Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5276 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

זה עונה לחלק א' של מה שרשמתי, להישאר עם שמן 40 במקום 30. מה לגבי ה 0 וה 5?

איתמר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

• תגובות 107
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

תמונות שפורסמו בשרשור

פורסם

אני חושב שזה מפני דלילות השמן במזג האוויר במחוזותינו, עוד כשהשמן קר. השמן הדליל לא יוצר שכבת סיכוך טובה, והוא כביכול "בורח" הלאה לפני שהוא סיים לבצע את מלאכת הסיכוך בנקודה נתונה. למיטב הבנתי הדבר משפיע גם על יכולות הסיכוך של השמן כאשר הוא כבר חם, אף על פי שהדבר לא אמור לקרות על פי הגדרת דירוג השמן (אלא שבפועל הדברים שונים).

הייתי בטוח שהילוך M נועד בשביל עליות [Mountain]

פורסם

מה? :shock:

לא הבנתי את כוונת המשורר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם

הוא התכוון לכך, שהשמן עם צמיגות "קרה" בדרגת 5 או 0 אמור להישאר דליל בטמפרטרות סביבה נמוכות מאוד, ואולי בטמפרטורות של הארץ הוא יהיה דליל מידי בעת התנעת מנוע קר.

הכיוון ברור ונראה הגוני, אך אני לא יודע עד כמה זה באמת נכון.

פורסם

זה לא נכון מה שהבחור כתב.

שמן בדרגת צמיגות 5W30 או 0W30 הם כמעט בעלי אותה צמיגות קינמטית של 3.8 סנטיסטוקס בטמפ' של מינימום 100 מעלות צלזיוס. המקרה היחיד שבו השמן יהייה דליל 0W או 5W הינו בזמן ההתנעה בטמפ' קרה בדיוק הזמן הנכון או במילים אחרות השמן יהייה דליל כאשר יש צורך שהוא יהייה דליל.

בטמפ' עבודה תקינה של המנוע שמן יהייה בעל צמיגות המתאימה למספר השני לדוגמא 5W30 הצמיגות הקינמטית תהייה קטנה מ-12.5 סנטיסטוקס.

לכול שמן יש פרמטר שנקרא אינדקס השמן שמבטא את שינוי הצמיגות של השמן בתלות הטמפ' ובמקרה של שינוי טמפ' חיצונית בכמה מעלות הדבר לא ישפיע על צמיגות השמן.

איזה כייף לי :)

פורסם

מרק ובוקי אמרו את עיקרי הדברים ואני מסביר: שמן בצמיגות 5W40 ו-0W40 עלול להיות מעט דליל מדי עוד בשלב של התנעת הבוקר או באותן הדקות הראשונות עד שהמנוע (והשמן) מגיעים לטמפרטורה גבוהה. ישנה חשיבות גם לאינדקס הצמיגות (מה שמרק ציין) המציין את קצב שינוי הצמיגות בשמן.

לאחר שהשמן מגיע לטמפרטורת עבודה, הוא אמור להגיע לטווח הצמיגות העליון של הדירוג שלו (כלומר, שמן 5W40 אמור בטמפרטורת עבודה להגיע לצמיגות של שמן חד-דרגתי בצמיגות 40), אבל ממה שהבנתי, וכאן אני מסתייג מהדברים, בפועל צמיגות השמן לא תמיד מגיעה לכך, ולכן ייתכן ששמן עם דירוג 0 או 5 יהיה דליל מידי.

אגב, שמני 5W40 הם עוד סבירים, הבעיה היא בעיקר עם שמן 0W40 ו-0W30 שהם, לפי מה שידוע לי, בפירוש לא מתאימים לתנאים של הארץ.

הייתי בטוח שהילוך M נועד בשביל עליות [Mountain]

פורסם
כל החלק האחרון בתגובתך שגוי מיסודו ולא הגיוני :?

איתמר.

המנוע לא חדש , יש בו חופשים , השתמשו בעבר במינראלי סמיך יותר - בתנאי הארץ לפי הטבלה של היצרן אומרת

10W-40 או 15W-40 .

