Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5092 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

עריכת הנהלה: הדיון פוצל מתוך השרשור הזה.

אתמול אני מנסה להכין לעצמי אוכל, וחוטף חישמול קל מהאובן. "טוב, אולי יש בעייה באובן, גם הטיימר שלו התפגר השבוע" חשבתי לעצמי.

אז היום אני בא לכוון את המאוורר שלי, וחוטף "בזזזזזט" גם ממנו.

מתקשר לאבא... חשמלאי מוסמך.

מסתבר שגנבו לי (שוב) את ההארקה של הדירה. וגם לשכנים.

אבא סידר, גם לשכנים על הדרך, בצורה יותר נורמאלית. עכשיו יש הארקה.

פעם גם גנבו את כל הצנרת של הגז בבניין הזה...:roll:

מעצבן.

אתה צריך להודות לו שעזר לך לגלות שיש לך:

1. זליגה מהטוסטר

2. זליגה מהמאורר

3. פחת תקול

1995 Mitsubishi Colt

2004 Mazda MX-5

2012 Toyota GT86

פורסם

הפחת תקין. זליגה אין כשההארקה קיימת.

מתח ההארקה אחרי שהחוט נגנב היה 150 וולט.

המתח אחרי התיקון חזר להיות 220 ואין זליגה.

כשלבשתי נעליים, לא היה שום חשמול...

ערוץ היוטיוב שלי: BuildiT - DIY Israel.

אם הייתי טוב במתמטיקה, לא הייתי דופק חשבון כל הזמן.

בתאריך 7.5.2025 בשעה 12:58, Night Driver כתב:

ברווז זה עוף ימי. גם מוח של ציפור וגם זיכרון של דג.

פורסם

למקרה שלא ידעת, זה שאין הארקה לא אומר שאתה אמור להתחשמל.

ההארקה נועדה בשביל שהפחת יקפוץ לפני שמישהו מתחשמל, כאשר יש זליגה לגוף של המכשיר. כל הרעיון זה שיסגר מעגל לאדמה והפחת יקפוץ לפני שמגיע מישהו וסוגר מעגל לאדמה.

יכול להיות שהפחת תקין ומתח הזליגה היה נמוך מסף הרגישות של הפחת, אבל מצב שבו אתה מתחשמל והפחת אינו קופץ אינו מעודד בלשון המעטה. לך לפחת ותלחץ על כפתור ה-Test ותראה אם הוא קופץ.

1995 Mitsubishi Colt

2004 Mazda MX-5

2012 Toyota GT86

פורסם

יכול להיות שהפחת תקין ומתח הזליגה היה נמוך מסף הרגישות של הפחת, אבל מצב שבו אתה מתחשמל והפחת אינו קופץ אינו מעודד בלשון המעטה. לך לפחת ותלחץ על כפתור ה-Test ותראה אם הוא קופץ.

אין שום קשר בין זה שהפחת יקפוץ בבדיקה עם הכפתור לבין זה שתהיה הארקה. גם לא היתה שום זליגה ולכן אין מתח זליגה.

זה שמתחשמלים ממגע בגופים מתכתיים אומר שהם לא מאורקים כמו שצריך, כלומר צפים ואז הפוטנציאל שלהם יכול להיות שונה משמעותית מזה של האדמה, מספיק כדי להרגיש מכה כשנוגעים בהם, לא שום דבר מעבר לזה. ועובדה- במצב תקין כאשר הייתה הארקה הפחת לא קפץ. אילו הייתה זליגה הוא היה קופץ.

פורסם

הצטברות חשמל סטטי זה דבר אחר, למה שלגוף מתכתי יהיה מתח (הפרש פוטנציאל) קבוע עם האדמה?

חוץ מזה יש לא מעט מכשירים שאין להם בכלל הארקה ולא מתחשמלים מהם. התחשמלות מגוף מתכתי בין אם יש או אין הארקה היא לא מצב תקין.

1995 Mitsubishi Colt

2004 Mazda MX-5

2012 Toyota GT86

פורסם

כשיש הארקה ומתחשמלים, זה מצב לא תקין. נקודה. כשאין הארקה ומתחשמלים, זה הגיוני... יחסית.

אני יודע שהמכשירים הללו לא מחשמלים, ניסיון של שנים איתם. כך הבנתי מייד שיש לי בעייה בהארקה של כל הבית. לפחות זה.

פורסם
... למה שלגוף מתכתי יהיה מתח (הפרש פוטנציאל) קבוע עם האדמה?

פוטנציאלים. ולמה לא?

חוץ מזה יש לא מעט מכשירים שאין להם בכלל הארקה ולא מתחשמלים מהם. התחשמלות מגוף מתכתי בין אם יש או אין הארקה היא לא מצב תקין.

כמו למשל?

על מטען סטטי אף אחד לא דיבר.

פורסם

כי ברגע שיש הולכה בין 2 הפרשי פוטנציאלים, יש פריקה. אם אין זליגה \ משהו שמייצר מתח, לאחר מכן ההפרש פוטנציאלים יהיה אפס.

