Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

המלצה לשמן מנוע 20w50

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4971 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

ערב טוב חברים ברצוני להחליף שמן מנוע לרכבי.

הרכב הוא פורד קורטינה שנת 82 מנוע בנפח 1800 שעבר לא מזמן אוברול כללי

כרגע אני משתמש בשמן 20w50 של חברת agip.

האם אני יכול להשתמש בשמן 15w40 או שעדיף לי להישאר עם ה: 20w50 ?

והאם שמן 15w40 הוא חצי סינטטי?

תודה לעוזרים.

בהעלותי::smilecolr:hihi:

Ford cortina mk5 1982 2100cc

Ford focus 2013 titanum

פורסם

ישנה הנחה שרבים ממכובדי הפורום יסכימו איתה. למכוניות ישנות מתאים שמן ישן. חומרים שהיום נחשבים מזהמים ולא ידידותיים לסביבה כמו עופרת, זרחן, אבץ ועוד שימשו בזמנו לסיכה והגנה על חלקי המנוע בזמנו. עם השנים החומרים האלה הוצאו מהשמנים ותוספים אחרים התווספו במקומם. כמו כן עם השנים שיטת עיבוד וייצור מתכות השתנתה. סגסוגות שונות הומצאו וכיוצא בזה. לכן המנועים של היום לא זקוקים לאותם תוספים שהיו במנועים של אז. לפיכך, במקומך לא הייתי עובר לסינטטי מלא וגם לא לחצי סינטטי. אתה יכול לעבור ל 15-40 מינראלי בלבד אבל אל תעבור את דרגת ה API של SH. על מנת ששמן של מכוניות ייחשב "לחצי סינטטי" הוא חייב להיות בדרגת SJ. לא ראיתי עד היום שמן חצי סינטטי בדרגה פחותה מזו במכוניות. כמו כן, על מנת ששמן מינראלי יקבל דרגת API גבוהה מ SH כמות החומרים המזהמים צריכה להצתמצם. לפיכך, שמן מינראלי 15W-40 עם API SL למרות שהוא מתקדם יותר מ API SH הוא לא בהכרח יותר טוב לך. להיפך. על מנת שהשמן ייחשב "לחצי סינטטי" לא יכול להיות שיהיו בו אותה כמות תוספים כמו בשמנים הישנים. לכן שמן חצי סינטטי בדרגה SJ לא מתאים לך. עדיין מייצרים את השמנים המנראליים בדרגות SE,SF,SG, SH. כמובן שככל שהשמן "נחות" הוא צריך להיות זול.

"אני מתחפש לטיפת שמן במערכת ההנעה ומתחיל לזרום בתוך כל הצינורות, השסתומים והקופסאות ואז אני מאתר את התקלה"

ישראל טילן, המיתוס והאגדה, מגדולי מהנדסי ישראל.

פורסם

מה הקשר בין סוג שמן הבסיס למדרג איכות ה API? איפה קראת את זה?

ואני דווקא לא רואה שום בעייה לעבור לשמן סינטטי מלא גם ברכב עתיק אבל עם שני סייגים:

א. מהו סוג מרימי השסתומים במנוע (הידראולים? רולר? שימסים?).

ב. רכישת שמן סינטטי מלא המותאם לרכבים ישנים או שמן כדוגמת ה HPS של רוייאל פרפל אשר אינו נושא תקן API רלוונטי אך מתאים לשימוש יום-יומי וכמויות מכובדות של חומרי אל שחק למיניהם.

בכל מקרה אני לא רואה שום סיבה להישאר עם שמני 20, 15 או 10 גם ברכבים בני מאתיים.

איתמר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם

ייתכן וטעיתי. בינתיים אני רואה שמה שרשמתי לגבי הגבול העליון שהוא SJ מתייחס לתקן JASO MA שזהו תקן שמראה שהשמן מותר לשימוש באופנועים בעלי מצמד רטוב. כלומר שהקלאץ והמנוע חולקים את אותו שמן.

במילים אחרות הגבול המקסימלי שעדיין אפשר להקנות לשמן את תקן ה JASO MA לא יעבור את הAPI SJ

לעומת זאת אני בטוח שקראתי היכן שהוא שעל מנת ששמן ייחשב לחצי סינטטי ואף סינטטי הוא חייב להיות בעל תקן API SJ לפחות. כלומר, שמן בעל API SH לא יכול להיות חצי סינטטי ובטח שלא סינטטי מלא. מעולם אגב לא ראיתי באמת שמן חצי סינטטי או סינטטי מלא עם API קטן מ SJ.

