Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5024 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם
... ואת זה יגיד לך כל בעל מקצוע שעובד על רכבים ביום.

אלו שחולקים עליי הם בעלי מקצוע בענף הרכב? יש להם נסיון יומיומי או שהם פשוט קוראים מאמרים ומסמכים במחשב ויוצאים בקביעות?

למי בדיוק אתה מתכוון ב"בעלי מקצוע בענף הרכב"?

למכונאי המוסכים ששמים לך (נו, לאו דווקא לך, אבל לרוב בעלי הרכב חסרי המודעות והאיכפתיות) את השמן שהם השיגו הכי בזול או שיש להם עליו את מתח הרווחים הכי גדול?

או למוסכים הגדולים והמרכזיים שמחזיקים את השמן בצוברים מרכזיים ולכן מחזיקים את השמנים בעלי המכנה המשותף הרחב (שלא לומר הנמוך) ביותר בין כל הרכבים בהם הם מטפלים (כדי שיהיו מינימום של צוברים, ומינימום של שמנים שונים, משיקולים לוגיסטיים)?

מיהם אותם "בעלי מקצוע בענף הרכב"? איך יכול לעזור להם הנסיון היומיומי?

איך הם יכולים להעריך את טיב השמן? לפי המראה, הטעם או הריח שלו? הם עושים איזשהם ניסויים מבוקרים שאפשר להסיק מהם מסקנות אובייקטיביות כלליות?

כמה מהם אתה חושב יודעים לקרוא דף נתונים טכני של שמן? כמה מהם מבינים את המונחים והמספרים המופיעים שם?

לכמה מהם יש איזושהי מודעות כימית ומבינים מהו שמן מנוע?

רובם גם ניזונים מכל מיני שמועות, דעות קדומות, "אמיתות" ומיתוסים שמסתובבות בברנז'ה, ומזינים אותם הלאה, תוך הפגנת בורות ועילגות מקצועיות מדהימות.

נ.ב.: יחד עם זאת, אני דווקא כן שותף לדעתך על השמנים ה"ישראליים" (או לפחות על חלקם).

• תגובות 100
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

תמונות שפורסמו בשרשור

פורסם
עשית סלט ממה שנאמר לך כאן. במהלך השרשור נגענו בשתי סוגיות:

1. סוג שמן הבסיס: מינרלי, חצי סינטטי או סינטטי מלא.

2. צמיגות השמן: 10W40, 5W30.

אין שום בעייה במעבר לסינטטי מלא וזה אף מומלץ. כן הוזהרת שלא לשנות את הצמיגות (לפחות לו את זה שבטמפ' העבודה, ה"40").

מעבר לשמן מנוע סינטטי מלא 5W40 יעשה רק טוב למנוע. אתה עלול להסתכן במעבר לשמן (ולא חשוב אם הוא מינרלי או סינטטי) דק יותר כמו 5W30.

איתמר.

אני מבין, עדיף לא לשנות את הטמ׳פ עבודה ״40״

אבל את הצמיגות כן.

בכל אופן אם אני מחליף שמן זה או 10w40 מחברה איכותית,

או 5w40 סינטטי מלא בתקווה שלא יהיו נזילות או בעיות למינהם.

תודה.

פורסם

למכונאי המוסכים ששמים לך (נו, לאו דווקא לך, אבל לרוב בעלי הרכב חסרי המודעות והאיכפתיות) את השמן שהם השיגו הכי בזול או שיש להם עליו את מתח הרווחים הכי גדול?

או למוסכים הגדולים והמרכזיים שמחזיקים את השמן בצוברים מרכזיים ולכן מחזיקים את השמנים בעלי המכנה המשותף הרחב (שלא לומר הנמוך) ביותר בין כל הרכבים בהם הם מטפלים (כדי שיהיו מינימום של צוברים)?

איך הם יכולים להעריך את טיב השמן? לפי המראה, הטעם או הריח שלו? הם עושים איזשהם ניסויים מבוקרים שאפשר להסיק מהם מסקנות אובייקטיביות כלליות?

כמה מהם אתה חושב יודעים לקרוא דף נתונים טכני של שמן? כמה מהם מבינים את המונחים והמספרים המופיעים שם?

