Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 7554 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

שלום חברי פורום יקרים !

ביליתי את היממה האחרונה בקריאה בפורום הזה, ונהנתי מאוד. אני נהג חדש, וממש ירוק בכל הנוגע לרכבים ותחזוקתם, אך מקווה ללמוד ואולי בבוא היום לעזור ולתרום גם אני לשואלי השאלות פה.

חבר הדליק בי את תופעת ה "גירוד בידיים" לפני מספר ימים, בכך שהציע: "אתה יודע מוטי, אתה יכול להתקין שעון סל"ד בפיאט שלך, זה לא אמור להיות עסק יקר"... אני, בתור בנאדם שכ"כ אוהב להתעסק עם כל דבר שידיי נוגעות בו, ישר התחלתי לבשל בראשי רעיונות איך לעשות זאת.

במחשבה ראשונית, שיערתי שמותקן חיישן על הציר שמסתובב במנוע (crankshaft ?), ששולח אותות למעגל אלקטרוני כלשהו ששולט על השעון. מחיפוש שערכתי פה, הבנתי שלא ממש כך הדבר וישנן 2 אפשרויות: שימוש בתנועה הסיבובית ליצירת זרם + מעין ולטומטר שיודע לתרגם את הזרם לסל"ד, או חיבור למפלג וחישוב הסל"ד לפי תדירות ההצתה במנוע.

עכשיו, האוטו במקרה הנ"K הוא פשוט במיוחד - פיאט אונו 45, משנת 92 (או שזה 91?) - מכאן אפשר להסיק בקלות שאין שום שליטה ממוחשבת על המנוע, אין הזרקת דלק, שום דבר טכנולוגי ובעצם אין ממש אלקטרוניקה בכל העסק, אז מה שאני רוצה להתקין צריך להיות מערכת שלמה, אני משער ?

השאלה שלי היא כזו - האם ברכב הזה ניתן להתבסס על פולסי ההצתה כדי להתקין שעון סל"ד ? אם כן, מעניין אותי איך זה עובד, תיאורטית ? אם אנינני טועה במנוע במכונית הזו ישנם 4 צילינדרים, והם מוצתים לסירוגין (עד כמה שאני יכול להבין מהידע המאוד מאוד בסיסי שלי בפעולת המנוע) - האם כל הצתה, כלומר כל סבב של 4 פעימות (שאיבה, דחיסה, הצתה ופליטה) יוצר סיבוב אחד של המנוע ? משמע כל הצתה היא סיבוב אחד ותיספר ככה ע"י השעון (בהנחה שיש לנו שעון עם מעגל מוכן)

אחרי שנבהיר את הנקודה הזו, ונניח שאני יודע איך "סופרים" את סיבובי המנוע, כעת יש לי צורך במעגל שיודע לספור סל"ד. אז ידוע לי שיש שעונים מוכנים, שמיועדים מראש למנועים של 4\6\8 צילינדרים, חלקם אפילו באים עם הנורה שאומרת מתי להעביר הילוך (כאילו שהזעקות הנואשות של המנוע לא עושות את זה גם ככה :lol: ) וכל מה שצריך זה רק לחבר מספר חוטים... ידוע לי גם שאפשר לבנות את זה לבד, בעזרת רכיבים אלקטרוניים - אפשר אפילו אחד דיגיטלי.

אני אישית, אם אצא לבצע את הפרויקט המדובר, מעדיף דווקא שעון רגיל עם מחוג ולא צג דיגיטלי, למרות שאני לא נעול ומוכן לשמוע יתרונות וחסרונות של השיטות. השאלה היא האם ניתן לבנות באופן עצמאי שעון כזה, ושיתאים לרכב המדובר ? האם זה בכלל משתלם, או שעדיף לי להוציא ת ה 100-200 ש"ח האלה, לקנות שעון עם ספרון הוראות ולהשאיר את התאווה להתעסקות למקרה אחר ?

אשמח מאוד לקרוא את תשובותיכם ולהשכיל בנוגע לביצוע המעשי וגם איך זה עובד בתיאוריה. כמובן, שאם אחליט להוציא את זה לפועל צפו למדריך מפורט עם תמונות של כל השלבים לאחר הביצוע ! :-)

ושאלה אחרונה קטנטנה - האם התקנת רכיב כזה ברכב, כשהוא לא נמצא בו במקור, זה חוקי ? אין לי שום כוונה לעבור על החוק ואני מעוניין בפרויקט הזה רק מתוך סקרנות...

בתודה ענקית מראש, ובאיחולי צום קל וגמר חתימה טובה לכולנו, מוטי.

