Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 3253 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

השאלה בכותרת- אני רוצה לנסות את כוחי, בהשקעות בסכומים מצחיקים, ולראות אם יש לי טעם להמשיך ולנסות לגדול שם, או שלא.

רק שאין לי מושג מאיפה מתחילים בכלל! כלום. נאדה.

האם צריך תוכנה חיצונית? דרך הבנק? איך זה עובד?

משם, איך המחירים בנויים? עלות מנייה ישראלית היא באגורות? אלא אם מצויין אחרת?

לכל הסבר אודה,

ואבקש במילים קטנות...:lol:

תודה לעונים.

ערוץ היוטיוב שלי: BuildiT - DIY Israel.

אם הייתי טוב במתמטיקה, לא הייתי דופק חשבון כל הזמן.

בתאריך 7.5.2025 בשעה 12:58, Night Driver כתב:

ברווז זה עוף ימי. גם מוח של ציפור וגם זיכרון של דג.

• תגובות 65
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

פשוט מאד, ניתן לפתוח תיק השקעות דרך הבנק או בית השקעות (אני משקיע דרך מיטב טרייד), אם רוצים להשקיע דרך הבנק, יש לפנות לבנק ולבקש הפנייה ליועץ השקעות שישמח מאד לפתוח עבורך תיק השקעות ולהמליץ לך איזה ניירות ערך לרכוש בהתאם לרמת הסיכון שאתה מעוניין בה, באופן כללי ולא מחייב ניתן לומר שככל שמידת הסיכון שאתה מסכים ליטול גדולה יותר, כך מידת הרווח הפוטנציאלי תהיה גדולה יותר. הבנק יאפשר לך גם לרכוש ניירות ערך בעצמך באמצעות גישה למערכת אינטרנטית פשוטה שמאפשר רכישה ומכירה של ניירות ערך בפשטות. משקיע נבון בד"כ יפזר את ההשקעות שלו על פני מסלולי השקעה רבים, אשר בחלקם לא נמצאים בהלימה אחד עם השני, זאת כדי לאזן את התיק. לדוגמא, המון משקיעים בוחרים לרכוש זהב (כמובן לא בצורה פיזית, אלא בצורה של נייר ערך) כיוון שהם יודעים שבעיתות משבר, ערך הזהב נוטה לעלות.

העמלות שהבנקים גובים הן דיי גבוהות יחסית לבתי השקעות, אך יש לא מעט אנשים שחוששים להעביר כספים גדולים לבתי השקעות, ולכן הם משקיעים דרך הבנק שעליהם הם יותר סומכים מסיבה כלשהי.

במידה ואתה רוצה לסחור דרך בית השקעות (מומלץ הרבה יותר מהשקעה דרך בנק), עלייך לערוך סקר שוק קצר לגבי עלויות המסחר בכל בית השקעות, חלק מציעים תוכניות משתלמות לאנשים שרוכשים ומוכרים ניירות ערך על בסיס יומי, חלק מציעים תוכנוית משתלמות לאנשים שממעטים לרכוש ולמכור ניירות ערך. (משקיעים פסיבים) לאחר מכן, שהחלטת על בית השקעות, פנה אליו והם כבר יתאמו לך פגישה עם נציג מטעמם שיפתח לך תיק השקעות דרכם, מעבר לסכום השקעה מסויים (בין מ-200 ל-300 אלף) הם יציעו לך ניהול של התיק על ידם, משמע אתה מספק להם את הכסף והם משקיעים לך אותו כראות עינם בעבור עמלה לא קטנה. זה המקום לציין שמחקרים מראים שכל המומחים הללו בד"כ לא מצליחים לבנות תיקים שמניבים תשואה שעולה בהרבה על תשואת השוק הממוצעת, ולכן בניכוי העמלה שהם גובים, ייתכן שהניהול לא יהיה משתלם כלל.

במידה ואתה בוחר לנהל את התיק בעצמך, בית ההשקעות יתן לך גישה למערכת מסחר שדרכה תוכל לרכוש ולמכור ניירות ערך ככל העולה על רוחך, חלקם יספקו לך הדרכה על המערכת, למרות שהיא מאד פשוטה.