הבעיה היא לא רק בנקודת הצמיגות העליונה 30 , היא יותר בנקודה התחתונה של ה 5W , דליל ואפשר כי יהיו רעשים במנוע .

בא לך סינטטי מלא - לך על זה , אפשר שיהיו רעשים בגל זיזים העליון , במנוע קר ואכילת קצת שמן .

( ובכל מצב - החלף שמן כעת , מאחר והסינטטי המלא הנמצא עכשיו מנקה את המנוע , ואולי יהיו בו משקעים )

אייל .

הרם

רעשי מנוע? תחזור מיד לצמיגות הקודמת 10W40 או 15W40 חצי סינתטי ותן לנו עדכון האם הרעשים נעלמו.

.

דליל מידי, ארגסיבי מידי - פיח אולי התנקה ממקומות שלא כדאי שיתנקה ועכשיו יש בעיות.

אני דווקא כן.

מנועים החלו להרעיש ולהשמע לא טוב במעבר לשמנים סנתטיים מלאים ודלילים.

בכלל עם קוראניות, אני לא ממליץ על שמנים דקים ואם כבר רוצים לשדרג לשמן סניתטי מלא אז לעבור ל 5W40.

זה לא נכון מה שהבחור כתב.

שמן בדרגת צמיגות 5W30 או 0W30 הם כמעט בעלי אותה צמיגות קינמטית של 3.8 סנטיסטוקס בטמפ' של מינימום 100 מעלות צלזיוס. המקרה היחיד שבו השמן יהייה דליל 0W או 5W הינו בזמן ההתנעה בטמפ' קרה בדיוק הזמן הנכון או במילים אחרות השמן יהייה דליל כאשר יש צורך שהוא יהייה דליל.

בטמפ' עבודה תקינה של המנוע שמן יהייה בעל צמיגות המתאימה למספר השני לדוגמא 5W30 הצמיגות הקינמטית תהייה קטנה מ-12.5 סנטיסטוקס.

לכול שמן יש פרמטר שנקרא אינדקס השמן שמבטא את שינוי הצמיגות של השמן בתלות הטמפ' ובמקרה של שינוי טמפ' חיצונית בכמה מעלות הדבר לא ישפיע על צמיגות השמן.

שימו לב - כאשר אני רשמתי כי כדאי לעבור לצמיגות יותר גבוה - התשובות היו ..

אתה טועה , לא נכון , אתה חי בעבר וכו' .

כאשר danniel כתב , רשם בדיוק את התשובות שלי - פתאום הלשון ,, מנומסת .

אתם תאוריקנים - מהשטח הניסיון אומר , רעש בהנעה ראשונית עד התחממות שמן המנוע .

ולפעמים חוסר שימון יעיל ואכילת שמן ומצב מחסור - במנועים ישנים , אשר עבדו עם צמיגות 15W-40 בעבר .

- נכון שלא בכולם - אבל רעשי מנוע וחוסר שימון טוב בהנעה ראשונית כן .

צמיגות השמן 0W-5W יכולה לכסות תחום רחב - כנ"ל 20W-30W -

אבל תמיד 10W-40 - יכסה תחום רחב יותר - לפי מבנה מנוע לחצי ספיקה, דרישה לשימון גל הזיזים העליון , וחום חיצוני ופנימי .

ואם בשמוש ב 10W-40 - נעלמים הרעשים הקודמים שהיו כאשר היה במנוע שמן 5W-30 = יש תשובה טובה יותר .

ואולי 5W-40 יהיה פשרה טובה עם פחות רעשים - אני הייתי מעדיף את ה 10W-40 .

לכן חן ג. - צודק בדבריו , לא צריך ישר לשלול .

אז לפני שאתם מכניסים קטנות לאחרים , שלא חושבים או כותבים כמוכם , בדקו מעבר לצמיגות קצת גבוה יותר ואת התוצאה .

אייל .

עצמאי בשטח - 1 מטר מהצד.

