Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5053 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

כל חשבון לוקה בחסר משני כיוונים

חוסר הבטחון שייש לך במיזם כמיזם חי בעוד X שנים

אי ידיעה מה יהיה הערך של הרכב כיד שניה אם המיזם נשאר בחיים קל וחומר אם הוא לא נשאר בחיים

הוסף לזה את כל החסרונות / יתרונות שיש לרכב החשמלי ותקבל את הכדאיות.

לשלם מראש עבור הק"מ , זו בדיחה די עצובה, זה להגדיל את הסיכון שלך בעיסקה, ונתעלם כרגע מחישובי ריבית.

המודל המצליח צריך להיות

תשלום חודשי שכולל את הכל קרא לזה ליסינג תפעולי מ א' ועד ת' בסכום X משולם חודשית.

בנוסחה כזו וכאשר הפער הוא כ 30% מול החישוב הקונבנציונאלי אני מוכן לשקול את "ההרפתקאה"

ולפי הסברי BP להם זה יעלה פחות, אז אדרבה שירימו את הכפפה!!

ישראל סבא בסבבא של 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

😍😍😍

יששששש נבחרת כדורגל

סלע כתב " מתים רק פעם אחת , חיים כל יום מחדש

• תגובות 525
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

תמונות שפורסמו בשרשור

פורסם
]

*באופן טבעי נהגי ליסינג נוסעים המון (אחרי הכל, במקרה של נסועה נמוכה עדיף לקבל את הורדת הליסינג למשכורת ולרכוש רכב) .[/]

אגב, התופעה הידועה, שמי שלא נוסע הרבה קילומטרים לא שווה לו לקחת ליסינג, היא שקשוקה בפני עצמה.

זה אומר שאתה לא מחויב במס על שווי ההטבה האמיתית שהמעסיק מעניק לך, אלא מס שרירותי. המס מחושב כאילו המעסיק נתן לך תוספת משכורת בגודל 2.5 אחוז ממחיר הרכב. אין שום קשר ביו גובה המס לבין השווי של מימון השימוש שלך בפועל ברכב.

למרות שאם אתה נוסע הרבה אז חברת הליסינג מתחילה לדרוש סכומים נוספים, וכמובן כמות הדלק שהבוס קונה בשבילך גדולה פי כמה.

מה הבעיה הגדולה לחייב אנשים במס על המתנה המדויקת שהם קיבלו ממקום העבודה? אז מישהו אחד לקח רכב שעולה 2000 בליסינג ועוד 500 שקל בדלק, מישהו אחר לקח את אותו הרכב אבל משלמים עבורו 2400 שקל לליסינג כי הוא חורג ממכסת הקילומטרז' ובנוסף קנו לו דלק בסכום של 1500 שקל בחודש.

אז אדון א' ישלם מס על משכורת נוספת בגובה 2500, ואדון ב' ישלם על 3900.

מה הקשר לבטר פלייס?

מן הסתם עובד שקנו עבורו חבילת שימוש של 40,000 קילומטר בשנה, מקבל הטבה הרבה יותר גדולה ממקום העבודה מאשר עובד שהמעסיק רוכש עבורו מבטר פלייס חבילה ל 12,000 קילומטר. אלא שבשני המקרים שניהם ישלמו את אותו שווי שימוש, וגם הוא אולי יופחת ב 540 שקל בקרוב.

אם המטרה של בטר פלייס היא להפוך את העולם למקום יותר טוב ע"י החלפת סוללות- אז הם יכשלו בודאות.

כולם חושבים על מימן ועל מכוניות חשמליות והיברידיות כבר שני עשורים, ומושקעים מאמצים בכיוון בכל העולם. בסוף יהיה לנו זיהום אוויר מופחת אבל בטח לא בשיטה של החלפת סוללות.

מישהו פה אמר שאגסי אוחז בקרנות המזבח- אהבתי את המטפורה.

אפילו השותף החשוב ביותר שלו לחזון החלפת הסוללות- קרלוס גוהן , נשיא רנו , אמר ש: "כמובן שזה לא אפשרי בארצות כמו רוסיה או ארה"ב"

פורסם

הנושא של "אוסקר" הוזכר פה בשרשור אבל אני רוצה להרחיב מעט.

להזכיר, אוסקר הוא מחשב הרכב, או בלשון BP - "מערכת תמיכה ממוחשבת לנהג".

אולי אפשר לטעון שאני נטפל לזוטות, "מה חשוב טיב מחשב הרכב - העיקר פה הוא ההנעה החשמלית!". אבל גם בעיני BP, ל"אוסקר" יש מקום מרכזי בפרוייקט.

אפתח בשורה התחתונה: אני לא נותן שום אוסקר ל"אוסקר".

לגבי התוכנה, קיבלנו פה ושם איזכורים ורמזים, והתמונה הכללית מרשימה מאוד! המחשב הוא לא סתם GPS, תצוגות ובקרות, אלא "האח הגדול" טכני. המחשב אוסף כל מידע שימושי על הרכב והנהג. מידע הוא כלי מרכזי בייעול התפעול - שזהו הלב של הפרוייקט.

דוגמאות להמחשה: בתחנת ההחלפה יותקנו סוללות "חדשות" (בקיבולת מלאה) או בלויות (שהקיבול האפקטיבי שלהם ירד) בהתאם להרגלי הנסיעה וטווח הנסיעה השגרתי. בבוקר, במשרד, לא ניתן להטעין בו זמנית את כל המכוניות שהגיעו ב-09:00 לחניון (עומס יתר על מערכת החשמל), אז את מי יטעינו קודם? לא את רכב המנכ"ל. את הרכב שהסוללה שלו הכי ריקה? הרכב שצפוי לצאת הביתה בשעה המוקדמת ביותר (לפי הרגלי הנסיעה)? או אולי את הרכב שלפי מצב הטעינה שלו והרגלי הנסיעה של בעליו (שעה ומרחק) הכי זקוק לטעינה כדי להגיע הביתה? רעיונות לעתיד: המזגן בפלואנס מופעל ישירות מכח הסוללה ולא מהמנוע. אז למה לא למזג (או לחמם) את המכונית לפני הגעת הנהג אליה, בפיקוד מרחוק (או אפילו טוב יותר, בלימוד הרגלי השימוש ושגרת יומו)? האפשרויות בלתי מוגבלות!

