Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

פוסטים מומלצים

• תגובות 86.3 אלף
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

• SlowRide

7465

• פינדר

6174

• יבגניפ

5964

• Night Driver

5067

פורסם
לפני 44 דקות, Pika007 כתב:

*אנחנו לא התרבות היחידה ששרדה פרקי זמן מופלגים בצורה מלוכדת, גם בגלות.

יש דוגמאות?

*אנחנו לא התרבות העתיקה על פני אדמות ששרדה עד היום.

כנ’’ל?

*אורח החיים של יהודי אורתודוכסי כיום לא דומה במאומה לזה של יהודי אדוק מלפני 500 שנה

הפיסקה האחרונה שלך היא שטות מוחלטת, שמשום מה נכתבת פה שוב ושוב.

קח את המשניות, תלמוד, ספרי הגאונים, ראשונים, אחרונים, אתה תראה שהנידונים והנושאים זהים כמעט לחלוטין למה שכל יהודי דתי נוהג היום, כנ’’ל כל ספרי השותי’’ם ורובם של ספרי תקנות ומנהגי הקהילות. לפני 1100 שנה, 800 שנה, וחמש מאות שנה, 200 שנה, וכיום.

לפני כשעה, יבגניפ כתב:

בולשיט.  ההורים שלי לא חרדים. אפילו הרמבם, אזכיר שוב, היה רופא.

אתם המצאה די מודרנית עצובה, שמדינת ישראל מתחזקת בכח בחיים.

די, שחרר. 

מה הקשר? הרמב’’ם היה רופא ובכ’’ז כתב את הל’ שמו’’י פ’’ג הי’’ג.

(אני מודע להל’ ת’’ת פ’’ג ה’’י ו ה’’יא.)

ההורים שלך לא חרדים, אבל חד משמעית אם לאורך כל שרשרת הדורות לא היו חרדים שיעבירו את המסורת, ויעסקו בשימור העם היהודי, תוך תשלום מחיר אישי חברתי וכלכלי כבד,

אתה עדיין היית בבלארוס, ולא היה פורום בעברית במדינה שנקראת ישראל.

סורי, זו עובדה גם אם לא נעימה.

• אהבתי 1

מי שחי לפי הספר - סופו שימות מטעות דפוס (ר' משה שפירא)

פורסם
לפני 3 דקות, - XM - כתב:

קח את המשניות, תלמוד, ספרי הגאונים, ראשונים, אחרונים, אתה תראה שהנידונים והנושאים זהים כמעט לחלוטין למה שכל יהודי דתי נוהג היום, כנ’’ל כל ספרי השותי’’ם ורובם של ספרי תקנות ומנהגי הקהילות. לפני 1100 שנה, 800 שנה, וחמש מאות שנה, 200 שנה, וכיום.

ועד לממש ממש לא מזמן, כולם הלכו לעבוד כדי להביא אוכל לשולחן.

• אהבתי 2

How'd you get so strong mcduck?

- By lifting money bags

פורסם
לפני 4 דקות, - XM - כתב:

מה הקשר?

הקשר הוא שאפשר להיות יהודי, אפילו דתי, אפילו גדול בתורה, אפילו עילוי, ועדיין לא להיות עלוקה.

לפני 5 דקות, - XM - כתב:

לא, זו המצאה לחלוטין. מה זה "אם לא היו חרדים"? אתה רוצה להגיד אולי שאם לא היינו שומרים על הדת לא היתה מדינה.

אוקיי.

אז?

אתה יודע לספר מה רע לכל מיליוני בני האדם שיש היום בעולם שהם צאצאים של יהודים שהמירו את דתם מסיבה כזו או אחרת?

• אהבתי 3
תודה יבגני. הרסת לי את באטמן לתמיד.
פורסם (נערך)
לפני 21 דקות, David32 כתב:

ועד לממש ממש לא מזמן, כולם הלכו לעבוד כדי להביא אוכל לשולחן.

אמת.

