Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 6819 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

שלום לכולם היום יצא לי לחשוב על זה קצת ואיך משאיות עמוסות בולמות איזה סוג של דיסקים יש להם?

אני יודע שיש אגזוז ברקס ובלימת הילוכים אבל אני מדבר על המערכת שיושבת על הגלגל? מה יש שם דיסקים בקוטר 400 מ"מ?

אשמח לקבל קצת מידע על הנושא.

תודה שי

Mercedes-Benz UNIMOG 421 80' 80Hp

Renault Clio Sport MK1 01' 172Hp

פורסם

שלום לך, משאיות אינן משתמשות בבלימה רגילה כמו רכב רגיל על ידי לחץ של משאבת "נוזל ברקסים", אלה הן בעצם בולמות על ידי בלמי אוויר.

זאת לא בלימה מסוג חדש או משהו כזה, אלה זאת בלימה הרבה יותר עוצמתית מהרגיל ועומדת בעומס רב יותר של בלימה.

למשאיות יש מיכל, שבו נאגר אוויר בלחץ, וכאשר ישנו צורך והנהג לוחץ על הברקסים, מה שבעצם לוחץ את הקאליפר למשל, זהו לחץ האוויר ולא נוזל בלמים על ידיד משאבה כמו ברכב רגיל.

יתרון במערכת הוא בכך שהיא הרבה יותר עוצמתית מכיוון שלחץ האוויר ה רבה יותר חזק מאשר משאבה עם נוזל בלמים רגילה.

אולי אפילו יצא לך לשמוע פעם ליד משאית, צליל של גנרטור או מאוורר שנשמע כמו ניפוח גלגלים ברכב? זה מופעל בעצם כשהלחץ במיכל יורד.

דרך אגב, אסור למשאית בשום אופן לנסוע אם במד לחץ האוויר שלה בלוח שעונים מופיע לחץ נמוך, זה מעיד על תקלה או בתחילת נסיעת יום כשאין לחץ בכלל, הנהג חייב לחכות עד אשר הלחץ יהיה תקין ונכון לבלימה.

חסרון של המערכת הזאת הוא בכך שכל הזמן המשאית תלוייה במאורר שיכניס בלחץ אץ האוויר למיכל, לכן כאשרישנה תקלה במיכל, או צינורית קרוע וכו', בעצם הנהג ימצא את עצמו ללא בלמים (ללא קשר "לבלמים" נוספים אחרים שיש למשאיות").

נכון שיש משאיות שיש להן 2 מיכלים אבל עדיין, אם משהו קורה לשניהם או למשאית שיש לה מיכל אחד, המשאית נותרת בלי בלמים.

פורסם
שלום לך, משאיות אינן משתמשות בבלימה רגילה כמו רכב רגיל על ידי לחץ של משאבת "נוזל ברקסים", אלה הן בעצם בולמות על ידי בלמי אוויר.

זאת לא בלימה מסוג חדש או משהו כזה, קיימת מסוף שנות ה- 80 של המאה ה- 19. אלה זאת בלימה הרבה יותר עוצמתית מהרגיל ועומדת בעומס רב יותר של בלימה.

למשאיות יש מיכל, שבו נאגר אוויר בלחץ, וכאשר ישנו צורך והנהג לוחץ על הברקסים, מה שבעצם לוחץ את הקאליפר למשל, זהו לחץ האוויר ולא נוזל בלמים על ידיד משאבה כמו ברכב רגיל.

יתרון במערכת הוא בכך שהיא הרבה יותר עוצמתית מכיוון שלחץ האוויר ה רבה יותר חזק מאשר משאבה עם נוזל בלמים רגילה.

אולי אפילו יצא לך לשמוע פעם ליד משאית, צליל של גנרטור או מאוורר שנשמע כמו ניפוח גלגלים ברכב? זה מופעל בעצם כשהלחץ במיכל יורד.

דרך אגב, אסור למשאית בשום אופן לנסוע אם במד לחץ האוויר שלה בלוח שעונים מופיע לחץ נמוך, זה מעיד על תקלה או בתחילת נסיעת יום כשאין לחץ בכלל, הנהג חייב לחכות עד אשר הלחץ יהיה תקין ונכון לבלימה. אסור? היא לא יכולה משום שגם אין מספיק לחץ לשחרר את בלם החניה הקפיצי (מקסי).

חסרון של המערכת הזאת הוא בכך שכל הזמן המשאית תלוייה במאורר שיכניס בלחץ אץ האוויר למיכל, מה פתאום?? מדובר במדחס אוויר המיועד למטרה זו! לכן כאשרישנה תקלה במיכל, או צינורית קרוע וכו', בעצם הנהג ימצא את עצמו ללא בלמים (ללא קשר "לבלמים" נוספים אחרים שיש למשאיות").

