Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 2019 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

יש כמה תצורות:

https://en.wikipedia.org/wiki/Twin-turbo

לרוב זה פשוט שני טורבואים מחוברים במקביל, אבל יש גם בטור, ויש גם כאלה שמופעלים בהדרגה (אחד קטן לטורים נמוכים, אחד גדול לטורים גבוהים).

יש גם דבר שנקרא twincharger, שזה טורבו פלוס מגדש על (supercharger), נמצא במנועי TSI של ואג 

ZX 94 > קסנטיה 97 > לנסר 2007 > מונדאו 2007 > קורולה 2013 > קורולה 2015 > איוניק 2018 > סיוויק 2002 > מזדה3 2018

Everybody in the galaxy tries to take over the galaxy. The trick is to be left alone by whoever succeeds

פורסם (נערך)

זה אכן בדיוק כמו שזה נשמע, כמו שואדים למעלה אמר ואני ארחיב קצת למען הידע הכללי (וגם כי שבת בבוקר ואני עושה את עצמי עסוק כך שהילדים לא מציקים לי). טורבו זה מתקן נחמד המנצל את הגזים הנפלטים מהאגזוז על מנצ לסובב טורבינה (מניפה) במהירות מאוד גבוהה, היא מחוברת בעזרת ציר למניפה נוספת מקבילה שמסתובבת גם היא ומכניסה בלחץ הרבה אויר לתוך חלל הצילינדר דרך סעפת היניקה ובכך למעשה מקטינה את נפחה כך שהפיצוץ המתרחש בעת העבודה של המנוע (דלק ואויר מתערבבים ואז ניצוץ ופיצוץ שגורם להתפשטות של האויר והבוכנה נלחצת כלפי מטה) הוא חזק יותר ומשמעותי יותר כלומר- יותר כוח במנוע.

הבעיה בטורבו היא שהוא צריך להשתמש בגזי הפליטה כדי להסתובב כלומר צריך גזים בפליטה וכמה שיותר גזים כך יסתובב מהר יותר, גם מהרגע שהוא מתחיל ועד שנוצר הלחץ המתאים חולף זמן והזמן הזה נקרא ״השהיית טורבו״.

ככול שהטורבו גדול יותר כך ההשהייה ארוכה יותר ואז אתה יוצא מהסיבוב, מועך את הדוושה ומחכה לכוח שיגיע בזמן שכולם בורחים לך על המסלול, עד שהגעת לשיא הכוח אתה כבר בפניה הבאה מרפה מהדוושה.

הפתרון: 2 טורבואים.

דרך אחת היא 2 טורבואים קטנים במקום אחד גדול, שניים קטנים ידרשו לפחות אנרגיה כדי להפעיל אותם ובכך יצמצמו את השהיית הטורבו, שני הטורבואים עובדים במקביל.

דרך נוספת היא טורבו קטן שנכנס לפעולה כבר בסלד נמוך ובכך מצמצם את ההשהייה וטורבו גדול יותר שנכנס בהמשך ומספק את הדחף בסלד גבוהה (ב.מ.וו שיחקה עם זה בגרסאות הראשונות של הm5 המגדשות).

ועכשיו נכנסת טכנולוגיה אחרת- סופרצארגר.

הסופרצארגר עובד באותו העיקרון כמו הטורבו, רק שבמקום מניפה ישנם 2 חלזונות ספירליים (כמו הברגה) שדוחפים את האויר לתוך חלל הבוכנה ישירות ולא דרך סעפת היניקה. הסופרצארגר גם עובד עם רצועת המנוע באופן קבוע ולא דרך הגזים של האגזוז כך שלמעשה הכוח זמין כל הזמן ואין השהיית טורבו.

ישנן חברות כמו לדוגמא מרצדס שהיתה מתקינה סופרצארגר (היה מצויין kompressor על הבגאז) ברכבים שלה, הבעיה היא שהסופרצארגר לוקח הרבה כוח מהמנוע ולכן מדובר בעליה וקוץ בה, למשל במרצדס מקלארן slr היו דרושים 120 סוסים בריאים ושמחים רק כדי להפעיל את הסופרצארגר, זה גורם לעליה משמעותית בצריכת דלק וכמובן גם לבלאי כשלדוגמא בעלי מיני קופר s מהדגמים הראשונים שצויידו בסופרצארגר (איזה צליל מדהים היה להן) היו נדרשים להחלפת שמן לסופרצארגר בכל 160000 ק״מ למעשה מדובר היה בטיפול סופר יקר שדורש פירוק של הרכיב מהרכב כלומר פירוק ופתיחת מנוע.

