Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4637 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

שלום לכולם.

לאחרונה תהיתי לי, מה קורה בזמן שהרכב עומד?

הרי אין קלאצ' שיפריד בין המנוע לגיר. כיצד זה שכאשר לוחצים על הבלם הרכב עומד ואילו כשעוזבים אותו יש מספיק מומנט כדי שהרכת יתחיל "להתגלגל"?

אני מכיר את מבנה הממיר מומנט (אימפלר, טורבינה, סטטור וקלאצ') ואת מבנה הגיר ועדיין לא הצלחתי להבין כיצד זורם השמן במערכת כשהמנוע בסרק, הבלמים נעולים והרכב עומד.

תודה לעונים

• תגובות 51
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

אם אתה יודע שיש ממיר מומנט ואת צורת פעולתו, אזי אתה יכול להבין לבד את התשובה: כאשר המנוע פועל בסיבובי סרק, תנועת השמן בממיר חלשה ולא יוצרת מומנט מספיק כדי להתגבר על כוח הבלימה (או, אם הרכב בעליה, על השיפוע).

כאשר מאיצים במנוע, עולה העצמה של תנועת השמן ולבסוף גורמת למניפה בצד של תיבת ההילוכים להסתובב...

דב

רנו 9 83, רנו 11 87 (5 ש'!), רנו 19 95 (5 ש'!), מגאן 2001 (5 ש'!), סניק 2007 ועכשיו סיטרואן C4 2007.

פורסם

גם אם תתן פול גז, ותלחץ על הבלם - המומנט של המנוע לא יתגבר על כוח הבלימה והרכב לא יסע.

כשהמנוע פועל בסיבובי סרק ולא לוחצים על הבלם, רכב עם גיר אוטומטי עדיין מתקדם קדימה במהירות נמוכה, כלומר ממיר המומנט עדיין מעביר תנועה לגלגלים.

אבל המומנט קטן ולחיצה קלה כל הבלם מתגבלת עליו ללא קושי.

פורסם

אוקי.. עכשיו תחשבו לעומק. המנוע מסתובב ולא עוצר- משמע מעביר תנועה (אנרגיה) לאימפלר ומשם לטורבינה.

הגלגלים מבחינתם לא מסתובבים כיוון שהבלם לחוץ מה שאומר שהגיר כולו בעמידה.

אז איפה "נבלעת" האנרגיה? משהו אמור לספוג את התנועה שעוברת מהאימפלר?

פורסם

אז איפה "נבלעת" האנרגיה? משהו אמור לספוג את התנועה שעוברת מהאימפלר?

שים לב שלתיבה אוטומטית יש שני צינורות שמן שמוליכים לרדיאטור הראשי, שבתוכו יש מחליף חום שמעביר את החום לנוזל הקירור, שאח"כ פולט אותו לאוויר. לתיבה ידנית אין דבר כזה כי אין לה את איבוד האנרגיה הזה.

דני

פורסם

בצורה הפשוטה ביותר- האנרגיה הקינטית שמעביר המנוע לכניסת הגיר איננה יכולה לצאת כאנרגיה קינטית לגלגלים ולכן היא הופכת לחום מבוזבז.

פורסם

קצת לא מסתדר.

אם נחשב בראייה של אנרגיה:

נניח שבסרק של 800 סל"ד המנוע מפיק כ 30 כ"ס שהם כ 22 קילואט.

נניח ש 100% מההספק הזה הופך לחום ו 50% ממנו הולך לשמן (50% "בורח" לסביבה, זה יותר מסביר ואף מוגזם).

ונניח שהשמן ממש קר - 20°c ומתחמם ל 150°c ויש כ 4 קילו שמן, אז דרושים 2600 קילוג'אול. מה שאומר שתוך 118 שניות של עמידה השמן רותח, וזה אחרי שהזנחנו המון משתנים כמו חיכוך ואיבוד חום לסביבה. אם נהיה סלחנים מאוד, אפשר להגיד שאחרי חמש דקות של עמידה השמן רותח עד כדי איבוד שימוש.