המציאות שאנשים רבים כ’’כ עוסקים רק בתורה ולא עובדים, זה דבר חדש,

זה התחיל רק אחרי השואה כאן בארץ, לפני זה היו יחידים בלבד.

יש לכך כמה סיבות שונות, ביניהם שעולם התורה קיבל מכה אנושה כשרובם המוחלט של הרבנים נהרגו בשואה והיו צריכים לבנות מחדש את הכל, ולכן הופנו לשם כך משאבים גדולים יותר מתקופה סטנדרטית, (אגב זה די הצליח, והמגמה כיום, בעיקר בגלל יוקר המחיה מצטמצמת למימדיה הטבעיים), בנוסף העובדה שהייתה חובת גיוס עם פטור רק מגיל 35 השאירה הרבה אנשים מחוץ למעגל העבודה.

אני לא מתעלם מהמציאות ואני חושב שאכן הציבור החילוני כיום, נושא בנטל הכלכלי של החזקת המדינה היהודית יותר מהציבור החרדי. (אני כן חושב שהפערים קטנים מכפי שמפומפמים בתקשורת, ובנוסף הם מצטמצמים כל הזמן, אבל זה לא הדיון.) יחד עם זאת אני חושב שהציבור החרדי נושא יותר בנטל של שימור היהדות בארץ ובעולם, ושימורה של המדינה כ’’יהודית’’.

לפני 18 דקות, יבגניפ כתב:

אתה רוצה להגיד אולי שאם לא היינו שומרים על הדת לא היתה מדינה.

אוקיי.

אז?

אתה יודע לספר מה רע לכל מיליוני בני האדם שיש היום בעולם שהם צאצאים של יהודים שהמירו את דתם מסיבה כזו או אחרת?

כן, ברור לגמרי.

שכחתי לכתוב בתגובה הקודמת שלי שכל זה בהנחה ויש לך משמעות לעובדת היותך יהודי.

אם זה לא קיים אצלך, צר לי. אולי בהזדמנות אחרת נדבר על זה, בכל מקרה לשמחתי הרבה, לרובם המוחלט של היהודים במדינה, ישנה משמעות.

עריכה אחרונה על ידי - XM -
  • אהבתי 1

פורסם
לפני שעתיים, - XM - כתב:

הפיסקה האחרונה שלך היא שטות מוחלטת, שמשום מה נכתבת פה שוב ושוב.

ההורים שלך לא חרדים, אבל חד משמעית אם לאורך כל שרשרת הדורות לא היו חרדים שיעבירו את המסורת, ויעסקו בשימור העם היהודי, תוך תשלום מחיר אישי חברתי וכלכלי כבד,

1- לא תודה, מעדיף לפתוח ספרי היסטוריה במקום לנסות להסיק על מה היה עלול להיות בהיסטוריה מתוך חומר של קבוצת מיקוד ספציפית.

אשמח לדעת מה ממה שכתוב שם זה "שטות מוחלטת" בדיוק? אורח החיים אכן לא דומה.

חרדי של היום: עיסוקו המרכזי הוא תורה ותורה כמעט בלבד, קהילה שהייתי רוצה לקרוא לה סגפנית- אבל לא ממש, היא יותר בדלנית מסגפנית, כופה מרותו על סביבתו (יותר במאקרו, פחות במיקרו), אינם עובדים בחלקם הגדול או ינסו להימנע מכך, יחסי שכנות טובה עם מי שלא שייכים לקהילה שלהם זה רעיון מגוחך, קוד לבוש אדוק שבכלל לקוח ממזרח אירופה של המאה ה 19. סוגרים עצמם בגטו הומוגני כמעט לחלוטין.

אינם עוסקים בשום יצירה שאינה תורה.

יהודים לאורך ההיסטוריה- רובם חיים בקהילות יהודיות, מקצתם לא. מעורים בחיים במדינה בה הם נמצאים, בעלי מקצועות, בעלי מלאכה. לימוד התורה הוא חלק מהחיים, הוא לא המרכז הבלעדי, יבלו בעיקר ערבים ושבתות במלאכת לימוד תורה.

