Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 3390 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

לא סביר, זה יותר מדי טוב.

רכבי על עם צמיגים סופר דביקים ורחבים ומערכות בלימה מפלצתיות בולמים סביב 30 מטר מ-100 קמ"ש (אם לדייק 60 מיל"ש) לעמידה.

ניתן לפנות אלי בה"פ לייעוץ בענייני יהלומים ותכשיטים

http://www.sheynjewellery.com.hk

• תגובות 72
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

זה לא שלא סביר, זה לא קרה.

יותר. מ-20 מטר הרכב עובר מרגע שזיהית את הסכנה והחלטת לבלום, עוד לפני שהתחלת לבלום.

ואם ה-ABS לא נכנסה לפעולה, אז לא בלמת בכל הכוח,בטח שלא בסוף הבלימה.

וזה ההבדל בין מה שהנהג חושב שהוא עושה, לבין מה הרכב באמת עושה ומסוגל לבצע.

uʍop ǝpısdn sı ɹǝʇndɯoɔ ɹnoʎ sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı

פורסם

מחזק את פאולו,

זה גם מתחבר למה שציינתי באחת ההודעות הקודמות- נהגים לא משתמשים בבלמים שלהם כראוי ולא מנצלים את כל עוצמת הבלימה שעומדת לרשותם, זו גם הסיבה שלא היתה התערבות של ה-ABS.

ניתן לפנות אלי בה"פ לייעוץ בענייני יהלומים ותכשיטים

http://www.sheynjewellery.com.hk

פורסם (נערך)
זה לא שלא סביר, זה לא קרה.

יותר. מ-20 מטר הרכב עובר מרגע שזיהית את הסכנה והחלטת לבלום, עוד לפני שהתחלת לבלום.

וזה עוד חשבון די אופטימי. זה יכול לקחת גם קרוב לארבעים מטרים לנהג עירני, וכפול מזה לנהג לא עירני. כמובן שבחלק מהזמן הזה יש בלימת מנוע, אבל זה די זניח.

קיצור מרחק בלימה אינו יעד מוגדר של מערכת ABS, זה פשוט תוצר של אופן פעולת המערכת בסיטואציות מסויימות בדיוק כמו שבסיטואציות אחרות מרחק הבלימה עשוי להתארך עקב פעולת המערכת.[/Quote]

עקרון הפעולה של המערכת מקצר מרחק בלימה תמיד, מלבד על משטחים תחוחים. הסיבה שהייתה פעם הארכת מרחק עצירה ביבש היא פשוט תוצאה של מערכות שעדיין לא היו מספיק יעילות.

לגבי פיסקה שלישית, אתה צודק, אני פשוט משתדל לפשט הסברים כדי שיהיו יותר מובנים וקלים לעיכול לבוגרי אוקספורד ובוגרי תיכון אקסטרני כאחד.

ברור, אבל הכוונה שלי היתה שבהרבה רכבים המערכת מתערבת הרבה לפני ההגעה למגבלות.

עריכה אחרונה על ידי חן ג.
הייתי בטוח שהילוך M נועד בשביל עליות [Mountain]

פורסם

3-ABS משווה בין יכולות הבלמים ברכב. וכך רכב עם המערכת לא יחליק לאחד הצדדים במקרה של בלימת חרום. (נאמר בצד ימין הרפידות חדשות ושבשמאל שחוקות. הוא משווה את מאמצי הבלימה)

אף אחד לא דיבר על הפנינה הזאת.

כמובן המצב של רפידות עם שחיקה שונה הוא דמיוני.

מצב חירום שהוא מאוד נפוץ וראוי לדבר עליו, הוא תמרון התחמקות מתאונה המביא לכך ששני גלגלים ימניים על שוליים לא סלולות, בעוד ששני הגלגלים השמאליים עדיין על אספלט. בלימה חזקה במצב זה תביא להסטה חריפה של הרכב ממסלולו בשל מקדמי החיכוך השונים לחלוטין. נהג מיומן מודע לכך ומתקן במקביל עם ההגה.

ABS אינה יודעת לפצות על מצב זה!

מערכות ESP מדור שני ואילך יודעות לזהות את המצב ולתקן אותו על ידי פעולת תיקון בהגה ובמקביל בלימה שונה בגלגלים ימין ושמאל.

בשפה המקצועית מדובר על בלימת μ - split braking

עמוס

וַיִּשְׁמַע אַבְרָם, כִּי נִשְׁבָּה אָחִיו; וַיָּרֶק אֶת-חֲנִיכָיו יְלִידֵי בֵיתוֹ, שְׁמֹנָה עָשָׂר וּשְׁלֹשׁ מֵאוֹת, וַיִּרְדֹּף, עַד-דָּן.

