Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 3980 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם
הגרוע ביותר בכל הדיון הנ"ל - זו שתיקת הכבשים - (3.760 פעמים צפו בדיון)

זה לא אני או הוא נושא הדיון.

יש לחבר בפורום בעיה רצינית , הוא רגע לפני השבתת מנוע יקר, וכולם שותקים.

אבל לפני כל-זה - יש בעיה רצינית במנוע של חבר בפורום.

אייל.

במקרים כאלה מומלץ להפנות את בעל הרכב למוסך לשם בדיקת לחץ השמן בסל"ד סרק ובטמפ' של 80 מעלות צלזיוס ולאחר מכן בדיקה

בסל"ד של 3000 סיבובים לדקה.

לחץ שמן תקין בסל"ד סרק צריך להיות לפחות 10 PSI ובסל"ד גבוה 50 PSI לפחות.

מעבר למה שנכתב הסיבה ללחץ שמן לא תקין עלולה לקרות מסיבות נוספות והם:

1. תקלה חשמלית שגורמת למנורת לחץ השמן לדלוק מידי פעם.

2. שסתום הקלה של משאבת השמן לא תקין.

איזה כייף לי :)

• תגובות 125
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

תמונות שפורסמו בשרשור

פורסם

שוב אנו עדים לבורות וחוסר הבנה בסיסי של מהי צמיגות המנוע.

קודם כל, בואו נוריד את הצמיגות ה"קרה" מהמשוואה, היא לא רלוונטית לענייננו. שמן 0W40, 5W40, 10W40 ו 15W40 מתנהגים זהה מבחינת הצמיגות בטמפרטורת העבודה של השמן שנמדדת ובממוצע גם עומדת על 100 מעלות.

צמיגות השמן נמדדת ביחידות סנטיסטוקס. שמן מוגדר כשמן "40" אם הצמיגות שלו ב 100 מעלות נמצאת בטווח ערכים מסויים, במקרה של שמן 40 הטווח הוא בין 12.5 ל 16.3 סנטיסטוקס ב 100 מעלות. שמן "30" מוגדר כך אם ב 100 מעלות טווח הצמיגות שלו נמצא בין 9.3 ל 12.5.

מכאן אנו מסיקים שההבדלים בין צמיגות השמן בטמפרטורת העבודה הינם שוליים וזניחים ביחס לצמיגות בטמפרטורות נמוכות יותר. התנעת מנוע בבוקר למשל, שעה שטמפרטורת הסביבה היא 10-20 מעלות, צמיגות השמן עומדת על כמה מאות יחידות ויכולה להגיע אף עד 300 ויותר יחידות סנטיסטוקס לשמן 10W40 וכמה עשרות פחות מזה לשמני 0 או 5.

כאשר הרכב נמצא במאמץ וטמפרטורת השמן עולה (נגיד ל 120 מעלות) השמן הופך לדק יותר ומאבד כמה יחידות סנטיסטוקס. כלומר שמן שמוגדר כ 40 במקור יכול להתנהג בעת מאמץ כמו שמן 30. זו הסיבה ששמני מירוצים למשל מגיעים בצמיגויות גבוהות כמו 50 ו 60, בגלל טמפרטורת העבודה הגבוהה מאוד ולאורך זמן של המנוע (בתוספת עוד מאפיינים ייחודיים כמו חומרים מפחיתי שחיקה בכמות גדולה יותר, אבל לא ניכנס לזה כרגע).

למי שיש בעיות לחץ שמן במאמץ אין ולו טיפת קשר לצמיגות ה"קרה" של המנוע. למנוע שמפתח בעיות לחץ שמן במאמץ יכולות להיות הרבה סיבות, הצמיגות הקרה לא קשורה לזה, לא במישרין ולא בעקיפין. לכן אין שום בעייה לנסוע עם שמני 0 גם במדבר סהרה. עדיין לא יצרו את השמן ששומר על הצמיגות שלו לכל אורך טווח הטמפרטורות ונכון לכתיבת שורות אלה שמן תמיד יהיה דליל יותר ככל שיתחמם, לכן להאשים את הצמיגות ה"קרה" של השמן שהיא שבגללה יש במנוע בעיות לחצים משולה ללהאשים את ביבי בכך שגרם לרעידת האדמה בנפאל - פשוט אין קשר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם
קודם כל, בואו נוריד את הצמיגות ה"קרה" מהמשוואה, היא לא רלוונטית לענייננו.