אני אמשיך לחפש אחר המקור שמאשר דברים אלה.

"אני מתחפש לטיפת שמן במערכת ההנעה ומתחיל לזרום בתוך כל הצינורות, השסתומים והקופסאות ואז אני מאתר את התקלה"

פורסם
ייתכן וטעיתי. בינתיים אני רואה שמה שרשמתי לגבי הגבול העליון שהוא SJ מתייחס לתקן JASO MA שזהו תקן שמראה שהשמן מותר לשימוש באופנועים בעלי מצמד רטוב. כלומר שהקלאץ והמנוע חולקים את אותו שמן.

במילים אחרות הגבול המקסימלי שעדיין אפשר להקנות לשמן את תקן ה JASO MA לא יעבור את הAPI SJ

לעומת זאת אני בטוח שקראתי היכן שהוא שעל מנת ששמן ייחשב לחצי סינטטי ואף סינטטי הוא חייב להיות בעל תקן API SJ לפחות. כלומר, שמן בעל API SH לא יכול להיות חצי סינטטי ובטח שלא סינטטי מלא. מעולם אגב לא ראיתי באמת שמן חצי סינטטי או סינטטי מלא עם API קטן מ SJ.

אני אמשיך לחפש אחר המקור שמאשר דברים אלה.

אתה מבלבל בין כל מיני דברים שלא קשורים, וכותב דברים לא נכונים.

הנה כמה דוגמאות לשמנים סינטיים וסינטטיים-למחצה מדרגות SG ואפילו SF:

http://www.silkolene.com/index.php?calling=product&sub=ride#ride_p3

http://www.silkolene.com/index.php?calling=product&sub=ride#ride_p4

http://www.silkolene.com/index.php?calling=product&sub=ride#ride_p5

http://www.spectroshop.com/spectroshop/cat_2.html

http://www.spectroshop.com/www-spectroshop-com/prod_3.html

http://www.spectroshop.com/4-stroke-heavy-duty-v-twin/heavy-duty-golden-semi-synthetic-20w-50/prod_24.html

ויש עוד רבים אחרים.

JASO MA לא קשור. זה תקן שמתייחס לתאימות למצמדים רטובים (הוא מבטיח מקדם חיכוך מספיק גבוה, שהמצמד לא יחליק), ואין קשר חד-ערכי בין דרגת API ו-JASO.

יכול להיות גם שמן API SN שיעמוד ב-JASO MA.

למעשה, כמעט כל השמנים שאינם Energy Conserving, Resource Conserving או ILSAC GF-x יעמדו במפרט JASO MA, וגם חלק מאלה שהם כן מה-Conserving למיניהם.

כמו-כן, כמעט כל שמן שהצמיגות ה"חמה" שלו (המספר שאחרי ה-W) היא 40 ומעלה, יעמוד במפרט JASO MA (כי אלה ממילא לא יכולים להיות Conserving או ILSAC).

פורסם
אתה מבלבל בין כל מיני דברים שלא קשורים, וכותב דברים לא נכונים.

הנה כמה דוגמאות לשמנים סינטיים וסינטטיים-למחצה מדרגות SG ואפילו SF:

http://www.silkolene.com/index.php?calling=product&sub=ride#ride_p3

http://www.silkolene.com/index.php?calling=product&sub=ride#ride_p4

http://www.silkolene.com/index.php?calling=product&sub=ride#ride_p5

http://www.spectroshop.com/spectroshop/cat_2.html

http://www.spectroshop.com/www-spectroshop-com/prod_3.html

http://www.spectroshop.com/4-stroke-heavy-duty-v-twin/heavy-duty-golden-semi-synthetic-20w-50/prod_24.html

ויש עוד רבים אחרים.

JASO MA לא קשור. זה תקן שמתייחס לתאימות למצמדים רטובים (הוא מבטיח מקדם חיכוך מספיק גבוה, שהמצמד לא יחליק), ואין קשר חד-ערכי בין דרגת API ו-JASO.

יכול להיות גם שמן API SN שיעמוד ב-JASO MA.

למעשה, כמעט כל השמנים שאינם Energy Conserving, Resource Conserving או ILSAC GF-x יעמדו במפרט JASO MA, וגם חלק מאלה שהם כן מה-Conserving למיניהם.

כמו-כן, כמעט כל שמן שהצמיגות ה"חמה" שלו (המספר שאחרי ה-W) היא 40 ומעלה, יעמוד במפרט JASO MA (כי אלה ממילא לא יכולים להיות Conserving או ILSAC).

