Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 7976 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

מה קרה שם? אולי הבלימה החזקה והכביש האיכותי הצליחו להפעיל כוח בלימה חזק גם בגלגלים האחוריים, מה שהצמיד אותם לאספלט וניטרל את היגוי היתר.

רוני

אני ממש לא מבין איך הבלימה החזקה יכולה לסייע לאחיזה. בזה שאתה בולם בחוזקה אתה מעביר משקל קדימה ובכך מנצל יותר את צר Y של מעגל החיכוך, וכך נשאר לך פחות מציר X לנצל, כלומר פחות אחיזה צדית "ברזרבה". יכול ליהיות שאילו היית נכנס לסיבוב בבלימה עדינה או ללא גז הייתה לך עוד יותר אחיזה?
  • תגובות 45
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

ימים פופולרים

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם
אני רואה שאתה חושב שאתה יותר חכם ממני...

אם היה לי abs לא ההיתי מצליח לתפוס את הגלגלים כי הוא לא היה ננעל לי ואז ההיתי נכנס במדרכה כי כבר ההיתי בזריקה

ובאמת מזל שלא היה לי abs דפוק אחד אוטו כבר מחליק מה זה בדיוק יעזור לי (הוא מונע נעילה של הסנדל בשביל שלא יזרק אבל פה היה מאוחר)?

נעילת גלגלים זה שאתה לוחץ על הבקרס ונועל את הסנדל (קולט חמוד? קשה לך?) ואז ניהיה פס שחור ויפה על הכביש.....

ומה בדיוק אתה מצפה שאני יעשה שכל האוטו כבר נזרק לכיוון ימין אז מה אני יסובב את הרכב לצד שמאל בשביל שאני יתהפך?

אז בבקשה תעשה לי טובה ואפילו אל תענה לי....

איש ברזל יקר,

קודם כל - זה "הייתי". לא "ההיתי".

חוצמזה - שוב אגיד - כנראה שאין לך שמץ של מושג בנוגע לאופן פעולתו של ה-ABS. בנוסף אתה מתנסח בכזאת קוהרנטיות עד כי ממש מתחשק לי לחסום אותך לגמרי. במקום זאת אעשה לנו (=חברי הפורום) טובה ואטפל בעניין בצורה שונה.

תודה ויום טוב.

רוני

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

נא לא לבקש ממני גישה לאוף טופיק

פורסם
אני ממש לא מבין איך הבלימה החזקה יכולה לסייע לאחיזה. בזה שאתה בולם בחוזקה אתה מעביר משקל קדימה ובכך מנצל יותר את צר Y של מעגל החיכוך, וכך נשאר לך פחות מציר X לנצל, כלומר פחות אחיזה צדית "ברזרבה". יכול ליהיות שאילו היית נכנס לסיבוב בבלימה עדינה או ללא גז הייתה לך עוד יותר אחיזה?

או, זה בדיוק העניין. ללא בלימה או עם בלימה עדינה הייתי נכנס לתת היגוי היסטרי שהיה מסתיים בנתיב השני במקרה הטוב ובתעלה ממול במקרה הרע. הכניסה לסיבוב הייתה הרבה הרבה יותר מדי מהירה בשבילו. (תאר לעצמך שאתה נכנס לפניית 90 מעלות עירונית ב-90 קמ"ש).

גם לי לא היה ברור בהתחלה מה קרה שם, אבל בהתעייצות עם כמה אנשים אני חושב שהצלחתי להבין קצת (אני חושב שזה דני G שהסביר לי את זה טוב). בבלימה עדינה המשקל באמת היה עובר קדימה כי הבלמים האחוריים היו עובדים חלש יחסית. זה כנראה היה יוצא באמת היגוי יתר די מאסיבי שאולי לא הייתי יכול לצאת ממנו בכלל.

העובדה שלחצתי מהרגע הראשון בשיא הכוח על הבלם הפעילה בחוזקה גם את הבלמים האחוריים, אז הורידו חלק מהלחץ על הבלמים הקדמיים, וכך העברת המשקל קדימה לא הייתה כ"כ חזקה.

אתה יכול לנסות את זה בעצמך במקום סטרילי. כנס לפנייה מסוימת במהירות גבוהה יחסית ותוך כדי בלימה עדינה החל מרגע הכניסה לפנייה. אתה תרגיש את החלק האחורי נעשה קל ברגע שאתה לוחץ על הבלם. אם תנסה להכנס שוב אבל הפעם ברגע הסיבוב תלחץ חזק על הבלמים - יכול להיות שיקרה לך מה שקרה לי.

