Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 7842 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

סגן מנהל רשות המסים: "מס הקנייה על כלי רכב יירד מ-95% ל-40%"

מאת:אסף בר-שי/TheMarker

שלא כמו משרדי ממשלה אחרים, אנשים רבים אומרים שבמשרד האוצר יושבים אנשים טובים ומוכשרים, כאלה שאכפת להם ושמעוניינים "לתקן את העולם". בועז סופר, 35, הוא אחד מהם. אל תטעו בתלבושת האופנוען שלו, כשהוא נכנס ללשכתו המרווחת, ההולמת בכיר באוצר, הוא מסיר את הקסדה ואת חליפת הרכיבה.

סופר, סגן בכיר למנהל רשות המסים, הוא בעל תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במינהל ציבורי. הוא הגיע לרשות המסים לפני שנה, לאחר ששירת במשך מספר שנים במנהל הכנסות המדינה.

סופר אחראי, בין היתר, על כל המסים שקשורים במכונית שלכם. הוא זה שקובע את גובה אגרות הרישוי, עלות שווי השימוש במכונית צמודה, שיעור המס על הדלק, ואת המסים השונים המוטלים עלינו בעת רכישת מכונית חדשה. דרך כל אלה אחראי בועז סופר על עשרות מיליארדי שקלים בהכנסות של המדינה.

אבל אולי יש יותר מדי מיליארדים בקופה עליה אחראי סופר. ישראל נחשבת לאחד המקומות היקרים בעולם המערבי לרכישת מכונית פרטית.

לשם דוגמא, מכונית שמחירה התיאורטי ללא מסים הוא 50 אלף שקלים, אחרי שיתווספו למחירה 95% מס קנייה, 7% מכס ממדינות כקוריאה או יפן, ועוד מע"מ בגובה 17%, תימכר לצרכן בישראל בסכום שיא של 122 אלף שקלים.

הכנסות של 6 מיליארד שקל בשנה

סופר אמנם יכול להביט בסיפוק על כמות הכסף שנכנסת לאוצר מהמסים הללו, שסעיף מס הקנייה בתוכם היה ב-2004 למעלה מ-6 מיליארד שקלים. אך למרות זאת הוא מסכים שהמיסוי על מכוניות חדשות מוגזם.

האם מס קנייה בשיעור של 95% על מכוניות חדשות הוא נורמלי?

"אין ספק ששיעור מס הקנייה הזה מוגזם. אני לא יודע מהו שיעור המס האופטימלי, אבל באופן גס אפשר לומר שמה שמקובל באירופה, בין 33% ל-40%, הוא שיעור מס קנייה סביר - וזה פחות מחצי ממה שיש אצלנו.

"בשנים האחרונות הפחתנו את מסי הקנייה של מוצרי החשמל השונים, מרמות של 85% לרמות שבין 5% ל-15%. המס על מכוניות עמד על 95%, כשהמס על מערכות סטריאו עמד על 85%. כעת, כשירד המס על אלקטרוניקה בידורית ל-15% - גם המס על מכוניות צריך לרדת בהתאם".

אז מדוע לא מפחיתים את מס הקנייה בצורה משמעותית?

"בוא נבדוק. הורדתי את המס על מקררים והפסדתי, נניח, כך וכך עשרות מיליוני שקלים. הפחתתי את המס על מכוניות - אוהא! הפסדתי יותר מדי. זה לא פשוט בכלל להפחית את מסי הקנייה על מכוניות. מצד אחד קשה לי מאוד לשכנע את חברי הכנסת לשנות את החוק ולהפחית את מסי הקנייה. אם אבקש הפחתה כזו וקיזוז של, נאמר, מיליארד שקלים בהכנסות הממשלה, יגידו חברי הכנסת: "אבל זה יעלה מיליארד שקל. אם יש לך מיליארד שקלים מיותרים, תפנה אותם לבריאות, תפנה למשפחות חד הוריות.