BP לא חשפו באופן מפורט את המידע שאוסף "אוסקר" והשימוש בו (ומסיבה מובנת, זהו חלק מרכזי בטכנולוגיה של החברה והיתרון שלה מול מתחרה חדשה, כשזו תגיע), אבל גם על פי המעט ששמעתי, אני מצדיע. לא שזה מפתיע, ואני בטוח שהרקע של אגסי היה גורם משמעותי בעניין.

אבל מצד שני - החומרה! פה אני חש אכזבה רבתי. הרנו לא מתיימרת להיות רכב "עתידני" ובניגוד לאופנה בקרב ההיברידיות השונות שמאמצות מראה "חללי" (לדעתי כאמצעי שיווקי) אז לפלואנס מראה ליסינגומטי אפרורי. לכן גם לא ציפיתי למימוש עתידני - אבל מה לגבי חומרה עדכנית? כפתורי הבקרה של "אוסקר" ממוקמים ליד בלם היד ודורשים מהנהג להסתכל לסרוגין על המסך במרומי הדשבורד, ועל הכפתורים שלמטה (ובזמן שנותר, על הכביש...). מסכי מגע קיימים במכשירי GPS סיניים ב-250 ש"ח אבל לא ב"אוסקר", ולא צריך מסך מגע multi touch בטכנולוגית capcitive - די במסך פשוט ופיקוד single touch כדי לשפר בהרבה את קלות השימוש. שלא לדבר על פיקוד קולי שכבר מזמן איננו טכנולוגיה חדשנית.

מהירות התגובה של "אוסקר" גם היא בעייתית. נסבלת אמנם בעת הזנת הגדרות, אבל בזמן שימוש בתוכנת הניווט, מדדתי את ההשהיה בין המיקום שלנו בפועל לעדכון המפה על המסך (למשל הזמן בין הגעת המכונית לנקודת ציון מסויימת כמו הצטלבות בכביש לבין עדכון המפה בהתאמה), וההשהיה היא מורגשת ומשמעותית (אפילו בהשוואה ל-GPS הסיני שלי שנקנה ב-250 ש"ח). במהירות בין עירונית, ההשהיה הזו ממש מציקה ומבלבלת (העיין משווה בין השטח למפה, אבל המפה היא של המקום בו היינו לפני יותר משנייה).

במכונית שקיבלנו אלכס ואני, אוסקר סרב להגיב לפקודותיו של נציג BP, ונדרשו מספר דקות של הפעלת מזגן עד שאוסקר החל לתקשר. אמנם היה חם למדי ביום חמישי, אבל מוצרי חומרה לתחום הרכב, אפילו אם אינם מערכות קריטיות כמו ABS ESP או ניהול מנוע, כלומר גם מערכות infotainment למינהן, נדרשות לעמוד בסטנדרטים מחמירים של automotive (הרבה יותר ממה שנדרש מטאבלט למשל). מחשב שאיננו מתפקד בשמש הישראלית, עם 46 מעלות בשעון, זה מביך. במהלך הנסיעה אוסקר אמנם פעל באופן סביר (אולי בזכות המזגן בעוצמה המירבית?) אבל פעמיים במהלך הנסיעה אוסקר כבה ואיתחל את עצמו (בפעם השנייה, שניות לפני הירידה מכביש 6 בדרך לתחנת ההחלפה). מביך!

לסיכום: נקודה חלשה ומפתיעה. אבל אני בטוח שבדור הבא של אוסקר, הדברים יראו כבר אחרת. אגסי השווה את הפלואנס לאייפון דור ראשון. על ההקבלה בין מכונית למוצר מחשוב אכתוב אולי בנפרד, אבל אני בטוח שגרסה 2.0 של אוסקר תתקן את כל הבאגים של הנוכחית.

:turn-l:
פורסם
משפחת עופר (ששכרה את אגסי, ולא להיפך כמו שכמה כאן נוטים לחשוב, לאחר שכנראה הועזב ממקום העבודה (המאוד בכיר שלו) הקודם) לא היתה נכנסת להרפתקה שכזו ללא אחיזה מספקת

יהודה תן קרדיט לעופר ושות' שאם המיזם לא היה נראה להם הם היו קוברים אותו .

על מה לתת קרדיט? אגסי הצליח לעבוד על עידן עופר, פשוט כך.

את כספם הם לא עשו במיזמי הפסד.

זקני משפחת עופר עשו את הכסף. הדור הנוכחי כנראה טוב בלבזבז. בעצם יש להם את בית החרושת לכסף שנקרא כימיקלים לישראל (שקנו בגרושים מהמדינה) ואולי הוא יחזיק אותם מול ההתנהלות העסקית הכושלת.

יש להבדיל בין שקר לבין תחזית ובתחזית כל אחד יכול להניח הנחות כאוות נפשו.

תחזית צריכה להתבסס על משהו, ושקר זה להגיד משהו לא נכון שאין לו שום ביסוס, אלא ההיפך הוא הנכון.

אגסי סתם שלף מספר מהשרוול.

לא באנו לסגור שם עיסקה ממשית אז אף אחד לא ביקש לראות את האותיות הקטנות של החוזה.

חבל. נראה לי שבחוזה לא כתוב מה שאגסי אמר - שניתן להעביר יתרת ק"מ ללא הגבלה. כמובן זה רק ניחוש שלי.

לגבי המיסוי , הוא דיבר על המיסוי הכולל לרוכש הרכב ולא על המכס בלבד. לא הייתי בשלב הזה של השיחה אז אני ניזון ממה שכתב רוני בנושא.

אין לי מושג האמת מה המיסים הכוללים המוטלים על הרכב החשמלי ברור שיש מכס ברור שיש מס ערך מוסף לא מן הנמנע שיש גם מס קניה.

המס על הרכב החשמלי הוא 8% + 16% מע"מ ולזה התכוון אגסי לדעתי. המספרים עדיין לא "עושים שכל" וקשה להבין את התמחור. למשל - אם המס הוא כזה אז מחיר המכונית לצרכן לפני המס הוא כ-90000 שקלים ללא הסוללה וכולל הרווח של בטר פלייס על רכישת המכונית. אבל אם נהפוך את החישוב עכשיו נקבל סכום נמוך משמעותית מ-121000 שקלים. אני התבלבלתי. מישהו יכול לעזור עם החישוב?

