Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

    היי, היי אתה (או את) שם!

    אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

    אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

    אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.
     

בישול בכלים מברזל יצוק


ik3
שימו לב! השרשור הזה בן 975 ימים, שזה ממש ממש הרבה. נא המנעו מהקפצה שלו והקפיצו אותו אך ורק אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא. אם יש לכם שאלה, נא פתחו שרשור חדש.

פוסטים מומלצים

לפני מספר חודשים קניתי מחבת ראשונה מברזל יצוק.

קראתי לא מעט חומר על השימוש בו, העניין שעד כה לא הצלחתי למצא הסבר מספיק טוב לאיך לנקות לאחר שימוש רגיל.

אז יש את הפרוצדורה שאמורים לעשות פעם בשנה של seasoning מבין בעקרון את הרעיון ואיך- מנקים טוב, מורחים שמן, מורידים שאריות שמן, שמים בתנור בחום גבוה למשך כשעה ומשהו.

לפי המידע ברשת בעצם ככל שמשתמשים בכלי כך הוא נהיה "טוב יותר" כי בעצם נאגרת עליו השכבת שומן, השאלה היא נגיד לאחר שימוש יש עליו לכלוך- איך מנקים?

בעצם אם משתמשים בסבון אז השכבת שומן יורדת, ואם לא משתמשים בסבון אז איך מנקים

גם אי אפשר לנקות ישר אחרי השימוש כי המחבת חמה למשך כחצי שעה, לאחר מכן הלכלוך מתקשה אז צריך למלא מים עם סבון ולתת איזה 20-30 דק ללכלוך להתרכך, לאחר מכן מתנקה ממש בקלות.

אני נגיד מנקה עם סבון וסקוצ(לאחר שישב קצת עם מים וסבון), מייבש טוב(לפעמים נעזר בגז) ואז מורח שכבה דקה של שמן מנגב שאריות ומאחסן.

זה אמנם נשמר טוב אבל לא בטוח אם זו הדרך האידיאלית לתחזוקה- גם נראה לי שאני עושה יותר מדי עבודה(למרוח שמן כל פעם לפני אחסון).

 

אשמח שתשתפו את השיטות שלכם לשימוש בכלים מברזל יצוק.

עריכה אחרונה על ידי ik3

2015-2018:  Mazda 3 1.6 auto 07'

2018-2021: Peugeot 208 1.2 manual 15'

2021-2023: Volkswagen polo GTI 1.8 manual 16'

2023- today: Honda Civic TYPE R manual 17'

שיתוף קישור לתגובה
שיתוף באתרים אחרים

  • אחראי פורום

יש לי סירי פויקה כבר כמה שנים ואי אילו מחזורי שימוש, עושה בדיוק מה שאתה עושה (ניקיון עם סקוץ' וסבון, ייבוש ושימון פנים וחוץ), הם נראים חדשים.

לדעתי עשיתי להם seasoning רק לפני השימוש הראשון וזהו.

עברנו את פתח תקווה, נעבור גם את זה.

שיתוף קישור לתגובה
שיתוף באתרים אחרים

לדעתי עליך קודם כל ללטש היטב היטב את פנים המחבת/סיר. פעם היו עושים זאת במפעל, כיום כבר לא עקב עלויות.
ליטוש עם מלטשת וירידה בגרעין הנייר, עד לרמת "מבריק", מאד תסייע לך בהמנעות הדבקת האוכל.
לגבי seasoning, לאחר שבצעת, ניתן בהחלט להסתפק בניקוי המחבת עם נייר סופג. במיקרים קשים, קצת מי סבון קרים, זה לא יוריד את הטיפול הזה.

אגב, שים לב שחושבים שברזל יצוק הוא בעל יכולות טרמיות טובות במיוחד, ולכן השפים וכל אלה ש"מחשיבים עצמם" עובדים עם היציקה, אבל דע לך שמחבת נירוסטה טובה, היא בעלת יכולות פיזור טרמיקה עדיפה בהרבה על פני יצקת ברזל.

שיתוף קישור לתגובה
שיתוף באתרים אחרים

  • חברי המעגל הראשון

מה היתרון של כלים כאלה? זה לא סתם כבד?

אומרים שהעתיד הוא אנרגיה סולארית, אז עברתי לסולר.

שיתוף קישור לתגובה
שיתוף באתרים אחרים

המחבת אצלי היא עם פסים(לסטייקים) כלומר ליטוש לא רלוונטי במקרה שלי.

העניין של נקיון- אני לא מוצא מצב שבו ניקוי עם נייר סופג יכול להיות מספיק, במיוחד שהלכלוך מתקשה וצריך להשרות אותו פרק זמן מסויים במים.

ואם אני משלב גם סבון אז בעצם האפקט של הצטברות השומן לאורך זמן לא כלכך קורה.

 

יתרון גדול של ברזל יצוק זה היכולת שלו לשמור על חום, לא חושב שיש חומר שמתחרה איתו בזה.

לדוגמא אחרי שאני מכבה את הגז המחבת נשארת חמה ברמה שאתה לא יכול לגעת בה במשך כחצי שעה אם לא יותר.

מחבת ממוצעת אחרת אחרי 5-10 דק אתה יכול לגעת בה בלי בעיה.

 

לגבי כלים מנירוסטה- הם הרבה יותר ורסטילים ומתאימים לשימוש יומיומי, קלים יותר ופיזור חום מהיר יותר.

הברזל יצוק לעומת זאת יש לו יתרון בשמירה על חום, לכן אתה לפני שימוש רוצה לחמם אותו טוב טוב, ככה אתה משתמש ביתרונות שלו.