איתמר, מבלי להיכנס "לאש". שאלה מתוך סקרנות, הרבה פעמים אני נתקל בספרי הרכב באזהרות כלפי 0W30 למרות ש-5W30 מאושר. האם ידועה לך הסיבה לזה?

accent.jpg

פורסם

זו לא אזהרה, זה עובד לכיוון השני. הטבלה הזו אומרת שאם קר אז תשתמש בשמן 5 או 0, אם אתה נמצא באיזור חם אין בעייה להשתמש גם בשמן 15.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם (נערך)
שוב אנו עדים לבורות וחוסר הבנה בסיסי של מהי צמיגות המנוע.

,,,,, - פשוט אין קשר.

בסדר -

danniel כתב:

בהחלט כן ולא רק, עדיף לרכבים שנוסעים תדיר בכבישים פתוחים, במהירות גבוהה ובאקלים חם

(כבישי הדרום שלנו למשל) על צמיגות חמה גבוהה יותר ז"א לפחות 40 או 50.

אגב אני מסכים עם חן ג. לגמרי ואין פה שום ענין של סטיגמות אלא עובדת מוגמרת ובסוף אנחנו נצליח להתיש אותך.

בעניין: האם מעבר לשמן דליל יותר יגרום לבעית לחץ שמן?

"danniel כתב:גם אני לא, בעיות של נפילת לחץ שמן עם מנוע חם ביום קיצי היא בגדר אפשרות סבירה."

וחן ג. סיכם בעבר מאמר -

הנטיה ללכת על השמן הכי דליל שאפשר מטעמי חסכון (בעיקר בדלק) היא לטעמי קצת מוגזמת.

ולכן אני מסכים עם דניאל. היצרן אינו מגדיר צמיגות אחת באופן חד וחלק .

אלא בעיקר בהתאם לטמפרטורה חיצונית אשר משפיעה גם על תפקוד השמן כשהוא קר

וגם בטמפרטורת עבודה.

,,,

החום הישראלי הוא כזה שבהחלט מצדיק ברוב הרכבים שימוש בשמני 5W40 במקום ב-5W30 .

ובטח שימוש בשמנים אלו במקום אלו שצמיגותם 0W30 וכדומה -

לצמיגות בטווח התחתון יש משמעות גם כשהשמן מתחמם, ולהיפך.

דניאל חן ג. ואני חושבים אחרת, וראה את שאלת iDaNm על הערות האזהרה לשימוש בשמנים דלילים.

ו זו כן אזהרה, גם דני-דין רשם זאת בעבר, כאזהרה בספר של החברה בנוגע לשימוש בצמיגות 0W .

attachment.php?attachmentid=424728&stc=1&thumb=1&d=1432283375

אבל - בוא נתקדם .

כרגע - לדעתך, דולקת נורה של בעיה בלחץ השמן, לפני שיגרם נזק - מה צריך לעשות.

לגשת למוסך ולמדוד לחץ שמן כאשר המנוע חם.

במידה ולחץ השמן נמוך , להחליף לשמן מנוע אחר, בצמיגות יותר גבוהה.

כמו שביצע מתן לאחרונה.

אייל.

עריכה אחרונה על ידי ליין מן

עצמאי בשטח - 1 מטר מהצד.

פורסם

הכוונה ש 5 ניתן להשתמש תמיד והפוך לא?

שים לב למה שכתוב בסוגריים: אין הוא מומלץ להפעלה בעומס כבד ומתמשך ובמהירויות גבוהות.

מכאן איך שה20 כן?

בנוסף, ברכב תקין(לא מירוץ) גם תחת מאמץ ונסיעה בסל"ד גבוהה מערכת קירור צריכה לשמור על טמ"פ עבודה, או משהו קרוב לה, כך ששמן 30 אמור לשמור על תכונתיו.