אגב, באירופה היא עולה כ-26 אלף יורו ללא הסוללה, כלומר פחות מ-130000 שקלים כולל רווח של היצרן והדילר. מאיפה הגיע ההפרש?

המספרים מדברים בעד עצמם. לא יכול להיות ש 8% + 16% יצא 32000 ש"ח אלא פחות בהרבה.

הוא לא הראשון שמוכר לליסינג במחיר ריאלי וללקוח הפרטי במחיר מוגזם. הוא כמובן מנסה להתרחק מהעובדה הלא נעימה הזו כשהוא מדבר עם לקוחות פרטים ולכן הוא מנפח את המס, וגם טוען שהוא מוכר תשתית ולא מכונית .

מדהים איך שקר כזה מתקבל בשקט. הרי אגסי מוכר רכב +חבילת ק"מ, ועוד טוען שאינו מוכר רכב.!

בנוגע לשאר דבריך: אתה אומר דברים חמורים מאוד וכדאי שיהיה לך סימוכין אליהם.

1. איך אתה יודע שמחיר הסוללה החשמלית לא ירד ב-15% כל שנה (אגב, למיטב זכרוני הוא לא טען שהמחיר ירד בסכום הזה אלא שהטווח יעלה).

לגבי התיקון - טווח במקום מחיר- מקבל. כתבתי לפי מישהו שציטט את אגסי בשרשור הזה.

אם לאגסי יש תחזית חריגה יחסית למה שמקובל, עליו לבסס את טענותיו, לכל הפחות ע"י מחקר (אפילו אם ממומן ע"י אגסי עצמו, כביכול "אוביקטיבי").

נניח שאגסי טוען שמחר לא תזרח השמש ולדעתי הוא משקר. האם אני צריך להוכיח או שאגסי צריך להוכיח?

2. כל אפליות המס שאתה טוען עדיין לא אומרות שהוא קיבל כסף מהמדינה. מס נמוך על קניית הרכב הוא לגיטימי כי המדינה רוצה לתמוך ברכב החשמלי באשר הוא (לא רק של אגסי). להזכירך, בחו"ל המדינה אפילו נותנת לקונים כסף (למשל 5000 יורו בחלק ממדינות אירופה). הטבת מס בשווי שימוש עדיין לא מתקרבת להיכנס לתוקף.

ההבדל הוא רק סמנטי. אפלית מס לטובה ותמיכה כספית אלה 2 צדדים של אותו המטבע.

מס נמוך על קנית הרכב אינו לגיטימי אלא אם המס ניתן לפי קריטריון ידוע. לגיטימי לתת הנחת מס לרכב שמזהם פחות מרמה מסוימת, ללא קשר אם הוא חשמלי, והזיהום צריך להימדד כראוי כלומר לכלול את הזיהום המוגבר שתחנת הכוח של חדרה מעיפה לבית של באגירה:wink:

לא תמיד יש לחקות מנהגים באירופה. בחלק מאירופה קימת אפלית מס לטובת דיזל. האם זה בסדר, כשידוע שזיהום הדיזל מזיק כל כך?

3. מחיר הבנזין - קודם כל גז טבעי הוא לא בנזין. אגסי טוען שהנפט מוגבל בכמותו בעולם נכון להיום ושהרבה מצבורים בארה"ב ובקנדה הם לא ברי שימוש ב-10 השנים הקרובות. מה מזה נכון - לא יודע.

גז טבעי ומוצרי נפט , חליפים ברמה מסוימת. מצבורי הענק של הגז יופנו קודם כל ליצור חשמל, לתעשיה, לצריכה ביתית , לרכב כבד ורק בסוף לרכב פרטי. אלא שהשימושים האלה יקטינו מאוד את השימוש במוצרי נפט ולכן נראה דווקא שמחיר הנפט ירד, ולא יעלה.

הנפט מוגבל בכמותו בעולם? עוד בלוף מתוצרת אגסי. הנפט תמיד מוגבל לשדות הנפט הידועים נכון לעכשיו. אין לזה קשר לקצב התגליות. בנוסף, הסעודים בכוונה לא מנצלים את יכולת התפוקה שלהם, כלומר אין באמת חוסר של נפט.

כלל אצבע ידוע הוא שבכל רגע נתון רזרבות הנפט העולמיות מספיקות ל 20 שנה. אלא שכל הזמן מגלים עוד שדות נפט ובמקביל הצריכה העולמית גודלת, כך שהכלל הזה נשמר.

מדוע לא ברי שימוש ב 10 השנים הקרובות? זה נראה עוד בלוף לא מבוסס של אגסי. בארץ (לא ממש דוגמא ליעילות) הסבו די מהר תחנות כוח לצריכת גז מצרי, ובארה"ב בודאי יפעלו מהר יותר.

4. ייצור חשמל - שוב, לא שקר. הערכה שלו.

ציטטתי מה שאגסי אמר:" החשמל ייוצר מגז טבעי ותאים פוטו וולטאים. ( אין לו עדין שליטה על חברת החשמל)".

מה זה הערכה שלו? על מה היא מתבססת? האם עוד שליפה מהאצבע?

השיטה שלו לזרוק מילים ללא גיבוי לא ממש מוצלחת.

5. ב-2020 יימכרו רק חשמליות בארץ. שוב - הערכה בלבד. תבדיל בינה לבין שקר. וכמובן שאני לא טוען שהוא צודק בהכרח.

שוב, מה זה הערכה? על סמך מה? אין לזה שום ביסוס. שוב , גם אם יגיד שהשמש לא תזרח מחר , זו הערכה?

הרי אגסי לא באמת רוצה למכור מכוניות. בסופו של דבר הוא רוצה למכור לך שירות, ואם נהיה לגמרי ציניים נגיד שהוא בסה"כ חברת מימון.

הוא הרי כן מוכר מכוניות, ובמחיר מופרז ללקוח הפרטי. אם הוא לא היה רוצה היה יכול להימנע מכך. למשל- חברה נפרדת שתעסוק במכירת הרכבים ואינה בשליטתו.

