Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 1250 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם (נערך)
לפני 3 שעות, PinkDolphin כתב:

בסוללה המקורית 70 קוט״ש של הטסלה S, שנת 2012, היו 63 ק״ג של התרכובת ליתיום קרבונט, Li2CO3 . בכמות כזו של ליתיום קרבונט יש 11 ק״ג של ליתיום.

במקרה , אני כימאי, ומ-63 קילו ליתיום קרבונט יש לך בערך 6 קילו ליתיום, ולא 11. 

תודה על ההסבר המעמיק. 

עריכה: סליחה יש 2 אטומים של ליתיום ולא אחד, אז כן, 11-12 קילו, אתה צודק. 

עריכה אחרונה על ידי davemustaine87
פורסם
לפני 3 שעות, PinkDolphin כתב:

זה לא שאף אחד לא חושב על הנושאים האלה...

חשוב לדייק.
המספר של 63 ק״ג ליתיום בסוללה של טסלה תמיד היה טעות.
נתחיל מזה שליתיום לא נמצא בצורה טהורה בסוללות, אלא בתרכובות.
בסוללה המקורית 70 קוט״ש של הטסלה S, שנת 2012, היו 63 ק״ג של התרכובת ליתיום קרבונט, Li2CO3 . בכמות כזו של ליתיום קרבונט יש 11 ק״ג של ליתיום.
הטכנולוגיות של סוללות משתפרות, ובסוללות מודרניות ע״ב  NCA ,NMC או LiFePO4 (האחרונה, ידועה גם בשם LFP,  היא מה שיש בכמעט כל המכוניות הסיניות וגם בטסלות standard range) המספרים הם כ- 150 גר׳ ליתיום לכל קוט״ש קיבולת, כלומר סוללה ממוצעת של 60 קוט״ש תצטרך 9 ק״ג ליתיום. ההערכה היא שתוך 4-5 שנים זה יירד ל-100 גר׳ ליתיום לקוט״ש.

כמובן, במקביל, מושקעים כיום מיליארדים במחקרים לפיתוח טכנולוגיות סוללות (יש כבר כיום עוד כ-4 כימיות בסיסיות בשימוש מסחרי מעבר לעיל), כולל סוללות מצב-מוצק ללא ליתיום בכלל.

אבל מאיפה בכ״ז ישיגו את הליתיום שצריך עד אז?
ראשית, הסיבה למה היום מופקים רק את כמויות הליתיום הנוכחיות היא כי עד עכשיו לא היתה דרישה ליותר.

יש הרבה מכרות פוטנציאלים שעוד לא מנוצלים, ויושמשו בשנה-שנתיים הקרובות.
מעבר לזה, יש מקור נוסך לליתיום: הים.
יש פי 5000 ליתיום בימים של כדה״א מאשר באדמה. כן, היום עוד לא מפיקים ליתיום באופן מסחרי מהים, אבל הרבה צוותים בתעשיה ובאקדמיה עובדים על הנושא, ועלות צפויה לניות נמוכה יחסית.
https://cen.acs.org/articles/99/i36/Can-seawater-give-us-lithium-to-meet-our-battery-needs.html

דווקא ליתיום הוא לא צואר הבקבוק מבחינת חומרים לסוללות. בכימיות NMC, NCA, NCA, LCO, NMO,  הקובלט, הניקל והמנגן יותר בעייתיים לטווח רחוק של אספקה. זה עוד יתרון של  LiFePO4 -- חצי מהמכוניות שטסלה ייצרה ברבעון הראשון השנה היו עם סוללות בכימיה זו, שלא צריכה אף אחד מהמחצבים הבעייתיים.

על כל זה יש להוסיף את תהליך מחזור הסוללות. עד היום עיקר מחזור סוללות ליתיום התבסס על סוללות קטנות של טלפון ומחשבים ניידים. קוטנם וחוסר אחידותם הפך את המחזור שלהם ללא יעיל והתבסס בעיקר על מחזור מאפס כלומר שריפת הסוללות (לרוב בתהליכים כימיים) ושימוש בחלק מהחומרים הנוצרים. תהליך זה מאוד לא יעיל ויכולת המחזור נמדדת באחוזים בודדים.

סוללות רכב בגלל הגודל ואחידותם ממוחזרות בתהליך של reverse manufacturing , כלומר בתהליך אוטומטי הפוך לייצור. תהליך זה הרבה יותר יעיל. טסלה כבר פתחה מפעל מיחזור משלה ביעילות של מעל 90% מיחזור(טוענת שהיא תגיע ל 100% תוך מספר שנים) ועשרות של פרוייקטים דומים נפתחו בשנים האחרונות ברמות יעילות שונות ברחבי העולם. 