מצד שני, יכול גם מאוד להיות שמה שקרה לי היה תלוי בהרבה מאוד גורמים אחרים, למשל האספלט, זווית הכביש, איכות הבלמים, בסיס הגלגלים ואולי אפילו קשיחות הרכב שלא מאפשרת צלילת חרטום רצינית בעת הבלימה.

רוני

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

פורסם
גם לי לא היה ברור בהתחלה מה קרה שם, אבל בהתעייצות עם כמה אנשים אני חושב שהצלחתי להבין קצת (אני חושב שזה דני G שהסביר לי את זה טוב). בבלימה עדינה המשקל באמת היה עובר קדימה כי הבלמים האחוריים היו עובדים חלש יחסית. זה כנראה היה יוצא באמת היגוי יתר די מאסיבי שאולי לא הייתי יכול לצאת ממנו בכלל.

רוני

זה רעיון שהוא חדש לי. מעניין.

uʍop ǝpısdn sı ɹǝʇndɯoɔ ɹnoʎ sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı

פורסם
או, זה בדיוק העניין. ללא בלימה או עם בלימה עדינה הייתי נכנס לתת היגוי היסטרי שהיה מסתיים בנתיב השני במקרה הטוב ובתעלה ממול במקרה הרע. הכניסה לסיבוב הייתה הרבה הרבה יותר מדי מהירה בשבילו. (תאר לעצמך שאתה נכנס לפניית 90 מעלות עירונית ב-90 קמ"ש).

העובדה שלחצתי מהרגע הראשון בשיא הכוח על הבלם הפעילה בחוזקה גם את הבלמים האחוריים, אז הורידו חלק מהלחץ על הבלמים הקדמיים, וכך העברת המשקל קדימה לא הייתה כ"כ חזקה.

אתה יכול לנסות את זה בעצמך במקום סטרילי. כנס לפנייה מסוימת במהירות גבוהה יחסית ותוך כדי בלימה עדינה החל מרגע הכניסה לפנייה. אתה תרגיש את החלק האחורי נעשה קל ברגע שאתה לוחץ על הבלם. אם תנסה להכנס שוב אבל הפעם ברגע הסיבוב תלחץ חזק על הבלמים - יכול להיות שיקרה לך מה שקרה לי.

מצד שני, יכול גם מאוד להיות שמה שקרה לי היה תלוי בהרבה מאוד גורמים אחרים, למשל האספלט, זווית הכביש, איכות הבלמים, בסיס הגלגלים ואולי אפילו קשיחות הרכב שלא מאפשרת צלילת חרטום רצינית בעת הבלימה.

רוני

לפי דעתי יש כמה דברים לקויים במה שאתה אמר. קודם כל אמרת "ללא בלימה או עם בלימה עדינה הייתי נכנס לתת היגוי היסטרי", אחרי זה אמרת "בבלימה עדינה המשקל באמת היה עובר קדימה כי הבלמים האחוריים היו עובדים חלש יחסית. זה כנראה היה יוצא באמת היגוי יתר די מאסיבי שאולי לא הייתי יכול לצאת ממנו בכלל". נוסף על כך, ותקן אותי אם אני טועה, העובדה שהמשקל עובר קדימה בכל ללא קשורה למידת הבלימה של כל ציר בנפרד, אלא לכמות הבלימה הכוללת של הרכב, אשר מפעילה כוח בניגוד לכיוון הנסיעה. העובדה שלחצת על הבלמים בחוזקה אכן הפעילה בחזקה את הבלמים האחוריים, אך זה לא אומר שהבלמים הקדמיים "עובדים פחות קשה", הבלמים הרי מחוברים בינהם בצורה פרופורציונלית, ככה שעליה בכך וכך אחוז בלחיצת הדוושה תגרום לעליית עומס באותם אחוזים מלפנים ומאחור (אם בכלל לחיצה חזקה יותר תפעיל יותר כוח על הקדמיים בגלל איזון הבלמים במכוניות מודרניות עם הנעה קדמית). מה שאני מנסה לומר זה שקיים יחס כזה בין הדוושה לרכב (עד שלא מגיעים לנקודת הבלימה אב קורס) - לחצת הרבה-> הרבה משקל עובר קדימה. לפי דעתי העובדה שלחצת בחוזקה על הברקס פשוט האיטה את הרכב בצורה כזאת שעברת את הפנייה בזכות ולא בחסד, כלומר אילו היית מוריד את העומס מהבלמים לקראת האייפקס היית יכול לקחת את אותה פניה במהירות ובדרמה קטנות יותר. מבחן המציאות שלי הוא תמיד מסלול המירוצים, כי שם תמיד הרכב על המגבלות שלו ולכן עושים הכל כדי לקחת את הסיבוב במהירות הגבוהה ביותר. אילו בשיטה שלך היה אפשר לעבור את הסיבוב ללא החלקה במהירות דומה הדבר אומר שזוהי הייתה הטכניקה על המסלול (לבלום בחוזקה בכניסה ובתוך לסיבוב), ולא כך הדבר.

