Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

פוסטים מומלצים

פורסם

אמלק. במידה ולא כתבו-

בסין, פעם היו פועלים שעושים ישירות את אותה העבודה שוב ושוב. 

היום המגמה היא שכל פועל הוא למעשה "מנהל עבודה", כלומר מפקח על כמה רובוטים, ומפעיל אותם/כותב להם הוראות עבודה (ובד"כ בא עם תואר בתחום).

המגמה של תכנות ה- AI אכן תשתפר, ופעם, אם תוכניתנים היו כותבים קוד (בואו, מתכנת זה בעצם סוג של פועל מודרני),   כפי שכתבו, היום הרבה מהם מפקחים על AI אחד או יותר, והופכים למעשה לסוג של ראשי צוותים.

אז כמה כאלה צריך? להערכתי יצטרכו פחות אנשים בתחום, ואכן יש פה סיכון מוגבר(מעבר לשינוי תכנית הלימודים,כפי שכתבו), שיהיו פחות ופחות תקנים להציע בתחום הזה.

זה בתנאי כמובן שלא תהיה איזו מהפכה חדשה , ששוב תטרוף את הקלפים, ואז הביקוש למתכנתים שוב יעלה.

פורסם
לפני שעה, ntd כתב:

זה בתנאי כמובן שלא תהיה איזו מהפכה חדשה , ששוב תטרוף את הקלפים, ואז הביקוש למתכנתים שוב יעלה.

ההיסטוריה מראה שבכל פעם שמישהו ממציא מלכודת עכברים טובה יותר, מישהו טורח להמציא עכבר משופר. 

בקרוב בשוק העבודה- מקצועות מבוקשים כגון:

-פסיכולוג AI, דרוש לפחות אחד לכל ארגון בינוני ומעלה.

-HR עם מומחיות בגיוס AI.

-מתאם AI בין מחלקות.

-IT עם התמחות ב AI הייעודי של מחלקת IT.

מי יודע. 

בינתיים, יותר קרוב היום שבו AI תצטרך נהג בוס, מאשר היום בו AI יהיה מה שנוהג ברכב.

• אהבתי 1

ערוץ היוטיוב שלי: BuildiT - DIY Israel.

אם הייתי טוב במתמטיקה, לא הייתי דופק חשבון כל הזמן.

בתאריך 7.5.2025 בשעה 12:58, Night Driver כתב:

ברווז זה עוף ימי. גם מוח של ציפור וגם זיכרון של דג.

• שבועיים מאוחר יותר ...
פורסם

חדש מהשבוע -

https://www.themarker.com/captain-internet/2025-03-20/ty-article/.premium/00000195-b30c-de74-add7-bb1fba850000

יזם צעיר נתן ל-AI לתכנת במקומו. האקרים חגגו על האתר שלו
חלק גדול מאוד מהמתכנתים עברו לשימוש בבינה מלאכותית (AI) לכתיבת קוד .הקלות של תכנות בעזרת AI מפתה גם את מי שמעולם לא כתבו קוד - שמגלים באופן כואב שבמקצוע התכנות יש עוד כמה כישורים נדרשים.

במשך השנים עבר התכנות מהפכות לא מעטות — מהמעבר לשפות עיליות עד מהפכת הקוד הפתוח. המהפכות האלה גרמו לדמוקרטיזציה של הקוד. בשנות ה-90 נדרשו עשרות שנות אדם כדי ליצור אתר אינטרנט, שכיום אפשר ליצור בדקות בודדות ללא ידע בקוד (בפלטפורמות של וויקס, שופיפיי או אלמנטור). הבינה המלאכותית היא צעד גדול וחשוב בסדרת הצעדים האלה, וכיום ניתן ליצור לא רק אתרים — אלא אפליקציות שלמות ומורכבות באמצעות טקסט בלבד, מה שנקרא "ווייב קודינג" (Vibe Coding).

הבעיה היא שלכתוב הרבה קוד ומהר — הוא לא המבחן היחידי של תוכנה. האתגר בכתיבת תוכנה מורכבת הוא הרבה יותר מכתיבת הקוד עצמו, וכמה מהמתכנתים הראשונים שעושים שימוש ללא ידע מוקדם בתכנות גילו זאת. יזם צעיר המזוהה בשם "ליאו" הקים מיזם שיווקי בשם enrichlead.com, והתגאה בכך שהמיזם פותח מאפס באמצעות כלי AI.