השימוש שלי בברזל יצוק מסתכם כרגע בסטייקים בלבד, הוא בהחלט הופך הכנה שלהם לנוחה יותר.

 

אגב מבחינת הרמה של כלי בישול, הרמה גבוהה ביותר נחשבים כלים מנחושת, המוליכות חום שלו נחשבת הגבוהה ביותר, לי אישית לא יצא להשתמש בכאלו, אני מניח שגם לא לרבים אחרים, מאחר וכלי איכותי יעלה סדר גודל של מאות דולרים.

 

מה שכן מבחינת ורסטיליות נירוסטה כנראה יהיה הכי פשוט לעבודה, הברזל יצוק יותר ממוקדות מטרה, והיתרון שלהן הוא שהן יכולות להחזיק לנצח פחות או יותר.

 

עריכה אחרונה על ידי ik3

2015-2018:  Mazda 3 1.6 auto 07'

2018-2021: Peugeot 208 1.2 manual 15'

2021-2023: Volkswagen polo GTI 1.8 manual 16'

2023- today: Honda Civic TYPE R manual 17'

שיתוף קישור לתגובה
שיתוף באתרים אחרים

לפני 3 שעות, ik3 כתב:

יתרון גדול של ברזל יצוק זה היכולת שלו לשמור על חום, לא חושב שיש חומר שמתחרה איתו בזה.

לדוגמא אחרי שאני מכבה את הגז המחבת נשארת חמה ברמה שאתה לא יכול לגעת בה במשך כחצי שעה אם לא יותר.

מחבת ממוצעת אחרת אחרי 5-10 דק אתה יכול לגעת בה בלי בעיה. לא הבנתי למה יש צורך שהמחבת תמשיך ותישאר חמה לאחר גמר הבישול, במיוחד כשמדובר בסטייקים

 

לגבי כלים מנירוסטה- הם הרבה יותר ורסטילים ומתאימים לשימוש יומיומי, קלים יותר ופיזור חום מהיר יותר.

הברזל יצוק לעומת זאת יש לו יתרון בשמירה על חום, לכן אתה לפני שימוש רוצה לחמם אותו טוב טוב, ככה אתה משתמש ביתרונות שלו. עד כמה שאני מבין, כל כלי בישול - כדאי לחמם היטב לפני העבודה

השימוש שלי בברזל יצוק מסתכם כרגע בסטייקים בלבד, הוא בהחלט הופך הכנה שלהם לנוחה יותר.

 

מה שכן מבחינת ורסטיליות נירוסטה כנראה יהיה הכי פשוט לעבודה, הברזל יצוק יותר ממוקדות מטרה, והיתרון שלהן הוא שהן יכולות להחזיק לנצח פחות או יותר.

פלדת אל-חלד תהיה תמיד עמידה יותר בכלי בישול, מאשר יציקת ברזל.
יציקת ברזל פריכה יותר ותישבר/תיסדק אם תיפול על הרצפה או תקבל מכה.
בזמנו, לפני המצאת הנירוסטה, היציקה של הברזל הייתה פשוט החומר הזמין והיה קל יחסית לייצר איתו כלים. כמובן שהברזל גם הפריש את יסוד הברזל אל האוכל, במיוחד בזמן עבודה עם מזון חומצי יחסית, כגון עגבניות. כיום הנתון הזה לא רלוונטי, כי האדם המודרני - בהנחה שאינו חי בעולם השלישי - מקבל מספיק ברזל במזונו. בעיקר נותרה המסורת בנושא כלי הבישול העשויים יציקה, שזה כמובן גם נחמד.

 

שיתוף קישור לתגובה
שיתוף באתרים אחרים

לאחר הבישול היא תשאר חמה, אין לי מה לעשות עם העובדה הזאת- ככה היא פועלת.

 

כל כלי בישול אתה מחמם לפני אבל כלי מברזל יצוק ישמור על הטמפרטורה שלו יותר טוב,

כלומר ברגע שאני מניח את הסטייק על המחבת- מיידית המחבת מאבדת מהחום שלה- כאשר מדובר בברזל יצוק האיבוד חום הוא משמעותית יותר נמוך לעומת חומרים אחרים.

ספציפית בהכנת סטייק ה"משחקים עם הטמפרטורה" האלו הם משמעותיים עבור התוצאה הסופית.

 

מעבר לנושא המסורתי של שימוש בכלים מברזל יצוק יש להם גם תכונה של שמירת חום בנראה שאף סוג חומר אחר לא נותן.

כמובן שיש לחומר הזה גם חסרונות רבים, זה למה אני משתמש בזה בשימושים מאוד ספציפיים.

כמובן שבשביל להקפיץ ירקות או להכין רטבים בעצם כמעט כל בישול אחר יש אלטרנטיבות נוחות יותר לשימוש.

לצלייה לדעתי זה אחד החומרים העדיפים ביותר.

 

עוד פלוס קטן עם כלים מברזל יצוק הוא שאתה לא חושב פעמיים לפני שאתה מכניס אותם לתנור כי אין שום בעיה עם זה, או משתמש בהם בבישול שטח\ בישול עם מדורה- כמו שנגיד הרבה אוהבים לעשות פוייקה.

2015-2018:  Mazda 3 1.6 auto 07'

2018-2021: Peugeot 208 1.2 manual 15'

2021-2023: Volkswagen polo GTI 1.8 manual 16'

2023- today: Honda Civic TYPE R manual 17'

שיתוף קישור לתגובה
שיתוף באתרים אחרים

×
×
  • תוכן חדש...