Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5438 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

אני לא רוני, אבל אני יכול להסביר: לפני כניסה לסיבוב במסלול, הנהג בולם ברגע האחרון האפשרי כדי להרוויח עוד כמה מאות מטרים בתאוצה מלאה. כדי לבלום ברגע האחרון ועדיין להצליח להיכנס לפניה, הבלימה צריכה להיות מקסימלית, כאשר כוח זה מתקבל ב"בלימת מטרה" (Threshold braking)שבה בולמים הכי חזק שאפשר ללא נעילת גלגלים.

בלימה כזאת מתחילה בלחיצה חזקה אך לא מיידית של הבלמים וככל שהמהירות יורדת, כך יש להוריד לחץ דוושה בהדרגה כדי לשמור את הרכב על סף הנעילה, שכן ככל שהמהירות גבוהה יותר הבלמים עובדים קשה יותר כדי לעצור את הרכב וקשה יותר לנעול גלגלים. בנוסף, כדי לדחות את נקודת הבלימה בישורת עוד יותר, גוררים את הבלימה אל תוך הסיבוב ונכנסים עם המשקל על הקדמיים. (בלימה נגררת Trail Braking)

הוא מזכיר שם בין השאר את תאוריית "מעגל החיכוך" של הצמיג וזה מושג חשוב מאוד שרבים מתעלמים ממנו. כאשר אנו בולמים בכניסה לסיבוב אמנם אנו מעבירים משקל קדימה, אבל אנחנו גם גוזלים חלק מאחיזת הצמיגים ומבזבזים אותה על בלימה במקום על הפניית הרכב ולכן אנו עלולים לגרום להגברת תת-היגוי אף על פי שהמשקל על הקדמיים! תחשוב שלכל צמיג יש 100% אחיזה - אם ניצלת 40% לבלימה נותרו לך רק 60% להפנית הרכב, גם אם הגלגלים לא נעולים.

לכן, חשוב מאוד למנן את הבלימה באופן מאוד מדויק, החל בבלימה כמעט מקסימלית בתחילת ההפנייה, והמשך בהרפיה הדרגתית של הלחץ ככל שמפנים את ההגה יותר ויותר לתוך הסיבוב (כמובן באופן הדרגתי ועדין). כאשר מסיימים להפנות את ההגה לתוך הסיבוב אמורים כבר לעזוב את הבלם ולהחזיק את הרכב על גז קבוע עד לאיפקס. יש לזכור שגם חדות ההיגוי נפגמת מעצם העברת המשקל קדימה ויש להתחיל להפנות את ההגה מעט מוקדם "מידי".

הייתי בטוח שהילוך M נועד בשביל עליות [Mountain]

• תגובות 47
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

אוקי תודה על ההסבר ומה לגבי פעולת ABS?

הוא אמר לגבי זה משהו אך האנגלית שלי טיפה חלשה

תודה על התשובות ונוכל להפוך את השרשור הזה לדיון פורה על נהיגה ספורטיבית שמאז מאמרו של מוטי מיאטה על אייפקס לא ראיתי מאמר\שרשור שעוסק בנהיגה ספורטיבית בצורה כל כך מקיפה

אין כמו הבית (קארס פורום) :-)

פורסם

ABS מחקה את בלימת המטרה הזאת, גם אם לא באופן מושלם. הוא גם מווסת את כוח הבלימה מחדש עם כל הפניה של ההגה, ומאפשר לבלום בסיבוב או להתחמק ממכשול תוך כדי בלימה. חשוב לציין שלכל מערכת יש כיול שונה וחלקן יאפשרו לרכב במצבים אלו לעצור מהר מאוד, אבל יתנו היגוי ממש גרוע, ואחרות נותנות היגוי סביר אבל בלימה חלשה ויש לתת על כך את הדעת במצבי קצה ובנהיגה ספורטיבית. על כל פנים, במסלול משתדלים למנוע מהמערכת להתערב.

אם כבר שרשור של נהיגה ספורטיבית: שים לב עד כמה מורכבת טכניקת המבט שהוא מתאר ב"קו הנכון." לא סתם מסתכלים רחוק אלא מדובר בטכניקה מורכבת יותר שמאוד עוזרת לנהוג מהר ועם תחושת בטחון. בנהיגה ספורטיבית בכביש הטכניקה היא שונה, אך מורכבת אף היא והיא משלימה את טכניקת ההיגוי ואת כל פעולות הניהוג של הרכב בסיבוב.