ולכן אמרתי שאם יש מתח קבוע בין הגוף לאדמה זה אומר שיש זליגה.

לדוגמא רסיבר. לרסיברים לרוב יש גוף מתכתי ואין הארקה ועדיין לא מתחשמלים מהם.

1995 Mitsubishi Colt

2004 Mazda MX-5

2012 Toyota GT86

פורסם

יש הפרש פוטנציאלים אחד, לא שני הפרשי פוטנציאלים. אם אין הארקה אין הולכה, כפי שכתבת, כלומר אין השוואת פוטנציאלים (אין קשר לפריקה כי כבר אמרנו שלא מדובר במטען סטטי) ולכן אני חוזר שוב על השאלה, למה שלא יהיה הפרש פוטנציאלים כלפי האדמה?! התשובה היא שאין שום סיבה ולכן יכול להיות שם כל מתח, אפילו מעל 230V ואין שום סיבה שלא תרגיש מכת חשמל בנגיעה. מה שכן, אם המכשיר תקין המתח שם הוא מתח מושרה ולכן הזרמים נמוכים מאד, כך שהתחשמלות היא לא דבר סביר.

רסיבר, וידאו, DVD וכו' הם מכשירים הפועלים במתח נמוך מאד (מתח בטיחותי) ובמקרה הזה הוא גם מתח DC. הספק שלהם הוא ספק מבודד כך שגם במקרה של תקלה בו אין מגע מוליך חיי לגוף המתכתי. בכל מקרה זה לא המקרה שלנו, אך גם במכשירים כאלו לפעמים חוטפים זץ בנגיעה.

פורסם

נו אל תתפס לקטנות, ברור שהכוונה היתה הפרש בין 2 פוטנציאלים.

למה שכן יהיה הפרש פוטנציאלים? אם פרקת מטען סטטי ע"י נגיעה, למה שימשיך להיות הפרש פוטנציאלים? הצלכת ליצור הפרש פוטנציאלים בלי מקור מתח, הפרס נובל בדרך אליך.

1995 Mitsubishi Colt

2004 Mazda MX-5

2012 Toyota GT86

פורסם
הפחת תקין. זליגה אין כשההארקה קיימת.

מתח ההארקה אחרי שהחוט נגנב היה 150 וולט.

המתח אחרי התיקון חזר להיות 220 ואין זליגה.

כשלבשתי נעליים, לא היה שום חשמול...

קודם כל תיתכן זליגה גם כשהפחת תקין. לפחת יש סף הפעלה, מתחת לו הוא לא יקפוץ.

היות והתנהגות בידוד אינה לינארית סביר מאד ואפילו מתבקש שהבידוד של סוליות הנעליים תחת מתח לא גבוה הספיק כדי להפחית את זרם הזליגה דרך הגוף לערך שלא מורגש. זה לא אומר שהזליגה לא קיימת אלא שהיא פחתה לערך לא מורגש.

מעבר לזה לא הבנתי מה כתבת, ואני מצטט:

'מתח הארקה אחרי הגניבה 150 וולט. המתח לאחר התיקון חזר להיות 220 ואין זליגה'.

אין זליגה אני מפרש שהפסקת להתחשמל קלות, אבל...

איפה נמדד מתח ההארקה, איזה מוליך מול איזה מוליך, וכנ"ל לגבי המתח התקין שנמדד בסוף.

יש לי רעיון להסבר התופעה, אבל קודם ננסה להבין מה ששאלתי.

יוסי

פורסם

מעבר לזה לא הבנתי מה כתבת, ואני מצטט:

'מתח הארקה אחרי הגניבה 150 וולט. המתח לאחר התיקון חזר להיות 220 ואין זליגה'.

אין זליגה אני מפרש שהפסקת להתחשמל קלות, אבל...

איפה נמדד מתח ההארקה, איזה מוליך מול איזה מוליך, וכנ"ל לגבי המתח התקין שנמדד בסוף.

יש לי רעיון להסבר התופעה, אבל קודם ננסה להבין מה ששאלתי.

יוסי

יוסי,

אבי מדד את מתח ההארקה (חשמלאי מוסמך) עם פלוק, בארון החשמל (מחוץ לדירה, למען הדיוק...). אין לי שמץ של מושג מה הוא בדק ומי מול מי. בעיניים המאד לא מקצועיות שלי, ראיתי שהוא בדק 2 חוטים מחוברים ואח"כ 2 חוטים מחוברים אחרים :lol: אחרי התיקון, הוא בדק את אותם 2 מול 2 שבדק קודם. דומני שפרוב אחד היה על הפחת והשני על ההארקה (החוטים היו בתוך הארון, נגזרו מחוץ לבניין למטה) ואח"כ פחת והפאזה. מוליכים? צר לי, אין לי מושג מה לענות לך. אינני חשמלאי ואני לא מבין כלום בז'רגון...

