Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

פוסטים מומלצים

פורסם (נערך)

המאמר שפרסמת זה המאמר הכי מעניין שראיתי בתחום הזה אי פעם.

תרגמתי לפי חיפוש של המילה layer ואז גם כתבתי לך משהו חשוב על קרבון בלאק

שים לב שנדרש מחקר נוסף לגבי האם NR או SBR או BR - מי מהם הכי טוב כנגד UV וחמצון, התחלתי לחפש מידע.

אנחנו אמנם, לא נדע איזה חברה שמה BR או SBR או NR או EPDM בכל חלק. מקריאה ראשונית, נראה ש BR ו SBR (גומי סיננטי) הם עמידים יותר לחמצון מאשר NR (גומי טבעי) אבל בגלל שיש בתוך הצמיג קרבון בלאק, חוטי מתכת, חרוזים על חוטים, נראה שהשכבות הפנימיות חזקות מהשכבה החיצונית מבחינת עמידות ל UV וחמצן. לא בטוח בזה, אבל זה הכיוון. שים לב לתרגום ולצילום המסך שפרסמתי למטה.

זה התרגום:

השכבה החיצונית ביותר היא הרגישה ביותר לכשלים ולבלאי (תמונה מס' 1)

השכבה שחשוב מאד להזכיר אבל פחות נפוץ לכשלים (הערה שלי - כמובן שלא מדובר על כשל שמישהו נתקע עם הדופן במדרכה....)  היא הדופן, (תמונה מס' 2)

לצמיגים יש מבנה מורכב. הם מורכבים משכבות שמורכבות מחומרים שונים ומגוונים, בהתאם לצרכי ביצועים שונים. יש את החלק החיצוני, הדופן, החגורות, ה"פגר", קווים מקשרים, חרוזים על חוטים, וה"כתף".

החלק החיצוני של הצמיג (לא הדופן) בא במגע ישיר עם הכביש.

חלק זה אחראי לאחיזה, יש לו תכונות שעוזרות לו להימנע משחיקה.

ה"פגר" (Carcass) יש לו תשתית של טקסטיל בצורת חוטים שמעצבות את החלק העיקרי של הצמיג.

החגורות הן כמו שכבות של מתכת שמבוססות בגומי ונמצאות מתחת לחלק החיצוני של הצמיג.

הן מספקות חוזק והגנה.

החרוזים על החוטים מייצגות את הטבעות שמאבטחות את הצמיג לג'אנט.

הדופן הוא החלק שמקשר את החלק החיצוני לחוטים על החרוזים.

בצמיג יש תרכובות של גומי עם כל מיני תוספים. יש מרככים, פלאסטיסייזרים, חומרים שעוזרים לתהליך ה vulcanizing  שדובר על כך בפוסט – שמשלבים חום לחץ ואיזשהו "agent" כמו גופרית

ויש גם חומרים שעוזרים "להדבקה" - @נירו72

מה שנקרא Adhesion promoters. וחומרים שעוזרים להקשחה.

בצמיג יש גומי טבעי וגומי סינטטי. גומי טבעי ישמש בעיקר לשכבה החיצונית וה"פגר"

גומי סינטטי הוא או SBR או BR כאשר גומי טבעי מוגדר כ NR.

יש פה גם אזכור ל EPDM שמוכר לנו מרצועות אלטרנטור.

SBR קיים גם כן בשכבה החיצונית של הצמיג, ז"א שאין שם רק NR.

SBR טוב בגלל שהוא מעכב את תהליכי ההזדקנות של הצמיג.

EPDM יש לו יתרון גדול בכך שהוא יותר עמיד ל UV ולחום. לכן הוא קיים בדופן.

שים לב לזה:

image.thumb.png.b92d9e8ef189d520e472a95eec58ebf9.png

במידה ויש Black carbon   ב Fillers  יותר מהשכבה החיצונית, וידוע שבלאק קרבון עמיד יותר להתחמצנות ו UV, ברור שהשכבות הפנימיות (שגם מחוזקות במתכות ובחרוזים על חוטים) הן פחות רגישות לשינויים מאשר השכבה החיצונית.

תמונה 1:

image.png.cb8cf81d007bb747a31ec46feddfc128.png

תמונה 2:

image.png.0b6068287fca0eab991b7c6356244815.png

תמונה 3:

image.png.0066e27e7a4d0ef178ba98398b249368.png

עריכה אחרונה על ידי גולדן191
  • תגובות 30
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

@Tom_22

הטענה שלך היא בעצם שאחרי שעוברים הרבה שנים, הגומי (טבעי, סינטטי) וחומרים כמו Carbon black יכולים להתנתק מהמתכות שיש בצמיג?

