Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

כיווני מערכת

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4423 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

אמרתי שארחיב על כך ביום ראשון אבל פשוט לא היה לי זמן. אז אעשה זאת עכשיו.

אני יודע שהתגובות שלי ארוכות מידי יותר מידי פעמים - אבל הפעם, אבקש מכם לקרוא היטב ובסבלנות היות ותגובה זו הולכת להיות בעלת אופי נדיר והיא תהיה מהסוג של "זהו הסוד" או "כאן קבור הכלב" והיא תבוא מהשקפת העולם האישית שלי בלבד, אין לראות בה כ"תורה" שאני מפיץ חס וחלילה אלא פשוט הגישה שלי מהנסיון האישי שלי ומהידע האישי שלי לאחר חשיפה לנקודה הקטנה הזו מאת הבית ספר לידע השמע - סאונד נולדג' (המרכז הישראלי לידע השמע, סליחה) - בפרט רונן נאור.

מה שאני אכתוב כאן זה גם לא איך שרונן רואה את הדברים אלא איך ההשפעה שלו על הראיה שלי תגיע כאן לידי ביטוי.

בהתחלה חששתי שאולי אני הולך לכתוב כאן יותר מידי אבל מאחר שאני יודע שצריך המון נסיון בכדי להגיע לשליטה שכזו בכווני מערכת, מאחר ואני יודע שזהו רק עקרון הבסיס ויש עוד המון גורמים טכניים שנלווים לכל עולם האודיו לרכב - אני מרגיש בטוח לכתוב הודעה זו אם כי - אלו אשר יצליחו להפנים את הפואנטה כאן, בטוחני כי יצליחו לשפר פלאים את תוצאת המערכת ברכבם.

אז מתחילים

ציינתי מקודם שניתן במכה אחת לכוון את הפאזות בין אלמנט לאלמנט בצד השני ובין אלמנט בצד אחד לאלמנט אחר באותו הצד - זה מתייחס למערכות שני חלקים בעיקר אבל עדיין - אפשרי אם כי במערכות אקטיביות יותר מאשר פסיביות, ארחיב על הכל.

אז איפה לדעתי קבור הכלב?

במידבאסים\וופרים!

בעיניי המידבאסים הם האלמנט הכי מפוספס בכווני המערכת - רובנו מתקינים אותם בדלתות, מבודדים במקרה הטוב, בודקים שהם מחוברים כמו שצריך ויאללה לפרוססור.

אבל בפועל המידבאסים הם אלו שמושכים את הבאס לקדמת הרכב.

המידבאסים הם אלו שהסאב וופר נועד להשלים אותם למרות שהוא זה שכביכול נותן את הטון, את הבייס-ליין.

והנה הסוד - המידבאסים הם אלו שקובעים את גובה הבמה הראשוני!

כן כן, קראתם נכון - המידבאסים קובעים את גובה הבמה!

ההוכחה לכך עבורי היתה טמונה בשני רכבים - הראשון בו הבחנתי בכך לראשונה היה ברכב ההדגמה של סאונד נולדג' והשני למרבית הפלא - ברכב החדש (2010 - לא באמת חדש) של אשתי - ארחיב על כך עוד מעט.

סאונד נולדג' כבר כתבו כאן את השיטה שלהם לכוון מערכת שני חלקים (לכוון מערכת שלושה חלקים יש עוד כמה תוספות אבל סה"כ העקרונות והבסיס בנויים על אותם עקרונות בדיוק) וזו גם שיטה שמשתמשים בה TEAM PIONEER ממאמר שקראתי כמה שנים אחורה ולא אתפלא אם רבים נוספים או בעצם כל גוף שיודע ולמד עקרונות סאונד לעומק.

אז איפה מתחילים - מה הנקודה בה יוצרים בסיס נכון למערכת ברכב?

