Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5201 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

שלום חברים,

ברצוני לחלוק עמכם הצעת חוק שהעליתי בפני חברי הכנסת של מפלגת העבודה.

(גילוי נאות - הכותב הינו חבר מרכז מפלגת העבודה ויו"ר משותף של הפורום החברתי במפלגה).

ההצעה נשלחה אמש לחברי הכנסת, ואני מקווה שהיא תתחיל עידן חדש בכל הנוגע לרכישת רכב משומש.

מכיוון שהעניין נוגע בנפשו של כל אחד בפורום הזה, אני חושב שזה מקום נהדר לשמוע בו הצעות לשיפור ואת דעתכם.

להלן המכתב ששלחתי לחברי הכנסת:

=============================================

הצעת חוק – "שקיפות נתוני רכב מנועי" – התשע"ב - 2012

מטרה

יצירת כלי עזר מנהלתי שקוף לעזרת צרכני הרכב המשומש במדינת ישראל

(רכב = אופנועים, פרטיים, משאיות, אוטובוסים) – על מנת לאפשר ביצוע עסקאות רכש אמינות ככל האפשר המבוססות על נתונים בלתי תלויים ומבוקרים, וזאת בכדי לצמצם את הנזק המצטבר של חוסר השקיפות הנוכחי.

רקע

בשנים האחרונות פורח בישראל המסחר ברכב משומש.

שחקנים מוסדיים כמו חברות הליסינג, כמו גם סוחרים מורשים וחברות מימון, גרמו לפריחה בכמות עסקאות רכישת הרכבים המשומשים בישראל.

לצערם של רבים, ביחד עם פריחה זו הגיעה גם פריחה בכמות הרמאויות.

הצעה זו, של "הפורום החברתי במפלגת העבודה", מגיעה על מנת לשים סוף לתעשיית הרמאויות בישראל ולהביא למקסימום שקיפות בהליך רכישת רכב.

ההצעה:

הקמת מנהל ממשלתי אשר ירכז את כל נתוני הרכב המשומש בישראל.

המאגר אמור לכלול:

1. מקוריות הרכב – השכרה\חכירה\פרטי – ברמת פירוט מקסימאלית ככל האפשר.

(כאשר העניין הוא לדעת האם הרכב היה צמוד למנכ"ל חברה או בבעלות שיתופית של קיבוץ).

2. בדיקת התאמה של מספר השלדה והמנוע הנמצאים בפועל על הרכב, לרישומי משרד הרישוי.

3. היסטוריית טיפולים – חיבור כל המוסכים המורשים בארץ לרשת מרכזית ובה יירשם תיעוד של טיפולי הרכב לאורך השנים.

4. ריקול RECALL – ביצוע או אי ביצוע של תיקון ליקויים כפי שנתבקש בעל הרכב לבצע ע"י היצרן. (כיום אין אפשרות לעבור רישוי רכב אם לא תוקן ריקול בתוך שנתיים מרגע פרסומו)

5. תיקון תאונות – העתק של דו"ח שמאי במקרה של תאונה – על מנת שיוכל הרוכש הפוטנציאלי להתרשם מחומרתה של תאונה שאירעה לרכב, עוד לפני שלקח אותו לבדיקה עצמאית.

6. פרטי שעבוד\משכון (אם יש).

התכנות כלכלית:

במהלך 2010 בוצעו 701,442 העברות בעלות על רכב משומש, לעומת 685,830 העברות בעלות בשנת 2009, ו-632,179 העברות בעלות בשנת 2008.

מדובר בגידול מתמיד של עסקאות רכב משומש, דבר המבטיח ביקוש קשיח ויציב לנתוני "המנהל הממשלתי לנתוני רכב".

תשלום ואפשרות צפייה בנתונים

נתוני המנהל אמורים להימסר בסניפי דואר ישראל ומשרד הרישוי כטופס מודפס, או כקובץ PDF דרך האינטרנט – בעלות של 150 ₪.

במקרה של גביית סכום זה – הסכום שאמור להיכנס לקופת המדינה הוא:

105,216,300 – כ-105 מיליון ₪ מדי שנה (עם צפי לגידול).

סנקציות

במידה ויימצא כי בעל מוסך העלים נתונים על רכב שטופל במוסך, הוא יהיה צפוי לקנס מיידי של 50 אלף ₪ ולשימוע לקראת שלילת רישיון עסק.

לקוח שיסתיר נתונים על רכבו מהמנהל יסתכן באי חידוש רישיון הרכב וקנס שייקבע בהמשך.

תחיקה

סמכותו של מנהל נתוני הרכב תגיע מחוק חדש, "חוק שקיפות נתוני רכב מנועי - התשע"ב 2012", אשר יסדיר את סמכויות מנהל הרכב, ואת הסנקציות.