כתלות במיקום, הלבוש הוא בדיוק הלבוש של כל הסובבים- יהודי ממוצע באנדלוסיה במאה ה 13 לא נראה שונה בדבר מכל הסובבים. כך גם בגרמניה במאות ה 17-18.

(וזה לא צ'רי פיקינג- אלו פשוט דוגמאות שאני מכיר היטב את המקורות ההיסטוריים שמעידים על כך)

מיותר גם לציין את היצירה הרבה שיצאה מהקהילות האלו- ניקח שוב את אנדלוסיה. אם שמעת קטע שירה שלא הכרת קודם, סביר מאוד להניח שהמחבר שלו יהודי. והרופא שלך? אם אתה בקרבת קהילה יהודית- גם מאוד סביר להניח שהוא יהודי.

בנוגע לשורה במודגש- לא. לא חרדים העבירו את המסורת, יהודים בקהילות העבירו את המסורת. בדיוק כמו שמשפחות חילוניות כבר 100+ שנה חוגגות כיום את חגי ישראל, זה עבר בתוך המשפחה. לא צריך להיות דתי כדי להיות שותף ואפילו מחובר מאוד לאתוס והמנהגים העממיים שלנו. זה משהו שהזרמים הדתיים יותר לא מסוגלים (או לא רוצים) להבין.

• אהבתי 6
  • רעיון טוב! 1
  • חברי המעגל הראשון
פורסם
לפני 14 שעות, m3x7r3m3 כתב:

לא הבנתי איפה אתה רואה סתירה...

בזה שאת המחבל לא עיניין למי האנשים שישבו בפאב בת"א הצביעו. לומר שהשמאל התל אביבי שילם עכשיו מחיר זו אמירה קצת תמוהה כי אתה סתם משייך דעה פוליטית לנרצחים ששילמו את המחיר.

לפני 14 שעות, m3x7r3m3 כתב:

נשים את זה על השולחן - או שאין קשר בין כמות הטרור לבין מה שעושה איתמר בן גביר, או שהתירוץ מבחינתך לפחות לחלק ממעשי הטרור - זה מה שעושה איתמר בן גביר.

אין כאן משמעויות חדשות.

קשר בטח שיש. אבל "קשר" זה לא רק שאחמד קורא בטמקא שבנגביר צועק בהר הבית ומחליט להיות שאהיד ולבצע פיגוע. הפעולות שלו מוסיפות דלק לשינאה שכבר קיימת והוא לא שונה מיוסף אלבאז ואחרים. אתה חושב שמצעד הדגלים בשבוע שעבר היה מתקיים כפי שהתקיים אם המשטרה לא היתה מונעת ממנו לצעוד לרובע המוסלמי? באמת לדעתך אין קשר בין המעשים שלו להתפרעויות של ערבים?

לפני 15 שעות, m3x7r3m3 כתב:

בשביל זה חסר הכחשת עובדות.

לומר שאנשים פה מצדיקים טרור, זה חתיכת הכחשת עובדות.

אומרים שהעתיד הוא אנרגיה סולארית, אז עברתי לסולר.

פורסם
לפני 9 שעות, - XM - כתב:

אני לא מתעלם מהמציאות ואני חושב שאכן הציבור החילוני כיום, נושא בנטל הכלכלי של החזקת המדינה היהודית יותר מהציבור החרדי. (אני כן חושב שהפערים קטנים מכפי שמפומפמים בתקשורת, ובנוסף הם מצטמצמים כל הזמן, אבל זה לא הדיון.) יחד עם זאת אני חושב שהציבור החרדי נושא יותר בנטל של שימור היהדות בארץ ובעולם, ושימורה של המדינה כ’’יהודית’’.