לפני שעה, motizkn כתב:

חייב להודות שבגלל עליית המס הקדמתי את החלפת הפיזו בשנה וחצי, ולפני שלושה ימים קיבלנו את הטסלה.

דיי בטוח שהרבה אנשים כמוני הקדימו החלפת רכב לפני עליות המס וזה מסביר את כמות הרכבים החשמלים.

מסכים. מוקדם לחגוג ולפי דעתי שנה הבאה תהיה פחות טובה מהנוכחית בעיקר אם יעלו את המס.

לפני שעה, motior כתב:

אני נהנה לראות כמה נביאים יש פה. אני, לצערי או לשמחתי, אינני נביא ולא יודע אם אם בעוד 10 שנים כל המכוניות החדשות בעולם יהיו חשמליות ומה יקרה עם טויוטה , אבל אני חושד שמוקדם מדי להספיד אותה או כל חברת רכב אחרת.

טויוטה בוודאי לא תעלם ולו רק בגלל שהיא המובילה בתחום ההיברידיות שלו עוד שנים רבות , גם אחרי סיום עידן הבנזין המלא. 

מעולם עיקר הצלחתה לא הגיע ממובילות טכנולוגית כי אם בעיקר ממוניטין האמינות. ההתחלה שלה ב bz4x לא הייתה מזהירה, נראה איך יהיה ההמשך ובעיקר האם פערי אמינות יישמרו בעידן החשמלי.

פורסם
לפני 25 דקות, Uri-G כתב:

על כל זה יש להוסיף את תהליך מחזור הסוללות. עד היום עיקר מחזור סוללות ליתיום התבסס על סוללות קטנות של טלפון ומחשבים ניידים. קוטנם וחוסר אחידותם הפך את המחזור שלהם ללא יעיל והתבסס בעיקר על מחזור מאפס כלומר שריפת הסוללות (לרוב בתהליכים כימיים) ושימוש בחלק מהחומרים הנוצרים. תהליך זה מאוד לא יעיל ויכולת המחזור נמדדת באחוזים בודדים.

סוללות רכב בגלל הגודל ואחידותם ממוחזרות בתהליך של reverse manufacturing , כלומר בתהליך אוטומטי הפוך לייצור. תהליך זה הרבה יותר יעיל. טסלה כבר פתחה מפעל מיחזור משלה ביעילות של מעל 90% מיחזור(טוענת שהיא תגיע ל 100% תוך מספר שנים) ועשרות של פרוייקטים דומים נפתחו בשנים האחרונות ברמות יעילות שונות ברחבי העולם.

זו שאלה מעניינת.
כל ההערכות שאני רואה אומרות ששוק הסוללות הנייחות לאיחסון אנרגיה (stationary battery storage) יהפוך תוך שנים מעטות ליותר גדול משוק סוללות הרכבים, עקב  המעבר שמאץ והולך לשימוש ביצור חשמל מאנרגיות מתחדשות נקיות. ייצור חשמל ע״י פאנלים סולארים או טורבינות רוח דורש יכולת timeshifting, כדי לאגור את האנרגיה בזמן שיש עודף ייצור על ביקוש, עבור הזמן שאין רוח/שמש. ללא יכולת אגירה כזו, לא ניתן להגיע למצב שמעל 30-40% מייצור החשמל במדינה מפותחת יגיע מהמקורות המתחדשים האלה (זה לא כולל ייצור חשמל הידרו-אלקטרי או מתחנות גרעיניות).
יש אמצעי אגירה אחרים, כמו חום במלחים מותכים, או אנרגיה שאובה (pumped hydro),
https://he.wikipedia.org/wiki/אנרגיה_שאובה
אבל אלה לא מתאימים לכל מקום -- למשל האחרונה כמעט שלא מתאימה לארץ בגלל המחסור במים זמינים ברוב המקומות בהם יש הפרשי גובה.
סוללות נייחות תשמשנה גם ברמת משק הבית הבודד, גם ברמת השכונה לתחנת משנה (substation) של חברת חשמל, וגם, במתקני סוללות ענקיים, במפעלי ייצור חשמל. הגדול ביותר שאני מכיר זה 1600Mwh של סוללות, של חברת החשמל העיקרית של קליפורניה (שווה ערך לכמעט 30000 סוללות של טסלה מודל 3 טווח רגיל.)
https://www.saurenergy.com/solar-energy-news/the-top-5-largest-battery-energy-storage-systems-worldwide

