Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

יחס העבודה בין המנוע לגיר

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4623 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

מתוך רצון להתעמק קצת בנושא, למדתי שהמנוע מפיק את הכוח, מעביר אותו לגיר שמעביר אותו לגלגלים.

כלומר, הגיר הוא בעצם מקשר בין מפיק הכוח לצרכן הכוח.

אני מנסה להבין מה בדיוק הקשר ביחס להעברת הכוח בין המנוע לגיר.

לדוגמא, אם מנוע מסוים ברכב מסוים משייט על 100 קמש ב3000 סלד, ואותו המנוע באותו הרכב (כאשר הגיר שונה) משייט על או.ה המהירות ב3300 סלד.

אני משער שהוא מתאמץ יותר, למה? הגיר פחות עוזר לו, משמע הוא יותר חלש?

במנועים בעלי נפח מנוע קטן - האם הגיר אמור להיות חזק יותר כדי לעזור למנוע לספק את הכוח לגלגלים? כיצד זה עובד?

תודה.

פורסם

גיר מספק יחסי העברה שונים למנוע על מנת לאפשר לרכב לנסוע בטווחי מהירויות שונות, כאשר כל הילוך נותן יחס העברה שונה.

כל יחס העברה מכוון לאפשר מהירות גבוהה יותר (למעשה לאפשר לגלגלים לעשות מספר סיבובים לדקה שהוא שונה ממספר הסיבובים לדקה שעושה המנוע) או לתת יותר מומנט

ליאור

מאזדה 3 2.0 "ספיריט" 2020

בתאריך 12.5.2021 בשעה 13:54, יבגניפ כתב:

באמת. אני אוהב אותך כמו שאתה.

יבגני כבר לא אוהב אותי 😭

פורסם

התייחסתי לזה היום בפוסט אחר.

גיר הוא יצור מכני מאוד פשוט. הוא משנה את הסל"ד ובכפוף לזה - את המומנט.

לדוגמא גיר ביחס של 1:10 שמחובר למנוע יוריד את הסל"ד פי 10 ויעלה את המומנט פי 10 (בהנחה שזאת מכונה אידיאלית).

עכשיו נניח שאני נוסע במכונית שלי והמנוע שלי עובד כעת ב-3000 סל"ד ומייצר בסל"ד זה כ-20 קג"מ. נניח שהחלפתי את הגיר הקבוע שלי במשהו פשוט יותר וכעת למנוע שלי מחוברת תיבה עם שני הילוכים בלבד - הילוך LOW עם יחס העברה 1:10 והילוך HIGH עם יחס העברה 1:4, לצורך הנוחות גם סילקתי את ההינע הסופי.

בהילוך LOW הסל"ד שעובר לגלגלים הוא 300 והמהירות נמוכה בהתאם, אבל המומנט הוא 200 קג"מ.

בהילוך HIGH הסל"ד שעובר לגלגלים הוא 750, המהירות היא פי 4, אבל המומנט הוא רק 80 קג"מ - לכן אם אני אתחיל לטפס בעליה או אם אני ירצה להאיץ את המכונית - אני עלול להתקל בבעיית כוח.

(ראיתי את הפוסט מעלי רק אחרי שסיימתי להקליד)

פורסם

תודה.

שאלה להמשך- אם ניקח גיר ממנוע קטן ונשדך למנוע גדול יותר, יתקבל יותר כוח (כי הגיר היה רגיל לעבוד עם מנוע חלש יותר).

מצד שני, למה המנוע הגדול יצטרך לעבוד בסלד גבוה יותר?

סלד אני מתרגם כמאמץ, ואם הגיר מספק יותר כוח מטבעו, למה המנוע מתאמץ יותר גם הוא? זה אמור להיות ההפך.

פורסם

אין קשר ישיר בין שידוך הגיר לגודל המנוע, נכון שבד"כ למנוע קטן וחלש ישדכו גיר עם יחסי העברה קצרים כדי לאפשר כוח זמין, אך זה לא אומר שלמנוע גדול בהכרח ישדכו גיר עם יחסי העברה ארוכים.

ליאור

יבגני כבר לא אוהב אותי 😭

פורסם

למה לא?

למנוע גדול יותר יש יותר פוטנציאל להגיע למהיריות גבוהות ויותר כוח כשלעצמו להניע את הרכב "בכבוד", כך שגיר ארוך (לא ארוך מידי, אחרת יגרום לו להתאמץ) יוכל לספק לו את החופש להגיע לאן שירצה ויעזר בו מבחינת זמינות הכוח.