אין זליגה- הבנת נכון, הפסקתי לחטוף מהמכשירים זצים.

אין לי מושג איך להסביר לך יותר טוב.

פורסם

אתה לא מתחשמל כי יש הארקה, שזה הרעיון מאחורי הארקה, לא בהכרח כי אין זליגה. אם יש זליגה ויש הארקה הפחת אמור לקפוץ, בהנחה שזרם הזליגה גדול מסף הרגישות של הפחת.

1995 Mitsubishi Colt

2004 Mazda MX-5

2012 Toyota GT86

פורסם

טוב, אין טענה, אבל כבר נאמר 'חכמים היזהרו בדבריכם', אז ניסוח לא בהיר מוביל לטעויות.

אני מנחש שאביך מדד את הפרש הפוטנציאלים (או המתח) בין מוליך ההארקה למוליך הפזה.

כנראה שמכשיר כלשהוא בבנין זולג קלות, אצלך בדירה או בדירה אחרת. בהנחה שמוליכי ההארקה של הבנין/כניסה מחוברים יחד, כל רשת ההארקה סופגת את הזליגה הזו. לכן התחשמלת קלות.

באופן נורמלי התנגדות מוליך ההארקה ביחס לאפס נמוכה מאד, הסבר בהמשך.

אם פוטנציאל ההארקה קרוב מאד לפוטנציאל האפס בגלל התנגדותו הנמוכה, המתח שלו מול הפזה יהיה 220 וולט.

אם יש זליגה מסוימת וההארקה מנותקת חלקית או לא תקינה, הפוטנציאל של מוליך ההארקה יעלה ואז המתח מול הפזה יקטן, אותם 150 וולט שאביך מדד. אתה ספגת את המתח הזה (220-150).

וההסבר לגבי הארקה:

על עמודי חשמל, בכל שנאי של חברת חשמל וכדומה יש הארקה של מוליך האפס לאדמה, כלומר חוט אחד מהשניים מחובר לאדמה.

ההארקה בביתך גם היא פשוט חיבור לאדמה.

הרעיון במבנה זה הוא לאפשר ניתוק הזרם כשיש דליפה לאדמה. היסטורית ולפני אמצאת הפחת זה היה המנגנון ששרף (אז) את הנתיך ומנע ממך לקבל מכת מתח במקרה של זליגה, זרם גבוה לאדמה שלא דרך המוליך הרגיל (האפס).

היום זה פחות חשוב כי הפחת מודד את הזרם הזורם במוליך הפזה מול הזרם במוליך האפס ומנתק כשיש חוסר התאמה הגבוה מערך נתון, 0.030 אמפר לפחת ביתי מצוי (30 מילי אמפר). קיימים ממסרי פחת לזרמי זליגה גבוהים יותר לשימושים תעשיתיים, יש מתכווננים וכדומה.

המתח שאביך מדד - 150 וולט - אומר אחת משתיים - או שההארקה לא התאיידה כליל, עדיין היה חיבור כלשהוא לאדמה ואז מתח הזליגה באותו מכשיר סורר התחלק על פני התנגדות המכשיר והתנגדות ההארקה (מצב של מחלק מתח) או שהזליגה לא היתה על פני כל המכשיר הסורר אלא על חלק ממנו בלבד ואז המתח שהגיע להארקה היה נמוך יותר.

הדיון הזה אינו אקדמי, פעמיים בעבר השתמשתי בהבנת חוסר הלינאריות של בידוד ומשחקי התנגדויות כדי להקל על עצמי, פעם כהשמשתי דוד מים סורר באמצע החורף עד שהתפנתי לתקן יסודית, ופעם כשחסכתי קנייה של גוף חימום במכונת כביסה עתיקה.

ידע שווה המון.

יוסי

פורסם

זה גם מה שאני הבנתי- אם לא הייתה הארקה כלל, סביר מאד להניח שהפחת היה קופץ. או לפחות, כך אני מקווה...

לאיפה ההארקה מחוברת שלא במה שתוקן ע"י אבי, אין לי שמץ של מושג. אני גר בדירה בקומה האחרונה, וחיבור ההארקה שלי הגיע עד למטה, ע"י חוט שהתווסף באיזה שהוא שלב, ולא ע"י ההארקה הכללית של שאר הדירות. עכשיו אני משער שהדירה מחוברת גם להארקה הכללית באיזו שהיא דרך, בנוסף לכבל הספציפי, אחרת הייתי חוטף הרבה יותר מ"זץ" (בשפה שלך- ההפרש בין 220 ו-150).

אני יודע שאצלי בדירה אין מכשיר ש"דולף". לגבי השכנים, אני לא הולך להתחיל לשאול אותם...

להזכירך, מדובר על 2 מכשירים שונים, אשר מעולם לא הייתה לי בעייה איתם לפני כן, ומאז תיקון ההארקה, אין יותר בעיות איתם שוב.

• תוכן חדש...