"מצד שני, גם לא אוכל לקזז את ההפחתה במס הקנייה של המכונית באמצעות ייקור האחזקה היומיומית, למשל, ייקור אגרות הרישוי או ייקור הדלק. כי אז יבואו ויטענו טענה אמיתית, גם אם לדעתי היא לא כל כך נכונה והגיונית: 'איך אתה יכול להוזיל את המכוניות לעשירים, כך שיוכלו לרכוש מכונית יוקרה בזול יותר - ומצד שני לייקר את הדלק - כך שהאישה קשת היום מעיר הספר תיאלץ לשלם יותר כסף על הנסיעה שלה?'".

אז איך בכל זאת תפחית את מס הקנייה?

"זה תהליך שייקח שנים ואני לא יודע בשלב זה איך לעשות את זה. אבל תשים לב לעובדה מעניינת. בשנה החולפת הפחתנו את מסי הקנייה של מכוניות היברידיות (מכוניות ידידותיות לסביבה שמשלבות מנוע רגיל עם מנוע חשמלי א.ב) כטויוטה פריוס, לשיעור של 40%. צא ולמד מהי מחשבתנו. מבחינתי זהו סימון קו.

לבטל את שנת המודל

שנת מודל מתחילה בישראל ב-1 במאי של השנה הקודמת. זאת אומרת שמכוניות רבות שיעלו על הכבישים במאי 2005 - כבר ייחשבו למודל 2006. אבל כדי שמכונית תיחשב לשנת מודל חדשה, צריכה להיות מוטבעת על השלדה שלה ספרה שנקראת 'ספרה V'. המצב הזה יוצר עיוות. יצרנים מסויימים מוכנים להטביע על השלדה את שנת המודל הבאה ויצרנים אחרים לא. יבואן שזוכה לעבוד עם יצרן גמיש, יכול למכור שנת מודל חדשה באותו הזמן שיבואן אחר, שלא נתמזל מזלו וליצרן 'שלו' יש כללים ברורים באשר לשנת המודל החדשה, נאלץ למכור עדיין מכוניות של שנת המודל הקודמת.

"בשל המצב המוזר הזה, חודש מאי הפך בשנים האחרונות לחודש החזק ביותר בשנה. קנייני ציי הרכב מחכים בסבלנות לפרוץ שנת המודל החדשה, ממעטים ברכישות בחודשים הראשונים, וממהרים לקנות אצל היבואנים ה'גמישים' את מכוניות השנה החדשה, ברגע שהדבר אפשרי. ב-2004 נרשם בחודש מאי השיא של כל הזמנים בשוק הרכב הישראלי: 'דלק מוטורס', יבואנית מאזדה, מכרה בחודש אחד למעלה מ-6,000 מכוניות".

מה עושים עם שיטת הרישוי הזו, איך מתקנים את העיוות שגורם ליבואנים רבים להפסדים קשים?

צריך לבטל את שנת המודל. אם כל היבואנים היו יכולים לעבוד באותה שיטה, זה לא היה נורא. אבל כיום יבואנים מסויימים נאלצים לעבוד חודשים ארוכים מדי בשנה, בתנאי תחרות לא הוגנים.

איך מבטלים את שנת המודל?

"פשוט, כמו מוצרי צריכה אחרים, על רשיון המכונית לא תופיע 'שנת הייצור', אלא 'חודש העלייה על הכביש'. כך התחרות תהיה הוגנת וכל אחד יוכל לדעת בת כמה המכונית שלו. באופן לא מפתיע, הראשונים שהתלוננו על כוונתנו היו עורכי המחירונים של מכוניות מיד שניה. הטענה שלהם מובנת, הם אומרים לנו: 'אתם כמדינה קובעים את המס המטורף על מכונית חדשה והופכים אותנו לעבדים לירידת הערך של המכוניות. מכיוון שכך שוק המשומשות כל כך חשוב ואנו צריכים את האפשרות לקבוע מחיר למכוניות על פי שנת המודל שלהן.

"אבל אין ברירה כי השיטה הנוכחית פשטה את הרגל. היא גם תקשה עלינו את יישום פתיחת שוק הרכב ליבוא מקביל (התוכנית לבטל את הבלעדיות של בעל זכיון להביא מכוניות של יצרן מסוים לישראל א.ב)".

איך קיומה של שנת המודל מפריע ליבואנים מקבילים?

