Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 6610 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

נתחיל מזה שכתבת בהודעה #1 שהאלטרנטור שלך הוא 145 אמפר. בהודעה #14 שאלת אם לקנות אלטרנטור של 140A, כלומר עוד פחות ממה שיש שלך? לא הבנתי מה ההגיון.

לגבי חישוב הפיוז- תפריד בין שני מתארים:

1. אתה רוצה ליצור מעין לוח חשמל בחלק האחורי של הרכב, שיוכל לספק מקסימום שניתן לצרוך מהאלטרנטור (בהתחשב בשאר צרכני הרכב). במקרה זה הפיוז צריך להגן על הכבלים, על האלטרנטור ולמנוע צריכת יתר שתגרום לפגיעה בשאר הרכב. במקרה זה ערך הפיוז יהיה גדול יחסית למקרה השני והוא לא יגן טוב על הצרכנים שמאחור.
  2. אתה רוצה להתקין פיוז בערך מינימאלי שגם יגן על הצרכנים- כלומר ערכו יהיה גבוה מעט (נניח 10-25% יותר מסכום הצרכנים).

ברמת העיקרון הדבר הטוב ביותר לעשות הוא לשים פיוז כמו שתארתי במתאר 2, בנוסף חובה להגן על כל צרכן בנפרד כיוון שצריכת כל צרכן נמוכה בהרבה מהפיוז שמגן על כל הקו (ואז הפיוז הראשי לא יעיל בהגנתם).

עכשיו תכלס-

נתחיל מזה שתעלה את נתוני הצריכה (הספקים/זרמים) שרשומים בספרות של הצרכנים שלך. אני לא מדבר כמובן על הספק המוצא של מגבר, שכתוב עליו בגדול- למשל 200W RMS, אלא על הנתונים שנמצאים בספר שבא עם המכשיר ומתארים את הצריכה שלו ולא את היכולת שלו לספק.

אני רוצה לראות רשימה מסודרת של צרכנים והצריכות שלהם.

לגבי הגדלת אלטרנטור וכללי לגבי מערכת החשמל ברכב:

חשוב מאד להבין, ולצערי חברה צעירים שמעמיסים את הרכב שלהם במגברים וכו' לא מבינים זאת, שמערכת החשמל ברכב תוכננה עבור הדרישות של הרכב + רזרבה סבירה. למה זה?

1. עלות- יצרן הרכב חוסך בהרכיבו מערכת חשמל תואמת את הרכב ולא הרבה הרבה יותר.

2. זיהום אוויר- אלטרנטור יותר גדול מוריד את נצילות המנוע = יותר זיהום אוויר.

מהי הבעיות בהגדלת האלטרנטור-

1. יותר עומס על המנוע, זה מילא- מי שיסבול יהיה אתה, הרכב וחשבון הדלק שלך. כנראה שזה לא הבעיה העיקרית ואולי לא מאד מורגש.
  2. חשוב לזכור שיכולת האלטרנטור לספק זרם תלויה בסל"ד. סל"ד זה גבוה יותר ככל שהאלטרנטור גדל. עכשיו מה שקורה שאתה מגדיל את האלטרנטור (מבלי להיות מודע לעניין זה), אתה חושב שהוא יוכל לספק יותר זרם אבל בפועל לא רק שהוא לא מסוגל לספק את הזרם המירבי שלו, גרוע מזה- בסל"ד סרק הוא אפילו לא מסוגל לטעון את המצבר ולספק את צרכי הרכב. מה יצא- שבמקום לקבל יותר זרם כמו שחשבת אתה מקבל פחות. עניין זה הועלה מס' פעמים בפורום הטכני ע"י המשתמש מרק10 כולל נתוני יצרן להשוואה של זרם מול סל"ד (תוכל לחפש את ההודעות אם הנושא מעניין אותך). ברכבים גדולים יותר (בהם מותקן אלטרנטור גדול) יחס ההעברה מהמנוע לאלטרנטור גבוה יותר, מה שמסובב את האלטרנטור במהירות הדרושה לו. בכדי לחבר אלטרנטור גדול לרכב קטן יתכן ונדרש להגדיל את יחס ההעברה- מה שיגרום להעמסת המנוע באופן חזק יותר.

