Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

כמה גובה מהנדס\אדריכל ?

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4846 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

• תגובות 43
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

זו שאלה שאי אםשר להשיב עליה כי כל בית זה תכנון בפני עצמו. חיר של בית חדר אחד בקומה אחת שונה לחוטין מבית שתי קומות עם מרתף ובריכה על הגג.

תודה לשרת התחבורה מירי רגב על קירוב הפריפריה למרכז.

פורסם

טוב , אני אנסה לחדד יותר אם כך :

בניית תוספת לבית קיים - בנייה של 65 מ"ר סה"כ

2 מפלסים :

מפלס תחתון : 40 מ"ר כולל שני חדרי שינה (האחד ממ"ד והשני יחידת הורים )

מפלס עליון : כ 25 מ"ר ישמש כיחידת דיור .

בנייה סטנדרטית בלי שיגועים

אני מבקש הערכה + - אם זה אפשרי.

Gn'f'R

פורסם

ראשית,למען הסר ספק של אינטרסים אישיים, אקדים ואומר: אני לא מעוניין לקבל את העבודה בעצמי. הפרויקט שלך לא נמצא בסד"ג שהמשרד שלנו עוסק בהם.

אתה חייב לקבל שתי אקסיומות כשאתה ניגש לבחור אדריכל לפרויקט:

הראשונה- שירות אדריכלי מלא וטוב הוא מפתח עיקרי בהצלחת הפרויקט.

אדריכל רציני וטוב יתכנן את התוספת בצורה שתהיה פונקציונלית ומתאימה עבור צרכיך. הוא ימחיש לך את מה שאתה עומד לקבל בסוף ע"י תכניות צבועות וברורות,הדמיות תלת מימד להמחשת החללים ומגוון אמצעים כדי שתבין מה אתה מקבל. הוא יערוך בכל אלה סשנים של תיקונים ,עד שתהיה מרוצה. אדריכל זול "יאנוס" איזו שהיא תכנית סטנדרטית שקיימת אצלו מראש, לתוך המגרש שלך, ויגיש לך אותה על חתיכת נייר, בקנ"מ קטן ובשחור לבן ,ע"מ לחסוך בשעות עבודה, שמה לעשות- הן הסחורה שלנו.

אדריכל רציני וטוב יחסוך לך הרבה זמן ועגמת נפש (ולעיתים גם לא מעט כסף) בשלב הגשת התכניות לאישור הרשויות השונות. אני לא מדבר על הכירות אישית ו"קומבינות" , אלא על הכרת החוקים, האפשרויות, התקנות והדרישות של הרשויות, מתוך נסיון רב-שנים כך שההגשה להיתר תעבור במהירות ובקלות האפשרית.

אדריכל רציני וטוב יספק לך סט תכניות עבודה מלא, הכולל רשימת חלונות אלומיניום, רשימת דלתות, תכנית סידור נק' חשמל אדריכלית, פרטי מסגרות (מעקות וכו') תכנית הנמכת תקרות בגבס (לתאורה מיזוג וכו') ועוד הרבה מאד חומר, שכל מטרתו, הוא לא לנפח לך את החשבון במכון ההעתקות, אלא לחסוך לך הרבה מאד כסף. סט טוב יכול לחסוך בזמן הבניה את כל שכרו של האדריכל. עד כדי כך. תבין: בשלב המכרז, לפני שחתמת חוזה מול הקבלן, המחירים של הסעיפים השונים שונים מהותית מאשר בזמן העבודה, כשאתה בעצם שבוי של קבלן המפתח שבחרת. (למשל, מחיר של נק' חשמל בכתב הכמויות זול הרבה יותר מנקודה שהוספת בשטח, בצבע פנדה על הקיר, לחשמלאי). מה גם, שתדע מראש, לפני שהתחלת, מהו האמדן לפרויקט ותוכל לצמצמו/להרחיבו לפי התקציב שלך בפועל.

אדריכל זול יסתפק בסט בסיסי מאוד שכולל תכניות בינוי בלבד. פירוט סט התכניות שמגיע לך, חייב להופיע בחוזה שתחתום מול האדריכל.