פורסם
אני לא רוני, אבל אני יכול להסביר: לפני כניסה לסיבוב במסלול, הנהג בולם ברגע האחרון האפשרי כדי להרוויח עוד כמה מאות מטרים בתאוצה מלאה. כדי לבלום ברגע האחרון ועדיין להצליח להיכנס לפניה, הבלימה צריכה להיות מקסימלית, כאשר כוח זה מתקבל ב"בלימת מטרה" (Threshold braking)שבה בולמים הכי חזק שאפשר ללא נעילת גלגלים.

בלימה כזאת מתחילה בלחיצה חזקה אך לא מיידית של הבלמים וככל שהמהירות יורדת, כך יש להוריד לחץ דוושה בהדרגה כדי לשמור את הרכב על סף הנעילה, שכן ככל שהמהירות גבוהה יותר הבלמים עובדים קשה יותר כדי לעצור את הרכב וקשה יותר לנעול גלגלים. בנוסף, כדי לדחות את נקודת הבלימה בישורת עוד יותר, גוררים את הבלימה אל תוך הסיבוב ונכנסים עם המשקל על הקדמיים. (בלימה נגררת Trail Braking)

הוא מזכיר שם בין השאר את תאוריית "מעגל החיכוך" של הצמיג וזה מושג חשוב מאוד שרבים מתעלמים ממנו. כאשר אנו בולמים בכניסה לסיבוב אמנם אנו מעבירים משקל קדימה, אבל אנחנו גם גוזלים חלק מאחיזת הצמיגים ומבזבזים אותה על בלימה במקום על הפניית הרכב ולכן אנו עלולים לגרום להגברת תת-היגוי אף על פי שהמשקל על הקדמיים! תחשוב שלכל צמיג יש 100% אחיזה - אם ניצלת 40% לבלימה נותרו לך רק 60% להפנית הרכב, גם אם הגלגלים לא נעולים.

לכן, חשוב מאוד למנן את הבלימה באופן מאוד מדויק, החל בבלימה כמעט מקסימלית בתחילת ההפנייה, והמשך בהרפיה הדרגתית של הלחץ ככל שמפנים את ההגה יותר ויותר לתוך הסיבוב (כמובן באופן הדרגתי ועדין). כאשר מסיימים להפנות את ההגה לתוך הסיבוב אמורים כבר לעזוב את הבלם ולהחזיק את הרכב על גז קבוע עד לאיפקס. יש לזכור שגם חדות ההיגוי נפגמת מעצם העברת המשקל קדימה ויש להתחיל להפנות את ההגה מעט מוקדם "מידי".

זה בכלל לא מתחלק ככה אחיזה בין בלימה להיגוי! בזמן בלימה עדינה שלא קרובה ללאיים על נעילת גלגלים, הלחץ על הגלגלים הקדמיים גובר = יותר אחיזה לפניות

ובנוגע לבלימה במהירות גבוהה - אני כמעט בטוח שזה רלוונטי רק לרכבים בעלי כנף אחורית. בשאר הרכבים כמה שהמהירות עולה אתה רק מקבל יותר עילוי והלחץ על הגלגלים פוחת ככה שהאחיזה (לבלימה) יורדת. אני לא בטוח בזה אבל זה נשמע לי מאוד הגיוני.

פורסם

ועוד איך שכן! מצב גלגלי המכונית (נעול\מסתובב) אינו בינרי. ישנו טווח ביניים שבו הגלגלים אינם נעולים, אך אחיזתם אינה מלאה כיון שחלקה משמש לבלימת הרכב. בכניסה לסיבוב יש לבלום, אך יש לעשות זאת באופן עדין ומדוד מאוד ולא פשוט לבלום דרך הסיבוב כדרך שבולמים בישורת או כמו ששמעתי את איתי אלון אומר: "אל תבלום, תיסע."

לגבי בלימה, אל תאמין להגיון שלי, לך על ניסוי אמפירי פשוט: בלום בחוזקה, אך באופן חלקי ממהירות גבוהה. שים לב שבתחילת הבלימה הגלגלים לא ננעלים, אלא אי שם במהלכה. כל נהג שעבר הדרכת נהיגה מתקדמת מכיר את טכניקת הבלימה הנסוגה שבה מתחילים בבלימה חזקה ונעילת גלגלים, ואז מרפים בהדרגה מן הדוושה כדי לשחרר את הגלגלים מנעילתם ולהשאירם לא נעולים לאורך כל הבלימה.

פורסם
ועוד איך שכן! מצב גלגלי המכונית (נעול\מסתובב) אינו בינרי. ישנו טווח ביניים שבו הגלגלים אינם נעולים, אך אחיזתם אינה מלאה כיון שחלקה משמש לבלימת הרכב. בכניסה לסיבוב יש לבלום, אך יש לעשות זאת באופן עדין ומדוד מאוד ולא פשוט לבלום דרך הסיבוב כדרך שבולמים בישורת או כמו ששמעתי את איתי אלון אומר: "אל תבלום, תיסע."