להערכתי, רוב סוללות הרכב החשמלי ב--30-20 שנים הקרובות לא ימוחזרו (recycling), אלא ייעשה בהן שימוש עדיף בהרבה: שימוש מחדש (reuse & repurposing), ללא צורך בכלל במיחזור של ממש, שהוא עדיין תהליך עתיר אנרגיה ועבודה, עקב המאמצים לשלוף את החומרים הבדידים.
בשימוש של סוללה נייחת, בניגוד למכונית, כמעט לא משנה מה הגודל או המשקל שלה. גם סוללה שיש לה רק 30-60% מהקיבולת המקורית עדיין שמישה לחלוטין. לכן מה שיקרה הוא שכשיגיע ארוע של טוטל לוס של רכב חשמלי, או סתם מועד גריטה, תישלף הסוללה, היא תיבדק ברמת המודול (לא ברמת התא הבודד), יפורקו החוצה מודולים שכבר לחלוטין לא עובדים (מקוצרים וכו׳), והיא תעבור לשימוש חדש. היא תוכל לשמש כך עוד עשרות שנים נוספות.

ציטוט

מסכים. מוקדם לחגוג ולפי דעתי שנה הבאה תהיה פחות טובה מהנוכחית בעיקר אם יעלו את המס.

טויוטה בוודאי לא תעלם ולו רק בגלל שהיא המובילה בתחום ההיברידיות שלו עוד שנים רבות , גם אחרי סיום עידן הבנזין המלא. 

גם מסכים שהשנה הבאה תהיה פחות טובה מהנוכחית, בעיקר בגלל הפער העולמי בין ביקוש להיצע, והעובדה שאין כאן שום תמריץ ישיר ליבואן אויצרן למכור רכב נקי.
לגבי היברידיות של טויוטה, נחבה נראה. חשוב לזכור שמלבד הפריוס, ששם מע׳ ההנעה היתה רק חלק מפרוייקט יעילות רחב שכלל את האוירודינמניות של הדגם, שאר ההיברידיות של טויוטה לא ממש מציאה גדולה מבחינת יעילות.
פלאג-אין היברידי עם סוללה סבירה (60-70 ק״מ) יכול לתת ערך טוב יותר, כיון שהוא יכול לעשות 80-90% מהנסועה על חשמל. כאמור, יש להם דגם כזה (ה-RAV4 PHEV), אבל כמעט שלא מיוצר.

ציטוט

מעולם עיקר הצלחתה לא הגיע ממובילות טכנולוגית כי אם בעיקר ממוניטין האמינות. ההתחלה שלה ב bz4x לא הייתה מזהירה, נראה איך יהיה ההמשך ובעיקר האם פערי אמינות יישמרו בעידן החשמלי.

אין לי ספק שיש בטויוטה הרבה מהנדסים טובים, שהיו יכולים לעשות עבודה לא פחות טובה מכל חברת רכב אחרת (סיפור הגלגל המתפרק ב-bz4X דווקא לא מעיד בעיני על בעיה מובנית -- זה מזל רע שהיה יכול לקרות לכל יצרן בכל דגם), גם בתיכנון רכב חשמלי -- אבל ההנהלה שלהם לא מאפשרת את זה. המפרט שלפיו נבנה ה-bz4X בעייתי מראש (קצב טעינה ב-AC, למשל).

פורסם
לפני 14 שעות, PinkDolphin כתב:

לגבי היברידיות של טויוטה, נחבה נראה. חשוב לזכור שמלבד הפריוס, ששם מע׳ ההנעה היתה רק חלק מפרוייקט יעילות רחב שכלל את האוירודינמניות של הדגם, שאר ההיברידיות של טויוטה לא ממש מציאה גדולה מבחינת יעילות.
פלאג-אין היברידי עם סוללה סבירה (60-70 ק״מ) יכול לתת ערך טוב יותר, כיון שהוא יכול לעשות 80-90% מהנסועה על חשמל. כאמור, יש להם דגם כזה (ה-RAV4 PHEV), אבל כמעט שלא מיוצר.

יש לי יאריס קרוס היבירדית - ממש לא אירודינמית - וצריכת הדלק הממוצעת שלי נעה בין 21-23 ק"מ לליטר (אני בודק כל תדלוק אבל לא עשיתי ממוצע על הכל).
אני לא חושב שפריוס חסכונית יותר.  אני לא יודע איך אתה מגדיר "מציאה גדולה" אבל לי זאת נראית צריכת דלק מצוינת.