אני לא חושב שהפערים מצטמצמים. להפך. לכולנו יש זכרון קצר, אבל ב-2020 החרדים הכריזו על מרד במדינה בתקופת הקורונה. בחלק מהקהילות בכלל לא ידעו שיש בעיה כי יש אנשים שלא יודעים עברית ו\או אין להם גישה לתקשורת הישראלית או אינטרנט. ואני אישית לא אשכח להם איך התגאו בזה שמבחינתם מה שחשוב זה מה שאומר הרב הרלוונטי ולא מה אומרת המדינה (ולצערי הרבנים שחלו דאגו לסחוט מהמדינה את הטיפול הכי טוב שיש גם בבית, שזה מביך בפני עצמו). וצריך להסתכל למציאות בעיינים. אף אחד היום לא רוצה קהילה חרדית לידו. כל ראשי הערים בארץ בערך, כולל כאלו של הליכוד במפתיע או לא, התנגדו בשנים האחרונות להקמת שכונות לחרדים.

אני גם לא בטוח למה אתה חושב שהחרדים משמרים את היהדות יותר מדתיים או רבנים מזרמים פחות שמרניים. אין לי אגב גם בעיה עם הכשרה של רבנים בסבסוד או על חשבון המדינה, כמו שקורה עם תארים אקדמים שונים ומשונים. אין לי אפילו בעיה עם סבסוד שירותי דת. הכל שאלה של פרופורציה. המצב המעצבן כרגע הוא שהחרדים לקחו לעצמם תפקיד כביכול בשם כולנו, אבל אף אחד לא ביקש את זה מהם. 

לפני 9 שעות, - XM - כתב:

כן, ברור לגמרי.

שכחתי לכתוב בתגובה הקודמת שלי שכל זה בהנחה ויש לך משמעות לעובדת היותך יהודי.

אם זה לא קיים אצלך, צר לי. אולי בהזדמנות אחרת נדבר על זה, בכל מקרה לשמחתי הרבה, לרובם המוחלט של היהודים במדינה, ישנה משמעות.

יכול להיות שאתה צודק, אני לא יודע. אני חושב שבכל פעם ששאלתי את השאלה הזו, היא בעיקר הפתיעה, כי זה לא משהו שאנחנו חושבים עליו יותר מדי ביום יום.

בכל מקרה, לדעתי במצב היום יהדות היא given, לפחות פה, בתצורה מאוד ברורה שמתבססת על אתניות ומוצא. וזה בסדר גמור. במצב היפותטי בו החרדים מממשים את האיום הקבוע שלהם ועוברים לברוקלין, אני חושב שעיקרה של המורשת היהודית כאן ישמר בכל מקרה.

פורסם
לפני 7 שעות, Pika007 כתב:

חרדי של היום: עיסוקו המרכזי הוא תורה ותורה כמעט בלבד, קהילה שהייתי רוצה לקרוא לה סגפנית- אבל לא ממש, היא יותר בדלנית מסגפנית, כופה מרותו על סביבתו (יותר במאקרו, פחות במיקרו), אינם עובדים בחלקם הגדול או ינסו להימנע מכך, יחסי שכנות טובה עם מי שלא שייכים לקהילה שלהם זה רעיון מגוחך, קוד לבוש אדוק שבכלל לקוח ממזרח אירופה של המאה ה 19. סוגרים עצמם בגטו הומוגני כמעט לחלוטין.

אינם עוסקים בשום יצירה שאינה תורה.

נשמע כמו כמה שורות לעוסות שמדקלמים בתקשורת ואתה אוהב לדקלם אחריהם,כי הרי אם זה פורסם במדיה,בטוח שזה נכון.

פקח עיניים וצא ולמד,יש הרבה יותר חרדים שעובדים כמונו,משרתים בצבא,משלמים מיסים,ביחסים מצוינם עם שכניהם,ואנשים נהדרים הרבה יותר ממה שקבעת לעצמך במוח.

אצלי בעבודה (ובעבודה שלפניה,ולפניה),יש סדר גודל של 120 איש חרדים מלא מעט מקומות,שעובדים מכל בכל,בעבודה משרדית וכלה בעבודה מלכלכת ידיים.

