Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

נעילת גלגלים - למה זה טוב?

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 6159 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

• תגובות 54
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

ככה עובדת מערכת הבלימה.

הקאליפר (או תוף) יכול לעצור לחלוטין את הגלגל.

בבלימה מבוקרת - הנהג לא מפעיל כח מקסימלי על הבלמים - ומאט את הרכב עד לעצירה.

בבלימת חרום הנהג לוחץ בעוצמה על הבלמים - והגלגלים ננעלים. בדיוק זו הסיבה שהומצאה מערכת ה-ABS.

:multi: רז .

205GTI סטנדרטית (תלוי מה הסטנדרטים שלך...).

נמכרה.

טיול נהיגה

בפורשה קאררה 4 GTS.

המרצדס שלי

נמכרה.

טיול נהיגה ביגואר F-TYPE V8 5.0

פורסם
א) ABS ובלמי דיסק על 4 גלגלים עזרו לי להשיג מרחק בלימה קצר.

ב) לניסאן לא היה לא את זה ולא את זה, ובנוסף הוא גם לא שמר מרחק, ורק באורח פלא נמנע מלקנות לי קסנטיה חדשה.

א. אם הכביש היה יבש, התרומה של ה-ABS למרחק הבלימה שלך היא מזערית. בלמי הדיסק עזרו כמובן, אבל לצורך העניין גם אם היו לך רק בלמי תוף יכול להיות שמרחק הבלימה היה זהה.

ב. אז מה? זו עדיין לא דוגמה למצב בו העדר ABS גרם לתאונה, או לא הציל מתאונה.

כוונת המשורר היא למה קיימת אפשרות לנעול גלגלים ברכב ללא ABS?

אה, זה פשוט מאוד - כי בעת תכנון מערכת הבלימה הפשוטה לא ניתן לתכנן מערכת שמאפשרת לנהג להגיע רק עד למצב של כמעט נעילת גלגלים, כי אי אפשר להתחשב בכל מאפייני הנהיגה והכביש. מערכת בלימה תקינה צריכה להיות כזו שתאפשר הגעה למצב של נעילת גלגלים - כלומר בלימה במקסימום היכולת של הצמיגים. אם היא עושה את זה - זה כבר עניין של הנהג באם הוא מסוגל להמנע ממצב של נעילה (בהנחה ואין לו ABS, כמובן).

רוני

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

נא לא לבקש ממני גישה לאוף טופיק

פורסם

היתרון של ABS בבלימה, כמו שאני מבין, היא בהשארת כושר ההיגוי תחת בלימה אשר מן הסתם אובד מיד עם נעילת הגלגלים הקדמיים כאשר אין ABS.

לא ברור לי מה היתרון של ABS בבלימה בקו ישר ללא צורך בהגוי. הABS, בבסיסו, עושה בעצם מה שעשינו לפני קיומו, "מפמפם" את דוושת הבלם. פמפום כזה, יעיל ככל שיהיה, מייצר בעצם פרק זמן בו אין חיכוך מקסימלי בין הרפידה לדיסק ואמור למעשה להאריך את מרחק הבלימה בקו ישר יחסית ללחיצה בריאה על דוושת הבלם שתייצר חיכוך מקסימלי בין הצמיג לכביש ותייצר את מרחק הבלימה הקצר ביותר האפשרי.

לפי ההגיון הזה, המערכת האופטימלית תהיה כזו בה הABS יופעל רק עם סיבוב ההגה כדי לאפשר הגוי, אך לא תופעל כאשר הבלימה היא בקו ישר.

פורסם

זה לא מדוייק, מפני שמערכת ABS מועילה גם בבלימה בקו ישר - אם הכביש אינו אחיד, או אם צד אחד של הרכב על הכביש והצד השני על השוליים (כלומר אחיזה שונה בשני הצדדים).

נכון שבכביש ישר ואחיד אין תועלת רבה במערכת ABS. השאלה היא כמובן אם אתה יודע מראש איך יראה הכביש בפעם הבאה שתרצה לבלום בלימת חירום...

דני

פורסם

בבלימה בכביש יבש כמעט ואין הבדל בין רכב עם ABS לבין רכב ללא.

לא פעם גם נתקלתי ברכבים ללא ABS שבלמו על יבש קצר יותר.

היתרון המשמעותי מגיע על כביש רטוב (אני מתיחס לבחור ששאל למה הABS טוב בקו ישר).

על כביש רטוב, רצוי וכדאי (כדי שהבלימה תהיה אפקטיבית ככל שניתן), שהגלגלים יהיו בתנועה, בעיקר בשביל לאפשר לחריצים שעל הצמיג לנקז את המים מחוץ לשטח הסוליה, ובכך לאפשר ליותר שטח מגע של הסוליה לבוא במגע עם הכביש ולא להכנס למצב של "ציפה".

