Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4296 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם
גם פותח השרשור התייחס לנהיגה במישור ולא לירידה בחלק הרלוונטי של הודעתו.

אגב, גם בירידה הטכניקה היא בדיוק אותו דבר, כיון שאתה לא משתמש בבלימת המנוע כדי להוריד מהירות או לסייע לבלמים, אלא כדי לשמר את המהירות בתחום הרצוי, ואת זה ציין דני במפורש, גם בתגובה המצורפת וגם כאן.

תהיה בריא.

קודם כל פותח השרשור רשם "בירידה תלולה האם נכון להוריד...". אני פרשתי את זה כשאלה לגבי בלימת מנוע בירידה. OK?

דבר שני, "שימור מהירות בתחום הרצוי" בזמן ירידה = שימוש בכוח המנוע על מנת לבלום את הרכב. אני באמת שלא מבין את הטרחנות שלך בצדקנות מיותרת ועל מה הויכוח העקר הזה.

איתמר

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

• תגובות 158
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

כן, אבל קודם כל פותח השרשור כתב:

האם נכון להשתמש בגיר אוטומטי לבלימת מנוע בHOLD, אני לא מדבר על S ו-L כי זה קצת יותר קשה לביצוע (לזכור באיזה הילוך הגיר נמצא באוטומטי) ונראה לי זה גורם לשחיקת הידית, כל הזמן לא כל כך בריא באוט'... ואלי כן להשתמש?

אין סיבה להוריד הילוכים על פי הסדר ברכב אוטומטי לטובת בלימת מנוע. פונקצית ה-Hold כשמה כן היא, ונועדה לשמור את הרכב בהילוך מסוים, ולדעתי אינה רלוונטית. גם ברכב ידני, לא ממש נעזרים בהילוכים לטובת ההאטה עצמה, אלא אם כן מדובר במשאית שמשקלה עולה על 7 טונות.

אין כאן שום אזכור לירידה. רק בהמשך ההודעה התייחס פותח השרשור בנפרד גם לירידה וגם לנהיגה בעומסי תנועה. מדובר על שלוש שאלות נפרדות, ועניתי על שלושתן.

הייתי בטוח שהילוך M נועד בשביל עליות [Mountain]

פורסם

חן,

אני עדיין ממתין למובאות לגבי המלצה לשימור מהירות בירידה מתמשכת במצערת שאינה סגורה לחלוטין, ואתה עדיין ממליץ ללא מובאות.

נוסף לכך אתה רושם:

כן! קודם כל, תבלום למהירות הרצויה עם הבלמים. אחרי שבלמת, הורד להילוך נמוך, כך שתצטרך ללחוץ על דוושת הדלק כדי לשמור את הרכב במהירות קבועה. כך המנוע לא יתאמץ לבלום את הרכב (ובתוך כך לא "ירעיש כמו מטוס") ותתקבל שליטה טובה וטבעית יותר (כמו בישורת).

תקן אותי אם אני טועה, אבל לשיטתך בלימה בעזרת מנוע למהירות קבועה במצערת שאינה סגורה לחלוטין מצריכה שימוש בהילוך נמוך עוד יותר מבלימה ללא נגיעה במצערת (שעליה אני ממליץ!) ולכן המנוע יעבוד בסל"ד גבוה יותר, מה שיצור יותר רעש. איפה טעיתי?

פורסם

אלי,

האמת היא שהבאתי כבר את האסמכתה לנושא בשרשור הזה כבר פעמיים.

1. בירידה חדה יש לשלב גם את ההילוכים וגם את הבלמים באופן הבא: תפקיד הבלמים לווסת את המהירות לזו הרצויה, תפקיד ההילוכים (בלימת המנוע) לשמר את המהירות. כלומר, שלב את ההילוך אשר בו בכדי לשמור על מהירות קבועה תזדקק ללחיצה עדינה על הגז (רבע דוושה). במידת הצורך בלום עם הבלמים בכדי לקבוע מהירות רצויה. מכל מקום, וויסות המהירות צריך להתבצע ע"י בלימות קצרות ככל האפשר על מנת לאפשר לבלמים להתקרר.

2. באופן כללי עדיף להאט עם הבלמים, אבל מומלץ תמיד לשלב את ההילוך המתאים בעת ההורדה בכדי לשמור על זמינות רציפה של כוח המנוע.

