Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

**מאמר מתורגם על התנהגות - להנאתכם**

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 8228 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

המאמר הנ"ל פורסם במגזין Road & Track מלפני כמה שנים. התרגום - אני. באם חלק מהמושגים לא נהירים מספיק, תוכלו לשאול ואנסה לעזור (אני משוכנע שיש פה גם מספיק אנשים שיוכלו גם הם לעזור).

התנהגות (Handling):

מאמר מנקודת מבט של דינמיקאי

התנהגות היא בעצם הסכום של הנהג והרכב. הנהג מספק את הקלט והרכב מגיב על ידי נתינת משוב, פידבק. ללא דרך קלה לאפיין את הנהג, אנו נשארים ללמוד את תגובות הרכב, או במילים אחרות את הדינמיקה של הרכב.

בשביל להבין התנהגות, נחוץ גם כן להגדיר את המשימה. למשל, נהיגה בכביש המהיר ונהיגת מירוצים הן פעילויות שונות בתכלית, עם דרישות שונות גם מהנהג וגם מהרכב. השאלה הכללית "כמה אתה אוהב את ההתנהגות?" יכולה להיענות בדרכים רבות. שאלות ספציפיות הנוגעות לכביש ולמסלול צריכות להיענות: "איך אתה מעריך את היציבות במהירויות גבוהות?" או, "מה אתה חושב על האיזון תוך כדי בלימה? האם המכונית יציבה כשאתה נכנס לתוך הפנייה?".

בזמן שכל מערכות השליטה ברכב חשובות (מצערת, בלמים, תיבת הילוכים וכולי), ההיגוי הוא המפתח להתנהגות טובה. בשנות ה-50, מהנדסי תעופה וחלל שהפכו נהגי מירוץ במכוניות ספורט בסופי שבוע, ממעבדת קורנל לאוירונאוטיקה בבאפלו, ניו יורק, פרסמו רשימה של קריטריונים להתנהגות שנקראה במקור "מאפייני רכב רצויים".

להלן גרסה מפורשת של הרשימה:

תגובת ההגה צריכה להיות מהירה ובעלת היזון חוזר, כאשר המכונית מציגה זווית גלגול מינימלית וגלגול/סבסוב מתואמים. על המכונית לעקוב אחרי ההיגוי עם התנגדות מינימלית. זה מכוון לכל מכונית בכל מהירות, אבל חשוב במיוחד למירוצים – האינטראקציה בין תנועות הגוף וההיגוי. כמה גורמי תכנון שצריך להתייחס אליהם הם משקל נמוך, אינרציה סיבובית, קפיצים קשיחים, מבנה קשיח לבולמי זעזועים וצמיגים רחבים וקשיחים.

יחס סיבוב ההגה צריך להיות מתאים למהירות ויעיל לצורך תמרוני חרום. מכוניות מירוץ דורשות מגע עדין בהגה. ההיגוי מהיר מאוד לצורך תפיסה של החלקות ללא החלפת ידיים. לכביש, הקיצוניות השנייה היא "מקדם ההתעטשות", המיוחס להארי גרילס מרולס-רויס, עם היגוי איטי מספיק כך שהנהג יוכל להתעטש מבלי להחליף נתיב.

משקל הגה טוב עם פרוגרסיביות בנהיגה רגילה, הרגשת מירכוז מדויקת והחזרה מהירה באופן מרוסן. הנה תחום שבו מכונית הכביש לרוב מתפשרת מאוד. מכונית קלה עם היגוי ללא סיוע (כלומר ללא הגה כוח) תתן לרוב את תחושת הכביש הטובה ביותר.

רתיעת הגה מינימלית, ללא קפיציות או רעידות. מערכות היגוי מודרניות מצליחות להעלים רתיעת הגה. ויברציות מינימליות בהגה נחוצות במכוניות כביש, מובילות לשימוש במבודדי גומי, אבל פוגעות בדיוק. (בנוגע לרתיעת הגה - הכוונה ל-backlash, מצב בו ההגה מנסה להשתחרר מאחיזת הידיים בגלל בור או שיבוש בכביש)

שינוי מינימלי בכיווניות הרכב, זווית השיפוע שלו ותגובותיו בכביש משובש. מכוניות כביש מתמודדות עם כבישים הרבה יותר קשים ומחוספסים ממכוניות מירוץ.

אווירודינמיות מספקת ויציבות מצב-קיים של הצמיגים מול הכביש לאורך תחום המהירויות. בהגדרה, מכונית יציבה תעקוב אחר הכיוון המקורי אחרי כמה הפרעות, למשל, מהמורה בכביש. במשוואות התנועה, ליציבות שני חלקים:

(1) תת היגוי והיגוי יתר. הם נשארים קבועים למדי בכל מהירות, ובשביל להשתמש בצורה הטובה ביותר בארבעת הצמיגים, היציבות חשובה בעיקר למירוצים.

