Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

    היי, היי אתה (או את) שם!

    אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

    אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

    אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.
     

בלימת חירום ללא ABS


dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 6168 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם
בבלימת חירום לא לוחצים קלאץ'.

 

יסביר כבודו בבקשה.

[FONT=Comic Sans MS][COLOR=green][B][COLOR=#696969]ACTION speaks LOUDER than WORDS[/COLOR][/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=green][B]K[/B]eep [B]m[/B]e [B]c[/B]aged [B]a[/B]nd [B]f[/B]ree [B]t[/B]he [B]b[/B]east[/COLOR][/FONT] [COLOR=#f1f6f8][FONT=Verdana][COLOR=#000000][B]Jin Ba Ii Tai [/B]-[FONT=Book Antiqua] [URL="http://www.youtube.com/watch?v=cVarDBb199M&feature=player_embedded"]Fast[/URL] in, [URL="http://www.youtube.com/watch?v=CyDykQWck74&ob=av3e"]Drift[/URL] out[/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR]

  • תגובות 75
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם
רק נקודה אחת, למיטב לימודי, בבלימת חירום לא לוחצים קלאץ'.

אבל אין ספקר שמי שלמד לבלום חזק פותר את הבעיה העיקרית של הדיוטות בבלימת חירום, הם לא בולמים מספיק חזק בזמן.

 

ודאי שלוחצים על הקלאצ' !

 

שתי סיבות עיקריות :

1. בכדי למנוע מהמנוע להתנגד לפעולת הבלימה המירבית (שגורמת לכיבויו), כשהדבר מורגש במיוחד במנועי דיזל.

2. לשמור על המנוע פועל לצורך תגבור הבלימה, הגה הכוח, וכוח מנוע זמין, למקרה שתידרש פעולת היחלצות נוספות לאחר הבלימה.

 

כאשר דוושת הקלאצ' לחוצה עד הרצפה הדבר משמש תמיכה חזקה לגוף בדומה לשימוש בדוושה המתה, ולכן אין שום סיבה שלא ללחוץ עליה.

 

דני G.

פורסם

1. לא מבין איך המנוע "מתנגד" לפעולת הבלימה. לפי מה שלימדו אותי ניתוק התמסורת דווקא פוגם בהאטה של המכונית (אפשר לטעון בניגוד שדווקא התנע הפנימי של התמסורת פוגם, אבל זה דיון פיסיקלי שאין לי תשובה אליו).

2. לא רואה איך לאחר שהמנוע דמם בעצירה מלאה עוד ידרש תמרון נוסף.

 

הנקודה העיקרית היא בלימת חירום נועדה להביא את המכונית לעצירה כמה שיותר מהר וכמה שיותר חזק. מכיוון שצריך לבלום כמה שיותר מהר רצוי להשאיר את רגל שמאל היכן שהיא צריכה להיות, על המדרס הייעודי נותנת תמיכה לגוף, ולתת לרגל ימין לעשות את העבודה כמה שיותר מהר ומדוייק. כלומר, בבלימת חירום רגל שמאך דוחפת ומייצבת מיד ובמקביל רגל ימין עושה במלאכה על הדוושה. הרמת גם את שמאל, דפקת את תחילת הבלימה כי פגעת בייצוב הגוף.

 

זו התו"ל כפי שלמדתי.

קודם תאט, אח"כ תמשיך (אם יש לאן). לרב גם יש מספיק זמן בסוף הבלימה לתת קלאץ' (גם אם לא, לא נורא).

 

או כמו שמהדריך הראשון שלי היה אומר בסיום תרגול ראשון (כי כולם תמיד דואגים לקאלץ'): "החדשות הרעות הן שהרגת את הולך הרגל. החדשות הטובות הן שהמנוע עדיין פועל...".

uʍop ǝpısdn sı ɹǝʇndɯoɔ ɹnoʎ sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı

פורסם

אין לי נסיון רב, אם זאת נראה לי שיש הרבה יתרונות לא ללחוץ על הקלאץ' בבלימת חירום אמיתית.