פורסם (נערך)

מערכת ABS יודעת ועוד איך יודעת להתמודד עם דו-משטח. יש מערכות מסוימות שיאפשרו לרכב לסבסב מעט, אבל זה זניח וזה משהו שניתן לתקן עם ההגה.

אגב, במצב כמו שציינת ברוב הרכבים לא ייגרם סבסוב משמעותי גם ללא ABS אבל בניגוד למה שאמרת לא ניתן לתקן עם ההגה כי הגלגלים נעולים.

וסבסוב (yaw) אינו סטיה מהנתיב. הצמיגים הנעולים לא יכולים לייצר כוח פניה והרכב מסתבסב סביב צירו שלו. גם בסימולציה שצירפת, הרכב המסתבסב עבר דרך דומה לרכב שעצר ישר.

לדעתי, הסימולציה שצירפת מדמה מצב שבו צד אחד של הרכב נמצא על משטח החלקה מאפוקסי (מקדם חיכוך של קרח) והאחר על אספלט. זה לא דומה בכלל למצב של ירידה לשולי כורכר.

פורסם

נראה לי שאתה אוהב להתווכח..

קודם כל, בכלל לא דיברתי על רכבים ללא ABS. דיברתי על מצב שיש ABS יותר ישן ללא ESP.

דבר שני, בדיוק כמוני אתה אומר שבבלימה על דו משטח ניתן לתקן עם ההגה. בקורס נהיגה לנהגים לא מיומנים הייתי מדגיש שיש להיות ערניים למצב כזה.

באוטו מוטור אונד ספורט הכניסו בתחילת שנות ה2000 מבחני בלימה על דו משטח לרכבים עם ABS. באותה תקופה רוב הרכבים נכשלו עם צורך בתיקוני הגה גדולים ומרחקי בלימה גדולים מאוד. לכן בהמשך נעשה דגש על פיתוח זיהוי המצב הזה במערכות ESP.

עמוס

וַיִּשְׁמַע אַבְרָם, כִּי נִשְׁבָּה אָחִיו; וַיָּרֶק אֶת-חֲנִיכָיו יְלִידֵי בֵיתוֹ, שְׁמֹנָה עָשָׂר וּשְׁלֹשׁ מֵאוֹת, וַיִּרְדֹּף, עַד-דָּן.

פורסם

Footnote or it didn't happen.

לא מכיר מערכות ABS משנות האלפיים שלא מצליחות להתמודד עם דו-משטח. לכל היותר הן מתכוננות לתת לרכב לסבסב מעט (מעלות בודדות).

פורסם
השבוע הייתה לי בלימת חירום מ-120 קמ''ש ל-0, זה היה מרחק 20 מטר עד לעצירה סופית, היית בטוח אני נכנס ברכב שנכנס לכביש בהפתעה מהשוליים, ולא היה לי לאן לברוח, משום מה ה-ABS לא נכנס לפעולה, ולחצתי בכל הכח, אבל הגלגלים לא ננעלו, והעצירה הייתה יפה מאוד, הייתי מופתע, הייתי בטוח ב-100 אחוז שאני נכנס ברכב מלפני.

מזל.

זה מרחק סביר 20 מטר לעצירה מ-120 ל-0?

לא רק שזה לא קרה, אלה לקח לך רק לחשוב במשך 20 מטר ולקבל החלטה, זאת המציאות במיוחד ב 120 קמ"ש.

עוד תכונה שכדאי שכולם יידעו והיא, שבן אנוש אין לו את היכולת לאמוד מרחקים, אין לנו חוש כזה ואמידת מרחקים היא ממש ממש לא החלק החזק שלנו בתור בני אדם.

אפשר להעריך, בערך, לנחש, מנסיון פה ושם אבל ממש לא להבין שהיית במרחק של 20 מטרים, זה לא.

הינה טבלה מסודרת בנושא, יש מספיק חומר ברשת והנתונים הם כלליים ברכב סטנדרטי רגיל ! חשוב להבין.

מן הסתם שרכב עם מערכת בלימה מפלצתית של 8 בוכנות מקדימה ו 450 מ"מ בלמי קארבון ו 6 בוכנות מאחורה וכו' עם צמיגים סופר דביקים של ULTRA HIGH PERFORMANCE לקיץ ברוחב לא שגרתי, יבלמו בחצי אבל זה לא המקרה אצל אף אחד כאן.

stopping-distances_jpg.png?8316882955734149684

לגבי איך רכב בולם עם ABS והאם המרחק מתקצר או לא, אני לא מבין למה כולם מתווכחים עם כולם? (זה בריא דווקא ומעניין כן) אבל יש מספיק מידע רשמי ברשת, סרטוני בדיקה ביוטוב והכל זמין לצפיה וקריאה, למה הוויכוחים?

fig13.png

פורסם

הטבלא מראה יפה מאוד את מה שלא ממש הזכרתם פה בשרשור (או שאולי לא שמתי לב), ABS לא הומצאה בכדי לקצר מרחק בלימה ולא בכדי לאפשר היגוי תוך כדי בלימה (איזה היגוי יש במטוס?) אלא בכדי למנוע נעילת גלגלים והחלקה בילתי נשלטת שתוריד את המטוס מהמסלול.

