Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

נהיגה בידני

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 6801 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם
אולי כל העולם אידיוטי ורק אתה יודע איך צריך לבלום נכון

עזוב, הרמה הזו לא מתאימה לי. אני שואל שאלה מתוך כוונה להבין, תאמין לזה או לא. זה בטח מוזר לך, אבל אם תסתכל טוב על התגובות שלי בדיון הזה, אין בהן טון של הקנטה.

• תגובות 102
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם
$100 מתוך מחקר רציני (אני אוהב אינטרטנט):

The longitudinal friction force X is a consequence of the relative difference between

the vehicle speed u and the rolling speed of the tire

The friction coupling between a rubber tire and road surface depends on a number of

physical parameters involving tire construction, inflation and wear, the tire/road

interface, and vehicle speed and loading

זה נכון. צריך מימד קטן (15-20 אחוז) של החלקה, בשביל שלצמיג תהיה אחיזה. בניגוד לנוסחאות המאוד בסיסיות שלמדנו בשיעורי פיזיקה הצמיג מתנהג קצת שונה.

זה כתוב גם בעברית:

http://www.jeepolog.com/19.html

אבל לחלץ מכאן שבמהירות גבוהה יותר סך הכוח שניתן לפתח בבלימה הוא יותר גדול? אני עוד לא הצלחתי. את אותם 20 אחוז החלקה ניתן להשיג בכל מהירות.

פורסם
עזוב' date=' הרמה הזו לא מתאימה לי. אני שואל שאלה מתוך כוונה להבין, תאמין לזה או לא. זה בטח מוזר לך, אבל אם תסתכל טוב על התגובות שלי בדיון הזה, אין בהן טון של הקנטה.[/quote']

אני לא מקניט. הסתמכות על מספר מקורות מומחים מהווה בסיס ל-99% מההחלטות הרציונליות שמקבלים בחיים.

לעניין, המחקר שצירפתי נועד להמחיש את המורכבות של התיאוריה, כך שאני בטח לא יודע להסביר לך למה בבתי ספר למירוצים מלמדים לנהוג כפי שמלמדים. אולי, כפי שגילו לבסוף שהעולם איננו שטוח, יתברר שהם טעו בשיטתיות במשך שנים. אולי.

מה שכן הצלחתי להבין מרפרוף במסמך הוא שמקדם החיכוך אותו הזכרת איננו קבוע והוא תלוי במהירות הרכב (ועוד הרבה דברים). תוסיף לזה שרכב מתנהג עם ארבעה גלגלים בתלת מימד (המחקר האמור הוא מודל לגלגל בודד) וזה רק מסבך את העניינים. מכיוון שפיסקאי אינני, קשה לי ממרומי 5 נקודות הפיסיקה שלי לתת לך תשובה טובה. אם אתה פיסיקאי מקצועי או חובב אולי קריאת כל המסמך תעזור. אחרת הייתי ממליץ לדבר עם מהנדס העוסק במערכות ABS.

uʍop ǝpısdn sı ɹǝʇndɯoɔ ɹnoʎ sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı

פורסם
קצב המרת האנרגיה המכנית לחום בבלמים שווה למומנט כפול הסל"ד. ככל שהמהירות יורדת' date=' הסל"ד יורד ואיתו כמות האנרגיה שנספגת בבלם ברגע נתון. המשפט שכתבת שגוי.[/quote']

חנן - אני מקבל את המשפט שכתבת בהסתייגות אחת: בלמי הרכב צריכים לפזר חום, כמות חום גדולה יחסית נאגרת בהם עם תחילת תהליך הבלימה ומקטינה בכך את יעילותם ולכן המשוואה שהצעת איננה ליניארית.

הבלמים לא יאגרו את אותה כמות חום בירידה מ- 140 קמ"ש ל - 120 קמ"ש ובירידה מ- 40 קמ"ש ל- 20 קמ"ש. ברור שצבירת החום תהיה שונה.

לחיזוק טענתי אוסיף עובדה שניתן לראות אותה בקלות בחיי היום יום: סע במהירות של נאמר 80, לחץ על הבלמים (במגרש ריק כמובן) בלחץ אחיד. עקוב אחרי התנהגות חרטום הרכב: ככול שהמהירות תלך ותרד צלילת החרטום תגבר עד שהיא תגיעה לשיאה ממש לפני שהרכב יבלום סופית.

מסקנה תאוטת הרכב הולכת וגוברת עם ירידת המהירות.

פורסם

לדעתי המשפטים לא הפוכים:

קצב פיזור החום המקסימלישל הבלמים הוא נתון ידוע, לכן תאוטת הרכב המירבית גם היא נתונה ומכאן שאם פיזור החום קבוע אז ככול שמהירות הרכב יורדת אז התאוטה שלו עולה.

פורסם
בלימת חירום צריכה להיות דגרסיבית להתחיל בעוצמה רבה ולהחליש בעוצמת הבלימה עד לנקודה בה צריך להפנות את ההגה.

