Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5407 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

שלום לכולם.

שוב אני וסיפורי השמנים.

והפעם שתי שאלות מפתח שלא מצאתי להן תשובה.

1. תקן ה GL-5 נמצא בשימוש העולם האוטימטיבי כבר הרבה שנים, ובכל זאת קראתי המון דעות שלא מומלץ להתשמש בשמן מתקן זה בשל פגיעה בסינכרונים וגרימת קורוזייה ב"מתכת צהובה". אם זה באמת היה המצב, למה כמעט (או כל) יצרני הרכב מאשרים אותו לשימוש?

2. בדומה \ בנוסף למגמה בירידת מדרג הצמיגות לשם שיפור ביצועי המנוע, צריכת הדלק והורדת המזהמים, נראה שגם שמני הגיר עושים מעבר דומה לשמנים דלילים יותר. ככל הידוע לי שמני הגיר הדלילים ביותר שניתן להשיג היום הם חד דרגתיים בעלי מדרג 70\75. השמנים הללו נקראים LV - צמיגות נמוכה (Low Viscosity) ונפוצים יותר ויותר ברכבים חדשים.

האם יש מניעה ממעבר לשימוש בשמן גיר כזה ברכב ישן? מה רע בשמן דליל בגיר? למה מלכתחילה יצרן הרכב דרש שמן 75W-90? כי זה זול? נפוץ? בגיר ידני אין משאבת שמן, אין צורך בלחץ שמן מסויים ותיאורטית גם מים יעשו את העבודה. בהנחה ששמים שמן מיצרן מוכר שעומד בדרישות יצרן הרכב (מלבד הצמיגות כמובן) עלול להגרם נזק?

אשמח לקבל תשובות מקצועיות.

תודה,

איתמר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם

1. יצרני הרכב מאשרים שמן GL5 לשימוש בתיבות הילוכים מסויימות (ולא בכולן) עקב בעיית תאימות של התוספים בשמן עם המתכת שממנה בנויה תיבת ההילוכים וגלגלי השיניים. בשמן GL5 יש לך תוספים למניעת בלאי עקב לחץ שמן גבוה (בעיקר mos2 שמבוסס על גופרית). אחרי שהגופרית מתפרקת ומשנה את תכונותיה (עם הזמן) נוצרת לך פגיעה בגלגלי השיניים. הנה תשובה שנתקלתי בה כאן:

API GL-5 gear oils can be acceptable for differentials but generally are not recommended for transmissions because a GL-5 gear oil has twice as much Extreme Pressure additive for GL-5 quality gear protection. Even though this EP additive is good for gears it can be aggressive and cause corrosion on the soft yellow metals (brass, copper, bronze) found in the bushings, etc., in manual transmissions."

עוד דבר שמבדיל בין שמני GL4 ל GL5 הוא סוג תיבות ההילוכים שמשתמשים בהן. אחת מהתשובות שמצאתי כאן די מראה את ההבדל:

GL-4 and GL-5 are standards set by the American Petroleum Institute for gear oils. GL-4 are intended for axles with spiral bevel and hypoid gears operating under moderate to severe conditions of speeds and loads. They are also suitable for sychronized manual transmissions when MT-1 gear oils are NOT recommended. GL-4 should be used in limited-slip differentials. The GL-4 generally indicates "Limited Slip" properties in the gear oil; sometimes abbreviated as LS.

GL-5 is indicated for high-speed/shock loads and low-speed/high-torque conditions. GL-5 also has multi-purpose or mild EP (extreme) properties too. GL-5 is often seen with the MT-1 designation too..

2. שימוש בשמן דליל בגיר יכול ליצור בעיה של העברת הילוכים תקינה, במיוחד בגיר ישן שבו השמן כבר ספח לתוכו חלקיקי מתכת מגלגלי השיניים הבלויים והגיע לצמיגות מסויימת. כאשר אתה מוציא את שמן הגיר שנהייה כבר צמיגי ומכניס שמן חדש ונקי (בעל צמיגות נמוכה יותר מהשמן הישן) אתה משנה את תנאי העבודה בגיר עצמו ומגביר את השחיקה הקיימת עקב שימוש בשמן פחות צמיגי.

