Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4022 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

לאחר שילדים חסרי חינוך חתכו לי צמיג ויצאתי בנזק של צמיג חדש, שמתי לב שמעל 100 יש רעידות מציקות בהגה. כמו כן , נסעתי על הצמיג המנוקב עד לפאנצר מאכר מהסיבה שהברגים שסוגרים את הגאנט שונים מהברגים שסוגרים את הגלגל רזרבי(ואין לי אותם). יש מצב שהרעידות הם בגלל שעיקמתי את הגאנט? בוצע איזון לגלגל ע״י הפאנצר מאכר שעליו הורכב הצמיג החדש. האם אני צריך ללכת לעשות שוב איזון לכל הרכב?

בשלב זה של חיי, אצהיר ללא התחייבות שלעולם לא אעבור לאוטומט כל עוד גופי מתפקד וגפיי נעות כמתוכנן

פורסם

התחיל מהקל לקשה.

מה המרחק שנסעת?

מה היתה המהירות?

החלפת רק את המפונצ'ר או שניים?

כמה נסעו הצמיגים?

בן כמה הצמיג השני על אותו סרן?

האם בוצע איזון בפנצ'ריה?

פורסם

נסעתי בערך 4 ק״מ עד לפנצריה. מהירות מאמין עד 80 קמ״ש. החלפתי רק את המפונצ׳ר. בוצע איזון רק לצמיג החדש. לפני שהוחלף גלגל בוצע איזון פלוס כיון פרונט.

בשלב זה של חיי, אצהיר ללא התחייבות שלעולם לא אעבור לאוטומט כל עוד גופי מתפקד וגפיי נעות כמתוכנן

פורסם

לא עברתי את ה-80 קמ״ש. צמיג שני אין לי מושג כמה עשה.

פורסם (נערך)
מה המרחק שנסעת?

מה היתה המהירות?

החלפת רק את המפונצ'ר או שניים?

כמה נסעו הצמיגים?

בן כמה הצמיג השני על אותו סרן?

האם בוצע איזון בפנצ'ריה?

בשאלון שרקחת חסרות עוד כמה שאלות - למשל מה היה תפריט ארוחת הבוקר, על מה חשב הנהג וכיוצא בזה.

לגופו של עניין, אם התופעה לא היתה קיימת קודם ונולדה בעקבות הנסיעה ללא אוויר והחלפת הצמיג אז סביר אחד מהתסריטים הבאים:

1 - קנית צמיג זול וירוד, ושום איזון דינמי לא יעזור. אולי אם תמצא צמיגיה בה יש גליל נגדי הלוחץ על הצמיג תוך כדי איזון על המכונה הרעידה תפחת, אבל גם זה לא בטוח. צמיגים ירודים לא שומרים על הצורה שלהם בתנאי עומס והגיאומטריה המשתנה 'הורגת' את האיזון הדינמי. לפעמים ניתן לדעת זאת מראש, אם תעקוב אחרי תהליך האיזון בצמיגיה. צמיג איכותי מתאזן צ'יק צ'ק, כמעט באופן גורף בהרצה יחידה על מכונת האיזון. אם צריך 2 הרצות ומשקולות תיקון גדולות זה חשוד, ואם נדרשות 3 הרצות אל תקנה את הצמיג בשום אופן.

2 - אולי משקולות האיזון לא הודקו היטב לג'נט וזזו ממקומן או 'נשרו'. שווה לנסות לאזן שוב את הצמיג ואולי גם לנסות לאזן את הצמיג הקדמי השני - יתכן שגם הוא לא מאוזן בדייקנות ומדי פעם, כשחוסר האיזון של 2 הצמיגים הקדמיים 'מתחבר', אתה חש ברעידה. (ראה ההסבר שלי בשרשור מאמש).

3. הרכבת הצמיג עם הג'נט שלו על מכונת האיזון לא מתבצעת כמו ברכב עצמו. במכונה הגלגל מקובע בעזרת אום קונית המהדקת את החור במרכז הג'נט, וברכב אומנם יש מירכוז בעזרת אותו חור ה'מתלבש' על הטבור, אבל הקיבוע מתבצע בעזרת ברגים. יתכן שיש עיוות בג'נט כך שהמירכוז והמקבילות על הרכב שונים מהמירכוז והמקבילות על מכונת האיזון. אם נסעת מספיק מהר ונחבטת באבן שפה, בבור בכביש או במשהו דומה יתכן ועיותת את הג'נט. אם יש לך הנעה קדמית ולאחר נקיטת כל אמצעי הזהירות הרם את הגלגל החשוד מהקרקע, שלב לראשון ללא גז ובעזרת עיפרון שתקרב לשפת הג'נט נסה לראות אם הוא זורק. אם כן החלף אותו.

