Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

מאמר: 4X4 מת. קבלו את ה IWD.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 1978 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם
בתאריך 26.12.2020 בשעה 10:44, viper83 כתב:

הבעיה שאתה מעלה של חוסר תשתיות טעינה, היא מוצדקת וכאן שנינו מסכימים, אבל זה כבר בעיה מצד המדינה שמסרבת לקדם את הנושא של רכבים חשמליים ועוד למדינה קטנה כמו שלנו!!!

נכון שזה פתיר ברמת המדינה אבל אנחנו חיים פה ופה זה עדיין לא ישים.

דווקא נושא הטעינה בבתים משותפים פתיר יותר בקלות. רק עניין של רצון של רוב הדיירים וככל שהרכבים האלה יהיו נפוצים יותר כך גם הרצון שלהם יגבר.

תודה לשרת התחבורה מירי רגב על קירוב הפריפריה למרכז.

• תגובות 31
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם
לפני 13 שעות, tinoki כתב:

מאמר יפה.

מתעלק:

מה ההבדל בין 4×4 קבוע לבין AWD?

אם הבנתי נכון, הרי שAWD מזהה התנגדות ורק אז שולח כוח לגלגלים הרלוונטיים, האמנם?

להבנתי, ההבדלים בין 4X4 / AWD / 4WD הם רק בצורת השיווק.

פורסם

מאמר יפה. ואכן, לא נראה לי שמדובר בטכנולוגיה יוצאת דופן, סך הכול סוללות יעילות יותר שאפשר לתקוע ברכב.

לצורך העניין, פרויקט הגמר שלי כלל תנועה מאוד זהה עם מנוע חשמלי נפרד לכל גלגל ועל כל הבקרה אחראי כרטיס ארדואינו, לא איזה מחשב על.

• אהבתי 1
פורסם

כל פעם שאני נתקל במאמר על מערכות הנעה כפולה אני שוב שוכח את עיקרון הפעולה של דיפרנציאל ולא מבין למה הגלגל ש"באוויר" מקבל את כל הכוח, ואז אני הולך לחפש ומוצא את הסרטון המגניב הזה שהופק באלף תשע מאות שלושים ופאקינג שש!

לגבי הנעה חשמלית עצמאית לכל גלגל, זה רעיון שאני מכיר תאורטית וזוכר שהוא הוצג במיצובישי כבר לפני עשור (מסתבר שאפילו לפני), אבל משום מה אף פעם לא מצא את דרכו למכוניות סדרתיות למרות הפשטות היחסית והמחירים הלא גבוהים של המנועים. אולי מישהו שמבין יותר בהנדסה יכול לשפוך על זה אור - אולי ההשפעה על המשקל הבלתי מוקפץ ממש הרסנית לביצועים/התנהגות/צריכת האנרגיה או משהו.

בכל מקרה, ברכבי שטח זו רק שאלה של זמן עד שהטכנולוגיה הזו תמצא את דרכה לייצור סדרתי. 

ולגבי מכוניות חשמליות באופן כללי, אני חושב שאנחנו עדיין יחסית רחוקים ממצב בו הם יכולים באמת לאפשר את הגמישות של מנועי בעירה פנימית. דחיסות האנרגיה של הסוללות הנוכחיות והיכולת שלהן לקבל ולפרוק אנרגיה פשוט לא שם עדיין. הנעה בבנזין אמנם הרבה פחות יעילה מהנעה חשמלית עם יכולת להמיר בערך 30-40% מהאנרגיה האצורה בבנזין לטובת ייצור התקדמות לעומת 80-100% במנועים חשמליים, אבל דחיסות האנרגיה של סוללות ליתיום-יון המתקדמות ביותר היא עדיין קטנה פי יותר מ-50 מזו של בנזין (כ-13 אלף לעומת 243 וואט-שעה לק"ג. לפי וויקיפדיה) - מה שאומר שבמכונית נתונה, מנוע חשמלי יצטרך "מאגר אנרגיה" כבד בערך פי 15-25 (כל המספרים פה מחושבים on the fly ומעוגלים כדי לשמור על השפיות שלי) כדי לנסוע את אותו מרחק באותה מהירות ואותם תנאים. אבל כמובן שזה לא נעצר שם, כי המשקל הנוסף דורש מנוע חזק יותר, שדורש סוללה גדולה וכבדה יותר וכן הלאה.