פורסם

אתה טועה , לא נכון , אתה חי בעבר וכו' . -אני עדיין חושב שאתה טועה.

כאשר danniel כתב , רשם בדיוק את התשובות שלי - פתאום הלשון ,, מנומסת . - אני פוחדת מכפתור המחיקה, נקודות בונוס ורישום פלילי בפורום לכן אני נוטה לפעמים להתקפל.

- ברור

דיון פורה

פורסם

החלטתי לבדוק את מירווחי השימון בעוד מספר רכבים ומצאתי נתון מעניין. בהונדה סיוויק המירווח המקסימלי המותר הינו הקטן ביותר.

הונדה סיוויק היברדית

0.02286-0.04318 מילימטר

כאשר המירווח המקסימלי המותר הינו:

0.0508 (חמש מאיות המילימטר).

כאשר ברכבים אחרים:

גטס 1.6 ליטר שנת ייצור 2003 כמו של פותח האשכול (מצורף קובץ)

0.022-0.04

0.1 עשירית המילימטר

גולף דור 4 שנת ייצור 2004 מנוע 1.6 ליטר.

0.01-0.04

0.15 עשירית וחצי.

טויוטה קורולה שנת 2004

0.028-0.060

0.08

מה התובנות שלך בנושא ?

גטס.pdf

פורסם
מרק ובוקי אמרו את עיקרי הדברים ואני מסביר: שמן בצמיגות 5W40 ו-0W40 עלול להיות מעט דליל מדי עוד בשלב של התנעת הבוקר או באותן הדקות הראשונות עד שהמנוע (והשמן) מגיעים לטמפרטורה גבוהה. ישנה חשיבות גם לאינדקס הצמיגות (מה שמרק ציין) המציין את קצב שינוי הצמיגות בשמן.

לאחר שהשמן מגיע לטמפרטורת עבודה, הוא אמור להגיע לטווח הצמיגות העליון של הדירוג שלו (כלומר, שמן 5W40 אמור בטמפרטורת עבודה להגיע לצמיגות של שמן חד-דרגתי בצמיגות 40), אבל ממה שהבנתי, וכאן אני מסתייג מהדברים, בפועל צמיגות השמן לא תמיד מגיעה לכך, ולכן ייתכן ששמן עם דירוג 0 או 5 יהיה דליל מידי.

אגב, שמני 5W40 הם עוד סבירים, הבעיה היא בעיקר עם שמן 0W40 ו-0W30 שהם, לפי מה שידוע לי, בפירוש לא מתאימים לתנאים של הארץ.

לא נכון.

שמן 0 או 5 תמיד יהיו צמיגיים יותר בטמפרטורות נמוכות מאשר בטמפרטורת העבודה, אין שום שמן שלא הופך להיות דליל יותר כאשר הוא מתחמם.

במילים אחרות, בטמפרטורת העבודה שמן בעל מדרג 40 הוא בעל 12~ יחידות cSt. גם שמן 0 וגם שמן 5 בטמפרטורות נמוכות צמיגיים הרבה יותר ועומדים על בין כמה עשרות לכמה מאות cSt, כלומר אין שום סיכוי שהשמן יהיה דליל מדי בעת התנעת מנוע קר ביחס למנוע חם.

אתה טועה , לא נכון , אתה חי בעבר וכו' .

כאשר danniel כתב , רשם בדיוק את התשובות שלי - פתאום הלשון ,, מנומסת .

ולפעמים חוסר שימון יעיל ואכילת שמן ומצב מחסור - במנועים ישנים , אשר עבדו עם צמיגות 15W-40 בעבר .

- נכון שלא בכולם - אבל רעשי מנוע וחוסר שימון טוב בהנעה ראשונית כן .

צמיגות השמן 0W-5W יכולה לכסות תחום רחב - כנ"ל 20W-30W -

אבל תמיד 10W-40 - יכסה תחום רחב יותר - לפי מבנה מנוע לחצי ספיקה, דרישה לשימון גל הזיזים העליון , וחום חיצוני ופנימי .