"לא כל מכונית מגיעה באופן אוטומטי עם הטבעת שנת המודל באמצעות 'ספרה V'. יבואנים מקבילים אינם קשורים בהכרח ליצרן הרכב ואם אנו נחייב אותם להציג את 'ספרה V', רבים מהם פשוט לא יוכלו להביא לארץ את המכוניות שהם רוצים. כך זה יפגע ביבוא המקביל.

"אם תבוטל שנת המודל, דבר שאני מקווה שיקרה בשנים הקרובות, ליבואנים מקבילים לא תהיה בעיה, כי רישום המכונית יתבסס על חודש העלייה על הכביש ולא על 'ספרה V' שמגבילה את האפשרויות שלהם".

איך תסכם את 2004 מבחינת ההכנסות ממסי הקנייה ?

"כמו בשאר האגפים במשרד האוצר, גם בתחום הרכב העניקה שנת 2004 זינוק בהכנסות המדינה. ההכנסות ממסי הקנייה עלו ב-2004 ב-32% ביחס ל-2003 החלשה. ב-2003 נכנסו כ-4.9 מיליארד שקלים ממסי הקנייה, וב-2004 נכנסו כ-6.3 מיליארד. אבל גם השנה הזו, שהיתה מוצלחת, עדיין לא משתווה ל-2000, בתקופה ההיא נכנסו לקופת המדינה 6.5 מיליארד שקלים ממסי קנייה".

קהילת אוהדי ווסטהאם יונייטד בישראל - https://www.facebook.com/groups/whuil/

'פטישי ישראל' - https://www.facebook.com/WHUIL/

טוויטר - https://twitter.com/AmitDim

פורסם
סגן מנהל רשות המסים: "מס הקנייה על כלי רכב יירד מ-95% ל-40%"

מאת:אסף בר-שי/TheMarker

"מצד שני, גם לא אוכל לקזז את ההפחתה במס הקנייה של המכונית באמצעות ייקור האחזקה היומיומית, למשל, ייקור אגרות הרישוי או ייקור הדלק. כי אז יבואו ויטענו טענה אמיתית, גם אם לדעתי היא לא כל כך נכונה והגיונית: 'איך אתה יכול להוזיל את המכוניות לעשירים, כך שיוכלו לרכוש מכונית יוקרה בזול יותר - ומצד שני לייקר את הדלק - כך שהאישה קשת היום מעיר הספר תיאלץ לשלם יותר כסף על הנסיעה שלה?'".

אז איך בכל זאת תפחית את מס הקנייה?

"זה תהליך שייקח שנים ואני לא יודע בשלב זה איך לעשות את זה. אבל תשים לב לעובדה מעניינת. בשנה החולפת הפחתנו את מסי הקנייה של מכוניות היברידיות (מכוניות ידידותיות לסביבה שמשלבות מנוע רגיל עם מנוע חשמלי א.ב) כטויוטה פריוס, לשיעור של 40%. צא ולמד מהי מחשבתנו. מבחינתי זהו סימון קו.

.

מעניין? כן!

מעשי? כן, אולי...אבל לא בקרוב ובוודאי לא בעוצמה!

וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ

מָה שֶׁשָּׂנוּא עָלֶיךָ אַל תַּעֲשֶׂה לַחֲבֵרְךָ

Don't know what I want ; But I know how to get it

פורסם

מחשבה חורגת: הנהג הישראלי הוא אמנם פרה חולבת מסים של ממשלת ישראל, אבל -- ונראה לי שזה אבל גדול -- אם כל אחד יוכל להרשות לעצמו מכונית, אי אפשר יהיה לנסוע בארץ הזאת בכלל, שלא לדבר על זה שבערים הגדולות גם כך בקושי יש מקומות חניה.

