Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5139 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

יש לי שאלה שלא מצאתי לה תשובה כבר ברורה , איך צריכה להיות בנויה תיבה טרפזית לסאב ?

בהרבה פורומים בחו"ל אני רואה שבונים את התיבה כך שהסאב מורכב על הצד השטוח של התיבה ולעומת זאת בארץ ברוב התיבות שראיתי הסאב מותקן על הצד המשופע של התיבה ...

צירפתי תמונות לדוגמא.

מישהו יכול לשפוך קצת אור על הסוגיה הזאת ואולי להסביר מה הן הסיבות לבנות את התיבה בצורה זאת או אחרת ?

תודה מראש לעונים

B-BOX12.jpg

images.jpg

"יש לי על השמשה הקדמית שריטות כנראה של חתול, שריטות קלות לא עמוקות.

יש מקום אולי שמשייפים שם זכוכית והם יכולים לשייף קצת כדי שזה יראה חדש?"

• תגובות 61
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

תמונות שפורסמו בשרשור

פורסם

מניסיוני האישי, השיפוע תורם לשבירת תדרים עומדים בתוך התיבה, לתיבות מקבילות שבניתי יש יותר רעשי לוואי מתיבות עם צד משופע.

עד כמה שאני יודע, אין חשיבות קריטית לצד בו מותקן הסאב, זה יותר עוזר בניצול מקסימלי של תא המטען (במידה והכיסא משופע, הסאב יותקן בצד הישר וההיפך).

Pioneer P90RS | Celestra RA | Seas Lotus Reference

פורסם

טוב, אני רואה שאף אחד לא מגיב, אז אני אגי וזאת דעתי בלבד שמבוססת על קריאת מאמרים והידע המוקדם שלי

כהקדמה, מומלץ לבנות תיבות כך שלא יהיו לה פאות מקביליות כלל. כך נמנעת תופעה של גל עומד בתיבה שעלולה לפגוע בביצועים של סאב. יש דרכים נוספות לטפל בגל עומד, אבל השיטה של פאות לא מקביליות היא הכי נפוצה בתיבות היי-אנד

ברכב, עושים תיבות בצורת טרפז משתי סיבות.

1. התיבות שבהן הסאב מורכב על הצד המאונך נבנות בצורת טרפז כדי לנצל את הנפח המת שבין תיבה מרובעת למשענת של מושב. בד"כ זווית ההטייה כאן תהיה מאוד קרובה לזווית הטייה של גב המושב, משהו כמו 22 מעלות. תיבה כזאת מאוד תתאים לרכבי סדאן עם בגז' גדול. היא תהיה בסדר בהצ'בק רק יש סיכוי שממברנה של סאב תהיה מאוד קרובה לדלת של הבגז' ויש סאבים שלא נשמעים טוב כשהם מאוד קרובים לדופן

2. התיבות שבהן הסאב מורכב על הקיר הנטוי, מאפשרות להקטין את הגובה של התיבה וגם ליצור מצב שבו הסאב לא עובד מול דופן הבגז'. כלומר הסאב מופנה טיפה למעלה ואפשר לקבל "חופש פעולה" של ממברנת הסאב בבגז' קטן יחסית. לא נדיר לראות בתיבות כאלה זווית הטייה גדולה (בד"כ) או קטנה מזווית הקלאסית של 21-22 מעלות. תיבה כזאת גם יותר גמישה בהתקנה במובן שלא חייבים להרכיב אותה צמוד למושב האחורי עם הסאפ פונה אחורה ואפשר להצמיד אותה לדופן צדדית או אחורית של בגז'.

יש גם תצורה של טרפז שווה שוקיים, כלומר יש בה שני צדדים נטויים. כך אפשר להנות גם מניצול של נפח מת וגם להפנות את הסאב למעלה. בעיה של תיבה כזאת היא שחייבים להגדיל את המימדים של התיבה. בד"כ רוחב ולפעמים עומק. אפשר למצוא תיבות שהצד הנטוי ללא סאב נטוי בזווית של 21-22 מעלות והצד של הסאב בזווית שונה. תיבה מסוג כזה מאוד תתאים להצ'בק בתנאי שיש מספיק מקום בשבילה.

