Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 3130 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

כבכל שנה בשנים האחרונות, אחרי סוכות התחלתי לחפש לאשתי ולי חופשה לחנוכה. כרגיל בדקנו את לונדון ופריז, וכרגיל מצאנו אותן יקרות במידה שאינה מצדיקה חופשה קצרה כזו.

וא פנינו להצעה שקיבלנו מבננו הבכור בעקבות "טיול ב-1000 ש"ח" שערך עם חברים - והרחבנו אותה: נסענו ל-6 ימים לריגה בירת לטביה ולוילנה בירת ליטא. נשמע משעמם, אבל מתברר שממש לא. וכיון שבפורום זה נשאלות הרבה שאלות על חופשות קצרות ולא יקרות מצאתי כי מן הראוי לספר בקצרה על החופשה.

תכנית הטיול: טיסה מת"א לריגה ביום ו'. שהיה בעיר 3 לילות, ואז טיסה לוילנה. שהיה שם 3 לילות וחזרה ארצה ביום ה'.

שתי הערים הפתיעו אותנו לטובה, ודומה שהשהיה של 2-3 ימים בכל אחת היתה מעט קצרה. כיון שמדובר בטיול חורפי הסתפקנו בטיול עירוני, אם נרצה טיול טבע אפשר לחזור בקיץ (לא יקר, ראו להלן). מה הפתיע אותנו בערים: העובדה שהן מערביות לחלוטין. ערים עתיקות עם היסטוריה ותרבות מעניינות שמתעדות אותה היטב, מציגה אותה במוזיאונים מוקפדים ובאתרים מסודרים, ומצד שני נקיות, נוחות לתיור, ועם אוכלוסיה מסבירת פנים ודוברת אנגלית.

נתחיל בריגה. הגענו בטיסת צהריים, כך שעד שהגענו למלון היה כבר חושך, כראוי למדינה צפונית בדצמבר (שקיעת החמה סביב 15:45). התארגנו בחדר, ירדנו לקבלה כדי לברר היכן מצטיידים הופנינו לקניון הקרוב - מרחק 3 דקות הליכה. כבר בקטע הקצר הזה אפשר היה להתרשם מעיר עתיקה שוקקת חיים, הרבה מסעדות ובארים, ובקניון המרכזי מאד מחירים סבירים מאד.

למחרת התחלנו את הסיור בעיר. היעד הראשון היה בית הכנסת, ממש מאחורי המלון. משם סיבוב בעיר העתיקה הומה שווקי חג המולד, וביקור בשורת אתרים שחלקם הצריכו רק הצצה קצרה (כגון בית החתולים, שהוא בניין שעל ראשו פסל של חתול), ואחרים המצריכים ביקור בתצוגות כגון בית גילדת שחורי הראש, מוזיאון הקג"ב, ושורת כנסיות פחות ויותר מעניינות. על טיפוס למגדלי הכנסיות ויתרנו בשל הערפל. בערב נסענו לקניון גדול ומרשים ביותר Spice) לצורך התרשמות, בהחלט התחרה יפה במרכזי קניות גדולים בערי אירופה המערבית. את הערב סיימנו בטיול לילי בעיר העתיקה החגיגית לקראת חג המולד.

ביום השני בריגה פנינו לכיוון מזרח, למספר אתרים יהודיים ובהם מוזיאון השואה (סה"כ קטן, אבל ייחודי מבחינת הצגת חיי היהודים בעיר ובגטו), אנדרטת בית הכנסת שנחרב, תצפית ממגדל האקדמיה למדעים, ביקור בשוק הפתוח ובשוק המקורה (חייב לומר שבהחלט עורר אסוציאציות ים תיכוניות ,אם כי ללא מיקוח). שב

פרט מעניין בריגה הוא שורת מוזיאונים קטנים, כנראה פרטיים, שגם גובים דמי כניסה תמורת הביקור בהם: מוזיאון לאמנות שימושית מוזיאון אופנה (מומלץ ביותר, גם לגברים!!), מוזיאון לפורצלן ועוד כהנה וכהנה. סה"כ צנועים, אבל התצוןגות בהחלט ראויות לתשומת לב.