נכון שיש משאיות שיש להן 2 מיכלים אבל עדיין, אם משהו קורה לשניהם או למשאית שיש לה מיכל אחד, המשאית נותרת בלי בלמים.

לא נכון. אין שום קשר. לכול המשאיות יש בין 4 ל- 6 מיכלים. לענטיקות יש בין 2 ל- 3 מיכלים. מערכת בלימת אוויר דו מעגלית קלאסית (תקן אירופאי) מוגנת ע"י שס' הגנה נתיבי, לרוב 4 מעגלים. כאשר נוצרת בעיה, קרע בצינור למשל, האויר בורח וגורם לירידת לחץ במעגל הפגוע, ואז השס' האחראי למעגל זה נסגר ובכך מונע בריחת כול האויר במשאית. כך שאר המעגלים לא נפגעים ויכולת הבלימה נשמרת.
פורסם

שלחץ האוויר ה רבה יותר חזק מאשר משאבה עם נוזל בלמים רגילה.

הפוך. לחץ האוויר מגיע עד לכ10 באר. לחץ הנוזל במע' בלמים ברכב פרטי מגיע למאות בארים. ההבדל הוא בשטח הצילינדר. במשאיות שטח הצילינדר גדול הרבה הרבה יותר.

פורסם

אני יודע איך עובד ברקס אוויר היה לי מרצדס יונימוג 421 שמשתמש בברקסים שפועלים על לחץ אוויר

הלחץ שעליו מגיעה המערכת נמצא בין 6 באר ל 8 באר ולפני זה יש נורה אדומה בלוח השעונים שאומרת לך שאסור לך ליסוע

עד לפה אני יודע בידיוק איך זה עובד לצערי החלפתי את כל מערכת הברקסים ביונימוג שלי דבר שעלה לי הרבה מאוד כסף ככה שאני מכיר כל חלק וחלק.

שאלתי היתה יותר בנושא של איזה קליפרים יושבים מהו גודל הדיסקים? כמה קליפרים על כל בלם? והאם קיימות משאיות עם ברקסים קרמיים? (שלא נשחקים) באיזה גלגלים יש ברקסים (לרוב)

תודה רבה

שי

פורסם

משאית יכולה לנוע מ4 טון ועד 200 טון. יש הרבה גדלים של דיסקים ותופים. תגיד דגם ספציפי ואם זה של וולוו-רנו אני יכול לתת לך תשובה.

לא ידוע לי על בלמים קרמיים במשאיות סדרתיות.

לכל הגלגלים יש בלמים.

פורסם

המידע הבא מתייחס יותר לדור החדש, כלומר עבור גלגלי "22.5 ובדרך כלל סרן 10 טון:

גודל הדיסק הוא 430x45 מ"מ ועובי הרפד למעלה מ- 2 ס"מ. הקליפר מהדור החדש הוא עם בוכנה בודדת למטרת פשטות, אמינות וכמובן חיסכון במישקל. שטח העבודה של הרפד הוא כ- 340 ס"מ והכוח הוא 24,000 Nm.

לא שמעתי על צלחות קרמיות ברכב כבד.

להרבה רפדים יש חיישן בלאי מובנה.

האונימוג שלך עבד קרוב לוודאי על 7,3 באר.

על כול הגלגלים במשאיות יש ברקסים, מה זאת אומרת?

פורסם

למישהו שעבדתי איתו פעם נקרע צינור אוויר (ניסאן אתלאון) והוא אמר לי שהברקסים פשוט נתפסו, והוא לא יכל להמשיך לנסוע.

כנראה המשאיות החדשות יותר לא מחכות שתגלה לבד שאין לך ברקסים :)

פורסם

זה לא דבר חדש. בלם החנייה עובד בכוח קפיץ ונועל לפחות סרן אחורי אחד ולפעמים גם סרן קדמי אחד. בתנאי שיש לחץ אוויר ובתנאי שהנהג שיחרר את ידית בלם החנייה (המקסי) אוויר מגיע אל בלמי החנייה, פועל מול כוח הקפיץ ומשחרר אותם.

אין אוויר-בלמים נעולים.

פורסם

תודה על ההסבר. שמתי לב שכשמנסים לשחרר את המקסי כשאין אוויר הוא ננעל חזרה אבל אף פעם לא ידעתי ממש איך זה עובד. מעניין.

פורסם

על כול הגלגלים במשאיות יש ברקסים, מה זאת אומרת?

יש ברקסים בכל ששת הגלגלים או רק בארבע?

פורסם

יש גם אמצעי שעוזר להאיט את המשאית שנקרא "ריטרדר"

מתוך פורום אוטובוסים בתפוז -

"ריטרדר הינה מערכת המסייעת בלימה באמצעות מגנטים חשמליים המורכבים על הדרייבשפט.

או בשמה המלא telma retarder

היא מערכת סיוע בלימה המותקנת באוטובוסים וברכב כבד (לא כולם)

המערכת הינה מערכת חשמלית המורכבת על הדרייבשפט של האוטובוס במקרה שלנו.

