Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

בית מעריב

Buki
dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 2216 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם
כן, אבל בדיוק כמו זה שאני משתמש באוטוקאד לא אומר שאני מבין את ההחלטות שעמדו בפני מתכנניו, ולפעמים מקלל אותם על על מיני דברים מעצבנים בui, ו"למה לעזאזל הם לא עשו ככה וככה", כך גם המשתמש בבניין לא תמיד מבין את מכלול השיקולים והאילוצים מאחורי התכנון.

יש זרמים שונים באדריכלות, מתקופות שונות, ולפעמים, כמו שאמרתם, זה ארכאי, טיפשי (לרוב מראש, גם בזמן שזה תוכנן) או סתם נתון לגחמה של מהנדס עיר מטורלל.

(מי שגר בכפר סבא, אולי שם לב שבבניינים מתקופה מסוימת, גם ברבי קומות, וגם במבני ציבור, יש גג רעפים. שאלתם את עצמכם מדוע? :-))

אפשר וכדאי לנהל דיון אקדמי בשאלה אם למשל, "מעונות עובדים" הם נכונים היום (כשהם תקועים במרכז תל אביב, על השטח שהוא, פחות או יותר, הכי יקר במדינה), וגם לא בושה לשאול אם הם בכלל היו נכונים בזמנם (שאלה שהיא גם פוליטית, וגם נוגעת בטענות לקיפוח מזרחים/ כל מי שלא היה שייך להסתדרות).

אבל לקרוא להם מבנים שנוצרו על ידי חותכן עוגיות זה לפספס את כל ההיסטוריה שמאחוריהם. לטוב ולרע.

לא יודע אם ההקבלה לאוטוקאד נכונה- זו פשוט שיש להם רעיון שונה לפונקציונליות משלך, זה לא שזרקו אותה אל הרוח, בניגוד למה שקורה מדי פעם באדריכלות (ראה דוגמת הקיר בלי החלונות....)

יסלחו לי חברי הפורום על צורת ההתבטאות, אבל מההיכרות שלי עם הסיפורים שהובילו להולדת מבנים מוזרים (ולרוב מכוערים), פשוט נראה שלרוב האדריכל בעיקר רצה לשים את הפאלוס שלו בכיכר העיר, וכל השיקולים האחרים באו מאוחר יותר.

אנלוגיית חותכן העוגיות היא לא שלי אגב (אני נוהג לקרוא לזה "קופי פייסט"), גם לא טענתי דבר בנוגע להיסטוריית המבנים הללו, אלא לרלוונטיות שלהם כיום (ולמראה)

אגב, נקודה חשובה מאוד שלא נגענו בה והפוסט של יבגניפ כרגע הזכיר לי-

סיבה מאוד בולטת מדוע הערים בישראל מכוערות, ואפילו בניינים שהיו עשויים להיות מעניינים, היא ההזנחה. גם בבתי מגורים, גם בבניינים ישנים ומרשימים, חלקם הגדול פשוט מטונף מבחוץ מהצטברויות פיח, כתמים שונים מבית היוצר של יוני ישראל, נזקי צמחיה, כתמי קפה על הקירות, ועוד כל מיני. זה בעיקר בולט ודוחה על קירות בטון חשוף.

שוב נחזור אל המכון הטכנולוגי לישראל- בניין הפקולטה לאווירונאוטיקה הוא די מעניין ואף נעים לעין. אפשר לדון באלמנטים של העיצוב שלו מבפנים ומבחוץ לא מעט, במיוחד במבואת הכניסה העגולה.

ועם זאת- הוא מוזנח מאוד מבחוץ, צמחיה מטפסת בכל מקום עם כתמי רגבי אדמה, וכמובן פיח. קצת עבודת תחזוקה וזה היה יכול להיות אחד ההיילייטים של הסיורים שמתקיימים בטכניון.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Aerospace_Faculty_%28Technion%29.JPG

פורסם

ממתין בסבלנות למי שירים את הכפפה ויהרוס את כל מה שרם כרמי אי פעם נגע בו...