חברות מסוימות כמו מנועי הtsi של פולקסווגן השתמשו בשילוב של סופרצארגר וטורבו ובכך נהנו משתי העולמות, הכוח היה זמין מסלד מאוד נמוך ולא היתה כלל השהיית טורבו מצד אחד ומצד שני לא היה צורך בסופרצארגר גדול ובזבזן אנרגיה בגלל שעיקר הכוח הגיע מהטורבו.

כל חברה בחרה בשיטה שלה משלל סיבות כשלמעשה העיקרון תמיד היה יותר אויר ולחץ בחלל הבוכנה שווה פיצוץ גדול יותר משמע יותר כוח.

בעבר מנועי טורבו היו שייכים רק לקטגוריית רכבי הספורט בגלל העלות הגבוהה שלהם, בנוסף היו טענות על בלאי מואץ ובעיות בטורבו והם היו לא אמינים בעליל. אני זוכר פרסומת בעבר של חברת סאאב השבדית שהתקינה טורבו על רכבי הסאאב 900 שלה (אם אני לא טועה בדגם ואם כן בטוח יתקנו אותי) שלקחה כמה עשרות מכוניות והריצה אותן רצוף על המסלול למשך כמה עשרות אלפי קילומטרים בדחף מלא כשהעצירות היחידות היו כדי להחליף נהגים וטיפולים שוטפים כדי להראות שהטורבו אמין למספר קילומטרים גבוהה מאוד. 

בשנים האחרונות בעקבות הדרישה מגוברת מחברות הרכב לצמצם את פליטת המזהמים החברות חזרו לאפציית הטורבו שהםך גם לזול יעיל ואמין יותר עם התפתחות הטכנולוגיה ובכך ניתן להרכיב ברכב מנוע קטן יותר ולעיתים גם להוציא צילינדר אחד (או יותר) ועדיין להגיע להספק ראוי ומכובד כך שלמעשה אתה רואה סקודה אוקטביה גדולה לכך הדעות עם מנוע 1000 סמק ו3 צילינדרים ועדיין היא תעלים אותך ברמזור או תשאיר לך אבק בעליות של סדום.

חברות אחרות פנו לטכנולוגיה היברידית על מנת לעמוד בדרישות זיהום האויר המחמירות.

עריכה אחרונה על ידי Roycohen1979
  • אהבתי 3
  • מעניין 3
  • רעיון טוב! 2
פורסם

אני אנסה להרחיב עוד קצת בנושא - כפי שאמרו מקודם, התקינו 2 מגדשים בשביל למנוע את בעיית ההשהיה ואת הבעיות גדישה בטורים מסויימים.

כדי להימנע מהתקנה של 2 מגדשים יצרו טורבו עם גיאומטריה משתנה שפותר את הבעיה. בטורים נמוכים הפתח של המניפות קטן וכאשר עולים בטורים הפתח גדל.

בעבר זה מבוצע באמצעות וואקום והיום זה נשלט ע"י מחשב. רכבים עם 2 מגדשים היו יקרים ומסורבלים לאחזקה.

כיום הרכבים עם טווין טורבו אלה רכבים עם מנועים בעלי 2 ראשים (מנועי V). בכל צד של המנוע יש טורבו. 

פורסם

קיים עוד מונח Twin scroll turbo. 

בטורבו כזה יש שתי תעלת נפרדות בצד החם (הצד שמסתובב על ידי גזי הפליטה). 

לאחת התעלות מגיעים גזי פליטה מצילינדרים 1 ו-4 ולשניה מצילינדרים 2 ו-3, לפי סדר הצתה בהנחה שהוא 1-3-4-2. 

ככה מנצלים את אפקט פעימות גזי הפליטה שמאיצים את הטורבו טוב יותר בטווח הסל"ד הבינוני והנמוך ומקטינים את ה Turbo lag - השהיית התגובה של הטורבו. 

טורבו רגיל Single scroll. 

tial-gt42-gt45-turbine-housing-0.jpg.c5deaa98d46458b62200b6fa0b8ba8b9.jpg

טורבו Twin scroll, שימו לב לתעלה המפוצלת. 

s-l300.jpg.d0ece81bd2ba26fdd4c8ec8d290098ab.jpg

• מעניין 4

פורסם
לפני 8 שעות, Roycohen1979 כתב:

זה אכן בדיוק כמו שזה נשמע, כמו שואדים למעלה אמר ואני ארחיב קצת למען הידע הכללי (וגם כי שבת בבוקר ואני עושה את עצמי עסוק כך שהילדים לא מציקים לי). טורבו זה מתקן נחמד המנצל את הגזים הנפלטים מהאגזוז על מנצ לסובב טורבינה (מניפה) במהירות מאוד גבוהה, היא מחוברת בעזרת ציר למניפה נוספת מקבילה שמסתובבת גם היא ומכניסה בלחץ הרבה אויר לתוך חלל הצילינדר דרך סעפת היניקה ובכך למעשה מקטינה את נפחה כך שהפיצוץ המתרחש בעת העבודה של המנוע (דלק ואויר מתערבבים ואז ניצוץ ופיצוץ שגורם להתפשטות של האויר והבוכנה נלחצת כלפי מטה) הוא חזק יותר ומשמעותי יותר כלומר- יותר כוח במנוע.

