Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

מכונית אוטונומית

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 3346 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם
מהמעט שקראתי גם ממים בתחום מדברים על עשרות שנים עד ליצירת רכב אוטונומי מלא.

לא מצליח להבין איך אתה אומר את זה. הפרויקט של גוגל, למשל, התחיל ב-2009 וכיום המכוניות שלה יכולות לנסוע עצמאית במגוון רחב של תנאים. עוד עשרות שנים? זה מאוד מאוד פסימי.

מה שמטריד הואת תקופת המעבר, שסביר שתהיה ממושכת בגלל הזמן שיקח ליצר מכוניות אוטונומיות בכמות מספקת להחלפת הרכב נהוג האדם. רכב אוטונומי לא יוכל ליצור קשר עין, לא יוכל לזהות רמזים עדינים בהתנהגות רכב אחר על הכביש. מה שהוא יוכל לעשות היטב הוא לתקשר עם רכב אוטונומי אחר. מצד שני, הנהגים האנושיים יצטרכו ללמוד להתמוד עם האלגוריתמים של הרכב האוטונומי, שסביר שיהיו שונים מאלה של הנהג האנושי. כל זה מקשה על האינטראקציה בין רכב אוטונוי לרכב נהוג בידי אדם.

תקופת המעבר לא בעייתית באמת כיוון שכל רכב אוטונומי על הכביש יהפוך את הכביש למקום בטוח יותר. וזכור - בתקופת המעבר לא יהיה מצב שבו אין נהג אנושי ליד ההגה, נהג שיכול לתפוס את השליטה בתוך שניה אם צריך. ובכל מקרה - האלגוריתמים של הרכב האוטונומי בהחלט כן יודעים "לתקשר" עם עצמים אחרים בסביבתם.

והטענה של איצי בר נכונה, אבל פו ומלכישוע פספסו אותה: האם רכב שאינו נותן עדיפות לנוסע בו במצב של תאונה בלתי נמנעת בכלל יזכה להמכר. כנראה שלרכב כזה אין כל תוחלת מסחרית. יותר קל למתכנתים.

מה זה "יזכה להמכר"? מתי שזה יהיה רלוונטי, כל חסם מצד הקונים הפוטנציאליים (או יותר נכון המשתמשים, כי כבר לא נהיה בעלים של הרכב) כבר יעלם. הם יראו את היתרונות העצומים של הרכב האוטונומי, ידעו שכמות התאונות בנסיעה ברכב כזה היא מזערית ביחס לנהיגה אנושית, ובכלל לא יחשבו על מצב היפותטי שבו הרכב האוטונומי שועט בפראות לעבר עשרות אנשים וסוטה ברגע האחרון לתוך קיר בטון במקום לפגוע בהם.

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

נא לא לבקש ממני גישה לאוף טופיק

• תגובות 94
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

והטענה של איצי בר נכונה, אבל פו ומלכישוע פספסו אותה: האם רכב שאינו נותן עדיפות לנוסע בו במצב של תאונה בלתי נמנעת בכלל יזכה להמכר. כנראה שלרכב כזה אין כל תוחלת מסחרית. יותר קל למתכנתים.

התשובה היא די פשוטה (וגם ניתנה פה, לפי דעתי, אין לי כח לחפש ציטוט מדויק. אתכם הסליחה): סטטיסטיקה.

אם רכב אוטונומי עושה פחות תאונות מנהג אנושי, מה זה משנה שבסיטואציה איזוטרית כזו או אחרת נהג אנושי עשוי להיות טוב יותר (לא בהכרח, רק עשוי)? הממוצע הוא מה שמעניין, לא מקרי קיצון. אני אישית מוכן בכל רגע נתון להפקיד את חיי בידי רכב שהוכח שהוא בטוח פי כמה מנהג אנושי, גם אם לא בכל המקרים, בטח ובטח אם רכב כזה חוסך לי עוד המון דברים לא נעימים.

אתה יכול לשאול את זה אחרת: למה אתה מוכן לטוס לאילת במקום לקחת אוטובוס? הרי בטיסה יש סיטואציות (נניח, נזילת דלק משמעותית, או שריפה) שאם יקרו הסיכוי שלך למות בהתרסקות אכזרית גבוה הרבה יותר מאשר באוטובוס. ועדיין, טיסה היא (כנראה, אין לי מספרים, אבל אני לא זוכר תאונות משמעותיות בטיסות מסחריות בארץ) בטוחה יותר ונוחה יותר מאוטובוס. אז מי שיכול בוחר בטיסה.