פורסם

סוף סוף מקווה שיחליטו

זה יעשה רק טוב לארץ

כמו שידעו להוריד מחירים של מוצרי חשמל (היום אתה משיג טלויזיה 29 אינץ' בכחמישית ממה שהיית מלפני כמה שנים)

אפילו בסין שנחשבת ליקרה בשוק הרכב יותר זול מישראל

תחשבו לבד מה יקרה

מחיר המכוניות אחרי שהוא יירד, גם מחיר החלפים יירד והמחירון על הרכב אם הוא נהיה טוטאל לוס

מכאן: גם מחירי הביטוח יירדו

וזה רק ישפיע לטובה בארץ

אנשים כבר יפסיקו למכור מכונית אחרי כולה שנה על הכביש רק כדי לשמור על הערך הם יוכלו להחזיק אותה כמה שנים ואף שהם קונים חדשה להשאר עם הישנה והחדשה שכך כמו באירופה יהיה בישראל הרבה משפחות בעלות יותר מרכב אחד.

תחשבו שגם המחירים יירדו למשל בן אדם שהיה יכול לשים 100K על מכונית גדולה משומשת או שיהיה לו רק לסופר מיני יוכל לקנות מכונית מנהלים בכסף.

וגם צעירים או חובבי ספורטיביות, מכוניות כמו אימפרזה WRX או יונדאי טיבורון יהיהו יותר בהישג ידם וגם יביאו יותר דגמים כמו טויוטה סליקה, מאזדה RX-8.

וגם מבחינת מכוניות יוקרה המחיר שלהם יירד בחצי ואולי זה גם יהיה פתח לייבוא מכוניות אקזוטיות יותר כמו BMW Z8, בנטלי קונטיננטל, אלפינה רודסטר, דודג' וייפר.

ואולי אף מכוניות כמו פרארי 575 ולמבורגיני גאלארדו בהזמנות מיוחדות.

קאליפרים צהובים בגודל של הטוסטר שיש לאמא שלי במטבח

ודיסקים בגודל של מגש פיצה .

פורסם

ואז יהיה נורא מעניין להסתכל מסביב בפקק האינסופי שכולנו נעמוד בו.

מילא אם היו משקיעים את כל המליארדים שנגבו עד עכשיו בתשתית תחבורתית שתאפשר כמות כזו של מכוניות, אך לא זה המצב. היחס בין מספר המכוניות בארץ לק"מ כביש רק הולך ורע. אם יורידו את מיסי הקניה, המצב יחמיר עוד יותר.

עדיף לעשות תוכניות שמעודדות הורדת כלי רכב מיושנים מהכביש. לדוג', קבל הנחה במס הקניה של מכונית חדשה אם תוריד את הג'אסטי הישנה שלך מהכביש.

חוץ מזה, גם אם יעשו תשתית לכל כך הרבה מכוניות, זו מדינה קטנה, ידרסו את כל חלקות הטבע שעוד נשארו לנו. כבר עדיף לפתח תחבורה ציבורית נורמלית, לא יקרה כלום אם תסעו ברכבות.

וכדי לסבר את האוזן ולא לצאת מטיף צבוע אני אספר לכם משהו עלי.

אני גר בנהריה, ולומד ועובד בהרצליה. מחזיק דירה בהרצליה לימות השבוע, וחוזר להורים בסופ"ש. יש לי יאריס TS, שעלתה לי 108,000 ש"ח בגלל מיסי הקניה המטורפים האלו, וכל סופ"ש היא נשארת במרכז ומחכה לי כמו ילדה טובה עד יום ראשון, כי אני נוסע צפונה ברכבת. חוסך זיהום, חוסך מטבע זר למדינה, וחוסך צפיפות בכבישים. גם יותר בטוח לי. כלכלית זה לא הכי משתשלם לי כי הדלק לנהריה יותר זול מנסיעה ברכבת, אבל זה כבר עיוות אחר.

לפני 22 שעות, hans כתב:

שטיפה, אגב, מעולם לא עזרה לי מי יודע מה. גם לא מים רותחים. אין תחליף לחיטוט עד שמשתחרר

פורסם
ואז יהיה נורא מעניין להסתכל מסביב בפקק האינסופי שכולנו נעמוד בו.

מילא אם היו משקיעים את כל המליארדים שנגבו עד עכשיו בתשתית תחבורתית שתאפשר כמות כזו של מכוניות, אך לא זה המצב. היחס בין מספר המכוניות בארץ לק"מ כביש רק הולך ורע. אם יורידו את מיסי הקניה, המצב יחמיר עוד יותר.

