Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

דיוק סאב

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5217 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

דבר ראשון ח"ח על ההסבר נימרוד :-)

כל זה טוב ויפה בשעה שאתה יושב בחדר והרמקולים נמצאים במרחק שווה פחות או יותר מהמאזין.

במצב כזה הפיכת פאזה אכן גורמת להעלמות של האמצע.

ברכב המצב מעט אחר ואני אשמח אם תוכל להשתמש בידע שלך כדי להסביר את התופעה.

כאשר מדברים על סאב ברכב הפיכת פאזה אכן תגרום ברוב המקרים לבס להישמע או להחלש.

לעומת זאת, כאשר הופכים פאזה לאחד הוופרים, יש במקרים רבים דווקא שיפור ניכר.

הנהג יושב כאשר הרמקול השמאלי קרוב אליו בצורה משמעותית מהימני והפיכת פאזה לא גורמת לאמצע להעלם כרגיל.

מה שבאמת מעניין הוא שהפיכת הפאזה הזו, יוצרת במקרים רבים שיפור בתיזמון בין הרמקולים. התמונה נמשכת מעט שמאלה ומרגישה ממורכזת יותר מאשר במצב בו הרמקולים מחוברים בפאזה 'נכונה'.

מה קורה כאן בדיוק?

אני הייתי תחת הרושם שיש קשר הדוק בין פאזה ותזמון ושהמוח שלנו למעשה 'מבין' הפרשי פאזה בין האוזניים והופך אותם לתמונה מרחבית.

גלי הקול מגיעים אלינו באיחור רב מהרמקול הימני ויתכן מצב בו החלק ה'נמוך' של הגל מרמקול אחד מגיע לאוזנינו עם שיא הגל מהרמקול השני.

בעזרת הפיכת הפאזה לרמקול אנחנו בעצם מקרבים את זמן ההגעה של שיא הגל לאוזנינו.

האם זה נשמע לך הגיוני? יש לציין שזו תופעה ידועה ורבים כאן יוכלו להעיד עליה. אני פשוט רוצה לדעת מה באמת קורה שם :?:

נ.ב.

בקשר לנושא המקורי -

צריך לזכור שלא תמיד פאזה חשמלית נכונה (פלוס ומינוס מחוברים באותה צורה) משמעותה פאזה סופית נכונה.

בשימוש בקרוס-אובר אנחנו גורמים לשינויי פאזה בדיוק בנקודת החפיפה הקריטית עליה דיברת. אאל"ט זה תלוי מאיזה סדר הקרוס (נדמה לי שיש הסטה של 90 מעלות לכל 6db של הנחתה).

מאחר שכך הדרך הבטוחה היא פשוט להקשיב ולהחליט לפי האוזניים מה צורת החיבור הנכונה.

בקשר לאיחור - מה שעובד כאן לרוב האנשים הוא באמת תיקון זמנים. השהייה של הרמקולים הקדמיים, כך שהסאב מפסיק לאחר. זה מצריך יחידת ראש או פרוססור שמאפשרים תיקון זמנים.

אני משער שהבעיה גם משתנה בין רכב לרכב מעצם המרחק השונה בין הסאב, הרמקולים והמאזין.

זה תלוי כמובן גם במאזין. אני בטוח שיש מספיק אנשים שלא ישמעו סאב מאחר גם אם הוא יעצור בדרך לאכול משהו ורק אז יגיע לאוזניים. לפעמים אני מקנא באנשים כאלה :wink:

חג שמח לכולם!

Ford Fiesta Ambiente 2012

Ford Focus Active Tourer  2020

Magenta Workshop

פורסם
ברכב המצב מעט אחר ואני אשמח אם תוכל להשתמש בידע שלך כדי להסביר את התופעה.

כאשר מדברים על סאב ברכב הפיכת פאזה אכן תגרום ברוב המקרים לבס להישמע או להחלש.

לעומת זאת, כאשר הופכים פאזה לאחד הוופרים, יש במקרים רבים דווקא שיפור ניכר.

הנהג יושב כאשר הרמקול השמאלי קרוב אליו בצורה משמעותית מהימני והפיכת פאזה לא גורמת לאמצע להעלם כרגיל.

מה שבאמת מעניין הוא שהפיכת הפאזה הזו, יוצרת במקרים רבים שיפור בתיזמון בין הרמקולים. התמונה נמשכת מעט שמאלה ומרגישה ממורכזת יותר מאשר במצב בו הרמקולים מחוברים בפאזה 'נכונה'.

מה קורה כאן בדיוק?

כאשר מקור צליל (הרמקול) מקרין לתוך חלל סגור/מוקף (תא הנוסעים) נוצרים החזרים, ובתלות במידות ה'קריטיות'

של החלל, מתהווים בתוכו גלים עומדים שיוצרים שיאים ושקעים בתדרים מסויימים ובמקומות מסויימים במרחב.