אדריכל טוב יגיע לביקורי פיקח עליון תכופים בשטח, יעצור שגיאות/"עיגולי פינות" של הקבלן. האדריכל הוא בעצם היחיד שמייצג את האינטרסים שלך, ורק את שלך בשטח. לכל אחד אחר שימצא בשטח שלך יש אינטרסים אחרים, אותם יממש, גם על חשבונך.

אדריכל זול ימעט להגיע לשטח (זמן זה כסף, זוכר?) וגם כשיגיע, אם הוא לא מנוסה, הוא גם לא יעלה על הטעויות והתרמיות של הקבלן.

האקסיומה השניה: אדריכל טוב לא יכול להיות זול. שעות העבודה שפרויקט כזה צריך לקחת עולות כסף (בין אם זה משכורות לעובדים או אוכל לילדים של האדריכל שמשרטט בעצמו). ביטוח אחריות מקצועית עולה כסף. תוכנות חוקיות עולות כסף.

אז תכלס, אתה שואל, כמה אמור להיות שכר תכנון ריאלי לפרויקט כמו שלי?

הנדסאי אדריכלות, שעובד לבד מהבית, ויתן לך רק את הבסיס של הבסיס (מה שכונה לעיל "אדריכל זול") יקח לך פחות מ-10K ש"ח.

אדריכל מנוסה בעל משרד רציני ( מכונה לעיל "אדריכל טוב") יקח כ-50,000 ש'. אני לא מדבר על משרדים מוכרים ובעלי שם, שם תשלם גם פי שלושה מזה.

באמצע יש לך את כל הקשת- של מחירים ושל תמורה שתקבל.

תעשה סקר קטן, ותראה - כמה אתה חוסך, ועל מה אתה מוותר בתמורה.

הכל לגיטימי, בתנאי שאת החסכון אתה עושה מתוך ידיעה שיש הבדל גם בתמורה.

1.  MITSUBISHI  SPACE STAR 1.2 instyle 2018

2. CHEVROLET SPARK LS 1.0 2014

פורסם

אדריכל טוב יגיע לביקורי פיקח עליון תכופים בשטח, יעצור שגיאות/"עיגולי פינות" של הקבלן. האדריכל הוא בעצם היחיד שמייצג את האינטרסים שלך, ורק את שלך בשטח. לכל אחד אחר שימצא בשטח שלך יש אינטרסים אחרים, אותם יממש, גם על חשבונך.

אדריכל זול ימעט להגיע לשטח (זמן זה כסף, זוכר?) וגם כשיגיע, אם הוא לא מנוסה, הוא גם לא יעלה על הטעויות והתרמיות של הקבלן.

זה לא תפקיד המפקח לערוך את הביקורים או שמשרד אדריכלים ממנה גם מפקח (לפחות בתחום התשתיות אלה שני אנשים שונים שבאים ממקומות אחרים לחלוטין)?

מעבר לכל מה שנכתב, אדריכל בוחרים גם לפי תיק עבודות כי יש פה הרבה עניין של טעם אישי וכימיה. חשוב לבחור אדם שאתם חושבים באותו ראש ומבינים אחד את השני טוב.

פורסם
זה לא תפקיד המפקח לערוך את הביקורים או שמשרד אדריכלים ממנה גם מפקח (לפחות בתחום התשתיות אלה שני אנשים שונים שבאים ממקומות אחרים לחלוטין)?

יש הבדל מאד גדול ומהותי בין פיקוח באתר (באחריות מפקח בניה) לבין חובת פיקוח עליון החלה על כל מתכנן בתחומו.

מתוך תת"ב תיקון 1992(1) סעיף ראשון: (ההדגשה אינה במקור,זה אני הדגשתי לנוחותכם)

חובת קיום פיקוח עליון

2. (א) מורשה להיתר, מתכנן שלד הבנין או מומחה לדבר בתחום שהוא תכנן, חייבים בקיום פיקוח עליון, כל אחד בתחומו, לפי סעיף 158כז לחוק, וכן חייבים בפיקוח עליון כל אחד מהמנויים לעיל ועורכי בקשה להיתר, לגבי הבניה כפי שפורטה במסמכי הבקשה להיתר, אף אם היתר לבניה ניתן שלא לפי פרק ה'3 לחוק.

(ב) אין בחובת קיום פיקוח עליון לפי תקנות אלה כדי לגרוע מחובת הביקורת על הבניה בידי האחראים לה לפי תקנות התכנון.