ביום השלישי סיירנו בעוד מספר אתרים, ואז טסנו לוילנה בטיסת ערב. למחרת התחלנו בסיור בעיר העתיקה. היא פחות מטופחת מזו של ריגה, אבל בהחלט מצדיקה את הסיור. כמובן שנתקלים באין ספור כנסיות, אבל הנקודה היהודית בולטת מאד עם "בית הסובלנות" שהוא מוזיאון על 3 מרכיבים - תולדות קהילת וילנה, הגטו והשואה, ואגף המוקדש לצייר סמואל באק. יש בסמוך בית כנסת הפתוח רק בשעות התפילה. זהו בית הכנסת היחיד מבין כמאה אשר שרד בעיר. היום השני בוילנה הוקדש לשורת אתרים ידועים - הקתדרלה, ארמון הדוכסים בגדולים שהוא מוזיאון מדהים לארכיאולוגיה, היסטוריה ותרבות העיר, מוזיאון האמנות הלאומי (די קטן בקנה מידה של בירה אירופית), רובע האמנים\סטודנטים אוזופיס, מוזיאון השואה הקטן, מוזיאון "השמדת העם" שהוא בעיקרו מוזיאון של הקג"ב עם המחשה של תאי הכליאה והצינוק, חדרי השומרים והציוד שלהם, ואפילו חדר הגרדום עם סרט חי מאד המדגים את פעולתו.

מבחינת התנהלות ועלויות:

טיסות - עם Wizzair מת"א לריגה ומוילנה לת"א (כ-4 שעות לכיוון) וטיסה ב-AirBaltic מריגה לוילנה (כ-40 דקות במטוס מדחף-סילון) עלו כ-2300 ש"ח לזוג כולל מזוודה אחת, כולל 30 אירו למועדון הלקוחות של ויזאייר לשנה, שיותר מאשר התקזזו בהנחה שהתקבלה. טיפ קטן - כמטען יד מומלץ לקחת תיק גב ולא טרולי, שכן מספר הטרולי העולה למטוס מוגבל, ואז או שמשלמים תוספת שכוללת בחירת מושב והתחייבות להעלאת הטרולי למטוס, או שהמזוודה יורדת לבטן המטוס (ללא תשלום נוסף) וצריך להמתין לה בנמל היעד. חייב לציין כי אילו הזמנו את הטיסות כמה ימים יותר מוקדם היינו חוסכים כ-500 ש"ח.

מלונות - בגילנו הרשינו לעצמנו ללון במלונות 4 כוכבים מרכזיים. המחיר - 80-90 אירו ללילה לזוג, כולל ארוחת בוקר. המלונות היו נקיים ומסודרים. בריגה החדר היה קצת קטן והיה רעש סביבתי שלא הפריע לנו, בוילנה חדר ענק ושקט, וכמובן שהחדרים מצויידים כראוי. ארוחות הבוקר מעולות. שאר הארוחות ארגנו בקניות בסופרמקרטים הזולים.

תחבורה ציבורית: לא נזקקנו לה!! מוניות מנמה"ת למלוות וחזרה עלו כ-10-15 אירו בשתי הערים (כאשר בריגה הנהגים עיגלו את התשלום כלפי מעלה, בוילנה דייקו ואף גבו כמה סנטים פחות משהראה המונה). הנסיעה לקניון בפאתי ריגה 10 אירו לכיוון במונית, כל שאר התנועה - על זוג רגליים. לפי אומדן האקסלרומטר בשעון שלי (גס מאד) מדובר בסדר גודל של 10 ק"מ ביום ואף יותר. ריגה שטוחה כמעט לגמרי, וילנה מעט יותר גבעית, אבל גם בגילנו זה לא היווה קושי.

תקשורת - כרטיס סים מקומי כ-5 אירו בכל עיר. חברות הסלולר במדינות אלה פטורות מ-roam like at home המחוייב במרבית אירופה. נעשה שימוש בעיקר לשיחות עם הבית (ואטסאפ) וניווט (ראו להלן).

כניסה לאתרים - בריגה מרבית האתרים חינמיים, וגם אם נדרשים דמי כניסה הם בדרך כלל בטווח 1-2 אירו לאדם, אם כי פה ושם היו אתרים מעט יותר יקרים. בוילנה גם האתרים הרשמיים היו בתשלום, אבל המחירים נוחים מאד, אירו בודדים גם לאתרים הגדולים.