מה שמביא אותי לשאלה, לצורך העניין ברכב שננהג בסל"ד גבוהה ובעומס מומלץ לעלות בו את צמיגות השמן(כמובן למשהו שהיצרן ממליץ עליו, כיום הטווח הוא ענק, בהונדה לדוגמה: בין 0W-20 ל 10W-40)?

פורסם

איתמר סיכמת את זה בצורה יפה מאוד, וברשותך אני רוצה להוסיף עוד משהו.

ניקח לדוגמא את פורשה או פרארי (אחד משניהם) ההוראה שלהם אם אתה קונה רכב ואתה נוסע בו רק במסלולים

תשתמש בשמן 10-60, אבל הוא לא מתאים לשימוש יום יומי כי התוספים שבו לא מטיבים עם ה TWC ו- DPF.

לכן הם מתירים להשתמש בשמן 5X-XX אם 0X-XX לשימוש יום יומי.

ולפי מה שהבנתי ממאמרים אין עוד שמן שיכול לספק לשניה הראשונה שמתניעים את המנוע מספיק לחץ שמן

לכן עדיף כמה שפחות צמיגי.

ובנוסף הרבה אנשים עושים השוואה בין מכונית שהשימוש בה רק במירוצים למכונית שנוסעת בעיר,

אני לא כל כך מבין מה יש פה להשוות.

ושוב אני נותן את הפסקה הזאת על מנת לחזק את הדברים של איתמר ומה שאני כתבתי עכשיו.

The engine is designed to run at 212°F at all external temperatures from Alaska to Florida. You can get in your car in Florida in September and drive zig-zag to Alaska arriving in November. The best thing for your engine would be that it was never turned off, you simply kept driving day and night. The oil thickness would be uniform, it would always be 10. In a perfect world the oil thickness would be 10 at all times and all temperatures.

לכן גם במדינות חמות המערכת קירור שומרת על טמפ' קבוע סביב ה- 100 מעלות ולכן אין בעיה עם שמן

נוזלי יותר.

נ.ב API מסננים אותי, נראה לי הם קוראים בשרשור ולכן לא עונים לי.:shock:

אם יש בדברי טעות אשמח לתיקון, תודה.

רועי

פורסם (נערך)

לכן גם במדינות חמות המערכת קירור שומרת על טמפ' קבוע סביב ה- 100 מעלות

ולכן אין בעיה עם שמן נוזלי יותר.

נ.ב API מסננים אותי, נראה לי הם קוראים בשרשור ולכן לא עונים לי.:shock:

אם יש בדברי טעות אשמח לתיקון, תודה.

ברשותך: חלקי מאמר מאת סת סומר - מרצה ומנהל מעבדת שמנים איי.סי.טי

המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה / ביה"ס למדעי הנפט והאנרגיה / קורס שמנים.

תקני SAE: על מנת ליצור שפת ייחוס משותפת לתחום שמני המנוע, בשנת 1911 אגודת מהנדסי הרכב האמריקאית SAE

הגתה תקן לצמיגות לשמני מנוע, כך ניתן להתייחס לדרגת צמיגות של שמן, מבלי לדקדק בערך הפיזיקלי של תכונת הצמיגות.

מאז 1911, התקן 300J של SAE עבר מספר עדכונים.

התקן הנוכחי מגדיר 11 דרגות צמיגות: 6 דרגות חורף (הכוללות את האות W בכינוי) ו - 5 דרגות קיץ (ללא W).

,,,

על מנת לייצר שמנים רב-דרגתיים, היצרן מתחיל עם שמן בסיסי דליל, כגון שמן SAE15W , ומכניס תוסף פולימרי

ממשפחת משפרי מדד צמיגות, תוסף זה גורם להצמגה יחסית של השמן בעת חימום.

עבור שמנים רב-דרגתיים, ( הוספה אייל - השמנים שאנו דנים בהם עכשיו)

התקן מגדיר דרישת צמיגות בטמפרטורה גבוהה של 150Cº ובקצב גזירה מהיר של s-1 106.

בנוסף לתקן הנ"ל של SAE,

תקן 2270-D ASTM מגדיר תכונה נוספת המכונה: "מדד הצמיגות".