Chevrolet Sonic RS 2014, 1.4T

פורסם

הכי נוח לך זה להתחבר להדק השלילי של סליל ההצתה. כל בוכנה מקבלת ניצוץ פעם בשני סיבובי מנוע, ויש לך ארבע בוכנות אז אתה מקבל שני פולסים (מדובר בפולסים של בין 0 ל12 וולט, אבל מדובר בפולסים לא נקיים, עם ספייקים, בגלל ההשראות בסליל ההצתה, אז צריך לשים לב לזה כשבונים מעגל) בכל סיבוב מנוע. אם המנוע עובד ב3000 סל"ד אז יש לך 6000 פולסים בדקה, 100 בשניה.

כמו שכתבת, ניתן באמת לבנות לבד מעגל דיגיטלי, עם COUNTER שסופר את הפולסים, ויש לו זמנן 555 שבכל זמן נתון (מעגל של קבל ופוטנציומטר שאיתו אתה מכייל את המד) מאפס את הCOUNTER ושולח את הערך של המונה לצג דיגיטלי בן שתי ספרות. אם אתה מתמצא קצת בתחום, ואוהב את זה, אז יעלה לך כמה עשרות שקלים לבנות כזה, וקח בחשבון שאתה עלול לטעות בתכנון, או בבניה, אלא אם כן השתמשת בסכימה מוכנה.

ניתן להמיר את הערך הדיגיטלי לערך אנלוגי עם D/A ומגבר, ולהעביר את זה לשעון שבמקור תוכנן להיות שעון אחר שעובד על מתח אנלוגי, כגון שעון דלק, לחץ שמן, טמפ' או דלק, ורק להחליף לו את הסקלה.

אפשר גם לוותר על המעגל הדיגיטלי ולבנות איזו CHARGE PUMP שתטען קבל ע"פ התדירות של הפולסים, להוציא את ערך הקבל הזה דרך מגבר לשעון אנלוגי, אבל אני מעריך שתידרש כאן לקצת ניסוי וטעיה בכיול של העסק.

ואחרי הכול, ולמרות ההנאה הנלווית למשחקים המשעשעים האלה, אם אתה מחפש את מה שמשתלם, אז משתלם יותר לקנות שעון מוכן. זה לא יקר, זה מכויל היטב, וזה הרבה יותר נוח להביט בשעון אנלוגי מאשר במד דיגיטלי.

פורסם

ממליץ להשתמש בשעון מוכן אם אתה רוצה ללכת על שעון אנלוגי (הרבה יותר טוב. שעון דיגיטלי יטמטם לך את העיניים בשינוי רציף ומעצבן). הזמן וההשקעה לא מצדיקים את המאמץ לדעתי. מס. הפולסים מהקויל הוא זה שמהווה את ה-REFERENCE למדידה.

אם חשקה נפשך בשעון דיגיטלי בכ"ז , יש קיטים מוכנים כאלה בכל חנות אלק' ברח' הר ציון בת"א.

מבחינת החוק - ברמה העקרונית הדבר אסור , כמו כל שינוי אחר ברכב , אך מעולם לא שמעתי על מישהו ש"הסתבך" בגלל שעון סל"ד.

פורסם

אוקי, גם אני ציינתי שאני מעדיף שעון אנלוגי, עם מחוג והכל, בדיוק מהסיבה שזה נוח יותר לקריאה.

אז איך שהבנתי, בעצם לסיבוב אחת של המנוע יש 2 הצתות ? מישהו יכול להסביר קצת יותר בפרוט איך זה עובד, האם במנוע 4 בוכנות בעצם יש עבודה של זוגות של בוכנות לסירוגין ? והאם זה אומר שסבב אחד של בוכנה שווה לחצי סיבוב של המנוע ?

מבחינת החוק - ברמה העקרונית הדבר אסור , כמו כל שינוי אחר ברכב , אך מעולם לא שמעתי על מישהו ש"הסתבך" בגלל שעון סל"ד.

אני לא רוצה לסכן את עצמי בלהסתבך, הדרך היחידה שאני חושב עליה היא להעביר את החוטים שצריך מהמנוע אל האזור שבו יותקן המכישר ולעשות קונקטורים כאלה, שיהיה אפשר להסיר את השעון לפני שהאוטו עובר טסט, או אם רואים שוטר באופק. בקיצור לעשות אותו removable... לא נראה קשה במיוחד בהנחה שמדובר בכ 4-5 חוטים.. מה דעתכם על הרעיון ?

Chevrolet Sonic RS 2014, 1.4T

• תוכן חדש...