זה ממש מעניין אותי כל העניין ולכן מישהו מוצא שגיאה בתאוריות שלי שיאיר את פני בבקשה.

פורסם
הבלמים הרי מחוברים בינהם בצורה פרופורציונלית, ככה שעליה בכך וכך אחוז בלחיצת הדוושה תגרום לעליית עומס באותם אחוזים מלפנים ומאחור (אם בכלל לחיצה חזקה יותר תפעיל יותר כוח על הקדמיים בגלל איזון הבלמים במכוניות מודרניות עם הנעה קדמית).

.

למיטב ידיעתי אתה טועה. חלוקת העומס הפרופורציונלית בבלימה בהחלט משתנה. בוודאי במכוניות עם שליטה אלקטרונית . אצלי באוטו למשל יש EBD ומורגש מתי היא מוסיפה בלימה לציר האחורי על מנת להוסיף שם עוד מאסה ולמנוע בריחת זנב.

לפי דעתי העובדה שלחצת בחוזקה על הברקס פשוט האיטה את הרכב בצורה כזאת שעברת את הפנייה בזכות ולא בחסד, .

גם זה נשמע לי הסבר שיכול להיות נכון.

מבחן המציאות שלי הוא תמיד מסלול המירוצים, כי שם תמיד הרכב על המגבלות שלו ולכן עושים הכל כדי לקחת את הסיבוב במהירות הגבוהה ביותר. אילו בשיטה שלך היה אפשר לעבור את הסיבוב ללא החלקה במהירות דומה הדבר אומר שזוהי הייתה הטכניקה על המסלול (לבלום בחוזקה בכניסה ובתוך לסיבוב), ולא כך הדבר.

כאן לא ירדתי לסוף דעתך. אנא פרשן.

פורסם
אילו בשיטה שלך היה אפשר לעבור את הסיבוב ללא החלקה במהירות דומה הדבר אומר שזוהי הייתה הטכניקה על המסלול (לבלום בחוזקה בכניסה ובתוך לסיבוב), ולא כך הדבר.

זה ממש מעניין אותי כל העניין ולכן מישהו מוצא שגיאה בתאוריות שלי שיאיר את פני בבקשה.

עד כמה שאני זוכר דווקא כן קיים כזה דבר בלימה לתוך התחלת הפניה.

משתמשים בזה כאמור למסלול או בכלל למירוצים. במהלך בלימה שכזו בולמים גם לתוך תחילת הסיבוב על מנת להשתמש באותו מרחק בלימה (כי הרי מרחק בלימה לא משתנה - דוג': ניקח נהג נשים אותו במכונית מסוג, המממ, נניח, *פלוץמנגן, הנהג יאיץ למהירות של 60 קמ"ש ויישאר בה עד שהסמן שיורה לו לעצור נניח ונמדד לו כ 50 מ' - מס' תיאורטי - אח"כ נגיד לנהג לבצע את אותו הדבר הוא יגיע לאותו מרחק בלימה - כל זה בתנאי שלא השתנה זמן ומרחק התגובה של הנהג) אבל כאשר בעצם הוא מקצר אותו כי הוא כבר נכנס לפניה והתחיל אותה. בקיצור הוא משתמש באותו מרחק בלימה אבל לא מאבד זמן בגלל שהוא מתחיל את הבלימה מאוחר יותר.

מקווה שזה לא היה מסובך מדי, הטורבינה.:-)

*פלוץמנגן = פוולקסווגן

למכירה - פולריס ריינג'ר. 2002. פרטים בה"פ או כאן:http://carsforum.co.il/vb/showthread.php?t=129096

פורסם
לפי דעתי יש כמה דברים לקויים במה שאתה אמר. קודם כל אמרת "ללא בלימה או עם בלימה עדינה הייתי נכנס לתת היגוי היסטרי", אחרי זה אמרת "בבלימה עדינה המשקל באמת היה עובר קדימה כי הבלמים האחוריים היו עובדים חלש יחסית. זה כנראה היה יוצא באמת היגוי יתר די מאסיבי שאולי לא הייתי יכול לצאת ממנו בכלל".