לסיכום אני לא ממליץ להחליף אלטרנטור לגדול יותר, לא כי זה בהכרח לא אפשרי אלא כי בכדי לעשות את זה טוב יש להבין טוב מה עושים, ולצערי גם הרבה מחשמלאי הרכב לא מבינים זאת בכלל. יצרן הרכב כן מבין ולכן עדיף להישאר עם מה שהוא הרכיב.

במסגרת הזרם הנוסף הסביר שאפשר לצרוך מאלטרנטור של רכב נתון יש לחשב מה אפשר להרכיב ולא קודם להרכיב ואח"כ לנסות לחזק את מערכת ייצור החשמל, באופן שלפעמים בלתי אפשרי.

• תגובות 30
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם
מגבר הJL שלך למרות שהוא מרים רמקול "200" RMS ועוד קומפוננט הצריכה\דרישה שלו כדי להגביר כראוי את הרמקולים לא תעלה על 40 אמפר למה ? כי רמקולים שלא כמו סאבים כאשר תחום התדרים שלהם לא נמוך כמו סאב לא מצריכים הרבה חשמל בשביל להפיק הספק גבוהה

כמו לדוגמא טוויטר שמספיק ותיתן לו 20 RMS והוא יצעק לשמים :]

יגאל-בנץ אם אני מבין נכון את המשפט הנ"ל אני מניח שהתכוונת להגיד משהו שהוא בסה"כ נכון אך עשית קצת סלט במונחים המקצועיים.

פורסם

AVIV וכולם. נורא פשוט.

פיוז לפני כבל מתח ביציאה מהמצבר: מחושב לפי עובי הכבל . יש מחשבונים באינטרנט המיועדים לכך בדיוק. מטרה:שהכבל לא ישרף.

אחרי הכבל מחברים אם יש מגבר אחד עוד פיוז לפי ערך הצריכה של המגבר המקסימלית, ומחברים אותו כמה שיותר קרוב עם כבל עד 30 ס"מ , מומלץ כבל הכי עבה שיכול להכנס מושלם לחיבור המתח של המגבר.

במקרה שיש יותר ממגבר אחד מחברים אחרי המפצל לכל מגבר פיוז באותה צורה כמו למגבר אחד.

הפיוזים על המגבר הם ה LAST RESORT . מטרתם להגן על המעגל הפנימי משריפה שעברה את כניסות המתח.

נורא פשוט.

אין פה תורה מסיני.

פורסם

השאלה לפי מה עובדים- אם עובדים עלה באב עלא אז אין שום תורה. אם באמת מבינים מה עושים יש הרבה תורה שאתה לא יכול לדמיין בכלל.

אני מסכים עם רוב מה שאמרת מלבד העובדה שאתה מציין שפיוז אמור להגן על הכבל משריפה. זה לא נכון בהחלט!! בתכנון מתירני (כמו שציינתי במתאר הראשון) כיוון שהאלטרנטור ישרף הרבה הרבה לפני הכבל. כבל כזה יכול להעביר עשרות עד מאות אמפרים לפני שישרף. לכן הפיוז אמור להגן על האלטרנטור, ויותר מזה למנוע פגיעה במערכות אחרות ברכב ע"י העמסת יתר שתגרום לנפילת מתח.

אשמח אם תתן לינק למחשבונים כאלו כדי לבחון את התוצאות שלהם.

פורסם

AVIVZ מכיוון שאני רואה שאתה מבין בחשמל שאלה תיאורטית

אם אני לוקח פלוס מהמצבר ומחבר למינוס על כבל בלי פיוז הכבל מיתחמם, מסכים?

כמה אמפר יכול לעבור בכבל במצב כזה?

אם השאלה לא מובנת אני אנסח אחרת

sound connecting people

פורסם

השאלה מובנת לגמרי, לצערי התושבה פחות פשוטה.

נתחיל מזה שמרק צודק ובמידה ותיקח מוליך מספיק עבה המצבר עלול להתפוצץ. לכן לצורך הדיון נדבר על מקור אנרגיה אידאלי (מסוגל לספק זרם בלתי מוגבל ואין לו התנגדות פנימית).