[...]הסיבה ללחיצה על הגז היא שזווית הירידה אינה בהכרח קבועה ועל כן יתכן מאד שברגע נתון המהירות תישמר ואילו רגע לאחר מכן הרכב שוב יגביר את מהירותו. לכן, נסיעה עם דוושת גז לחוצה מעט מאפשרת טווח שליטה שבו הרפייה או תוספת לדוושה יסייעו לשמר את המהירות.

אפשר להוסיף לזה גם יתרונות דינמיים הקשורים לנהיגה מתקדמת יותר (כמו נהיגה ספורטיבית או במרוצים), אשר מושגים כאשר מובל על ידי העברת הכוח ולא מתדרדר בזכות האינרציה בלבד. רכב המתדרדר בלבד נחשב ל"עצבני" יותר בהתנהגותו (בקירבה למגבלות) לעומת רכב מובל.

כאשר אתה לוחץ על דוושת הדלק, אתה למעשה "מסיר" מעל המנוע את העומס של האטת הרכב בירידה, והוא למעשה פועל כמו בנהיגה במישור, ללא עומס, רק בסל"ד מעט גבוה יותר. לעומת זאת, בלי דלק קבוע, הרכב גם יאלץ לבלום את כל משקל הרכב וגם יטפס בסל"ד עם עלית המהירות בין בלימה לבלימה. על ידי התאמה של ההילוך וגם של המהירות, ניתן לעבור את הירידה ב"דלק קבוע" בלי להגיע לסל"ד גבוה מדי.

פורסם

אכן הציטוט קיים בעקיפין במובאות שהבאת (אחת לינק שבור, אבל הצלחתי להתגבר על זה, הנה הקישור הנכון ובמישרין רק בהודעתך האחרונה. כך או כך, ברכבי הנוכחי גיר שנהוג לקרוא לו חכם, קצת מיושן (4 הילוכים) עם הבדלים משמעותיים ביחסי ההעברה בין ההילוכים. בכל אופן המידע שאני משדר לגיר (גיר חכם זה לא רק גיר שלומד אותך אלא גם אתה אותו) הוא: הורדתי את הרגל מהגז, וזה מידע משמעותי לגיר. אם אני לא מוריד לחלוטין את הרגל מהגז, הגיר יעלה הילוך.

אם ארצה לבחור הילוך שיתאים לרבע דוושה, זה כבר מחייב ירידה להילוך נמוך מדי לטעמי, והתעסקות ידנית בגיר (שלטעמי יודע טוב מאוד את העבודה שלו בירידות!).

בכל אופן משורש לשער הגיא שהוזכר פה, או לחלופין מבית חורון לישובי מודיעין אני יורד בהילוך הרביעי (שהוא הגבוה ביותר) ללא גז וכמעט ללא שימוש בברקסים, הרוב על 120 (אין סיבובים שמחייבים האטה משמעותית, ואם כן אני מאט עם הברקסים, בלי לשבת על הברקסים כפי שהוסבר במובאות שהבאת).

--------------------------------------------------------------------------------------

ואם יורשה לי לגבי הסוגיה ששוב נדונה כעת, אני חושב שאין כמעט מחלוקת מעשית בין הצדדים.

המחלוקת היא רק לגבי הסיבות לביצוע אותן פעולות בדיוק, ואני ארשום למה אני מתכוון:

אין חולק כי בלימה פתאומית תיעשה ע"י הבלמים בלבד, ומייד.

עצירה מתוכננת (רמזור אדום) מורידים את הרגל מדוושת המצערת מבעוד מועד, מה שגורם לרכב להאט, לצרוך פחות דלק, כל זה ללא בלאי. לעצירה הסופית נעזרים בברקס. תוך כדי האטה מקובל ברכב ידני לשלב הילוך שיתאים גם להאצה פתאומית במידת הצורך, ועם מצערת סגורה יסייע בתהליך ההאטה (עד להילוך שלישי או שני).

באשר להאטה לפני סיבוב למשל: זה אומר הורד הילוך והאט באמצעותו, וזה אומר: בלום בעזרת הברקס והורד הילוך כדי להכין כח זמין להאצה לקראת סוף הסיבוב. ואני אומר: הכל תלוי כמה "ספורטיווי" אתה מעוניין להיות, לעומת כמה רגוע וחסכוני אתה מעוניין לנהוג. בין כך ובין כך צריך להאט לקראת סיבוב (להאט: להוריד את הרגל מהגז, מה שגורם לתאוטה) ולשלב הילוך מתאים.