(2) סיכון לסבסוב. הוא קטן עם המהירות, ובגדול הוא פונקציה של הצמיגים ובסיס הגלגלים. מכוניות עם בסיס גלגלים גדול וצמיגים גדולים הן בעלות סיכון נמוך יותר לסבסוב. מכוניות קטנות יותר יכולות להרגיש "תזזיתיות" מדי במהירות גבוהה.

כוחות צד גבוהים, או הצמדות אולטימטיבית בפניות. אחת מהמדידות הפשוטות והשימושיות ביותר למושג "התנהגות", אך עדיין רק חלק אחד מהתמונה הכוללת. זה טוב לשחצנות על נתון כוח G צידי למכוניות כביש, אבל משמש מעט מאוד על הכביש, אפילו במקרי חירום. בכל מקרה, הנתון חיוני למכוניות מירוץ, מכיוון שהוא משמש בכל פנייה.

מאפייני החלקה משביעי רצון: אזהרה מתאימה על החלקה, בריחה הדרגתית של החלק האחורי והתאוששות טבעית קלה. עם מעט מאוד יוצאים מהכלל, צמיגים רחבים מייצרים בריחה פתאומית ומהירה יותר של הסרן האחורי והם פחות סלחניים לשימוש על הכביש. במירוצים, רמת הנהיגה והריכוז גבוהים בהרבה, ומכוניות שמזהירות פחות מהחלקה צפויה הן עדיין מתאימות.

שינוי מינימלי בהתנהגות בבלימה ובהאצה. העברת משקל קדימה לגלגלים הקדמיים (בעזיבת גז או בלימה) מהדקת את הפנייה, כשהאצה (למעט סחרור גלגל אחורי) מיישרת את הפנייה. לרבות ממכוניות הכביש כיום הוציאו את המאפיינים ה"טבעיים" הללו בעזרת תכנון קפדני. הפניית הרכב באמצעות דוושת הגז זה כיף, אבל יותר מדי והמכונית תהיה ללא שליטה כמעט לחלוטין.

לסיכום, להתנהגות מימדים רבים. זה באמת פשטני מדי לדבר על "התנהגות טובה" במובן כללי. בסה"כ מדובר על פשרות ואיזון טוב של תכנון מרכיבי ההתנהגות לצורך השימוש המיועד של המכונית.

רוני

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

נא לא לבקש ממני גישה לאוף טופיק

פורסם

תודה.

אבל יש לי שאלה אחרת לכל מי שכתב על אוטו כלשהו פה, וזה הרבה אנשים:

איך אתם מגדירים התנהגות טובה....

מה עשה לכם באוטו שהגדרתם אותו להתנהגות טובה?

Back to the original - NC again.

פורסם
תודה.

אבל יש לי שאלה אחרת לכל מי שכתב על אוטו כלשהו פה, וזה הרבה אנשים:

איך אתם מגדירים התנהגות טובה....

מה עשה לכם באוטו שהגדרתם אותו להתנהגות טובה?

קודם כל - אבקש מאנשים רק תגובות לעניין, בבקשה (אחמד תרגע, התגובה שלך לעניין). כלומר בלי "תודה רבה" וכולי, אלא רק אם יש לכם משהו להגיד בנושא עליו מדובר - בשמחה. אני לא צריך פידבקים, אני יודע שאתם מודים לי :wink:

בנוגע להתנהגות טובה- מעבר לכל הממבו-ג'מבו של ה"מומחים" מארה"ב (אם הם כאלה מומחים וכבר בשנות ה-50 ידעו איך מכונית צריכה להתנהג, למה הם עד היום מייצרים ספינות מתנדנדות וזוועתיות לנהיגה?) התנהגות טובה של מכונית זה כיצד היא מתקשרת עם הנהג ועושה מה שהוא רוצה. מכונית שעושה את זה היא בשבילי מכונית "מתנהגת". אם אני מסוגל להוציא ממנה מה שאני רוצה בלי להתאמץ - זו בשבילי מכונית מהנה לנהיגה. פשוט מאוד. (למרות שלפעמים זה כיף להתאמץ בשביל להוציא ממש את המקסימום, אבל הבנתם את הכוונה)

רוני

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

פורסם
התנהגות טובה של מכונית זה כיצד היא מתקשרת עם הנהג ועושה מה שהוא רוצה. מכונית שעושה את זה היא בשבילי מכונית "מתנהגת". אם אני מסוגל להוציא ממנה מה שאני רוצה בלי להתאמץ - זו בשבילי מכונית מהנה לנהיגה. פשוט מאוד. (למרות שלפעמים זה כיף להתאמץ בשביל להוציא ממש את המקסימום, אבל הבנתם את הכוונה)

האמת שלא הבנתי...