השיאים הם נקודות וירטואליות שבהן שיא (חיובי לדוגמא) של גל מוחזר מתווסף לשיא (גם חיובי) של הגל המקורי

ואז בנקודה זו האות יישמע חזק ומודגש באופן משמעותי לעומת נק' אחרת במרחק כמה ס"מ.

כנ"ל לגבי שקעים ,שאז שיא (חיובי) של גל מוחזר 'נופל' בדיוק על שיא (שלילי) הגל המקורי

ואז הסיכום האקוסטי באותה נקודה מתבטה בהחלשה משמעותית של האות.

תופעה ידועה נוספת היא ה Comb Filtering, כאשר 2 מקורות צליל (או יותר) מרוחקים אחד מהשני ומצויים במרחק

שונה מנקודת ההאזנה, גם כאן (לפי ה'עיקרון' הנ"ל) נוצרות נקודות שיא ושפל שמשתנות לפי התדר והאיזורים השונים.

להערכתי, ההסבר לשיפור הסאונד שנגרם דוקא מהיפוך המופע לרמקולים מסויימים יכול להיות בזה

שבכך נגרמת הסטה של הנקודה הבעייתית (השיא או השפל) מנקודת ההאזנה (היא מקום הישיבה).

מן הסתם כנראה שבהיפוך/שינוי שכזה נוצרת מערכת חדשה של גלים עומדים ו/או Comb Filtering

אבל אם בסה"כ המער' נשמעת עכשיו טוב יותר, מה טוב...

גלי הקול מגיעים אלינו באיחור רב מהרמקול הימני ויתכן מצב בו החלק ה'נמוך' של הגל מרמקול אחד מגיע לאוזנינו עם שיא הגל מהרמקול השני.

איחור רב לא הייתי אומר, הבדלי עוצמות כן. הבדל של מטר אחד בין הרמקול הימני לשמאלי מסתכם באיחור של כ 3 מילישניה...

כאשר הופכים פאזה של אחד הרמקולים יכולה להיווצר התאמה 'יותר נכונה' בתזמון ההגעה של שיאי הגל,

אבל זה יהיה נכון רק לשורה של נקודות תדר מסויימות מאד לאורך הספקטרום, שמתאימות למרחק האמור

(שבהן כפולות של אורך הגל שוות למרחק), בכל התדרים האחרים לא ישתנה דבר.

בעזרת הפיכת הפאזה לרמקול אנחנו בעצם מקרבים את זמן ההגעה של שיא הגל לאוזנינו.

לא.

:-)

Chevrolet Savana 6.5L TD 2002, DIY Remote FSD/PMD

BFM 8" AutoTuba (Horn) Subwoofer, MiniDSP 2.1ch

בונה מורשה של ארגזים שופריים של http://billfitzmaurice.net/

פורסם

לגבי אניין של שינוי,הוא יהיה בכל התדרים בצורה כזאת או אחרת,פשוט בחלק מהם נקבל תזמון טוב יותר. לפי ידע הקטן שלי אתה לא יכול להפוך פאזה ולשנות רק חלק מהתדרים. אתנ לא יכול להגיד בהפיכת פרזה,כאשר רמקול יתחיל בתנוע הפוכה בעתם עיקוב בחצי אורך גל? (לפי מה שאני מבין. תנוע של רמקול קדימה,אחורה,קדימה מדמה את הגל sin ) תקנו אותי אם אני טועה

עריכה: קורס שלם בגלים! תודה על המידה נימרוד

HU:alpine w520e +701

Amp(tw+mid) Mcintosh mc420 Amp(midbass) Diamond audio D5 600.2

set: Eton rsr160 + mid: Eton_PFC80

Mono JL 500/1 sub: ID8

פורסם

תודה. תמיד טוב לסדר דברים בראש (ולפנות קצת זבל :oops:).

ואם כבר נגענו בתיזמון (אני לא הולך לעזוב אותך בכזו קלות - זה מה שקורה למי שמשתף פעולה :wink:) -

אני שומע כאן בפורום רבים שטוענים שתיקון זמנים צריך להיות זהה לכל האלמנטים באותו צד, גם אם ישנם הבדלי מרחק בין וופר/מיד/טוויטר. לטענתם, תיקון זמנים שונה לוופר ולטוויטר למשל, גורם לתחושה של הפרדה בין האלמנטים השונים באותו צד (זה מה שאני הבנתי - התיאור הוא בדרך כלל שהאלמנטים 'לא מתחברים').

מעניין אותי אם יש משהו בזה מצד התאוריה והאם קיימות מערכות (בכל תחום שהוא) בהן ישנו תיקון זמנים נפרד לאלמנטים שונים.

סליחה אם אני משגע אותך ותודה שוב על הסברים מאירי עיניים.