בין השאר הוא טוען, למשל, שאפילו כשיהיו סוללות יקרות יותר שמחזיקות 300 ק"מ, הוא יוכל להציע למרבית לקוחותיו את הסוללות של ה-150 ק"מ בחצי מחיר חודשי (כולל החלפת סוללות בתחנות),

עוד שטיפת מוח של אגסי. סוללות שמחזיקות 300 ק"מ קימות היום, אבל יעלו פי 2, וישקלו פי 2.

אם הוא מדבר על עתיד ובו סוללות יקרות יותר , יהיה צורך להעלות את מחיר הק"מ, אז מה טוב בזה?

לדעתי אין מנוס מכך שהעתיד יהיה חשמלי.

מדוע? לפי מה?

פעמים רבות דיברו על עתיד הנעת הרכבים למשל טורבינת גז (מנוע סילון), תא דלק, מצברים, ועוד. במציאות מנוע השריפה הפנימית התקדם והתיעל כל הזמן ויש עוד פוטנציאל גדול להתיעלות. למשל מנוע שבו האיזורים החמים יתמודדו עם טמפרטורות גבוהות (חלקים קרמים?) ולא יהיה צורך בקירור המנוע. כלומר במקום לזרוק אנרגיה החוצה (קירור ע"י רדיאטור) גם האנרגיה הזו תנוצל להנעת הרכב.

שאלנו את זהר באלי לכמה מאוכלוסיית הנהגים בארץ יש חנייה פרטית או שמורה והוא טען ל-70%. לי זה נשמע גבוה, אך אין לי נתונים משל עצמי

הלך הזרזיר בעקבות העורב, זוהר בעקבות אגסי. זה פשוט שקר. איך זה יכול להיות?

אין לי ספק שמיזם אגסי יפול וקצת חבל לי. מצד שני, קשה עם טקטיקה שדומה לחברות הסלולר: לסבך, לבלבל ולטשטש, וכן, גם לשקר.

יהודה

פורסם

ראיתי את ההרצאה של אגסי בטכניון על עתיד התחבורה הירוקה.

זה הרצאה שלו בטכניון שהייתה ב 2008.

אני זוכר שכשראיתי את זה לפני כמה שנים, ממש חשתי התרגשות.

אמרתי לעצמי, יש פה בן אדם גאון, שחיבר את כל הקצוות של הפאזל, חשב על כל אספקט אפשרי, והפתרון שלו יהיה כל כך טוב שב 2012 לרכבי הבנזין לא יהיה ערך!

אז ראיתי את זה ביוטיוב במחשב והרגשתי "וואו" ואפילו לא ראיתי את האיש פנים אל פנים.

טוב, אבל 2008 הייתה מזמן, ואפשר כבר לבחון בדיעבד אילו דברים מהנאום מכירות המדהים שלו התרחשו.

אגב שימו לב שבהרצאה שלו הוא מערבב עובדות נכונות, עם חישובים נכונים, ביחד עם הנחות שעדיין לא מבוססות ותרחישים שהוא היה רוצה שיתרחשו אך לא מובטחים.

הנה דברים שהוא תאר לקהל, שאחרי כמה דקות של הרצאה כבר הפסיק להבדיל בין עובדות לבין "ווישפול פינקינג" ולכן התרגש מהחזון כאילו זה אשכרה אפשרי!!

דוגמאות:

יהיה בארץ שדה סולארי שמספק 2000 מגה וואט חשמל ירוק שיספיק ל 2 מיליון מכוניות חשמליות- לא נראה באופק

ב 2012 כל חניה רביעית תהיה עם חשמל - אפילו לא קרוב

בכמעט כל תחנת דלק יש תחנה להחלפת סוללות - לפי אתר בטר פלייס יש כרגע בסביבות 7 תחנות פעילות בכל הארץ

המכונית תינתן בחינם ונשלם רק 500 שקל לשבוע - ללא מילים

ערך רכבי הבנזין ירד לאפס, וזה יקרה בבת אחת - לא אפשרי בגלל שההיצע של החשמליות יגדל בהדרגה ואנשים יאלצו לקנות רכבי בנזין.

הטווח הוא 160 קילומטר - מסתבר שפעמים רבות זה רק 100 ק"מ ועם סוללות חדשות לגמרי.

בקיצור, כשבודקים מעשים בפועל ולא חלומות, התמונה שונה מאוד.

פשוט אין לו בעיה לצאת בהערכות אופטימיות בטירוף מול המצלמה. בתוכנית הראיונות הנחשבת של צ'רלי רוז הוא אמר שתוך כחודשיים יהיו 50 תחנות החלפה. זה היה ב 2010. אנחנו עדיין מחכים...

בנוסף להרצאה שכנעו את הממשלה שיש צורך בטעינה מנוהלת למניעת קריסת הרשת, אלא שאם 2000 מגה-וואט מספיקים ל 2 מיליון מכוניות חשמליות, אז 100,000 רכבים חשמליים (וזה גם אופטימי מאוד לראות פה כמות כזאת) יצרכו בסך הכל 100 מגה וואט. כמה זה 100 מגה וואט? פחות מ 1% מיכולת הייצור של חברת החשמל היום. ועל זה הוציאו חוק שמחייב עמדות טעינה מנוהלות !

כל הרעיון התחיל מלגרום למדינה שלמה לרוץ בלי דלק (דברי אגסי). אלא שחצי מכמות הדלק לא משמשת בכלל לתחבורה, ומתוך מה שמשמש לתחבורה משאיות וכלים כבדים צורכים כמעט חצי. המשמעות היא שאין בכלל סיכוי לגמול את המדינה מנפט ע"י הפיכת כל הרכב הפרטי לחשמלי !

צריך להבין כמה גדולה הטבת המס פה. רכב בנזין מכניס למדינה מיסים ברמה של 60,000 שקל מיידית ועוד 60,000 שקל מקניית דלק במשך החיים שלו. רכב חשמלי מכניס בסביבות 20,000 שקל מיידית ועוד 20,000 במשך חייו (רכיב המע"מ מתוך דמי המנוי לבטר פלייס).

יש פה הטבה של 80,000 שקל וואולי יהיו עוד הטבות במס על המשכורת של נהגי החשמלית (שווי שימוש וכאלה).