זה שאתה אוהב (ועוד אחרים בפורום) להתמקד בתמונה של חרדי לבוש שחורים שכל היום בכולל ומשם להסיק ולהכליל שככה כל מאות אלפי החרדים בארץ - זו כבר בעיה שלך.

המציאות (שלא כל כך בא לך עליה) מראה אחרת למזלנו.

נ.ב קיצוניים מאוסים כמו גפני דרעי ושאר הליצנים ממזמן לא מכתיבים את הטון

נ.ב #2 גם לא החרדים עצמם ממזמן לא מקשיבים "על אוטומט" למה שאומר הרב\בעל הישיבה\הבכיר במוסדותיהם,אלא פוקחים עיניים ובודקים מה עושים לפני שעושים.

שמחתי לעזור.

נ.ב #3 יש לי במשפחה חרדים וכמה מחבריי הטובים הם גם,וכאמור גם במקום עבודתי וגם באיזור התעשייה שסמוך לביתי - אז אני לא מדבר באוויר (נדמה לי שגם לליאור בעבודה יש חרדים,אבל זה כבר זכרון מעורפל שהוא יצטרך לאמת או לפסול)

GTI

I'm not insane,My mother had me tested

סאאמק כולכם.

:lol:

• חברי המעגל הראשון
פורסם (נערך)
לפני 10 שעות, - XM - כתב:

זאת ממש לא עובדה, זה הסיפור שהם המציאו לעצמם. החרדים במדינת ישראל, או לפחות היצוג שלהם בשלטון, זה קמצוץ שניכס לעצמו את הבעלות על היהדות ומספר לכולם שבלעדיו אין לנו זכות קיום. הפכו את המורשת והמסורת של העם שלנו למותג ודורשים עליו דמי חסות.
יהודי מבלרוס ויהודי ממרוקו, נראים אחרת מדברים אחרת אבל יודעים מה זה ראש השנה, פסח, יום כיפור ועוד. גם בלי החליפה השחורה והכובע הם יהודים.

עריכה אחרונה על ידי SlowRide
  • אהבתי 2

פורסם
לפני 4 דקות, ezuf כתב:

נ.ב קיצוניים מאוסים כמו גפני דרעי ושאר הליצנים ממזמן לא מכתיבים את הטון

נ.ב #2 גם לא החרדים עצמם ממזמן לא מקשיבים "על אוטומט" למה שאומר הרב\בעל הישיבה\הבכיר במוסדותיהם,אלא פוקחים עיניים ובודקים מה עושים לפני שעושים.

שמחתי לעזור.

נ.ב #3 יש לי במשפחה חרדים וכמה מחבריי הטובים הם גם,וכאמור גם במקום עבודתי וגם באיזור התעשייה שסמוך לביתי - אז אני לא מדבר באוויר (נדמה לי שגם לליאור בעבודה יש חרדים,אבל זה כבר זכרון מעורפל שהוא יצטרך לאמת או לפסול)

אתה צודק, חרדים במציאות הם לא מה שמצטייר כשקוראים בווינט, הם הרבה יותר רציונליים.

זה לא ממש התנערות, אבל לאט לאט הם מתרחקים מהשמרנות הישנה ויש פחות ציות עיוור. 

לגבי חרדים עובדים, במיקרו אתה צודק, במאקרו גברים חרדים עדיין עובדים הרבה פחות מגברים חילוניים ובעבודות מכניסות פחות. 

בקיצור, יש שינוי לטובה אבל איטי. 

מצד שני, הנציגים בכנסת הם עדיין ליצמנים למיניהם ולא "הדור החדש", אולי גם זה יגיע. 

אני בכל אופן מאמין שהחרדים כיום הם עוד זרם ביהדות, יחסית אחד הקיצונים שבהם, כי למרות שהם טוענים להיות הכי קרובים ליהדות, הם יותר רחוקים ממנה מאשר דתי מסורתי נניח. 