המדד הנו מספר השוואתי המבטא את מידה בה משתנה צמיגותו של שמן כתוצאה משינויי טמפרטורה:

צמיגותו של שמן בעל מדד צמיגות נמוך מושפעת מאד משינויי טמפרטורה,

ואילו צמיגותו של שמן בעל מדד צמיגות גבוה מושפעת פחות משינויי טמפרטורה.

שמנים חד-דרגתיים הנם בעלי מדד צמיגות נמוך, יחסית (90 – 100), ואילו מדד הצמיגות של שמנים רב-דרגתיים

יותר גבוה (125 – 160 ויותר, בתאם לדרגת הצמיגות).

מרבית השמנים הבסיסיים הלא קונבנציונליים (הוספה אייל - סינטטיים אשר כתבתי עלייהם בתשובה )

הנם בעלי מדד צמיגות גבוה באופן טבעי (גם ללא תוסף משפר מדד צמיגות).

בנוסף

סילוק חום: כ-60% מהחום הנוצר במנוע בעת פעולתו מסולק על ידי השמן. השמן מתחמם כשהוא זורם בסמוך לחלקי המנוע החמים (כגון: טבעות הבוכנות), ובכך סופג את החום הנוצר מתהליך השריפה ומהחיכוך בין חלקי המתכת הנעים.

לאחר מכן, השמן חוזר לעוקת השמן ושם מתקרר. כך מסולק החום, הנפלט למערכת הצינון, או ישירות לסביבה.

עמידות בתנאי טמפרטורה שונים: קיימים הפרשי טמפרטורות גדולים בתוך מנוע: בעת התנעת המנוע, כל חלקיו קרים, עד כדי טמפרטורת הסביבה (שבחורף יכולה לרדת מתחת לאפס במקומות מסוימים). לאחר הגעת המנוע לטמפרטורת העבודה, תאי השריפה וראשי הבוכנות יכולים להתחמם עד ל-ºC800 ויותר, ואילו הטמפרטורה בעוקת השמן בדרך כלל אינה עוברת את ה-ºC120. בחלקי המנוע האחרים, הטמפרטורות נעות בין Cº150 ל-Cº400! שמן המנוע חייב לתת פתרונות סיכה לכל חלקי המנוע בכל טווח הטמפרטורות הנ"ל.

כתב - סת סומר.

סיכום קל:

טמפרטורת השמן במנוע יכולה להיות בין 110 ל 150 מעלות בשימוש רגיל (תלוי בסוג המנוע ואזור אקלים)

טמפרטורת השמן בתחתית ודפנות תא השריפה כ 180 מעלות.

שמן המנוע מקרר ומשמן את החלקים הפנימיים של המנוע, אזורים שמערכת הקרור הרגילה של המנוע לא מגיעה אלייהם.

כדי לקרר את השמן החם , הוא מוקרן לסביבה או למחליף חום - הסביבה המקררת תלוייה באקלים הסביבה אשר בו פועל המנוע.

ככל שהאקלים יהיה יותר קר, שמן המנוע יתקרר יותר טוב.

במחליף החום השמן מתקרר לטמפרטורת של כ 100 מעלות בהתאם למערכת הקרור הרגילה של המנוע

במקרן / אגן השמן הוא יכול להתקרר יותר בהתאם לטמפרטורת אקלים הסביבה לדוגמה באירופה כ 20 מעלות.

מהירות הספיקה של תנועת השמן גם קובעת , יש מנועים אשר בכל רגע נתון במחליף החום יש כ 0.5-1 ליטר שמן .

המתקררים ל 100 מעלות בערך - ובאגן השמן יש כ 2 ליטר שמן אשר מתקררים

ע"י טמפרטורת אקלים הסביבה.

רועי מבלבלים אותך , אבל אני מעריך את עצם רצונך ללמוד .

אייל.

עריכה אחרונה על ידי ליין מן

עצמאי בשטח - 1 מטר מהצד.