Skoda Van+ '98 -> Citroen Berlingo '00 -> Citroen ZX '93 -> Suzuki Swift '91 -> Suzuki Jimny '09-> Daihatsu Terios '11

פורסם

כל מה שנרשם מעליי מאוד נכון - אבל צריך להבדיל גם תיבה אטומה לתיבה פורטד\מאווררת.

ברגע שהנפח הוא אטום - לצורת התיבה כמעט ואין משמעות, רק לנפח שלה יש משמעות.

לכן אם התיבה אטומה, עיקר הדגש יהיה נוחות שימוש באמת וזווית יריה של הסאב.

ברגע שמדברים על תיבת פורטד - כאן תיבה טרפזית כבר הופכת להיות תיבת בנד פאס בעצם - גם הודות לנפח ולפורט שאחראים על הגברת תדר נושא מסויים וגם בגלל יג"ע כמו שכבר נאמר מעליי שגם כן עלול ליצור רזוננס משלו ולהיות מוגבר ע"י הפורט.

בכל מקרה יהיו גלים עומדים בתיבות עם פאות ישרות וגם בגלל הסברים כמו של NIMW למשל שמסבירים עד כמה הלחצים בתיבות כאלו הם גדולים מידי - אפשר להשתמש בפתרונות כמו FLAIR פורט, דיפיוזרים וכדומה וכדומה אבל זה בעיקר ישתיק רעשי פורט ויוריד טיפונת מרזוננס התיבה, לא יותר מכך.

תיבה קצת יותר מוצלחת מבחינת יג"ע תהיה תיבת בזוקה, הבעייתיות כאן - לבנות אחת שתהיה מספיק חזקה מצד אחד ומצד שני תהיה פרקטית מספיק בשביל לא לקחת מקום מיותר מתא המטען.

תיבות שופר למשל - נהדרות רק שלרכב הן "קצת" גדולות.

B4 2010 - ANY-PHONE + MOSCONI AMAS96 + Pico DSP 8-12 + Stetsom HI.8004 + ScanSpeak D2004 + AlphaSonic 275 + Morel Hybrid602 + Morel CCWR254 + Audison TH10 +

Pioneer TS-X150

C5Aircross - Audsion BitHD + Bcon + Match 2.1amp *2 + Torotech MR2 + Sony XS-162-ES + JL 12TW3

פורסם

קודם כל תודה על התגובות .:-)

לגבי שיקולי מקום כאשר הסאב מותקן על הדופן השטוחה כך שהוא חוסך מקום כבר קראתי בעבר , ידעתי גם שיש שם איזשהו שיקול של תדרים חוזרים ולכן תיבה בצורת קוביה פחות טובה מהבחינה הזאת (כמו שכתבתם)

אבל על השאר אני יצטרך לעבור בערב ...

שאלה נוספת , האם יש איזשהו מדריך או כלי חישוב לתיבות אטומות שהוא מעבר להגדרות יצרן (מפני שהבנתי שלפעמים הגדרות היצרן מתיחסות לגודל המינימלי האפשרי של תיבה כדי לא "להפחיד" קונים ולא דווקא למה שמומלץ באמת ) שאיתו ניתן לחשב נפח תיבה תוך התייחסות לנתונים העצמיים של הסאב (כמו תהודה עצמית וכו ... )

ושוב תודה :-D

פורסם

יש כל מיני תוכנות לתכנון תיבה כמו winsid או BOXPLOT אם אני זוכר נכון את השמות - לא חסר.

אתה צריך לדעת את הנתונים המכאנו-חשמליים של הסאב או בקיצור נתוני הTS שלו.