לטויוטה פרט ל - RAV4 PHEV יש גם פריוס PHEV שאם אני לא טועה נמכרה קצת יותר (כי היא נמכרת כבר יותר שנים בארץ)

מוטי, מוטי, מוטי - אני לא סתם בחור אידיוטי 

פורסם

הפריוס PHEV לא הייתה הצלחה גדולה בישראל, בסוף שיווק הדגם יצאו לא מעט רכבים כאלה ל-0 ק"מ, בעיקר בצבע תכלת זועק, והם שם עמדו שם לא מעט זמן.

יש כאן תגובות שחוזות את העתיד של טויוטה דרך הפריזמה הצרה של השוק הישראלי והשוק האירופאי, אולי קצת האמריקאי. אבל יש שווקים גדולים מאוד בדרום אמריקה, אפריקה ואסיה שאין בהם כמעט דיבור על חשמל וזה כבר לא נראה באופק. מה יקרה שם? לא ימכרו מכוניות? במקרה הטוב הם אולי ישתדרגו למכוניות היברידיות שיהיו יקרות ממה שיש שם היום, במקרה היותר מציאותי הם ימשיכו לקנות מכוניות בנזין עוד שנים ארוכות והיצרניות הוותיקות והלא מחושמלות או מחושמלות חלקית יענו לביקוש הזה וימשיכו למכור שם מכוניות

זה שטויוטה תמכור בסין bZ3 עם יחידות הנעה של BYD לא אומר שום דבר חוץ מזה שכנראה שיותר משתלם לטויוטה לרכוש מהם יחידות הנעה וגם לתת להם לטפל בייצור. זה גם לא אומר שהדגם הזה ישווק מחוץ לסין בקונסטלציה הזאת.

• אהבתי 1
פורסם
לפני כשעה, motior כתב:

יש לי יאריס קרוס היבירדית - ממש לא אירודינמית - וצריכת הדלק הממוצעת שלי נעה בין 21-23 ק"מ לליטר (אני בודק כל תדלוק אבל לא עשיתי ממוצע על הכל).

לאשתי יש יאריס קרוס. היא כנראה עדינה יותר ממך עם דוושת התאוצה - כי אצלנו הצריכה היא בין 24 ל-25 ק"מ לליטר.

(היו גם מיכלים של 26 ק"מ לליטר)

• אהבתי 1

וולוו XC40 T3 Momentum (נמכרה)

סקודה קודיאק 1.5 STYLE

טויוטה יאריס קרוס הברידית

פורסם
בתאריך 17.12.2022 בשעה 19:27, motizkn כתב:

חייב להודות שבגלל עליית המס הקדמתי את החלפת הפיזו בשנה וחצי, ולפני שלושה ימים קיבלנו את הטסלה.

דיי בטוח שהרבה אנשים כמוני הקדימו החלפת רכב לפני עליות המס וזה מסביר את כמות הרכבים החשמלים.

טוב עשית, אבל לא הייתה אפשרות לעשות עוד צעד אחד ולקבל את הרכב עם רישוי 2023? טסלה עדיין לא פרטנר לקומבינה הישראלית הזו, שכל היבואנים הסדירים המושמצים עושים אותה אפילו בלי שתבקש?

BMW i3s 2019

Hyundai Ioniq 5 4X4 2022

Still refueling: Cadillac Fleetwood 1958

פורסם

כשהיתקשרו לקבוע תאריך מסירה הם התעקשו שהמסירה תהיה לפני ה 15 לחודש.

לא הבנתי למה אבל מה 15 לחודש הם הורידו את כל הרכבים מהמאגר שלהם וכרגע אתה לא יכול לקנות רכב מהמאגר.

• מעניין 1

טסלה 3 2022

פורסם
לפני 3 שעות, motizkn כתב:

לא הבנתי למה אבל מה 15 לחודש הם הורידו את כל הרכבים מהמאגר שלהם וכרגע אתה לא יכול לקנות רכב מהמאגר.