הבעיה בטורבו היא שהוא צריך להשתמש בגזי הפליטה כדי להסתובב כלומר צריך גזים בפליטה וכמה שיותר גזים כך יסתובב מהר יותר, גם מהרגע שהוא מתחיל ועד שנוצר הלחץ המתאים חולף זמן והזמן הזה נקרא ״השהיית טורבו״.

ככול שהטורבו גדול יותר כך ההשהייה ארוכה יותר ואז אתה יוצא מהסיבוב, מועך את הדוושה ומחכה לכוח שיגיע בזמן שכולם בורחים לך על המסלול, עד שהגעת לשיא הכוח אתה כבר בפניה הבאה מרפה מהדוושה.

הפתרון: 2 טורבואים.

דרך אחת היא 2 טורבואים קטנים במקום אחד גדול, שניים קטנים ידרשו לפחות אנרגיה כדי להפעיל אותם ובכך יצמצמו את השהיית הטורבו, שני הטורבואים עובדים במקביל.

דרך נוספת היא טורבו קטן שנכנס לפעולה כבר בסלד נמוך ובכך מצמצם את ההשהייה וטורבו גדול יותר שנכנס בהמשך ומספק את הדחף בסלד גבוהה (ב.מ.וו שיחקה עם זה בגרסאות הראשונות של הm5 המגדשות).

ועכשיו נכנסת טכנולוגיה אחרת- סופרצארגר.

הסופרצארגר עובד באותו העיקרון כמו הטורבו, רק שבמקום מניפה ישנם 2 חלזונות ספירליים (כמו הברגה) שדוחפים את האויר לתוך חלל הבוכנה ישירות ולא דרך סעפת היניקה. הסופרצארגר גם עובד עם רצועת המנוע באופן קבוע ולא דרך הגזים של האגזוז כך שלמעשה הכוח זמין כל הזמן ואין השהיית טורבו.

ישנן חברות כמו לדוגמא מרצדס שהיתה מתקינה סופרצארגר (היה מצויין kompressor על הבגאז) ברכבים שלה, הבעיה היא שהסופרצארגר לוקח הרבה כוח מהמנוע ולכן מדובר בעליה וקוץ בה, למשל במרצדס מקלארן slr היו דרושים 120 סוסים בריאים ושמחים רק כדי להפעיל את הסופרצארגר, זה גורם לעליה משמעותית בצריכת דלק וכמובן גם לבלאי כשלדוגמא בעלי מיני קופר s מהדגמים הראשונים שצויידו בסופרצארגר (איזה צליל מדהים היה להן) היו נדרשים להחלפת שמן לסופרצארגר בכל 160000 ק״מ למעשה מדובר היה בטיפול סופר יקר שדורש פירוק של הרכיב מהרכב כלומר פירוק ופתיחת מנוע.

חברות מסוימות כמו מנועי הtsi של פולקסווגן השתמשו בשילוב של סופרצארגר וטורבו ובכך נהנו משתי העולמות, הכוח היה זמין מסלד מאוד נמוך ולא היתה כלל השהיית טורבו מצד אחד ומצד שני לא היה צורך בסופרצארגר גדול ובזבזן אנרגיה בגלל שעיקר הכוח הגיע מהטורבו.

כל חברה בחרה בשיטה שלה משלל סיבות כשלמעשה העיקרון תמיד היה יותר אויר ולחץ בחלל הבוכנה שווה פיצוץ גדול יותר משמע יותר כוח.

בעבר מנועי טורבו היו שייכים רק לקטגוריית רכבי הספורט בגלל העלות הגבוהה שלהם, בנוסף היו טענות על בלאי מואץ ובעיות בטורבו והם היו לא אמינים בעליל. אני זוכר פרסומת בעבר של חברת סאאב השבדית שהתקינה טורבו על רכבי הסאאב 900 שלה (אם אני לא טועה בדגם ואם כן בטוח יתקנו אותי) שלקחה כמה עשרות מכוניות והריצה אותן רצוף על המסלול למשך כמה עשרות אלפי קילומטרים בדחף מלא כשהעצירות היחידות היו כדי להחליף נהגים וטיפולים שוטפים כדי להראות שהטורבו אמין למספר קילומטרים גבוהה מאוד. 