ואז בעצם יש כאן סיכון לפיצוץ כי ידוע שצמיג תקין זה צמיג שיש בו חיבורים תקינים בין הפולימרים והחלקים האורגניים לבין המתכות (פסי מתכת, חרוזים על חוטים וכדומה)

מישהו עשה Teardown לצמיג, שאתה מכיר, או ראית בסרטון כלשהו, ואתה יכול לשתף?

והשאלה היא, במידה ואכן יש התנתקות כזו, לא נראה סימנים לכך בחלקים החיצוניים?

שים לב שלפי צילום המסך המצורף, לא מציינים שיש סיכון לשכבות הפנימיות יותר מהחיצוניות, להפך, מדברים פה על tread, ולא מדברים על הקשר שיש בין המתכות לגומי:

image.png.1b7bd8d90d7d281c27ef32b990e404b7.png

תודה

פורסם (נערך)

טוב, עכשיו שהשרשור פוצל (ותודה להנהלה) אפשר אולי להגיב יותר בחופשיות מבלי להשתלט טוטאלית על שרשור של מישהו אחר. Hint, Hint @גולדן191 😜

הטענה "שלי" (לא אני המצאתי אותה) היא שככל שהצמיג מזדקן כך עולה הסיכוי להיפרדות השכבות ממנו מורכב הצמיג (ובאותו קו, שאין המלצות שונות לגבי מועד החלפת הצמיג החילופי. וזה מובן כי זו המלצה כללית וגורפת שסביר ומנרמלת סטיות בהקשר זה ונשארת על הצד הבטוח).

זה גם בדיוק מה שרשום בציטוט/צילום שצירפת לעיל, בפסקה הראשונה (וענין ה-Tread, הסוליה, זה גם מה שרואים בחלק מהתמונות שצירפתי קודם, כעת בהודעה #4 בשרשור). בשום שלב לא ירדתי לרזולוציה של מה בדיוק בחומרים (גומי/מתכת והקשר ביניהם) או בתהליך הכימי שהם עוברים גורם לכך. זה אולי מענין (כנראה בעיקר אותך 😉), אבל לא כל כך משנה לגוף הטענה שנסמך על נסיונם של אחרים (יצרנים ומשתמשים כאחד) שפרוש ברשת בהקשר זה.

באותן תמונות שצירפתי קודם, אתה יכול לראות דוגמאות שונות להיפרדות שכבות. גם אם לא נוצרו כפועל ישיר להזדקנות הצמיגים הן מדגימות מצבים בהם זה קורה והשכבות השונות בהן זה יכול לקרות לדוגמה.

כשאמרתי שאין (כמעט) דרך לדעת את מצב השכבות, הכוונה היתה בעיקר לפני התקנת הגלגל החילופי והשימוש בו. מאחר ולא ישב תחת עומס, השכבות עשויות להיות עדין מחוברות פיזית ולא זזו ממקומן, אבל תחת משא ותנועה, עשויות להיפרד בזמן שאתה כבר בתנועה. או, שכמו בתמונות האחרונות שם, ההיפרדות היא בשכבה הפנימית (שלא בהכרח תגרום לבליטה חיצונית ברורה) או היפרדות מוגבלת למשל (שאינה משנה מהותית את צורת הצמיג, כך שקל אולי לא לשים לב). כשהיפרדות השכבות תחל, בחלק מהמקרים תשמע רעשים מוזרים מהצמיג תו"כ נסיעה ובחלק תרגיש חוסר יציבות ברורה לפני שהצמיג יכשל בצורה סופית.

אגב, המסמך שצירפתי קודם מתייחס באופן חשוב להבדלים בין זיקון צמיגים טבעי למואץ. ענין שתהיתי לגביו כבר הרבה זמן, מאחר וגם במבחני צמיגים (בנהיגה) שבודקים גם התנהגות של צמיגים "ישנים" למעשה מדובר בצמיגים שגילחו אותם ו/או יישנו אותם באופן מואץ. מה שכמובן לא מדמה באופן מושלם את המציאות, ובוודאי שלא את התנאים השונים שכל משתמש נמצא בהם.

אני לא בטוח למה אתה מתכוון (או יותר נכון מצפה לראות) בסרטון Teardown. 