ואם בשמוש ב 10W-40 - נעלמים הרעשים הקודמים שהיו כאשר היה במנוע שמן 5W-30 = יש תשובה טובה יותר .

ואולי 5W-40 יהיה פשרה טובה עם פחות רעשים - אני הייתי מעדיף את ה 10W-40 .

לכן חן ג. - צודק בדבריו , לא צריך ישר לשלול .

אז לפני שאתם מכניסים קטנות לאחרים , שלא חושבים או כותבים כמוכם , בדקו מעבר לצמיגות קצת גבוה יותר ואת התוצאה .

אייל .

אנחנו לא ממש יודעים אם בכלל קיים רעש חריג במנוע, הרבה פעמים לאחר החלפת שמן אנשים שומעים רעשים כאלה רק כי פתאום הם שמים לב לכך. יתרה מכך, אולי יש בעייה בפילטר? אולי מותקן פילטר תחליפי ללא שסתום אל חוזר? אולי לאחר מעבר חזרה לשמן 10W40 חברינו ישים לב כי הרעש עדיין קיים ולמעשה מדובר ברעש מנוע טבעי?

מבחינה מכנית אני לא רואה איך שמן דליל יותר גורם לרעשים חריגים במנוע קר, אם כבר אז להפך. במנוע קר אנחנו רוצים שהשמן יהיה דליל כמה שאפשר. זה בדיוק הרגע הקריטי ששמן צריך לחדור לכל המקומות. איך זה מסתדר עם רעשים חריגים במנוע קר במעבר לשמן דליל יותר?

אני לא חושב שהויכוח היום נסוב סביב המעבר ל 0 או 5 כמו שמשום מה יצא שם רע לשמן 30 ש"לא מתאים לאקלים הארץ" בעוד שלאקלים המקומי כמעט ואין חשיבות בעניין, בטח שאנחנו לא (בפעם המליון) ארץ חמה :roll:

איתמר.

פורסם
אנחנו לא ממש יודעים אם בכלל קיים רעש חריג במנוע, הרבה פעמים לאחר החלפת שמן אנשים שומעים רעשים כאלה רק כי פתאום הם שמים לב לכך. יתרה מכך, אולי יש בעייה בפילטר? אולי מותקן פילטר תחליפי ללא שסתום אל חוזר? אולי לאחר מעבר חזרה לשמן 10W40 חברינו ישים לב כי הרעש עדיין קיים ולמעשה מדובר ברעש מנוע טבעי?

+1

בכדי לאבחן ממה נובעים רעשים במנוע והאם הרעשים הם תקינים צריך להיות בעל מקצוע עם המון ניסיון ברכב הספציפי.

פורסם

שאלתם ושללתם בעת ובעונה אחת -

מדוע אני מוסיף תוסף MOS2 לשמן 5W-30 אצלי במנוע .- היוצר שכבת שימון ומגן על המנוע בהנעה הראשונית עד שנבנה לחץ תקין .

"מוליבדן גפריתי (MoS2) משמש כשימון מוצק נגד בלאי בלחץ קיצון. הוא יוצר שכבה חזקה על פני המתכת, ועמיד מאוד לחום ולחץ גבוהים. מסיבה זו הוא משמש תוסף נפוץ למשחות שימון: במקרה של כשל מונעת השכבה הדקה של מוליבדן מגע מתכת במתכת."

אני מבצע זאת כי השמן 5W-30 דליל בהתחלה , ולא יוצר הפרדה בין מתכות המנוע - הוא משמן אך לא יוצר עדיין שכבת הפרדה .

ומדוע יש גם רעש מגל הזיזים - גל הזיזים לוחץ ומפעיל את מרימי השסתומים , ההידראוליים ,והקבועים "שימסים- דיסקיות כיוון ".

אם אין שימון טוב הם מרעישים , שכבת השימון של ה MoS2 משמשת כחיץ ומונעת רעשי חיכוך עד שנבנה לחץ והפרדה תקין .