נדפקת. עכשיו מוכרים רכבים מהמלאי בזמינות מיידית עם 20.000 הנחה + טעינה חינם:
image.thumb.png.7ceb022e73941e6772ae0bca97270ab8.png

מחיר מקורי:
image.thumb.png.e72512e77c7fed5a32a8d4feb0742b12.png

פורסם (נערך)

ההנחה (מודל 3 בלבד, לא Y) למעשה היא בתוספות "חינם" של וו גרירה (מי צריך?), צבע וחישוקים אקראיים מהמלאי - לא במזומן. והטעינה חינם שציינת תקפה רק למסירות ב-2022:

Tesla החליטה להעניק נקודות חינם של Supercharger, שווה ערך לכ-10,000 ק"מ של נהיגה, אם תקבל מסירה של רכב Tesla בין התאריכים 15 לדצמבר וה-31 בדצמבר 2022. הזיכויים החינמיים של Supercharger יזוכו בחשבון Tesla שלך בחודש ינואר 2023 ויישארו בתוקף לתקופה של שנתיים קלנדריות ממועד המסירה. לא ניתן להעביר את הזיכויים החינמיים של Supercharger לרכב או לאדם אחר ויפסיקו להיות תקפים במקרה של העברת בעלות על הרכב שלך. Tesla לא תישא באחריות במקרה שהמסירה של הרכב שלך, מכל סיבה שהיא, לא יכולה להתרחש לפני 31 בדצמבר 2022 ולא תוכל ליהנות ממבצע זה. כלי רכב משומשים אינם נכללים במבצע זה.

לא טסלה, לא לוי יצחק ולא אף אחד אחר ישנה את חשיבות שנת העלייה לכביש בשוק הישראלי. זאת עובדה. לא ברור למה טסלה נלחמים על זה בכח, הם לא יכולים להחזיק במחסן עוד 10 מכוניות למשך שבועיים? שיחייבו את הקונה באחסנה ויבואו לקראתו. אותו סיפור היה גם בדצמבר 2021. מלכת המסירות של סוף שנה.

עריכה אחרונה על ידי Cadillac58

BMW i3s 2019

Hyundai Ioniq 5 4X4 2022

פורסם
לפני 11 דקות, Cadillac58 כתב:

לא טסלה, לא לוי יצחק ולא אף אחד אחר ישנה את חשיבות שנת העלייה לכביש בשוק הישראלי. זאת עובדה. לא ברור למה טסלה נלחמים על זה בכח, הם לא יכולים להחזיק במחסן עוד 10 מכוניות למשך שבועיים? שיחייבו את הקונה באחסנה ויבואו לקראתו. אותו סיפור היה גם בדצמבר

באופן כללי ,כי הם אמריקאים וקומבינות מקומיות לא מעניינות אותם . ספציפית השנה, אם יעלו את המיסים בינואר (וגם אם לא) ותבטל את ההזמנה, הם הולכים להתקע עם הרכב הזה הרבה זמן, אחרי שהם דחפו מאות/אלפי טסלות בחודשיים האחרונים.

מסתבר שגם טסלות y בודדות זמינות להזמנה מיידית. אבל זה אני מנחש מביטולים ולא דחיפת רכבים כמו שעשו עם הטסלה 3 , שפשוט הביאו לארץ רכבים לא מוזמנים כדי למכור לפני סוף שנה.

פורסם (נערך)

אין בעיה, שיקבעו דמי ביטול גבוהים למי ששילם את כל הסכום בדצמבר והתחרט בינואר (למשל, שיספוג בעצמו את עליית מס הקנייה) - אבל שיתנו את האופציה. 

אחרי שנתיים של התאקלמות, היה אפשר לצפות שבשוק הכי רווחי שלהם בעולם (ניחוש מושכל, לא חקרתי) הם יוכלו לעשות התאמה קטנטונת כזו לטובת הלקוח ולהשית עליו את העלויות שלה. יענו, טיפה גמישות - במיוחד לאור התחרות מסביב והקפצות המחיר התכופות.

עריכה אחרונה על ידי Cadillac58

BMW i3s 2019

Hyundai Ioniq 5 4X4 2022

פורסם

יש חוקים ורגולציות (ובכל מדינה חוקים שונים), הם יכולים לרשום מה שהם רוצים לגבי ביטולים, אבל אם זה נוגד את החוק ו/או הפסיקה המקומית זה לא יתפוס. 

פורסם

לפי כמות ומגוון הדגמים החדשים שנרשמו בשבוע האחרון, הולך להיות לטסלה ינואר עמוס ביותר, והם מנסים לעודד אנשים לקבל מה שיש במלאי קודם.

בדגמים שנרשמו יש גם מודל X, ומודל S - יהיה מעניין.

פורסם
לפני 13 שעות, motizkn כתב:

מסירה עד 15.1 תוגדר כרכב שנתון 2022 לאחר 15.1 תוגדר כרכב 2023.

אני מקבל את ה byd אחרי ה 15.1 עם שנתון 2023

• מעניין 1
  • תוכן חדש...