עדיף לעשות תוכניות שמעודדות הורדת כלי רכב מיושנים מהכביש. לדוג', קבל הנחה במס הקניה של מכונית חדשה אם תוריד את הג'אסטי הישנה שלך מהכביש.

חוץ מזה, גם אם יעשו תשתית לכל כך הרבה מכוניות, זו מדינה קטנה, ידרסו את כל חלקות הטבע שעוד נשארו לנו. כבר עדיף לפתח תחבורה ציבורית נורמלית, לא יקרה כלום אם תסעו ברכבות.

וכדי לסבר את האוזן ולא לצאת מטיף צבוע אני אספר לכם משהו עלי.

אני גר בנהריה, ולומד ועובד בהרצליה. מחזיק דירה בהרצליה לימות השבוע, וחוזר להורים בסופ"ש. יש לי יאריס TS, שעלתה לי 108,000 ש"ח בגלל מיסי הקניה המטורפים האלו, וכל סופ"ש היא נשארת במרכז ומחכה לי כמו ילדה טובה עד יום ראשון, כי אני נוסע צפונה ברכבת. חוסך זיהום, חוסך מטבע זר למדינה, וחוסך צפיפות בכבישים. גם יותר בטוח לי. כלכלית זה לא הכי משתשלם לי כי הדלק לנהריה יותר זול מנסיעה ברכבת, אבל זה כבר עיוות אחר.

רק שתדע שלפי top-gear רכבות מזהמות יותר מרכב (מדובר על זיהום per נוסע)

!

פורסם

התחלנו עם השטויות, חבר'ה?

מישהו יוכל להסביר לי בבקשה איך יהיו יותר מכוניות על הכבישים אם, בסך הכל, כל מה שיקרה הוא שכולם יתקדמו כמה שנתונים קדימה?

כלומר, אם זה שיקנה מכונית בת שנתיים כיום, יקנה מכונית חדשה, או זה שיקנה סופרמיני יקנה משפחתית?

איך בדיוק יתווספו עוד מכוניות?

הרי מחירי אחזקת הרכב לא ישתנו, וגם השוק בנוי כך שהוא מתאים את עצמו לכולם - כלומר, כיום יש בשוק מכוניות בכל נקודת מחיר. ב10K, וב100K, וכל מה שבאמצע.

ברור מאליו שהפחתת המיסים לא תוסיף עוד נקודות מחיר; לאלו מכם שלא מבינים על מה אני מדבר, בואו רק נגיד שסטודנט שצריך אוטו ב10K יקנה אחד כזה גם היום, פשוט אולי אחרי הפחתת מיסים האוטו יהיה חדש יותר.

ומי שלא צריך רכב, לא יקנה. האם עקרת בית בלי רשיון תחליט לעשות פתאום רשיון ולרכוש אוטו, על כל האחזקה השוטפת שכרוכה בו, רק כי היא יכולה לקנות מאזדה לאנטיס שנת 96 ולא סובארו DL שנת 92? :roll:

בשביל לתמוך בטיעון שלי, רק אומר שרמת המינוע בישראל לא נמוכה יותר מבארצות עם מיסוי נמוך יותר. כלומר, אף אחד לא נמנע מרכישת מכונית רק כי הן יקרות. פשוט קונים יותר ישן.

בקיצור, מזיינים אתכם ואתם זועקים "עוד, עוד, זה מוריד צפיפות, עוד".

למכירה פנסים קדמיים מקוריים חדשים לGTI MKV

My grandfather rode a camel, my father rode a camel, I drive a Mercedes, my son drives a Land Rover, his son will drive a Land Rover, but his son will ride a camel -

Rashid bin Saeed Al Maktoum

פורסם

הנה רעיון נחמד, הורדת המס לכלים דו"ג לרבע ממה שהוא כיום, והורדת המס על מיגונים לאפס.

ככה הרבה אנשים יוכלו להרשות לעצמם תחבורה זולה, לא ייצרו פקקים ויזהמו פחות ! ועדיין זה לא יהיה חלק גדול מהאוכלוסיה עד כדי הפסדי הכנסה למדינה.