כנראה שיצטרכו למצוא לעצמם תעסוקה אחרת, כמו מפעילי מעליות שהוחלפו במעליות אוטומטיות, פועלי ייצור שהוחלפמהמעט שקראתי גם ממים בתחום מדברים על עשרות שנים עד ליצירת רכב אוטונומי מלא.

מה שמטריד הואת תקופת המעבר, שסביר שתהיה ממושכת בגלל הזמן שיקח ליצר מכוניות אוטונומיות בכמות מספקת להחלפת הרכב נהוג האדם. רכב אוטונומי לא יוכל ליצור קשר עין, לא יוכל לזהות רמזים עדינים בהתנהגות רכב אחר על הכביש. מה שהוא יוכל לעשות היטב הוא לתקשר עם רכב אוטונומי אחר. מצד שני, הנהגים האנושיים יצטרכו ללמוד להתמוד עם האלגוריתמים של הרכב האוטונומי, שסביר שיהיו שונים מאלה של הנהג האנושי. כל זה מקשה על האינטראקציה בין רכב אוטונוי לרכב נהוג בידי אדם.

ו ברובוטים, ופקידים שהוחלפו במערכות ERP מתקדמות.

דווקא היום יש מחסור עצום בנהגים מקצועיים בישראל, אז אם יתחילו לתקוף את הבעיה מכיוון אחר, זה לא יהיה בעיה גדולה מדי.

לגבי מוסכים - הם באותה מידה יוכלו לתת שירות למכוניות אוטונומיות, ולקומץ המשוגעים, שיתעקשו לנהוג לבד, גם אם יצטרכו לנהוג בחליפת מיגון מלאה, ולעשות ביטוח בעלות הזויה.

נכון.

מכיוון שעלתה השאלה למה לרגולטור לאפשר רכבים אוטונומיים, חשבתי שמן הראוי להעלות גם טיעוני נגד משמעותיים. אף פוליטיקאי לא רוצה למצוא 10,000 מפגינים שטוענים שהוא הפך אותם למובטלים. אבל השיקולים בעד משמעותיים יותר, לדעתי.

For I am a bear of very little brain, and long words bother me

לפני 25 דקות, m3x7r3m3 כתב:

אני מסכים איתך

פורסם

בפעם האני-לא-יודע-כמה, לא, הטכנולוגיה עדיין לא קיימת!

למה לא קיימת? כי אתה לא רואה את הרכבים האלו על הכביש? עד כמה זה מסובך לבנות מחשב שיודע לנווט לבד?

אפילו למובייל יש מערכת כזו. אז הטכנולוגיה קיימת. הרגולטור לא מעוניין בה. למה? הסברתי את עצמי ב"פעם האני לא יודע כמה".

פורסם (נערך)
רק רוצה לומר שאתה ממש טועה כאן. קשר עין כנראה שלא, אבל הדבר השני - בהחלט כן.

מי אמר שהוא לא יתן עדיפות? הוויכוח בכלל לא היה על מה הוא אמור לעשות בסיטואציה כזו, אלא על האם קיימת פה בכלל בעיה (״אתית״) בכך שהוא אמור לפעול באותה סיטואציה. או אם בכלל אתה יכול לבוא בדרישות אתיות למכונה, בזמן שאתה עצמך לא מסוגל לעשות את הבחירה באותה סיטואציה (או בכלל).

אין ויכוח. הטענה היא שהבעיה ה"אתית" אינה כזו, אלא עניין של מדיניות מסחרית. מי שירצה לקדם את הרכב האוטונומי יצטרך לקדם כללים שיתנו לקהל מוטיבציה להשתמש בו. כלל שלא יתן עדיפות לנוסע במצבי משבר עשוי לגרום התנגדות של הקהל להכנסת הטכנולוגיה.

לגבי האינטראקציה בין רכב אוטונומי לרכב נהוג אדם - אולי נחזור 150 שנה לאחור ונזכה לאיזה סימון בולט של הרכב האוטונומי כדי שנהג יוכל לזהות אותו, ובהמשך, אם הרכב האוטונומי באמת יהפוך נפוץ, גם בכיוון ההפוך. כמובל שבמצב השני הסימון לא יהיה חייב להיות ויזואלי, אלא משהו אחר שסנסורים ברכב אוטונומי יוכלו לזהות.