ואז כמובן גם נתקלים באיך בדיוק "מתדלקים" את כל האנרגיה הדרושה הזו במהירות גבוהה מספיק לתוך הסוללה - המטענים הכי מהירים היום מסוגלים לטעון את הסוללות המשוכללות ביותר בקצב (התחלתי, שמעט לקראת סוף הטעינה, אבל נתעלם מזה) של 350 קילו-וואט לשעה, או קצת פחות מ-6 קילו-וואט - המקבילה האנרגטית של 0.4 ליטר בנזין - בדקה. זאת לעומת משאבת בנזין שיכולה לספק... אף פעם לא ספרתי, אבל אני מניח שבערך 10-15 ליטר בדקה - או 7,800-11,700 קילו-וואט לשעה. וגם אם נשקלל פנימה את יתרון היעילות של מנוע חשמלי (פי 2.5-3), אנחנו עדיין בפער של סביב פי עשר לטובת הבנזין בכמות הזמן שדרושה כדי "לתדלק" מספיק אנרגיה כדי לנסוע מרחק נתון. 

אין ספק שהנעה חשמלית היא העתיד, אבל אנחנו עדיין מאוד רחוקים מהפיכתה להווה בכל הנוגע ליכולת של הטכנולוגיה לדחוס ולשנע אנרגיה חשמלית. 

• אהבתי 1
  • רעיון טוב! 2

הצטרפו לקהילת הרכב של ישראל בפייסבוק ובאינסטגרם

אוהבים את מה שאנחנו עושים? רוצים לתמוך בנו ולקבל הטבות בו זמנית? עשו מנוי לאתר.

פורסם

בכל הקשור למכוניות פרטיות, רוב חייהן הן עומדות באיזו שהיא חנייה, כך שמהירות הטעינה הופכת ללא רלוונטית ברגע שמסודר עניין השקע.

ואפילו אם השקע זמין רק בלילה אז מדובר ב"תדלוק יומי" של "חצי מיכל", אם נתרגם את זה לשפה המוכרת. 

אם נמשיך לצייר את הנושא בצבעים של "השפה המוכרת" הרי ש-0.4 ליטר לדקה שווי ערך ל-24 ליטר בשעה או 192 ליטר ב-8 שעות (נניח ועבדת מצאת החמה ועד צאת הנשמה וחיברת את האוטו רק בין 22:00 ל-06:00). נשמע לי מספיק.

אתה יודע מה? נוריד בסדר גודל. 0.04 ליטר לדקה שווי ערך ל-19.2 "ליטר" ב"לילה" של 8 שעות. מדי יום. Non issue.

אוכל את הכובע שהגיש לי avergel ומודה קבל עם ועדה שלפעמים מחשבים של אסוס מחזיקים מעמד אפילו מעל לשנה שלמה - אם נזכרים לעדכן את ה-bios.

פורסם
לפני 8 דקות, hans כתב:

בכל הקשור למכוניות פרטיות, רוב חייהן הן עומדות באיזו שהיא חנייה, כך שמהירות הטעינה הופכת ללא רלוונטית ברגע שמסודר עניין השקע.

למכוניות חשמליות כבר לפני 10 שנים לא הייתה בעיה אמיתית לתפקד כ"מכונת ניידות אישית", משהו על התפר בין אופניים לעגלת גולף מבחינת יכולת הטווח הסבירה. הבעיה היא לא "רוב החיים", אלא במקרים ספציפיים בהם אתה נתקל בצורך לנסוע 200 ק"מ ביום למשך יומיים-שלושה ברציפות, ובמקרה שכחת להטעין את הרכב או שבגלל תקלה כלשהי הוא לא נטען כראוי. 

אני אגב מאוד מסכים עם הרעיון של מכוניות מבוססות בעירה פנימית בכבישים בינעירוניים, שמפקידים בחניון בכניסה לעיר ומחליפים במכונית חשמלית קטנה. אבל זה כבר שינוי של כל מודל הבעלות, ואז מלכתחילה הרלוונטיות של מנוע בעירה פנימית פוחתת.

הצטרפו לקהילת הרכב של ישראל בפייסבוק ובאינסטגרם

אוהבים את מה שאנחנו עושים? רוצים לתמוך בנו ולקבל הטבות בו זמנית? עשו מנוי לאתר.

