Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

[Rallye] בולמים, קפיצים, והנמכה

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 8181 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

אהלן ,

אני קצת מתפרץ לתר'ד ,

איך אני יודע שהבולמים שלי גמורים ? , האם הבדיקה היא ע"י בדיקת רכותם או קשיחותם ?

איך אני יודע שהבולמים שלי גמורים או לא ?

תודה .

פורסם

הם גמורים :lol: .

ברמת העיקרון חלק יגידו לך לנענע את האוטו וחלק יגידו לך שאחרי 80K הבולמים עשו את שלהם, אני אומר שעניין הק"מ יותר משחק עניין, בכל אופן, אם שלך יושבים על הרכב עוד מהסוכנות, הגיע הזמן להחליף, סביר להניח שהם גם נוזלים בלי שתשים לב ,גם שלי הראו סימני נזילה קלים וניתן היה לראות זאת רק אחרי שחזי פירק אותם.

בכל אופן, אם תחליף בולמים, לא תבין איך עד היום נסעת על הישנים.

החיים הם סחיטה של המצערת.

פורסם

זאת הבעיה ,

אני לא יודע אם הם מקוריים או לא ,

הם עדיין מאד קשיחים , מאד ...

אני זוכר שאצל חבר שלי בפיאט ישן המתלים נהפכו לכאלו רכים שכל נגיעה ברכב והרכב היה הופך לאמריקאית ...

בכל מקרה , אני צריך לטפל בצביעה מחדש לפני :lol: ( יש לי כבר יותר מדי כתמים וקצת מדי אדום )

פורסם
זאת הבעיה ,

אני לא יודע אם הם מקוריים או לא ,

הם עדיין מאד קשיחים , מאד ...

אני זוכר שאצל חבר שלי בפיאט ישן המתלים נהפכו לכאלו רכים שכל נגיעה ברכב והרכב היה הופך לאמריקאית ...

בכל מקרה , אני צריך לטפל בצביעה מחדש לפני :lol: ( יש לי כבר יותר מדי כתמים וקצת מדי אדום )

תפקודם של הבולמים הוא לקוי בשלב הרבה יותר מוקדם מן הנדנודים שאתה מתאר ואפילו מהנזילות שהוזכרו קודם. הרכב יכל להרגיש קשה בנסיעה ולא רופס כשנשענים על הרכב מעל הבולם וייתכן מאד שלא ניתן לזהות נזילות, אבל הבולם איבד את ההתנהגות שאליה הוא תוכנן בשל גילו המופלג, בלאי פנימי שקשה לזהותו מבחוץ ולכלוך שעשוי למצא דרכו פנימה עם הזמן.

אם הרכב מרגיש בטוח לנהיגה גם בתנאים קיצוניים זה לא אומר שהחלפה לא תשפר את התנהגותו. אולי זה אומר שיש פחות לחץ על החלפה מיידית, זה היה המקרה אצלי אבל ללא ספק ההחלפה הביאה הרבה שביעות רצון.

פורסם

מה קורה חברה?

תסלחו לי על הבורות...אבל אני לא ממש מבין איך כל העסק הזה של הבולמים קפיצים ומוטות משתלב יחד.

איך הרכב מתנהג עם בולמים קשיחים יותר....או רכים יותר??

למה עוזרים המוטות (עליון תחתון)?

מה זה תת היגויי והיגויי יתר ? (איך נוצר מצב כזה?)

אם אני לא מתכוון להנמיך את הרכב (כמו שחלק המליצו) האם עדיף להשאר אם קפיצים מקוריים?

בנוסף לשאלה על הבולמים הגמורים...האם קול מוזר מאזור הגלגלים הקדמים בתחילת הנסיעה ובנסיעה איטית על מהמורות יכול להעיד על בולמים גמורים?

אני מצתרף לשאלה של זה שהעלה את השרשור הזה ומתכוון לבצע את אותו השיפור (בתקווה בזמן הקרוב :mrgreen:) בתוספת של בלמים.