בתי השקעות גובים בד"כ עמלה חודשית קבועה בסך עשרות שקלים (אני משלם 20 שקלים במיטב טרייד, ולמען הסר ספק אין לי שום קשר אליהם וייתכן שבמקום אחר תקבל מחיר יותר טוב) ובנוסף עמלה על פעולות, כלומר עמלה על פעולה של מכירה ופעולה של קנייה, שהיא שבריר אחוז מערך הפעולה. חלקם גובים עמלת מינימום, שבקצרה אומרת שאם האחוז השברירי שאותו הם גובים מערך הפעולה לא מתבטא ב-X שקלים, אז הם בכל מקרה יגבו את ה-X שקלים האלו שהם מגדרים בתור העמלה המינימלית לביצוע פעולה. (בבנקים קיימת עמלת מינימום למיטב ידעתי, בבתי השקעות עד כמה שאני יודע לא.)

כמובן שככל שאתה מבצע יותר פעולות של קנייה ומכירה, וככל שתיק ההשקעות שלך כולל הון גדול יותר, כך יש לך את האפשרות להתמקח יותר על העלויות. תמיד יש מקום למיקוח נבון.

ממליץ לך מאד על הבלוג של הסולידית, חלק גדול מהידע הפיננסי שלי מגיע מהבלוג המדהים של הכותבת המוכשרת הזאת. ידע פיננסי בסיסי הוא הכרחי לכל מי שרוצה אי פעם להגיע לעצמאות כלכלית. זה מדהים בעייני שנער שלא מרחיב כלכלה בתיכון, יכול לסיים תיכון כשהוא יודע מה זה בגדכפת בראש מילה אבל לא יודע מה זה ריבית דריבית, ריבית פריים, מניה, אגרת חוב, תעודת סל, קרן השתלמות ועוד.

Peugeot 208 1.2 Active (Manual) , 2014

.It's all about Music & Numbers

:idea:

פורסם

אם יש לך ביקור מתוכנן לארה"ב ממליץ להגיע למשרדי Schwab ולפתוח חשבון מסחר דווקא בארה"ב.

לא ישחטו אותך בעמלות של קניה ומכירה של ניירות ערך כמו שעושים בישראל ותוכל לסחור בבורסה האמריקאית (שוב בעמלות נמוכות מאוד).

אני זוכר שפעם רציתי לקנות מניות של אפל דרך הבנק, היועץ השקעות הסביר לי שאין בעיה אבל "עמלת הברוקר" היא כ-50 ש"ח..

Time is never time at all, you can never ever leave without leaving a piece of youth

פורסם

ידוע שדרך הבנק העמלות הן מאד גבוהות, לכן לא מומלץ להשקיע דרך הבנקים.

דרך בתי השקעות העמלות הן סבירות מאד, אני משלם לבית ההשקעות 20 שקלים כל חודש ובזה נגמר הסיפור, כי אני כמעט ולא מבצע פעולות. במידה ואני רוכש או מוכר מוצרי השקעה, אין עמלת מינימום והעמלה שאני משלם היא מאד נמוכה יחסית לבנקים.

כמו כן, חשוב לשים לב לעמלות שמשלמים על המוצרים שבתיק ההשקעות, לקרנות סל, תעודות סל ישנן עמלות שמשלמים לחברה שמנפיקה אותן. הנה פוסט של הסולידית שדן בתופעה, היא גם מונה שם מוצרים זולים להשקעה:

http://www.hasolidit.com/%D7%9B%D7%9A-%D7%AA%D7%A9%D7%A7%D7%99%D7%A2%D7%95-%D7%91%D7%96%D7%95%D7%9C

פורסם

עוד אתרים שאני משתמש בהם מפעם לפעם.

http://maya.tase.co.il

https://trade.bankleumi.co.il/trade/info/funds/fundcompareLTI.asp

http://www.calcalist.co.il/stocks/home/0,7340,L-3951,00.html

שאלה לי אליכם:

1.מישהו מכם עושה או עשה הוראת קבע לתעודה/קרן שמחקה מדד?

2. מהם התנאים שלכם בבית השקעות?

אני בבית ההשקעות:

אצלי דמי הניהול הם 15 ש"ח חודשי+ עמלת קנייה/מכירה שאני לא זוכר.