רובם גם ניזונים מכל מיני שמועות, דעות קדומות, "אמיתות" ומיתוסים שמסתובבות בברנז'ה, ומזינים אותם הלאה, תוך הפגנת בורות ועילגות מקצועיות מדהימות.

חבל שזה לא פייסבוק הייתי מביא לך ״לייק״ :-)

פורסם
יש אנשים שחולקים על מה שאתה אומר, אבל אין ספק שהביעות שאתה מתאר באמת עלולות לקרות ברכב שלי,

ויכול להיות שלא.

מה שכן אני לא יודע עם לפחות שמים לי במוסך מורשה שמן של דייהטסו 10w40 חצי סינטטי, האם השמן הוא פשוט ולא איכותי?

בחברה אומרים שהוא מאוד איכותי ולשים רק אותו,

שמנים של ״דלקול״ ו״פז״ באמת מיתיימרים להית שמנים באיכות נמוכה?

יכול להיות שהשמן כן באיכות טובה? מי יודע :-/

אני חושב ששם התואר הנפוץ ביותר המוצמד כאן לשמן מנוע או ליצרן של כזה הוא "איכותי" על הטיותיו השונות.

רק בשרשור הזה 21 פעמים עד כה (מהם 4 בהודעה הזו).

אתה (אתם באופן כללי. איתמר לא נחשב :-)) יודעים להגדיר מהי איכות כשמדובר בשמן מנוע?

מתי שמן מנוע ראוי לתואר הזה, ומתי הוא "פשוט", או איך שאתם מכנים אותו?

(סתם ציטטתי דווקא את ההודעה שלך. כאמור רבים כאן מתנסחים כך, ונראה לי שאין להם חצי מושג מה המשמעות של מה שהם כותבים)

פורסם

אחד המיתוסים הנפוצים בתחום שמני הרכב, שהוזכר גם בשרשור זה, הוא זה שמכיוון שישראל היא מדינה חמה יותר מאשר מדינות אירופה או ארה"ב, צריך להשתמש כאן בשמן בעל צמיגות גבוהה יותר מאשר זו שהמליץ עליה יצרן הרכב בספרו (לפחות הצמיגות ה"חמה").

מצד אחד זה נכון שככל שהטמפ' עולה, צמיגות השמן קטנה. אבל ראשית, השמן חשוף לטמפ' העבודה של המנוע, ולא ישירות לטמפ' הסביבה, שנית, יש טווח של צמיגות (ולא ערך יחיד) שמתאים לביצוע המשימה, ושלישית, יצרן הרכב כבר לקח את כל זה בחשבון, ובספר הרכב הוא נותן המלצות לצמיגות כתלות בטמפ' הסביבה, וזאת על סמך ידע "קשה" מצטבר ורב-שנים ואינספור ניסויים אובייקטיביים, ומתוך ידיעה די מדוייקת של הרכב החומרים במנוע, טיב פני השטח של החלקים המתחככים, הדיוק ומידת ההתאמה (האפיצות) ביניהם, המהירויות והלחצים בין החלקים המתחככים, הטמפ' בנק' שונות במנוע, הרכב ויכולות שמן המנוע מהתקנים והדרגות עליהן הוא ממליץ וכו', ולאו דווקא על סמך האינטואיציות או האמונות הטפלות של מכונאי זה או אחר.

ובהמלצות האלו אפשר לראות בד"כ ששמן בעל סימול צמיגות מסויים מתאים לטווח רחב מאוד (עשרות מעלות צלזיוס) של טמפ' סביבה.

ואין בכך פלא.

הרי טמפ' המנוע מווסתת באופן די מדוייק על ידי מערכת הצינון. בוודאי במנועים מקוררי נוזל, ובוודאי במנועים המודרניים עתירי החיישנים ומבוקרי המחשבים, עם הדאגה הכל-כך גדולה לאיכות הסביבה, שמכתיבה טולרנסים מאוד הדוקים על מאפייני הפעולה של המנוע, וטמפ' היא כמובן אחד מהם, כי יש לה השלכות על שלמות הבעירה והרכב תוצריה, על נדיפות הנוזלים במנוע, על בריאות הממיר הקטליטי ועל יעילות פעולת המנוע.