נ.ב

קבלו ח"ח על שרשור מהנה ומעניין לקריאה!!

האדם שב-106 ינצח!!

פורסם
תסלחו לי על הבורות...אבל אני לא ממש מבין איך כל העסק הזה של הבולמים קפיצים ומוטות משתלב יחד.

לא פלא שלא קיבלתה תשובה השאלות שלך מספקות מספיק נושאים לעשרה שרשורים ולמען האמת הנושאים האלו נדונו בפורום לא מעט ואני מתפלא שלא קיבלתה תגובה של "חפש..."

אבל האמת שאם אשלח אותך לעשות חיפוש בפורום בלי שתבין בכלל מה אתה מחפש לא תקבל תשובות לכל השאלות וזה יקח לך טונה של זמן. אז אני אתיחס לשאלות על קצה המזלג ואני ממליץ לך להמשיך לקרא שירשורים בנושא כי יש לך הרבה מה ללמוד.

איך הרכב מתנהג עם בולמים קשיחים יותר....או רכים יותר??

קשיחות (לא רק של הבולמים) משפיעה על מספר קריטריונים בנהיגה.

קודם כל ראוי להתיחס לנושא מרכז הכובד. גוף שלא סופג את האנרגיה של הכוחות המופעלים עליו לא משנה את מרכז הכובד שלו ולכן נשאר מאוזן. כמוכן הוא מגיב ללא השהייה לכוחות שמופעלים עליו. בנהיגה זה ייתרון וחסרון. היתרון הוא שהנהג יודע בדיוק מה קורה ומה הולך לקרות כתוצאה מהפעלת כח (האצה בלימה וכוחות צד בסיבוב). החסרון האדיר הוא שהרכב בעצם לא אוחז טוב. אם דיברנו על קשיחות אולטימטיבית אז הרכב לא יצליח כלל לצאת מהמקום כי הצמיגים לא מבצעים ברכב כזה את תפקידם. זה יחסית פשוט לקחת את העניין לקצה אבל ברכב יש סוגים שונים של סופגי אנרגיה ומיקומם משפיעה מאד על אופן תפקודם.

אם אחזור לעניין הבולמים (הבטחתי על קצה המזלג) עם בולמים קשיחים הרכב מגלגל פחות וזה טוב בהאצה ובלימה כי האחיזה מתחלקת בצורה יותר מאוזנת על כל ארבעת הגלגלים. לזה קוראים "מעביר יותר טוב את הכח לכביש" גם בסיבובים יש ייתרון דומה אבל כאן נכנס גם חסרון מובהק. ספיגת אנרגיה זה דבר טוב לביטול השפעתם של כוחות מה שלא היה טוב לנו בהאצה אבל חשוב מאד כשמדובר על שיכוך כוחות האינרציה. למעשה יש פה עניין של איזון מאד עדין אם הרכב מגלגל אז הוא סופג כוחות צד וזה טוב (תחשוב על דחיפה של משקולת דרך קפיץ. ייתכן מאד והמשקולת תתחיל לזוז רק אחרי שהקפיץ יידחס ויאבד את כושר השיכוך) אבל כמו שאמרתי בהתחלה יש פה בעייה של העברת מרכז הכובד לכיוון זוג גלגלים וכושר האחיזה יורד בעשרות אחוזים.

בקיצור אין כללי אצבע בשיפור האחיזה. יש פה עניין מורכב ששונה ממקרה למקרה אפילו כשמדובר באותו סוג של רכב. אי אפשר לתת המלצה גורפת מבלי להתחשב ב-Setup המלא של הרכב.