פורסם

אין שום מחלוקת בין הצדדים. המחלוקת היחידה היא לגבי הבנת הנקרא של דברי פותח השרשור. אחד (אני) ענה לגבי דרך מישורית, ואחר ענה לגבי ירידה.

בנושא הירידה, רבע דוושה זה רק "כלל אצבע." הרעיון הוא שתהיה לך שליטה כלשהי ברכב באמצעות דוושת האוץ, מידת הלחיצה המדויקת היא עניין התלוי בסוג הרכב. אולי זה לא אפשרי בכל רכב ובכל ירידה, אבל מנסיוני זה בהחלט ישים ברוב המקרים.

אגב, בכל מקרה של האטה אני מעדיף שימוש ולו עדין וממושך בבלמים על פני בלימה רק על ידי בלימת המנוע (מה שנקרא "Deceleration Sense") בין השאר בשל היתרון המושג על ידי הדלקת אורות הבלמים, אבל זה כבר עניין של סגנון נהיגה.

פורסם

שימוש עדין וממושך (אני מבדיל בין "עדין" לבין נגיעה קלה בדוושה שרק מדליקה אורות ועדיין בתחום המת של התגובה) זה בדיוק מה שממליצים במובאות שלך להמנע ממנו (עם הסבר מכאני). מה גם שאור ברקס שדלוק כל הזמן - מאבד מהאפקטיביות!

אור ברקס אפקטיבי הרבה יותר כאשר הוא נדלק לפני סיבוב או לפני האטה (תפקידו להעיר את הנהג שמאחוריך, ואין טעם להעיר את הנהג ללא הרף!).

פורסם

התייחסתי לבלימה בישורת לפני רמזור, סיבוב וכיוצ"ב. במקרה זה, לא פועל על הבלמים אותו עומס הפועל עליהם בירידה ולכן ניתן (ניתן, לא חובה) לבלום בלימה עדינה, ארוכה ורציפה לקראת עצירה ולא להאט רק על ידי הרפיית דוושת הדלק והתאמת ההילוכים.

• שבועיים מאוחר יותר ...
פורסם

שלום לכולם

אודה לכם באם תוכלו להאיר את עיני...

יש לי רכב סובארו אימפרזה אוטומט משנת 2005. תיבת הילוכים רגילה D, 3, 2, 1

בעבר היתה לי סובארו עם גיר ידני. הנהיגה היתה שונה לגמרי, וכן גם נוהלי הבלימה בירידות.

אני גר באזור הררי. מידי יום אני יורד מביתי מהר בגובה של 650 מר' ירידה של כ- 8 דקות שרובה

ירידה מתמשכת שבה אני צריך לתת מעט גז, וחלקה ירידה תלולה ו/או מפותלת.

אני מאוד מתלבט ומעוניין לדעת כיצד לנהוג נכון עם רכב זה מבלי לסכן את בני משפחתי ונוסעים אחרים בדרך, ובמקביל גם מבלי לייקר עוד יותר את תצרוכת הדלק.

אשמח אם תוכלו לענות על שאלותי הבאות:

1. האם בירידה מתמשכת כזו כדאי לי לעבור כבר מתחילת הדרך להילוך 3 ובמקרה הצורך גם להילוך שני ?

2. האם כוח הבלימה של הרכב יהיה באותה עוצמה בנסיעה של 60-80 קמ"ש, גם בהילוך שני וגם בשלישי ?

3. האם עולה תצרוכת הדלק כאשר אני נוסע בהילוך 2 או שלישי בירידה ללא גז ?

4. יש לי הרגשה שהרכב הזה מאיץ את עצמו יותר מהרכב הקודם בירידה. האם זה בגלל הכובד ?

מודה לכם מראש

ומקווה שהתשובות יעזרו למתלבטים אחרים לשמור על בטיחותם.

פורסם

1. אם היום אתה עם הרגל על הבלם בצורה עדינה - עדיף להגביל לשלישי, אם אתה עם הרגל על הבלם בצורה יותר קשה - אולי עדיף להגביל לשני, אבל זה משתנה מרכב לרכב ומכביש לכביש.

2. לא, בהילוך שני הגיר יבלום אותך בצורה חדה יותר.

3. לא, אם לא תלחץ על הגז, כמעט ולא יוזרם דלק.

4. יכול להיות כובד, יכול להיות ההילוך שבו אתה נמצא, על D הוא כנראה יגיע לך להילוך רביעי ואז ממשיך להתגלגל, בידני כנראה בחרת אתה בהילוך שני או שלישי, או אפילו רביעי (במיוחד בהשוואה בין אוטומט 4 הילוכים לידני 5 הילוכים, ההילוך הרביעי באוטומט יהיה ארוך יותר).