האדריכל (או מי מטעמו) אינו המפקח באתר בשום אופן. זה לדעתי אפילו גובל בניגוד אינטרסים ואסור עפ"י כללי האתיקה.

בלי שום קשר- אנחנו באים הרבה לשטח. עם הזמנה או בלי. הרבה מעבר לחובת פיקוח עליון עפ"י חוק.(כמובן שרק בשלבים רלוונטיים לנו, ולא סתם בלי סיבה,או בלא שהיתה התקדמות שדורשת את התערבותנו). זה חשוב. גם ללקוח וגם לקבלן. הרי גם לו יותר קל לתקן את הטעויות שלו, כשהן בשלב ראשוני

פורסם

אם יורשה לי להוסיף משהו קטן מניסיוני עם אדריכל -

לפני מספר שנים בניתי את ביתי. בדיוק כמוך פותח השרשור היו לי התלבטויות.

אני הייתי צריך תכנון בית שלם, וגם היו לי דרישות "משונות" (קירות עגולים ושטויות כאלה).

בכל מקרה, בחרתי אדריכל רציני ובעל ניסיון, שבדיעבד השתלם לדעתי.

לאחר מדידת המגרש על ידי מודד, וסימון מיקום הבורות של היסודות, ביצעתי את היציקה של היסודות.

האדריכל בא למגרש מיוזמתו, בשלב זה, על מנת לראות את התקדמות העבודה.

הוא ראה שמשהו לא מסתדר לו בעיניים. ביצע מדידה קטנה במגרש (באמצעים ידניים), וגילה שהמודד סימן 3 בורות במיקום לא נכון!

לאחר מכן המודד הזמין את כל העבודות הנוספות - מדידה מחדש, חפירות ויציקה - על חשבונו.

אולי זה היה מקרי, אבל אני בהחלט מחזק את דעתו של NATCO בעניין.

בהצלחה בכל מקרה,

עופר

פורסם

רק משהו קטן מנסיוני: גם עם אדריכל צריך להשגיח ולהפעיל common sense. נכון שהאידאל הוא שאדריכל יעשה את עבודתו המקצועית על הצד הטוב ביותר, גם בלי ביקורת ובלי שהלקוח ישאל שאלות, אבל המצוי לפעמים שונה מהרצוי גם עם אדריכל טוב, וחובה על הלקוח לשאול שאלות כדי לוודא שהוא מבין ומסכים עם מה שהאדריכל עושה, ולא להסתפק ב"הוא מבין יותר טוב ממני".

פורסם

אין שום ספק, פייזר. וכמו שאמרת- זה לא קשור בכלל לטיב האדריכל.

הלקוח חייב לדעת בדיוק מה הוא מקבל. הוא חייב לשאול את כל השאלות.

הלקוחות שהכי מפחידים אותי, הם אלה ש"זורקים לי את המפתחות" ואומרים לי "תעשה מה שאתה חושב, אנחנו סומכים עליך".

אותו לקוח עלול לבוא לבית הגמור שלו, לראות שהוא מתאים בדיוק. רק שהוא מתאים לי, ולא לו...

הלקוח חייב להטיל ספק בכל מה שהאדריכל אומר לו, וכן, בנושאים שמהותיים לו, גם לקבל חו"ד שניה.

זה יקר לבנות. עבור בונים פרטיים, זהו בד"כ הפרויקט הכי גדול שיבצעו בחייהם. רצוי שכספם, שעליו עמלו רבות, יושקע בצורה הטובה ביותר, כך שיקבלו בסוף את הבית שעליו חלמו. (בגלל זה אני מעדיף פרויקטים יזמיים/בניה מסחרית, אבל זה לשרשור אחר :))

זה בעצם התפקיד שלנו, כאדריכלים. למעט כמה בודדים ב"ליגת העל" של האדריכלים, שיש להם סגנון שהוא "סימן ההיכר" שלהם, ואם אתה בא אליהם, אתה יודע, שזה מה שתקבל, וויכוחים לא יועילו "לא רוצה- לך למישהו אחר", רוב האדריכלים מתכננים את הבית בהתאמה לטעם ולתקציב של הלקוח.