אבל - במרימים ההידראוליים יש לשמן עבודה נוספת - הוא משמש כשמן הידראולי ,המפעיל לחץ הידראולי על השסתומים וכאשר הוא דליל , הוא לא מבצע זאת במלואו -

הפניה לממאמרים -חברת איי.סי.טי. מעבדות שמנים 1995 בע"מ

http://www.ictlabs.com/apage/86222.php

תפקידי שמן מנוע

כולם מכירים את תפקידו הבסיסי של שמן מנוע: סיכת החלקים הנעים המנוע ומניעת שחיקתם.

מאידך, נוטים לשכוח שבנוסף לתפקיד חשוב זה, שמן המנוע ממלא תפקידים רבים ומגוונים נוספים בתוך המנוע, כגון: סילוק חום, מניעת חלודה, והעברת כח הידראולי.

להלן רשימה של עיקרי תפקידים אלו:

סיכה כללית: סיכה (Lubrication) הנה הפעולה של הפרדת משטחים נעים. שמן הסיכה חודר למרווח בין חלקים נעים ומהווה חיץ ביניהם. בכך, השמן מונע את המגע הישיר בין החלקים ומקטין את שחיקתם ובלייתם.

עמידות בפני עומסי עבודה: עומסים מכניים על גבי חלקי המנוע הנעים גורמים לחומר הסיכה "לברוח" מאזור החיץ. על אף עומסים אלו, תפקיד שמן הסיכה מחייב הקטנת מגע בין החלקים והקטנת קצבי הבליה שלהם, גם בעומסי עבודה מוגברים ובטמפרטורות עבודה גבוהות.

איטום: במנוע קיים חופש מסוים בין טבעות הבוכנות לבין דפנות הגלילים (צילינדרים) על מנת לאפשר לבוכנות לנוע בחופשיות בעת פעולת המנוע. דרך מרווח זה עלול לברוח חלק מגל ההדף שנוצר בעת שריפה הדלק במנוע, יחד עם גזי פליטה. שמן המנוע ממלא את המרווח הזה, מביא לאטימה טובה יותר בין הטבעות לגלילים ובכך מונע את בריחת ההדף (ואובדן ההספק). זו רק דוגמא אחת לתפקיד האיטום של שמן המנוע – קיימים גם אזורים אחרים במנוע בהם משמש השמן כחומר איטום.

העברת כח: שמן המנוע משמש גם כשמן הידראולי בתתי מערכות שונים במנועים מודרניים, כגון: מרימים הידראוליים. זאת בנוסף לכך ששמן המנוע משמש גם במערכות עזר הידראוליים בכלי רכב שונים, כגון כלי צמ"ה וכלים חקלאיים.

אז מדוע משתמשים ב 0,5W-20,30 .

למדינות קרות מאוד , כדי שתהיה זרימת שמן וספיקה במשאבת השמן , ובמדינות אחרות כדי ליצור רושם כי הרכב ירוק וחסכוני בדלק .

וההפרש זניח מאוד מאוד .

הבעיה הנוספת היא במרימים ההידראוליים - עד שהשמן יתחמם והצמיגות תעלה לרמת השמן הידראולי הנדרש , יהיה רעש מכיוון המרימים ההידראוליים .

רעשי גל הזיזים והמרימים בד"כ יורדים כאשר השמן מתחמם ועולה בצמיגות - ובהנעה כאשר השמן חם הם כמעט ולא מורגשים .

מכאן כי הצמיגות המתאימה להם היא מעל 5W -

ובד"כ שמנים הידראוליים הם בדרגה של מעל 32 - 10W .

השמנים הדלילים מיועדים לבוכנות יד - בעוד הצמיגיים יותר למנועים ומשאבות לחץ הידראולי .

סמיכות לפי תקן ISO סמיכות לפי אגודת המהנדסים האמריקאית ( הטבלה לשמן מנוע )

5W - 22

10W - 32

15W - 46

20W - 68

30W - 100

60W - 320

במאזדה 6 המנוע עם שימסים , לא מרימים הידראוליים - לכן מבחינתי זו פשרה סבירה ,יש לי MOS2 כשכבת שימון והפרדה קבועה .