מחפש חלפים יעודיים לאימפרצה סטיישן ניו אייג'.

אשמח לדעת אם מישהוא מכיר אחת בפירוקיה.

פורסם (נערך)

הכי טוב לראות תרשים שמתאר את מקדם קשיחות ה-Slip Ratio של הצמיג.

msc2011confmeritorinc-5-638.jpg?cb=1434467474

אפשר לראות את הצניחה בכוח הבלימה בזמן נעילת גלגל. ניתן לראות שכמו במקרה של קשיחות פניה, שיא הבלימה מגיע מעט לפני כן אך בשונה מכוח פניה - כאן תחום השיא הרבה יותר צר.

ABS מנסה להשאיר את הרכב על הצד השמאלי של תחום השיא, כלומר מעט מתחת לכוח הבלימה המרבי האפשרי. מעבר לכך, יש סיכון לנעילות צמיגים לסירוגין עקב מהמורות קטנות.

אגב, התרשים שצורף לגבי מרחקי עצירה מניח זמן תגובה של שלושת רבעי שניה שהוא בטווח הנמוך לנהג עירני. רוב הנהגים יגיבו אחרי שניה שלמה או יותר. מה שכן, ברוב התרשימים הללו גם לא מניחים שהנהג בולם בכל הכוח.

מהנדסי דרכים למשל משתמשים בטבלאות שונות לגמרי שמניחות זמן תגובה של 2.5-3 שניות (מתאים לנהגים שיכורים או לא עירניים) ושמערכת הבלמים של הרכב עובדת רק ב-50% יעילות.

פורסם

אתה מצרף פה נוסחאות שאני לא בטוח שאתה מבין מה הן אומרות וכך גם 90% ממשתמשי הפורום. מה הקשר פה ללמדה, מהירות זוויתית, רדיוס ומהירות קווית בכיוון X?

"חבל שאי אפשר לעשות ריקול לבני אדם. יש כמה אנשים שהייתי מחזיר לכ**שלאמאשלהם". GB

פורסם (נערך)

הקשר הוא שמדרס הצמיג לא מסתובב באותו קצב כמו החישוק (ולכן מהירות הצמיג אינה מהירות הרכב) הודות לגמישות הדופן. הפער הזה הוא ה-slip ratio.

העניין בכל אופן הוא הגרף. כך אפשר לקבל רושם כיצד כוח הבלימה נבנה ואז דועך בזמן נעילת גלגלים, ומתי לאורך הגרף הזה ה-ABS מתערב.

פורסם

אני חושב שאתה טועה, מדובר על החלקה של הגלגל תוך כדי סבסוב ולא החלקת הצמיג על הג'אנט.

גלגל של רכב הוא לא צמיג שאתה מגלגל מראש גבעה, יש עליו כוחות האצה ובלימה גדולים ולכן ההתגלגלות שלו היא לא התגלגלות חופשית אלא התגלגלות שכמעט באופן תמידי מופעלים עליה כוחות (האצה או תאוטה) ולכן מהירות הרכב ומהירות הגלגל לא תמיד תואמות, אבל מהירות הצמיג והג'אנט זהות, לא מדובר פה בכוחות וצמיגים של מאוצי דראג.

או שאני לא הבנתי כלום...

מחפש חלפים יעודיים לאימפרצה סטיישן ניו אייג'.

אשמח לדעת אם מישהוא מכיר אחת בפירוקיה.

פורסם (נערך)

נכון, הצמיג לא מחליק על החישוק.

הוא כן מסוגל לפגר אחרי החישוק בגלל שהדופן יכולה להתקמט. קצת כמו שרואים בצילומים של זינוקים במירוצי דראג רק הרבה פחות בולט ובמקרה הזה - בכיוון ההפוך.

גם slip ratio וגם זווית ה״החלקה״ בפניה (slip angle) הם שמות מטעים כי הם לא באמת נגרמים עקב החלקה. הם פשוט תוצאה של גמישות הצמיג.

הם מתרחשים בכל האצה, האטה ופניה (כמעט). פשוט בקנה מידה מאוד קטן. ככל שבולמים יותר חזק, יש יותר פיגור עד לשיא כוח הבלימה ומעבר לו - לנעילת גלגלים.

• תוכן חדש...