פורסם

שינוי מודל הבעלות הוא יותר מסובך ונפיץ מכל פריצת דרך טכנולוגית. :-)

בכל הקשור ל"צעצוע חשמלי לשטח" - אנחנו שם, יש לי תחושה שהיצרנים מחכים למי שימצמץ ראשון ויוציא כלי רכב שיחטוף את הכתבה "נתקעתי בשטח עם התוצרת המתחרה". אחרי זה הסכר ייפרץ. :-)😜

אוכל את הכובע שהגיש לי avergel ומודה קבל עם ועדה שלפעמים מחשבים של אסוס מחזיקים מעמד אפילו מעל לשנה שלמה - אם נזכרים לעדכן את ה-bios.

פורסם
בתאריך 28.12.2020 בשעה 13:19, RBRB כתב:

ההבדלים בין 4X4 / AWD / 4WD הם רק בצורת השיווק.

4x4 ,AWD, זה אותו דבר, הנעה לכל הגלגלים בשווה. 4WD זה עם אפשרות העברת כח לגלגלים האחוריים.

toyota avensis 2007 manual

פורסם

מעניין, בוולוו xc90 2008  AWDשהיתה לי הבנתי כי יש להחליף את כל 4 הצמיגים יחד, אחרת יכול לדפוק את הגיר, משהו שקשור לAWD. סתם חרטוט?

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

- רבי נחמן מברסלב

פורסם

ההוראה הזו קיימת גם בספר רכב של הפורסטר. שאלתי בעבר בפורום אם זה אכן הגיוני, לא התקבלה תשובה חד משמעית.

*ההתייחסות היא נזק לדיפרנציאל המרכזי, לא לגיר.

פורסם
בתאריך 28.12.2020 בשעה 15:19, RBRB כתב:

להבנתי, ההבדלים בין 4X4 / AWD / 4WD הם רק בצורת השיווק.

הלגו עצמו לא אומר דבר אבל בהחלט יש מספר סוגי יישום של המערכת. 

1. רכב שטח קלאסי, נגיד ג'יפ סופה לא יכול לנסוע בכביש סלול במצב 4 על 4 וזה מכיוון שאין דיפרנציאל בין הסרנים. אחרי שילוב ל 4 על 4 הסרן הקידמי יסתובב באותה מהירות בדיוק כמו האחורי מה שיגרום לעומסים גדולים על מערכת ההנעה ובעיות שליטה והתנהגות של הרכב על הכביש. 

2. רכב שטח עם דיפרנציאל מרכזי, כמו דיפנדר, דיסקברי 1 או מרצדס G שנוסע במצב 4 על 4 על הכביש כי הדיפרנציאל המרכזי מאפשר הפרש מהירויות סיבוב. את הדיפרנציאל אפשר לנעול ואז הרכב הופך להיות כמו הסוג הקודם. 

3. רכב ספורט 4 על 4 לכביש נגיד כמו לנצ'יה דלטא אינטגרלה. שם יש דיפרנציאל מרכזי עם נעילה ויסקוזית, מאפשרת הפרש מהירויות מסויים ומעל ההפרש המסויים הזה הדיפרנציאל ננעל ולא מאפשר הפרש מהירויות גדול. 

4. קרוסאובר כמו דאסטר, שם אין שום דיפרנציאל מרכזי והרכב בעיקרו הנעה קידמית. יש יחידת מצמדים בצמוד לדיפרנציאל אחורי. היחידה נשלטת חשמלית או על ידי לחץ נוזל הידרוולי, הדיסקיות ביחידה מוצמדות בכוח מסויים ומעבירות אחוז מסויים של כוח מנוע לסרן האחורי, ההצמדה מתקיימת רק אם הסרן הקידמי מסתובב מהר יותר מהאחורי. במצב Lock הדיסקיות מוצמדות בכוח מקסימלי וזה מדמה מצב של דיפרנציאל מרכזי נעול אם כי עדיין תתכן החלקה בעומס גדול. 

יש עוד מספר שיטות כמו שיטת שתי משאבות הידרווליות שמבוססת הפרש מהירויות סיבוב שהייתה בשימוש בקרוסאוברים של הונדה ועוד. 

