבוב (תת-היגוי) הוא מרחיב מעצמו את רדיוס הפניה ומקטין את המהירות, ולכן הבעיה דועכת מעצמה.

בכ-30% יותר מהירות פשוט לא נשאר לך (או לבקרת היציבות) מספיק רוחב כביש כדי להוריד את המהירות העודפת...

פורסם

כמה הנחות לא נכונות.

קודם כל גם בתת היגוי אתה יכול להמשיך להאיץ. אין שום מגבלה פיזיקלית לזה.

לגבי החלקה אם ה esp לא יכול לעצור אותה הוא לא יאט לך את האוטו אלא פשוט לא יתערב.

הפיזיקה היא פשוטה. אם עברת את המגבלה של מקדם החיכוך כפול הכוח שום דבר לא יעצור את ההחלקה. אתה תחליק עד שרדיוס הסיבוב יהיה מספיק גדול למהירות, תאיט תוך כדי החלקה הצידה מספיק כדי לחדש אחיזה או תיכנס במעקה הבטיחות.

פורסם (נערך)

חן, כבר כתבתי לך בעבר, אתה חזק מאד בתאוריה, אבל בפרקטיקה - אתה מנותק כמו חבר כנסת, אולי זה נובע מנסיונך בנהיגה, אולי מנסיונך ברכבים שהם לא 1.6 אוטומט (ומטה).

הגורם להחלקה הזאת היה כנראה שילוב של בלימה שהעבירה משקל קדימה, עם אספלט חלק (משחיקה, מחול או אבק, מים הוא אמר שלא היה), כמובן שהESP ברכב שלו עזר לו, אם לא היה ESP, זה במקרה הטוב היה נגמר בספין, במקרה הפחות טוב בפיש-טייל עצבני וגדר הפרדה.

מישל היקר, אם הרכב הצליח להפתיע אותך מבלי שהבנת מה קרה - קורס נהיגה מתקדמת יעזור לך ללא ספק, ESP או לא ESP.

אני אגב מסכים מאד עם פאולו שבמהירות של הנהג הממוצע, המערכת הזאת היא כמעט bullet-proof, כאשר רוצים לנהוג מהר, מערכת שלא תוכננה באופן 'ספורטיבי' עלולה לסכן את הנהג שלא רוצה לנהוג 'עגול'.

בקשר למהירות קריטית של סיבוב, המושג הזה גמיש מאד - יש פקטורים רבים שמשפיעים על זה וזה משתנה מרכב לרכב, מצמיג לצמיג ומסוג אספלט אחד לאחר (וזה לפני שהכנסנו זוויות כביש, מצב גלגול של הרכב, זווית קאמבר ועוד כמה עשרות גורמים שונים, לזרוק מושגים לאוויר זה נחמד, אבל פות"ש ביקש להבין ולא לחוות הרצאה 'עילאית ומתנשאת'.

עריכה אחרונה על ידי shellcase

בתאריך 13.7.2020 בשעה 17:22, pl7410 כתב:

זו בכל זאת מדינה שמסתמכת על טמטום כמשאב לאומי

לפני 5 שעות, HybridBoy כתב:

תיבה טובה סטייל DSG

פורסם

אני אגב מסכים מאד עם פאולו שבמהירות של הנהג הממוצע, המערכת הזאת היא כמעט bullet-proof

כול עוד הכביש לא רטוב והאספלט טוב.

How'd you get so strong mcduck?

- By lifting money bags

פורסם

בעקבות ההתייחסות למהירות קריטית, אחוזים ושאר ירקות, ברשותכם, אוסיף שאלה -

איזו התחשבות אם בכלל יש מצד מהנדסי הדרכים שקובעים מהירות מסויימת ומוגבלת בכביש מעוקל, דוגמת זה שפותה"ש התייחס אליו?

כלומר האם מישהו טורח ומחשב מהירות זו, או שמדובר בקביעה שרירותית באפשרות "בטוחה"?

פורסם

רק רוצה להדגיש ואני יודע שזה יישמע דודתי אבל חשוב להבדיל - הרכב לא איבד שליטה. הרכב איבד אחיזה. הנהג הוא זה שאיבד שליטה (על איבוד האחיזה).

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

נא לא לבקש ממני גישה לאוף טופיק

פורסם

איזו התחשבות אם בכלל יש מצד מהנדסי הדרכים שקובעים מהירות מסויימת ומוגבלת בכביש מעוקל, דוגמת זה שפותה"ש התייחס אליו?

כלומר האם מישהו טורח ומחשב מהירות זו, או שמדובר בקביעה שרירותית באפשרות "בטוחה"?

אני במקרה לומד את זה, כעקרון, כאשר מתכננים כביש - קובעים מהירות תכן, כלומר מהירות שאליה מתוכנן הכביש (בפועל מהירות זו יכולה להיות גבוהה יותר מהמותרת), מהירות התכן, וסיווג הכביש ותוואי השטח הם אלה שקובעים את הגאומטריית הכביש, איך הם קובעים? יש תקן.

למשל: לפי התקן הישראלי, רדיוס הסיבוב המינימלי יקבע כך:

CodeCogsEqn (1).gif

כאשר V היא מהירות התכן (נניח 90 קמ"ש), E היא הגבהה מרבית (כלומר הטייה מירבית של הכביש אל תוך הסיבוב, כמו במסלולי נאסקאר למשל) ו F הוא גורם החיכוך הצידי, E ו F נקבעים מטבלאות שנמצאות בתקן הישראלי.

כך למשל, עבור מהירות תכן של 90 קמ"ש, E הוא 8% ו F הוא 0.11 ; כלומר, בהינתן מהירות תכן של 90 קמ"ש, רדיוס הסיבוב לא יפחות מ335.68 מטר (וזאת בתנאי שמשתמשים בזווית הגבהה מירבית).

*זה חומר תאורטי לחלוטין שלמדתי בסמסטר האחרון כחלק מתואר בהנדסת תחבורה שאני לומד.

תיבה טובה סטייל DSG

פורסם

שאלתי כי ידעתי שמסתובבים פה אנשים כמוך :wink:

אותו התקן מתחשב אני מניח בהבדלים שבין כביש יבש/רטוב/קפוא כמו גם טיב הצמיגים ברכבים שונים?

תודה.

פורסם

אני לא בקיא בתקן, לצערי אני חושב שחלק מהמתכננים לא מודעים לנוסחאות שמרכיבות אותו.

אני דבר ראשון כמו כל תקן אני מניח שהוא אומץ בחלקו מהתקן האירופאי\אמריקאי ו'שופצר בארץ', וכנראה שהוא לוקח בחשבון כביש רטוב, אך לא מוצף למשל, הוא גם לא מתייחס לדעתי להגבלת ראות עקב גשם או ערפל - לדעתי מדובר בתנאים ג'נריים מסויימים ורכב ג'נרי בתוספת מקדמי בטיחות.

אגב, כביש שתנועת הרכב הכבד בו צפוייה לעלות על 10% מסך התנועה, מתוכנן אחרת, עם זוויות קהות יותר ונתיבים רחבים יותר.

לצערי, ואת זה אפילו המרצים שלי לא מתביישים להגיד, המצוי הוא הרבה פעמים רחוק מהרצוי, עקב קבלנים קקה ומפקחים פח, כך למשל, תקן של שול ימיני בכביש מהיר (כביש 6 למשל) הוא 3 מטרים, יש מקומות שבהם אין 3 מטרים של שול ואז אנו נאלצים לקרוא כותרות בYNET וHNN... (וזו רק דוגמא אחת)

תיבה טובה סטייל DSG

• תוכן חדש...