מבחינת לוח הזמנים - להזכירכם כי גם בתחבורה מסילתית - שנשלטת באופן מרכזי, ויש בה הרבה פחות "הפתעות" מאשר בכביש - עדין לא ויתרו על נהג הקטר (חוץ מכמה מערכות בעלות מאפיינים ייחודיים, כגון קרוניות לתחבורה לטווחים קצרים בין טרמינלים של נמלי תעופה).הכביש הוא סביבה הרבה יותר בעייתית מאשר המסילה.

הרבה אנשים כאן מתיחסים לטכנולוגיה הניסיונית של גוגל ואוטו ואפילו מובילאיי כבשלה. כנראה שהיא עדיין לא בשלה, ומתאימה רק למצבים מוגבלים. בואו נראה את הרכב האוטונומי מסתדר בסמטאות של איזה כפר ערבי בגליל (סמטאות לא מסודרות וחסר מדרכות) בשעת סיום הלימודים בבית הספר. הרי אף אחד לא ירצה רכב המגביל אותו לסיטואציות קבועות מראש. כמוכן - לגבי מודל ההפעלה של רכב שיתופי - קשה לחזות מה הקהל ירצה. האם אחרי 100 שנות בעלות על רכב פרטי הציבור יהיה מוכן לעבור למודל שהוא בסופו של דבר דומה לזה של מוניות - גם אם הנהג הוא מחשב ולא אדם. זה כבר עניין לתרגיל בפסיכולוגיה ושיווק, לא בטכנולוגיה.

עריכה אחרונה על ידי sperial
לפני 5 שעות, David32 כתב:

מה שאתה לא מבין זה שאתה מבזבז את הזמן שלך, את תעבורת האינטרנט שלך ואת אורך החיים של סוויצים במקלדת שלך.

פורסם
נכון.

מכיוון שעלתה השאלה למה לרגולטור לאפשר רכבים אוטונומיים, חשבתי שמן הראוי להעלות גם טיעוני נגד משמעותיים. אף פוליטיקאי לא רוצה למצוא 10,000 מפגינים שטוענים שהוא הפך אותם למובטלים. אבל השיקולים בעד משמעותיים יותר, לדעתי.

אז יהיה כמו עם כל ההפגנות על יוקר המחיה - הכלבים נובחים והשיירה עוברת.

ZX 94 > קסנטיה 97 > לנסר 2007 > מונדאו 2007 > קורולה 2013 > קורולה 2015 > איוניק 2018 > סיוויק 2002 > מזדה3 2018

Everybody in the galaxy tries to take over the galaxy. The trick is to be left alone by whoever succeeds

פורסם (נערך)
התשובה היא די פשוטה (וגם ניתנה פה, לפי דעתי, אין לי כח לחפש ציטוט מדויק. אתכם הסליחה): סטטיסטיקה.

אם רכב אוטונומי עושה פחות תאונות מנהג אנושי, מה זה משנה שבסיטואציה איזוטרית כזו או אחרת נהג אנושי עשוי להיות טוב יותר (לא בהכרח, רק עשוי)? הממוצע הוא מה שמעניין, לא מקרי קיצון. אני אישית מוכן בכל רגע נתון להפקיד את חיי בידי רכב שהוכח שהוא בטוח פי כמה מנהג אנושי, גם אם לא בכל המקרים, בטח ובטח אם רכב כזה חוסך לי עוד המון דברים לא נעימים.

אתה יכול לשאול את זה אחרת: למה אתה מוכן לטוס לאילת במקום לקחת אוטובוס? הרי בטיסה יש סיטואציות (נניח, נזילת דלק משמעותית, או שריפה) שאם יקרו הסיכוי שלך למות בהתרסקות אכזרית גבוה הרבה יותר מאשר באוטובוס. ועדיין, טיסה היא (כנראה, אין לי מספרים, אבל אני לא זוכר תאונות משמעותיות בטיסות מסחריות בארץ) בטוחה יותר ונוחה יותר מאוטובוס. אז מי שיכול בוחר בטיסה.

נכון.