יכולים להיות לי על השולחן במקביל שני בתים- אחד בסגנון כפרי/ "פרובנס" ואחד בסגנון סופר מודרני. אחד מהם (וזה אגב לא משנה איזה מהם) יבנה בתקציב של 8000 ש' למ"ר, והשני יבנה בתקציב מינימלי של 4000 ש' למ"ר.

בשני המקרים, אני בסה"כ "שכיר החרב" של הלקוח- מביא את החלומות שלו, לביצוע בפועל, בצורה הטובה ביותר.

לגבי טעויות ביצוע-

אלו תמיד יהיו.

בניין זו עבודה עם דברים כבדים,גדולים, נוזלים ומלוכלכים. בתנאים קשים של חום/קור, גשם ושמש קופחת. מכונות רועשות, סכנות בטיחותיות מתמשכות, עבודה בגובה, ועוד ממתקים.

בתנאים האלה קשה לעבוד בדיוק מוחלט וללא טולרנס ,לפי תכניות שהשרטטת שלי הכינה על המחשב,בקנ"מ של 1:50 במזגן, כשלצידה כוס הנס-קפה.

אין בניין שאין בו טעויות. ברגע שמבינים את זה מגיעים לכמה מסקנות:

א. השרטוטים צריכים להיות ברורים ופשוטים להבנה. במילותיו של י. ברבש האגדי (המורה שלי לשרטוט טכני): "תשרטט ככה, שגם הפועל הכי טיפש, ביום הכי חם בשנה, יבין מה רצית".

ב. טעויות הן בלתי נמנעות. קח הכל בפרופורציה. קבלן "נורמלי" ומשתף פעולה יתקן כל דבר, במיחוד אם הטעות התגלתה בשלב בו הנזק הכלכלי הוא מינימלי.

ג. יש מספיק טעויות בביצוע. לך כמתכנן, אין שום פריבילגיה לטעות. אתה עובד במזגן, לימינך כל הספרות הטכנית, החוקים והתקנים. יש ביקורת על העבודה לפני שיצאה לביצוע לפחות דו שלבית (השרטט ואחראי הפרויקט), ובד"כ, באלמנטים קריטיים, גם בעל המשרד צריך להעיף מבט.

פורסם

דווקא בתכנון הרבה יותר קל לטעות. הנייר סופג הכל והרבה מאוד מתכננים בחיים שלהם לא ראו את תהליך העבודה שלא לדבר על ניהול פרוייקט (לא מדבר על הבכירים אלא על הזוטרים שהם אלה שבפועל עושים את עבודת התכנון המפורטת). אני נמצא בתחום המים והביוב ונתקלתי כבר בתחנות שאיבה שנבנו הפוך (צפון דרום הפוכים. עכשין לך תתקן את הצנרת עם השיפועים שלה כדי שתכיע לתחנה), תאי בקרה בלי פתחים בתקרה להכנסת הציוד, לא משאירים מקום למגופים להיפתח, מגופים עם הפעלה במקום שרק אנשים שיודעים לעוף יוכלו להגיע אליהם והשיא היה 3 משאבות של 80 כ"ס כל אחת שפשוט לא תכננו צנרת שיוצאת מהם.

פורסם

רע מאד שאתה מקבל מצב כזה כ"מובן מאליו".

טעויות תכנון ברמה כזו, אמורות לגרום לבעל הפרויקט להחליף משרד מתכנן במיידי.

להפוך צפון עם דרום, זה לא משהו שהיה אמור לצאת בפלוטר בכלל, שלא נדבר על להגיע כך למפקח בשטח.

בורות שאיבה (עד כמה שאני מבין בזה, שזה לא הרבה) הם פרט די סטנדרטי. כמו שלא אתכנן חדר כביסה עם דלת של פחות מ-85 ס"מ רוחב, מהנדס התברואה חייב לבדוק איזה ציוד נכנס לבור ולוודא שהוא עובר בפתח. אחרת, אפשר לתת לסיני בשטח שק מלט ושייצק מה שנראה לו. הרי בדיוק בשביל זה יש מתכנן.

איזה תירוץ יש למתכנן לעשות טעויות כאלה? איך הוא מצדיק את שכ"ט שלו? הוא פשוט לא תכנן.