פורסם

ברווז, העניין בשוק ההון, ובכלל חינוך פיננסי, הוא משהו שחשוב לטפח, אבל נראה שהחלטת לנסות לנהוג לפני שלמדת לתאוריה. המשמעות של זה היא כמובן תאונה (נראה שאתה כרגע לא במצב של לדעת שצריך לעצור ברמזור אדום). לפני שאתה בודק איך קונים מניות ממליץ להקדיש כמה חודשים כדי ללמוד מה היא מניה ואג"ח, איך נקבע המחיר ואיך מנתחים חברה. אם אתה רוצה להתחיל עם ספר קל שייתן לך תאבון להמשך, ממליץ על "דרכו של וורן באפט" של הנגסטרום.

פורסם

כמה חודשים? ניראה לי שאתה קצת מגזים.

אם הוא רוצה להיות משקיע אקטיבי, כלומר משקיע שרוכש מניות לזמן קצר ואז מוכר אותן ברווח כלשהו (לטעמי מדובר בהימור לכל עניין), הוא כמובן צריך הרבה יותר ידע ממשקיע פסיבי.

כדי להשקיע בתעודות סל\קרנות נאמנות, לא צריך לדעת יותר מדי. מדובר במכשירים שמטבעם מציעים פיזור מאד גדול של הכסף על המון חברות, מה שמקטין את הסיכון ולא מצריך ידע מיוחד מהמשתמש.

אם הוא רוצה לרכוש מניות של חברות ספיצפיות, אין ספק שהוא צריך המון ידע בכל הקישור לניתוח כלכלי של חברות. וכאמור, גם אותם מומחים עתירי ידע, לפי מחקרים רבים, לא באמת מצליחים להניב ולשמר למשך זמן רב תשואות העולות בהרבה על תשואת השוק הממוצעת, זאת כיוון שהכלכלה האנושית היא בלתי ניתנת לחיזוי ארוך טווח, נכון לכתיבת שורות אלה. אף אחד לא יודע האם מדד S&P 500 יהיה בסוף השנה ברמות של 3000 או של 2000 או של 1000.

אני התחלתי להשקיע לפני 3 שנים וכל הידע שהיה לי בכלכלה היה מאד מינמלי, השקעתי בתעודות סל שאני משקיע בהן עד היום, והכל בסדר, לא התרחשה שום קטסטרופה, כי הייתי מודע לזה שאני לא יודע ולא ניסיתי "להכות" את השוק באמצעות השקעה אקטיבית.

פורסם

הכותרת שלך ותוכן ההודעה מנוגדים.

בכותרת כתבת שאתה מעוניין במסחר במניות ואילו בגוף ההודעה כתבת שאתה מעוניין להשקיע במניות - שני דברים שונים לחלוטין.

אם אתה מתכוון למסחר (Day-Trading) , הדרך לעשות זאת היא על ידי פתיחת חשבון אצל ברוקר (אחד הגדולים והמומלצים הוא IB) לדעתי יש איזשהו מינימום שעומד על 3000$ אבל זה משתנה בין הברוקרים השונים. תוכל לסחור על מה שבא לך , מניות, מדדים, סחורות, מט''ח ועוד. ללמוד לסחור זה דיי קל תוכל לעשות זאת תוך חצי סופ''ש. הבאסה בכל הסיפור שכנראה תפסיד את הכסף - 85% מהסוחרים מתייאשים אחרי חצי שנה, והסטטיסיקה הכי אומפטימית שאני מכיר מדברת על 96% מפסידים (לדעתי זה יותר בכיוון ה 99% אחוז).

אם אתה מתכוון להשקעה במניות , נתנו לך עצות דיי מועילות.

בכל מקרה ,

בהצלחה.

פורסם

THELAD, אני מסכים איתך לחלוטין, כדי להשקיע בתעודות סל אין צורך בחודשים של לימוד- מספיק לקרוא ספר כמו stocks for the long run או אפילו the little book of common sense investing.

השאלה בפוסט הראשי נכתבה, מבחינת הבנת הנקרא שלי, לגבי השקעה במניות ספציפיות- הרי אין טעם "לנסות" להשקיע בתעודות סל בסכומים מצחיקים.