 

1. דני - אמרת שהקלאץ' משמש כמשענת. דוושת הדמה מהווה משענת עדיפה. בנוסף - הרגל יכולה להחליק ממנה ולגרום להפרעה\אבדן ריכוז וכו'.

2. בזמן של תאונה חזיתית - עדיף שהשרירים יהיו כמה שיותר רפויים והברכיים מכופפות ולא מיושרות כדי למנוע פגיעות אורטופדיות - לחיצה על הקלאץ' מיישרת את הרגל ומפעילה שרירים ולכן לא רצויה מהאספקט הזה.

3. במקרה של תמרון מורכב (בלימה, סטיה) ניתוק\חיבור של הגיר יוסיף לחוסר היציבות שהמכונית גם ככה נמצאת בו.

4. בכל מקרה - בבלימת חירום יש למוח מעט זמן בכדי לתת את הפקודות הנכונות. היגוי, מבט ובלימה הם הכי חשובים במקרה הזה. עבודה עם הקלאץ' היא משנית.

 

נשמע לי הגיוני שמרחק העצירה בתנאים סטריליים לחלוטין יהיה יותר קצר כשהקלאץ' לחוץ, אבל מבחינה בטיחותית בתנאי אמת נראה לי שעדיף שיעזבו אותו לנפשו.

שמעון תמיד היה חזק בלחיצות, עוד כשהיתה לו המאה שש ראלי היה עושה רכבות מטבריה לת"א.
- רזמל על שמעון פרס :-D
פורסם

לגבי מה שנאמר כאן: סתם משהו שבדקתי בקנגו הצבאי (מדובר בדיזל דווקא), אחרי שפורסם שרשור שעסק בדיוק בסוגיה הזו לפני כמה שנים. מדובר ברכב עפ ABS.

 

כשבולמים בלימת חרום בהילוך בלי קלאץ' הרכב נשאר מונע ממש עד ה'דקה ה-90'. כלומר יש תגבור הגה ובלמים.

 

ככה שאני עדיין לא מבין מדוע צריך ללחוץ על הקלאץ' ברכב עם ABS - אשמח אם הדברים יחודדו שוב. (מופנה לדני)

 

לגבי רכב בלי ABS - מחר בעבודה זה הדבר הראשון שאשתדל לבדוק על הבוקר (יש אלמרה ידנית ללא ABS) - האם בבלימת חירום המנוע כבה. (אשתדל לעשות בדיקה מדוייקת כמובן שלא אעזוב את הקלאץ' כדי למנוע מהגלגלים לסובב את המנוע. פשוט תוך כדי הבלימה - במקום סטרילי, לבדוק אם הטורים יורדים ל-0).

 

בנוסף, אני אבדוק עד מתי יש תגבור בלימה.

 

אם אכן המנוע כבה ואין תגבור בלמים - זה משנה את כל התמונה. (שוב, ברכב ללא ABS).

 

עופר - לדעתי מרחק בלימה יהיה ארוך יותר דווקא כשהקלאץ' לא לחוץ. אני בטוח בזה ב-90% ותזכיר לי פעם הבאה שנבדוק את זה בערד ;-).

 

וקוריוז לסיום: עכשיו אני מנסה להזכר אם בבלימת חירום אני נוהג לבלום עם קלאץ' או לא, ופשוט לא מצליח :)

פורסם
1.

2. לא רואה איך לאחר שהמנוע דמם בעצירה מלאה עוד ידרש תמרון נוסף.

 

כלומר, בבלימת חירום רגל שמאך דוחפת ומייצבת מיד ובמקביל רגל ימין עושה במלאכה על הדוושה. הרמת גם את שמאל, דפקת את תחילת הבלימה כי פגעת בייצוב הגוף.