זה נשמע כמו הישג מרהיב והוכחה משמעותית לכוח של הכלים האלה, אך ההשקה הרשמית הפכה לכאוטית במיוחד: האקרים תקפו את המערכת באמצעות פריצות פשוטות מאוד שכללו, למרבה המבוכה, טוקנים (סוג של סיסמאות) בקוד הגלוי של האתר. זוהי חולשה מביכה מאוד, והיו גם אחרות ונפוצות הרבה יותר. התוקפים התעללו במערכת ללא רחם להפתעתו של ליאו. בציוצים שפירסם הוא כתב בכנות על הניסיונות הנואשים שלו לחסום את הפרצות — שוב באמצעות ה-AI, וגם בעזרת צייצנים רבים שנחלצו לעזרתו.

התמימות שליאו חשף — בנוגע לפרצות עצמן, שלא היה לו מושג בנוגע אליהן, וגם בנוגע למוטיבציה של התוקפים — הייתה נוגעת ללב. אבל מתכנתים מנוסים יודעים שממשקים חשופים, במיוחד במערכות שיווקיות, הם יעד להתקפות מרובות. למרבה המזל, כנראה לא היו הרבה לקוחות אמיתיים שניזוקו. אולי הנזק העיקרי היה לאגו של ליאו, שסיכם את הפרשה בכך שיש לו עוד הרבה מה ללמוד.

הפורצים הוסיפו ירי לסימולטור טיסה.

מקרה נוסף שאירע לאדם שניסה לתכנת באמצעות כלי בינה מלאכותית, ממחיש את הסיכונים שטל מזכיר. פייטר לוולס (Pieter Levels), שגם הוא לא יודע לתכנת בעצמו, יצר משחק טיסה. גם במשחק הזה היו פרצות מרובות, לרבות פרצה פשוטה מאוד בשם XSS, שמאפשרת הרצת קוד זדוני. התוקפים השתעשעו והטמיעו במשחק תכונות שמאפשרות למטוס לירות.

• אהבתי 2

עברו כבר למעלה ממיליון קילומטר של נהיגה מאז ימי הכרמל 12 מודל 67 (מנוע פורד) דבר לא השתנה. עדיין רואה סביבי נוהגים נהיגה מבוהלת, הססנית ומנותקת מכל הקורה בכביש . 

פורסם

בוא ונתמקד בזה שמישהו שהוא לא מתכנת בנה סימולטור טיסה באמצעות AI.

מה שקרה אחר כך, זו בעיה שעם הזמן ה-AI יפתור אותה...

תנסה לחשוב כמה מתכנתים היה צריך כדי לבנות סימולטור טיסה בעבר.

פורסם
לפני 3 דקות, גור אדם כתב:

בוא ונתמקד בזה שמישהו שהוא לא מתכנת בנה סימולטור טיסה באמצעות AI.

מה שקרה אחר כך, זו בעיה שעם הזמן ה-AI יפתור אותה...

תנסה לחשוב כמה מתכנתים היה צריך כדי לבנות סימולטור טיסה בעבר.

אתה יודע כמה אנשים היו צריכים כדי לבנות אוטו או טלויזיה בעבר או כמה פקידים היו צריכים בבנק בעבר?

תודה לשרת התחבורה מירי רגב על קירוב הפריפריה למרכז.

פורסם

הם עדיין פקידים איפה שהוא. גם הוא יהיה מתכנת במקום אחר.

אל תשכח שכל ה AI הזה שצובר תאוצה גם ידרוש הרבה מתכנתים שיבנו אותו ותתפתח תחרות של מאות מנועי AI.

תודה לשרת התחבורה מירי רגב על קירוב הפריפריה למרכז.

פורסם

אתה לא יודע את זה. 

אתה משער מה יקרה בעתיד.

יכול להיות שאכן כמו שאתה אומר, ויכול להיות שלא.