וזה בדיוק מה שהABS עושה. לכן (בין היתר) הABS עוזר לנו גם בבלימה בקו ישר.

עודד.

RACING! Because football, baseball, bowling & golf only require ONE BALL!!

פורסם
ABS היא מערכת למניעת נעילת גלגלים. ANTI LOCK BRAKE SYSTEM.

כשהגלגלים הקדמיים ננעלים - אובד ההיגוי.

נניח ומולכם מכשול במרחק 50 מ'. זיהיתם אותו, אבל אתם במהירות שבה מרחק הבלימה הוא 60 מ'.

עם ABS - למרות שמרחק הבלימה גדול - עדיין תוכלו להתמחק / לעקוף את המכשול בזמן הבלימה, בזכות מערכת ההיגוי.

ללא ABS - אם תבלמו - תפגעו במכשול. במקרה כזה, מומלץ לבלום לסרוגין, כדי להחזיר לפחות שליטה חלקית בהיגוי.

לדני - רעש החריקה נוצר עקב החיכוך בין הצמיג לכביש.

כשהרכב במהירות של 50 קמ"ש - והגלגל ננעל (ללא ABS) - נשמעת חריקה, וישנם סימני בלימה - שאריות צמיג שנשרף בגלל החום שנוצר בחיכוך עם הכביש.

כשהרכב במהירות של 50 קמ"ש - והגלגל לא ננעל (עם ABS) בכל זאת הגלגל כמעט ונעצר - גם אז תשמע חריקה, וגם אז יהיו סימני בלימה.

יוסיסופר - עשית סלט.

הבלימה נעשית בין הצמיג לכביש. כדי לעצור את הגלגל (שעליו מותקן צמיג) נוצר חיכוך בבלם עצמו (תוף או דיסק). מה שבסופו של דבר עוצר את הרכב הוא הפרש המהירות / האטה / בלימה בין הצמיג לכביש.

במערכת ABS נוצר מצב בו ישנו חיכוך בבלמים, ללא נעילה מוחלטת. אל תבלבל. כתבת דברים לא נכונים.

חיכוך בעצירת חרום בן הצמיג לכביש יגרום להחלקה ולמרחק בלימה ארוך.

נניח שעוצרים עצירת חרום בכביש רטוב הרי התוצאות ברורות,ולכן ההמלצה לשחרר מעט לחץ מן הדוושה על מנת להקטין את החיכוך עם הכביש.

אין ספק שיש משמעות לחיכוך בן בצמיג לכביש,אבל עד לרגע ההחלקה.

פורסם
חיכוך בעצירת חרום בן הצמיג לכביש יגרום להחלקה ולמרחק בלימה ארוך.

אם לא היה חיכוך בין הצמיג לכביש - הרכב לא היה מתחיל בנסיעה מלכתכילה (הגלגים היו מסתובבים במקום), ואם היה בנסיעה - הרכב לא היה עוצר מעולם. אתה מבלבל מושג פיזיקלי.

:multi: רז .

205GTI סטנדרטית (תלוי מה הסטנדרטים שלך...).

נמכרה.

טיול נהיגה

בפורשה קאררה 4 GTS.

המרצדס שלי

נמכרה.

טיול נהיגה ביגואר F-TYPE V8 5.0

פורסם

בסופו של דבר היה עוצר, יש כוחות נוספים שפועלים על הרכב בעודו בתנועה מלבד החיכוך (התנגדות דינאמית של האוויר, למשל).

ברגע שהגלגל ננעל שכבה דקה מאוד של גומי בצמיג נמסה מהחום של החיכוך עם הכביש וגורמת למקדם החיכוך של הצמיג והכביש לרדת. זה גורם למרחק הבלימה לגדול (מעבר לחוסר השליטה ברכב שכבר הוזכר כאן) ולכן רצוי לשמור על הגלגלים לא נעולים.

מחפש סוזוקי ג'ימני סטיישן 1,600 סמ"ק אוטומט

פורסם

בעיקרון, נעילת גלגלים היא כאשר הבלימה חזקה מספיק כדי לעצור את הגלגלים לגמרי, עוד לפני שהרכב עצר, ואז הם לא "נוסעים" אלא נגררים. ככה נגרמים כמה דברים: ראשית, הרכב מאריך את מרחק הבלימה. רצוי לציין שעל אספלט יבש ההארכה היא זניחה והמרחק למעשה קצר יותר מזה של רוב מערכות ה-ABS. בנוסף, נגרם נזק יחסי לצמיגים שנמרחים על הדרך (סימני בלימה, חראקה). ישנה גם תחושה שההגה מתקשח ואז נהיה רך, כי כאשר הגלגלים נעולים ההיגוי למעשה נאבד לחלוטין, והרכב ממשיך באותו קו. בשביל היגוי, מרפים מעט כדי לשחרר את הגלגלים. החראקה תחלש, ובמקומה אפשר לשמוע יללה חלשה מהברקסים, והתחושה בהגה חוזרת. מומלץ קודם לסובב מעט הגה, להרפות עד שמרגישים שהרכב תופס את כיוון ההפניה, ואז להפנות כמה שצריך.

