Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

מכונית השנה 1970 - פיאט 128.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4631 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

אותי מעניין לדעת עוד קצת מידע על הגרסה היוגוסלבית שנקראה "זסטבה סקאלה" ויוצרה עד 2007.

כמו כן פיאט 128 למיטב ידיעת יוצרו עוד הרבה גם במצרים.

קאליפרים צהובים בגודל של הטוסטר שיש לאמא שלי במטבח

ודיסקים בגודל של מגש פיצה .

פורסם

הזסטבה, שכונתה יותר מאוחר סקאלה, היתה למעשה 128 בעלת 5 דלתות, ומבחינה מכאנית היתה זהה ל 128 האיטלקית.

דווקא בגירסה זו היתה ה 128 עוד יותר שימושית מהמקור האיטלקי, הודות לדלת החמישית.

ה 128 יוצרה בארגנטינה, ושם פותחה לה גירסת סטיישן בעלת 5 דלתות, במרוקו ובמצרים, שם הפכה למכונית פופולארית מאד.

VOLVO 144 73'- 82 (!) HP.

15.7 קג"מ ב 2300 סל"ד נשמע טוב יותר.:-)

פורסם

נהנתי לקרוא ואף הופתעתי מתמונת הסטיישן שכן הכרתי רק את הסטיישן עם שלוש הדלתות.

המכונית אכן הציעה מרווח סביר בגוף קטן ותחושת זריזות גם בדגם ה1116 למרות ביצועי תאוצה לא מרשימים מ0 ל100.

בעוד מכוניות ספורט מתהדרות בחלוקת מישקל הקרובה ל50 : 50 קדימה ואחורה, ה128 אופיינה בסימטריות כזו דווקא במראה הפרופיל שלה: החלק הקדמי נבדל מן האחורי בתא מנוע מעט ארוך מתא המיטען. יש אומרים שכדי לחסוך בשכר המעצב הוא תיכנן חצי רכב בפרופיל ואז הכפיל פי שניים לכדי תוצאה סופית.

כיום, ישנן מכוניות המסמנות לך להחלפת הילוך ויש מכוניות עם תצוגה עילית של נתונים בשמשה הקדמית. ה128 שילבה תכונות אלו כאשר על השמשה הודבקה מדבקה שקופה ועליה כתוב היה עד איזו מהירות ניתן למשוך כל הילוך.

באופן מוזר, עד שנהגתי ב159 טורבו, ה128 היא המכונית בה הרגשתי בבירור טורק סטיר בהאצה מרמזור משולבת בפנייה.

מוט ההילוכים התאים למסורת הסרבנות של רבים מגירי פיאט דאז.

בדגמים הישנים הייתה מעין אפשרות לקרוז קונטרול שהופעלה בדומה לצ'וק- משנק. לא זכיתי לכך בדגם 82 החדיש אך זכיתי למושב שנע על צירו ככיסא נדנדה- מרגיע.

ראוי לציין הטיעון שה128 היוגוסלביות שיובאו ארצה, לא דווחו ככאלו בתחילה.

חן, מאחר וטענת בשרשור אחר שניתן לרכוש בארץ חולצה בעשרה שקלים, אשמח לרכוש בארבעים שקלים חולצה עם הפוסט שלך על ה128. כ"כ לגבי ה33, הסוד , התמה, הריתמו וכל איטלקית שכתבת עליה. אגב, לפני מספר שנים בקרואטיה לנתי במלון מרכזי ובשעות הבוקר ניתן היה לשמוע עוד ועוד 128 מתניעות ויוצאות לדרכן, דה ז'הוו אמיתי וכיף גדול.

פורסם

אני זוכר היטב את המדבקה שכללה פסים לכל הילוך, והיא הופיעה בכל מכוניות פיאט שהגיעו מאיטליה בסוף שנות ה 70'.