אם לא כתבו ואם לא יהיה שינוי, אני משער שתכניתנים יהיו מספיק גמישים כדי להתאים את עצמם לשוק ולמצוא   משרות אחרות/קרובות לאלה של תכניתנים.

• חודש מאוחר יותר...
פורסם

סיפור מחודש שעבר על יזם אשר פיתח שירות המכניס לו 400 אלף דולר בשנה. את כל השירות הוא פיתח באמצעות Cursor (אפליקציה פופולרית לכתיבת קוד באמצעות AI) , פרסם בגאווה בטוייטר ואחרי יומיים הוריד את השירות כי הותקף בלי הפסקה בשל חורי אבטחה בפיתוח. 

מה קורה כשבונים שירות מצליח – על בסיס קוד שאף אחד לא באמת כתב?

בשבועות האחרונים, סיפורו של יזם בשם לאו עשה רעש ברשת.
לאו יזם עצמאי, לא מתכנת, לא בוגר מדעי המחשב – הצליח לבנות שירות SaaS מכניס של 400,000 דולר בשנה.
והוא עשה את זה בלי לכתוב שורת קוד אחת.
את הכל הוא בנה עם Cursor ומודלי בינה מלאכותית.

המוטו שלו היה ברור:
"ה-AI הוא לא רק העוזר. הוא המפתח. אנשים משלמים על זה."

ואכן, הם שילמו.

יומיים אחרי שהסביר בפומבי איך השירות נבנה, השירות שלו הותקף ממספר חזיתות:
שימוש יתר בלתי מבוקר בממשקי API
עקיפת מערכת המנויים- לא נבדק מי משלם ועל מה ואיפשרו פיצ'רים ללא הגבלה
הזרקת מידע מזיק למסד הנתונים
קריאות למערכות ללא אימות בסיסי- ממשקים היו פתוחים לחלוטין, בלי בדיקת זהות או הרשאות

ובקיצור: תוהו ובוהו.

עברו כבר למעלה ממיליון קילומטר של נהיגה מאז ימי הכרמל 12 מודל 67 (מנוע פורד) דבר לא השתנה. עדיין רואה סביבי נוהגים נהיגה מבוהלת, הססנית ומנותקת מכל הקורה בכביש . 

פורסם

אם תיתן את כלי העבודה הכי טובים שיש, למישהו שלא למד הנדסת רכב או מכנאות, הוא לא יצליח לבנות רכב או לתקן תקלות.

ואם מישהו שלא יודע לתכנת ואין לו נסיון עם הפלטפורמות והטכנולוגיה שהוא רוצה לפתח בהן, ינסה לבנות משהו עם AI, הוא מהר מאוד יתקע בקיר, או שיקבל מוצר מלא חורי אבטחה, או שבנוי גרוע ובלתי ניתן להרחבה וכו׳.

בינתיים הכלים האלו טובים לאנשי מקצוע וקשה לי לראות את זה משתנה בקרוב.

image.thumb.png.460ff26eac09c23b110f7b93e62c11ab.png

• רעיון טוב! 1

איש חולם אני

וכך היה תמיד

פורסם

מוכרח להודות שהתאכזבתי מה VIBE CODING, זה לא טוב למערכות שהן מעט מורכבות, גם עם פרומפט מושקע.

פשוט התעלם מחצי מהבקשות שלי.

זה כן עיצב לי יפה את האפליקציה אבל זה בערך נגמר שם, אולי הוסיף איזה ADMIN בסיסי.

ההשקעה בפרומפט תהיה השקעה דומה לפיתוח רגיל ואז לפחות אתה יודע לתקן בעיות אם יצוצו.

השרשור הטוב ביותר בפורום

אני לא הייתי הולך לקנות עכשיו דייהו נובירה - אבל אחרי הרמה שהורגלתי אליה בדייהו נובירה, אני מוכן לעבור רק לב.מ.ו.

פורסם

ממליץ על כל השרשור הזה.

הוא מסכם את רוב הבעיות עם וייב קודינג ומציע גם פתרונות חלקיים.

וגם פה, מדובר במתכנת מיומן ולא במישהו חסר מושג שמנסה להרים אפליקציה מאפס.