מה קורה כשהשמן כבר חם מנסיעה ורותח הרבה יותר מהר. מה קורה בעמידה של יותר מ 5 דקות?

בקיצור, לא נראה לי הגיוני שכל האנרגיה מהמנוע עוברת לחימום השמן.

פורסם

מנוע בסרק לא מפיק 30 כ"ס, אלא הרבה הרבה פחות.

30 כ"ס מביאים רכב ממוצע למהירות 100 קמ"ש.

מעבר לזה לא התעמקתי בחישוב, מה שכתבו אנשים כאן נכון מאוד וככה זה עובד במציאות, גם אם קשה לך להאמין.

לחיזוק הנאמר אוסיף שאם תעמוד במקום עם גז לחוץ מעט ורגל על הבלם, תוך מספר דקות שמן הגיר יגיע לטמפרטורה כזו שתגרום להרס הגיר.

פורסם
קצת לא מסתדר.

אם נחשב בראייה של אנרגיה:

נניח שבסרק של 800 סל"ד המנוע מפיק כ 30 כ"ס שהם כ 22 קילואט.

נניח ש 100% מההספק הזה הופך לחום ו 50% ממנו הולך לשמן (50% "בורח" לסביבה, זה יותר מסביר ואף מוגזם).

ונניח שהשמן ממש קר - 20°c ומתחמם ל 150°c ויש כ 4 קילו שמן, אז דרושים 2600 קילוג'אול. מה שאומר שתוך 118 שניות של עמידה השמן רותח, וזה אחרי שהזנחנו המון משתנים כמו חיכוך ואיבוד חום לסביבה. אם נהיה סלחנים מאוד, אפשר להגיד שאחרי חמש דקות של עמידה השמן רותח עד כדי איבוד שימוש.

מה קורה כשהשמן כבר חם מנסיעה ורותח הרבה יותר מהר. מה קורה בעמידה של יותר מ 5 דקות?

בקיצור, לא נראה לי הגיוני שכל האנרגיה מהמנוע עוברת לחימום השמן.

למה לא נראה לך?

לדעתי אתה לא יודע כל כך מה הולך בתוך הממיר מומנט, תקרא שוב\תראה אנימציות ביוטיוב.

זה דומה לקלאץ' בידני, תחזיק איתו את הרכב קבוע בזינוק בעליה במקום לתת ברקס, והקלאץ' מתחמם ונשחק סתם. (הכוונה למשל יש רמזור של 3 דקות, ואתה מחזיק את הרכב על חצי קלאץ' לאורך הזמן הזה.

או מקרה יותר ברור, להאיץ ולא לשחרר את הקלאץ' לגמריי.

תכניס לחישוב שלך את הקולר גיר.

דבר שני עד כמה שאני יודע, האצה היא הגורם היחידי לשחיקה (בשימוש סביר) ועד לנעילה מוחלטת של הממיר מומנט.

בפועל, נניח והחישוב שלך נכון, אתה לא תגיע בחיים ל5 דקות וגם לא לדקה, שבהם השחיקה לגיר היא מקסימאלית. (בעמידה אין כמעט שחיקה!, מה גם שבעמידה המנוע בקושי מייצר כוח, כ"ס ומומנט הם לא ליניארים במנוע בעירה).

שאלונת כדי ליהיות בטוח:

ברכב שלי, הוא בן 18, גיר אוטומט טפו טפו טפו בלי בעיות.

רוב הרמזורים שאני עומד בהם, אני כבר לא מחזיק ברקס (הגיר מחזיק את הרכב במקום), זה לא שוחק כלום נכון?

(הבנתי מה שדובר פה ואני יודע את אופן הפעולה של ממיר המומנט, ולפי מה שאני מבין, הברקס לא עושה עוד פעולה בגיר חוץ מלבלום את הגלגלים).