נגמר לי זמן העריכה, אז אוסיף הערה:

ההחלטות האלה לא תמיד רציונליות, או שהרציו של המחליטים שונה מהרציו של המפתחים ושלך. שלב ראשון: לובי פוליטי, בדיוק כפי שאתה מזכיר בפסקה האחרונה שלך. דוגמאות: אצלנו - קידום "מערכות בטיחות מצילות חיים" לרכב, שלהבנתי כלל לא הוכח שהן מצילות חיים. ובקנה מידה הרבה יותר גדול - מדיניות הממשל האמריקאי לגבי גורמי זיהום סביבה והתחממות גלובלית. ספר לקהל הבוחרים שהרכב האוטונומי יפגע בפרנסתם והם יבחרו במועמד שיתנגד לו, ו-הופ, הרגולציה תסלק אותו מהכביש, או, לפחות, תציב לו עוד ועוד חסמי כניסה.

מה שאתה לא מבין זה שאתה מבזבז את הזמן שלך, את תעבורת האינטרנט שלך ואת אורך החיים של סוויצים במקלדת שלך.

פורסם
למה לא קיימת? כי אתה לא רואה את הרכבים האלו על הכביש? עד כמה זה מסובך לבנות מחשב שיודע לנווט לבד?

אפילו למובייל יש מערכת כזו. אז הטכנולוגיה קיימת. הרגולטור לא מעוניין בה. למה? הסברתי את עצמי ב"פעם האני לא יודע כמה".

זכותך לחשוב קונספקרטיבית, זה בסדר, מדינה חופשית וכאלה, אבל לדעתי יש לך פה פער ידע קטן.

למובילאיי יש מערכת שנותנת התראות די מדויקות, אבל לא תמיד. וגם הן ממש לא מספיקות כדי לנווט רכב במדויק. הרעיון שמערכת אוטונומית לגמרי תהיה אמינה בקרוב מאוד ל-100٪. אין לי ניסיון מקיף עם מובילאיי, אבל גם מהניסיון הקצר שלי לא מדובר בשום קירוב סביר ל-100٪, נכון להיום. מה גם שזו מערכת שמתמודדת רק עם חלק קטן מאוד מהפרמטרים הנדרשים לנהיגה אוטונומית.

ואם אתה חושב שזה כל כך פשוט, יש לך פה הזדמנות עסקית מטורפת. טובי המוחות עובדים ברגעים אלו ממש על מערכת כזו, אינטל שמה 15 מיליארד דולר על גרסת בטא שניתן להתווכח על איכותה - אולי אתה אמנון שעשוע הבא?

אבל אני חייב לשאול - אתה באמת מבין איך הופכים רצף של ביטים שמייצגים צבעים של נקודות למודל גאומטרי שמייצג מיקום במרחב? שמשתנה עשרות או מאות פעמים בשניה? שיודע להבדיל בין ברז כיבוי לילד? כי לדעתי, רק כיווץ של וידיאו הוא אלגוריתם כל כך mind boggling, שכל השאר הוא כבר כמעט בסדר גודל של בלתי אפשרי. אבל שוב, זו הזדמנות עסקית משמעותית, אתה תמיד מוזמן לנסות.

ספריאל, תמיד אפשר להיתפס לאנקדוטות כאלו ואחרות. אבל לדעתי, תספר לציבור שהוא מקבל רכב בטוח יותר משמעותית, שאפשר לישון בו תוך כדי נסיעה, ושמבטל את הצורך לחפש חניה, ותראה מה יקרה. ברור שיהיו התנגדויות, אבל היתרונות עולים על החסרונות בצורה משמעותית, לדעתי.

אני מסכים איתך

פורסם (נערך)
זכותך לחשוב קונספקרטיבית, זה בסדר, מדינה חופשית וכאלה, אבל לדעתי יש לך פה פער ידע קטן.

למובילאיי יש מערכת שנותנת התראות די מדויקות, אבל לא תמיד. וגם הן ממש לא מספיקות כדי לנווט רכב במדויק. הרעיון שמערכת אוטונומית לגמרי תהיה אמינה בקרוב מאוד ל-100٪. אין לי ניסיון מקיף עם מובילאיי, אבל גם מהניסיון הקצר שלי לא מדובר בשום קירוב סביר ל-100٪, נכון להיום. מה גם שזו מערכת שמתמודדת רק עם חלק קטן מאוד מהפרמטרים הנדרשים לנהיגה אוטונומית.

ואם אתה חושב שזה כל כך פשוט, יש לך פה הזדמנות עסקית מטורפת. טובי המוחות עובדים ברגעים אלו ממש על מערכת כזו, אינטל שמה 15 מיליארד דולר על גרסת בטא שניתן להתווכח על איכותה - אולי אתה אמנון שעשוע הבא?