יוסי

עריכה אחרונה על ידי yosi05
פורסם (נערך)

למען הסר ספק - כמובן שגם אם הג'נט זורק ניתן לבצע איזון דינמי מושלם. מסובבים את הצמיג על הרכב (הנעה קדמית) במהירות קבועה ומבצעים 3 הרצות נפרדות - ללא כל משקולת, עם משקולת בצד החיצוני ועם משקולת בצד הפנימי. בעזרת ציוד יעודי מיטלטל ניתן לדגום את עוצמת ומופע הרעידה ולאזן.

הליך כזה על הרכב יארך הרבה זמן ואין לו כמובן שום הצדקה כלכלית.

לחילופין ניתן לקבע את הגלגל על מכונת האיזון בצמיגיה באותו אופן בו הוא מקובע ברכב, ואז מחשב מכונת האיזון השוקל את הגלגל ו'לומד' מהם מישורי האיזון פותר עבורך מיידית את המשוואות הווקטוריות הדרושות וממליץ גרפית היכן להרכיב את משקולות התיקון.

יש רק בעייה קטנה של הקיבוע, עניין של חריטת מתאם מיוחד, שתילת גוז'ונים וכך הלאה.

יוסי

פורסם

עבורר yosi05 :

מתעלק על השרשור-

לחבר יש סוזוקי ג'מני. בנהיגה במהירות כ 80+-5 קמ"ש ההגה רועד אבל אין רעידות במהירות גבוהה יותר או בנמוכה יותר.

עד לפני כשנה וחצי היו רעידות כאלה, הוחלפו כל 4 הצמיגים בחדשים והרעידות הפסיקו. אבל בחודשים האחרונים הרעידות התחילו מחדש. המוסכניק לקח את הרכב והגלגלים אוזנו מחדש, ונוסתה גם החלפת זוג הגלגלים הקדמים בזוג האחורי, אבל לא עזר.

האם ידוע לך למי יש את ציוד האיזון של הצמיג בעודו על הרכב?

אולי זה יפתור את הבעיה.

יהודה

פורסם

אנסה להתייחס, ומקווה שהתשובה תסייע.

לצערי לא מכיר מישהו כזה ולדעתי זה לא יועיל לחבר שלך. איזון על הרכב יחסית לא מדויק ומצריך ניסיונות לא מעטים למרות שלא ראיתי ציוד מודרני כזה במוסך ואולי היום התהליך יותר קצר לעומת מה שאני מכיר מהעבר. יש לי ניסיון רב באיזונים דינמיים על מכונות בשטח (מכונות ולא רכב) - מחר למשל אני מבצע כזה - וגמישות המכונה, תדרים עצמיים ושאר ירקות משבשים את התוצאות ומאריכים את התהליך.

היתרון של מכונת איזון הוא בכך שהיא מנטרלת הרבה מההשפעות המפריעות ויש בה 'מיצוע והחלקה' שלהן. גם כשאתה רואה 'אפס' על צג המכונה בפועל יש חוסר איזון שאריתי שניתן לחיות עמו.

לצורך הבדיקה חשוב שלחץ האוויר יהיה נכון לסוג הרכב כי לחץ יתר למשל מקטין את החיכוך של הצמיג בכביש ויגדיל את הרגישות של המערכת (החיכוך משמש כ'מרסן' של התנודה). חוסר אויר גורם לעיוות יתר של הצמיג ויכול להחמיר את העיוות שגורם לרעידה, שאחרת אולי לא היה כה מפריע.

הייתי מתחיל את הטיפול ברעידות אצל החבר בניתוח של התופעה: ההגה מיטלטל מצד לצד? מדי פעם הרעידות מתגברות ולאחר סיבוב בכביש הן פוחתות? את הבדיקה יש לבצע במהירות הקריטית של מערכת ההגה כלומר במקרה שלך ב-80 קמ"ש.