דוגמא טובה לאדריכל שהגיע לסטטוס "גורו אדריכלות" למרות שהיה אחראי לכמה מהמבנים הכי איומים במדינת ישראל. אחרי הפיאקסו של התחנה המרכזית החדשה בתל אביב הבן אדם היה צריך לאבד את הרישיון האדריכלי שלו. הנזק האורבני שהוא גרם רודף את דרום תל אביב עשרות שנים וימשיך לרדוף את דרום תל אביב עוד עשרות שנים.

פורסם

יש עוד הרבה דוגמאות לפיאסקוס של "טובי האדריכלים" בישראל.

כיכר אתרים, שקטעה את הציר של בן גוריון אל הים על ידי הגבהה שרירותית ומטופשת.

לא זאת בלבד, אלא שבתי הקפה בקומה המוגבהת פונים אל הרחבה הפנימית (שגם ממנה אין נוף לים).

התוצאה- מקום נטוש שהפך אכסניה לעבריינים ומסוממים.

כיכר דיזינגוף סבלה מאותה בעיה- מיום שהוגבהה, כל רחוב דיזינגוף ננטש. לא רק הככר עצמה, שהיתה בעבר מקום התכנסות לתושבים (שבוע הספר ואירועי יום העצמאות היו מתקיימים בה).

הככר המוגבהת, ללא טיפת צל, עם הפאלוס (פיקה, גנבתי לך -)) של אגם במרכזה, הפך למקום כינוס להומלסים ושל פאנקיסטים (בתקופתי...)

בטח אחרי שתי כיכרות איומות כאלה למדו לקח, תאמרו?

והתשובה: ככר הבימה שבנייתה הסתיימה לא מכבר...

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

1.  MITSUBISHI  SPACE STAR 1.2 instyle 2018

2. CHEVROLET SPARK LS 1.0 2014

פורסם

כיכר הבימה דווקא די מצליחה עם הקהל, אבל הלובן הזה קורע את העיניים בשמש התל אביבית.

uʍop ǝpısdn sı ɹǝʇndɯoɔ ɹnoʎ sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı

פורסם (נערך)
הבעיה בשרונה לא קשורה לגיל של המבנים אלא לאופי של העסקים. אף אחד לא ייסתובב בחוץ לעשות קניות באותן חנויות שהוא יכול למצוא בקניון ממוזג, עם מבחר יותר גדול. החנויות שם שאינן רשתות הן חנויות שממוצבות גבוה, ולאלו גם כך יש קהל מוגבל, שמוכן לשלם יותר על הסטייל של החנות.

אני מסכים, אבל הבעיה היא לא רק בתמהיל העסקים במתחם אלא התכנון של המתחם עצמו.

מתחם שרונה זה פצע פתוח ברצף האורבני של תל אביב. בתי טמפלרים מבודדים שנמצאים במרחק רב אחד מהשני, שטח עצום לא מנוצל וכמובן לפי מיטב המסורת הישראלית אפס פתרונות הצללה מה שהופך את השהייה במתחם בלתי נסבלת 300 ימים בשנה.

הככר המוגבהת, ללא טיפת צל, עם הפאלוס (פיקה, גנבתי לך -)) של אגם במרכזה, הפך למקום כינוס להומלסים ושל פאנקיסטים (בתקופתי...)

בטח אחרי שתי כיכרות איומות כאלה למדו לקח, תאמרו?

והתשובה: ככר הבימה שבנייתה הסתיימה לא מכבר...

זה מראה על רמת מתכנני ערים בישראל. בואו נבנה כיכר ענקית במזרח התיכון ולא נעשה מילימטר צל או ספסלים או כל דבר אחר שיהפוך את הכיכר למקום מושך ונעים לשהיית אדם. אחר כך מתפלאים למה חצי מדינה רצה לנתב"ג בחגים.