Ford Fiesta Ambiente 2012

Ford Focus Active Tourer  2020

Magenta Workshop

פורסם
אני שומע כאן בפורום רבים שטוענים שתיקון זמנים צריך להיות זהה לכל האלמנטים באותו צד, גם אם ישנם הבדלי מרחק בין וופר/מיד/טוויטר. לטענתם, תיקון זמנים שונה לוופר ולטוויטר למשל, גורם לתחושה של הפרדה בין האלמנטים השונים באותו צד (זה מה שאני הבנתי - התיאור הוא בדרך כלל שהאלמנטים 'לא מתחברים').

כמו בהרבה שטחים בחיים, הכל עניין של פשרות וויתורים...

תאורטית, נכון לתקן זמן (להוסיף Delay) לאלמנט/ים הקרוב/ים ע"פ המרחק ביחס לאלמנט (או קבוצת האלמנטים)

הרחוקה ביותר. כך שבנקודת ההאזנה כל המקורות יישמעו כאילו הם במרחק/זמן הזהה לאלמנט/ים הרחוק/ים.

זה טוב ויפה כאמור לנקודת האזנה ספציפית, ולכן זה גם אגואיסטי משהו... מה עם יתר המאזינים באוטו?

שהרי אם ביצענו תיקון Delay לקבוצת האלמנטים שקרובה לנהג, בכך הרענו עוד יותר את תנאי ההאזנה של הנוסע שלידו!

והאם קיימות מערכות (בכל תחום שהוא) בהן ישנו תיקון זמנים נפרד לאלמנטים שונים.

בהחלט, לפחות בתחום ההגברה (PA, ממנו אני בא), קיימים פרוססורים לחלוקה אקטיבית בין התחומים

כאשר לכל תחום/צד/ערוץ יש אפשרות להוספת Delay. כך שאם לדוגמא במערכת משולבים למשל אלמנטים של תדר גבוה

עם שופר, ואולי גם ארגזי סאב שופריים - יש להתאים את ה Delay של כל אלמנט/תחום ביחס ל'רחוקים' ביותר.

כך שחזית הסאונד שוצאת ממערך הרמקולים תהיה בתזמון אחיד.

:-)

Chevrolet Savana 6.5L TD 2002, DIY Remote FSD/PMD

BFM 8" AutoTuba (Horn) Subwoofer, MiniDSP 2.1ch

בונה מורשה של ארגזים שופריים של http://billfitzmaurice.net/

פורסם

נמרוד

הסברת בצורה יפה ביותר את הסיבה להווצרות של תופעה בשם "התאבכות הורסת" של גלי קול.

או כמו שאני קורה לזה במערכות לרכב - אפקט הביטול.

זה קריטי בעיקר בין סאב וופרים או בין סאב וופר\ים לוופרים\מידבאסים שתחומי החפיפה שלהם לפחות נושקים אם לא חופפים מעבר לנקודות החיתוך.

תאום הפאזות בין מידבאסים לסאבוופרים הינו קריטי לתפוקת תחום תדר הבאס ברכב ואני שם לב שככל שהרכב קטן יותר (הפרשי זמן קטנים יותר בין סאב למידבאסים) התופעה הזו חריפה יותר - זה לפחות מהנסיון שלי.

היפוך הקטבים לסאב או למידבאסים בהחלט יכול לעזור.

במידה והמגבר שלך עם קרוס אובר של 12 דציבל לסאב - להשיג מגבר או קרוס אובר חיצוני עם סלופ 24 לסאב (ולהפוך לו קוטביות ככל הנראה) עלול לפתור את הבעיה או לפחות להקטין אותה.

בנוסף לכך - על כמה הסאב חתוך? יתכן והמגבר שלך מבזבז יותר מידי הספק על תחום תדר שהסאב לא ממש צריך לנגן?

ועוד משהו קטן - נמרוד

התחביב של SQ לרכב הוא אחד התחביבים הכי אגואיסטים עלי אדמות.

לא רק שאתה מכוון בכדי להנות מהמערכת כנהג - אתה גם מוציא תקציבים שערורייתיים על חשבון דברים אחרים :)

B4 2010 - ANY-PHONE + MOSCONI AMAS96 + Pico DSP 8-12 + Stetsom HI.8004 + ScanSpeak D2004 + AlphaSonic 275 + Morel Hybrid602 + Morel CCWR254 + Audison TH10 +

Pioneer TS-X150

C5Aircross - Audsion BitHD + Bcon + Match 2.1amp *2 + Torotech MR2 + Sony XS-162-ES + JL 12TW3

פורסם

ספר מה בדיוק עשית - בשביל חברים שיתקלו בשרשיר הזה בעתיד.

B4 2010 - ANY-PHONE + MOSCONI AMAS96 + Pico DSP 8-12 + Stetsom HI.8004 + ScanSpeak D2004 + AlphaSonic 275 + Morel Hybrid602 + Morel CCWR254 + Audison TH10 +

Pioneer TS-X150

C5Aircross - Audsion BitHD + Bcon + Match 2.1amp *2 + Torotech MR2 + Sony XS-162-ES + JL 12TW3

• תוכן חדש...