B4 2010 - ANY-PHONE + MOSCONI AMAS96 + Pico DSP 8-12 + Stetsom HI.8004 + ScanSpeak D2004 + AlphaSonic 275 + Morel Hybrid602 + Morel CCWR254 + Audison TH10 +

Pioneer TS-X150

C5Aircross - Audsion BitHD + Bcon + Match 2.1amp *2 + Torotech MR2 + Sony XS-162-ES + JL 12TW3

פורסם

יש לי הנתונים מתוך הMANUAL שלו , אני ינסה לבדוק ...

תודה

פורסם

אני דווקא מאוד אוהב את WINISD. יש לו שתי גרסאות, WinISD Beta וגם WinISD Pro Alpha

ה-Beta יחסית פשוט ומחשב תיבות ואת מידות התיבה. ה-Pro Alpha יותר מתקדם, מאפשר לך לראות איך יושפע הסאונד מהוספה של פולטרים, אקוולייזרים, ועוד כל מני טריקים. התוכנה הזאת גם מאפשרת לך להתחשב בEnd Correction של פורט וגם לדמות קאבין גיין. התוכנה גם מחשבת נפח התיבה (כאילו דא.. זה התפקיד שלה :-) רק שהיא לא מציגה את המידות של תיבות.

יש גם JBL Speaker Shop שהיא תוכנה עוד יותר מתקדמת. לא היה לי זמן להתעסק איתה, אבל ההתרשמות שלי היא דיי טובה.

אם אני לא טועה גם ל-BOSE יש משהו.

לגבי מבנה של תיבת פורטד - כעיקרון אני מסכים עם אדי חוץ משימוש בביטוי בנדפאס. אבל זה כבר סמנטיקה

ככלל ניתן להתייחס לתיבה מכל סוג כHPF אקוסטי. ואז תיבה אטומה היא מסנן מסדר ראשון (עם הנחתה של 6DB לאוקטבה אם התיבה מתוכננת כמו שצריך) ותיבה פורטד היא מסנן מסדר שני (עם הנחתה של 12 DB לאוקטבה אם התיבה מתוכננת היטב)

אגב, אפשר גם למדוד את הנתונים של רמקולים. זה דיי פשוט, למשל דוגמה כאן. יש גם תוכנות שעוזרות עם זה. אם אני לא טועה אין לך בעיה עם רוסית, אז הנה. אם יש בעיה עם רוסית, גוגל יעזור :-)

Skoda Van+ '98 -> Citroen Berlingo '00 -> Citroen ZX '93 -> Suzuki Swift '91 -> Suzuki Jimny '09-> Daihatsu Terios '11

פורסם

פורט אמור להוסיף 6 דציבל לתדר התיבה וכמובן הפורט צריך להיות מכוון כלפי התיבה.

הוספת הגברה של 6 דציבל בתדר הנושא ולכן יצרת הנחתה של תדרים מתחת לתדר הזה בכ6 דציבל נוספים מעבר לתיבה.

ככה אני מבין את זה לפחות, ככה אני מפרש את זה.

Pioneer TS-X150

פורסם

אדי

קרוב, רק שהפורט הוא בעצם אקוולייזר אקוסטי עם ROLL-OFF של 12DB לאוקטבה לשני צדדים מסביב לתדר כיוון. ואז התגובה הזאת מתלבשת על הROLL-OFF של תיבה (או קצת לפני) ומקבלים תגובה אקוסטית בתדר יותר נמוך. אז אם הפיק של פורט נמצא לפני הROLL-OFF של התיבה יתקבל הגבר, אם הפיק של פורט נמצא הרבה אחרי הROLL-OFF של תיבה יתקבל משהו לא ברור עם דעיכת תדרים ועלייה מחדש.

וואי כמה אוף-טופ יצרתי פה, מצטער.