פורסם
ברווז, העניין בשוק ההון, ובכלל חינוך פיננסי, הוא משהו שחשוב לטפח, אבל נראה שהחלטת לנסות לנהוג לפני שלמדת לתאוריה. המשמעות של זה היא כמובן תאונה (נראה שאתה כרגע לא במצב של לדעת שצריך לעצור ברמזור אדום). לפני שאתה בודק איך קונים מניות ממליץ להקדיש כמה חודשים כדי ללמוד מה היא מניה ואג"ח, איך נקבע המחיר ואיך מנתחים חברה. אם אתה רוצה להתחיל עם ספר קל שייתן לך תאבון להמשך, ממליץ על "דרכו של וורן באפט" של הנגסטרום.

אם אתחיל לקרוא "איך מנתחים חברה" וכל הדברים הטובים האלו, או שאכנס לחששות כבדים ולא אעשה כלום, או שאחליט שאני לא מבין מספיק בשביל לעשות עם זה משהו, ולא אעשה עם זה כלום. בשני המקרים, אני לא אלמד דבר. אני צריך להפעיל את הראש שלי, בעצמי, כדי להבין "מי נגד מי" אחרת לעולם לא אצליח בכלום. כרגע מדובר על סכומים מצחיקים שאין לי בעייה לסכן כדי ללמוד, אשכרה אפשר לקרוא לזה "שכר לימוד". רק כך אגיע להבנה מספיקה בחומר (ציטוט רלוונטי אם כי לא מדוייק מילה למילה אלא מהזיכרון: "אם אתה לא יכול להסביר את הנושא בפשטות לילד בן 5 כך שהוא יבין, לא הבנת את החומר בעצמך").

אם הוא רוצה להיות משקיע אקטיבי, כלומר משקיע שרוכש מניות לזמן קצר ואז מוכר אותן ברווח כלשהו (לטעמי מדובר בהימור לכל עניין), הוא כמובן צריך הרבה יותר ידע ממשקיע פסיבי.

פחות מדבר אליי האמת.

כדי להשקיע בתעודות סל\קרנות נאמנות, לא צריך לדעת יותר מדי. מדובר במכשירים שמטבעם מציעים פיזור מאד גדול של הכסף על המון חברות, מה שמקטין את הסיכון ולא מצריך ידע מיוחד מהמשתמש.

הכוונה להשקעה לטווח הארוך, אם הבנתי נכון? לרכוש מניות ו"לדגור" עליהן עד שייצא אפרוח או שהביצה תנסה להיכנס בחזרה ? מסוג ההשקעות שבעליהן נהנים גם מדיבידנדים?

אם הוא רוצה לרכוש מניות של חברות ספיצפיות, אין ספק שהוא צריך המון ידע בכל הקישור לניתוח כלכלי של חברות. וכאמור, גם אותם מומחים עתירי ידע, לפי מחקרים רבים, לא באמת מצליחים להניב ולשמר למשך זמן רב תשואות העולות בהרבה על תשואת השוק הממוצעת, זאת כיוון שהכלכלה האנושית היא בלתי ניתנת לחיזוי ארוך טווח, נכון לכתיבת שורות אלה. אף אחד לא יודע האם מדד S&P 500 יהיה בסוף השנה ברמות של 3000 או של 2000 או של 1000.

העובדות תמיד מבלבלות את כולם :lol: ברור לי שהכל מבוסס על לא יותר מ guesstimate.

אני התחלתי להשקיע לפני 3 שנים וכל הידע שהיה לי בכלכלה היה מאד מינמלי, השקעתי בתעודות סל שאני משקיע בהן עד היום, והכל בסדר, לא התרחשה שום קטסטרופה, כי הייתי מודע לזה שאני לא יודע ולא ניסיתי "להכות" את השוק באמצעות השקעה אקטיבית.

יש קריטריונים מיוחדים שבגינם תחליט למכור את התעודות סל שלך? הכוונה כמובן לא לפרסומים של קריסת החברה או אי עמידה בתחזית או מה שזה לא יהיה, אלא קריטריונים המבוססים על היגיון בריא פשוט?

הכותרת שלך ותוכן ההודעה מנוגדים.

בכותרת כתבת שאתה מעוניין במסחר במניות ואילו בגוף ההודעה כתבת שאתה מעוניין להשקיע במניות - שני דברים שונים לחלוטין.