• אהבתי 1
  • רעיון טוב! 1

פורסם
בתאריך 1.1.2021 בשעה 09:23, Buki כתב:

רכב ספורט 4 על 4 לכביש נגיד כמו לנצ'יה דלטא אינטגרלה. שם יש דיפרנציאל מרכזי עם נעילה ויסקוזית, מאפשרת הפרש מהירויות מסויים ומעל ההפרש המסויים הזה הדיפרנציאל ננעל ולא מאפשר הפרש מהירויות גדול. 

חוץ מהפרשה המהירויות הבנתי שיש גם עניין של טמפ' כדי שתתבצע נעילה, זה נכון?

אם אפשר אשמח אם תספר עוד על השיטה הזו.

פורסם
לפני 5 שעות, RBRB כתב:

אם אפשר אשמח אם תספר עוד על השיטה הזו.

זו יחידה המורכבת ממספר רב (נגיד 20) דיסקיות, כאשר חצי מהדיסקיות "מניעות" והחצי השני "מונעות".

על הראשונות שינן בהיקף החיצוני, על השניות שינן בהיקף הפנימי.

222_3.jpg.e09bbf7958560e04ce0ae7dfb05ea3d8.jpg

הדיסקיות מסודרות בתוך היחידה בסדר של אחת מניעה-אחת מונעת ואז שוב אחת מניעה וכן האלה, עם מרווחים קטנים בינהן.

1117748115_viscouscoupling.jpg.ae2ee2924f94fdb1667a86ea3fc6a922.jpg

היחידה מלאה בג'ל ויסקוזי - נוזל שבמצב סטטי נשאר נוזלי אבל כשמתבצע עירבוב הנוזל הוא מתקשה ומדביק את הדיסקיות זו לזו.

האוטו נוסע, סרן קידמי מסתובב באותה מהירות כמו האחרי, הנוזל בתוך היחידה לא מתערבב. היחידה מעבירה את הכוח אבל היא "דיפרנציאל פתוח", מאפשרת הפרש מהירויות בין הסרנים.

כשסרן אחד מתחיל להסתובב משמעותית לאט יותר או מהר יותר מהסרן השני, ערבוב הנוזל ביחידה מואץ, הדיסקיות נדבקות זו לזו חזק יותר ומתקבל אפקט של דיפרנציאל נעול (אבל לא 100%, זו עדיין לא נעילה מכאנית קשיחה). עליית טמפרטורה של הנוזל עקב הפרש מהירויות גורמת להצמדה חזקה עוד יותר. 

ספציפית בדלטא אינטגרלה היחידה ממוקמת מקדימה בצמוד לגיר מימין. 

evofront.jpg.f2bcb56caf841ce087f126a973503937.jpg

חסרון של המערכת הזו  - פעלוה איטית ולא ליניארית, שינוי בתכונות הנוזל עם הזמן.

היום משתמשים ביחידות דומות אבל מובוקרות מחשב עם אפשרות שליטה הידררוולית או חשמלית בכוח ההצמדה. 

יחידה של יצרן שוודי Haldex שהוצגה בשנות ה 90 באודי A3 וגולף 4Motion היא כנראה הראשונה שהביאה את ה 4X4 ה"אוטומטי" מבוקר מחשב למכוניות עממיות. מאז יצאו כמה דורות של Haldex.

כן היה גולף 4X4 גם בדור 2 ו 3. אבל עדיין עם יחידה ויסקוזית ללא שליטה ממוחשבת.

• אהבתי 6

פורסם

כהרגלך, יופי של הסבר. תודה.

לפני 9 שעות, Buki כתב:

חסרון של המערכת הזו  - פעלוה איטית ולא ליניארית, שינוי בתכונות הנוזל עם הזמן.

נתקלת בהוראות יצרן בנוגע להחלפת הנוזל? 

פורסם
בתאריך 25.12.2020 בשעה 16:58, Igalz כתב:

אתה מדבר על האלקטרוניקה והתוכנה שהנחיתו חללית על הירח בשנות השישים, ואיפשרו להסיע בשלט רחוק בצורה חצי אוטונומית רכב על המאדים לפני כמה עשורים? 

אני בטוח שלתפעל 4 מנועים חשמליים  זה משהו שידעו להתמודד איתו הרבה לפני שנת 2020 😉

בהנחה ועניין מאדים והירח באמת קרו לאור הקושי גם כיום לבצע את המשימות האלה.(כגון בראשית ועוד)

• תוכן חדש...