בכלל, החרדיות היום היא כת שהחליפה את התורה המקורית בתורה "החדשה" שהיא הגמרא והמשנה, והאלוהים שלהם הוא הרבנים. 

זה מה שמלמדים בישיבות ואת זה הם מכירים הכי טוב ולפי זה חיים את חייהם. 

להשכרה: חתימה בפורום הרכב המוביל בישראל!

פורסם
לפני 8 שעות, Pika007 כתב:

בנוגע לשורה במודגש- לא. לא חרדים העבירו את המסורת, יהודים בקהילות העבירו את המסורת. בדיוק כמו שמשפחות חילוניות כבר 100+ שנה חוגגות כיום את חגי ישראל, זה עבר בתוך המשפחה. לא צריך להיות דתי כדי להיות שותף ואפילו מחובר מאוד לאתוס והמנהגים העממיים שלנו. זה משהו שהזרמים הדתיים יותר לא מסוגלים (או לא רוצים) להבין.

לפני 45 דקות, SlowRide כתב:

זאת ממש לא עובדה, זה הסיפור שהם המציאו לעצמם. החרדים במדינת ישראל, או לפחות היצוג שלהם בשלטון, זה קמצוץ שניכס לעצמו את הבעלות על היהדות ומספר לכולם שבלעדיו אין לנו זכות קיום. הפכו את המורשת והמסורת של העם שלנו למותג ודורשים עליו דמי חסות.
יהודי מבלרוס ויהודי ממרוקו, נראים אחרת מדברים אחרת אבל יודעים מה זה ראש השנה, פסח, יום כיפור ועוד. גם בלי החליפה השחורה והכובע הם יהודים.

תבדקו מה היו אחוזי ההתבוללות בקרב הזרם הלא אורתודוכסי לאורך ההיסטוריה, הממוצע בדור רביעי עומד על למעלה מ 90%, אז נכון שלאורך ההיסטוריה היו רבים לא אורתודוקסים, אבל אתה לא יכול להחזיק ככה עם.

לגבי שאר הדברים, בגדול ענו לך כבר, בכל מקרה אין שינוי משמעותי מבחינת קיום המצוות, פרטי הדינים, ההלכות, וכו’, לא נוספו ולא נגרעו.

תלמוד תורה תמיד היה המצווה החשובה ביותר שיהודים השתדלו לעסוק בה ככל והיה להם זמן פנוי, אחרי השואה הקימו מסגרות של כוללים כדי לשקם את עולם התורה שנפגע, וזה אכן תופעה חדשה שנוצרה בעקבות צורך ספציפי.

לגבי צורת הלבוש, אני לא כ’’כ בטוח שיהודים אורתודוכסים התלבשו תמיד כמו הסביבה, אני חושב שלא, אבל לא בדקתי את זה מספיק.

אבל בכל מקרה זה לא מהותי מספיק כדי לומר שזו דת חדשה. זה פרט שולי שאם הוא התווסף זה רק בגלל שהחרדים בגדול הפכו לשמרנים יותר כאקט הגנתי בגלל תנועות הרפורמה וההשכלה שהתפתחו בשנים אלו, אם תרצה זה סוג של נשק שרק במלחמה הזו היה צורך לשלוף אותו.

אגב פודקאסט מעניין בנושא הזהות היהודית ולמה להישאר יהודים. 

( רב סופר אינטליגנט, עשה צבא וחובב רכב😀, יחד עם מושיקו שטרן)

פורסם
לפני 12 דקות, - XM - כתב:

אחרי השואה הקימו מסגרות של כוללים כדי לשקם את עולם התורה שנפגע, וזה אכן תופעה חדשה שנוצרה בעקבות צורך ספציפי.

יאללה נזרום איתך.