נכון - לפי השיטה הרשמית אנו אמורים להתחיל בסאב וופר אבל האמת שלי היא שניתן גם להוסיף אותו כשלב שני או אפילו שלישי (לאחר ששני המידבאסים עובדים ומכוונים כבר) את השהיית הזמנים אמנם מכוונים לסט הקדמי כלפי הסאב אבל את הסאב בסופו של דבר בכווני הפאזות שלו מקדמים כלפי חזית הרכב, כלפי הסט הקדמי.

אבל לא זו הנקודה - לא זו הפואנטה.

הפואנטה היא - איך המידבאסים מנגנים ואיפה!

. מה הסוד? בעיניי כמובן - תאזינו למידבאס ימין כאשר הוא מנגן לבדו..

תאפסו את הTC, תאפסו את האיקולציה - תחתכו את מידבאס ימין ותנו לו לנגן לבד ותושיבו את עצמכם במושב הנהג.

שימו שיר שאתם מכירים היטב - ועכשיו תנסו להבין איפה אתם שומעים את המידבאס - מתחתית הדלת? או שאתם שומעים אותו מנגן פחות או יותר מאזור הדשבורד? (החיבור בין הדש לדלת והקורה)

אם אתם שומעים אותו מנגן מהדלת - הפאזה הפוכה!

וכשאני אומר פאזה הפוכה - בשום פנים ואופן על תגעו בהגדרות בפרוססור שלכם (בין אם זה DSP בתוך הHU או DSP נפרד כפרוססור חיצוני) - אלא פשוט תיגשו למגבר או לרמקול או לקרוס - ותהפכו למידבאס את הקטביות החשמלית שלו.

אם אתם שומעים עכשיו את המידבאס מנגן מחלקו העליון של הדשבורד פחות או יותר - הפאזה שלו נכונה!

עכשיו

כבו את מידבאס ימין ועברו למידבאס שמאל ועשו בדיוק את אותו הדבר! - האם הוא נשמע לכם עכשיו בגובה הדשבורד?

אם כן - הדליקו את שני המידבאסים ואתם אמורים לקבל באס אחיד! שמנגן מעל גובה הדשבורד!

בזה הרגע אתם יצרתם את הבסיס הנכון לכיווני המערכת שלכם.

במכה אחת גם כיוונתם את הפאזות בין המידבאסים והמידבאסים לבין האלמנטים האחרים.

מכאן והלאה זה כבר הוספה של אלמנט אחרי אלמנט ובדיקת פאזה של אותו האלמנט כלפי הצד שלו ברכב ואם צריך כלפי הצד השני.

אני אוהב לכוון קודם את מידבאס ימין ואחרי זה את שמאל ואז לחזור למידבאס ימין ולהתחיל להתעסק עם הסאב ואחרי זה לגשת למיד\טוויטרים וכל מה שיכול לבוא אחרי זה. כל אחד עם הנסיון והידע שלו כל אחד עם הדרך שלו.

אבל! ותמיד יש אבל

זהו רק הבסיס של הבסיס - זוהי נקודת ההתחלה ממנה יוצאים לדרך עם מערכת שנשמעת נכון, נשמעת טוב!

יש הבדלים ופערים אפילו בין מערכת אקטיבית בהתנהגות הפאזות לבין מערכת פסיבית שכן בקרוס פסיבי כל הוספת רכיב משפיעה באופן ישיר על כל המעגל, ההתנגדות הסופית וזלילת ההספק ומפל המתח בין המגבר לרמקולים.

הוספה של רכיב בודד כקרוס בין שני רמקולים יכול לשנות לחלוטין את מיקום נגינת האלמנט בתוך הרכב!

בנוסף לכך כפי שכבר ציינתי כאן רבות בזמן האחרון - גם לנקודות החיתוך והסלופים יש השפעה אדירה על "רוחב הניגון" של האלמנט והמיקום והזווית עלולה להפוך לקריטית או שעלולה להיות זניחה בהתקיים התנאים הנכונים.