גם אם יש השפעה לטמפרטורת הסביבה על טמפ' השמן במנוע, אני חושב שהיא קטנה מאוד, וממילא כל דרגת צמיגות מייצגת תחום של צמיגויות, ולא ערך בודד שאם הוא משתנה במעט הלך על המנוע.

ועוד דבר. זה נכון מה שנכתב כאן ששמן דליל יותר מפחית את הפסדי החיכוך במנוע ומביא לצריכה פחותה של דלק, אבל המנוע צריך להתאים לזה, והמדד הוא לאו דווקא (או בכל אופן ממש לא רק) הלחץ שיתפתח ביציאת משאבת השמן. המרווחים בין החלקים המתחככים, הלחצים ביניהם וטיב פני השטח שלהם, צריכים להתאים לכך. אם תשימו שמן בצמיגות 20 במנוע שתוכנן לעבוד עם 40, אולי תרוויחו מעט בצריכת הדלק (הרבה פחות ממה שאנשים כותבים כאן, אגב), אבל למשך זמן קצר הרבה יותר, כי הבלאי של המשטחים המתחככים במנוע יגבר, גם אם הלחץ במוצא המשאבה עדיין תקין. לחץ משאבה תקין רק מבטיח אספקה נאותה של שמן לכל חלקי המנוע, אבל אם כתוצאה מהצמיגות הנמוכה יותר שכבת השמן במיסבים, או במנגנון פתיחת השסתומים, למשל, לא תצליח לשאת את הלחץ הנוצר בינה לבין המשטחים המתחככים בינם היא מפרידה ותקרע, הם יבואו במגע זה עם זה. במקרה כזה תוספי האנטי-שחיקה (ZDDP, למשל) יכנסו לפעולה, אבל משך הפעולה שלהם מוגבל, ולכן לאורך זמן יווצר בלאי מואץ.

פורסם

וגם אני פה אכלתי סרטים רבים האם לעבור ל 5-40 או להשאיר 10/40, עד היום אני מתלבט אבל הרכב שלי ישן וגמע 175 אלף, מתוכך 10 בשמן סינטטי. הרכב על 10/40 שנת 97 עם שמן סינטטי מלא, חשבתי לעבור ל 5-40 אבל נראה לי שאני אשאר עם ה 10/40 כיוון שהרכב אינו צורך שמן והמוח ההגיוני אומר שאין טעם להתעסק עם שטויות :p

Opel Adam S 2017

פורסם
אחד המיתוסים הנפוצים בתחום שמני הרכב, שהוזכר גם בשרשור זה, הוא זה שמכיוון שישראל היא מדינה חמה יותר מאשר מדינות אירופה או ארה"ב, צריך להשתמש כאן בשמן בעל צמיגות גבוהה יותר מאשר זו שהמליץ עליה יצרן הרכב בספרו (לפחות הצמיגות ה"חמה").

מצד אחד זה נכון שככל שהטמפ' עולה, צמיגות השמן קטנה. אבל ראשית, השמן חשוף לטמפ' העבודה של המנוע, ולא ישירות לטמפ' הסביבה, שנית, יש טווח של צמיגות (ולא ערך יחיד) שמתאים לביצוע המשימה, ושלישית, יצרן הרכב כבר לקח את כל זה בחשבון, ובספר הרכב הוא נותן המלצות לצמיגות כתלות בטמפ' הסביבה, וזאת על סמך ידע "קשה" מצטבר ורב-שנים ואינספור ניסויים אובייקטיביים, ומתוך ידיעה די מדוייקת של הרכב החומרים במנוע, טיב פני השטח של החלקים המתחככים, הדיוק ומידת ההתאמה (האפיצות) ביניהם, המהירויות והלחצים בין החלקים המתחככים, הטמפ' בנק' שונות במנוע, הרכב ויכולות שמן המנוע מהתקנים והדרגות עליהן הוא ממליץ וכו', ולאו דווקא על סמך האינטואיציות או האמונות הטפלות של מכונאי זה או אחר.

ובהמלצות האלו אפשר לראות בד"כ ששמן בעל סימול צמיגות מסויים מתאים לטווח רחב מאוד (עשרות מעלות צלזיוס) של טמפ' סביבה.

ואין בכך פלא.