ליאור

מאזדה 3 2.0 "ספיריט" 2020

בתאריך 12.5.2021 בשעה 13:54, יבגניפ כתב:

באמת. אני אוהב אותך כמו שאתה.

יבגני כבר לא אוהב אותי 😭

פורסם

עם כל הכבוד לצריכת הדלק, כל עוד אתה לא מוחץ את דוושת הדלק אני לא רואה סיבה להתקמצן. מצא מקומות אחרים לחסוך בדלק!

עדיף להוריד עוד הילוך ואז להתאים את המהירות כך שתוכל לנהוג בירידה תוך לחיצה עדינה על הגז. ככה תשתפר שליטתך ברכב, וכן תשתפר יציבותו בעיקולים שאותם הזכרת.

פורסם
במהירות 160 פלוס? מפעילים וישרים.

ברכבים עם גיר אוט' 4 הילוכים השלישי בד"כ יסכים להשתלב עד כמעט 160. שני ישתלב עד 100-110. ראשון עד 50-60.

אתה מוזמן לבדוק, ברכב מודרני (מהעשור האחרון נניח) אין סיכון כי כמו שאמרת - מהר מדי המחשב יסרב.

הגבולות האלו גם כתובים בספר הרכב.

זה אינדיבידואלי לכל רכב ורכב. יש רכבים עם 4 הילוכים בהם הילוך 3 עד 200קמ"ש והילוך ראשון סוגר 70~80.

אני ממליץ לא לנסות גבולות של הילוכים, אלא להשתמש בהילוכים ליעדם.

כיצד לחסוך דלק? להאיץ לאט, לצבור תנופה לקראת עליות, לחזות מהלכים של נהגים אחרים בכביש, לא לעבור על המהירות המותרת, להמנע מגז-ברקס אלא לגלוש כמה שיותר ולהתאים נסיעה לתנאים

פורסם

איך בדיוק אפשר להשתמש בהם לייעודם (ניצול הספק המנוע באופן מקסימלי בטווח מהירויות רחב) בלי לדעת איפה נגמר כל הילוך? :twisted:

אילת-מצפה רמון: שעה ורבע. (דרך עובדה)

20 ליטר דלק הכי מהנים ששרפתי עד היום.

צריכה 1:8.

פורסם

דווקא כדי לעזור לנהג, ברכב כזה קרוב לוודאי שיהיו סימונים בלוח שעונים על ספידומטר איפה נגמר כל הילוך.

מבחינת ניצול מומנט - אל תדאג. רכבים שיכולים להגיע למהירויות כאלה עם גיר 4 הילוכים: יש להם הרבה מאוד מומנט.:twisted:

גם בירידות בלימת מנוע לרוב לרכבים כאלו חזקה למדי.

כיצד לחסוך דלק? להאיץ לאט, לצבור תנופה לקראת עליות, לחזות מהלכים של נהגים אחרים בכביש, לא לעבור על המהירות המותרת, להמנע מגז-ברקס אלא לגלוש כמה שיותר ולהתאים נסיעה לתנאים

• 7 חודשים מאוחר יותר...
פורסם

ברכב ידני, נניח במהירות 80, אני נמצא בהילוך 5.

ממרחק רואים שהרמזור מהבהב והופך לאדום.

השאלה שלי היא מה "נכון" יותר למכאניקה של האוטו (קלאץ' בעיקר) / חסכוני יותר?

האם להאט טיפה ואז להכניס לרביעי ולשחרר קלאץ' כדי שהאוטו יאט מעצמו עצם הורדת ההילוך וככה עד הילוך שני ואז מגיעים למצב שחוץ מהצורך ללחוץ על הברקס כדי להגיע לעצירה מוחלטת - לא השתמשנו בברקס, (בתאוריה כן? בפועל זה תלוי בהמון דברים בכביש) אבל השתמשנו הרבה בקלאץ' (בלאי?!)

או פשוט לשים ניוטרל/להוריד הילוכים אחד אחד אבל שכל הדרך הקלאץ' לחוץ ואז משתמשים בברקס בשביל להאט ולעצור (בלאי של הברקסים?!) אבל השתמשנו בקלאץ' פעם אחת.

אני מבולבל מהעניין, מצד אחד יש פה חיסכון בדלק מצד שני יש פה אולי בלאי מוגבר.

מה דעתכם?

• תוכן חדש...