אם התשובה חיובית לשתי הנקודות לעיל כמעט בטוח שחוסר איזון גורם לרעידות. הייתי מוסיף בדיקה של זריקה של הג'נטים הקדמיים. את הבדיקה בצע ע"י קירוב של חוד כלשהו (נניח קצה עיפרון) לג'נט תוך כדי סיבוב איטי שלו. אפשר - לאחר הרמת הרכב בצורה בטוחה - או ע"י סיבוב ידני של הג'נט או ע"י שילוב להילוך ראשון ללא גז (אם לרכב הנעה קדמית). יתכן שיש ליקוי בהצמדת הג'נט לטבור או עיוות.

אם הג'נטים לא זורקים והתשובה לשתי הנקודות שציינתי חיובית הצמיגים כנראה לא מאוזנים. אם הצמיגים מתעוותים בנסיעה שום איזון לא יועיל. אולי שהחבר ינסה להרכיב זמנית זוג גלגלים מרכב דומה אחר לבדיקה.

יש סוגים אחרים של רעידות בהגה, למשל אם נפלה משקולת המשנה את התדר העצמי של אחד מצירי ההנעה ברכב עם הנעה קדמית אבל לא יודע אם יש כזו ברכב שהזכרת.

יוסי

פורסם
נסעתי בערך 4 ק״מ עד לפנצריה. מהירות מאמין עד 80 קמ״ש. החלפתי רק את המפונצ׳ר. בוצע איזון רק לצמיג החדש. לפני שהוחלף גלגל בוצע איזון פלוס כיון פרונט.

מומלץ לבצע איזון חוזר לשני הגלגלים הקידמיים, ולבדוק לאחר האיזון אם התופעה חלפה.

לארומה "BIG קריות", אספנים ובני משפחה באים, להפגש, לשתף בחוויות, להנות, לחגוג ולברך.

חפשו אותנו גם בפייסבוק -"המפגש הצפוני לרכבי אספנות"

פורסם

היתרון של מכונת איזון הוא בכך שהיא מנטרלת הרבה מההשפעות המפריעות ויש בה 'מיצוע והחלקה' שלהן. גם כשאתה רואה 'אפס' על צג המכונה בפועל יש חוסר איזון שאריתי שניתן לחיות עמו....

יוסי

תודה ליוסי על הפוסט המחכים.

אני רוצה להודות גם פה לtomig מפורום ג'יפולוג על העצות הטובות שנתן בענין הרעידות בהגה. בהמלצתו הוספו דיסקיות (שימס) ל ג'ימני 2006 ( ליד המיסב של הקינג-פין , לפי הservice bouletin המוזכר שם) אצל ד"ר מורי בראשון לציון. נסעתי אבל חזרתי לד"ר מורי לאחר כמה דקות. היו עדיין רעידות אם כי פחות. מורי אמר שהוא בטוח בתיקון שלו ושלח אותי לצמיגאי שכן "צמיגי עידן", אורן, לאיזון גלגלים, ללא תשלום.

הגלגל היה מאוזן אך מתברר שגם כאשר הגלגל מאוזן, יש עוד מקום לשיפור האיזון. החיווי לכך הוא ש 2 המשקולות יחד היו סה"כ 80 גרם. אורן רוקן את האויר, סיבב את הצמיג בחצי סיבוב יחסית לג'נט, ניפח ואיזן שוב. הפעם סך 2 המשקלות היו 15 גרם . נסעתי עם הג'ימני ובעית הרעידות נפתרה.

פעם ראשונה שראיתי מוסך שמתמחה במודל אחד בלבד - סוזוקי סמוראי והיורש שלו- ה ג'ימני. שאלתי את מורי האם יטפל גם בויטארה אבל הוא מטפל רק בויטארה של אשתו ולא מקבל ויטארה אחרת. טוב שיש מוסך מומחה כזה, שמכיר את כל המחלות הקטנות של הרכב, במקום לפנות למוסך של רשת היבואן שמחליף חלקים בשיטת "מצליח".

יהודה

פורסם
הוספו דיסקיות (שימס) ל ג'ימני 2006 ( ליד המיסב של הקינג-פין , לפי הservice bouletin המוזכר שם). היו עדיין רעידות אם כי פחות. נשלחתי לאיזון גלגלים.

הגלגל היה מאוזן אך מתברר שגם כאשר הגלגל מאוזן, יש עוד מקום לשיפור האיזון. החיווי לכך הוא ש 2 המשקולות יחד היו סה"כ 80 גרם. אורן רוקן את האויר, סיבב את הצמיג בחצי סיבוב יחסית לג'נט, ניפח ואיזן שוב. הפעם סך 2 המשקלות היו 15 גרם . נסעתי עם הג'ימני ובעיית הרעידות נפתרה.