עברו כמה עשורים, ''עולם התורה'' ''שוקם''

יאללה לקפל את כול המוסדות האלה, תשאירו אנשים בודדים שיעסקו בזה (שתממנו בעצמכם מתרומות כי חשוב לכם, לא מהממשלה)

ויאללה לעבוד להביא לחם הביתה. ולא ברגוע כמו התיאורים של אלעד פה לפני כמה עמודים. לעבוד כדי לכלכל את עצמכם.

בערב אחרי שחוזרים מהעבודה, אפשר ללמוד תורה בזמן הפנוי.

How'd you get so strong mcduck?

- By lifting money bags

פורסם
לפני כשעה, ezuf כתב:

נשמע כמו כמה שורות לעוסות שמדקלמים בתקשורת ואתה אוהב לדקלם אחריהם,כי הרי אם זה פורסם במדיה,בטוח שזה נכון.

דרעי וליצמן מביאים ביחד 16 מנדטים. מי שלוקח את קולות המצביעים מהם זה סמוטריץ' ובן גביר. אני מנחש מהתגובות שלך פה שאתה קרוב בדעותך לליאור (אלא אם היית סרקסטי כשהגבת לו). אישית לא כל כך בטוח שבן גביר וסמוטריץ' הם פחות קיצוניים במשהו מליצמן ודרעי.

"הכללה" זו בגדול מילה מאוד ריקה מתוכן. יש סטטיסטיקה. גם אני עבדתי עם חרדים. אף אחד לא אמר שאין חרדים שעובדים. עובדתית הישובים החרדים הם גטאות של עוני ומצוקה שלא מסוגלים להתקיים ללא תרומות של החילוניים. גם פוליטיקאים חרדים הודו בזה בלי להסס. זו גם אחת הסיבות לזה שאף ראש עיר בישראל בערך לא רוצה שכונות של חרדים בעיר שלו. והיחידי נראה לי שקראתי עד היום שטען שהחרדים בעצם חיים יותר טוב ממה שאנחנו חושבים היה אלי ציפורי ונראה לי שהתיזה שלו היתה שהם פשוט מקיימים סוג של כלכלה נפרדת. מה שכמובן לא תורם לאף אחד מאיתנו שום דבר.

כמה החרדים "לא מקשיבים על אוטומט" ראינו מספיק בזמן הקורונה, במירון, בבית כנסת שקרס כמה חודשים אחר כך בירושלים. בטח נראה עוד אירועים כאלו.

החרדים בגדול הם קסטה שלא מחויבת בשום דבר למדינה. אפשר לכתוב ספרים שלמים למה זה ככה. אבל אני חושש שהסיבה האמיתית לכך שזה מתאפשר היא סינוור של יהודים לא חרדים מול מה שנראה כאיזה שימור אוטנטי ואמיתי של המסורת היהודית שבלעדיו אין פה או רוב יהודי או מדינה יהודית בכלל. הבעיה היחידה עם זה היא שגם עם החרדים אין פה ממש מדינה אחת.

• חברי המעגל הראשון
פורסם
לפני 20 דקות, - XM - כתב:

לגבי צורת הלבוש, אני לא כ’’כ בטוח שיהודים אורתודוכסים התלבשו תמיד כמו הסביבה, אני חושב שלא, אבל לא בדקתי את זה מספיק.

הלבוש עצמו זה לא העניין והגיוני שקהילה יהודית בגולה תנסה לשמור על מאפיינים חיצוניים יחודיים, אבל למה צריך את הבדלנות הזאת במדינה יהודית?!

לפני 23 דקות, - XM - כתב:

תבדקו מה היו אחוזי ההתבוללות בקרב הזרם הלא אורתודוכסי לאורך ההיסטוריה, הממוצע בדור רביעי עומד על למעלה מ 90%, אז נכון שלאורך ההיסטוריה היו רבים לא אורתודוקסים, אבל אתה לא יכול להחזיק ככה עם.

אין קשר בין זה לחרדים. לחרדים אין בלעדיות על היהדות האורתודוקסית. מי שרצה לשמור על המסורת שמר, מי שלא לא. והעם שרד.

• תוכן חדש...