נניח שיש לך מקור מתח אידאלי ואתה מחבר לו מוליך שיוצר קצר בין הדקיו.

בהינתן מוליך באורך X ובעל שטח חתך Y ניתן לחשב את התנגדותו בטמפ' נתונה. בהתאם להתנגדות ניתן להשתמש בחוקי אום ונוסחאות חישוב הספק ל-DC ולחשב את ההספק שיתפתח על המוליך. בפועל הסיפור מסובך בהרבה כיוון שכאשר עובר בו זרם הטמפ' עולה, ההתנגדות משתנה וכו' וכו'. מודל מעשי של הסיפור הזה הוא דיי מסובך. בנוסף טמפ' תלויה בהתנגדות התרמית של הבידוד, טמפ' הסביבה, זרימת האוויר (למשל ההבדל בין כבל על עמוד חשמל מכבל בתוך תעלה).

בקיצור ולעניין- כאשר יתפתח על המוליך הספק מסויים הוא ישרף, בדיוק כשם שפיוז נשרף ברגע שמתפחת עליו מספיק הספק.

מאותן סיבות ככל שהמוליך יהיה ארוך יותר הוא יוכל לקצר מקור בעל מתח גבוה יותר כיוון שכשהאורך עולה ההתנגדות עולה וכן יש להספק יותר חומר להתפתח עליו.

אתה רוצה לנסות את זה בעצמך- קח חוט Wire wrap של 30 AWG (דק מאד) באורך 10 cm, גלף לו את הבידוד וחבר אותו להדקיו של מצבר. החוט יאדים וישרף כמעט מייד. אני מציע שתעשה זאת עם תנינים בכדי לא לגעת בחוט ביד ולהשרף.

תכין בקבוק מים ליידך למקרה הצורך.

לחילופין אתה יכול לקחת פיוז 1A, לחבר אותו בין הדקיו של מצבר וכמובן שהוא ישרף מייד- ראית חוט נשרף.

הסיפור במקרה של כבל 0 AWG שונה לגמרי כיוון שהוא ישרף הרבה הרבה אחרי המצבר והאלטרנטור יחד. לכן יש להגן עליהם ולא עליו.

פורסם

לגבי המודל לחישוב חום על תיל הוא לא מסובך כמו שאתה מציג .. אפשר בקלות לייסם אותו ככלל אצבע .

לגבי מצבר , מחזק את דבריך לגן יש מצברי פריקה עמוקה עם התנגדות מאוד נמוכה.

אבל אני אשמח לדעת לגביי הנזק לאטרנטור(משהו שלא ידעתי). אתה יכול להרחיב ?

פורסם

מתן שלום.

יתכן ולא הבנת נכון את שרמשתי. חישוב התנגדות שלוקח בחשבון את הטמפ'- מדובר בנוסחה פשוטה והיא כלולה במחשבון אקסל שהפניתי אליו בהודעות הקודמות שלי.

למדל באופן מדוייק תהליך רציף בו עובר זם במוליך, כתוצאה מכך הטמפ' שלו עולה, כתוצאה מכך ההתנגדות משתנה, כתוצאה נכך הזרם משתנה (והתהליך ממשיך חלילה) הוא כבר סיפור אחר לגמרי, בעיקר שמתחשבים גם בטמפ' הסביבה, בהתנגדות התרמית של הבידוד ובזרימת האוויר מסביב.

באופן פשוט כדי לדעת מתי מוליך ישרף ניתן להזניח גורמים אלו ולקבל תשובה לא רעה, עליה לוקחים מרווחי בטחון.

בתכנון אמיתי זה לרוב פחות מעניין כיוון שהרבה לפני שהוא ישרף יפול עליו כ"כ הרבה מתח שהצרכן לא יקבל את המתח המינימאלי הדרוש לפעולתו. לכן מה שמעניין הוא מתי התנגדות המוליך תהיה קריטית לעומס.