אתה צודק בהחלט. ערכתי את ההודעה הזו. בהודעה המקורית רשמתי שהכוונה לשמני מכוניות ולא לשמני אופנועים. ואכן כן, כל השמנים שנתת בלינקים כאן הם של אופנועים. תראה לי בבקשה שמן חצי סינטטי או סינטטי מלא למכונית עם דרגת API פחותה מ SJ בבקשה. אני לא מוצא בדיוק את המקור אבל קראתי היכן שהוא שעל מנת ששמן מכוניות "יוכרז" כחצי סינטטי או סינטטי מלא הוא צריך להיות בדרגת API מינימאלית של SJ ואכן, שוב פעם. לא זכור לי שראיתי שמן חצי סינטטי פחות מ SJ.

JASO MA זהו תקן יפני אשר מאשר שהשמן מתאים לשימוש באופנועים בעלי מצמד רטוב. כלומר, אותו שמן משמש גם את תיבת ההילוכים וגם את המנוע. מיכווון שבשמן מכוניות מתקדם יש תוספים מונעי שחיקה אז שימוש בכזה שמן באופנוע בעל מצמד רטוב יגרום בסופו של דבר להחלקת המצמד ומן הסתם לזיהום הדיסקיות.

אפרופו אופנועים ומכוניות, כל שמן מנוע למכוניות עד דרגה API SH יכול לשמש בתור שמן מנוע לאופנועים ללא חשש שהמצמד יחליק.

פורסם

מאחר והמנוע עבר אוברול , והוא עם פחות חופשים כעת , הייתי מנסה לעבור ל 10W-40 עד דרגת SL .

חצי סינטטי איכותי של החברות הגדולות אגי'פ טוב גם דלקול .

אם נורת לחץ השמן נכבת בזמן אין אכילת שמן או רעש מגל הזיזים , אפשר להשאר עם הצמיגות הנ"ל .

רצוי גם להתייעץ עם המוסך אשר בצע את האובראול - אולי יש להם ניסיון קודם במעבר לשמנים יותר חדשים .

הקפד על מסנן שמן איכותי עם שסתום אל-חזור , המונע ירידת כל השמן מראש המנוע לאגן - כגון MANN או איכותי אחר .

במנועים האלו ( עד כמה שזכור לי ..) היו בעבר בעיות בעקבות שימון בחסר לגל הזיזים העליון .

ראה דיון ברכבי אספנות וצמיגוית שמנים .

http://www.carsforum.co.il/vb/showthread.php?t=393301&highlight=%D7%A9%D7%9E%D7%9F+%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%98%D7%99%D7%A0%D7%94

אייל .

עצמאי בשטח - 1 מטר מהצד.

פורסם
ישנה הנחה שרבים ממכובדי הפורום יסכימו איתה. למכוניות ישנות מתאים שמן ישן. חומרים שהיום נחשבים מזהמים ולא ידידותיים לסביבה כמו עופרת, זרחן, אבץ ועוד שימשו בזמנו לסיכה והגנה על חלקי המנוע בזמנו. עם השנים החומרים האלה הוצאו מהשמנים ותוספים אחרים התווספו במקומם. כמו כן עם השנים שיטת עיבוד וייצור מתכות השתנתה. סגסוגות שונות הומצאו וכיוצא בזה. לכן המנועים של היום לא זקוקים לאותם תוספים שהיו במנועים של אז. לפיכך, במקומך לא הייתי עובר לסינטטי מלא וגם לא לחצי סינטטי. אתה יכול לעבור ל 15-40 מינראלי בלבד אבל אל תעבור את דרגת ה API של SH. על מנת ששמן של מכוניות ייחשב "לחצי סינטטי" הוא חייב להיות בדרגת SJ. לא ראיתי עד היום שמן חצי סינטטי בדרגה פחותה מזו במכוניות. כמו כן, על מנת ששמן מינראלי יקבל דרגת API גבוהה מ SH כמות החומרים המזהמים צריכה להצתמצם. לפיכך, שמן מינראלי 15W-40 עם API SL למרות שהוא מתקדם יותר מ API SH הוא לא בהכרח יותר טוב לך. להיפך. על מנת שהשמן ייחשב "לחצי סינטטי" לא יכול להיות שיהיו בו אותה כמות תוספים כמו בשמנים הישנים. לכן שמן חצי סינטטי בדרגה SJ לא מתאים לך. עדיין מייצרים את השמנים המנראליים בדרגות SE,SF,SG, SH. כמובן שככל שהשמן "נחות" הוא צריך להיות זול.