עריכה אחרונה על ידי Tom_22
פורסם (נערך)

בצמיג יש את השכבות הבאות:

1. Tread - החלק החיצוני (חשוף לאוויר)

2. Shoulder - להבנתי, גם כן חשוף לאוויר

3. Belt - לא חשוף לאוויר (חסום על ידי ה Tread)

4. Sidewall - דופן, חשוף לאוויר, ידוע כחלק הרגיש ביותר בצמיג, אם נתקעים איתו במדרכה סיכוי גבוה לפנצ'ר מאשר אם היית נתקע עם ה Tread.

5. Bead - חרוזי גומי שאחראים לאטימה בין הצמיג לגלגל עצמו (לא חשופים לאוויר)

6. Bead wire - החוטים שעשוים ממתכת ומחזיקים את ה Beads (ל Beads on wires יש תפקיד גם לאבטח את הצמיג ולעזור להחזיק את הלחץ והמשקל הכבד) (לא חשופים לאוויר)

7. Carcass - לא חשוף לאוויר, חסום על ידי שכבה כלשהי

8. Inner liner - חשוף לאוויר, זה החלק הפנימי, שאם יש לך פנצ'ר מסתכלים לראות אם יש התפוררות והאם הצמיג בר הצלה או לא.

image.thumb.png.27d2f25c4cd676ee309f1314a182005b.png

השאלה שלי היא, האם יכול להיות שיש לך בעיה בחלקים שאינם חשופים לאוויר, בהינתן מצב שבדקת עם פנס שכל החלקים שכן חשופים לאוויר תקינים לגמרי?

שאין בליטות על הדופן, אין יובש מטורף או בליטות על ה Tread, לא על ה Shoulder, 

אני חושב שלא יכול לקרות מצב כזה.

אבל, אולי אני טועה וכן יכול לקרות משהו בין ה Carcass ל Beads/Bead wire אחרי X שנים גם אם הוא היה מאוחסן בבגאז', בלי UV בכלל, שיש חמצן בכמות לא גבוהה, וכו'.

האם יכול להיות צמיג שנראה פרפקט מבחוץ ויש בלגן בפנים?

יש לנו עוד מחקרים או מאמרים בבקשה?

לפני 52 דקות, Tom_22 כתב:

זה גם בדיוק מה שרשום בציטוט/צילום שצירפת לעיל, בפסקה הראשונה (וענין ה-Tread, הסוליה, זה גם מה שרואים בחלק מהתמונות שצירפתי קודם, כעת בהודעה #4 בשרשור). בשום שלב לא ירדתי לרזולוציה של מה בדיוק בחומרים (גומי/מתכת והקשר ביניהם) או בתהליך הכימי שהם עוברים גורם לכך. זה אולי מענין (כנראה בעיקר אותך 😉), אבל לא כל כך משנה לגוף הטענה שנסמך על נסיונם של אחרים (יצרנים ומשתמשים כאחד) שפרוש ברשת בהקשר זה.

ה Tread הוא החיצוני ואני רוצה לדעת לגבי שכבות שלא פוגשות באוויר בכלל כמעט, הרבה פחות מה Tread וה Shoulder והדופן.. מעניין.. אבל תודה ממש על המידע, מאמר מעולה

לא יודע אם יש עוד כאלה, צריך לחפש.

לפני 52 דקות, Tom_22 כתב:

השכבות עשויות להיות עדין מחוברות פיזית ולא זזו ממקומן, אבל תחת משא ותנועה, עשויות להיפרד בזמן שאתה כבר בתנועה

יש מצב, לגמרי יש מצב שאתה מבחוץ לא רואה כלום ובפנים יש לך בעיה עם ה Beads/wires/Carcass שהם הפנימיות, מעניין. שכאילו לא רואים כלום מבחוץ גם לא ב Inner liner אבל יש בעיה בפנים? מעניין. מעניין אם מישהו חקר את זה.

פורסם (נערך)
לפני כשעה, גולדן191 כתב:

מעניין אם מישהו חקר את זה.

לא, אתה הראשון שמעלה את הסוגיה הזאת.

גומי מעצם טבעו, צריך "התעמלות" , כלומר להתגלגל על הכביש, כדי לשמור על גמישותו ותכונותיו.

"כן חשוף לאויר, לא חשוף לאויר", התחמצנות זה לא הכל בחיים.

10 שנים על מדף ולא רק בתא המטען של רכב. (שלא לומר מתחת לתא המטען). זה די והותר.

לי אין בעיה שהצמיג המקורי שהגיע עם הרכב שלך, ימשיך להיות הצמיג החליפי שלך.

12 שנים? בקטנה.

יש בזה משהו יפה לדעתי.