ב 80,000 שקל האלה היה אפשר לעשות עוד הרבה דברים שיכולים להפחית מאוד את זיהום האוויר.

למשל- לגרוט 20 מכוניות ישנות ומזהמות, חלקן אפילו ללא ממיר קטליטי. קראתי שכל רכב ישן מזהם פי 5 או פי 10 מרכב מודרני. אם כל לקוח שלקח רכב חשמלי מנע זיהום של רכב בנזין מודרני אחד, גריטה של רכב ישן אחד מנקה את האוויר פי 5 מזה. אז באותו עידוד ממשלתי היה אפשר להפחית את הזיהום פי 100 !

יכלו גם לעשות הרבה יותר בדיקות פתע בכבישית לבדיקת זיהום, והאמת יכלו פשוט לעשות פרויקט של החלפת האוטובוסים שנוסעים הלוך ושוב במרכזי הערים באוטובוסים על גז טבעי.

פורסם

שאלנו את זהר באלי לכמה מאוכלוסיית הנהגים בארץ יש חנייה פרטית או שמורה והוא טען ל-70%. לי זה נשמע גבוה, אך אין לי נתונים משל עצמי

שים לב שלצורך העניין, גם דייר בבית משותף, שבו חנייה (משותפת ולא דוקא פרטית בטאבו לכל דייר) הוא לקוח פוטנציאלי, ובהסכמת שאר הדיירים ניתן להתקין עמוד טעינה.

איזה אחוז מהאוכלוסיה מתגורר בבתים משותפים ללא חנייה משותפת (רק ישנים מאוד?) או בתים פרטיים ללא חנייה (כנ"ל?)- וכמה מהם בכלל מחזיק ברכב?

:turn-l:
פורסם

למיטב הבנתי דייר של בית משותף עם "פול" חניות ללא שיוך פרטני של חניה ספציפית לדייר אינו יכול לחתום על חוזה מול בטר פלייס.

ההתנייה בחוזה היא לחניה פרטית ספציפית.

גם אם היה משיג הסכמה של כל שאר הדיירים להקמת העמדה (בעייתי - כמעט תמיד יהיו סרבנים בפרנציפ או אלו שידרשו 2000 שקל "דמי הסכמה") אז מה הוא יעשה אם הוא חוזר מהעבודה בערב ושתי החניות שסמוכות לעמדת הטעינה כבר תפוסות ע"י רכבי הבנזין של השכנים?

וגם לי הנתון של 70% מהבתים בישראל בעלי חניות פרטיות נראה מאוד מוגזם.

בבניה חדשה אכן מוקצות חניות בטאבו אבל יש המון מבנים ישנים.

ולא מעט בניינים עם מגרש משותף כמו שתואר למעלה.

וזה מחזיר אותנו לסתירה נוספת בטיעוניו של אגסי:

בשנת 2020 יימכרו רק רכבים חשמליים?

באמת?

ומה יעשו אלו שגרים בבית ללא חניה פרטית (90% מהדירות במרכז תל אביב למשל)?

ומה יעשו אלו שמחזיקים שתי מכוניות אבל בעלי מקום חניה אחד בלבד בטאבו? (המון המון דירות הן כאלו)

הנ"ל לא יכולים להשתמש ברכב חשמלי עד שיקרה אחד או שניים מהבאים:

1. הצבת עמדות טעינה (רגילות) ציבוריות לאורך הרחובות בכל מקומות החניה

2. פיתוח טכנולוגיית המצברים כך שתאפשר טעינה מהירה (5-10 דקות) בתחנה ייעודית, וטווח מוגדל של 200-250 ק"מ לפחות, שיאפשר שימוש דומה לרכב בנזין, נכנסים כל שבוע לתדלוק. (כרגע אין צפי ליישום מסחרי במחיר הגיוני של אף אחד מהנ"ל)

אילת-מצפה רמון: שעה ורבע. (דרך עובדה)

20 ליטר דלק הכי מהנים ששרפתי עד היום.

צריכה 1:8.

פורסם

איי, איך נפלו גיבורים:roll:

בהחלט נראה כאילו נציג בטר פלייס בפורום כבר מיותר.

רגל וחצי, 4 כ"ס.

מדוע לא כדאי לקנות פרארי:

אין תא מטען (כן, כן).

פאקינג אביר בסיאט לבנה.
פורסם

עריכה: כשאתה אומר שיש לו תא מטען גדול משל פיקנטו, מה אתה מנסה לומר בדיוק? שהפיקנטו קטנה? את זה אנחנו יודעים. אנחנו גם יודעים שלרכב בגודל הפלואנס, יש בסה״כ תא מטען קצת יותר גדול מהפיקנטו. אז מי עובד פה על מי?

כל שאני מנסה לעשות זה להיצמד לעובדות. רוצה יותר מזה? אז כן - תא המטען קטן ביחס לגודל המכונית.

המספרים מדברים בעד עצמם. לא יכול להיות ש 8% + 16% יצא 32000 ש"ח אלא פחות בהרבה.

הוא לא הראשון שמוכר לליסינג במחיר ריאלי וללקוח הפרטי במחיר מוגזם. הוא כמובן מנסה להתרחק מהעובדה הלא נעימה הזו כשהוא מדבר עם לקוחות פרטים ולכן הוא מנפח את המס, וגם טוען שהוא מוכר תשתית ולא מכונית .

מדהים איך שקר כזה מתקבל בשקט. הרי אגסי מוכר רכב +חבילת ק"מ, ועוד טוען שאינו מוכר רכב.!

איפה אתה רואה שזה מתקבל בשקט? ביקשתי שמישהו יסביר לי. ואל תגיד לי "למה לא שאלת אותו" - אל תצפה ממני להתחיל לעשות חישובים תוך כדי השיחה.

לגבי התיקון - טווח במקום מחיר- מקבל. כתבתי לפי מישהו שציטט את אגסי בשרשור הזה.

אם לאגסי יש תחזית חריגה יחסית למה שמקובל, עליו לבסס את טענותיו, לכל הפחות ע"י מחקר (אפילו אם ממומן ע"י אגסי עצמו, כביכול "אוביקטיבי").

נניח שאגסי טוען שמחר לא תזרח השמש ולדעתי הוא משקר. האם אני צריך להוכיח או שאגסי צריך להוכיח?