ניווט - בתחילה ניסיתי את HereWeGo שפעל היטב אבל צרך הרבה סוללה. לפיכך עברתי למפות גוגל (אונליין) שפעלו יפה חוץ מקטע אחד, בו מיקמו לי את היעד (המלון) במקום לא נכון, והיה צורך לאפס אותו.

אז בסיכום, מה היה לנו: שתי ערים מעניינות, יפות, נקיות, נוחות לטיול (אפשר להסתמך על הליכה, ואם נזקקים לתח"צ היא אינה יקרה), עם תושבים מסבירי פנים. טיסות יחסית זולות, לשדות תעופה קטנים ומסודרים שאינם רחוקים מדי ממרכז העיר (לא יותר מ-10 ק"מ, ולא יותר מ-15 אירו לכיוון במונית). למי שמחפש חיי לילה הם לא חסרים, אנחנו חשנו בכך במיוחד בריגה, שם המלון היה במרכז איזור שופע מסעדות ופאבים. מי שמחפש city break קצר (3-4 ימים) יכול להנות בהן מאד ואם נשארים עוד יום יש גם אתרים מחוץ לעיר, נגישים בשכירת רכב או תח"צ (בגלל קוצר הזמן לא עשינו זאת).

לפני 5 שעות, David32 כתב:

מה שאתה לא מבין זה שאתה מבזבז את הזמן שלך, את תעבורת האינטרנט שלך ואת אורך החיים של סוויצים במקלדת שלך.

פורסם

איך הערים בהשוואה לשאר המקומות שהיית במזרח אירופה?

יש צורך רק בחמש אצבעות כדי לנהל את הגלקסיה, ורק בשלוש־עשרה אצבעות על מנת לשלוט ביקום. -- דוד אבידן

פורסם (נערך)

מעט פחות אתרים מפראג ובודפשט, יותר מאשר סופיה, בלגראד ובודאי ליובליאנה הקטנה (סלובניה היא ארץ של טבע מדהים, לא לטיול עירוני). אבל בהחלט יותר סימפטיות, במיוחד מפראג ובודפשט. בראיה של תייר לרגע.

במחשבה שניה - ההבדל מפראג ובודפשט בעושר לא גדול. ערים של יומיים-שלושה מול ערים של 3-4 ימים, אבל הן בפראג והן בודפשט לפחות יום אחד הוקדש לגיחה מחוץ לעיר, מה שלא עשינו כאן.

מה שדי מובהק הוא שהתיירים עדיין לא גילו את האיזור כמו את פראג ובודפשט.

עריכה אחרונה על ידי sperial

מה שאתה לא מבין זה שאתה מבזבז את הזמן שלך, את תעבורת האינטרנט שלך ואת אורך החיים של סוויצים במקלדת שלך.

פורסם

הייתי בוילנה באביב השנה, גם כן בטיול קצר של 3 ימים.

עיר נחמדה, הייתה בזמנה מכרז תרבותי יהודי גדול, כ 40-50% מתושבי העיר היו יהודים.

בתוך 3 ימים נסעתי גם לטרוקאי (טירה במרחק נסיעה של כחצי שעה) ולקאונס (שעה וחצי ברכבת), כך שבוילנה עצמה לא היה יותר מידי זמן.

טיסה עם Wizzair עלתה משהו כמו 170 דולר לכרטיס הלוך ושוב.

בתקופה הסובייטית שלושת המדינות הבלטיות התאפיינו ברמת חיים הכי גבוהה מבין כל הרפובליקות הסובייטיות. הן צורפו אחרונות לברה"מ ועזבו ראשונות מיד כשזה התאפשר.

וילנה נראית עיר אירופאית דומה לערים במזרח אירופה, אין כבר זכר לתקופת השלטון הסובייטי (חוץ מזה שחלק גדול מהתושבים מהדור היותר מבוגר דוברי רוסית ברמה זו או אחרת).

היום לאחר הצטרפות לאיחוד האירופאי ופתיחת גבולות המון תושבי ליטא יצאו לעבוד למדינות מערב אירופה.