בסופו של דבר - סיכום

מה שנתתי לכם כאן הוא הכלי הבסיסי, הנתון הקטן והחשוב הזה שאם אותו אתם מפספסים - לעולם לא תצליחו לגרום למערכת שלכם לנגן נכון.

זוכרים שמקודם אמרתי משהו על הרכב של אשתי? - אז נחזור לרגע לנושא הזה.

החלפתי לה בינואר האחרון את הרנו מגאן 2008 למיצובישי לנסר 2010 ולאחר שהתקנתי לה דאבל דין ברכב והפעלתי אותו - מהרגע הראשון היה לי מבט כזה על העיניים :shock:

למה? כי פשוט לא ראיתי שום צורך להוסיף שם מגבר, סאב, קומפוננט או כל רמקול אחר - הרכב הזה נשמע מספק ביותר כבר על הרמקולים המקוריים שלו.

ואז - לאחר החשיפה לנושא גובה הניגון של המידבאסים בעקבות הקטביות החשמלית שלהם - שמתי לב שבמיצובישי, בין אם במתכוון או לא במתכוון - הפאזות של הרמקולים הקדמיים (אין טוויטרים) כנראה מכוונת נכון והכל מנגן שם בצורה מושלמת! מעל הדשבורד.

תיקחו את התגובה ה"קטנה" הזו לתשומת לבכם - תראו אם אתם מצליחים להפנים או לא, זו האמת שלי - הדרך בה אני רואה את הדברים ואין לראות בזה "תורה" כלשהיא.

תיקחו בחשבון שבכדי לכוון מערכת נכון צריך נסיון רב והיכרות ארוכה מאוד עם המוזיקה אותה אתם אוהבים לשמוע כי בכדי לכוון נכון מערכת אתם קודם כל צריכים לדעת למה להקשיב ואין לכם שום דרך לדעת מה נכון אם אתם לא יודעים את זה מראש וזה מגיע לאחר שמקבלים מספיק נקודות יחוס בחיים ומספיק נסיון שמיעתי.

זה לא סרט של "רוקי" ואתם לא יוצאים לאחר קריאת תגובה שכזו "אלופי עולם" אבל אתם כן יוצאים עם נקודת התחלה שמהווה בסיס נכון לבנות עליה מגדלים שיכולים גם להגיע לשמים, אם תרצו.

שלכם,

אדי

B4 2010 - ANY-PHONE + MOSCONI AMAS96 + Pico DSP 8-12 + Stetsom HI.8004 + ScanSpeak D2004 + AlphaSonic 275 + Morel Hybrid602 + Morel CCWR254 + Audison TH10 +

Pioneer TS-X150

C5Aircross - Audsion BitHD + Bcon + Match 2.1amp *2 + Torotech MR2 + Sony XS-162-ES + JL 12TW3

• תגובות 48
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

בני - בבקשה תבדוק את הנושא של להאזין למידבאס ימין בלבד ולאחר מכן לאזן כלפיו את מידבאס שמאל

תן לי לדעת בסוף התהליך מה ההתרשמות שלך מתוצאת המערכת!

תיקח בחשבון שאחרי שאיזנת את המידבאסים אתה צריך לאזן כל אלמנט שאתה מוסיף ע"י משחק פאזות - כל זה מתבצע לפני שביצעת TC כלשהוא

הסאב וופר גם כן צריך להשמע כמה שיותר מקדמת הרכב וכמה שיותר לגובה השמשה

כאשר אתה מחבר מידריינג'ים וטוויטרים אתה בונה את המערכת בצורה של סולם שמטפס לגובה וכלפי מרכז הרכב - זה מתבצע בעיקר ע"י משחקי פאזות.

לאחר מכן TC כלפי הסאב

לאחר מכן TC בין צד שמאל לצד ימין.

תן לנו לדעת אם הצלחת להשיג תוצאה טובה יותר בצורה שכזו.