אני חושב שזה מקור העניין. הרי בנהיגת מסלול הסיבה לעצירה היא לא עצירה ברמזור. עוצרים כי סיבוב מתקרב. ואז, כשמתחילים להפנות את ההגה כוח החיכוך שיכול להיות מופנה לטובת בלימה קטן יותר, כי חלק מכוח החיכוך מופנה לטובת סיבוב הרכב. לכן, ככל שמתהדק הסיבוב אפשר לבלום בעוצמה פחות חזקה וצריך להקל את הלחץ על הדוושה. הקשר למהירות הוא עקיף בלבד. הוא בא לידי ביטוי בכך שאת הסיבובים עושים במהירות נמוכה (יחסית למהירות שהצלחנו לפתח במישור) ובסיבוב, לפחות בשיאו, רמת הבלימה האפשרית היא אפס.

אני חושש שמישהו לקח את עניין הבלימה הדגרסיבית בכניסה לפנייה ועשה ממנה בטעות השלכה על בלימה בנסיעה ישרה. זה רק הניחוש שלי במטרה לנסות להבין מהיכן הגיע הרעיון הזה.

פורסם

אתה מדבר, דורקי, על מצב שבו מצב החום בדיסק בזמן בלימה הוא STEADY STATE, מצב יציב בעגה הפיזיקלית. זה מצב שלא קיים בעולם האמיתי. דיסק לא יכול לשחרר את אותו הספק חום שיכול לפתח עליו הבלם. הדיסק צובר את החום בזמן הבלימה ומשחרר אותו חלקית מאוחר יותר, כשלא בולמים. תכל'ס זו לא הפונקציה שבאה לידי ביטוי במהלך בלימה. מה שבא לידי ביטוי הם כוח חיכוך הצמיג, וכוח הבלם. במצב נורמלי מה שמגביל את עוצמת הבלימה הוא כוח החיכוך של הצמיג וכוח החיכוך בין הרפידה ובין הדיסק. לא האנרגיה שטמונה או לא בדיסק.

אני יוצא מנקודת הנחה שהבלמים לא דפוקים עד כדי כך שבסוף בלימה הם לא מצליחים להביא את הצמיג לסף נעילה. אם לא מניחים את זה, אז עניין פיזור האנרגיה אכן נכנס למשוואה.

פורסם
הדיסק צובר את החום בזמן הבלימה ומשחרר אותו חלקית מאוחר יותר' date=' כשלא בולמים. תכל'ס זו לא הפונקציה שבאה לידי ביטוי במהלך בלימה. [/quote']

חנן - תודה על תשובתך המנומקת.

להבנתי, הפער בין הדעות שלנו מקורו בנקודה הזו:

אתה טוען שהדיסק אוגר את אנרגיית הבלימה ומפזר אותה אח"כ.

לדעתי לדיסק לא מסוגל לצבור כ"כ הרבה אנרגיה והוא חייב לשחרר את רובה עוד במהלך הבלימה. כדי להגיע למסקנה סופית בעניין הזה חסרים לי מספר נתונים כגון:

משקל הדיסקים הכולל.

טמפ' עבודה מירבית.

קיבול טרמי.

אני זקוק לזמן כדי לעשות חשבון יחסית מדוייק.

פורסם
אני חושש שמישהו לקח את עניין הבלימה הדגרסיבית בכניסה לפנייה ועשה ממנה בטעות השלכה על בלימה בנסיעה ישרה. זה רק הניחוש שלי במטרה לנסות להבין מהיכן הגיע הרעיון הזה.

חד משמעית-לא זו הסיבה.

uʍop ǝpısdn sı ɹǝʇndɯoɔ ɹnoʎ sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı

פורסם

אני עושה בדיקה של לחץ גדישה מקסימלי כמעט על בסיס יומיומי. לחיצה תוך כדי נסיעה על דוושת גז ודוושת בלם בו זמנית כדי להעמיס ל100% את המנוע בסל"ד קבוע. הבלמים רותחים ומסריחים תוך שניות ספורות בתנאים כאלה. אין להם שום יכולת לפזר מיידית את החום שהם צוברים. חבל שתתאמץ בחישוב.

הדבר היחיד שמציל את הבלמים מרתיחה זו העובדה שיש להם מספיק זמן התאוששות בין בלימה לבלימה.

פורסם

אבל שמע, דורקי, אתה לא מפוקס. למרות שהדיון האנרגטי הוא נחמד כשלעצמו, כשאנחנו מדברים כאן על יכולת בלימה בבלימה בודדת אנחנו מדברים על שיקולים פשוטים של מקדמי חיכוך של רפידה מול דיסק ושל צמיג מול כביש. האנרגיות לא נכנסות לחישוב הזה.

פורסם

FALOU, ניסית לעשות את זה פעם? להביא את הצמיגים לסף נעילה במהירות גבוהה, להשאיר את הלחץ על הדוושה קבוע ולראות שברגע מסוים לאחר שהמהירות ירדה הצמיגים ננעלים?

אני ניסיתי. לא הצלחתי. אם תספר שניסית והצלחת, זה יעשה את הדיון לעוד יותר מעניין. הצלחת?

פורסם

בלימת חירום צריכה להיות דגרסיבית כי אתה לא מעוניין לנעול גלגלים בסוף הבלימה שם נמצאת הסכנה

ולא משנה אם מדובר רמזור,פרה או סיבוב.

יצא לי לתרגל בלימה דגרסיבית אגרסיבית וזה עובד מצוין.

• תוכן חדש...