על מנת ששמן ייחשב ל"חצי-סינטטי", הוא לא חייב להיות בדרגת SJ. כלומר זה לא תנאי הכרחי, ובטח שלא מספק.

מה שהוא חייב, זה להכיל בשמן הבסיס שלו גם שמן מקבוצות IV, III או V, שזה אומר מדד צמיגות (של שמן הבסיס) לפחות 120, תכולת פחמימנים רוויים גדולה מ-90% ותכולת גופרית נמוכה מ-0.03%, או שמן מסונטז מפולי-אלפא-אולפינים, אסטרים או פוליגליקול.

יכול להיות ששמן כזה ממילא עומד במפרטים גבוהים יותר מ-SH, בפרט אם הוא מדרגות צמיגות גבוהות מ-30 (המספר שאחרי ה-W), אבל הוא לא חייב לעמוד בזה, והבאתי קודם כמה דוגמאות לשמנים מסחריים כאלה.

לגבי החומרים שכמותם צריכה להצטמצם עם התקדמות הדרגות, אני מניח שאתה מתכוון ל-ZDDP ולגופרית.

אז כדאי שתדעו שהמגבלות האלה חלות רק על שמנים בצמיגויות xW-20 ו-xW-30, ושמנים בעלי תו ILSAC GF-x.

על שמנים בצמיגות xW-40 או xW-50 שאינם ILSAC GF, אפילו מדרגת SN, אין מגבלת מקסימום על תכולת הזרחן (יש רק מגבלת מינימום), ואין בכלל מגבלה על תכולת הגופרית.

זה כמובן עוד לא מבטיח שיהיה ZDDP בכמות גדולה, אבל גם אם אתה קונה שמן מינרלי מדרגה SG אף אחד לא מבטיח לך תכולה גבוהה של התוסף הזה. אם אפשר, רצוי להשיג את המפרט של השמן ולבדוק מה מצהיר היצרן.

פורסם
אתה צודק בהחלט. ערכתי את ההודעה הזו. בהודעה המקורית רשמתי שהכוונה לשמני מכוניות ולא לשמני אופנועים. ואכן כן, כל השמנים שנתת בלינקים כאן הם של אופנועים.

הסיווג למכוניות ואופנועים הוא סיווג שיווקי בלבד. הסיבה שיותר קל למצוא שמנים כאלה שהם מוצגים כיעודיים לאופנועים היא שעד לפני שנים אחדות (עד שנכנסו ממירים קטליטיים לאופנועים) כל האופנעים (ואני מתכוון לאופנועים חדשים) עוד דרשו שמנים מדרגות SF, SE ו-SG (ולא יותר גבוה), וגם כיום חלק ניכר מהאופנועים עדיין דורשים זאת. הדרישה במכוניות, לעומת זאת, מתקדמת עם מפרטי API או ACEA העדכניים, ולכן רק מכוניות ישנות דורשות אותם.

אני לא מוצא בדיוק את המקור אבל קראתי היכן שהוא שעל מנת ששמן מכוניות "יוכרז" כחצי סינטטי או סינטטי מלא הוא צריך להיות בדרגת API מינימאלית של SJ.

אל תתאמץ. גם אם תמצא את המקור, הוא לא יהיה אמין, כי אין כזה תנאי.

JASO MA זהו תקן יפני אשר מאשר שהשמן מתאים לשימוש באופנועים בעלי מצמד רטוב. כלומר, אותו שמן משמש גם את תיבת ההילוכים וגם את המנוע. מיכווון שבשמן מכוניות מתקדם יש תוספים מונעי שחיקה אז שימוש בכזה שמן באופנוע בעל מצמד רטוב יגרום בסופו של דבר להחלקת המצמד ומן הסתם לזיהום הדיסקיות.

?! איזה זיהום? למה שיגרם זיהום?

בכל שמן מנוע (לפחות מאז דרגת API SD או SE, אולי אפילו קודם) יש תוספים מונעי שחיקה. זאת לא הבעיה.

באופן מסורתי השתמשו ב-ZDDP (תרכובת של אבץ וזרחן) כתוסף מונע שחיקה, כי הוא טוב מאוד בזה.

אבל בעקבות כניסת הממירים הקטליטיים התחילו להפחית את כמותו כי יש טענה שהוא מקצר את חיי הממירים.

במקומו הכניסו תוספים אחרים, חלקם מכונים Friction Modifiers, שמפחיתים את מקדם החיכוך, והם אלה שעושים את הבעיות למצמדים הרטובים.