לגבי "להריח שטח"- אצלנו כל ראש צוות תכנון חי בשטח. הוא יודע בדיוק איך יוצקים שטרבה, איך מחפים בקרמיקה ואיך מרכיבים דלת או פרקט. הוא לא יכול לומר "בשטח כבר ידעו לפתור את זה, יש להם נסיון". אם הוא לא יודע להוציא לזה פרט ביצוע מפורט- אז הפתרון שלו לא ישים. ואם הוא מוציא סט תוכניות עבודה לא ישימות, הוא יוכל להציג אותו רק בתור תיק עבודות לפקיד לשכת התעסוקה.

שרטטים לא יוצאים לשטח. זה לא כלכלי. הם בד"כ הנדסאים צעירים מאד, והם צריכים לשרטט. אין מה לעשות. זה הביטוי הפיזי של ה"סחורה" של האדריכל, ומישהו צריך לספק אותה. אם הם לא יודעים לפתור משהו טכני- בדיוק בשביל זה יש להם ראש צוות.

הם לא נדרשים לראות את התמונה הכללית, לראות את הפרויקט גמור בדמיונם, לעשות סופר-פוזיציה למערכות, להפגש עם מתכננים אחרים או עם לקוחות. הם נדרשים לקחת תכנית כללית של ראש הצוות שלהם ולפרט אותה לרמת הבורג.

זו עבודה מכובדת, שדורשת לימודים ונסיון. הם לא "מפעילי מחשב". הם צריכים להפעיל את הראש. הבולטים שבהם יהפכו במהרה לראשי צוות. ראשי הצוות הבולטים יברחו אחרי שנתיים ויפתחו משרד עצמאי. זו שרשרת המזון. כמו בכל תחום.

פורסם

natco פרש את הדברים בצורה המדוייקת ביותר ואני אומר את זה כלקוח.

אנו עומדים בפני שיפוץ טוטאלי של הבית שכולל הריסת כל הפנים ובנייתו מחדש למעט הממ"ד וכן תכנון מרפסת גדולה הכוללת אזורים שונים לניצול.

התלבטנו רבות בבחירת האדריכלים, וגיששנו לא מעט, רבים הם "מעצבי הפנים" או התואר החדש "אדריכלי פנים"(יותר נכון "מעצבות הפנים" כי משום מה בכל מקום אליו אנו נכנסים לברר משהו ביחס לשיפוץ מיד שואלים אותנו "מי המעצבת..?").

גילנו פערים אדירים בהתייחסות האדריכלים לפרוייקט ובחינת צרכי הלקוח. לנו זה היה חשוב כי חיפשנו מישהו שיודע לתכנן מחדש דירה סטנדרטית לא גדולה ולהתאימה לצרכינו.

כשהבנו עד כמה העניין חשוב,החלטנו לא לחסוך בסעיף זה. כמובן שלא היה באפשרותנו לפנות למשרדים המובילים המתכננים פרוייקטים לעשירון העליון אבל בהחלט פנינו למשרד מאד רציני בהתייחסותו וטוב שכך.

טווח המחירים תלוי מאד בפרוייקט ובאדריכל.

אנו גילינו מין "כלל" שכזה, לפרוייקטים בסדר גודל של עד כחצי מיליון ש"ח הכוללים גם תכנון ריהוט,מטבח וחדרים רטובים שכר האדריכלים נע בין 8% ל-12%. בניה "ללא שיגועים" אבל עם טיפול בהגשת תוכניות לקבלת היתרים נמצאת בממוצע בין השיעורים הנ"ל.

לטעמי,לא חוסכים בשלב האדריכלות ולא חוסכים על הקבלן.

בעלים גאה :inlove: של פיאט 124 ספיידר 1800.

פורסם

השנקל שלי הוא, שיש דברים שלא חוסכים בהם. כשמדובר על נכס שאמור להיות שלך לכל החיים או לתקופה ארוכה מאד, כמו דירה, אי אפשר לחסוך כי אז אתה לא תהיה מרוצה מהתוצאה.

נתקו, תודה, החכמתי מעט.

נהג לילה, גם לי יצא להיתקל בכמה דברים זוועתיים בתחום המים... כמו שיפוע הפוך למקלחות, חוסר בשיפוע איפה שהיה צריך שיפוע, צנרת זולה שנשברת בידיים (!), לא חסר.