פורסם

יש הרבה דברים שאנשים שומעים ואומרים לגבי תיבות, והרבה מהדברים האלה בכלל לא נכונים. אבל שומעים אותם שוב ושוב, גם מבעלי מקצוע ששמעו אותם ממישהו אחר, וכולי וכולי.

כדי שהתיבה תהיה טובה צריך להשקיע מאמץ, אבל לא בכיוונים שמשקיעים בהם בדרך כלל.

איך צריכה להיות בנויה תיבה טרפזית לסאב ?

איך שאתה רוצה. הצורה לא חשובה.

מה הן הסיבות לבנות את התיבה בצורה זאת או אחרת ?

1. נוחות, כמו שאמר Bobby2002.

2. כל מיני דברים כמו צלעות מקבילות, החזרי גלים וכדומה, שאין להם שום משמעות בתדרים של באס ובתיבה שיכולה להכנס לרכב פרטי.

שאלה נוספת , האם יש איזשהו מדריך או כלי חישוב לתיבות אטומות שהוא מעבר להגדרות יצרן

יש ספרים ויש מאמרים ברשת. רובם מכילים יותר טעויות ושטויות ממידע אמיתי; מיעוטם נכונים. בכל מקרה אתה צריך קודם כל לדעת איזו מטרה אתה רוצה להשיג: עצמה מירבית, באס נמוך ככל האפשר, תיבה קטנה במיוחד, נצילות גבוהה (מגבר חלש), איכות צליל, או אולי פשרה (איזו פשרה?) בין כל הנ"ל.

אם אינך יודע, הכי פשוט להשתמש בהמלצת היצרן או בתוכנה חינמית כלשהיא בהגדרות בסיסיות.

פורט אמור להוסיף 6 דציבל

זה בדיוק מסוג האגדות שכולם שומעים בכל מקום וחוזרים עליהן בכל מקום עד כדי כך שרבים טועים לחשוב שהן נכונות.

הצינור אינו מוסיף כלום לעצמת הרמקול.

כדי להשמיע צליל צריך אנרגיה. למשל אנרגיה חשמלית שמגיעה מהמגבר ועוברת לאוויר באמצעות רמקול. לצינור אין שום אנרגיה ולכן אינו מוסיף עצמה לצליל.

אז למה יש בכלל תיבות עם צינור?

כי השילוב בין הצינור לתיבה מאפשר שימוש ברמקול יותר יעיל, שהוא ורק הוא הדבר שמוסיף עצמה. רמקול כזה בלי צינור יפעל בצורה בלתי מרוסנת בתדרים נמוכים, כלומר הרמקול יזוז יותר מדי מצד לצד ולכן יזייף ואולי גם יפגע במגנט וינזק. הצינור יוצר עומס חזק על הרמקול בתדר התהודה ולכן מקטין מאד את תנועת הרמקול בתדר הזה. מתחת לתדר התהודה של הצינור הבעיה חוזרת ולכן כדאי לשים מסנן שיסיר תדרים נמוכים מתיבה עם צינור.

מכאן רואים גם שרמקול שמתאים לתיבה סגורה בדרך כלל לא מתאים לתיבה עם צינור ולהיפך.

אם אתה בונה תיבה, תדאג שהמבנה שלה יהיה חזק, ותוסיף תמיכות פנימיות. זה יועיל הרבה יותר מכל מיני שינויים בצורת התיבה.

דני

פורסם

דני

הצינור או הפורט שאתה מדבר עליו הוא עצם סטטי - אבל הוא מתפקד כמו שופר.

עובר דרכו אוויר בראש ובראשונה - פנימה והחוצה מהתיבה. חלק מגל הקול שהרמקול מייצר גם מוגבר ע"י התיבה וכשהוא עובר בלחץ דרך הצינור הזה הוא גם כן מוגבר.

אם לא עשית אי פעם את הניסוי הכי פשוט בחיים כמו לקחת משפך ולדבר דרכו ולראות איך הקול שלך מוגבר מבלי שתצעק חזק יותר היית יודע כבר מזמן שמה שרשמת למעלה שגוי.