אני לא יודע מה מקובל. אתה יודע?

שוב, מה זה הערכה? על סמך מה? אין לזה שום ביסוס. שוב , גם אם יגיד שהשמש לא תזרח מחר , זו הערכה?

הוא הסביר למה הוא חושב שב-2020 יימכרו רק כלי רכב חשמליים. זה נכתב קודם בשרשור.

עוד שטיפת מוח של אגסי. סוללות שמחזיקות 300 ק"מ קימות היום, אבל יעלו פי 2, וישקלו פי 2.

אם הוא מדבר על עתיד ובו סוללות יקרות יותר , יהיה צורך להעלות את מחיר הק"מ, אז מה טוב בזה?

הוא טוען שכשתוכל לקנות או לחכור סוללה של 300 ק"מ, הוא יציע לך סוללה של 150 ק"מ בחצי מחיר. מה תבחר?

מדוע? לפי מה?

פעמים רבות דיברו על עתיד הנעת הרכבים למשל טורבינת גז (מנוע סילון), תא דלק, מצברים, ועוד. במציאות מנוע השריפה הפנימית התקדם והתיעל כל הזמן ויש עוד פוטנציאל גדול להתיעלות. למשל מנוע שבו האיזורים החמים יתמודדו עם טמפרטורות גבוהות (חלקים קרמים?) ולא יהיה צורך בקירור המנוע. כלומר במקום לזרוק אנרגיה החוצה (קירור ע"י רדיאטור) גם האנרגיה הזו תנוצל להנעת הרכב.

מדוע רכב חשמלי? כי נראה שהחלופות פשוט פחות טובות (פחות יעילות, פחות זולות, פחות פשוטות לתפעול וכן הלאה). הוכחה טובה לכך היא כמות המכוניות החשמליות שעתידות לצאת בשנים הקרובות לשוק, מול החלופות שלהן.

לא יודע, אבל אני לא נוהג להצהיר שמשהו הוא שקר מבלי שאדע להפריך אותו. אתה יודע?

אין לי ספק שמיזם אגסי יפול וקצת חבל לי. מצד שני, קשה עם טקטיקה שדומה לחברות הסלולר: לסבך, לבלבל ולטשטש, וכן, גם לשקר.

יהודה

תשובות באדום...

די עם הקשקושים. מה שאתה עושה זו דמגוגיה זולה. אתה חושב שאני לא רוצה תשובות טובות יותר לשאלות שאתם מעלים כאן? ואם זה תלוי בי, אגב, אתם עוד תקבלו אותם.

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

נא לא לבקש ממני גישה לאוף טופיק

פורסם

לכל שטופי המוח השליליים

כאשר אתה הולך לחברת סלולאר היום לרכוש מכשיר סלולארי , אתה מבקש לקבל תחזית מה יהיה עתיד המכשיר בעוד שנתיים. סביר שלא , ואתה יודע באלף אחוז שמה שקנית היום מחר הוא כבר ישן וירידת הערך שלו אדירה, ובכל זאת אתה קונה.

נכון כאן מדובר ב120K ולא ב 2-4K ולכן נדרשת זהירות ומחשבה מעמיקה יותר.

ואם נלך בגישה של חלק מכם שאגסי מוכר לנו רכב + חבילת תדלוק , כך צריך לבחון את זה .

ואם הוא משיג שווי שימוש אפס לגבי חשמלית , הכלל הזה יחול גם על הסמרט שתגיע אינאללה בשנה הבאה , אם לא הבג"ץ בדרך.

אני לחלוטין לא מסכים עם טענתך כי הטבות מס שוות למתן כסף ישיר.

הטבת מס תקבל רק אם תעשה , קרי תייבא את הרכב החשמלי , או יקבל אותה המשתמש רק אם יהיה משתמש , שונה בתכלית השינוי , הנה קח כסף בין אם תייבא בין אם לאו.

ואם אתה יהודה כאזרח חושב שמשהו לא תקין כי הזיהום פשוט הוסט מהרכב ל תחנת הכוח גבה את עצמך במחקרים מעמיקים והדרך לבג"ץ פתוחה לפניך.

תזכיר לנו רק מדוע לא רכשת בעצמך בזול את כי"ל או את צים .

ומה משנה לך אם70% או רק 20% יש להם חניה אפשרית לעמדת הטענה.

אם לך אין את החניה הנכספת , אז הכדאיות מבחינתך מצטמצמת.

והמיסוי שוב מה זה מעניין אותך כרוכש?

זה המחיר טוב לך , תקנה , לא טוב לך אל תקנה. יותר פשוט מזה אין.

ואגסי ,ככל מוכר בשוק שמשבח את מרכולתו , עושה זאת בצורה משכנעת , עדיין נפח תא המטען לא משתנה בעקבות כך מנסיון אישי .

אז הסר את כל עבודת המכירה ותשקול את העובדות הרלבנטיות לגביך , והדגש הוא הרלבנטיות לגביך , כי לכל אחד יש את הדברים החשובים לו, ואז תחליט החלטה מושכלת.

וכפי שרמז רוני , עדיין לא נאמרה המילה האחרונה בנושא שייבדק לעומק בפורום , אבל דבר אחד ברור , נפל דבר בשוק הרכב בישראל ורק ימים יגידו מי צדק ומי לא .

ישראל סבא בסבבא של 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

😍😍😍

יששששש נבחרת כדורגל

סלע כתב " מתים רק פעם אחת , חיים כל יום מחדש

פורסם
שים לב שלצורך העניין, גם דייר בבית משותף, שבו חנייה (משותפת ולא דוקא פרטית בטאבו לכל דייר) הוא לקוח פוטנציאלי, ובהסכמת שאר הדיירים ניתן להתקין עמוד טעינה.

כפי שציטטת:

"שאלנו את זהר באלי לכמה מאוכלוסיית הנהגים בארץ יש חנייה פרטית או שמורה והוא טען ל-70%."

וזה שקר לדעתי.

אתה צודק כמובן לגבי הסכמת הדירים, אבל זה לא מה שזוהר אמר. בנוסף, כפי שהגיב WIL , יש בעיות במימוש.

איפה אתה רואה שזה מתקבל בשקט? ביקשתי שמישהו יסביר לי. ואל תגיד לי "למה לא שאלת אותו" - אל תצפה ממני להתחיל לעשות חישובים תוך כדי השיחה.