אם אתה מתכוון למסחר (Day-Trading) , הדרך לעשות זאת היא על ידי פתיחת חשבון אצל ברוקר (אחד הגדולים והמומלצים הוא IB) לדעתי יש איזשהו מינימום שעומד על 3000$ וואו. HOLY DUCK. אבל זה משתנה בין הברוקרים השונים. תוכל לסחור על מה שבא לך , מניות, מדדים, סחורות, מט''ח ועוד. ללמוד לסחור זה דיי קל תוכל לעשות זאת תוך חצי סופ''ש. הבאסה בכל הסיפור שכנראה תפסיד את הכסף - 85% מהסוחרים מתייאשים אחרי חצי שנה, והסטטיסיקה הכי אומפטימית שאני מכיר מדברת על 96% מפסידים (לדעתי זה יותר בכיוון ה 99% אחוז).

אם אתה מתכוון להשקעה במניות , נתנו לך עצות דיי מועילות.

בכל מקרה ,

בהצלחה.

עכשיו אני מבין את ההבדל בין מסחר להשקעה, תודה. בתחילה חשבתי שבשני המקרים, מאחר ואתה קונה ומוכר מניות, מדובר על "מסחר". נו, מתחיל, אמרנו.

THELAD, אני מסכים איתך לחלוטין, כדי להשקיע בתעודות סל אין צורך בחודשים של לימוד- מספיק לקרוא ספר כמו stocks for the long run או אפילו the little book of common sense investing.

השאלה בפוסט הראשי נכתבה, מבחינת הבנת הנקרא שלי, לגבי השקעה במניות ספציפיות- הרי אין טעם "לנסות" להשקיע בתעודות סל בסכומים מצחיקים.

בתור שכר לימוד, למה לא?

אם הייתי מקשיב לאינטואיצייה שלי, והייתי רוכש לפני זמן מה את מניות אליבאבא כשרק הונפקו, היום הייתי מכפיל את ההשקעה- אפילו שמדובר במקרה הטוב על מניות בודדות, מדובר על 1) סכום קטן אך חביב של כסף, שיחזור להשקעה במניות אחרות, ו-2)בהנחה שההשקעות האחרות יניבו משהו,אדע שההבנה שיש לי - תקראו לזה איזו שהיא הבנה בסיסית ביותר, או "טאצ'", או "גישה" לעניין.

שכמובן זה לא אומר כלום ואני יכול ליפול בענק בלי לראות את הסטירה מגיעה בכלל.:lol:

כל שאני מנסה כרגע, זה להבין את הבסיס ולראות אם שווה לי לגעת בזה. אם לא הייתי חושב שיש לי סיכוי כלשהו לעשות מזה משהו, לא הייתי שואל. איך אומרים, "אני כבר לא צעיר מספיק בשביל לדעת הכל":wink:

ערוץ היוטיוב שלי: BuildiT - DIY Israel.

אם הייתי טוב במתמטיקה, לא הייתי דופק חשבון כל הזמן.

בתאריך 7.5.2025 בשעה 12:58, Night Driver כתב:

ברווז זה עוף ימי. גם מוח של ציפור וגם זיכרון של דג.

פורסם

אתה לא תלמד כלום מלפתוח חשבון מסחר איפשהו, לקנות כמה מניות, לראות אם הן עולות/יורדות ואולי למכור אותן. ממה שכתבת בתגובה האחרונה אפשר להבין שאין לך אפילו את הידע הבסיסי- אם קודם כתבתי שאתה רוצה לנסות לנהוג לפני שלמדת לתאוריה, הרי שנראה שיותר נכון להגיד שאתה אומר שאתה רוצה לנסות לנהוג ומתיישב בתוך סירה. אז כל הכבוד לך שאתה מבין את החשיבות של שוק ההון והשקעות ורוצה להבין את העולם הזה, אבל קודם תלמד את הדברים הבסיסיים- מה זה מניה, מה זה אג"ח, מה זה תעודת סל, ממה מושפע התמחור שלהם. אין פה שום עניין של שכר לימוד- במצב הידע הנוכחי שלך, להרוויח קצת כסף מרכישת מניות רק יעשה לך נזק- אתה תחשוב שאתה מבין בזמן שאתה לא, ואם תפסיד תחשוב שזה לא בשבילך למרות שזה ינבע נטו מחוסר ידע, וירחיק אותך מלנסות ללמוד.