פורסם

רועי שאלת באיזה שמנים אני משתמש אז מדובר בשמנים של פז וקצת מקוריים של ניסאן

צמיגויות 10W40, 0W20, 5W30, 5W40

תקנים SN,SM RN700, RN710, RN720

פורסם (נערך)

היי,

1.דני, תודה רבה על התשובה האם יש למנועים בהם אתה שם 5-30 ומטה בעיות, כמו שייל מתאר?

2. תודה רבה אייל על התגובה, ממנה למדתי המון, רק אני אקרא אותה עוד כמה פעמים על מנת ללמוד ושיקלט טוב,

אין לי עוד משהו לענות עליה כי זה כבר חומר חדש בשבילי.

שוב,תודה לשינכם.

עריכה:

על מנת שאבין יותר טוב את דבריך נכנסתי לטבלה שמציגה טוב יותר

את הדברים שרשמת, במקרה הזה נכנסתי של ROYAL PURPLE

אז לפי דבריך ולפי הנתונים שהם מציגים כן עדיף להשתמש ב 5-30 ומטה מאשר 5-40 ומעלה, כי 2270 יותר גבוה ולכן פחות מופשע מטמפ' הסביבה:

תראה פה, אני צודק?

http://www.royalpurpleconsumer.com/assets/catalog/2014_Royal_Purple_Catalog_20140107.pdf

עריכה אחרונה על ידי רועי עוזרי

רועי

פורסם

רועי אל תתבלבל עם דבריו המצוטטים והנכונים של המהנדס סת' (שנכתבו לפני הרבה שנים ומאז עולם השמנים - ובייחוד הסינטטיים - התפתח לא מעט) לבין ה"סיכום" שכתב אדון ליין מן ששוב בכלל לא הבין מה הוא קורא, מה הוא מצטט ועוד מסכם לנו (:roll:). סת' מדבר על ה viscosity index (מדד הצמיגות, תכונה של שמן הבסיס שאינה קשורה לצמיגות xxWxx המוכרת) של השמנים, אייל כהרגלו פירש את זה בדרך הנוחה לו ועל הדרך עשה עוד קצת מיש-מש.

פורסם

אני מסכים איתך לגי בליין מן, התחיל בסדר בשרשור אבל התדרדר שוב

אבל מה זה זה לעזאזל...מדד צמיגות של של שמן לא קשור לצמיגות? אתה חולה? לא מרגיש טוב אולי? התבלבלת בין הצבעים של הכדורים ? :-D

פורסם

מדד הצמיגות (viscosity index) מתאר עד כמה השמן משתנה עם הטמפרטורה. ככל שהמספר הזה גבוה יותר כך השמן משתנה פחות.

יש שמנים עם VI גבוה בבסיסם, שמנים סינטטיים מקבוצות 4 ו 5 ולכן הם שמנים יקרים, טובים ועמידים יותר בפני גזירה.

לשמנים סינטטיים פשוטים (קבוצה 3, כאלה שנוצרו בתהליך הדירוקראקינג למשל) יש מדד צמיגות נמוך יותר ולכן מוסיפים להם תוספים (Viscosity index improvers) כדי לשפר את טווח הצמיגות והטמפרטורות שהשמן יכול לעבוד בו. החסרון כאן הוא שהתוספים האלה נשחקים ומתבלים עם הזמן והשמן לאט לאט מאבד אותם ויעילותו נפגעת.

למספר הזה (שאין לו יחידות של ממש, זה אינדקס) אין קשר לצמיגות השמן שמוטבעת על האריזה. זו כוונתי.

פורסם

וואוו, כמה למדתי מהשרשור הזה, הגלגלים במוח עובדים שעות נוספתו ודורשים שמן איכותי עם HTHS גבוה :-D.

בכל מקרה אז לפי דבריך ודבר אייל עדיף 0-40 מ- 5-40 כי הוא עובד בטווחים יותר גדולים וה VI יותר גבוה,

כמובן שאני מתכוון לשמן איכותי מבסיסו מבלי כל מי תוספים לימנהם.

ומה שהבתני התוספים האלה בעברית הם תמ''צ? (תוספים משפרי צמיגות)

תודה.

זה טוב השרשור הזה אם יהיה לי ויכוח עם אחד המורים אני יפנה אותו לפה.

רועי

• תוכן חדש...