Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

מאוורר רצפתי לא עובד

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 3911 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

יופי מריומה, דיון ענייני ובגובה עיניים.

חוזר ומחדד - אין שום קשר לצבע הנחושת. אם כבר נזק לחלקי מתכת חשופים יתכן נזק לשכבות המתכת הדקיקות המרכיבות את הסטטור או התכה של נושאי הזרם ('בארים' בלשון מיקצועית) הנושאים את זרם הרוטור, אבל במנועי צעצוע כמו במאוורר הנ"ל הליפוף ישרף הרבה לפני נזקי חימום לחלקי המתכת. אסף כמובן צודק בכך שהעלה שוב את תמונת הליפוף השרוף. הצבע הנורמלי של הליפוף הוא צהבהב בגלל חוט הנחושת והלכה שעליו. תחת חימום מסיבי הלכה מתחמצנת ומפסיקה בשלב כלשהו לבודד, נוצר קצר, חלק מהליפופים לא מתפקדים והמאוורר מפסיק להסתובב. במנועים רציניים מחדשים את תכונות הבידוד של הליפוף ע"י ביצוע אימפרגנציה של הסטטור כשרמת הבידוד (בבדיקה יזומה) פוחתת, אבל כמובן שאיש לא בודק ולא מטפל במנועי מאווררים.

למרטינס - חוזר ומדגיש שלקבל עליו אתה מדבר והנמצא קרוב לחוט החשמל הנכנס למנוע אין שום קשר לפעולת המנוע. הוא בולע טרנזיינטים היוצרים הפרעות רדיו וכדומה, בדומה לפילטרים המותקנים על קו ההזנה של מכונות כביסה וכדומה.

בהחלט קיימים מנועים חד-פאזיים נטולי קבל - בכל פטיפון עתיק ישב מנוע שבו יצרו אסימטריה בעוצמת השטף בין שני כווני הסיבוב האפשריים כדי להבטיח סיבוב קבוע בכוון מסוים. האסימטריה נוצרה ע"י ליפוף בן 2 ליפופים של חוט נחושת עבה סביב גרעין הברזל.

יש דוגמאות נוספות אבל אין טעם להרחיב. ההוכחה הפשוטה ביותר לצדקת דברי תהיה אם תנתק את הקבל (וכמובן שמספיק לנתק רק רגל אחת שלו) ותגלה שהמאוורר ממשיך להתניע ולהסתובב.

בכל הקשור לעוצמה, אכן רבים מהמנועים של מאווררים ביתיים הם חלשים ומתחילים להסתובב די בקושי, תלוי בליפוף שנבחר (כלומר במהירות הנמוכה הם חלשים מאד).

יש מגוון עצום ורב של מנועי חשמל כולל כאלה שפונקציונלית מסתובבים לפעמים ימינה ולפעמים שמאלה (מסחטות מיץ הדרים, למשל) ואפילו כאלה שאומנם יכולים להסתובב לשני הכיוונים אבל מנגנון ראצ'ט על הציר מונע מהם להסתובב בכוון מסוים ואז הם תמיד מסתובבים בכוון אחד - זהו למשל הטריק במנועי הטיימרים במכונות כביסה.

אכן, חיים קשים ומגוונים.

יוסי

פורסם

למרטינס - חוזר ומדגיש שלקבל עליו אתה מדבר והנמצא קרוב לחוט החשמל הנכנס למנוע אין שום קשר לפעולת המנוע. הוא בולע טרנזיינטים היוצרים הפרעות רדיו וכדומה, בדומה לפילטרים המותקנים על קו ההזנה של מכונות כביסה וכדומה.

בהחלט קיימים מנועים חד-פאזיים נטולי קבל - בכל פטיפון עתיק ישב מנוע שבו יצרו אסימטריה בעוצמת השטף בין שני כווני הסיבוב האפשריים כדי להבטיח סיבוב קבוע בכוון מסוים. האסימטריה נוצרה ע"י ליפוף בן 2 ליפופים של חוט נחושת עבה סביב גרעין הברזל.

יש דוגמאות נוספות אבל אין טעם להרחיב. ההוכחה הפשוטה ביותר לצדקת דברי תהיה אם תנתק את הקבל (וכמובן שמספיק לנתק רק רגל אחת שלו) ותגלה שהמאוורר ממשיך להתניע ולהסתובב.

בכל הקשור לעוצמה, אכן רבים מהמנועים של מאווררים ביתיים הם חלשים ומתחילים להסתובב די בקושי, תלוי בליפוף שנבחר (כלומר במהירות הנמוכה הם חלשים מאד).

יש מגוון עצום ורב של מנועי חשמל כולל כאלה שפונקציונלית מסתובבים לפעמים ימינה ולפעמים שמאלה (מסחטות מיץ הדרים, למשל) ואפילו כאלה שאומנם יכולים להסתובב לשני הכיוונים אבל מנגנון ראצ'ט על הציר מונע מהם להסתובב בכוון מסוים ואז הם תמיד מסתובבים בכוון אחד - זהו למשל הטריק במנועי הטיימרים במכונות כביסה.

אכן, חיים קשים ומגוונים.

יוסי

חידשת לי כמה דברים על מנועים, תודה.

פורסם

ואני כל חיי הייתי בטוח שתפקיד הקבל זה לתת זרם חזק ראשוני להנעת המנוע, תודה רבה!

לא מתככנים להשתמש כחנוכיה - תמיד זה יכול לגמור על הראש של מישהו... :wink:

אין ספק. היופי חולף, אבל הרפס הוא נצחי.

בסוף יבוא אחמד וירסס איך שיצא לו.
פורסם (נערך)
ואני כל חיי הייתי בטוח שתפקיד הקבל זה לתת זרם חזק ראשוני להנעת המנוע, תודה רבה!