היצרנים בהתחלה עברו לשמנים בצמיגויות מרובות (75W90 וצפונה) לדעתי כי זו הטכנולוגיה שעמדה ברשותם באותה עת, ולא רק כי זה נפוץ. עוד סיבה-היצרן שתכנן את התיבה יודע מהם התנאים שבהם התיבה צפוייה לעבוד ואיזה שמן יתן את ההגנה באופן הטוב ביותר לגלגלי השיניים. שמן בעל צמיגות גבוהה של 75W140 יכול לגרום לבעיות בתיבה שבה נדרשת צמיגות נמוכה יותר של 75W90. התיבה (או ליתר דיוק מחשב התיבה בדגמים מתקדמים יותר) יורו על הגברת הכוח שמופעל על גלגלי השיניים מנת לעבוד באופן שוטף ולהתגבר על צמיגות השמן הגבוהה.

פורסם

הבעיה שלך היא במקורות המידע שאתה דולה מהם אינפורציה

פשוט תשים שמן בתקן שהיצרן דרש וזהו

מניסיון שלי בשימוש בשמן גיר " לפי מה שבא לי" מתחילות בעיות של שילוב הילוכים קר או חם

שמנים בתקן של GL5 מכילים תוספי EP ומיותרים לגמרי בגירים רגילים ויותר מיועדים לדיפים.

פורסם

2. שימוש בשמן דליל בגיר יכול ליצור בעיה של העברת הילוכים תקינה, במיוחד בגיר ישן שבו השמן כבר ספח לתוכו חלקיקי מתכת מגלגלי השיניים הבלויים והגיע לצמיגות מסויימת. כאשר אתה מוציא את שמן הגיר שנהייה כבר צמיגי ומכניס שמן חדש ונקי (בעל צמיגות נמוכה יותר מהשמן הישן) אתה משנה את תנאי העבודה בגיר עצמו ומגביר את השחיקה הקיימת עקב שימוש בשמן פחות צמיגי.

לא מסכים בעליל.

שמן גיר לא עובד כל כך קשה במהלך חייו, בטח לא ברמה של שינוי משמעותי בצמיגות ובטח שלא חלקיקי המתכת הם הגורמים לזה. מה שרשמת אולי נכון לתיבה אוטומטית, אבל לגיר ידני "טיפש" נטול משאבה ושאר תחכומים אין בעייה לבצע החלפת שמנים גם לאחר 500,000 ק"מ.

דני-דין, אין שום בעייה עם המקורות שלי. אני קורא בפורומים מקצועיים, מתעניין בספרות יצרן ושואל שאלות ענייניות וטכניות ולא מחפש תשובה בסגנון של "לך עם העדר".

אם נזעוב לרגע את GL-5 ומשמעויותיו אני רוצה לדעת למה צריך שמן בעל צמיגות X בתיבת ההילוכים. למה לא להשתמש בשמן הכי דליל שיספק את הזרימה הטובה ביותר -> קירור טוב יותר -> ביצועים טובים יותר -> צריכת דלק טובה יותר. איפה הקאצ'?

איתמר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם

הצמיגות מאוד משנה מבחינת העבודה של הסינכרונים ואני יודע שצמיגות לא נכונה יכולה לעשות בעיות בשילוב הילוכים

למרות שסינכרון זה דבר שעובד בצורה דומה בכל הגירים אבל יש כנראה הבדלים מבחינת סוגי חומרים ועיבוד שבבי של החלקים שמשנה את העבודה של החלק בין גיר כזה לאחר

יש היום גירים עם סנכרון כפול ואפילו משולש ואז אפשר לעבוד לשמנים יותר דקים כי אתה מגדיל את שטח החיכוך

צריך לזכור שלסנכרון אתה צריך פעולה הפוכה ממה ששמן מציע ז"א להגביר חיכוך

• תוכן חדש...