הרי טמפ' המנוע מווסתת באופן די מדוייק על ידי מערכת הצינון. בוודאי במנועים מקוררי נוזל, ובוודאי במנועים המודרניים עתירי החיישנים ומבוקרי המחשבים, עם הדאגה הכל-כך גדולה לאיכות הסביבה, שמכתיבה טולרנסים מאוד הדוקים על מאפייני הפעולה של המנוע, וטמפ' היא כמובן אחד מהם, כי יש לה השלכות על שלמות הבעירה והרכב תוצריה, על נדיפות הנוזלים במנוע, על בריאות הממיר הקטליטי ועל יעילות פעולת המנוע.

גם אם יש השפעה לטמפרטורת הסביבה על טמפ' השמן במנוע, אני חושב שהיא קטנה מאוד, וממילא כל דרגת צמיגות מייצגת תחום של צמיגויות, ולא ערך בודד שאם הוא משתנה במעט הלך על המנוע.

ועוד דבר. זה נכון מה שנכתב כאן ששמן דליל יותר מפחית את הפסדי החיכוך במנוע ומביא לצריכה פחותה של דלק, אבל המנוע צריך להתאים לזה, והמדד הוא לאו דווקא (או בכל אופן ממש לא רק) הלחץ שיתפתח ביציאת משאבת השמן. המרווחים בין החלקים המתחככים, הלחצים ביניהם וטיב פני השטח שלהם, צריכים להתאים לכך. אם תשימו שמן בצמיגות 20 במנוע שתוכנן לעבוד עם 40, אולי תרוויחו מעט בצריכת הדלק (הרבה פחות ממה שאנשים כותבים כאן, אגב), אבל למשך זמן קצר הרבה יותר, כי הבלאי של המשטחים המתחככים במנוע יגבר, גם אם הלחץ במוצא המשאבה עדיין תקין. לחץ משאבה תקין רק מבטיח אספקה נאותה של שמן לכל חלקי המנוע, אבל אם כתוצאה מהצמיגות הנמוכה יותר שכבת השמן במיסבים, או במנגנון פתיחת השסתומים, למשל, לא תצליח לשאת את הלחץ הנוצר בינה לבין המשטחים המתחככים בינם היא מפרידה ותקרע, הם יבואו במגע זה עם זה. במקרה כזה תוספי האנטי-שחיקה (ZDDP, למשל) יכנסו לפעולה, אבל משך הפעולה שלהם מוגבל, ולכן לאורך זמן יווצר בלאי מואץ.

לכתוב בכחול - אני מסכים .

לכתוב באדום - לא בדיוק .

שמן המנוע במהלך העבודה מתחמם - במקומות מסויימים כגון טבעות הבוכנה והדפנות לפעמים עד 170 מעלות .

שמן המנוע אמור לעבוד כתקין סביב 95-105 מעלות - שם נמדדת דרגת הצמיגות הגבוה .

כדי ששמן המנוע יתקרר הוא יורד לאגן , ולפעמים עובר במחליף חום , רדיאטור קטן המקורר אויר .

האגן בד"כ עשוי אלומיניום או סגסוגת דומה , להעברת חום מהירה לסביבה - מתקרר מטמפרטורת הסביבה .

כעת -

חום השמן הממוצע היורד לאגן השמן הוא כ 120 מעלות - חלקו 170 מעלות + ומראש המנוע כ 95 מעלות .

השמן מגיע לאגן בטמפרטורה ממוצעת של 120 מעלות - כעת הוא צריך להתקרר .

הוא מפנה את החום למתכות , האגן או מחליף החום (רדיאטור) ואז מתקרר .

כאשר הטמפרטורה בחוץ היא 20 מעלות , השמן מתקרר במהירות מסויימת .

כאשר הטמפרטורה בחוץ 40 מעלות , השמן מתקרר פחות ויותר לאט -

וכאשר הוא חוזר לפעולה במנוע הוא מתחיל חם יותר - וזה גורם בלאי .

יותר מזה - מהירות האויר והטמפרטורה גם קובעים -

נסיעה בכביש מהיר מזרימה יותר אויר על המתכות והן מקררות את השמן מהר יותר .

נסיעה בפקק או עירונית איטית - מזרימה פחות אויר על המתכות - ופועל יוצא - השמן פחות מתקרר .