אז קודם כל אגיד שבאמת אין לי מושג מה היה קורה אילו הייתי פועל אחרת. יכול להיות שעם בלימה עדינה או בלי בכלל הייתי נכנס לתת היגוי רציני - פשוט כי מהירות הכניסה לסיבוב הייתה הרבה יותר מדי גבוהה. העליתי סברה שאם הייתי נכנס בבלימה עדינה, הרכב היה נכנס לתת היגוי שהיה גורם לי לבלום חזק יותר וכך ליצור העברת משקל מאסיבית קדימה שתוביל להיגוי יתר מאוד חריף. מה שאולי לא הסברתי טוב הוא שלדעתי מה שהציל אותי זאת העובדה שמהרגע הראשון בלמתי בחוזקה, ולא בלמתי חלש בהתחלה ויותר חזק בהמשך (כמו שעשיתי באותה הפעם שהסתבסבתי עם הסקסו, לצורך העניין). זה מנע את העברת המשקל הזאת קדימה שהייתה מעיפה לי התחת (כמאמר דברו הידוע של קלוד מאדיר מילר P-: )

נוסף על כך, ותקן אותי אם אני טועה, העובדה שהמשקל עובר קדימה בכל ללא קשורה למידת הבלימה של כל ציר בנפרד, אלא לכמות הבלימה הכוללת של הרכב, אשר מפעילה כוח בניגוד לכיוון הנסיעה. העובדה שלחצת על הבלמים בחוזקה אכן הפעילה בחזקה את הבלמים האחוריים, אך זה לא אומר שהבלמים הקדמיים "עובדים פחות קשה", הבלמים הרי מחוברים בינהם בצורה פרופורציונלית, ככה שעליה בכך וכך אחוז בלחיצת הדוושה תגרום לעליית עומס באותם אחוזים מלפנים ומאחור (אם בכלל לחיצה חזקה יותר תפעיל יותר כוח על הקדמיים בגלל איזון הבלמים במכוניות מודרניות עם הנעה קדמית).

נכון שהפעלת הכוח בניגוד לכיוון הנסיעה היא העברת משקל קדימה, אבל תסכים איתי שאם הציר האחורי עובד נניח ב-20 אחוז מהקדמי, פחות משקל עובר קדימה מאשר אם הוא עובד ב-30 אחוז, נניח. אין לי מושג בנוגע לעלייה בעוצמת הלחיצה על הדוושה והיחס שלה לעומס הבלימה בשני הצירים.

מה שאני מנסה לומר זה שקיים יחס כזה בין הדוושה לרכב (עד שלא מגיעים לנקודת הבלימה אב קורס) - לחצת הרבה-> הרבה משקל עובר קדימה. לפי דעתי העובדה שלחצת בחוזקה על הברקס פשוט האיטה את הרכב בצורה כזאת שעברת את הפנייה בזכות ולא בחסד, כלומר אילו היית מוריד את העומס מהבלמים לקראת האייפקס היית יכול לקחת את אותה פניה במהירות ובדרמה קטנות יותר.

שוב, לחיצה עדינה והגברת עוצמת הבלימה זה מתכון להיגוי יתר (וזה כנראה מה שלא הסברתי טוב מקודם). מה שאני עשיתי זה לחיצה חזקה מהרגע הראשון, וכנראה שזה איזן את העברת המשקל ומנע את היגוי היתר. (ואחרי הודעה זאת כותרת המשתמש שלי - הנמצאת מתחת לשם שלי מימין - מקבלת משמעות חדשה :wink::lol: )

רוני

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

פורסם
למיטב ידיעתי אתה טועה. חלוקת העומס הפרופורציונלית בבלימה בהחלט משתנה. בוודאי במכוניות עם שליטה אלקטרונית . אצלי באוטו למשל יש EBD ומורגש מתי היא מוסיפה בלימה לציר האחורי על מנת להוסיף שם עוד מאסה ולמנוע בריחת זנב.

גם זה נשמע לי הסבר שיכול להיות נכון.

כאן לא ירדתי לסוף דעתך. אנא פרשן.

בדברי התכוונתי ל306 (XSI , לא?) של רוני, לה אני לא חושב שיש EBD

ולכן לפי דעתי לא צריך ליהיות שינוי בחלוקת הבלימה. בקשר לפסקה האחרונה שלי לגבי מסלול המירוצים, אני הבנתי מרוני כאילו הוא מתכוון לכך שה"שיטה" בה הוא נקט לצליחת הסיבוב (קרי העמדות דום על הבלמים ואמרת שמע ישראל) היא אופטימלית, לאחר מכן הבנתי מדבריו שהוא לא חושב כך ולכן מה שכתבתי לא כל כך רלבנטי, אני בסה"כ נתתי את זה כסתירה לדבריו.