 

דמיין מצב של מכשול שנוחת לפתע במסלול הנסיעה שלך (רכב שנתקע/התהפך, סלע שנפל ממשאית או כל חפץ אחר גדול ונייח):

 

בלמת בשיא הכוח, ברכב ללא ABS הגלגלים ננעלו, הרכב מחליק בקו ישר, תוך כדי איבוד מהירות ושט לעבר המכשול, שחררת מעט את הלחיצה על הברקס (בלימה דגרסיבית), עכשיו אתה אמור להתחמק מהמכשול - איך תעשה את זה עם מנוע כבוי?

 

חוץ מזה דריכה עם שתי הרגליים בבת אחת נותנת יותר כוח זמין ותנופה מאשר דריכה עם רגל אחת בלבד.

פורסם

2. בזמן של תאונה חזיתית - עדיף שהשרירים יהיו כמה שיותר רפויים והברכיים מכופפות ולא מיושרות כדי למנוע פגיעות אורטופדיות - לחיצה על הקלאץ' מיישרת את הרגל ומפעילה שרירים ולכן לא רצויה מהאספקט הזה.

 

העניין של מצב הרגל בזמן לחיצה בכל הכוח תלוי בתנוחת הישיבה הנכונה ובכיוון המושב - אם הנהג יושב מספיק קרוב (כפי שהוא אמור), גם בלחיצה המקסימאלית על כל אחת מהדוושות הרגל לא מתיישרת.

פורסם

תשובות

 

בוא נעשה סדר בדברים :

 

Falou -

מה שאתה מתאר שייך לנהיגת מסלול / תחרותית ולא לנהיגת כביש עבור הנהג הממוצע. כאשר נוהגים על מסלול, אכן בולמים רק עם הבלמים ומשתמשים בדוושת הקלאצ' רק במקרה שנדרשת הורדת הילוך. ברוב המצבים הבלימה אינה למטרת עצירה אלא להאטה בלבד. בתיאוריה גם בכביש ניתן ליישם זאת, אך בפועל כשנדרשת האטה למצב עצירה ייתכן מאד שלאחר העצירה תידרש להתחמק מרכב שעומד לפגוע בך מאחור למשל, ולשם כך תזדקק למנוע פועל.

לא מסובך להסביר את התנגדות המנוע שכן כאשר הקלאצ' לא לחוץ עליך לגבור באמצעות הבלמים על מערכת הכוללת מספר רב יותר של מרכיבים נעים אשר מכוח האינרציה מעדיפים להמשיך לנוע. יתר על כן, כאשר הסל"ד יורד לתחום שבו המנוע עומד לכבות, מנסה מחשב המנוע לפצות על כך על ידי תוספת דלק (כפי אמרתי מרוגש יותר במנועי דיזל).

 

Oferh -

הישענות עם רגל שמאל על דוושת הקלאצ' הלחוצה עד הסוף שקולה להישענות על המדרס. מעולם לא שמעתי על מישהו שהחליקה לו הרגל מדוושת הקלאצ' בזמן בלימה ואני גם לא רואה סיבה שזה יקרה.

אכן על הרגליים להיות כפופות על מנת שבזמן תאונה חזיתית לא יגרם נזק גדול מדי. אלא שהדבר נכון לזמן כיוון תנוחת הישיבה כך שבלחיצה מלאה על דוושת הקלאצ' הרגל לא תתיישר, ולא לעניין הבלימה עצמה. אם מישהו לימד אותך לכוון תנוחת ישיבה כשרגל שמאל ישרה בלחיצה מלאה על הקלאצ', תבדוק מדוע הטעו אותך. בכל מקרה, בין אם תישען על המדרס ובין אם על דוושת הקלאצ', השרירים ברגל שמאל יפעלו בצורה זהה.

לגבי חוסר היציבות בתימרון חירום עקב ניתוק הגיר - אין לי מושג מהיכן המצאת את זה (מצד שני העדת על עצמך שאין לך נסיון רב, אז אולי זו סתם טעות של מתחילים).

בבלימת חירום פעולת הקלאצ' מגיעה ביחד עם פעולת הבלימה ולכן לא נדרש מוח נוסף בכדי להשלים את הפעולה. צריך רק לנסות ולראות שאין שום קושי.