לכן הכל נכלל בחישוב - טמפרטורת הסביבה - השימוש ברכב , איזור האקלים - לחות אבק - ועומס חום השמן אשר תכנן היצרן .

ובמצבי קיצון - יום חם - עלייה איטית בדרך עמוסה וכו' - שמן המנוע מתחמם מאוד .

לכן היצרנים לאחר בדיקה בתיאום עם היבואן - מתאימים לישראל , לאוסטרליה ולדרום אפריקה - את דרישת הטיפול .

הם מכוונים לשמנים צמיגיים יותר שיוליכו חום ובמקביל ישמרו על הפרדה גם בתנאי קיצון .

היצרנים גם רושמים בספר הרכב ובהוראות הטיפול לכל מדינה מספר צמיגויות - ולא צמיגות אחת בלבד -

כך יש אפשרות , לבחור צמיגות מתאימה לכל איזור אקלים .

אייל .

עצמאי בשטח - 1 מטר מהצד.

פורסם

או למוסכים הגדולים והמרכזיים שמחזיקים את השמן בצוברים מרכזיים ולכן מחזיקים את השמנים בעלי המכנה המשותף הרחב (שלא לומר הנמוך) ביותר בין כל הרכבים בהם הם מטפלים (כדי שיהיו מינימום של צוברים, ומינימום של שמנים שונים, משיקולים לוגיסטיים)?

נ.ב.: יחד עם זאת, אני דווקא כן שותף לדעתך על השמנים ה"ישראליים" (או לפחות על חלקם).

הפעם אני נוטה להסכים לדברייך.

איזה כייף לי :)

פורסם

ישנם לא מעט בעלי מקצוע טובים ורציניים לא כל הענף בנוי על מכונאים סוג ז'.

עדיף להקשיב לאיש מקצוע שרואה רכבים כל יום מאשר ל"מומחי" שמנים בעלי התמחות בקיראת מסמכי PDF שלא החליפו שמן פעם אחרת ברכב שלהם.

עם כל הכבוד לכל המומחים פה המציאות בפועל לא תמיד תואמת לכל ההמלצות שלכם.

פורסם

אין על זה ויכוח ש"אין חכם כבעל נסיון", בטח לא בענף הכולל מכניקה - החל מאופניים וכלה במטוסים. הבעייה היא עם הסקת המסקנות ושיוך בין פעולה לתופעה.

שמן סינטטי מלא לא יגרום לנזילה ברכב מודרני, לא משנה איך יתהפך העולם. צמיגות "קרה" נמוכה יותר לא תגרום לבעיות לחץ שמן.

יש דברים שמקשרים אותם אחד לשני וזה פשוט לא נכון, מטעה וכך נוצרים מיתוסים.

איתמר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם

סינטטי מלא לא יגרום לנזילת שמן, ולא משנה כמה איכותי השמן יהיה כל עוד הוא לא בצמיגות המתאימה יגרם נזק למנוע ללא קשר לאיכות השמן וסוגו.

הצמיגות של השמן חשובה פי כמה מסוג השמן (סינטטי/מינראלי).

אם יצרן רכב דורש שמן בצמיגות 10W-30 אין זה אומר ששמן 5W30 (ללא קשר לסוגו סינטטי/חצי/מינראלי) יעשה את העבודה טוב יותר, כאשר המנוע קר.

משום שיצרן הרכב לוקח בחשבון גם את "תנאי השימון" בזמן שהשמן קר בהתאם למבנה המנוע, וע"פ כך גם נקבעת הצמיגות ההתחלתית.

אל תשכחו שבחום חלקים במנוע מתפשטים וזה משפיע על מרווחים מסויימים.

פורסם
.

שמן סינטטי מלא לא יגרום לנזילה ברכב מודרני, לא משנה איך יתהפך העולם. צמיגות "קרה" נמוכה יותר לא תגרום לבעיות לחץ שמן.

תגרום וחצי, משום שגם כאשר המנוע קר השמן צריך להיות בצמיגות שקבע הצירן, אחרת כאשר המנוע קר השימון יהיה לקוי, והסבר בתגובה שלי הקודמת לזאת.

• תוכן חדש...