בקשר לדבריו של הטורבינה, אכן ישנה שיטה של בלימה לתוך הסיבוב, אבל לא בתוך האייפקס של הסיבוב (אלא אם כן בולמים בתוך רצף של סיבובים אבל זה כבר דיון שלם). בכל מקרה אתה טועה, כי מרחק הבלימה משתנה ברגע שאתה בוחר להעמיס את הצמיגים גם בעומס צדדי (סיבוב של הרכב) בנוסף לעומס האורכי שאתה מעמיס על הרכב (הבלימה). לכן, בדוגמא שנתת יקח יותר מרחק לבלום כאשר נבחר לבלום ולהסתובב מאשר אם נבחר לבלום בלבד. להמחשה אפשר לראות שהתאוצה המירבית של רכב ביציאה מסיבוב יותר נמוכה מתאוצתו בקו ישר (הזנב או החרטום מחליקים "החוצה" ולכן לא ניתן להוריד את כל הכוח של המנוע לכביש). מה שנהגי מירוץ מתמחים בו הוא בעצם שימוש מירבי במעגל החיכוך של הצמיגים. כך הם בולמים במגבלות הצמיגים בקו ישר, מגיעים למצב ביניים שכזה בו הם מנצלים את מירב האחיזה של הצמיגים לתחילת הפנייתו של הרכב ובלימתו (כאמור כאן הם לא בולמים ולא מסתובבים במגבלות האבסולוטיות של הרכב-כלומר אילו היו במצב של רק סיבוב או רק האטה הם היו מאיטים\מסתובבים מהר יותר)) , מגיעים למצב בו מסתובבים בצורה אופטימלית (כלומר העומס היחיד על הצמיגים הוא צידי), מאיצים ומסתובבים לקראת סוף הסיבוב (שוב לא בצורה אופטימלית) וכאשר הם בקו ישר מנצלים את כל כוח המנוע על מנת להאיץ מהר ככל שניתן. בתנאים מושלמים כך אמורים לנהוג על מנת לנסוע הכי מהיר במסלול, ושמישהו יתקן אותי אם אני טועה.

פורסם
בדברי התכוונתי ל306 (XSI , לא?) של רוני, לה אני לא חושב שיש EBD

ולכן לפי דעתי לא צריך ליהיות שינוי בחלוקת הבלימה.

אני חושב שחייב להיות היות שהגלגלים האחוריים לעולם אינם ננעלים. יש מערכת מכנית שמונעת זאת. מכאן אני מניח שכוח הבלימה היחסי של האחוריים איננו קבוע.

אם רק הייתי שומר על קשר עם מהנדס ה-ABS של רובר שהכרתי ברשת לפני שנים....

פורסם
אני חושב שחייב להיות היות שהגלגלים האחוריים לעולם אינם ננעלים. יש מערכת מכנית שמונעת זאת. מכאן אני מניח שכוח הבלימה היחסי של האחוריים איננו קבוע.

אם רק הייתי שומר על קשר עם מהנדס ה-ABS של רובר שהכרתי ברשת לפני שנים....

לפי דעתי אתה טועה, מה גם שזה אומר שלעשות צלחות זה בלתי אפשרי :twisted: .

לפי דעתי אין שום מערכת מכנית, רק האABS מונע זאת. העניין הוא שבמכוניות מודרניות בעלות מנוע והנעה קדמית איזון הבלמים הוא בערך 70-30 לטובת הגלגלים הקדמיים (לא יודע אם בדיוק, אבל בכל מקרה יש "העדפה" דרסטית לטובת הקדמיים), מה שאומר שהסיכויים לנעול את האחוריים נמוך, אך לפי דעתי בהחלט אפשרי בתנאים מסוימים (ללא ABS כמובן).

פורסם
אז קודם כל אגיד שבאמת אין לי מושג מה היה קורה אילו הייתי פועל אחרת. יכול להיות שעם בלימה עדינה או בלי בכלל הייתי נכנס לתת היגוי רציני - פשוט כי מהירות הכניסה לסיבוב הייתה הרבה יותר מדי גבוהה. העליתי סברה שאם הייתי נכנס בבלימה עדינה, הרכב היה נכנס לתת היגוי שהיה גורם לי לבלום חזק יותר וכך ליצור העברת משקל מאסיבית קדימה שתוביל להיגוי יתר מאוד חריף. מה שאולי לא הסברתי טוב הוא שלדעתי מה שהציל אותי זאת העובדה שמהרגע הראשון בלמתי בחוזקה, ולא בלמתי חלש בהתחלה ויותר חזק בהמשך (כמו שעשיתי באותה הפעם שהסתבסבתי עם הסקסו, לצורך העניין). זה מנע את העברת המשקל הזאת קדימה שהייתה מעיפה לי התחת (כמאמר דברו הידוע של קלוד מאדיר מילר P-: )

אילו היית נכנס בבלימה עדינה, נראה לי שפשוט היית נכנס מהר מדי לסיבוב ומחליק כתוצאה מכך, ולא משום שהעברת משקל לא טוב. בכל מקרה, אם אתה בולם בחוזקה (ולא נועל את הבלמים) אז המשקל עובר יותר בחוזקה קדימה מאשר כאשר עושים זאת בהדרגה, כיוון שהרכב מקבל מומנטום להמשיך בתנועתו "לצלול". כל זאת תלוי בכך שאתה לא נועל צמיגים.