אלוהים נמצא בפרטים הקטנים :mmangel:

פורסם

גם אני לא מסכים עם הטענה של "זה יעלה את הצפיפות על הכביש".

כמעט ואין אנשים שצריכים רכב - ואין להם, מי שצריך - מוצא, בד"כ מדובר ברכב שעולה פחות מ5K. מה זה נותן לנו:

1. רכב מיושן שמזהם את הסביבה.

2. רכב מסוכן - אחיזת הכביש וההתנהגות ברוב הרכבים האלה (הישנים הזולים, שלא ייתנפלו עלי ממועדון החמש ;)) הן לא משהו בלשון המעטה, אמנם הרכבים הללו בד"כ מתקשרים יותר, אבל עקרת בית בדרכה לנקות את הבית ביישוב ליד לא צריכה הגה מתקשר כי אין לה מושג מה עושים עם זה, מה שאומר שתיאורטית לפחות - יש יותר סיכוי לתאונות = תעריפי ביטוח מקיף גבוהים.

3. רכב לא בטוח, על כוכבי בטיחות לא שמעו אז, תאונה טובה ואתה מת או במקרה היותר גרוע - נפצע אנוש. ביטוח החובה ישלם את ההוצאות = תעריפי ביטוח חובה גבוהים.

מה שלדעתי יקרה זה מה שקורה באירופה - עדיין יש הרבה אנשים בלי אוטו (מסתמכים על תחבורה ציבורית, במיוחד אלה שגרים בערים עמוסות וחסרות חניה).

מי שכן בעלים של אוטו נוסע באוטו מסודר מאוד, לא בהכרח חדש מהניילונים - אבל רכב שלא נראה ומתנהג כמו גרוטאה, בחריש שעשיתי באוסטריה לא מצאתי ולו גרוטאה אחת, היו רכבים ישנים - אבל אלו היו רכבי אספנות שתמיד כיף לראות.

פורסם

איך הגעתם למסקנה שאם יורידו את מחירי המיסוי על הרכב בן אדם שרוכש כיום רכב ב5 א"ש יוכל לקנות רכב חדש?

בברכה,

אבי.

פורסם
איך הגעתם למסקנה שאם יורידו את מחירי המיסוי על הרכב בן אדם שרוכש כיום רכב ב5 א"ש יוכל לקנות רכב חדש?

בברכה,

אבי.

אם מחירי הרכב החדש ירדו, אנשים שהיו קונים רכב משומש בנניח 50 אש"ח, יקנו רכב חדש במחיר הזה. אותו רכב משומש שהם לא קנו, ירד במחירו עקב היעדר ביקוש, וישפיע גם על הרכבים הזולים ממנו, ונגיע למצב בו הרכבים שעולים 10 אש"ח יעלו 5, ואז יהיו לך הרבה יותר אנשים שיקנו מכונית.

חוץ מזה, הרבה משפחות לא קונות רכב שני בגלל שהן לא רוצות להסתבך עם גרוטאה זולה ומתפרקת, הן פשוט מסתדרות בפחות נוחות עם רכב אחד. כשמיסי הקניה ירדו, אותה משפחה דווקא כן תקנה עוד רכב.

רק שתדע שלפי top-gear רכבות מזהמות יותר מרכב (מדובר על זיהום per נוסע)

!

עם כל הכבוד לטופ גיר, ויש כבוד, אני לא בטוח עד כמה עמוקים היו המחקר והחישוב שלהם. הכדאיות של זה נבדקת על ידי גופים גדולים ורציניים הרבה יותר, ואני חושב שכל גופי הגנת הטבע והסביבה לא היו ממשיכים לתמוך ברכבת אם היא הייתה מזהמת יותר. מה גם שאני בטוח שהם לא החשיבו גורמים אחרים כמו שטח הכביש שהרכבת חוסכת, תאונות הדרכים שנמנעות ושאר ירקות. זה שהרכבת בארץ בזיונית (אם כי משתפרת) זה כבר סיפור אחר.

לפני 22 שעות, hans כתב:

שטיפה, אגב, מעולם לא עזרה לי מי יודע מה. גם לא מים רותחים. אין תחליף לחיטוט עד שמשתחרר

• תוכן חדש...