אבל אני חייב לשאול - אתה באמת מבין איך הופכים רצף של ביטים שמייצגים צבעים של נקודות למודל גאומטרי שמייצג מיקום במרחב? שמשתנה עשרות או מאות פעמים בשניה? שיודע להבדיל בין ברז כיבוי לילד? כי לדעתי, רק כיווץ של וידיאו הוא אלגוריתם כל כך mind boggling, שכל השאר הוא כבר כמעט בסדר גודל של בלתי אפשרי. אבל שוב, זו הזדמנות עסקית משמעותית, אתה תמיד מוזמן לנסות.

לא אגיד לך שחשבתי להיכנס לתחום הזה, ואולי בעתיד אכנס לתחום הזה. אני ויתרתי על התחום משום שהרגולטור לא מעוניין בה והשקעה שאוכל לראות את הפירות רק בעוד כמה שנים.

כרגע אני משקיע במערכת בטיחותית אחרת, זולה וזמינה. עם הכסף של הרווח מהמוצר שלי, אוכל להשקיע במערכת לנסיעה אוטונומית.

נ.ב.

אם כולכם בטוחים שמדינות רוצות מכוניות אוטונומית, למה אין תקן שמגדיר מהו רכב אוטונומי?

עריכה אחרונה על ידי gbguy
קר
פורסם
לא אגיד לך שחשבתי להיכנס לתחום הזה, ואולי בעתיד אכנס לתחום הזה. אני ויתרתי על התחום משום שהרגולטור לא מעוניין בה והשקעה שאוכל לראות את הפירות רק בעוד כמה שנים.

כרגע אני משקיע במערכת בטיחותית אחרת, זולה וזמינה. עם הכסף של הרווח מהמוצר שלי, אוכל להשקיע במערכת לנסיעה אוטונומית.

נ.ב.

אם כולכם בטוחים שמדינות רוצות מכוניות אוטונומית, למה אין תקן שמגדיר מהו רכב אוטונומי?

אל תעלב, אבל אתה מצפה להשקיע בטכנולוגיה של נהיגה אוטונומית ולהצליח תוך פחות מכמה שנים? ברצינות? כאילו, לדעתך זה פרויקט של כמה חודשים, גומרים הולכים? לדעתי אתה רחוק מהמציאות באיזה 7000 סדרי גודל.

אני לא מכיר חקיקה ישראלית, ובטח לא אמריקאית, אבל למיטב הבנתי יש חקיקה מאוד ברורה שמאפשרת לרכבי הניסוי של גוגל, אובר וכל השאר לנוע בצורה אוטונומית על כביש ציבורי עם נהג שמפקח על המערכת. אז המחוקק כבר נדרש לזה, וביצע את השינויים הדרושים בנקודת הזמן הנוכחית. למיטב זכרוני אפילו הפסיקו ניסויים של אובר מתישהו, לא זוכר כבר את הסיבה.

אני מסכים איתך

פורסם

אם יש משקיע שמוכן להשקיע כמה מיליונים, עם תוכנית עבודה מסודרת אפשר תוך שנתיים להגיע לתוצאות טובות שאפשר להגיד שיש מערכת אוטונומית.

רק בגלל הכסף החלטתי לוותר להקים מיזם אחר.

פורסם (נערך)
ספריאל, תמיד אפשר להיתפס לאנקדוטות כאלו ואחרות. אבל לדעתי, תספר לציבור שהוא מקבל רכב בטוח יותר משמעותית, שאפשר לישון בו תוך כדי נסיעה, ושמבטל את הצורך לחפש חניה, ותראה מה יקרה. ברור שיהיו התנגדויות, אבל היתרונות עולים על החסרונות בצורה משמעותית, לדעתי.

בינתייםאתה מספר את זה לציבור. גם ישראל כץ מספר לציבור שמובילאיי מצילה את חייו.

סה"כ עדיין לא נצבר הניסיון שיאפשר להבטיח שהרכב האוטונומי יותר בטיחותי מהידני. יותר מזה - ההוכחה בארה"ב שווה כקליפת השום בישראל כיון שהתנאים שונים, הכבישים שונים ובעיקר הנהגים שונים. אם היה מדובר בקליק שמסלק לחלוטין את הרכב נהוג האדם לטובת הרכב האוטונומי (כמו ההחלפה מנהיגה בשמאל לנהיגה בימין בשוודיה ב-1967) זה היה הרבה יותר פשוט, היו מפתחים אלגוריתמים שיאפשרו תקשורת בין הרכבים, תהליך גוזל זמן אבל סביר שפתיר. המצב של שני סוגי נהיגה מעורבים הוא אתגר עצום.