ה 128 יובאה לארץ ביבוא סדיר החל משנת 70', והיבוא כלל גם את גירסאות הקופה.

בשנת 82' שבה לארץ ה 128 באורח די מפתיע, מאחר וייצורה באיטליה הופסק ב 78', והוצעה במחיר קורץ ואטרקטיבי מאד.

תחקיר שביצע העיתונאי בני ברק מידיעות אחרונות, העלה שהמכוניות לא היו כלל פיאט אלא זסטבה יוגוסלביות, שהגיעו לארץ בדרך פתלתלה משהו, מאחר ולא היו קשרי מסחר רשמיים עם יוגוסלביה באותה תקופה.

בעקבות התחקיר, חייב משרד התחבורה את יבואני הרכב לרשום את ארץ הייצור ברישיון הרכב.

ואם חשבתם שב 82' תם עידן ה 128, אזי היא שבה לארץ ב 88' בכסות חדשה, והפעם נקראה פיאט דונה ויובאה לארץ ממפעלי פיאט בברזיל.

מנוע ה 1116 סמ"ק היה זהה לזה של ה 128, ואילו מנוע ה 1.3 היה מפיתוח ברזילאי.

השריד האחרון ל 128 היה הפיאט פיורינו, טנדרון על בסיס הדונה, ששווק כאן עד סוף 96'.

פורסם

חן, כמיטב המסורת נתת סקירה מלאה ומקיפה. הדגם המשפחתי מרווח מאוד ונח יחסית לגודל הרכב, תא המטען נוח ופרקטי והנסיעה נעימה וכיפית. כאחד שגם נהג בצעירותו בדגם הספורטיבי SL 1.3L. אני חייב לציין שהרכב מהנה מאוד לנהיגה, תנוחת הנהיגה היית נמוכה ולוח השעונים היה פשוט ויפה. אני לא אשכח את התחושה שחווית כאשר הקרבורטור השני היה"נפתח" ושאגת המנוע נשמעה. לרכב היה אף ארוך יותר מהדגם המשפחתי ובכל תאוצה הוא היה מתרומם. לצערי הפח היה בעייתי והתקשה להתמודד עם המנוע החזק והמושב האחורי היה קטן (למרות שפעם הצלחתי להכניס 4 אנשים מאחורה) ולא נוח.

תודה

פורסם

כמו שכתב חן, ה- 128 (באיטלקית "צ'נטו וונטו אוטו") היתה חדשנית מאד לתקופתה, והתוותה דרך לתעשיית הרכב כולה.

מעבר ל"חלוציות" של המנוע הרוחבי ותיבת ההילוכים הצידית (היום אנחנו כמעט לא מכירים משהו אחר...), היתה ב- 128 מערכת חדשנית מאד שהגבילה את לחץ הבלימה המועבר לגלגלים האחוריים, בהתאם לעומס האנכי שהופעל עליהם. בכך נמנעה החלקת הגלגלים האחוריים ברכב לא עמוס, ושופרה יציבותו בעת בלימה (זהו ה"סבא הגדול" של מערכות ABS מודרניות...).

בנוסף למתלים קדמיים מטיפוס "מק-פרסון" , נעשה לראשונה שימוש במתלים אחוריים נפרדים (חלקית), בעלי קפיץ עלים רוחבי (רעיון דומה שימש במתלים הקדמיים של "פיאט 600" ו- 850). תצורה זאת שימשה את פיאט בהמשך - ב-127 וב- "אונו /דונה" הברזילאי (כנראה עד עצם היום הזה...).

עודד

פורסם

כמו תמיד סקירה מרתקת ומענגת - נהניתי לקרוא !

בספרייתי מצוי ספרון מעניין של CONSUMER GUIDE האמריקאי ובו כל המכוניות בשוק האמריקאי בשנת 1976. מצוי בו חוות דעת ומבחן לפיאט 128 בדגם האמריקאי למול המתחרות שלה בקטגורייה.