גם - לא כולם, ובכל מקרה, כמו שכבר כתבתי, זה רלבנטי רק לשמנים מצמיגויות xW-20 ו-xW-30. השמנים מהצמיגויות הגבוהות יותר (40, 50) כבר לא משמשים במכוניות מודרניות, ולכן מפרטי API לא דורשים מהם הגבלה על תכולת ה-ZDDP, וזה מאוד נדיר שבשמנים כאלה (40, 50) יהיו Friction Modifiers, כי זה עולה כסף, ולא נותן שום יתרון היכן שהמפרטים לא דורשים את הגבלת תכולת ה-ZDDP.

אפרופו אופנועים ומכוניות, כל שמן מנוע למכוניות עד דרגה API SH יכול לשמש בתור שמן מנוע לאופנועים ללא חשש שהמצמד יחליק.

כמעט כל שמן, אבל שוב, זה נכון לשמנים מכל הדרגות, לאו דווקא עד SH, אם הם בצמיגות גבוהה מ-30 ואינם ILSAC-GF certified.

פורסם

אני מודה לך על ההסבר המפורט. לעומת זאת אני נאלץ לחלוק על דעתך בכל הנוגע לשימוש בשמן של מכונית באופנוע. אם הבנתי אותך נכון, בשמנים עם הצמיגויות הגבוהות לא מוספים את התוספים כי הם יקרים ואין גם צורך ולכן שמן של מכונית לדוגמה 10W-60 סינטטי מלא יכול לשמש בתור שמן של אופנוע בעל מצמד רטוב?

פורסם
אני מודה לך על ההסבר המפורט. לעומת זאת אני נאלץ לחלוק על דעתך בכל הנוגע לשימוש בשמן של מכונית באופנוע.

למה אתה נאלץ? מי/מה מאלץ אותך?

אני שוב חוזר שלהבנתי, אין כזה דבר "שמן של מכונית" ו"שמן של אופנוע". זו המצאה של אנשי שיווק כדי להגדיל מכירות ורווחים.

מה שיש, זה מוצר שנקרא "שמן מנוע", למנועי 4 פעימות, או 2 פעימות, בעל כל מיני תכונות פיזיקליות וכימיות שמוגדרות במפרטים של גופים כמו API או ACEA או יצרנים ספציפיים, ויש פרוצדורות תקניות לבדיקה כמותית של התכונות האלו, שמוגדרות בתקנים של ASTM, או דומים לו.

אף יצרן אופנועים (למיטב ידיעתי, אני אופתע אך אשמח לראות דוגמא שמראה אחרת) אינו דורש ואינו ממליץ על שימוש בשמן מנוע מיוחד או ייעודי לאופנועים. וגם אם תצליח למצוא דוגמא ליצרן אופנועים שכן דורש או ממליץ על שימוש ב"שמן אופנועים" - אני אומר לך כבר שזה משהו נדיר ויוצא דופן.

הדרישה היא תמיד לסיווג צמיגות SAE וסיווג API בלבד (ובמקרים רבים אלה סיווגים וותיקים מאוד, שב-API הם כבר obsolete ובמכוניות כבר שכחו שהיו כאלה). אין מעבר לזה שום דרישה, בטח שלא דרישה לשמן מיוחד, או ל"שמן לאופנועים".

[אגב, ברוב המוחלט של האופנועים גם אין שום דרישה ע"י יצרני האופנועים לשמן סינטטי או חצי-סינטטי (ובאלה שיש - אני די משוכנע שזה נעשה, שוב, משיקולי מרקטינג, ליצירת תדמית של אופנוע קיצוני, עם כל האסוציאציות המתלוות לכך, שאמורות לקרוץ לחתך פסיכולוגי של פלח שוק מסויים של לקוחות פוטנציאליים). על פי דרישת יצרני (כמעט כל) האופנועים, שמן מינרלי "של מכוניות" (רחמנא ליצלן), שעומד בדרישת הצמיגות ודרגת API, ומוחלף בתדירות הנדרשת, יעשה את העבודה כנדרש.]

אולי אתה יכול להסביר במה שונה "שמן מכוניות" מ"שמן אופנועים" (חוץ מהתמונה של אופנוע מירוץ בהשכבה, או משהו כזה, על התווית)?

איזה תכונות מיוחדות יש לשמן אופנועים על פני מכוניות, או להיפך? במה הם שונים או נבדלים?

(אבל בתשובתך, אנא התייחס לשמנים מאותה דרגת API (או ACEA) וצמיגות SAE, ואותו סוג שמן בסיס (מינרלי/סינטטי/סינטטי-למחצה)).