לגבי בלימה, אל תאמין להגיון שלי, לך על ניסוי אמפירי פשוט: בלום בחוזקה, אך באופן חלקי ממהירות גבוהה. שים לב שבתחילת הבלימה הגלגלים לא ננעלים, אלא אי שם במהלכה. כל נהג שעבר הדרכת נהיגה מתקדמת מכיר את טכניקת הבלימה הנסוגה שבה מתחילים בבלימה חזקה ונעילת גלגלים, ואז מרפים בהדרגה מן הדוושה כדי לשחרר את הגלגלים מנעילתם ולהשאירם לא נעולים לאורך כל הבלימה.

ברכב שלי, כל נגיעה של יותר מרבע מהברקס מתבטאת ב "דרררררררררררררררררררר" אדיר ובלימה חלשה מאוד :lol:

הABS שלו גרוע בצורה הזוייה ממש מפחיד כשצריך לבלום חזק.

אני לא מבין, כל מי שהולך לנהיגה מתקדמת יש לו אוטו בלי ABS או מה ?

פורסם

טוב, לא כל נהג...ובכל זאת, בלימת מטרה נכונה מתחילה בחוזקה (אך לא בכל הכוח וגם לא בבת אחת!) ודועכת בהדרגה לאורך כל הישורת, ודועכת עוד יותר לאורך הכניסה לסיבוב. חשוב לא פחות לעזוב את הבלם ברגע הנכון ולאזן את הרכב עם גז קבוע.

פורסם
ברכב שלי, כל נגיעה של יותר מרבע מהברקס מתבטאת ב "דרררררררררררררררררררר" אדיר ובלימה חלשה מאוד :lol:

הABS שלו גרוע בצורה הזוייה ממש מפחיד כשצריך לבלום חזק.

אני מציע שתבדוק שהצמיגים שלך לא שחוקים/יבשים/סיניים.

פורסם
אני מציע שתבדוק שהצמיגים שלך לא שחוקים/יבשים/סיניים.

סיניים :oops:

אבל בכלל לא יבשים/סדוקם/שחוקים (חריצים ברורים ומשהו כמו חצי מ"מ)

אני לא מכיר את החברה אבל כל צמיג עולה 190 ש"ח אז אני מניח שזה לא בדיוק צמיגי מירוצים :x

אבל צמיגים סיניים יכולים להשפיע עד כדי כך על מרחקי בלימה ? אני מבין אם היה מדובר על פניה/כביש רטוב, אבל על כביש יבש בלימה בקו ישר? כאילו בלי להגזים בכלל אני מעריך שהמרחק בלימה שלי הוא פי 2 ומעלה מרכבים אחרים.

מה גם בלי להתייחס למרחק האדיר, בקושי יש הרגשה של בלימה בבלימה מלאה. אני קובר את הרגל חזק מאוד בצד שמאל על המדרס אז חשבתי אולי הכוח שאני גם ככה דוחף לכיסא כל כך גדול שאני לא מרגיש את הדחיפה של הבלימה, אבל בכל מקרה בלאון 2011 (אני לא נוהג עליה) אני מרגיש ממש חזק את הבלימה לפעמים ככה שזה לא שאני מצפה לכוח בלתי סביר או לא מרגיש.

פורסם

אם המצב באמת כמו שאתה מתאר (כניסת ABS מוקדמת ולא הגיונית, מרחק עצירה ארוך מאוד), אני חושב שחיוני לבדוק את זה באופן מיידי.

פחד אלוהים וחוסר אחריות משווע, לעלות לכביש עם רכב שלא יכול לבלום לעניין.

אגב, באיזה רכב מדובר?

מה חתימה? תתפשטי!

פורסם
אם המצב באמת כמו שאתה מתאר (כניסת ABS מוקדמת ולא הגיונית, מרחק עצירה ארוך מאוד), אני חושב שחיוני לבדוק את זה באופן מיידי.

פחד אלוהים וחוסר אחריות משווע, לעלות לכביש עם רכב שלא יכול לבלום לעניין.

אגב, באיזה רכב מדובר?

קוואליר

הרכב עובר טסט ככה שהבלמים עצמם טובים אבל אני מאמין שאין בדיקה כלשהי לABS בטסט, אין לי נורית ABS דולקת כמובן.

חיפשתי באינטרנט ולא מצאתי אנשים שהתלוננו שהבלמים חלשים אבל בפורום הזה מישהו אמר לי שבתקופת הקוואליר הABS היה מאריך את מרחק הבלימה.