הצינור לא מוסיף לרמקול כלום - הוא לא יכול גם, הוא לא משפיע על הרמקול.

אבל הרמקול משפיע על הצינור והנתונים של הצינור משפיעים על החומר שעובר דרכם שזה גל קול ואוויר.

Pioneer TS-X150

פורסם

פורט כן משפיע על הרמקול בעקיפין בכך שהוא מספק לו התנגדות , אויר זה כמו קפיץ.

לדוגמא אם אני לוקח סאב עם תדר תהודה עצמי ( FS ) של 25 הרץ , ואני בונה לו תיבה שמכוונת ל 25 הרץ ומגביר כמו מטורף , הסאב יתפרק. מה שלא היה קורה בתיבה אטומה לדוגמא.

בגלל זה עדיף תמיד לכוון את התיבה רחוק מתדר התהודה של הרמקול ,

ובאותו הנושא , תיבה עם פורט היא נצילה יותר וטובה יותר בכל תחום.

אתה מדבר על יישום תיבות ברכב שזה עיניין אחר לגמרי , יש לך העצמת תדרים מטורפת של עד פי 4 בתדרי סאב , מה שגורם לישום תיבות פתוחות קשה אבל לא בלתי אפשרית , רוב האנשים פשוט בוחרים בדרך הקלה של תיבה אטומה למרות שהפוטנציאל יהיה נמוך יותר.

ולהגיד שהפורט לא מוסיף כלום לרמקול זה שטות , אפשר בקלות לראות גרף עוצמה של רמקול בתיבה אטומה ופתוחה ולראות בבירור שבתדרים שקרובים לתדר הכיוון של הפורט הווליום גבוהה בהרבה ( ואין קשר לנצילות , כי הגרף יראה אותו דבר עם 10 וואט או עם 100 וואט ,הוא רק יהיה "למעלה" יותר בסולם בווליום ,אבל יראה אותו דבר בדיוק ) , לפעמים פי כמה גם. התיבה גורמת לרמקול להתנהג ככה בגלל שקומפוזיצית האויר בתיבה גורמת לממברנה לזוז בחופשיות יותר בתדרים מסויימים - וזה לא פסיכולוגי , זה נטו הרמקול עצמו.

לצורת התיבה יש חשיבות עצומה כמו כן למיקום האלמנטים ובעצם לכל דבר בתיבה , אבל היא נעלמת בתדרים נמוכים של סאב לכן צורת התיבה של הסאב לא משנה כל כך כל עוד המרחק בין המגנט לקיר האחורי הוא גדול מספיק ...

לעשות חור בעץ עבה ( אפילו 14 מ"מ ) ופשוט לדחוף בו את הרמקול ( תקף גם לגבי סאבים ) היא הדבר הכי רע שאפשר לעשות , שכן אתם חוסמים את זרימת האויר שהממברנה יוצרת באיזה שליש ... ואם התיבה עבה יותר אז ביותר ... ראיתי אנשים שדוחפים רמקולים בדלתות עם הגבהות של 10 ס"מ , זה יגרום לרמקול הכי טוב בעולם להישמע כמו זבל.

חשוב לעשות ROUTING מתוך התיבה כדי שזרימת האויר תהיה מקסימאלית , אויר לא זורם טוב כשיש פינות חדות.

רמקול הוא סה"כ חלק ממערכת , התיבה היא גם חלק. אפשרי מאוד לגרום לרמקול רע להישמע טוב עם תיבה טובה ולהפך , לגרום לרמקול טוב להישמע רע עם תיבה לא נכונה. תיבה זה הכל , כי זה בעצם הסאונד - האויר. הרמקול הוא חתיכת בד שזזה קדימה ואחורה לא מעבר לזה , אנשים לא מבינים את זה.