אם הבנתי אותך נכון, בשמנים עם הצמיגויות הגבוהות לא מוספים את התוספים כי הם יקרים ואין גם צורך ולכן שמן של מכונית לדוגמה 10W-60 סינטטי מלא יכול לשמש בתור שמן של אופנוע בעל מצמד רטוב?

בדרך כלל לא מוסיפים, אבל יכולים להיות גם יוצאים מן הכלל.

השמנים עם הצמיגויות הגבוהות יכולים להיות גם בעלי תו Energy/Resource Conserving או ILSAC-GFx (עם סימון "API Certification Mark", הידוע גם בכינויו “Starburst”), אם כי זה נדיר. באלה יש סיכוי גדול למצוא Friction modifiers, אבל בשמנים שאינם נושאים תווים כאלו - הסיכוי נמוך. וגם אם יש בהם Friction modifiers - לא תמיד זה יגרום להחלקת מצמד.

לגבי השאלה שלך עם דוגמת השמן 10W60 -

כן, יכול לשמש, אבל בד"כ לא מומלץ. אני לא מכיר אופנועים (ובפרט כאלה עם מצמד רטוב) שהמלצות היצרן שלהם קוראות לשימוש בשמן מנוע בצמיגות SAE 10W60.

אמנם זה שאני לא מכיר לא אומר שזה לא קיים, אבל אומר שזה משהו נדיר.

בדרך כלל ההמלצה היא לשמנים שהצמיגות החמה שלהם (אחרי ה-W) היא 40, ויש כבר היום גם כאלה שאפשר 30 (בתחום טמפ' הסביבה שלנו).

אז אם היצרן ממליץ שמן 40 - אפשר אמנם להשתמש בשמן 60, אבל זה בכלל לא מומלץ לדעתי בשימוש נורמלי. אולי בתנאים מאוד קיצוניים. אבל זה לא קשור לקלאץ'.

לגבי התאימות של שמן מכוניות סינטטי מלא 10W60 למצמד הרטוב -

אז שוב, אם הוא אינו בעל תו Conserving או ILSAC - רוב הסיכויים שהוא לא יגרום לשום בעיות עם המצמד.

ואם הוא כן בעל תו כזה - גם לא בטוח, אבל יש סיכוי יותר גדול שכן.

פורסם
הסיווג למכוניות ואופנועים הוא סיווג שיווקי בלבד. הסיבה שיותר קל למצוא שמנים כאלה שהם מוצגים כיעודיים לאופנועים היא שעד לפני שנים אחדות (עד שנכנסו ממירים קטליטיים לאופנועים) כל האופנעים (ואני מתכוון לאופנועים חדשים) עוד דרשו שמנים מדרגות SF, SE ו-SG (ולא יותר גבוה), וגם כיום חלק ניכר מהאופנועים עדיין דורשים זאת. הדרישה במכוניות, לעומת זאת, מתקדמת עם מפרטי API או ACEA העדכניים, ולכן רק מכוניות ישנות דורשות אותם.

אל תתאמץ. גם אם תמצא את המקור, הוא לא יהיה אמין, כי אין כזה תנאי.

?! איזה זיהום? למה שיגרם זיהום?

בכל שמן מנוע (לפחות מאז דרגת API SD או SE, אולי אפילו קודם) יש תוספים מונעי שחיקה. זאת לא הבעיה.

באופן מסורתי השתמשו ב-ZDDP (תרכובת של אבץ וזרחן) כתוסף מונע שחיקה, כי הוא טוב מאוד בזה.

אבל בעקבות כניסת הממירים הקטליטיים התחילו להפחית את כמותו כי יש טענה שהוא מקצר את חיי הממירים.

במקומו הכניסו תוספים אחרים, חלקם מכונים Friction Modifiers, שמפחיתים את מקדם החיכוך, והם אלה שעושים את הבעיות למצמדים הרטובים.

גם - לא כולם, ובכל מקרה, כמו שכבר כתבתי, זה רלבנטי רק לשמנים מצמיגויות xW-20 ו-xW-30. השמנים מהצמיגויות הגבוהות יותר (40, 50) כבר לא משמשים במכוניות מודרניות, ולכן מפרטי API לא דורשים מהם הגבלה על תכולת ה-ZDDP, וזה מאוד נדיר שבשמנים כאלה (40, 50) יהיו Friction Modifiers, כי זה עולה כסף, ולא נותן שום יתרון היכן שהמפרטים לא דורשים את הגבלת תכולת ה-ZDDP.

כמעט כל שמן, אבל שוב, זה נכון לשמנים מכל הדרגות, לאו דווקא עד SH, אם הם בצמיגות גבוהה מ-30 ואינם ILSAC-GF certified.