אני באמת לא מבין מה הבעיה כי כמה שהצמיגים הם למעשה הכי זולים שאפשר למצוא בארץ אני לא חושב שזה יסביר את זה בבלימה ישרה בכבישים יבשים, ואם הABS אכן עובד והגלגלים לא ננעלים אני לא חושב שפשוט "ירדו לו הביצועים", אני מאמין שהוא תקין

אני גם לא חושב שלנסוע עם רכב שלא בולם מספיק טוב זה חוסר אחריות ויותר גרוע מזה, אבל אני לא יכול לדעת אם אני בכלל צודק. יכול להיות שאני לא מרגיש את הכוחות כי אני תוקע את הרגל השמאלית חזק מאוד בבלימה מלאה, ואין לי עוד רכבים לנהוג עליהם ככה שאני לא יכול לנסות להרגיש את המרחקי בלימה ברכבים אחרים.

לפני כמה ימים הייתי צריך לבלום בברקס מלא מ60-70 קמ"ש (מישהו פשוט עצר את הרכב בהשתלבות לכביש ראשי בתוך הנתיב הימני תוך כדי התקדמות איטית מאוד מתמשכת :shock: ) וכמה הזוי שזה נשמע אני חושב שזה לקח לי 100 מטר. במיוחד לקראת סוף העצירה פשוט כלום, ב20 קמ"ש האחרונים הרכב מרגיש כאילו הוא בבלימה עדינה.

איך אני יכול לבדוק את העניין בלי אמצעים שלא זמינים לי ? ויכול להיות שצמיגים זולים מסבירים את זה ?

פורסם

צמיג מתוצרת נחותה עשוי להיות גרוע יותר מצמיג שחוק! לכך יש להוסיף את שחיקת הצמיגים (כמה קילומטרים?) ולא פחות חשוב מכך - ההתיישנות שלהם (בני כמה שנים?) וכן את כיוון הגלגלים ומצב הבולמים (יותר מ-80 אלף ק"מ?), וכמובן לא לשכוח את לחץ האויר. מערכות ABS במכוניות ישנות (גם בראשית שנות ה-90) היו בעייתיות.

פורסם
צמיג מתוצרת נחותה עשוי להיות גרוע יותר מצמיג שחוק! לכך יש להוסיף את שחיקת הצמיגים (כמה קילומטרים?) ולא פחות חשוב מכך - ההתיישנות שלהם (בני כמה שנים?) וכן את כיוון הגלגלים ומצב הבולמים (יותר מ-80 אלף ק"מ?), וכמובן לא לשכוח את לחץ האויר. מערכות ABS במכוניות ישנות (גם בראשית שנות ה-90) היו בעייתיות.

הרכב רק עבר טסט אז אני מניח שהבולמים והכיוון תקינים. כמובן שגם הצמיגים אבל אני יכול לראות בקלות שהחריצים גדולים וברורים ואין בכלל יובש.

הרכב מודל 99 ככה שזה לא ראשית שנות ה90, אז יש סיכוי שהABS אמור לגרום לרכב להיות ככה או שמשהו כנראה לא תקין?

פורסם

במצבים מסוימים צמיג יישחק והדבר לא ייראה על פניו. עיקר שחיקת הצמיג לא תתבטא בשחיקת חריצי המדרס (שצריכים להיות בעומק הגדול מ-4 מ"מ) אלא באבדן תכונותיו של הגומי מבחוץ וגם מבפנים תוך שלושה שנים או 70,000 קילומטרים בערך. גם לבולמים ("בולמי זעזועים") נגרמת שחיקה דומה בתוך 80 אלף קילומטרים (תלוי באופי השימוש), גם אם הם אינם נוזלים. 

פורסם
במצבים מסוימים צמיג יישחק והדבר לא ייראה על פניו. עיקר שחיקת הצמיג לא תתבטא בשחיקת חריצי המדרס (שצריכים להיות בעומק הגדול מ-4 מ"מ) אלא באבדן תכונותיו של הגומי מבחוץ וגם מבפנים תוך שלושה שנים או 70,000 קילומטרים בערך. גם לבולמים ("בולמי זעזועים") נגרמת שחיקה דומה בתוך 80 אלף קילומטרים (תלוי באופי השימוש), גם אם הם אינם נוזלים. 

לרכב יש עוד מעט 130 אלף. אז מה כל מי שדואג קצת לבטיחות בבלימה צריך להחליף בולמים אחרי 80 אלף ? :-o

המכות בכביש מורגשות ברכב חזק מאוד ביחס לכל מיני רכבים חדשים שנסעתי בהם (כנוסע), אם ככה זה אומר שהבולמים מגיעים מכל דגדוג לסוף המהלך או מה? אחרת איך זה מוסבר? כי הם בהחלט לא אמורים להיות בולמים קשיחים במקור

• תוכן חדש...