בגלל שבלימה בשיטות מתקדמות, שמטרתן למנוע או לצמצם את הנעילה, הן מורכבות למצב חירום, עדיף לבלום בכל העוצמה. בנוגע ל"איבוד שליטה", לא קורה. תחשוב על ארבעה חתיכות גומי, שלחוצות על הכביש במשקל של טון, ושנדחפות קדימה על ידי כוח התמדה אדיר, לאן הם ילכו אם לא ישר? נכון, בתנאי דרך לא שווים (צד אחד נמוך יותר או חלק יותר) הרכב יכול מעט לסטות, אך גם במקרה הנדיר מאוד של סחרור מושלם, הרכב עדיין שומר על נתיב נסיעה קדימה באופן מפליא. הבעיה היחידה היא בנעילת הגלגלים בתוך סיבוב, אז גוף הרכב מסתובב עם הפניה, אך באותו זמן מחליק בקו ישר ממנה והלאה (תת היגוי), ולכן רצוי לא לנעול גלגלים בפניה.

אמנם יש לי ידע על נעילת גלגלים, אך אני מוסיף כמה שאלות משלי:

א. האם זה נכון שבבלימת חירום ללא ABS ככשני גלגלים על השול, הרכב אמנם נשאר יחסית יציב? (ככה אומרים במסלולים, אבל במאמר ישן של ראם סמואל כתוב "לא לנעול גלגלים")

ב. האם באמת צריך לחשוש עד כדי כך מנעילת הגלגלים (כל הארבעה) בסיבוב? (אני חושש שמרוב פחד מנעילת הגלגלים בבלימה בסיבוב אני עלול לבלום חלש מידי.)

פורסם

במערכות ABS מודרניות מהעשור האחרון, מרחק הבלימה גם על כביש יבש תהיה קצרה יותר מאשר נעילת גלגלים.

בשום מצב לא מומלץ להגיע לנעילת גלגלים בבלימת חרום, אולי רק בנסיעה בשטח לא סלול, שם למערכת ABS יש חסרון מאוד ברור ולנעילת גלגלים יכול להיות יתרון.

פורסם

אמנם יש לי ידע על נעילת גלגלים, אך אני מוסיף כמה שאלות משלי:

א. האם זה נכון שבבלימת חירום ללא ABS ככשני גלגלים על השול, הרכב אמנם נשאר יחסית יציב? (ככה אומרים במסלולים, אבל במאמר ישן של ראם סמואל כתוב "לא לנעול גלגלים")

ב. האם באמת צריך לחשוש עד כדי כך מנעילת הגלגלים (כל הארבעה) בסיבוב? (אני חושש שמרוב פחד מנעילת הגלגלים בבלימה בסיבוב אני עלול לבלום חלש מידי.)

בבלימת חירום כששני גלגלים נמצאים על השול ושני גלגלים על הכביש אפשר לבלום בלימת חירום, הרכב עלול (לא בכל המקרים) לסטות טיפה, (אך כיוון הנסיעה נשמר).

מה שכן אם הנהג בולם בלימה פרוגרסיבית (כמו 90% מהנהגים), יתכן מצב שבו שני הגלגלים שעל השול ינעלו לפני הגלגלים שעל הכביש ואז הרכב יכנס לסחרור.

אך אם הנהג יבלום בכל הכח וינעל את 4 הגלגלים באותו הזמן ב95% מהמקרים הרכב ימשיך בקו ישר!!

לי זכורות פעמים בודדות שבהן הרכב סטה קצת מהכיוון המקורי.

( אני מדבר מנסיון של 6 שנות הדרכה במסלולים. חוויתי את זה, עשיתי את זה, ראיתי את זה! לא המצאתי עכשיו תאוריות)

לשאלתך השנייה,

כן אתה צריך לחשוש מנעילת גלגלים בסיבוב. בעיקר אם המהירות יחסית גבוהה והכביש רטוב!

ברגע שתנעל, הרכב ימשיך בקו ישר ממקום הנעילה לכיוון חוץ הסיבוב.