אני מצטער ומתנצל על הניסוח הלא מוצלח שלי.

כפי שכתבתי קודם:

הכריזמה נוטפת מאגסי. בזה הוא באמת יוצא דופן. כמעט בלתי אפשרי לעמוד מול אדם עם כריזמה וכושר שכנוע כזה. לא פלא שהמיליארדר עופר נפל בפח.

אבל כשכותבים את טענותיו, פתאום החורים מתגלים, ולדעתי יש יותר חורים ממהות.

כולנו באותו מצב, כלומר בשיחה עם אגסי לא ניתן לעמוד מולו, כשיש לו תשובה לכל שאלה. כוונתי היא שלאחר השיחה, כשחושבים על אמירותיו, רק אז מתגלים כל הבדותות (או גוזמאות, שקרים וכו')

אני לא יודע מה מקובל. אתה יודע?

אני לא מומחה במצברים וקצב הפיתוח שלהם, אבל קראתי שבעשור האחרון לא היתה ממש התקדמות במצברים. אפילו אם נתיחס לרכב ההדגמה של מיזם אגסי שהוצג פה לפני כ 3 (?) שנים, האם המצבר הנוכחי ברכב שלו מבטא התקדמות של כ 50% לעומת רכב ההדגמה? ( 15% כל שנה במשך 3 שנים). הניחוש שלי שאין שום שיפור מאז.

לכן תחזית אגסי להארכת טווח המצברים ב 15% בכל שנה נראית שקרית ושונה מהמקובל. על אגסי לבסס טענה ששונה מהמקובל, ולא אנו צריכים לחפור ולהוכיח שהוא טועה.

הוא הסביר למה הוא חושב שב-2020 יימכרו רק כלי רכב חשמליים. זה נכתב קודם בשרשור.

לא מצאתי את ההסבר. ניתן לנחש שאם לדעתו כל שנה טווח המצברים יגדל ב 15% התוצאה תהיה שבשנת 2020 אכן הרכב החשמלי יהיה אטרקטיבי.

לפי צורת המחשבה הזו ניתן להגיד למשל, שהכנרת תגאה כל שנה בכ 15% משטחה ובשנת 2020 שטחה יהיה פי 3 בערך.

פשוט מתחילים עם בלוף קטן (15% לשנה) ומגיעים לבלוף גדול ( ב 2020 ימכרו רק רכבים חשמלים).

הוא טוען שכשתוכל לקנות או לחכור סוללה של 300 ק"מ, הוא יציע לך סוללה של 150 ק"מ בחצי מחיר. מה תבחר?

תגובתי היא למה שכתבת:

בין השאר הוא טוען, למשל, שאפילו כשיהיו סוללות יקרות יותר שמחזיקות 300 ק"מ, הוא יוכל להציע למרבית לקוחותיו את הסוללות של ה-150 ק"מ בחצי מחיר חודשי (כולל החלפת סוללות בתחנות),

אם המילים "יקרות יותר" סתם נפלטו, ניתן למחוק את ההתיחסות שלי.

מדוע רכב חשמלי? כי נראה שהחלופות פשוט פחות טובות (פחות יעילות, פחות זולות, פחות פשוטות לתפעול וכן הלאה). הוכחה טובה לכך היא כמות המכוניות החשמליות שעתידות לצאת בשנים הקרובות לשוק, מול החלופות שלהן.

לעת עתה, הרכבים החשמלים מאוד רחוקים מכדאיות (בהנחה שאין אפלית מס). שורש הבעיה הוא המצבר, ולא נראה שהמצבר קרוב לשיפור מהותי.

מצד שני רכב הבנזין משתפר כל הזמן, ואין סיבה לחשוב שהשיפור יפסק.

יציאת רכבים חשמלים חדשים לשוק (של חלק מהיצרנים) אינה הוכחה, כפי שההשקעה האדירה (והמוטעית) של עידן עופר באגסי אינה הוכחה.

יצרני מכוניות מנסים להיות מוכנים לכל מיני הפתעות רגולטוריות, נניח סגירת מרכזי ערים גדולות בפני רכב פרט לרכבים חשמלים ואולי זה המניע של חלק מהיצרנים להשקיע בנושא. כפי שבארץ הממשלה מתנהגת כאילו היא שפוטה של מיזם אגסי, גם בארצות אחרות יכולות להתקבל החלטות לא עניניות.

לא יודע, אבל אני לא נוהג להצהיר שמשהו הוא שקר מבלי שאדע להפריך אותו. אתה יודע?

מדוע אני צריך לחפור בארכיונים כדי להפריך טענה שקרית של זוהר- ל 70% מהנהגים יש חניה פרטית או שמורה?

מדוע שזוהר לא יגיד מאיפה המספר המופרך הזה, שנראה חשוד לכל מי שהגיב פה. בנוסף, לאגסי יש עבר "פלילי" של שפע הבטחות, הצהרות ותחזיות שכבר הוכחו כלא נכונות.

מי שצריך להוכיח הוא זה שמצהיר משהו שונה מאוד מהמקובל או הידוע או הגיוני .

מבחינת יושרה, אנו האנשים הנורמטיבים, ואילו אגסי ועוזריו רחוקים מאוד מכל נורמה של יושר. (יש אנשי מכירות שמרשים לעצמם הכל).

יהודה

פורסם
למיטב הבנתי דייר של בית משותף עם "פול" חניות ללא שיוך פרטני של חניה ספציפית לדייר אינו יכול לחתום על חוזה מול בטר פלייס.

ההתנייה בחוזה היא לחניה פרטית ספציפית.

זה לא מדויק. השאלה הזאת עלתה מול מנהל המכירות שלהם ותשובתו הייתה כזאת:

"אנחנו ממליצים שתהיה לך חניה פרטית בבית ובעבודה. אם אין לך חניה, תתעקש ותגיד שאתה רוצה את הרכב, לא נסרב למכור לך אותו".

כך שבשורה התחתונה, אין מניעה של ממש לחתום חוזה מול בטר פלייס גם בלי חניה פרטית. זה אולי לא חכם במיוחד, אבל אפשרי מבחינה טכנית.