B4 2010 - ANY-PHONE + MOSCONI AMAS96 + Pico DSP 8-12 + Stetsom HI.8004 + ScanSpeak D2004 + AlphaSonic 275 + Morel Hybrid602 + Morel CCWR254 + Audison TH10 +

Pioneer TS-X150

C5Aircross - Audsion BitHD + Bcon + Match 2.1amp *2 + Torotech MR2 + Sony XS-162-ES + JL 12TW3

פורסם

בוא רק נוודא שהבנתי אותך.

מנתק את כל האלמנטים, בודק את הפאזה של הוופרים, אחד אחד בנפרד.

* נניח ועדיין לא התייאשתי

עושה את אותו התרגיל על המידים (כל שאר האלמנטים כבויים).

ועם פה עדיין לא התייאשתי אז את אותו התרגיל על הטוויטרים.

על הוופרים אני מאמין שזה יצליח, על המידים והטוויטרים, שנמצאים בקורות קשה לי להאמין.

את הכיוון הקודם עשיתי לפי המאמר שאלי תירגם, וזה באמת עבד יפה, פרט לסאב.

Tc כבוי לאורך כל התהליך.

SCANSPEAK

פורסם

הסאב וופר והמידבאסים הם היחידים שאתה צריך להפעיל בודדים, בנפרד

את הטוויטרים אתה מוסיף בכל צד כאשר המידבאס כבר מנגן - למשל מידבאס ימין ביחד עם טוויטר ימין - תשים לב שהטוויטר הוא זה שמושך אליו את הצליל ונשמע מודגש - לאחר מכן כבה את כל צד ימין ועבור לצד שמאל ותעשה את אותו הדבר

בזמן הזה תשים לב שאתה לא שומע שוב צלילים שמגיעים מאזור הרצפה.

ובסופו של דבר תנסה כששני הצדדים פועלים לשנות פאזה לאחד הטוויטרים.

טרק בדיקה של IN PHASE וOUT OF PHASE יתן לך אינדיקציה טובה לגבי הכוונים.

Pioneer TS-X150

פורסם

מזמן לא היו שרשורים מעניינים...

אם לא תקופת המבחנים, אני הייתי רץ כבר לנסות.

מה לגבי תוכנה? ARTA, נראה לי ראיתי שם אפשרות של בדיקת פאזה?

HU:alpine w520e +701

Amp(tw+mid) Mcintosh mc420 Amp(midbass) Diamond audio D5 600.2

set: Eton rsr160 + mid: Eton_PFC80

Mono JL 500/1 sub: ID8

פורסם

אין צורך - אתה מחבר את המידבאס, מקשיב - מאתר מאיפה מרכז הצליל שלו מגיע, הופך פאזות וחוטף את השוק.

:-D

Pioneer TS-X150

פורסם

אחרי שקראתי את תחלית השרשור מחדש ביחד עם כל מה שתרגלתי בזמן האחרון החלטתי לנסות לשחק קצת עם כווני המערכת - יותר מסקרנות מאשר כל סיבה אחרת למען האמת אבל התוצאות מעניינות.

החלטתי לבדוק מה קורה כשאני משחק עם ההגדרות של המידבאסים ועד כמה ניתן לשפר את התוצאה שלהם על הקטביות הנוכחית.

מה שעשיתי היה פשוט מאוד - השארתי רק את מידבאס ימין מחובר והתחלתי לקפוץ בסלופ מ6 עד לרגע בו המידבאס נשמע לי במיקום הכי גבוה שלו

זה היה ברמת ההזוי כי בחלק מהסלופים המידבאס זז למעלה או למטה במוקד גובה שנראה לי בהפרשים של למעלה מ30 ס"מ - הוא היה על 12DB במקור וירדתי ל6 וקפצתי 12, 18, 24, 30, 36 (עד 48) אבל בסלופ 36 דיבי הוופר נמצא ממש מעל הדשבורד, לא על הדשבורד אלא טיפה מעל הדשבורד.