הדרייבשפט למי שלא מתמצא ברזי המבנה המכאני הוא אותו מוט המחבר בין המנוע לסרן האחורי (המניע) באוטובוס.

באוטובוסים לרוב לא רואים את הדרייבשפט מאחר והמנוע מורכב גבוה יחסית ומעל הסרן האחורי.

תפקידו של הריטארדר הוא להאט את מהירותו של האוטובוס באמצעות שימוש בכוח אלקטרו-מגנטי.

על הדרייבשפט מורכבת מעין דיסקית גדולה קבועה כאשר חלקה הפנימי מסתובב עם הדרייבשפט, כלומר יש דיסקית חיצונית המחוברת למרכב האוטובוס ודיסקית פנימית המורכבת על הדרייבשפט הדיסקית הקטנה מסתובבת בתוך הדיסקית הגדולה

כאשר הריטארדר מנוטרל אין זרם חשמלי והסיבוב של הדיסקית הפנימית והדריישפט חופשי....זהו מצב נסיעה רגיל.

במצב בו הריטארדר מופעל במצב מקסימלי מוזרם חשמל אל המערכת ובאמצעות מגנטים מבוצעת האטה של מהירות נסיעתו של האוטובוס.

להבדיל ממערכת בלמנוע, הריטארדר אינו קשור! לפעולתו של המנוע ואינו עובד בהסתייעות בכוחו של המנוע.

באוטובוסים, בשונה ממשאיות קיימים מספר מצבי ביניים לריטארדר כפי שהסביר אחד מחברי הפורום קודם לכן ולכן באוטובוסים בשונה ממשאיות יש ידית עם כמה מצבים, מצב ניתוק מצב הפעלה מירבית ומצבי ביניים, במשאיות מדובר בכפתור הפעלה\כיבוי או לחצן להפעלה ידנית - לחצן נלחץ, ריטארדר עובד, לחצן לא לחוץ ריטארדר משוחרר.

אותם מצבי ביניים מסוותים את צורת פעולתו של הריטרדר לכמה עוצמות האטה ובהתניה של התנהגות מסויימת של הנהג, זה יכול להיעשות ע"י דריכה בעת עזיבת דוושת הגז, זה יכול להיות בסמוך לנגיעה בדוושת הבלם וכדומה

הסיבה שבאוטובוסים הריטארדר מדורג הוא בשביל לא לגרום למצב של בלימה דרסטית כאשר דוושת הגז נעזבת, מה שמתבטא בהפעלת המערכת ובלימת האוטובוס בפועל....תעשו את החשבון לבד....נוסעים, אוטובוס, בלימה....אני לא צריך לספר לכם מה עלול לקרות.

מדוע ריטארדר ולא בלמנוע? מה שקרוי בשפת העם אגזוז ברקס....

מאחר ומערכת הריטארדר היא צערכת חשמלית מבוקרת ע"י בקר, ניתן לשלב את פעולתה עם מערכות ממוחשבות שונות באוטובוס למשל כמו מערכות ABS EBD ועוד כל מיני מערכות בלימה וסייעני בלימה שמכניסים לאוטובוסים היום.

היות והמערכת מבוקרת ניתן לתת למערכות נלוות באוטובוס לפקח ולנהל את פעולתה בשונה מהאגזוז ברקס שעובד באופן מכאני ועל כן נאסר השימוש בו במשאיות בזמן שהכביש רטוב\גשום, הפעלת אגזוז ברקס במצב כזה עלולה להביא למצב של נעילת גלגלים, החלקה ואיבוד שליטה, בריטארדר התגברו על הבעיה הזו."

פורסם

בד"כ כשאומרים "ריטרדר" מתכוונים לאמצעי בלימה הידראולי שמותקן בגיר או מאחורי הגיר ועובד על עיקרון דומה לזה של ממיר מומנט בגיר הידראולי. לתלמה קוראים פשוט תלמה, אבל ככה זה נקרא בפועל ברחוב. נשמע לי סביר שגם לתלמה קוראים ברמת התיאוריה ריטרדר.

גם במשאיות יש (לחלקן הגדול) מספר רב של מצבי בלימה של הריטרדר (ההידראולי-תלמה זה אמצעי שכבר לא רואים הרבה, ואם כבר רואים את התלמה אז זה דווקא במשאיות. לא זוכר שראיתי תלמה באוטובוס מהשנים האחרונות), ולא רק ON/OFF.

כמו כן, במשאיות המודרניות מחשב הABS שולט גם על פעולת הבלמנוע ובכך מונע מצב של החלקה בכביש רטוב.

גם הבלמנוע שקיים היום מבוקר ע"י מחשב, ונותן מגוון גדול של עוצמות בלימה.

• תוכן חדש...