עיינתי במבחן וחלק מהתובנות הוזכרו ע"י חן. התיאורים נותנים מבט מעניין בראייה היסטורית על תכונות הרכב ומאפייניו.

למי שמעניין להלן תרגום חופשי של חוות הדעת על הפיאט 128 מהספר :

"לפני 5 שנים (1971) הפיאט 128 הייתה בעלת התכנון המתקדם ביותר בשוק המכוניות הקטנות ולכן הייתה הטובה ביותר בקבוצתה.

היה לה הנעה קדמית, מרווח פנים טוב, אחיזת כביש מעולה ותצרוכת דלק מצויינת. כעת בתמונה השתנתה . התכנון והעיצוב של פיאט עדיין טובים , אך היריבות השתפרו. פולקסווגן רביט (גולף) , רנו 5 , סובארו ואפילו שברולט שבט מעוצבים טוב יותר וגורמים ל - 128 להראות מיושנת.

עיצוב פנל המכשירים מראה את גילו. הפקדים למצערת הידנית, למאוורר , למפשיר אדים -מצויים כמעט בגובה הרצפה במרכז המכונית. אין תא כפפות, רק מדף חשוף , ומינימום של מחוונים. ידית נוספת בשמאל ההגה משמשת לעימעום אורות דרך ועלולה לבלבל נהגים בינה לידית האיתות.

המקום בתא המנוע איום בצפיפותו. מערכת ההנעה הקדמית, המנוע והגיר צפופים ביחד ומוסתרים תחת גלגל רזרבי. סיוט למכונאי החובב. מאוורר המנוע החשמלי מרעיש מאוד ועובד ממושכות, גם לאחר כיבוי המנוע.

לפיאט 128 יש עדיין תכונות יוצאות דופן , אלו שבעטיין זכתה לבחירה המועדפת על ידי הבוחנים שלנו בשנים קודמות על פני מתחרותיה.

מרווח הפנים - צריך להתנסות בו על מנת להאמין. ניתן לשבת בנוחות רבה מלפנים וגם מאחור. כניסה ויציאה קלות מאוד. זו המכונית הקטנה הגדולה והמרווחת ביותר בשוק.

מתקשרת לעובדת המרווח הטוב ברכב קטן תכונת הראות המעולה לכל הכיוונים. במובנים אלו הפיאט מתעלה על כל יריבותיה מיפאן,

אירופה וארה"ב.

חלונות האיוורור הקדמיים הינם שריד מעיצובים ישנים אך עושים עבודתם היטב בסיחרור אוויר לפנים הרכב, אך יש להם חסרון של דליפות אוויר ורעשים.

נהיגת ה 128 - צריך להתאמץ מאוד למצוא רכב בעל ניהוג ואחיזה מדוייקת ומהירת תגובה כמו של ה - 128. הרכב בעל פרופורציות מצויינות ואיזון מעולה. קל מאוד לתמרן איתה בתנועה צפופה. גם בשנה זו בוחנינו מדרגים אותה כמובילה בקבוצת המיני קומפקט בהיגוי ואחיזה.

תכונות מצטיינות נוספות - תא מטען מרווח ובלמים. למכוניות אמריקאיות כפולות בגודלן יש תא מטען קטן ממנה.

בלמים בפיאטים תמיד היו מהמעלה הראשונה. יש להם תחושת עמידות ותגובה שנדיר למצוא גם במכוניות גדולות יותר. תגובת הבלמים אינה כפי שמצופה ברכב הנעה קדמי - הגלגלים האחוריים אינם ננעלים . העצירות ישרות כחץ וברות צפייה.

בעייה רצינית הינה כוח המנוע. המנוע 4 בוכנות שש במעלה הסל"ד אך עקב גודלו והספקו אינו יכול להתמודד מול היריבות. לפני 5 שנים המגרעת הזו הייתה מתקבלת, אך עתה (1976) הלקוחות מצפים מרכב קטן שיסחוב באופן טוב. עם השקת הרביט (גולף)

והשבט הרף והציפיות עלו. הביצועים החלשים של הפיאט עומדים בעוכריה.