במקצוע שלי למדתי שהמרחק בין הצלחה תאורטית להצלחה מעשית גדול מאד, והרבה דברים שתאורטית נראים מצילי חיים ובמציאות דווקא הורגים אנשים. לכן אני לא קונה א ההצהרות עד שיש מחקרים מספקים שמוכיחים את היתרון.

ועוד דבר - כולנו מדברים על הרכב האוטונומי לחלטין (דרגה 5), אבל בעצם מתכוונים לדרגות נמוכות יותר, כאלה שבהן יש מישהו שמשגיח על הרכב ממושב הנהג. המישהו הזה צריך ללמוד לנהוג ולהחזיק ברשיון נהיגה וצריך להיות ערני כל הזמן, כך שבעצם אנחנו מדברים על דרגות שונות של מערכות בטיחות וניווט, אבל לא נפטרים מהנהג. והמרחק בין רכב אוטונומי בדרגה 2 (נהג פסיבי אבל ערני) לבין דרגה 3 (נהג פסיבי עם יכולת לתפוס פיקוד, אבל לא באופן מיידי) עצום. שלא לדבר על זמן התגובה השונה בין נהג ערני לבין נהג שקורא עיתון וצריך להבחין בסכנה או להגיב להתראה של הרכב. כל עוד לא "ניפטר" מהנהג לחלוטין כל המודלים של "מונית אוטונטמית" תלויים באויר.

פורסם (נערך)

כתבתי את מה שכתבתי - בניגוד אליך - מתוך ידע ומעורבות בתחום. חבל שאתה מתעקש להביך את עצמך (״עד כמה זה מסובך...״ :shock:).

ולא, למוביליי כרגע (כמו גם לאף אחד מהמתחרים שלה) אין ״מערכת כזו״. יש להם עוד דרך לא קצרה (בלשון המעטה) עד שיגיעו למוצר מוגמר.

עריכה אחרונה על ידי malcishua
פורסם
אם יש משקיע שמוכן להשקיע כמה מיליונים, עם תוכנית עבודה מסודרת אפשר תוך שנתיים להגיע לתוצאות טובות שאפשר להגיד שיש מערכת אוטונומית.

רק בגלל הכסף החלטתי לוותר להקים מיזם אחר.

מצד אחד, כל הכבוד על הרוח היזמית והנכונות להתמודד עם אתגר.

מצד שני, כאילו, ברצינות, אתה יודע לפתח רכב אוטונומי בכמה שנים בהשקעה של מיליונים בודדים ומחסור במשקיעים זה מה שמעכב אותך? אחרי האקזיט המטורף של מובילאיי?

אני אנסה להיות עדין - אם אין לך משקיעים, כנראה שמשהו בתוכנית שלך לא ריאלי. לדעתי, בנוסף לרוח יזמית והתמודדות עם אתגרים, גם קצת צניעות וטיפה חיבור למציאות לא יזיקו. ביחד זה מתכון מנצח.

אני מסכים איתך

פורסם

ספריאל, אני התכוונתי לרכב אוטונומי מלא, דרגה 5. אני לא יודע אם ומתי זה יקרה, אבל כל הדיון מניח שזה יקרה. אם זה לא יקרה, זה לא רכב אוטונומי בעצם, ואז זה סתם שיפור נחמד לאיכות החיים שלך, אבל לא הרבה מעבר.

אני מסכים איתך

פורסם

אני די פסימי לגבי דרגה 5 - כלומר, אם יהיה רצון תגיע גם היכולת, אבל זה יקח הרבה זמן.

אם עדיין אין רכבות בדרגה 5 (למעשה יש, אבל מוגבלות מאד) הרי שרכב כביש הרבה יותר רחוק, ומסיבות ברורות.

שלא לדבר על רכב שטח, זה בכלל סיפור הרבה יותר מורכב. אפילו ה-Spirit/Opportunity/Curiosity שמתמודדות "רק" עם שטח ולא עם תנועה נוספת, אינם אוטונומיים לחלוטין, יש להם נהגים בשלט רחוק.

• תוכן חדש...