 

aa123 -

לגבי הניסוי שביצעת עם הקנגו : שים לב שהמנוע לא נשאר מונע אלא הוא רועד משום שהוא על סף כיבוי ומסרב לכבות. זוהי בדיוק אותה התנגדות של המנוע לבלימה עליה דיברתי. בבלימה חזקה כנדרש על משטח עם אחיזה טובה, תגלה שלא פעם המנוע יכבה.

שים לב שגם ברכב עם ABS, אם תגיע לעצירה מלאה ללא לחיצה על הקלאצ' המנוע יכבה בכל מקרה והדרך היחידה למנוע זאת היא על-ידי לחיצה על הדוושה. בעת בלימת החירום עם כל הלחץ וכוחות ההאטה, יהיה לך קשה לנתק את רגל שמאל מהמדרס ולהעביר אותה פתאום לקלאצ' בזמן.

 

הערות -

יש להבדיל בין נהיגת מסלול לנהיגת כביש עם כל התנועה שמסביב.

היות שהדברים שאני כותב נסמכים על אין ספור נסיונות ומצבים שונים בהדרכות על כלי רכבים שונים ומשונים, אוכל רק לומר שאין חכם כבעל נסיון. לכן מי שרוצה מוזמן לבצע בעצמו במקום בטוח בלימה עם קלאצ' ובלי ולבדוק את ההבדל בתחושה, במרחק הבלימה, והאם המנוע נשאר פועל לאחר העצירה הסופית או לא.

 

דני G.

פורסם

זה שהמנוע מתנגד לכיבויו ומוסיף דלק זה דווקא מונע נעילת גלגלים (טוב זה לא יכול למנוע אם לוחצים ממש חזק על הבלם) מוחלטת ואז גורם לגלגלים להסתובב לאט אבל לא להיות נעולים לגמרי. (תכלס, הרכב עדיין לא נשלט וללא היגוי כי הגלגלים מסתובבים הרבה יותר לאט מהכביש שרץ מתחת לאוטו).

גם הזמן שיקח לגלגל להינעל יגדל כי במקום להאיט רק את הגלגל, צריך להאיט גם את המנוע (יותר אינרציה). למשל במקום שהגלגל יינעל תוך 0.2 שניה, אולי יקח לו 0.5 שניה, וגם אולי הוא לא יינעל לגמרי עקב תוספת הדלק.

 

כשאת עוזבת את הברקס כדי לתמרן שוב, קודם כל יש סיכוי שההגה עדיין מאפשר קצת תנועה בגלל שארית לחץ הידראולי שנשאר, גם אם אין לחץ עדיין אפשר לסובב את ההגה בוודאי עם האדרנלין של הבהלה וזה שהאוטו בתנועה (בחניה לא תצליחי) .

דבר שני ברגע שעזבת את הברקס המנוע מיד מונע מחדש. (אין לו ברירה כי הרכב בתנועה והקלאץ כאמור, לא לחוץ).

 

שמח בשבילך שהכל נגמר בשלום!

פורסם

כשאת עוזבת את הברקס כדי לתמרן שוב, קודם כל יש סיכוי שההגה עדיין מאפשר קצת תנועה בגלל שארית לחץ הידראולי שנשאר, גם אם אין לחץ עדיין אפשר לסובב את ההגה בוודאי עם האדרנלין של הבהלה וזה שהאוטו בתנועה (בחניה לא תצליחי) .

דבר שני ברגע שעזבת את הברקס המנוע מיד מונע מחדש. (אין לו ברירה כי הרכב בתנועה והקלאץ כאמור, לא לחוץ).

 

שמח בשבילך שהכל נגמר בשלום!