התיבות בלינק הבאת הן תיבות זבל , אל תקנה כאלה לעולם. כמו סאב צריך BRACING מאסיבי של חולי נפש בשביל להישמע נקי , ז"א חיזוקים מבפנים ... כי העץ עצמו רועד , כמו כן אסור להשתמש בברגים רגילים אלה עם אומים מיוחדים לרמקולים שנתפסים מאחור עם שפיצים כאלה בעץ ובעצם יוצרים הברגה לבורג שלא יפתח לעולם.

ובכל זאת , ראיתי פה מספיק אנשים שבונים תיבות לסאב כאלה חלשות שלא הייתי בונה למידבאס של 5 ורבע אינץ' .

בקיצור מה שאני בא להגיד זה שיש סיבה למה רמקולים יקרים באים בתיבות מגונדרות ומאסיביות , האלמנטים עצמם הם אחוז קטן מהסאונד במיוחד כשמדברים על באס. אבל זה תמיד מצחיק לראות מישהו קונה סאב ב 5 אלף שקל ואז בונה לו תיבה מרובעת אטומה עם MDF 20 מ"מ וזהו , לאנשים אין מושג בסאונד רק ברכיבי מערכת נפרדים והסינרגיה האלקטרונית ביניהם וזה חבל.

לא לקח את התרופות שלו.

פורסם

הצינור... מתפקד כמו שופר.

עד כאן בסדר.

חלק מגל הקול שהרמקול מייצר גם מוגבר ע"י התיבה

שוב: הגברה היא תוספת כוח (אנרגיה). לקופסה אין אנרגיה, והיא לא יכולה להוסיף את מה שאין לה.

וכשהוא עובר בלחץ דרך הצינור הזה הוא גם כן מוגבר.

כנ"ל.

אם לא עשית אי פעם את הניסוי הכי פשוט בחיים כמו לקחת משפך ולדבר דרכו ולראות איך הקול שלך מוגבר מבלי שתצעק חזק יותר היית יודע כבר מזמן שמה שרשמת למעלה שגוי.

המשפך מאפשר קול רם יותר על ידי קישור טוב יותר בין הפה או הרמקול שיוצרים את הקול, לבין האוויר. זה דומה למתאם עכבות באלקטרוניקה. בשני המקרים כל האנרגיה באה מהמקור.

כלומר: המשפך אינו מוסיף כוח לצליל, הוא מאפשר לפה שלך להתחבר לאוויר טוב יותר ולכן אתה מנצל את הפה טוב יותר. זו הסיבה לצליל החזק יותר עם המשפך.

הצינור לא מוסיף לרמקול כלום - הוא לא יכול גם, הוא לא משפיע על הרמקול.

משפיע מאד, כי בסביבת תדר התהודה של המערכת תנועת הרמקול מופחתת כמעט לאפס. הצינור מוציא כמעט את כל הצליל במקום הרמקול.

גם כאן יש אמונה נפוצה - אבל לא נכונה - שהצינור מוציא את החצי השני של הגל מהצד האחורי של הרמקול. זה בפירוש לא נכון.

דני

פורסם

המשפך מאפשר קול רם יותר על ידי קישור טוב יותר בין הפה או הרמקול שיוצרים את הקול, לבין האוויר. זה דומה למתאם עכבות באלקטרוניקה. בשני המקרים כל האנרגיה באה מהמקור.

המשפך אינו מוסיף כוח לצליל, הוא מאפשר לפה שלך להתחבר לאוויר טוב יותר ולכן אתה מנצל את הפה טוב יותר. זו הסיבה לצליל החזק יותר עם המשפך.

או בקיצור , הפורט גורם לרמקול להיות חזק יותר בלי קשר לוואטים שתביא לו.

לכן הפורט גורם לרמקול להישמע ( ובעצם להפוך ) לחזק יותר ישירות.

לא לקח את התרופות שלו.

• תוכן חדש...