נכון שהפעלת הכוח בניגוד לכיוון הנסיעה היא העברת משקל קדימה, אבל תסכים איתי שאם הציר האחורי עובד נניח ב-20 אחוז מהקדמי, פחות משקל עובר קדימה מאשר אם הוא עובד ב-30 אחוז, נניח. אין לי מושג בנוגע לעלייה בעוצמת הלחיצה על הדוושה והיחס שלה לעומס הבלימה בשני הצירים.

כל דיבור במספרים הוא שגוי, כיוון שבמצב של בלימה ומעבר פרוגרסיבי של משקל קדימה חלוקת המשקל דינמית לחלוטין, ויכולה להשתנות מאוד לאורך תהליך הבלימה. לכן כמות המשקל שתעבור תלויה בהרבה פרמטרים שהעיקרי שבהם הוא אחיזת הצמיגים. כל עוד אתה לא נועל צמיגים ולוחץ יותר חזק על הבלם המשקל עובר קדימה. ישנם מצבים בהם יותר משקל יעבור קדימה בסיטואציה הראשונה שתיארת מאשר בשניה (למשל על משטח מאוד "אחיז" בו ניתן להעביר המון משקל קדימה (לדוגמא אפשר לקחת בלימה באופנוע ספורט).

גם אם תפעיל אך ורק את הבלמים האחוריים אתה עדיין מעביר משקל קדימה, הבעיה היא שהעברה כזאת מאוד מוגבלת כי בעוד שהמשקל עובר קדימה הגלגלים שבולמים מקבלים פחות משקל ולכן החיכוך שלהם עם הכביש קטן ומגביל את יכולת הבלימה.

שוב, לחיצה עדינה והגברת עוצמת הבלימה זה מתכון להיגוי יתר (וזה כנראה מה שלא הסברתי טוב מקודם). מה שאני עשיתי זה לחיצה חזקה מהרגע הראשון, וכנראה שזה איזן את העברת המשקל ומנע את היגוי היתר. (ואחרי הודעה זאת כותרת המשתמש שלי - הנמצאת מתחת לשם שלי מימין - מקבלת משמעות חדשה :wink::lol: )

רוני

אני לא מבין את משמעות המושג "לאזן את העברת המשקל". אם אתה לוחץ בחוזקה אתה מעביר המון משקל קדימה (שוב הסייג האלמותי שלי- כל עוד אתה לא נועל צמיגים). שוב, לפי דעתי מה שהציל אותך היא פשוט העובדה שהספקת להאיט מספיק לסיבוב כתוצאה מכך שבלמת בחוזקה, ולכן אם היית עוזב את הברקס בתוך הסיבוב היית לוקח אותו בלי להחליק במהירות גבוהה יותר. כמו שאומרים Something's gotta give, כלומר אם הייתה לך מספיק אחיזה בשביל לבלום ולהסתובב ולא להחליק, הייתה לך גם מספיק אחיזה לקחת את הסיבוב יותר מהר בלי להחליק.

פורסם

דקל, אני לא מחשיב את עצמי מומחה בשום דבר וכל מה שאני כותב כאן זה בגדר השערות בלבד, את זה אתה יודע, אני מקווה.

מה שאני יודע הוא שהגעתי לפנייה מהר מדי והפעולה האינסטינקטיבית שלי באותו הרגע הייתה לבלום מאוד חזק תוך כדי הפניית ההגה לתוך הפנייה. אני משוכנע לחלוטין שללא הבלימה החזקה הייתי פשוט ממשיך ישר. זה היה הרבה יותר מדי מהר בשביל הסיבוב הזה. ברגע שעשיתי את זה גם חששתי מהיגוי יתר, אבל לא הייתה לי ברירה. לאחר שהוא לא קרה והרכב האט "כמו גדול" התחלתי לנסות לחשוב מה קרה שם בדיוק. זה היה לפני המון זמן כך שאני לא יכול ממש להזכר בהכל, אבל את מה שכן זכרתי כתבתי כבר.