עריכה אחרונה על ידי ChemGuy85
פורסם

ערי ישראל באופן כללי לא מוצללות, אבל תל אביב זו פשוט תופעה. ברוב חלקי העיר אין מקום מוצל אחד להימלט אליו, נראה שהכיוונים שהבניינים מטילים עליהם צל תמיד מובילים אל אמצע כביש/שטח לא נגיש (רחבה לא נגישה בין בניינים וכדומה)

אם לא הייתי יודע שזה פשוט מחוסר מחשבה, הייתי מתחיל לחשוב שזו מגמה מכוונת.

כיכר הבימה דווקא די מצליחה עם הקהל, אבל הלובן הזה קורע את העיניים בשמש התל אביבית.

כנ"ל כיכר דיזנגוף החדשה עם עניין הבוהק, המחסור המוחלט בצל גורם שאיפה שלא תעמוד בכיכר, העיניים שלך יקבלו טיגון.

בעניין צבע הרחבות, יש בעיה- ככל שתבחר בצבע כהה יותר, הוא יתחמם יותר בשמש, ויעלה את הטמפרטורה הקרובה לקרקע. רחבה שחורה לדוגמה תיצור איזור כל כך חם שאף אחד לא ירצה להתקרב אליו.

לרוב שיוצרים רחבה גדולה שכזו לוקחים בחשבון את כיווני האור, מאיפה אמור לבוא צל, ומה יש בקרבת הרחבה. צבע הרחבה וייעודה אמור להיבחר בהתאם.

הייתי שמח לראות את תהליך קבלת ההחלטות של תכנון הערים בישראל.

כיכר דיזינגוף סבלה מאותה בעיה- מיום שהוגבהה, כל רחוב דיזינגוף ננטש. לא רק הככר עצמה, שהיתה בעבר מקום התכנסות לתושבים (שבוע הספר ואירועי יום העצמאות היו מתקיימים בה).

לשמחתי אינני גר בתל אביב- אבל אני לא מבין איך תלאביבי אמיץ כלשהו לא עשה לכולם שירות והאכיל את המפלצת באיזו לבנת חבלה.

הכיכר המוגבהת לשעבר הייתה בעיקר מקום התכנסות ללכלוך ואיזה הומלס פה ושם. אני לא יודע מה המצב שם כרגע אחרי שהכיכר שוב ברמת הרחוב.

פורסם

לכיכר דיזינגוף הישנה היה את האופי שלה. פנקיסטים, יונים, שוק 'עתיקות' (בעיקר שמוצ'עס) בשישי ופאב' החצר האחורית ' בסמטה הנסתרת ליד.

כתל אביבים קבלנו אותה עובדה סמוכה לקולנוע רבחן המצליח.

הצללה זו בעיה. הרחוב היחיד שבנוי נכון הוא אבן גבירול. אם כולם היו בנויים כך, אבל גם פתוחים לים וסלולים ממערב למזרח, להכניס בריזה, היה עדיף.

אז נשארנו עם השדרות שכן יש, שהן חביבות. להוציא מכת הפיקוסים...

uʍop ǝpısdn sı ɹǝʇndɯoɔ ɹnoʎ sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı

פורסם

בקיצור- מה שטוב בעיר

, זה מה שתוכנן בתכנית גדס לפני מאה שנה:

שדרות רחבות שיורדות אל הים כדי להכניס בריזה לתוך העיר המיוזעת, קולונדות ברחובות המסחריים כדי להצליל על המטיילים בן, בתי מגורים על קומת עמודים מפולשת שלא עוצרת את זרימת האוויר ומחברת את הרחוב לגינה האחורית של הבניין, וככרות. ככרות שהם מקום מפגש לרחובות שמתנקזים אליהם, לבני האדם שבאים לשבת על ספסל בצל, ככרות שהן אמנם נקודת ציון בולטת, אבל חלק מהדרך, ולא אייקון מונומנטלי בפני עצמן

פורסם

אהבתי את כיכר דיזנגוף בגרסה הקודמת שלה. אולי מבחינה תכנונית זה לא ואו, אבל היו חיים סביבה - גם בשנים האחרונות הביר גארדן ונחת ומקומות אחרים שם הצליחו לא רע.