" אני נאלץ לחלוק על דעתך" זוהי אחת מצורות הנימוס שאני משתמש בכדי לענות למישהו שאני חולק על דעתו, ייתכן שהשפה האנגלית השפיעה עליי כי שם אומרים

I am afraid that I have to disagree with you about this"".

לגבי שמני SAE 10W-60 הם אכן קיימים באופנועים ומומלצים לאופנועים בעלי הספקים גבוהים שנמצאים במאמץ תמידי בשטח. כמו כן אופנועי מירוץ משתמשים בשמן שכזה.

יצא לי להשתמש בשמן לא מתאים לאופנוע עם קלאץ חדש ואחרי 1500 ק"מ בלבד הקלאץ היה שווה לישבן. הוא החליק ולא מילא את תפקידו בצורה טובה לעולם.

כשאומרים שהרפידות מזדהמות הכוונה שהן נספגות בשמן שהוא לא מתאים או שהאבקה שנוצרת מהחומר חיכוך שעל הדיסקיות פשוט נדבקת עליהם. זה לא קל לנקות דיסקיות לאחר שנספגו בשמן לא מתאים.

אני לא מתבייש לומר שאני לא יודע הכל בחיים ועושה רושם שאתה מבין יותר ממני בשמנים. אני לעומת זאת לא אעיז בחיים להשתמש בשמן של מכוניות לאופנועים, לא בשמן סינטטי מתקדם או שמן שבכלל ה API שלו גבוה מ SH. זה שישנם שמנים היום עם תקן גבוה יותר זה נכון אבל יש להם בנוסף תקן JASO MA. לי הסבירו ששמן מנוע במכוניות הוא בעל תוספים מונעי חיכוך אבל בשימוש במנועים שחולקים את אותו השמן למנוע ולתיבת ההילוכים השמן עלול לגרום להחלקה של המצמד וכאמור לזיהום הדיסקיות.

הדרך היחידה לאמת את דברייך או דבריי הוא להביא בין הייתר מתנדב שמוכן להשתמש באופנוע שלו בתור ניסוי. לשים שמן מודרני למנועי מכוניות באופנועים ונראה עם קורה משהו.

פורסם

לגבי החומרים שכמותם צריכה להצטמצם עם התקדמות הדרגות, אני מניח שאתה מתכוון ל-ZDDP ולגופרית.

אז כדאי שתדעו שהמגבלות האלה חלות רק על שמנים בצמיגויות xW-20 ו-xW-30, ושמנים בעלי תו ILSAC GF-x.

על שמנים בצמיגות xW-40 או xW-50 שאינם ILSAC GF, אפילו מדרגת SN, אין מגבלת מקסימום על תכולת הזרחן (יש רק מגבלת מינימום), ואין בכלל מגבלה על תכולת הגופרית.

זה כמובן עוד לא מבטיח שיהיה ZDDP בכמות גדולה, אבל גם אם אתה קונה שמן מינרלי מדרגה SG אף אחד לא מבטיח לך תכולה גבוהה של התוסף הזה. אם אפשר, רצוי להשיג את המפרט של השמן ולבדוק מה מצהיר היצרן.

לפי הבנתי, כל תקן ILSAC מחמיר יותר מקודמו באספקטים של הביצועים (הגנה ושיפור בצריכת הדלק) שהשמן צריך להפגין, כלומר להבנתי שמן שעומד בתקן ILSAC GF5 יהיה בהכרח עמיד יותר למאמץ ויגן טוב יותר על המנוע משמן שעומד בתקן ILSAC GF3 למשל. אני צודק?

לגבי עניין ה ZDDP, אני כמעט בטוח שתקן SN כן מגביל את תכולת הזרחן או האבץ (אפילו זכור לי משהו כמו 400ppm) ולמיטב ידיעתי נכנס עכשיו טרנד חדש לעולם השמנים האירופאי בחסות ACEA של שמני Low/mid SAPS שמתייחסים לריכוז הזרחן, גופרית ואפר גופרתי בשמן המנוע, אותם חומרי אל-שחק מפורסמים. איך שמנים אלה מגנים על המנוע?

לעניין השמנים הסינטיים, כרשמת Friction modifer האם התכוונת במישרין או עקיפין ל viscosity index modifiers / improvers?

איתמר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם
לגבי שמני SAE 10W-60 הם אכן קיימים באופנועים ומומלצים לאופנועים בעלי הספקים גבוהים שנמצאים במאמץ תמידי בשטח. כמו כן אופנועי מירוץ משתמשים בשמן שכזה.