לגבי אלטרנטור- כאשר תעמיס אותו יתר על המידה אתה מסתכן בכך שישרף המיישר שלו וגרוע מכך הסלילים שלו. עליית הטמפ' תגרום ללכה לרדת, לסלילים לקצר, לגריז במיסבים האטומים לברוח החוצה ועוד ועוד.

גם אם אתה צורך את הזרם המקסימאלי שהוא מסוגל לספר לאורך זמן זה בוודאי לא בריא לו ומקצר את חייו.

פורסם
השאלה מובנת לגמרי, לצערי התושבה פחות פשוטה.

הסיפור במקרה של כבל 0 AWG שונה לגמרי כיוון שהוא ישרף הרבה הרבה אחרי המצבר והאלטרנטור יחד. לכן יש להגן עליהם ולא עליו.

אני יודע שהשאלה מובנית ובגלל זה פניתי למישהו שמבין בחשמל (אתה)

ודווקא מעניין אותי הכבל 0גייג' אין מגנים על האלטרנטור והמצבר?

אני אגיד לך ממה השאלה התחילה קודם קצת רקע לי יש חיפושית לפי הידוע לי האלטרנטור מספק ב40-50 אמפר בסרק המצבר שלי הוא 45 אמפר פשוט לא פריקה עמוקה וכד'

רציתי לדעת למה אני שם פיוז 250 אמפר? הרי לכבל לא יקרה כלום, קודם יקרה להרבה דברים אחרים דברים לא נעימים

sound connecting people

פורסם
אין לצטט שלא לצורך!

למה שמת שם פיוז 250A אני לא יודע, את זה אתה יכול לשאול אצ עצמך :-)

אגב למה שמת כבל 0 AWG גם זה לא ברור ואתה שוב יכול לשאול את עצמך :-)

כמה האלטרנטור מספק בסרק זה פחות חשוב לעניין הפיוז. אתה תקבע את ערך הפיוז על סמך מה שהאלטרנטור מסוגל לספק במקסימום (אין לי מושג כמה זה אצלך) + ספייר כלשהו.

המצבר הוא לא 45A אלא אוליי 45Ah, שזה משהו אחר לגמרי. זה קיבול המצבר ואין לו קשר לעניין.

אגב סתם לידע כללי- כאשר האלטרנטור מחובר ברכב שיש בו מצבר (ולא בעמדת בדיקה למשל) לא ניתן לצרוך ממנו יותר מהזרם המקסימאלי שהוא מסוגל לספק כיוון שהוא ישאר בזרם זה והפרש הזרם יסופק ע"י המצבר. כמובן שזה לא מצב תקין כיוון שהוא מרוקן את המצבר. מסיבה זו ניתן להתקין פיוז שהוא גדול ממה שהאלטרנטור יכול לספק, אם כי צריך להבין שזה טוב רק עבור קפיצות זרם קטנות. מעבר לזה המצבר יתחיל להתרוקן.

פורסם

האלטרנטור שלי הוא 105 אמפר ולפי מה שהבנתי המגברים צורכים גג 130 אמפר .. כאילו המונו A90 וה JL 40A..

כרגע יש אצלי פיוז 125 A תקין ?

ועוד שאלה אם האלטרנטור שלי הוא 105A אז מאיפה למערכת 130A ?

אה ו avivz וזה שראית אותי באיזור תעשיה חולון זה ביגלל שהאלטרנטור שלי בעייתי..

פורסם
למה שמת שם פיוז 250A אני לא יודע, את זה אתה יכול לשאול אצ עצמך :-)

אגב למה שמת כבל 0 AWG גם זה לא ברור ואתה שוב יכול לשאול את עצמך :-)

כמה האלטרנטור מספק בסרק זה פחות חשוב לעניין הפיוז. אתה תקבע את ערך הפיוז על סמך מה שהאלטרנטור מסוגל לספק במקסימום (אין לי מושג כמה זה אצלך) + ספייר כלשהו.

פיוז 250A שמתי כיוון שלפי המלצת הטבלה של כבל לעומת פיוז זה מה שהומלץ

וכבל 0AWG אני שם כי יש אז למה לא לשים?!? (ראש ישראלי או לא ראש ישראלי)

sound connecting people

• תוכן חדש...