הגרסה החדשה - ישנה העלימה את ההולמסים, ואני דווקא רואה הרבה אנשים יושבים שם - גם בקיץ וגם בחורף, ככה שבהקשר הזה היא כנראה גם הצלחה.

גם היום יש לא מעט חנויות פנויות על דיזנגוף ודי הרבה עסקים מתחלפים. זו כנראה מגמה שלא תפסק, עד שישארו שם רק מסעדות \ בתי קפה \ ברים ומספרות.

תודה יבגני. הרסת לי את באטמן לתמיד.
פורסם

אם לא הייתי יודע שזה פשוט מחוסר מחשבה, הייתי מתחיל לחשוב שזו מגמה מכוונת.

הייתי שמח לראות את תהליך קבלת ההחלטות של תכנון הערים בישראל.

כנראה נובע מהעובדה שבישראל מקדשים את המכונית ואת המזגן. אם אתה יושב רוב הזמן במכונית ומתנייד מבית למשרד וחזרה ורק בשעות הערב יוצא לטייל עם הילדים אין צורך לחשוב על צל במרחב עירוני שממילא נטוש רוב שעות היממה.

• חברי המעגל הראשון
פורסם (נערך)

סלאורייד- הברוטליזם אינו חלק מהאדריכלות המודרנית, אלא "תנועת נגד" שצצה בעקבותיו.

הם דיברו על "האמת של המבנה" ויצאו נגד האדריכלות הבנילאומית של העיר הלבנה.

התכוונתי לבית מעריב שהוא מודרניסטי. לטעמי ברוטליזם זה אחלה כשמצליחים לבנות בניין פונקציונלי שלא צריך לכער בהדבקת מזגנים על החזיתות וצביעת הבטון החשוף בכל מיני צבעים מוזרים.

מילת המפתח היא "כנראה". כסף במעטפה מתחת לסופגניות מרולדין פותח הרבה חסמים בירוקרטים.

יכול להיות, אבל בוא נניח שאנחנו עדיין לא חיים במדינה שהדרך היחידה לקדם בה דברים זה ע"י שוחד ושלגופי התכנון (שלדעתי בגדול די מסריחים וארכאיים) יש עוד שמץ של אחריות מקצועית.

עריכה אחרונה על ידי SlowRide

אומרים שהעתיד הוא אנרגיה סולארית, אז עברתי לסולר.

פורסם
כנראה נובע מהעובדה שבישראל מקדשים את המכונית ואת המזגן. אם אתה יושב רוב הזמן במכונית ומתנייד מבית למשרד וחזרה ורק בשעות הערב יוצא לטייל עם הילדים אין צורך לחשוב על צל במרחב עירוני שממילא נטוש רוב שעות היממה.

אני חושב שהעניין הוא הפוך- המרחב הציבורי נטוש כי תוכנן להיות כזה.

חסר צל, חסר כבישי אופניים, חסר רציפות מדרכות, מיעוט ברחבות ומקומות כינוס, תמהיל לא ברור של מטרת איזור כזה או אחר.

בוא נגיד שאכן כל אוכלוסיית ישראל מחרימה את הרחוב. מה עם התיירים?

ישראל משווקת את עצמה מאוד מאוד חזק כיעד תיירותי, פרסום מפה ועד תימן גם בחורים הנידחים ביותר בעולם, שילמו ל LOT הפולנית הון עתק כדי להכניס למערכת הבידור שלהם פרסומות לתל אביב.

עזוב את זה שמה שתוכנן בעבר לא כולל טיפת מחשבה על הצללה- מה עם מה שתכונן בעת המודרנית, אחרי שישראל כבר החלה לשווק את עצמה כיעד? (20 שנים האחרונות) זה לא שיש שיפור או תזוזה לכיוון שיפור בנושא.

חוץ מזה שאין שום תירוץ "לתכנן רע", במדינה לוהטת כמו שלנו, צל הוא הכרח, לא מותרות.

פורסם

כשיש מקום נעים, האנשים משתמשים בו.

בשנה הראשונה באוניברסיטת תל-אביב המרצה הקרין לנו תמונה: פארק רחב ידיים עם שביל מפותל, וקרחת דשא חוצה בקו ישר, בדרך הקצרה ביותר את התמונה.