תצרוכת הדלק נותרה טובה מאוד, אף כי היריבות שוות לה או מתעלות עליה. במבחן משוקלל הפיאט צרכה 26 מייל לגלון. (1:11).

נתונים לדגם 2 דלתות :

אורך :4.06 מ', בסיס גלגלים 2.42 מ', רדיוס סיבוב - 10.25 מ', צמיגים - SR13 145, משקל - 885 ק"ג, הספק - 62 כ"ס ב - 6,000 סל"ד , מומנט - 67 ב - 4,000 סל"ד , נפח מנוע 78.7 , יחס דחיסה 1:8.5 ,4 הילוכים ידני.

תאוצה - 0-96 קמ"ש - 17.6 שנ', בלימה 96-0 קמ"ש - 33.85 מ'. "

1975_Fiat_128_.jpg

פורסם

תודה חן :)

כשהייתי בן 14 (1983) אבי ז"ל קיבל מהעבודה פיאט 128 ספיישל, מנוע 1300 מודל 1976 בצבע ירוק זית.

דגם הספיישל כלל פינוקים רבים, למשל כפתור משיכה של גז ידני שאיפשר שיוט בכבישים מהירים ללא צורך ללחוץ על דוושת הגז..

ל-128 יצא שם לא טוב בשל מנועים שהלכו עקב קריעת רצועת הטיימינג. לדעתי זה קרה רק לרכבים שלא תוחזקו כראוי!!

הרכב היה זריז ביותר, ולימים כשקיבלתי רישיון, השארתי אבק לכל הסוברואידים החדשים של אותם הימים.

כשהתגייסתי לצבא, אבי קיבל מהעבודה סובארו משלו, וקנה לי את הפיאט.. :)

ה-128, או בשמה הרשמי: "הבונבוניירה" שימשה אותי לאורך כל שירותי הצבאי והלימודים - 7 שנים, ובסה"כ 11 שנים במשפחה.

בסופו של דבר מכרתי אותה לחבר בעבור נזיד עדשים, והוא העביר אותה הלאה לקונה מעזה..

אני לא חושב שנשארו 128 מהדגם הזה בארץ, אם מישהו יודע על 128 כזו למכירה..אשמח לשמוע.

לילה טוב

כרמל טוכמן

NSU CLUB ISRAEL

פורסם

ואם חשבתם שב 82' תם עידן ה 128, אזי היא שבה לארץ ב 88' בכסות חדשה, והפעם נקראה פיאט דונה ויובאה לארץ ממפעלי פיאט בברזיל.

מנוע ה 1116 סמ"ק היה זהה לזה של ה 128, ואילו מנוע ה 1.3 היה מפיתוח ברזילאי.

השריד האחרון ל 128 היה הפיאט פיורינו, טנדרון על בסיס הדונה, ששווק כאן עד סוף 96'.

אותה פיאט דונה נמכרה במערב אירופה תחת המותג אינוצ'נטי.

היו גם ניידות כאלה בכבישי איטליה.

אפשר לכתוב עוד הרבה על הדגמים הישנים של פיאט שהמשיכו להיות מיוצרים בברזיל, מצרים, טורקיה ופולין.

זכור לי הטיול לפולין לפני 10 שנים, בכל מקום היה אפשר לראות פיאטים ישנות פולניות עוד מהתקופה הקומוניסטית.

קאליפרים צהובים בגודל של הטוסטר שיש לאמא שלי במטבח

ודיסקים בגודל של מגש פיצה .

פורסם
תודה חן :)

כשהייתי בן 14 (1983) אבי ז"ל קיבל מהעבודה פיאט 128 ספיישל, מנוע 1300 מודל 1976 בצבע ירוק זית.