• אהבתי 2

איש חולם אני

וכך היה תמיד

פורסם

כמו שכתבתי בשירשור אחר, אם תבקש מצ'יפופו להסביר לך "איך בונים ספרייה" - זה גדול עליו. 

אבל אם תשאל אותו איזה חיבור עדיף, דבק מול מסמרים מול ברגים, תוכל לקבל תשובה לא רעה. 

לבקש מ AI שיכתוב לך קוד שלם, זו בקשה גדולה מדי להבנתי. 

תן לו להתמקד בסגמנט קטן. ועוד אחד. ועוד אחד. ועוד אחד. תסביר לו מה אתה רוצה. זה אמור לייעל את כל החוויה. 

(סגמנט = "אני צריך קוד שיוצר תפריט של 5 אפשרויות" ולא "אני צריך קוד של חנות").

**אבהיר שאין לי מושג ירוק בקוד ותכנות. אבל ההתנהגות של הבוטים דומה עד זהה, הם עוד לא הבשילו.

querying – Allison Thurman

ערוץ היוטיוב שלי: BuildiT - DIY Israel.

אם הייתי טוב במתמטיקה, לא הייתי דופק חשבון כל הזמן.

בתאריך 7.5.2025 בשעה 12:58, Night Driver כתב:

ברווז זה עוף ימי. גם מוח של ציפור וגם זיכרון של דג.

פורסם
בתאריך 9.3.2025 בשעה 09:31, ntd כתב:

בסין, פעם היו פועלים שעושים ישירות את אותה העבודה שוב ושוב. 

היום המגמה היא שכל פועל הוא למעשה "מנהל עבודה", כלומר מפקח על כמה רובוטים, ומפעיל אותם/כותב להם הוראות עבודה (ובד"כ בא עם תואר בתחום).

אני כמובן מבין את הפואנטה של דבריך, אבל מנסיון עם מפעלי ענק (ובמיוחד עיבוד שבבי ותעשיית הרכב) זה ממש לא ככה.

פורסם
לפני 3 שעות, ברווז כתב:

תן לו להתמקד בסגמנט קטן. ועוד אחד. ועוד אחד. ועוד אחד. תסביר לו מה אתה רוצה. זה אמור לייעל את כל החוויה. 

(סגמנט = "אני צריך קוד שיוצר תפריט של 5 אפשרויות" ולא "אני צריך קוד של חנות").

**אבהיר שאין לי מושג ירוק בקוד ותכנות. אבל ההתנהגות של הבוטים דומה עד זהה, הם עוד לא הבשילו.

השוני בין 2 ספריות הוא הרבה יותר קטו מהשוני של תפריט עם 5 אפשרויות באפליקציה / אתר :)

אם אתה לא יודע לנתח את התוצאה - המרחק שלך מהפתרון הוא קשה מאוד לעמוד + קוד זה על גבול היצור החיי שמצריך עבודה קבועה עליו כדי להמשיך להרחיב ולשפר

** אבהיר שאין לי מושג בתכנון ספריות אבל בניתי כמה וכמה מהן :)

לפני 3 שעות, ברווז כתב:

אני אתמקד בזה לרגע - אתה בעיקרון צודק , אבל אם אתה:

1. לא יודע לאן לכוון מבחינת ארכיטקטורה בגדול - אתה תסיים עם הרבה דברים שלא מתחברים (במקרה הטוב) או עם משהו שאחר כך כל שכתוב נהיה להתחיל מחדש את כל התהליך - כולל בכל שינוי / באג קטן ויהיה לא יעיל ויקר מאוד בשימוש היומיומי (יש צוותים שלמים ברוב החברות / המון צוותים משקיעים המון מאמץ באופטימיזציה של מוצרים - לחסוך זמני טעינה , לחסוך תעבורת רשת , לחסוך שרתי ענן - שימוש לא יעיל יכול להפיל מוצר אפילו אם הוא עובד מושלם מבחינת הדרישות על הנייר)

2. אם אין לך את היכולת להעריך אם הסגמנט כתוב כמו שצריך - אתה מהר מאוד יוצר מצב כמו במתמטיקה של טעות נגררת שהולכת והופכת לגדולה יותר ויותר .... 

If living is for learning

Then dying is forgetting

• תוכן חדש...