טוב, אתה עוד צעיר, כל חייך אינה תקופה כל כך ארוכה.......

במובהק, יש 2 גישות שונות לתכנון מנועי חשמל חד פאזיים שיש להם קבל (כי כאמור למעלה יש שאין להם, ואני מדבר רק על נטולי פחמים........)

יש מנועים שבהם הקבל נקרא 'קבל התנעה' ובהם הקבל מתנתק לאחר שהמנוע התחיל לפעול. שימוש נפוץ ומאד אופייני הוא המדחס במקררים רגילים ובוודאי בישנים. באלה יש מין מימסר המנתק את הקבל לאחר התנעת המדחס.

יש מנועים בהם הקבל נקרא 'קבל עבודה' ואז הקבל נשאר מחובר למנוע ומייצר הסטת פזה קבועה בליפוף העזר. למיטב ידיעתי זהו הסידור הקיים בכל מדחסי המזגנים החד-פאזיים.

היות והחיים מסובכים אז יש גם תצורת ביניים הקיימת במזגנים מסוימים - קבל שהקיבוליות שלו גבוהה בשלב ההתנעה של המדחס ושלאחר זמן קצר הקיבוליות שלו פוחתת והחלק הנותר פעיל ממשיך לייצר הסטת פזה.

הבנת העובדה שגודל הקבל קובע גם את הסטת הפזה וגם את הזרם בסליל העזר במנועים כאלה מהווה את הבסיס להמלצות שרשמתי בשרשורים אחדים בקשר לשליטה מסוימת על מהירות מאווררים במזגנים.

ביחידה פנימית שפעלה פעם במשרדי היתה מהירות המאוורר הפנימי גבוהה מדי והרעש הפריע. הקטנתי את גודל הקבל, מהירות המפוח פחתה והרעש פחת בהתאמה. אם עושים זאת בזהירות לא יגרם נזק (נוזל לא יחזור למדחס) והכל בסדר.

עוד רסיס מידע שאולי (ואולי לא) ישרת מישהו בעתיד - השפעת הקבל תלויה כמובן בתדר ההזנה של המדחס, בדרך כלל תדר הרשת. אם מישהו ינסה לשנות את מהירות המדחס החד-פאזי הרגיל בעזרת משנה תדר הוא יתקל בבעייה, כי שינוי התדר משפיע על הזרם הנקבע ע"י הקבל והתנהגות המדחס משתנה כליל, ולא לטובה.

יוסי

עריכה אחרונה על ידי yosi05
  • 5 שבועות מאוחר יותר ...
פורסם

לכבוד יום הכיפורים החלטתי לבדוק ביסודיות את נושא הקבל במאוורר ריצפתי אופייני.

אומנם מרטינס קיבל את דעתי אבל הייתה לי בעיה עם עצמי, וזאת כבר בעיה קשה בהרבה מלהתמודד עם מישהו חיצוני.

פרקתי את הכיסוי של מאוורר מודרני תקין ומתפקד, דאגתי לשמן היטב את מיסבי ההחלקה שלו וניתקתי את אחד מחוטי הקבל.

המאוורר לא התחיל להסתובב.

כשנתתי ביד תנופה חזקה המאוורר התחיל להסתובב ובהדרגה צבר מהירות, לא למכסימום אבל למהירות ניכרת.

עצרתי אותו וחזרתי על הדחיפה ביד אבל הפעם בכוון הפוך (לאחור). המאוורר התחיל להסתובב לאחור ושוב בהדרגה צבר מהירות.

בשני המקרים דאגתי שמתג ההפעלה יהיה במצב מהירות מכסימלית.

חיבור הקבל מחדש החזיר את פעולת המאוורר למצב נורמלי.

מסקנות - במאוורר מודרני אופייני הקבל אכן קבל עבודה ופעולתו נדרשת לפעולה תקינה של המאוורר, וסליל העזר במנוע המוזן טורית ע"י הקבל אכן מכתיב את כוון הסיבוב, כי ללא הקבל המנוע הסכים לפעול בשני הכיוונים.

אני יודע מה הטעה אותי - יש לי מאוורר עתיק יומין (גוף מתכתי יצוק וכבד מאד) ובו באמת אין קבל אבל כנראה שבמאווררים סיניים משתמשים במבנה שונה.

הקבל דרך אגב של 3 מיקרופרד.

התנצלותי.

יוסי

• אהבתי 1
פורסם

יוסי, יש לי אוסף של מאווררים עתיקים. באף אחד מהם לא נמצא קבל.

בנוסף, יצא לי לפרק לבדיקה מספר מאווררים "מודרנים", וגם בהם לא ראיתי מעולם קבל. אולי זה טרנד של הזמן האחרון? למה הכוונה "מאוורר רצפתי אופייני"? אני מדבר על אלו שעומדים על רגל, בד"כ כנפיים של "16.

:turn-l:
פורסם
יוסי, יש לי אוסף של מאווררים עתיקים. באף אחד מהם לא נמצא קבל.

בנוסף, יצא לי לפרק לבדיקה מספר מאווררים "מודרנים", וגם בהם לא ראיתי מעולם קבל. אולי זה טרנד של הזמן האחרון? למה הכוונה "מאוורר רצפתי אופייני"? אני מדבר על אלו שעומדים על רגל, בד"כ כנפיים של "16.

המאוורר המדובר הוא של "16 או אולי אפילו מעט יותר, מאלה הנמכרים עם אופציה לרגל עמידה וגם לרגל לתלייה על קיר, מחסני חשמל ודומיו.

יוסי

• תוכן חדש...