אופנועי מירוץ אינם מדד או דוגמא רלבנטית לסוגי הרכב והשימושים שלנו.

מדובר בהעמסה קיצונית של המנוע, המנוע משופר ומותאם להפקת הספק גבוה, ואורך החיים איננו שיקול (בתנאי שהוא גדול ממשך המירוץ :-)). זו מערכת פשרות שונה ולא רלבנטית לנו.

למה דווקא אופנועי שטח? האם אופנועי ההיפר-ספורט, שמפיקים למעלה מ-150 כ"ס לליטר נפח מנוע, "מתאמצים" פחות? האם הם מפיקים הספקים גבוהים פחות? סלדים נמוכים יותר? טמפ' עבודה נמוכות יותר?

אתה יכול לתת לי דוגמא לאופנוע כזה ספציפי, שנוכל למצוא את ה-owner's manual שלו ולראות איזה שמן ממליץ היצרן?

האם אתה מתייחס במקרה לאופנועים מתוצרת KTM? אני כמעט בטוח שאצל היפנים לא תמצא המלצה כזו.

אני לעומת זאת לא אעיז בחיים להשתמש בשמן של מכוניות לאופנועים, לא בשמן סינטטי מתקדם או שמן שבכלל ה API שלו גבוה מ SH. ...

הדרך היחידה לאמת את דברייך או דבריי הוא להביא בין הייתר מתנדב שמוכן להשתמש באופנוע שלו בתור ניסוי. לשים שמן מודרני למנועי מכוניות באופנועים ונראה עם קורה משהו.

זו לא הדרך היחידה, והאמת שהיא גם לא תגיד הרבה.

אבל יש מספיק עדויות באינטרנט ומאמרים באינטרנט ובמגזינים מודפסים, שתומכים בכך.

אני עצמי, אגב, משתמש זה שנים ב"שמן מכוניות" מינרלי מדרגות SJ או SL (תלוי מה אני מוצא בסמוך למועד ההחלפה) באופנוע שלי, בלי שום בעיה עד כה.

פורסם
אופנועי מירוץ אינם מדד או דוגמא רלבנטית לסוגי הרכב והשימושים שלנו.

מדובר בהעמסה קיצונית של המנוע, המנוע משופר ומותאם להפקת הספק גבוה, ואורך החיים איננו שיקול (בתנאי שהוא גדול ממשך המירוץ :-)). זו מערכת פשרות שונה ולא רלבנטית לנו.

למה דווקא אופנועי שטח? האם אופנועי ההיפר-ספורט, שמפיקים למעלה מ-150 כ"ס לליטר נפח מנוע, "מתאמצים" פחות? האם הם מפיקים הספקים גבוהים פחות? סלדים נמוכים יותר? טמפ' עבודה נמוכות יותר?

אתה יכול לתת לי דוגמא לאופנוע כזה ספציפי, שנוכל למצוא את ה-owner's manual שלו ולראות איזה שמן ממליץ היצרן?

האם אתה מתייחס במקרה לאופנועים מתוצרת KTM? אני כמעט בטוח שאצל היפנים לא תמצא המלצה כזו.

זו לא הדרך היחידה, והאמת שהיא גם לא תגיד הרבה.

אבל יש מספיק עדויות באינטרנט ומאמרים באינטרנט ובמגזינים מודפסים, שתומכים בכך.

אני עצמי, אגב, משתמש זה שנים ב"שמן מכוניות" מינרלי מדרגות SJ או SL (תלוי מה אני מוצא בסמוך למועד ההחלפה) באופנוע שלי, בלי שום בעיה עד כה.

אכן כן, אופנועי KTM וחיות השטח הרציניות לפי הבנתי מבקשות שמן 10W-60. יכול להיות שזה קונספט שיווקי ותו לא אבל אכן כן, הם מבקשים כאלה שמנים. אופנועי כביש במירוץ בתנאי מסלול גם משתמשים בשמן שכזה. לפי מה שהבנתי בגלל שהשמן "נטחן" בגלל העומס אז שמים שמן עם צמיגות גבוהה. לעומת זאת, אופנוע כביש עם 170 כ"ס במצבים רגילים ולא בתנאי מירוץ יכול להשתמש ללא כל בעיה עם שמן 10W-40.

זה שאתה יכול להשתמש בשמנים מינראלים מתקדמים למכוניות לזה אני יכול להאמין. נראה אותך משתמש בשמנים הסינטטים לזו הייתה כוונתי שאלה הם שמנים בעלי תוספים למניעת חיכוך.

איזה אופנוע יש לך אגב?

• תוכן חדש...