והשאלה - למה לקורא הסביר הנהג או המכונאי להכנס לתוך כל הדיון הנ"ל .

מה יועיל ה 5W-30,40 יותר מ 10W-40 - כדי שנגיד שיש לנו אותו במנוע עם אפשרות לבעיות .

מוכח כי ב 10W-40 אין את רעשי הלוואי במנוע ולפעמים מחסור (אכילת שמן ) לאורך זמן , במנועים שעבדו בעבר עם צמיגות יותר גבוה.

ומוכח כי התקן ודרישת היצרן קובע את איכות השמן הנדרש למנוע , הן בסינטטי מלא ומינראלי ולא אם הוא סינטטי .

http://www.ictlabs.com/apage/86222.php

-- המפרטים המקובלים לשמני מנוע אינם מחייבים שימוש בשמן בסיסי סינתטי או מינרלי, ולרוב אינם מתייחסים כלל למקור השמן הבסיסי. המפרטים קובעים תכונות פיזיקליות וביצועים: אם יצרן מרכיב שמן מנוע המסוגל לענות לדרישות המפרט, מבחינת התכונות והביצועים הנדרשים, על אף היות השמן מינרלי ולא סינתטי, השמן יקבל את האישורים המתאימים. המעבר לשמני מנוע סינתטיים, שאנו עדים לו לאחרונה, נובע מאי-יכולתם של שמנים בסיסיים מינרליים לתת מענה לדרישות חלק מהמפרטים החדישים לשמני מנוע, ואיננו נובע מדרישה ספציפית במפרט לשימוש בשמנים סינתטיים.

הסייג היחיד הוא - במנועים אשר הוכח כי יש התפרקות של שמן המנוע - אזי כדאי לעבור לסינטטי מלא במפרט עמידות גבוהה לחום ,

אבל - שוב שיכסה גם את שאר דרישות היצרן .

ובד"כ - לאחר בעיות כאלו - היצרן לומד את הבעיה , ומוציא הנחיה לעבור לשמן סינטטי מלא עקב הבעיה .

ראה מקרה VAG - לפני מספר שנים - ביצעו פלשינג , ומעבר לסינטטי מלא , וגם לכך יש מחיר .

היצרן יונדאי והיבואן - לא דרשו שמן מנוע סינטטי מלא - ובטח שלא רק בצמיגות 5W-30 לארץ .

מאזדה מאפשרת במנועים החדשים שמן מנוע 5W-30 ובמוסכי החברה משתמשים בחצי סינטטי .

נכון יש לפעמים בעיות בוצה ברכב הנ"ל - אבל הם בגלל תחזוקה לקויה , ובד"כ ברכבי אחרי ליסינג ..

הבעיה מופיעה גם ב מאזדות המטופלות בשמן גרוע ולא ידוע , לא בזמן , ובתחזוקת שבר .

כאשר נצמדים להוראות היצרן , מטפלים בזמן - ובשמן מנוע איכותי בתקן היצרן .

המנועים עובדים טוב ואין בעיות .

ובכל אופן לדעתי זה הכיוון , שמן מנוע 10W-40 הוא פשרה טובה זולה , זמינה ומתאימה למנוע הנ"ל .

ואם עדיין יש רעשי לוואי ( שלא היו בעבר במנוע ) אחרי 1000 ק"מ - לשקול מעבר חזרה ל 15W-40 .

פותח הדיון - כתב כי במעבר לסינטטי המלא יש במנוע רעשי לוואי - רעשים שכנראה לא היו במנוע בעבר .

כאשר הוא משתמש בשמן מנוע של חברת ZIC שהיא ספקית של יונדאי במפעלי החברה -

כנראה השמן הנ"ל לא מתאים למנוע , ולא איכות החברה או השמן .

- ושוב - זו דעתי מרכבים שראיתי ובעיות שנתקלתי בהם - והתיעצות עם חבריי -

אייל .

עצמאי בשטח - 1 מטר מהצד.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5276 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

Guest
הנושא הזה נעול לתגובות.

• תוכן חדש...