המרצה אמר לנו: תתכננו מה שאתם רוצים, אבל אתם לא יכולים לשנות מנהגים ודפוסי התנהגות של אנשים.

אתם יכולים לתכנן שביל מפותל, אבל אנשים ילכו בדרך הקצרה והנוחה להם. אז עדיף שתתכננו מראש לפי מה שאנשים רוצים וצריכים.

אנשים צריכים צל/הגנה מהגשם. ומדרכה רחבה. ושבילי אופניים.

בריכה עם פונקציונליות לא מוסברת, בגובה הריצוף, שאני לא מבין איך מישהו עדיין לא נפל לתוכה בחושך, זה לא משהו שאנשים צריכים.

זה מסנוור אותם, ומוריד את הטמפ' הרבה פחות מכמה עצים שלא נשתלו.

ואנשים לא יבואו לשבת בכיכר שאין בה ספסלים.

מה חשב לעצמו מר קרוואן היקר, כשתכנן את הדבר הזה? שהפקקטה אדנית שהוא מכנה "גן שקוע" תפצה על הקילומטראז' של הריצוף חסר הייחוד? שאם הוא קורא לזה "בריכת השתקפות" אז זה מכשיר את הטמטום?

אדריכלות איננה אמנות "נקיה". אלה שעפים על עצמם קוראים לה אמנות שימושית. וגם זה בחסד.

כן. פונקציה קודמת לצורניות. זו לא פילוסופיה בעלמא.

במחילה, אמן פלסטי לא צריך לקבל מפתחות לתכנן כיכר.

פורסם (נערך)
אני חושב שהעניין הוא הפוך- המרחב הציבורי נטוש כי תוכנן להיות כזה.

חסר צל, חסר כבישי אופניים, חסר רציפות מדרכות, מיעוט ברחבות ומקומות כינוס, תמהיל לא ברור של מטרת איזור כזה או אחר.

בוא נגיד שאכן כל אוכלוסיית ישראל מחרימה את הרחוב. מה עם התיירים?

זה בגלל שמתכנני ערים בישראל שמים במרכז את המכונית ולא את האדם.

לא צריך מדרכות כי יש מכונית. לא צריך צל כי יש מכונית. לא צריך שבילי אופניים כי יש מכונית. לא צריך עירבוב שימושים כי יש מכונית. אז מה שצריך להתניע את הרכב בשביל לקנות לחם וחלב יש מכונית. מכונית, מכונית, מכונית, מכונית.

מתכנני ערים בישראל תקועים בתפיסת עולם שאפיינה מתכנני ערים אמריקאים בשנות ה-50 וה-60. מספיק להסתכל על השכונות החדשות שבונים בשביל להבין שאף אחד לא מפיק לקחים והמצב בכבישים רק ילך ויחמיר.

במחילה, אמן פלסטי לא צריך לקבל מפתחות לתכנן כיכר.

עובדה שהוא קיבל. הוא גם משוכנע שהוא עשה עבודה יוצאת מן הכלל. להגנתו אמר "הזמינו ממני כיכר ולא גן". מי המשיך לתת לרם כרמי פרויקטים למרות שכל דבר שהוא נגע בו הפך למפגע אורבני?

עריכה אחרונה על ידי ChemGuy85
  • חברי המעגל הראשון
פורסם

מתכנני ערים בישראל תקועים בתפיסת עולם שאפיינה מתכנני ערים אמריקאים בשנות ה-50 וה-60. מספיק להסתכל על השכונות החדשות שבונים בשביל להבין שאף אחד לא מפיק לקחים והמצב בכבישים רק ילך ויחמיר.

לא כולם, אבל ראיתי כבר כאלה שהתייאשו כל כך מהוועדות ומגופי התכנון ופשוט עושים מה שהפקידים ההם אומרים להם גם אם מקצועית נראה להם שזה אסון תכנוני.

אומרים שהעתיד הוא אנרגיה סולארית, אז עברתי לסולר.

• תוכן חדש...