אבל הייתרון הגדול בהקשחת בולמים זה העברות המשקל. אותה ספיגת אנרגיה שהזכרתי היא למעשה המרת אנרגיה. פרט לצמיגים שמעבירים את רוב האנרגיה "הנספגת" לחום, כל שאר המרכיבים הופכים אנרגיה קינטית לאנרגיה פוטנציאלית. האנרגיה הזו צריכה להשתחרר איכשהו, מתישהו. אם אתה מתבונן בסיבוב ארוך ויחיד אז שחרור הנרגיה יכל להיות מבוקר עם יישור הדרגתי של ההגה, אבל בסדרה של פניות צפופות ומנוגדות האנרגיה הפוטנציאלית הזו מקשה על השליטה ברכב וברכבים רכים אף עשויה להפוך את הרכב.

אני אספר לך שמניסיוני על ה-VTR (יש דמיון לא מועט לראלי) הקשחת בולמים אפשרה לי ליישר (לרסן) החלקות צד מהר יותר אבל נקודת תחילת ההחלקה מגיעה מעט יותר מוקדם. במאזן הכולל הרווח גדול מההפסד אבל תמיד כשמקשיחים יש סיכון שלא זה יהיה המקרה.

המלצתי האישית לראלי (אני מבין מהתמונה שלך) שאין בה שיפורי שילדה נוספים היא להקשיח בולמים.

למה עוזרים המוטות (עליון תחתון)?

אלה חיזוקי שילדה אחרי כל הטקסט שלמעלה אתה כבר מבין שחיזוק השילדה מקטין את ספיגת האנרגיה. נקודה נוספת שלא הזכרתי קודם היא שהקשחה משפרת את העברת המידע מהכביש אל הנהג, דרך ההגה ומושב. גם כאן יש לקחת בחשבון שלצד היתרונות ישנם חסרונות. ראשית מוט גישור עשוי לשנות את איזון הרכב מעצם מיקומו הלא סימטרי לאורך הרכב, ובכך להשפיעה על היגוי ייתר ותת היגוי. מעבר לכך יש גם אספקט של בטיחות פאסיבית. בזמן תאונה השלדה ומכלולים כבדים כמו המנוע לא ייקרסו כמו שהיצרן תכנן וייתכנו מצבי סיכון שלא נבדקו במבחני ריסוק.

מה זה תת היגויי והיגויי יתר ? (איך נוצר מצב כזה?)

כאשר רכב מרחיב את קו הפניה זה תת היגוי. האף מבקש להמשיך ישר וכדי לקזז נדרשת הפניית הגה נוספת. מכאן השם "תת היגוי".

כאשר הזנב נזרק אל מחוץ לסיבוב הנהג נדרש לקזז בהיגוי הפוך (מיומנות מורכבת כשלעצמה) ולכן זריקת זנב נקראת היגוי ייתר.

תת היגוי הנו מצב פחות מסוכן לנהג לא מיומן (בהנחה שיש מספיק שוליי ביטחון לברוח אליהם) כי בהיגוי ייתר ללא מיומנות ראוייה הרכב מסתבסב ויוצא משליטה. זו הסיבה שכל היצרנים היום הופכים את תת ההיגוי לתכונה מובנית של הרכב. כמובן שבעזרת הפרובוקציה הנכונה אפשר להכניס את הרכב להיגוי ייתר וברכב ספורטיבי עם בסיס גלגלים קצר זה לא מאד קשה ליישום.

אם אני לא מתכוון להנמיך את הרכב (כמו שחלק המליצו) האם עדיף להשאר אם קפיצים מקוריים?

החלפת קפיצים היא לצורך הנמכה (ברכב שלך בפרט). אם אין לך כוונה להשקיעה סכומי עתק בקפיצים ספורטיביים (קוילאוברים ובלגנים שעושים חור בכיס), רד מזה.

בנוסף לשאלה על הבולמים הגמורים...האם קול מוזר מאזור הגלגלים הקדמים בתחילת הנסיעה ובנסיעה איטית על מהמורות יכול להעיד על בולמים גמורים?

יכל להיות, ויכל להיות עוד אלף דברים אחרים. זה לא קל לאבחן בעיות באינטרנט.

• תוכן חדש...