 

לא עוזבים את הברקס, אלא רק משחררים טיפה כדי להחזיר את השליטה בהגה, כך שהטריק עם ה"התנעה בזריקת קלאץ'" לא יעבוד כאן. ודבר נוסף שמבחינתי הוא לא פחות חשוב - אני לא הייתי רוצה לסמוך על "יש סיכוי.../יתכן ש.../יש מצב..." וכד' כשאני צריכה להיחלץ ממצב חירום: מה שבוודאות ישאיר את המנוע מונע הוא לחיצה על הקלאץ', אז למה לסמוך על "אולי"? אני צריכה להבטיח שיהיה לי את כל המנגנונים זמינים (ככל שזה תלוי בי, כמובן). אז כל עוד אין לי את הכסף הנדרש לשדרוג הרכב המשפחתי למשהו עם ABS, ESP ועוד מני מערכות חשובות ויעילות, אשתדל להשיג שליטה טובה ככל האפשר ברכבנו הלא מתוחכם יחסית (באלנו 98 ידנית).

פורסם

דבר שני ברגע שעזבת את הברקס המנוע מיד מונע מחדש. (אין לו ברירה כי הרכב בתנועה והקלאץ כאמור, לא לחוץ).

לא נכון, רוב הסיכויים שהרכב לא יניע, צריך תנאים מושלמים (הילוך נכון ומהירות נכונה).

 

אני תומך לגמרי בדני, בזמן בלימת חירום יש ללחוץ על הקלאץ', בכל מקרה לא בולמים עם רגל שמאל ברכב ידני.

 

חוץ, ולמי שחושב שלא קריטי להשאיר את המנוע מונע, נראה מה תעשו שבסוף הבלימה תראו במראה האחורים משאית מתקרבת.

 

בן

כל מה שתעשה בחיים, יהיה חסר חשיבות.

אך חשוב מאוד שתעשה אותו,

כי איש לא יעשה אותו מלבדך.

פורסם
דמיין מצב של מכשול שנוחת לפתע במסלול הנסיעה שלך (רכב שנתקע/התהפך, סלע שנפל ממשאית או כל חפץ אחר גדול ונייח):

 

בלמת בשיא הכוח, ברכב ללא ABS הגלגלים ננעלו, הרכב מחליק בקו ישר, תוך כדי איבוד מהירות ושט לעבר המכשול, שחררת מעט את הלחיצה על הברקס (בלימה דגרסיבית), עכשיו אתה אמור להתחמק מהמכשול - איך תעשה את זה עם מנוע כבוי?

 

חוץ מזה דריכה עם שתי הרגליים בבת אחת נותנת יותר כוח זמין ותנופה מאשר דריכה עם רגל אחת בלבד.

 

1. המנוע לא נכבה עד שהרכב עוצר.

2. הרגל השמאלית שלי לעולם איננה רפויה בבלימה, היא דוחפת את הגוף מהמדרס שמשמאל לדוושת הקלאץ'.

3. התחמקות ממכשול בבלימת חירום נעשית כשעדיין בולמים (רגל ימין על הברקס), אז איך בדיוק תשתמשי במנוע (אם אם בלמת עם רגל שמאל ואת מתפעלת את הגז עם רגל ימין בו"ז...).

 

Falou -

מה שאתה מתאר שייך לנהיגת מסלול / תחרותית ולא לנהיגת כביש עבור הנהג הממוצע. G.

 

 

לא, אני מתייחס לבלימת חירום, מצב בו צריך לעצור את הרכב כמה שיותר מהר. לא נהיגת מסלול ולא נהיגה תחרותית. טכניקה שנלמדה בקורס נהיגה מתקדמת נטו. נימקתי למה עדיף להשאיר את רגל שמאל במקומה ולא להעבירה לקלאץ'.

 

לגבי הטענה של אינרציה פנימית מול חיכוך פנימי, אני מכיר את שתי התיאוריות הפיסיקליות, לא יודע מה "לוקח".

 

חוץ, ולמי שחושב שלא קריטי להשאיר את המנוע מונע, נראה מה תעשו שבסוף הבלימה תראו במראה האחורים משאית מתקרבת.

 

 

כי זה מה שבד"כ קורה...