אני מניח שהוספת השימסים תרמה באחת משתי צורות - או שהגבירה חיכוך במערכת ההגה או ששינתה מומנט החזרה של הצמיגים כשההגה נוטה ימינה או שמאלה (כוח המיישר את הגלגלים בנסיעה).

יתכן שגם החלפת הבוקסות לרכות יותר שינתה אלסטיות של מערכת ההגה.

כך או כך הדבר מחזק את העובדה שתכנון לא מוצלח של הרכב יוצר רגישות יתר במצבי בלאי.

לגבי האיזון, אומנם יתכן שסיבוב הצמיג על הג'נט הקטין את חוסר האיזון בכך שהקטין את האקסצנטריות (נקודה גבוהה בצמיג מול נקודה נמוכה בג'נט עצמו) אבל לדעתי - ואני רק מנחש - הצמיג פשוט התיישב יותר טוב על הג'נט וכך הוקטן הצורך במישקולות איזון וגם היציבות הגיאומטרית השתפרה.

בכל מקרה טוב שהבעייה שלך נפתרה.

לחילופין תמיד אתה יכול לקנות חיפושית עתיקה, המהנדסים הלא מפותחים שלה ציידו אותה בטלסקופ המשכך תנודות במערכת ההגה. הבא בחשבון שהרכב יוצר בשנים שעוד לפני מלחמת העולם השנייה אף כי אינני יודע אם כבר אז היה כזה משכך.

יוסי

פורסם

הנה סרטון שמצולם מתחת לרכב בזמן נסיעה:

Suzuki Jimny death wobble - under car view - YouTube

אתה כמובן צודק בכך שהתכנון היה כושל. היה חופש באחד (או יותר) מהחיבורים והגלגלים נכנסו לתהודה (רזוננס).

הנה דיון מענין על הסיבות האפשריות לרעידות.

וכפי שכתוב שם:

adding a Steering Damper - .... I think this is treating the symptom and not the cause but if it helps make your Jimny more pleasurable to drive, so be it.

לגבי סיבוב הצמיג בחצי סיבוב, צמיגאי (לשעבר) נוסף אמר שזו טכניקה ידועה לצמיגאים מנוסים. עבורי החידוש הוא שצמיג מאוזן הוא בעצם לא כל כך מאוזן.

יהודה

פורסם (נערך)

הסרטון נחמד אבל לא ממש תורם - הרי ברור שטלטלה של הגלגל גורמת לרעידת ההגה.

העובדה שצמיגאים מנוסים הופכים את הצמיג ב-180 מעלות והבעיה נפתרת עדיין לא מחייבת שלא ניתן היה סתם להסיר את הצמיג מהג'נט, להרכיבו מחדש ולפתור את הבעיה. אני מתעקש כי הבנת שורש הבעיה חשובה. יש אומנם הסברים על צמיגים מודרניים ועל נקודה אדומה וכדומה אבל עיוות תוך כדי סיבוב ותחת עומס (מדובר בצמיגים בחתך גבוה) יכול בוודאי להיות מושפע מהרכבת הצמיג על הג'נט. לדעתי מעניין לבחון זאת.

לגבי הוספת משכך למערכת ההגה, יש גם פיתרון אחר, כמקובל בקטנועים - הוספת מישקולות בקצות הכידון כדי להוריד את התדר העצמי של מערכת ההיגוי. כך נוצרת הרחקה בין התדר העצמי ובין התדר המעורר במהירויות שימושיות ולא נוצר רזוננס מטריד.

במקרה של צמיג הג'ימני הייתי מנסה בשביל התרגיל לקחת צמיג ורכב בהם יש רעידה ולהצמיד לג'נט 4 מישקולות כבדות (נניח של 80 גרם כל אחת) בחלוקה זו מול זו ומשני צידי הג'נט. אני חושב שזה יכול להנמיך את התדר העצמי של הגלגל ואולי ימנע הרזוננס המטריד. מה דעתך?

במחשבה שנייה כל צד צריך לקבל 2 מישקולות זו מול זו אבל משני צידי הג'נט צריך הפרש זויתי של 90 מעלות בין הצדדים.

יוסי

• תוכן חדש...