דגם הספיישל כלל פינוקים רבים, למשל כפתור משיכה של גז ידני שאיפשר שיוט בכבישים מהירים ללא צורך ללחוץ על דוושת הגז..

ל-128 יצא שם לא טוב בשל מנועים שהלכו עקב קריעת רצועת הטיימינג. לדעתי זה קרה רק לרכבים שלא תוחזקו כראוי!!

הרכב היה זריז ביותר, ולימים כשקיבלתי רישיון, השארתי אבק לכל הסוברואידים החדשים של אותם הימים.

כשהתגייסתי לצבא, אבי קיבל מהעבודה סובארו משלו, וקנה לי את הפיאט.. :)

ה-128, או בשמה הרשמי: "הבונבוניירה" שימשה אותי לאורך כל שירותי הצבאי והלימודים - 7 שנים, ובסה"כ 11 שנים במשפחה.

בסופו של דבר מכרתי אותה לחבר בעבור נזיד עדשים, והוא העביר אותה הלאה לקונה מעזה..

אני לא חושב שנשארו 128 מהדגם הזה בארץ, אם מישהו יודע על 128 כזו למכירה..אשמח לשמוע.

לילה טוב

איזה דגם זה 128 ספיישל?

פורסם

למיטב ידיעתי ה 128 דור ראשון לא נשאה כלל רמת גימור, ואילו הדגם שלאחר מתיחת הפנים כונה CL.

המיתלה האחורי של ה 128 הופיע גם ב 127 ,ריטמו, רגאטה, סיאט רונדה, איביזה ומאלגה.

ה 128 היתה, יחד עם ה 127 והאוטוביאניקי, המכוניות היחידות שהציעו היתנהגות כביש טובה ששולבה בנוחות נסיעה טובה.

לריטמו\רגאטה ולכל מכוניות סיאט שהתבססו על רצפת הריטמו, היתה התנהגות כביש גרועה למדי.

פורסם
איזה דגם זה 128 ספיישל?

היא דומה ל1100. מקדימה יש לה פנסים מרובעים במקום עגולים. מאחורה הוסיפו בכל צד מתחת לבקלית הרגילה מנורת רוורס. השוני העיקרי הוא בפנים - רמת הגימור גבוהה יותר, כולל תא כפפות.

בארץ לדעתי הספיישל בא רק עם מנוע 1300. בחול היו ספיישלים גם עם מנוע 1100.

כרמל טוכמן

NSU CLUB ISRAEL

פורסם
היא דומה ל1100. מקדימה יש לה פנסים מרובעים במקום עגולים. מאחורה הוסיפו בכל צד מתחת לבקלית הרגילה מנורת רוורס. השוני העיקרי הוא בפנים - רמת הגימור גבוהה יותר, כולל תא כפפות.

בארץ לדעתי הספיישל בא רק עם מנוע 1300. בחול היו ספיישלים גם עם מנוע 1100.

זופי,

אל תעשה בעיות לחן..

NSU Club Israel

פורסם
זופי,

אל תעשה בעיות לחן..

בבקשה, הייתה כזו בדיוק אדומה שנת 78 לאמא של חבר שלי, עם כיתוב ספיישל בלוחית האחורית לצד מספר הדגם , ששירתה אותה נאמנה שנים רבות, נסעה עד לפני כמה שנים...אולי אוכל להשיג תמונה שלה עם מספר רישוי..היום כבר לא בבעלותם

800px-Fiat_128-Mk2_Front-view.JPG

"אלה שרוקדים נראים משוגעים בעיני אלה שלא שומעים את המוזיקה" :turn-l: תבקרו..הסיפור של רכב האספנות הראשון שלי... VW BUS 1978 [url]http://www.wix.com/omergart/nirvw/page-1#!__page-1/my-car[/url]

• תוכן חדש...