 

אם זה חשוב להאיץ, תכניס קלאץ' בסוף הבלימה, כאשר כבר קל לייצב את הגוף.

uʍop ǝpısdn sı ɹǝʇndɯoɔ ɹnoʎ sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı

פורסם

בתור מי שעבר קורס נהיגה בטיחותית של מרצדס בהצלחה המידע שברשותי הוא כזה:

 

ABS - מערכת שבודקת כל הזמן את סחרור הגלגלים. אם הגלגל מחליק על כביש רטוב היא גורמת להפסקת לחץ הבלימה לרגע ע"מ שהגלגלים יתפסו אחיזה ואז בולמת שוב וחוזר חלילה עד לעצירת הרכב תוך הקניית אחיזה בבלימה על מנת להשיב את יכולת התמרון שאבדה בהחלקה.

 

בבלימה בכביש רטוב ללא ABS ע"מ לחקות את פעולת ה-ABS כדי לצאת מהמצב הביש עלינו לפמפם ברקס בהפרשי מילישניות עד לעצירת הרכב.

 

 

כל בלימות החירום ( עם ABS ובלעדיו) צריכות להיות מבוצעות במלא הכוח שניתן להפעיל על דוושת הבלם ואף להסתייע באחיזה בהגה על מנת ליצור לחץ נוסף על דוושת הבלם.

 

מומלץ לתרגל הנ"ל במתחם סגור לפני שהדבר האמיתי מתרחש....

Garage list:

 

SLK 1.8 KOMPRESSOR 2010

Boxster S PDK 2009

פורסם

הרשו לי ידידי להוסיף את 2 הסנט שלי למרות שהדולר לא ממש חזק לאחרונה.

 

מנוע עובד זה תנאי הכרחי לשליטה מירבית ברכב ביחוד הרכב המודרני שבו פעולות רבות מקבלות תגבור מעצם עבודת המנוע.

 

מנוע תפקידו להניע את הרכב קדימה אך יש לו תפקיד גם בבלימה. שיעור שני בלימוד נהיגה.

 

בירידה למשל מומלץ להוריד הילוך ולא להשתמש בבלמים, והרי זה פלא המנוע בולם.

ולהזכירכם בלימת חירום יכולה לקרות בכל הילוך לא רק בהילוך שישי. וגם בהילוך מהיר המנוע בולם במשהו את הרכב.

 

מסקנה צריך לדאוג שהמנוע ישאר פועל , וכפי שציינו לפני , ייתכן ונזדקק למנוע פועל למניעת צרות מכל כיוון לרבות התחמקות מרכב שמת להתקע בנו מאחור.

 

ולכן , יש ללחוץ קלאץ, השאלה היא מתי ללחוץ?

 

לשיטת דני מיידית, לשיטת FALOU לקראת סוף הבלימה.

 

בויכוח הניטש , ומניסיון של שנים רבות , אני פועל בשיטתו של FALOU

ישראל סבא בסבבא של 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

😍😍😍

יששששש נבחרת כדורגל

סלע כתב " מתים רק פעם אחת , חיים כל יום מחדש

פורסם
בויכוח הניטש , ומניסיון של שנים רבות , אני פועל בשיטתו של FALOU

 

אני חייב להדגיש משהו: השיטה היא לא שלי. אני מספר מה לימדו אותי כתלמיד. אני לא ממציא לעצמי תורות, טכניקות ושיטות. הייתי במספר בתי ספר לנהיגה מתקדמת ונהיגת מירוץ, עברתי הרבה הדרכות ויש הבדלים בכל מיני נושאים, כאשר לכל טכניקה הרציונאל שלה.

 

אני יכול למצוא סיבה גם לשימוש המיידי בקלאץ' והיא: שזה ההרגל של רב הנהגים וקשה ללמד אותם אחרת. כל החיים, משיעור הנהיגה הראשון, אנחנו מותנים לדאוג לזה שהאוטו לא ייכבה לנו וההרגל הזה מאוד חזק. אז אם כבר לוחצים קלאץ', לפחות לעשות זאת תוך שימוש ברגל שמאל לייצוב.

uʍop ǝpısdn sı ɹǝʇndɯoɔ ɹnoʎ sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı


×
×
  • תוכן חדש...