בשנים האחרונות בעקבות הדרישה מגוברת מחברות הרכב לצמצם את פליטת המזהמים החברות חזרו לאפציית הטורבו שהםך גם לזול יעיל ואמין יותר עם התפתחות הטכנולוגיה ובכך ניתן להרכיב ברכב מנוע קטן יותר ולעיתים גם להוציא צילינדר אחד (או יותר) ועדיין להגיע להספק ראוי ומכובד כך שלמעשה אתה רואה סקודה אוקטביה גדולה לכך הדעות עם מנוע 1000 סמק ו3 צילינדרים ועדיין היא תעלים אותך ברמזור או תשאיר לך אבק בעליות של סדום.

חברות אחרות פנו לטכנולוגיה היברידית על מנת לעמוד בדרישות זיהום האויר המחמירות.

וואווווווו, כמה עזרת לי חחח.

אם אתה אומר שעדיף סופרצארגר (נשים את הכסף בצד), למה במכוניות ספורט+++ לא משתמשים רק בסופרצארגר אלא בטורבו, לדוגמא בוגאטי עם 4 טורבואים, פשוט שישימו כמה סופרצארגרים כי מי שרוכש רכב כזה אין לו בעיה כספית.

לפני 6 שעות, asix כתב:

אני אנסה להרחיב עוד קצת בנושא - כפי שאמרו מקודם, התקינו 2 מגדשים בשביל למנוע את בעיית ההשהיה ואת הבעיות גדישה בטורים מסויימים.

כדי להימנע מהתקנה של 2 מגדשים יצרו טורבו עם גיאומטריה משתנה שפותר את הבעיה. בטורים נמוכים הפתח של המניפות קטן וכאשר עולים בטורים הפתח גדל.

בעבר זה מבוצע באמצעות וואקום והיום זה נשלט ע"י מחשב. רכבים עם 2 מגדשים היו יקרים ומסורבלים לאחזקה.

כיום הרכבים עם טווין טורבו אלה רכבים עם מנועים בעלי 2 ראשים (מנועי V). בכל צד של המנוע יש טורבו. 

לכל מנוע V יש 2 טורבואים?

פורסם

לא לכול למנוע v יש שני טורבואים, האמת לרובם יש טורבו אחד בלבד, שיקול של עלות/ הנדסה ועוד ועוד, אני לא מהנדס רכב או מתכנן רכבים ואינני מכיר את כל השיקולים.

בגדול חברות רבות מעדיפות את הטורבו על פני הסופרצארגר, הטורבו קל יותר, דורש פחות אנרגיה מהמנוע וקל יותר לטיפול שוטף.

בנוסף אוויר מדוחס מתחמם, את האויר הלוהט שיוצא מהטורבו מעבירים דרך אינטרקולר שמצנן אותו ומכניס אותו למנוע בטמפרטורה סבירה יותר, רכבים עם סופרצאגצר מייצרים חום גבוה מאוד שאותו הם מכניסים ישירות למנוע ולא דרך סעפת היניקה (יתכן וישנה טכנולוגיה אחרת של שימוש בסופרצארגר שלא נתקלתי בה) והאויר נכנס בטמפרטורה מאוד גבוהה כך שלמעשה מדובר בעומס חום גבוה מאוד שיש למנוע לסלק, אני מניח שזה גם חלק מהשיקולים להשתמש בטורבו על פני סופרצארגר, אגב ישנם רכבי על והיפר שמשתמשים בשתי הטכנולוגיות ביחד או לחוד, כל יצרן והעדפה שלו על יתרונותיה וחסרונותיה...

פורסם
לפני שעה, SerachSome כתב:

לכל מנוע V יש 2 טורבואים?

לא,  בסאאב 9-5 3.0 ליטר (גריפין) שהיה לה מנוע V6 היה רק טורבו אחד.

הטורבו היה על הסעפת פליטה של הראש הקדמי. הסעפת האחורית חוברה ישירות לממיר ללא קשר לטורבו.

מניח שיש עוד רכבים כאלה.

כמו שאמרתי, מנוע עם 2 מערכות גדישה אמנם מעלה את ההספק אך מנגד מייקר את האחזקה של הרכב ואת עלות הייצור.

פורסם
קיים עוד מונח Twin scroll turbo. 

מה שגורם לבערך 90% מבעלי רכב מתוצרת ב-מ-וו לחשוב בטעות שלרכב שלהם שני מגדשים.
  • אהבתי 1
פורסם

שירשור מעניין מאד עם המון מידע חיוני. קראתי שמנועי 3 צילינדרים מאד מומלצים למנועים גודשים בגלל אופן הפליטה שלהם. מישהו יודע להרחיב בעניין? זה מסתדר עם מגמה הולכת וגדלה של מנועי 3 צילינדרים גודשים החל מ - פורד פוקוס החסכונית, דרך טויוטה יאריס gr החמימה ועד הקוניגסג גמרה המטורפת.

• תוכן חדש...