מישלין מקורי קלאסי.

כמו רכב צרפתי קלאסי.

רק תקפיד ליסוע לאחר ההחלפה לאט ובזהירות, לצמיגיה ולא לשום מקום אחר.

בדיוק כמו בהוראות לצמיג חליפי מוקטן. ("בייגלה") 

בעת החלפת צמיגים, צמד או רביעיה.

בחירת צמיג משומש כצמיג חליפי, לפי הכלל:

זה שנמצא במצב הטוב ביותר.

זו פרקטיקה מקובלת.

עריכה אחרונה על ידי IsraCar
  • רעיון טוב! 4
פורסם

לא מבין למה גולדן תמיד צריך להיכנס לויכוחים ולהביא טענות מעולם מבנה החומר.

יש פרקטיקה של נהגים בעלי ניסיון שיודעים משהו, אפשר ללמוד מהם.

כשאמרתי שלשמן לוקח פי 2 זמן להתחמם ולהתקרר מנוזל קירור, בהתחלה ענה לי לא נכון אחר כך הביא לי הסבר כימי למה כן נכון. ההסבר פחות מעניין זאת פשוט עובדה ידועה לכל מי שנוהג ומתעניין בזה.

לגבי צמיג רזרבי - הדעה שלי שהצמיג הקטן, מיומו הראשון פשרה עלובה בבטיחות ורצוי מאוד לא לנסוע איתו. ממליץ לקנות פעם אחת ג'אנט בגודל מלא של הרכב, וכל פעם שמחליפים סט צמיגים להעביר את אחד הישנים לרזרבי. ככה מצעירים את הרזרבי כל פעם בכ-3 שנים בלי להוציא כסף, למעט הרכישה הראשונית של הג'אנט. יתרון נוסף, אם צמיג נהרס לחלוטין כשאתה במקום מרוחק או בסופ"ש כשפנצ'ריות סגורות, ו/או צריך להמתין יום-יומיים להזמנת הצמיג שאתה רוצה - אתה לא נותר בנתיים עם רכב מוגבל ומסוכן.

• אהבתי 2
  • רעיון טוב! 1

עמוס

וַיִּשְׁמַע אַבְרָם, כִּי נִשְׁבָּה אָחִיו; וַיָּרֶק אֶת-חֲנִיכָיו יְלִידֵי בֵיתוֹ, שְׁמֹנָה עָשָׂר וּשְׁלֹשׁ מֵאוֹת, וַיִּרְדֹּף, עַד-דָּן.

פורסם
לפני 6 דקות, amosbmw כתב:

לקנות פעם אחת ג'אנט בגודל מלא של הרכב, וכל פעם שמחליפים סט צמיגים להעביר את אחד הישנים לרזרבי. ככה מצעירים את הרזרבי כל פעם בכ-3 שנים בלי להוציא כסף, למעט הרכישה הראשונית של הג'אנט. יתרון נוסף, אם צמיג נהרס לחלוטין כשאתה במקום מרוחק או בסופ"ש כשפנצ'ריות סגורות, ו/או צריך להמתין יום-יומיים להזמנת הצמיג שאתה רוצה - אתה לא נותר בנתיים עם רכב מוגבל ומסוכן.

זו פשרה שצריך לעשות בין זה לבין הפסד נפח בתא המטען, גלגל בגודל מלא לא נכנס למקום היעודי לגלגל בייגליה, יבלוט כלפי מעלה ויאכל עד כ 100 ליטר נפח. שזה גם משהו חשוב (לא לכולם, אבל גם אי אפשר להתעלם מזה).

• אהבתי 1

פורסם

במקרה שאין מקום לאחסן ברכב, עדיין מאוד כדאי להחזיק גלגל שלם בבית, גם זה יכול לעזור לפעמים.

• רעיון טוב! 1

עמוס

וַיִּשְׁמַע אַבְרָם, כִּי נִשְׁבָּה אָחִיו; וַיָּרֶק אֶת-חֲנִיכָיו יְלִידֵי בֵיתוֹ, שְׁמֹנָה עָשָׂר וּשְׁלֹשׁ מֵאוֹת, וַיִּרְדֹּף, עַד-דָּן.