כשבוחרים איש מקצוע, לא בריא לחסוך, הכמה שקלים הללו יכולים לחזור ולנשוך אותך בבי3ים.

ערוץ היוטיוב שלי: BuildiT - DIY Israel.

אם הייתי טוב במתמטיקה, לא הייתי דופק חשבון כל הזמן.

בתאריך 7.5.2025 בשעה 12:58, Night Driver כתב:

ברווז זה עוף ימי. גם מוח של ציפור וגם זיכרון של דג.

פורסם
רע מאד שאתה מקבל מצב כזה כ"מובן מאליו".

טעויות תכנון ברמה כזו, אמורות לגרום לבעל הפרויקט להחליף משרד מתכנן במיידי.

להפוך צפון עם דרום, זה לא משהו שהיה אמור לצאת בפלוטר בכלל, שלא נדבר על להגיע כך למפקח בשטח.

בורות שאיבה (עד כמה שאני מבין בזה, שזה לא הרבה) הם פרט די סטנדרטי. כמו שלא אתכנן חדר כביסה עם דלת של פחות מ-85 ס"מ רוחב, מהנדס התברואה חייב לבדוק איזה ציוד נכנס לבור ולוודא שהוא עובר בפתח. אחרת, אפשר לתת לסיני בשטח שק מלט ושייצק מה שנראה לו. הרי בדיוק בשביל זה יש מתכנן.

איזה תירוץ יש למתכנן לעשות טעויות כאלה? איך הוא מצדיק את שכ"ט שלו? הוא פשוט לא תכנן.

לגבי "להריח שטח"- אצלנו כל ראש צוות תכנון חי בשטח. הוא יודע בדיוק איך יוצקים שטרבה, איך מחפים בקרמיקה ואיך מרכיבים דלת או פרקט. הוא לא יכול לומר "בשטח כבר ידעו לפתור את זה, יש להם נסיון". אם הוא לא יודע להוציא לזה פרט ביצוע מפורט- אז הפתרון שלו לא ישים. ואם הוא מוציא סט תוכניות עבודה לא ישימות, הוא יוכל להציג אותו רק בתור תיק עבודות לפקיד לשכת התעסוקה.

שרטטים לא יוצאים לשטח. זה לא כלכלי. הם בד"כ הנדסאים צעירים מאד, והם צריכים לשרטט. אין מה לעשות. זה הביטוי הפיזי של ה"סחורה" של האדריכל, ומישהו צריך לספק אותה. אם הם לא יודעים לפתור משהו טכני- בדיוק בשביל זה יש להם ראש צוות.

הם לא נדרשים לראות את התמונה הכללית, לראות את הפרויקט גמור בדמיונם, לעשות סופר-פוזיציה למערכות, להפגש עם מתכננים אחרים או עם לקוחות. הם נדרשים לקחת תכנית כללית של ראש הצוות שלהם ולפרט אותה לרמת הבורג.

זו עבודה מכובדת, שדורשת לימודים ונסיון. הם לא "מפעילי מחשב". הם צריכים להפעיל את הראש. הבולטים שבהם יהפכו במהרה לראשי צוות. ראשי הצוות הבולטים יברחו אחרי שנתיים ויפתחו משרד עצמאי. זו שרשרת המזון. כמו בכל תחום.

בתחום שלי מתכננים נבחרים במכרז ולא בחירה חופשית. לצערי רובם לא אנשי מקצוע עד רמה שממש גובלת בסיכון חיי אדם.

אני לא יודע אם אתה זוכר את המאגר שנפרץ לפני כמה שנים על גבול רצועת עזה. יומיים קודם הייתי שם עם המתכנן ואמרתי לא שלפי העין נראה לי שהסוללה חלשה מידי. הוא צחק עליי אבל אחרי יומיים התברר שצדקתי (וזה בלי להיכנס בכלל לחישובים. עם הזמן אתה מקבל כבר את טביעת העין).

שרטט לא צריך לצאת לשטח אבל רצוי מאוד שלפני שהוא הולך להיות שרטט שיעבוד כמה חודשים עם קבלן. אתה כאדריכל לא תוכל אף פעם לעלות על כל טעותו התכנון של השרטטים שלך.

• תוכן חדש...