ואז בדקתי עד כמה באמת אני יכול להוריד אותו נמוך והוא עדיין ישמע טוב - בסלופ כל כך גבוה ב60 הרץ הוא נשמע פשוט מצויין (בכל זאת וופר 7 אינטש)

ואז עברתי לצד שמאל ואכן גם צד שמאל נשמע הכי טוב על ההגדרות האלו.

לגבי המיד-טוויטרים אני עדיין לא סגור - הם בעקרון נשמעים לי הכי טוב על סלופ 12 דיבי אבל אני צריך לעשות עוד קצת משחקים ולנסות להעביר אותם שוב ל36 (גם את המידריינג'ים) או לנסות רק את צד שמאל לרגע על 36 ואת ימין שנשמע מעולה על 12 לנסות להשאיר אותו וכל פעם לבדוק טרק של פאזה ישרה מול פאזה הפוכה ולנסות להבין מכך מתי התוצאה הכי טובה מתקבלת.

תזמנתי את הסאב וופר מחדש אבל במצב הנוכחי כשאני מכבה את הסאב וופר ומאזין רק לרמקולים הקדמיים - התוצאה אם אני מנסה לשים את זה במילים היא ברוטלית!

באס עשיר ללא סאב וופר, רצפת הבמה נמצאת היטב מעל הדשבורד ואחידה - משהו שצריך לשמוע בכדי להבין אבל הכל מתבסס על יצירת תנאים בסיסיים נכונים כפי שהוסבר כאן ע"י אלי בהתחלה וכפי שהוסבר ע"י סאונד נולדג' לאחרונה.

ממליץ בחום לכל מי שרוצה - לנסות את הפעולות האלה על המערכת שלו, זה תהליך למידה מאלף!

Pioneer TS-X150

פורסם

הפעם אני אבקש סליחה מעצמי על ההקפצה - :?

סלחתי :-P

:shock:

לא הצלחתי להתאפק - לקחתי את הלפטופ באמצע העבודה וקפצתי לרכב לנסות לשחק עם הסלופים בין המיד-טוויטרים

הבדלים מינוריים בלבד אבל בסופו של דבר החלטתי לגרוף את השינוי בסלופ מ12 ל36 כלפי כל הסט הקדמי.

כמובן אני אמור לעשות הכל מחדש ולשחק את המשחקים האלה כשאין TC מוגדר אבל סה"כ ההבדלים בין הכוונים לפני שהאזנתי למידבאסים וחקרתי את הכוונים שלהם לעומק לעומת הכוונים שעשיתי לפני בדיקת הפאזות למידבאסים הם שמים וארץ אחד מהשני.

יש הבדלים ברורים מאוד בגובה הבמה, רוחב הבמה ועומק הבמה כאשר מקפידים על התנאים האלו.

חוזר ואומר - מומלץ!

Pioneer TS-X150

פורסם

בשביל זה רושמים כל שינוי כשרוצים לחזור אחורה.

Pioneer TS-X150

פורסם

לכל החוששים שלא יצליחו או יקלקלו את הכיוון הקיים טיפ קטן ..

קחו דיסק שאתם מכירים ושימעו אותו במערכת בבית כשאתם בקודקוד משולש בין הרמקולים (בדיוק באמצע)תוך כדי נסיון לזהות ולהצביע על מיקום הזמר. נסו להצביע עליו עם היד בעיניים עצומות. לאחר מכן תעברו לאוטו עם אותו דיסק ובכל חיבור של אלמנט תנסו להסתכל על הזמר ואפילו להצביע עליו עם היד. נסו להזיז את הראש ימינה ושמאלה למעלה ולמטה וכך יהיה קל יותר לזהות את מיקום הקול.בסיום החיבורים של כל האלמנטים הסאונד ישמע מעל הדשבורד והזמר באמצע וכל זאת ללא תחושת רמקולים בדלתות..

בהצלחה

• תוכן חדש...