ברור לי שבכל מקרה של בלימה יש העברת משקל רצינית קדימה. השאלה היא כיצד הוא מחולק. לדעתי (ואין לי לכך ביסוס טכני מכיוון שאינני מכיר את אופן הפעולה של מערכת הבלימה) אם מעבירים קצת משקל קדימה באמצעות בלימה עדינה, ואז מחזקים את עוצמת הבלימה תוך כדי הפניית הגה חריפה, אפשר להניח שהיגוי היתר בוא יבוא. מה שאני עשיתי, לעומת זאת, זה הפנייה חריפה תוך כדי בלימה חריפה, ללא שינוי בהפניית ההגה או עוצמת הלחיצה על הדוושה. תסכים איתי שאילו הייתי בולם חלש בהתחלה המהירות שבה הייתי נכנס לסיבוב הייתה גדולה מדי = תת היגוי = צורך בהפניית הגה חריפה יותר בכדי להשאר בקו הסיבוב + בלימה חזקה יותר = סיכוי להיגוי יתר. לכן אני מאמין שיש סיכוי שמה שעשיתי הציל אותי מזה.

בנוגע לאיזון העברת המשקל - הרי בזה מדובר בכל פעם שרוצים למנוע החלקה. בכניסה לפנייה הכוחות שמופעלים על הרכב גורמים לו לאבד אחיזה באחד הצירים. ע"י איזון העברת המשקל לאחור או לפנים ניתן להמנע מאיבוד האחיזה. נתקלת בהיגוי יתר - הוסף גז כדי לאזן את חלוקת המשקל לאחור. נתקלת בתת היגוי - הוסף בלימה כדי לאזן את חלוקת המשקל לפנים.

רוני

נ.ב - בקשתך נתקבלה :wink:

BMW 325i E46

שלום, רוכב.

פורסם
בואו ותשמעו מה היה לי היום...

אני חזרתי הביתה מהלימודים עם הסובארו (dl 93) מה שקרה הגעתי לסיבוב בינוני במהירות של 90+ איך שקלטתי שאני מתחיל לאבד את האחיזה נתתי בלימה קטנה מאוד מה שגרם לי לאיבוד אחיזה ממש! לכך האוטו החל להיזרק איך שקלטתי את זה האטתי ממש עד למהירות סבירה 60-50 ונעליתי את הגלגלים (מזל שאין לי ABS)האוטו עשה 180מעלות לא משנה איך אני מסובב את הגה הרכב לא נשמע לי, כשהוא עצר לבסוף עמדתי עם שתי גלגלים באוויר למשהו כמו 10 שניות מזל שהיה מישהו מאחורה בצד השני שהעביר מישקל....

מזל משמיים שלא נכנסתי במדרכה, כי כשהאוטו יסתובב הוא פיספס פחות מחצי מטר מהמדרכה.

מסקנה! אל תיהיו דפוקים כמוני ותסכנו את החיים שלכם, תסעו רגוע!

ברוך בואך לפורום מר גרונהולם.

אני לא משתלח הרבה באנשים (לפחות לא בצורה כזו), אבל הדבר הנכון היחיד שכתבת כאן הוא שאתה דפוק.

לא רק שאתה מרשה לעצמך להשתולל בתוך העיר ,ואני בטוח שגם הפעם מדובר על נסיעה בתוך העיר ,קטן עליך 90 קמ"ש בעיר , לא?

לוחץ על הגז?

דווקא בתוך העיר אני מגיע למהירויות מאוד גבוהות ז"א הרבה על הגז ועל הברקס

ומושך את ההילוך בשביל האצה טובה יותר...(פירפורים,זריקת תחת..)

אין לך שמץ של מושג בנהיגה , יותר מזה , אתה אפילו לא יודע איפה בלם היד ברכב שלך (הנה מה שכתבת בהקשר לזריקת זנב ברכבך, תוך התפארות שאתה לא משתמש בבלם היד)

ללא בלם יד, עם נעילת הברקס (זהו רכב יחסית ישן, סובארו dl)
תנסה למשוך בלם יד בסובארו DL בסיבוב ותראה איזה יופי הרכב ממשיך כמו טיל ישר קדימה ,וזו מהסיבה הפשוטה שבלם היד פועל על הגלגלים הקדמיים (שאגב ,אין בהם שום סנדלים ,הדבר הכי קרוב שם לעולם ההנעלה הוא סוליות הצמיגים).

לפי דבריך הגעתי לסיבוב על סף איבוד אחיזה ב 90+ (+ כמה ? 20 ? 30?) ונתת בלימה קטנה ל-50-60 ? אתה בכלל מודע לכמות כח הבלימה שצריך להפעיל כדי לעצור רכב ממהירות 90 ל-50 , ועוד רכב עם שילדה מסכנה כמו DL שגם כך קשה לו בסיבובים? פלא שנעלת גלגלים?

מעניין אותי גם הקטע שהיית עם שני גלגלים באוויר למשך 10 שניות . אתה בטח מדבר על הגלגל ספייר וגלגל ההגה או גלגל התנופה (אם אתה בכלל יודע היכן הוא) :???: . 10 שניות באוויר? אפשר להציע לך חוזה בקרקס?