אני משער שגיר קצר על מנוע גדול דווקא יעשה את ההפך - ויסרס אותו. יגיד לו - אתה לא הולך לשום מקום כי אני צריך לספק כוח (והמנוע עצמו יחשוב "בשביל מה אני צריך את זה, אני חזק גם ככה").

כלומר, עם גיר קצר מידי המנוע יעבוד יותר אך פחות יתאמץ, ובגיר ארוך מידי המנוע יתאמץ אך פחות יעבוד.

מצטער על ההאנשה:lol:

פורסם

תיאורטית ניתן לשדך בין גיר עם יחסי העברה ארוכים למנוע עתיר מומנט בסל"ד נמוך.

אם תיקח מנוע גדול, עם מומנט נמוך בסל"ד נמוך יהיה לך מאוד קשה למשל לעשות זינוק בעלייה או לצאת מהמקום בלי גימגומים, וייקח לרכב הרבה מאוד זמן לצבור מהירות.

כשהוא כבר יצבור מהירות הוא ישמור על המהירות בסל"ד נמוך (שזה כמובן פוטנציאל לבזבז פחות דלק ולעשות פחות רעש) וגם להגיע למהירות גבוהה יותר, אבל יש לזה מחיר כמו שכתבתי.

ליאור

יבגני כבר לא אוהב אותי 😭

פורסם
התייחסתי לזה היום בפוסט אחר.

גיר הוא יצור מכני מאוד פשוט. הוא משנה את הסל"ד ובכפוף לזה - את המומנט.

לדוגמא גיר ביחס של 1:10 שמחובר למנוע יוריד את הסל"ד פי 10 ויעלה את המומנט פי 10 (בהנחה שזאת מכונה אידיאלית).

עכשיו נניח שאני נוסע במכונית שלי והמנוע שלי עובד כעת ב-3000 סל"ד ומייצר בסל"ד זה כ-20 קג"מ. נניח שהחלפתי את הגיר הקבוע שלי במשהו פשוט יותר וכעת למנוע שלי מחוברת תיבה עם שני הילוכים בלבד - הילוך LOW עם יחס העברה 1:10 והילוך HIGH עם יחס העברה 1:4, לצורך הנוחות גם סילקתי את ההינע הסופי.

בהילוך LOW הסל"ד שעובר לגלגלים הוא 300 והמהירות נמוכה בהתאם, אבל המומנט הוא 200 קג"מ.

בהילוך HIGH הסל"ד שעובר לגלגלים הוא 750, המהירות היא פי 4, אבל המומנט הוא רק 80 קג"מ - לכן אם אני אתחיל לטפס בעליה או אם אני ירצה להאיץ את המכונית - אני עלול להתקל בבעיית כוח.

(ראיתי את הפוסט מעלי רק אחרי שסיימתי להקליד)

חידשת לי, אז מה בעצם עושה ההינע הסופי?

לפותח השרשור, תוריד LFS ותשחק שם עם יחסי העברה, ככה תראה כמה למה ואיך, מין ידע מעשי אחרי שהבנת את מה שהסבירו פה בתיאוריה.

פורסם

בדקתי את זה בLFS ובהחלט הבנתי :)

תודה רבה

אם כך - למנוע קטן (חלש) צריך לשדך גיר קצר. כלומר, למנוע גדול (חזק) צריך לשדך גיר ארוך?

מקווה שאני לא עושה סלט - אך אני מסיק מכך שבמנועי דיזל הגיר צריך להיות ארוך כי המנוע חזק יותר.

פורסם
בדקתי את זה בLFS ובהחלט הבנתי :)

תודה רבה

אם כך - למנוע קטן (חלש) צריך לשדך גיר קצר. כלומר, למנוע גדול (חזק) צריך לשדך גיר ארוך?

מקווה שאני לא עושה סלט - אך אני מסיק מכך שבמנועי דיזל הגיר צריך להיות ארוך כי המנוע חזק יותר.

תיאורתית- בהנחה ולרכב החלש שיא המומנט מגיע בסל"ד גבוה, וליצרן חשוב אך ורק ביצועי מנוע אופטימליים, אז כן. אבל מעשית- רכבים קטנים הם בדרך כלל רכבים עירוניים. משמע, יחסי העברה קצרים יסרבלו את הנהיגה(להעביר כול שניה הילוך) וכך גם הרעש בחלל הנוסעים יהיה די גבוה(גם ככה בידוד הרעשים של רכבים קטנים הוא לא הכי טוב) ככה שצריך למצוא איזון בין ביצועים, צריכת דלק, וכך גם נוחות.

פורסם

הבנתי.

כלומר ברכב דיזל בו המומנט מגיע בסלד הנמוך ישדכו גיר ארוך כדי שישאר כמה שיותר זמן בתחום הנמוך?

• תוכן חדש...