אם אתה לא צריך להתאמץ, אז איפה הכיף? או שהתכוונת שאתה אוהב את האפשרות "לשחק" בקלות עם הרכב ולא להיות פרובוקטור יתר על המידה כדי להנות?

:-)

פורסם
כשהאצה (למעט סחרור גלגל אחורי) מיישרת את הפנייה.

זקוק להסבר - מה זה סחרור גלגל אחורי?

והמאמר הזה ממש ביעס אותי כשאני חושב על ההתנהגות של הסיוויק המשפחתית.

ממש לוקה בחסר בכל דבר שנכתב פה :cry:

כל חור בלילה שחור, אבל של ג'ינג'יות זוהר בחושך

פורסם

האמת שלא הבנתי...

אם אתה לא צריך להתאמץ, אז איפה הכיף? או שהתכוונת שאתה אוהב את האפשרות "לשחק" בקלות עם הרכב ולא להיות פרובוקטור יתר על המידה כדי להנות?

אני אוהב את האפשרות לשחק עם הרכב בלי להתאמץ, ולזה התכוונתי. מצד שני אמרתי שאני גם אוהב להתאמץ ולהזיע בשביל להוציא מהרכב את המקסימום. רכב "מתנהג" יודע לעשות גם את זה וגם את זה, בשבילי.

רוני

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

פורסם

רוני,

מידת המאמץ או אי המאמץ בנהיגה תלויה בעיקר בטכניקת הנהיגה שלך.

כאשר אתה נוהג בטכניקה נכונה וזורם אם האוטו, הוא יענה לדרישותיך מבלי שהדבר יצריך אותך להתאמץ.

לעומת זאת, כאשר נהג מתפרע, משתולל, וסתם מתעלל באוטו, לרוב הרכב יציג יכולת נמוכה יחסית ואחרי 2 / 3 הורואות, הוא יפסיק לציית ויכנס להחלקה חזקה.

התנהגות טובה של רכב מדברת על יכולת הרכב להיענות לדרישות הנהג, גם כאשר דרישות אלו משתנות ללא הירף, גם כאשר הדרישות אינן בהכרח הגיוניות, גם כאשר הנהג עבר את מגבלות האחיזה של הרכב, וגם כאשר הרכב נתון לפרובוקציות מכוונות. גם אז ימשיך הרכב לציית לנהג (המיומן) תוך שמירת רמת תקשורת גבוהה מאד בין בינו לנהג.

בנוסף, ברכב בעל התנהגות טובה, התקשורת של הרכב עם הנהג באה לידי ביטוי בכך שכל מה שנמצא בין האספלט למוח (כמו צמיגים, היגוי, ידיים, גוף, וכו') הם רק אמצעי שליטה, אבל בסופו של דבר הנהג קורא את הרכב ישירות במוח. זאת כאשר העברת המסרים של הרכב מושלמת.

לכך אגב עוזרים מאד : תנוחת ישיבה נכונה, תפעול הגה נכון, היגוי מתקשר, מתלים מתקשרים, צמיגים בעלי דופן קשיחה, ועוד...

דני G.

פורסם

RS6

סיחרור גלגל אחורי הכוונה בנעה אחורית ליציאה מהפנייה עם סיחרור של הגלגל וככה הוצאת הרכב להיגוי יתר

להיפך מהמצב הרגיל שהגז מעביר משקל אחורה ונוצר תת היגוי

אני והקליאו כבר לא ביחד

אווווי הגעגועים

פורסם

דיברת כמעט על כל מה שמייחס התנהגות של רכב אבל שכחת דבר חשוב ביותר שלא מוזכר פה.

תכנון של שילדה באוטו שזה בעצם הבסיס העיקרי לפני בולמים,קפיצים,היגוי ושאר מכלולי הרכב.

פורסם

תכנון של שילדה באוטו שזה בעצם הבסיס העיקרי לפני בולמים,קפיצים,היגוי ושאר מכלולי הרכב.

ניגר, הוא רק תרגם... :idea:

כל חור בלילה שחור, אבל של ג'ינג'יות זוהר בחושך

פורסם

ניגר, הוא רק תרגם... :idea:

אז המתרגמים הם אשמים :x

אבל אם רוני היה מגדיל קצת ראש הוא היה יכול להוסיף את זה :lol:

פורסם

מנסה להפוך את זה בכח לעוד שרשור שירי הלל למכוניות לבנות קטנות ולא אמינות? :wink:

המאמר דן בעיקר בקריטריונים להבחנה בהתנהגות טובה, ופחות במאפיינים הטכניים שלה.

אני מבין שכבודו יודע להבחין בעפיצות שלדות מתוך שלל הגורמים להתנהגות טובה יותר או פחות? סחתיין עליך. אני בבורותי מצליח בעיקר להרגיש את איכות ההגה, הבולמים והצמיגים.

• תוכן חדש...