פורסם (נערך)

אני כמשקיע לטווח הארוך, דוגל באסטרטגיית אי מכירה, גם כאשר השוק סוער ועושה רושם שהולכת להתחיל קטסטרופה, איני מוכר. זה דורש אומץ רב ועצבים של ברזל, דברים שנדרשים מכל אדם שמשקיע את החלק הארי של כספו בבורסה. (במקרה שלי, כל כספי)

הכלל הוא לחשוף את התיק למניות באחוז שגדול פי שניים מהאחוז שאותו אתה מוכן להפסיד בזמן מפולת. כלומר, אם המקסימום שאתה מרגיש שאתה יכול להפסיד בזמן מפולת הוא X אחוז, תחשוף את התיק ל-2X אחוז מניות.

בשל היותי בחור צעיר (26), אני מאמין שעכשיו זה הזמן לקחת סיכונים, כאשר עוד אפשר לתקן, ולכן אני משקיע את כל התיק שלי במניות. (גם קרן הפנסיה שלי מושקעת כולה במניות) אני מתכנן למתן את ההשקעות במניות רק באיזור גיל 40.

לראייה, בכמעט 3 שנים שאני מושקע בבורסה, התחוללו לא מעט סערות בהן הבורסה איבדה 15% ואפילו יותר בפרק זמן קצר, וקמו להם כל מיני נביאי זעם שניבאו קריסה מוחלטת של השווקים והמשך "תיקון" של עשרות אחוזים כלפי מטה. בתקופה הזאת לא מכרתי, על אף שזה לא סימפטי להפסיד סכומים אדירים בשבוע, משום שהבנתי שאני משקיע לטווח הארוך וכל עוד ולא מימשתי, ההפסדים הם רק בתיאוריה. הבורסה כמובן תיקנה את הכל כלפי מעלה, וכיום תיק ההשקעות עומד על רווחיות של עשרות אלפי שקלים. אם הייתי מוכר, הייתי "נועל" הפסדים ולא מאפשר לתיק ההשקעות לתקן.

כמו כן, חשוב לזכור שקיים מס של 25% על רווחי הון ריאליים, שמתרחש רק כאשר מתבצעת מכירה של נייר ערך, כל עוד ולא מוכרים, לא משלמים מס. המשמעות היא שהמדינה נותנת לך צ'ק על סך כל הרווחים שלך ואומרת לך, "תשקיע את הכסף שלי, ועל הרווחים שלם לנו רק 25% מס". כשהמדינה נותנת לי כזאת הטבה, למה שלא אנצל אותה? :)

ושוב, אני אציין שאת כל הידע שלי רכשתי מהבלוג הנפלא של הסולידית. אין מילים לתאר כמה הבלוג שלה הוא מועיל ועוזר לכל מי שרוצה לעשות שינוי, לצאת מתוך מרוץ העכברים שרוב תושבי ישראל נמצאים בו. בזכותה פתחתי תיק השקעות, ובזכותה למדתי שהכסף שלי יכול וצריך לעבוד בשבילי.

עריכה אחרונה על ידי THELAD

פורסם

מאיפה להתחיל?

זה חתיכת תחום עצום. כדי להבין אותו טוב צריך ידע בכלכלה, חשבונאות, קצת הבנה משפטית, סטטיסטיקה והמון זמן פנוי. גם קצת הבנה היסטורית בלמה ואיך בכלל התפתח שוק ההון המודרני לא מזיקה.

האבחנה שנעשתה קודם בין מסחר להשקעה נכונה וחשובה מאוד. כשיש לך סכום משמעותי (עבורך), אתה לרוב תרצה להשקיע באפיקים סולידיים (לפי אופק ההשקעה שלך) ומפוזרים ע"מ להקטין סיכון. אם הכוונה למסחר ע"מ לקבל תשואה גבוהה בסיכון גבוה, מדובר בפעילות די שונה (גם אם טכנית היא מתבצעת באותם ערוצים).

טכנית, בישראל ניתן לסחור דרך בנקים או בתי השקעות. העמלות בבנקים גבוהות יותר (אם כי אם יש לך סכום מספיק גבוה אתה כמובן מקבל הנחות מאוד יפות על העמלות הרשמיות), אבל זה חוסך לך את הצורך לפתוח חשבון נוסף ולתחזק אותו (מכשלה מאוד נמוכה אם זו פעילות משמעותית עבורך). היתרון בבנק הוא קיומו של יועץ השקעות, שיכול לעזור (אבל גם יכול להזיק, אם לא תדע להגדיר מה אתה מחפש בדיוק). לדעתי בסכומים ממש נמוכים יכול להיות שהבנק יסרב לתת לך להתייעץ איתו. בכל מקרה, יועץ השקעות מכל סוג שהוא הוא לא תחליף להבנה בסיסית בחומר והפעלת שיקול דעת, ואסור לשכוח את זה.