פורסם

לגבי השמן טעיתי ובאמת לוקח לו יותר זמן להתחמם מאשר נוזל הקירור

לגבי צמיג שישב בבגאז' אני יכול להגיד לך שהוא נראה חדש לגמרי כמעט וממש חזק ולא מאבד אוויר 

לכן חבל לי להחליף אבל כנראה שאצטרך 

פורסם
לפני 12 שעות, גולדן191 כתב:

השאלה שלי היא, האם יכול להיות שיש לך בעיה בחלקים שאינם חשופים לאוויר...בבגאז'...שיש חמצן בכמות לא גבוהה

המולקולות של חמצן ואוזון (ואדי מים) קטנות מספיק כדי לחדור ולעבור דרך השכבות של הצמיג. כולן.

כמות החמצן (או היחס שלו באוויר) לא משתנה משמעותית, אוזון כן אבל לא בהכרח בגלל המיקום בתא המטען אלא ענין יותר סביבתי.

צמיג איננו אטום הרמטית. אם היה כך, כנראה שלא היה נדרש לנפח את הצמיגים אחת לכמה זמן.

אגב, חלק מהסיבות שניתנות בעד ניפוח צמיגים בחנקן, הן כדי לצמצם את ירידת הלחץ לאורך זמן, שכן הוא "דולף" פחות דרך הצמיג (והוא ממילא אינרטי).

פורסם (נערך)
לפני 13 דקות, Tom_22 כתב:

נכון שהחמצן עובר בין השכבות, אבל הרבה יותר חמצן בא במגע עם השכבות החיצוניות ולא עם הפנימיות, ולכן אני מניח שאם יש בעיה בצמיג אתה בהכרח תראה משהו בפנים או בחוץ. לא בפנימיות שאתה לא רואה. לא מאומת עדיין, אבל זו ההנחה שלי. 

פורסם

https://fuelandtiresaver.com/wp-content/uploads/2023/01/thefreelibrary.com-The-invisible-danger-of-aging-tires-the-US-tire-industry-is-aware-of-the-dangers-posed-by-age-degrada.pdf

ציטוט

Tire manufacturers have long known that tires more than six years old regardless of tread depth, pose a substantial safety hazard to consumers

Over time, a tire's internal structure degrades, reducing adhesion between the belts, which in turn facilitates tread separation. This internal degradation occurs regardless of tread use and wear. It is invisible and cannot be discerned, even by tire experts, without destructive testing...

The internal oxidative degradation caused by air permeation occurs over time, regardless of whether the tire is used. Current studies suggest that inuse tires age no more than those stored as spares on the same vehicle.

לפני 14 שעות, גולדן191 כתב:

מעניין אם מישהו חקר את זה.

וכמו שאמר IsraCar - לא, אתה הראשון 🤣

https://www.nhtsa.gov/sites/nhtsa.gov/files/macisaac_sae2010.pdf

https://www.litigationandtrial.com/files/2012/03/Tire_Aging_NHTSA.pdf

https://www.nhtsa.gov/sites/nhtsa.gov/files/811885_tireagingtestdevelopmentprojectphase2evallab.pdf

https://www.trl.co.uk/uploads/trl/documents/TRL-PPR904-Tyre-Ageing---Its-effect-on-material-properties-and-structural-integrity-plus-Annex.pdf

https://web.archive.org/web/20140802123310/https://www.nitrogen2go.com/Rubber-Oxidation-Tire-Aging-Review.pdf

וכיוצב'.

פורסם

@Tom_22את המאמר הקודם אני תרגמתי 

תוכל בבקשה לתרגם את החלקים שקשורים בחיפוש של המילה layer / layers ולכתוב לנו? 

אוכל לתרגם ולתמצת חלק כשאחזור מהעבודה סביב 19 או משהו אבל אם תוכל אשמח

פורסם
בתאריך 8.2.2026 בשעה 13:01, amosbmw כתב:

במקרה שאין מקום לאחסן ברכב, עדיין מאוד כדאי להחזיק גלגל שלם בבית, גם זה יכול לעזור לפעמים.

. רעיון מעניין שלא חשבתי עליו
יש לי ג'אנט ספר שיושב במחסן.
 פעם הבאה שאני מחליף צמיגים אכניס אותו לסבב כי הרזרבי שלי הוא כבר בן 15

הצטרף לדיון

ניתן לפרסם הודעה כעת ולהירשם לאתר מאוחר יותר. במידה וכבר יש לך חשבון בפורום, התחבר כעת בכדי לפרסם באמצעות החשבון שלך.

Guest
הגב לנושא זה...

×   התוכן שהדבקת מסוגנן.   הסר סיגנון

Only 75 emoji are allowed.

×   הקישור שלך הוטמע אוטומטית בגוף ההודעה.   הצג כקישור רגיל

×   התוכן הקודם שלך שוחזר.   ניקוי העורך

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• תוכן חדש...