אני כבר לא מדבר על השטויות שכתבת כאן:

אני רואה שאתה חושב שאתה יותר חכם ממני...

אם היה לי abs לא ההיתי מצליח לתפוס את הגלגלים כי הוא לא היה ננעל לי ואז ההיתי נכנס במדרכה כי כבר ההיתי בזריקה

ובאמת מזל שלא היה לי abs דפוק אחד אוטו כבר מחליק מה זה בדיוק יעזור לי (הוא מונע נעילה של הסנדל בשביל שלא יזרק אבל פה היה מאוחר)?

נעילת גלגלים זה שאתה לוחץ על הבקרס ונועל את הסנדל (קולט חמוד? קשה לך?) ואז ניהיה פס שחור ויפה על הכביש.....

ומה בדיוק אתה מצפה שאני יעשה שכל האוטו כבר נזרק לכיוון ימין אז מה אני יסובב את הרכב לצד שמאל בשביל שאני יתהפך?

אז בבקשה תעשה לי טובה ואפילו אל תענה לי....

להשכלה כללית -נעילת הגלגלים היא כשהגלגלים מפסיקים להסתובב. אין שום קשר לנעילת הסנדל (מה זה?) ותנסה על כביש רטוב/קרח או על שביל לא סלול ולא יהיה לך שום פס שחור.

אני מצפה ממך קודם כל לא להגיע למצב חוסר שליטה בכביש ציבורי , ואם כבר קרה -אז שתגיב בהתאם למצב האוטו (עוד רמז - תת היגוי : בלימה והפניית הרכב לכיוון הרצוי . היגוי יתר - הפניית ההגה לכיוון ההחלקה ,דווקא ימינה - בדיוק ההיפך ממה שכתבת) אבל האמת שנראה לי שמאחד כמוך אין בכלל למה לצפות.

לא יזיק לך גם להקשיב לאנשים שלמדו טיפה ,אבל טיפה יותר ממך על הכביש ,ובטח לא לקרוא להם בשם ילד וכד'.

אני מתאפק מלכתוב לך עוד כינויי גנאי , אבל לדעתי אתה פשוט לא ראוי לקבל רשיון נהיגה . אתה אולי נעלב ממה שכתבתי לך עד עכשיו ,אבל בעיניי זה עדיף מאשר לקרוא עליך או חלילה על הקורבן התמים שבו תפגע במוקדם או במאוחר עם צורת חשיבה (אם אפשר לקרוא לפעולות שאתה עושה בתוך הקופסה ככה:???: ) כמו שלך :evil: .

אם אתה חושב שאני טועה במה שאני כותב , אתה מוזמן לענות ,אבל אני מזהיר אותך מראש : אם אתה מעוניין ללמוד מהן הטעויות שלך ולשנות משהו כדי לא לחזור עליהן - בבקשה.

אם אתה מתכונן לכתוב בצורה שכתבת עד עכשיו (כולל לשון פוגעת , בכל אחד מהמשתתפים בפורום) אני כבר מודיע לך בצורה חד משמעית שאני אנצל את הפריבילגיה שיש לי כדי למחוק את מה שלא יעמוד בכללי הפורום , אז תחסוך לך אנרגיות ותכתוב לעניין אם יש לך מה להגיד :evil: .

רק עוד מילה לבחור עם האודי ולכל מומחי הנהיגה הקיימים כאן לרוב (אני כותב את זה בתור נהג אדיוט שלא עבר אפילו קורס נהיגה מתקדמת אחד ולא יודע מהחיים שלו בנהיגה) - תרגיעו את עצמכם ואת הערכת היכולת שלכם. נהגים טובים מכם (גם אם עשיתם תוצאה של 13.2 להקפה בקארטינג נחשונים זה עדיין לא עושה אתכם נהגים טובים בכביש ציבורי) כבר התעופפו מכבישים. זה שאתם יודעים באופן תיאורטי לאן הזנב יחליק על כביש רטוב עם עזיבת גז לא עושה אתכם מוכנים לזה , וזה שקראתם פעם ב"אוטו" איך רכב מסויים הוא נשלט וקל לתיקון בזכות מערכות האלקטרוניקה שלו לא עושה אתכם או אותו חסינים בפני שמן או חול על הכביש - הפיזיקה תמיד מנצחת -במוקדם או במאוחר.

אתם בכביש? תמיד תשאירו לכם מרווח ביטחון - אתם נוהגים פחות טוב ממה שנדמה לכם.

זהו,עד כאן הטפת מוסר להפעם.

• תוכן חדש...