חייב לציין שכאשר המנוע בטמפ' עבודה והסלד יציב, הרכב במישור לא מאיץ חזק בסרק, ביחס להרבה רכבים אחרים שנהגתי בהם (חדשים יותר), וזה גורם, כשיש קצת שיפוע הרכב עומד במקום, ושיש שיפוע די גדול, הרכב מדרדר אחורה.

פורסם

אשמח אם מישהו יפנה אותי למידע בנושא כיוון שלא מצאתי (כל מה שיש ביוטיוב\גוגל זה הסברים כלליים על איך עובד הממיר, בלי התייחסות למצב עמידה)

פורסם
אשמח אם מישהו יפנה אותי למידע בנושא כיוון שלא מצאתי (כל מה שיש ביוטיוב\גוגל זה הסברים כלליים על איך עובד הממיר, בלי התייחסות למצב עמידה)

איזה מידע אתה רוצה? כבר הסבירו לך בדיוק איך זה עובד. אתה רוצה לשמוע את אותו הדבר ממקום אחר? אתה רוצה לשמוע שחיייזרים ירוקים ממאדים מוציאים את החום מהמערכת?

למה בעצם אתה לא רוצה לקבל את ההסברים הפשוטים, הברורים והנכונים שנתנו לך? האם פתחת מכסה מנוע של מכונית אוטומטית ובחנת את צינורות השמן שמוליכים לרדיאטור? האם בדקת את מבנה תיבת ההילוכים האוטומטית וגילית שיש לה משאבת שמן?

בקיצור - אם יש לך שאלה אמיתית אני בטוח שתקבל תשובה, אבל מה בדיוק השאלה שלך?

דני

פורסם

זה שלא נראה לך הגיוני זה כי אתה לא מבין בפיזיקה בסיסית. המספרים שזרקת כלל לא רלוונטיים. אתה צריך להבין עיקרון מאד פשוט- אנרגיה לעולם אינה הולכת לאיבוד אלא משנה צורות.

בכל מצב שהרכב עומד משמע שאין אינרגיה קינטית שיוצאת מהגיר. מאחר והגיר לא יודע להפיק שום אנרגיות אחרות פרט לאנרגיה קינטית ולחום. הוא לא יכול להפיק חשמל, לא אור ולא כל אנרגיה אחרת.

מכאן אתה יכול להסיק שאם אפס אנרגיה יצאה כאנרגיה קינטית 100% הפך לחום. לאן החום הזה הלך- זו כבר שאלה אחרת. חלקו עבר פאסיבית דרך גוף הגיר לחלקי הרכב האחרים וקרן החוצה לסביבה, חלקו עשה החלפת חום עם האוויר בסביבה דרך הקולר גיר (=מחליף חום), חלקו גרם לדפורמציות מיקרוניות בחלקי הרכב, חלקו גרם לשינויים כימיים בשמן וכו' וכו'.

פורסם
זה שלא נראה לך הגיוני זה כי אתה לא מבין בפיזיקה בסיסית. המספרים שזרקת כלל לא רלוונטיים. אתה צריך להבין עיקרון מאד פשוט- אנרגיה לעולם אינה הולכת לאיבוד אלא משנה צורות.

אהבתי :-D

אתה משתמש בטיעון המקורי שלי (שאנרגיה מהמנוע לא "נעלמת") כדי להסביר לי שאני לא מבין פיזיקה בסיסית.. יפה.

דרך אגב, אתה לא ה"מוּהנדס" היחיד פה :wink:

מצאתי מאמר מעניין וחכם הרבה יותר מהשירשור הזה. (לא תקבלו קישור כיוון שאני לא יכול לפרסם קישורים).

אז ביררתי שוב, אכן הרבה מהאנרגיה הופכת לחום ולכן דרוש לקרר את השמן. אבל חלק גדול עוד מהאנרגיה הופך לתנועה של השמן במערכת, קרי, אנרגיה קינטית. זאת הפיסת אנרגיה שהייתה חסרה לי.

תודה לכל המבינים ב"פיזיקה בסיסית" שירדו לסוף דעתי ופתרו לי את החידה.

• תוכן חדש...