בשלב הזה, לטענתם, יש להם מספיק לקוחות פוטנציאלים שמחזיקים בחניות פרטיות, אז הם לא מודאגים בטווח הקצר והבינוני.

בהמשך, כנראה שיהיו עמדות טעינה ציבוריות שיותקנו ברחוב. בדיוק כמו שהיום יש בתל-אביב חניות ששמורות לרכבי car2go או לרכבי נכים, כנראה שבעתיד יהיו חניות ששמורות רק לרכבים חשמליים ולידם יהיו עמודי טעינה. כמו כן, יש חניונים ציבוריים בהם כבר מותקנות עמדות טעינה ציבוריות והפריסה שלהם תלך ותגדל בעתיד (אם הפרויקט יצליח, כמובן).

מחפש סוזוקי ג'ימני סטיישן 1,600 סמ"ק אוטומט

פורסם

אני לחלוטין לא מבין את חוסר הפירגון הבולט.

הבחור בנה מיזם (שרבים מאתנו חשבו ועדיין חושבים) שהוא הזוי.

את הכסף למיזם הזה הוא לא לקח מהכיס של משלם המיסים אלא מכיסו, ומכיסיהם של משקיעים אחרים.

אין ספק שבמימוש הנוכחי של המיזם ישנם חסרונות כאלה ואחרים (כולל הרכב) אבל בגדול העסק עובד ואין סיבה לא לפרגן לבחור ולאחל לו שהמיזם יצליח.

הצלחה, אינה בהכרח הפיכת כל השוק לחשמלי - גם 10% מהשוק תחשב להצלחה לא מבוטלת.

באשר לרנו זואי שהוזכרה פה בשרשור - לא נראה לי שהיא תגיע בעתיד הנראה לעין בשל בעיות רגולטוריות שהן:

- חוסר בתקינה מתאימה ל"אופנוע ארבע-גלגלי" (בדיוק מה שמנע מהליג'ייה הצרפתית להגיע בזמנו)

- חוסר בחלונות ובמזגן.

אגב מכונית שלדעתי יש הרבה יותר סיכוי שתגיע היא הקנגו ZE, שכרגע מה שמונע את הגעתה הוא חוסר ב-ESP ובמזגן.

וולוו XC40 T3 Momentum (נמכרה)

סקודה קודיאק 1.5 STYLE

טויוטה יאריס קרוס הברידית

פורסם

ב"פ היא בור פיננסי ושי אגסי גמד.

מרוצה?

:roll:

אני חושב שלא הבאת את עצמך להבין עד תום את מה שכתבו פה, מי בברור ומי בין השיטין. אתה מבלבל בין קרדיט אמיתי שקיבלה ב"פ על הצעד השיווקי שהיא עשתה איתנו (לתת לאנשים מן השורה שאינם כתבי רכב אומרי הן חוויה בלתי אמצעית עם הרכבים ועם בכירי החברה זה לא טריוויאלי לאנשי השיווק של ב"פ), בין חוות דעת על המוצר הראשוני שב"פ מציעה כיום ובין הדיעה מה יהיה בעתיד.

סשן עם שי אגסי זה משהו שמשאיר אותך בהנג אובר אינטלקטואלי מסוים. כאיש מכירות אני מכיר תופעות כמוהו ואני אומר לכם שהוא קליבר עולמי (מכרים משותפים טוענים שהוא גם ארכיטקט תוכנה מעולה ומנהל טוב מאד). לגופו של עניין לא קיבלנו תשובות מספקות לרוב שאלות המרכזיות שלנו, אלא טענות מנוסחות היטב שלא ניתן להפריך אותן במשאבים העומדים לרשותנו. טענות הגיוניות? בהחלט; נכונות? לא יודע. העתיד שהוא מצייר שחור לאוהבי השוק החופשי.

לגבי ב"פ, כמו שכתבתי אני מבין חלק מהצעדים שלהם כי בעיני זה לגיטימי שיזם שמשקיע המון בתשתית יעשה את המקסימום כדי לחסום תחרות. זה שהמדינה לא מהווה רגולטור אקטיבי זה בעיה אחרת, ופה באמת נכנס החשש ממאכל ים תיכוני שאני מאד אוהב (טיפה חריף, עדיף עם בולגרית בפנים). החשש אמיתי בעיני, עידן עופר הוא לא פרייאר (יודעים מה, לפחות האנשים שמתפרנסים ממנו לא פרייארים).

לגבי הרכב עצמו? זו פיסת חומרה תפורה טלאים טלאים שמתאימה לשלב בטא ולא להפצה המונית. אני בהחלט חושב שב"פ מודעים לזה ויביאו חלופות איכותיות יותר כמה שיותר מהר. עמדות טעינה בכל בית, בישראל? בחיים לא יקרה. מה שיצטרך לקרות זה שיפור בטווחים.

ב"פ היא מכונה שיווקית ברמה הגבוהה ביותר שכסף יכול לממן. ההצהרות שלהם משופשפות ומלוטשות היטב ונאמרות בשכנוע רב. הם אומרים את כל הדברים הנכונים ("שירותיות", "חזון" וכדומה) בדיוק כמו שמשווקי יחידות נופש או שר"ש אומרים.

האם זה מתאים לכל אחד, היום וכאן? לא. האם אני אישית חושב שזה יצליח וכולנו ניסע בחשמליות שלהם בקרוב? לא, מכמה סיבות שהעלנו כמה וכמה פעמים. האם יש סיכוי שהם יצליחו? חוששני שכן.

נ"ב - נציג ב"פ בפורום מיותר כי הוא\היא\הם מפעילים שיטות שלא מתאימות לפורום הספציפי הזה. אני בטוח שבפורום FXP הם מצליחים יותר. הגישה שלהם שגויה לחלוטין והם עושים יותר נזק מתועלת, מסכים לגמרי. מהיכרות שטחית עם העוסקים במלאכה אני גם מבין למה זה קורה.

“.You will never reach your destination if you stop and throw stones at every dog that barks"

Winston S. Churchill -

פורסם

תזכיר לנו רק מדוע לא רכשת בעצמך בזול את כי"ל או את צים .

רוב מה שכתבת נכון.

המשפט הזה לא לעניין...

מחפש קבריו לא יקרה שתנייד 2+2.

• תוכן חדש...