פורסם

אזורים מעניינים, גם בפן של מורשת יהודית ארוכת שנים, לפחות עד מלחמת העולם השנייה.

יש במדינות הבלטיות גם אזורים מענינים מחוץ לערים (גם באסטוניה, וגם ערים יותר קטנות, כמו טארטו ואחרות).

מעניין מה שאתה כותב על זה שהערים האלו הרגישו לך יותר נחמדות מפראג, כי ממה שידוע לי, דווקא במדינות הבלטיות המורשת הסובייבטית עדיין מורגשת בתחומים מסויימים.

תודה יבגני. הרסת לי את באטמן לתמיד.
פורסם

זוכר את ספר הילדים "דוקטור איכואב"?

הספור קורני צ'וקובסקי כתב את הספר אחרי שביקר בוילנה ונפגש עם רופא יהודי צמח שבד, שהיה רופא ידוע ומוערך בעיר. דוקטור איכואב הוא בעצם דמות שנולדה בהשראת צמח שבד.

יש בעיר פסל של צמח שבד, יש עוד הרבה נקודות שקשורות למורשת היהודית, הרבה לוחות עם כיתוב ביידיש, רחוב Zidi ברובע היהודי לשעבר ועוד.

דווקא את ה"מורשת הסובייטית" לא מרגישים, חוץ מזה שנהג מונית בן 50-60 מדבר איתך ברוסית...

לגבי איזורים אחרים - בשנת 1989 או 1990 הייתי בעיירה קטנה Anykščiai בליטא. מקום יפה מאוד, רק בקושי זוכר משהו. באותו זמן הייתה עוד פעולת שם רכבת על מסילה צרה 750 מ"מ (במדינות בלטיות הייתה רשת גדולה של רכבות כאלה, מסילה מ Anykščiai לאגם Rubikiai ממש אחת האחרונות שנשארה).

זו נראית רכבת אמיתית רק בקנה מידע 1:2.5 שנוסעת על 40-50 קמ"ש עם קרונות וקטרים משנות ה 50. אני חושב שהיא פעילה עד היום, במתכונת של מוזיאון והסעת תיירים ולא קווים סדירים.

פורסם

ניווט - בתחילה ניסיתי את HereWeGo שפעל היטב אבל צרך הרבה סוללה. לפיכך עברתי למפות גוגל (אונליין) שפעלו יפה חוץ מקטע אחד, בו מיקמו לי את היעד (המלון) במקום לא נכון, והיה צורך לאפס אותו.

גם גוגל מפות צורך סוללה בקצב מהיר מאוד מאוד כשאתה מטייל ברגל או בתחבורה ציבורית (זאת אומרת לא מחובר למטען באוטו) צריך להצטייד בסוללת ספייר אחרת הסוללה תיגמר אחרי מספר שעות עם ניווט פעיל.

פורסם

ברור לי שיש למדינות הבלטיות עוד הרבה מה להציע, אבל בגלל העונה ובכלל מגבלות חופשת החנוכה במערכת החינוך החלטנו להתרכז בערי הבירה בלבד, ודומה שפחות או יותר מיצינו אותן. זה נכון כמעט לכל טיול, לדוגמא חפשו את השרשור שלי על איסלנד מאוקטובר השנה.

בוקי, לגבי תוכנת הניווט, הרושם שלי היה שיפוץ גוגל פחות זללניות מ-HereWeGo. בשימוש זהיר (כיבוי התוכנה כל אימת שלא היה בה צורך) הייתי חוזר למלון עם 50% סוללה. צריך להוסיף שיש לי סוללה של 4000 מא"ש.

מבחינת התחושה בהשוואה לפראג לבודפשט - יתכן שהשינוי נובע מהשנים מאז ביקרתי בהן וההתרחקות מההשפעה הסובייטית.. אין לי קשר לתרבות ולשפה הרוסיות, ולכן אפשר שהתפיסה שלי שונה משלכם.

ובכל זאת לדעתי יש דבר די בולט, ריגה ווילנה יותר צנועות, מבחינה זו שמבני הפאר בהן מועטים בהשוואה לערי מרכז אירופה.

• תוכן חדש...