עלתה פה אפשרות לסחור דרך גוף השקעות זר, זה אולי יותר זול למי שמשקיע סכומים גבוהים אבל יחייב אותך להבנה הרבה יותר משמעותית של חוקי מיסוי ו(כנראה) התעסקות עם מס הכנסה, מכיוון שגוף השקעות זר לא מנכה מס במקור וגם לא מדווח. לדעתי אם אתה לא משקיע סכומים ממש גדולים ונעזר ברו"ח שבאמת מבין במיסוי בינלאומי, זה כיוון שעלול לסבך אותך הרבה יותר מאשר לעזור. הייתי ממש (ממש) נמנע מזה במצבך.

לעניין: לצורך השקעה (פסיבית יחסית), אין צורך בדוקטורט בחשבונאות + פוסט בכלכלה. הבעיה העיקרית היום היא שהריבית הנמוכה (כמעט בכל העולם) גרמה למחירי כל הנכסים כמעט לעלות לרמות הזויות, ובאיזה אפיק סולידי שלא תשקיע אתה עשוי להפסיד בטווח הקרוב. אפילו אג"ח של טבע או בזק עלולות להתברר כבעייתיות.

לצורך מסחר (אקטיבי יחסית) שבאמת יצליח יש צורך בהבנה הרבה יותר מעמיקה בהרבה תחומים, השקעה משמעותית של זמן ומעקב שוטף. כל השאר זה הימורים. שזה לא רע לכשעצמו (אם אתה מבין שזה הימורים), יכול לספק קצת פאן, מתח ואפילו רווח מדי פעם, אבל צריך לזכור שאינטואיציה, גם אם היא נכונה מדי פעם, עלולה להיות לא נכונה בהזדמנויות אחרות. בנוסף, הצלחה חד פעמית לא תלמד אותך בשום צורה על הההשקעות הבאות, כי זו פשוט היתה אינטואיציה.

בתור התחלה ממש בסיסית, הייתי מתרכז בהבנת המושגים הבסיסיים, כמו למשל:

• במה בכלל אפשר לסחור: אג"ח, מניות, מט"ח, סחורות, קרנות ונגזרים (אופציות למשל)
  • הבנה של כל מכשיר לעומק - ממה אתה מקבל כסף בחזרה, מה קורה אם משהו מתפקשש (נגיד, החברה המנפיקה פושטת רגל), מה משפיע על המחיר ובכמה.
  • איך מעריכים כל מכשיר השקעה (למשל במניות - ניתוח ערך מול ניתוח טכני)

נושאים קצת יותר מתקדמים:

• איך קוראים (באופן בסיסי) דו"חות כספיים, מה זה מאזן, דו"ח רווח והפסד ותזרים מזומנים (ברמה הבסיסית), כל מיני ערכים פיננסיים בסיסיים (מכפילים למיניהם)
  • ניתוח סיכונים (אלפא ובטא)

וגם אחרי כל זה, רוב העולם עושה עבודה די שטחית. למשל, היום החליטו ב-TheMarker להסביר למה הצגת הרווחים של טבע בצורה מסוימת בשנים האחרונות לא הציגה את המציאות האמיתית. דיון חשבונאי מרתק, שממש ממש חכם להציג בדיעבד. הם גם הגדילו לעשות וצרפו רשימה של אנליסטים ש"איבדו אמון" בטבע. ושוב, חוכמה בדיעבד.

אם בכל זאת בא לך לנסות, אתה יכול לפתוח תיקי מעקב וירטואליים בכל מיני מקומות. לדעתי בביזפורטל אפשר לעקוב אחרי מניות ישראליות וביאהו פייננס אפשר לעקוב אחרי מה שנסחר בארה"ב. לא תרוויח מזה כלום, אבל תוכל לעקוב אחרי האינטואיציות שלך.

For I am a bear of very little brain, and long words bother me

לפני 25 דקות, m3x7r3m3 כתב:

אני מסכים איתך

• תוכן חדש...