האינסטינקט שלך יהיה להסתכל לגדר ההפרדה/נתיב נגדי ולסובב את ההגה עוד (מה שיביא לאחיזה פחותה משמעותית, כי אתה מניח את דופן הצמיג אל מול הכביש ולא את הסוליה).

ממליץ בחום לעבור קורס נהיגה ולהתנסות בזה בעצמך עם הרכב שלך!

כמובן שצמיגים טובים עם לחץ אויר תקין יפחיתו במידה מסויימת את הסיכוי לנעילה.

דניאל: כתבת שבשום מצב לא מומלץ להגיע לנעילה במצב חירום.

טעות בידך, מומלץ ואף רצוי להגיע לנעילה במצב חירום, מכיוון שזו היא הבלימה הטובה והיעילה ביותר לנהג הסטנדרטי!

נהג מיומן יוכל לבלום על סף הנעילה כי הוא התאמן על זה!

נהג סטנדרטי(אם ילמד תוך כדי התכתבות בפורום) ברוב המקרים יבלום ב60% מעוצמת הבלימה, שבמקרה כזה הבלימה אפקטיבית פחות מנעילה בצורה משמעותית!

גם נהג מיומן במקרים מסויימים נועל גלגלים. שים לב לנהגי פורמולה וWTCC, מידי פעם רואים שם נעילות למרות שהם נהגים מאוד מיומנים.

בלימה על סף הנעילה מתבצעת בצורה הטובה ביותר, כאשר היא מגיעה מתוך תכנון נכון וצפיה.

אבל מה לעשות, לפעמים דברים מפתיעים אותנו בכל זאת..

עודד.

פורסם

נעילת גלגלים זה דבר שלילי בנסיעת כביש תרבותית ואני עומד אחרי דעתי וזו גם דעת מהנדסי Chassis ששוחתי עמם בנושא בהזדמנויות שונות, הרי זה בדיוק למה יש כסטנדרט ABS ברכבים כבר יותר מעשור, ובשום מצב של בלימה המערכת לא מאפשרת נעילת גלגלים מלאה ותכנונית זה היה ניתן לביצוע אם היה מתגלה כרצוי ושימושי.

עכשיו ברכב ללא ABS זה הרע המיעוטו, הנהג הלא מיומן אין לו אלא ברירה מאשר לנעול גלגלים בשעת מצוקה, יש מצבים שזה בדיוק הבלימה שהוא נחוץ לה אך יהיו מצבים שזה בדיוק מה שלא נחוץ לו ותאונה או פגיעה תתרחש.

על נהיגת מירוצים וראלי אני לא מתייחס כי אני מבין בזה בדיוק כמו בישול איטלקי.

פורסם

"עכשיו ברכב ללא ABS זה הרע המיעוטו, הנהג הלא מיומן אין לו אלא ברירה מאשר לנעול גלגלים בשעת מצוקה, יש מצבים שזה בדיוק הבלימה שהוא נחוץ לה אך יהיו מצבים שזה בדיוק מה שלא נחוץ לו ותאונה או פגיעה תתרחש"

מסכים איתך!

לכן מאוד מומלץ לעבור קורס נהיגה כדי לדעת מתי ואיך לבלום.

כתבת שנעילת גלגלים זה דבר שלילי בנסיעת כביש תרבותית. הסבר בבקשה..

עודד.

פורסם

עודד -

2 תיקונים לדברים שכתבת:

1. בבלימת חירום על דו-משטח (למשל 2 גלגלים על השול) ברכב ללא ABS, סיחרור הרכב תלוי במהירות, אשר מתבטאת באנרגיה הקיימת ברכב. עד לאיזור ה-60-70 קמ"ש (תלוי ברכב, בצמיגים, במתלים וכו'), הרכב ישאר ישר יחסית. במהירויות של כ-80 קמ"ש ומעלה הרכב כן ישאף להסתחרר. אני משער שאת הניסויים והדרכות ביצעת במהירות נמוכה יותר ולכן הדברים נכונים למצב זה. אבל במהירויות גבוהות יותר זה פשוט לא כך.

2. כשאתה אומר שלנהג הסטנדרטי עדיף לנעול גלגלים, אתה צריך להגדיר מיהו הנהג הסטנדרטי. לטעמי זהו הנהג שלא עשה קורס נהיגה מתקדמת ורוצה תשובה של - לנעול או לא לנעול גלגלים.

כל נהג שעובר קורס נהיגה מתקדמת צריך לצאת מהקורס עם התובנה שבלימה דגרסיבית עדיפה על נעילה בכל מצב (למעט בעפר) ועם היכולת לבצע את זה בצורה טובה ומעלה. בלימה דגרסיבית נכונה תנצח בלימת נעילה מבחינת מרחק הבלימה על כל סוג משטח (שוב למעט עפר).

דני G.

• תוכן חדש...