נתוני המנהל ישמשו את אזרחי ישראל היטב – שכן מוכח במספרים מדויקים שמדי שנה, כל אזרח עשירי במדינת ישראל מחליף רכב!

שירות דומה קיים אף בארה"ב ואירופה – אך במתכונת פרטית ומצומצמת יותר.

אנו מאמינים כי ישראל יכולה וצריכה להיות המובילה בתחום זה – ולהתוות דרך ומדיניות למדינות אירופה וארה"ב.

נשמח לשיתוף הפעולה שלך בנושא זה,

דודו מגן ציון אדירי

יו"ר משותף יו"ר משותף

054-6266747 050-6407018

=======================================================================

עד כאן המכתב, המובא כאן בלשונו.

מצפה לתגובות!

דודו.

• תגובות 53
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

אני בהחלט בעד טופס כללי של כול הסעיפים שפירטת,וסכום של 150 בהחלט ניראה סביר.

מה הסיכוי שכזאת הצעה תעבור?

היום: סיטרואן c3 2026 / סיטרואן c3 2024

פעם: פיאט דובלו 2002, פיאט פנדה 2011, רנו קליאו 2012, סיטרואן קקטוס 2016, מיצובישי ספייס סטאר 2014, רנו קליאו 2022.

פורסם

זה נראה טוב על הניר, אבל אני בספק אם אפשר לעקוב ברוזולוציה כזאת אחרי כמעט מליון רכבים.

עם קצת מאמץ אפשר גם לגלות את רוב הנתונים..

פורסם

אין באמת צורך "לעקוב" אחרי כל הרכבים.

מרגע שרישתת את המוסכים ברחבי הארץ (הכוונה למוסכים בעלי רישיון) - הסיפור מאוד פשוט.

הרי גם ככה, נכון להיום, בכל מוסכים מורשים של חברה (פולקסווגן, למשל) יש רשת מחשבים שמתעדת כל כניסה למוסך ואפשר לראות ברזולוציה מדהימה את כל הקבלות והחומרים שבהם השתמשו בכל טיפול.

מה שנדרש זו מערכת פנימית חדשה, שעלות הקמתה מן הסתם כמה מיליונים - ולפי הערכתי יש לא מעט חברות שיכולות להקים אותה בהתראה די קצרה.

מכיוון שעלות ההקמה היא זניחה לעומת כמות העסקאות שיכולות להיסגר בין משתמשי המערכת לבין המדינה, יש סיכוי מצוין שהצעה כזו תעבור.

אני אעדכן בשרשור הזה על כל התקדמות שאני משיג בנושא אל מול חברי הכנסת.

פורסם

נכון. אם תשלם X כסף לבדיקת משכון, אם תסרוק את האינטרנט בשביל כל RECALL שפרסמו בשנים האחרונות כדי לראות אם הרכב מתאים, אם יתנו לך יומן תנועות של הרכב, אם תקבל פירוט טיפולים ממוסכי החברה, אם יש לך קומבינות אצל חברות הביטוח כדי לקבל דו"ח שמאי של הרכב, אם תשלם 500 ש"ח על בדיקת שלדה לפני קניה...התעייפתי :roll:

הרעיון הוא יצירת כלי ארגוני מעולה, שיכיל את הכל בתשלום אחד. הדבר היחידי שיישאר לך לעשות אחרי שהתבוננת בדו"ח, זה לגשת לבדיקה לפני קניה על מנת לבדוק מצב מכני וזהו.

פורסם
זה נראה טוב על הניר, אבל אני בספק אם אפשר לעקוב ברוזולוציה כזאת אחרי כמעט מליון רכבים.

מסכים!, הייתי מאוד שמח אם חוק כזה אכן יעבור הבעיה היא שאני סקפטי לגבי זה כי זו ארץ ישראל ולא גרמניה...

פורסם

חבר'ה, אל תהיו סקפטיים.

נכון שזה נראה טוב מדי מכדי להיות אמיתי, אולי זה באמת ככה - אבל אני חושב שהגיע הזמן לדבר כזה.

ואם זה מייצר מקומות עבודה ומכניס כסף למדינה - אז יש אחלה של סיכוי שזה יעבור.

אם מסתובבים כאן אנשים שמוכנים לעזור לקדם את הסיפור דרך קשרים אישיים במפלגות אחרות, מוזמנים ליצור קשר.

פורסם

אפשר להשתמש בנתונים כמו מספר שלדה \ מנוע לביצוע פעולות פליליות כמו שכפול רכב וכו.

מידע כמו טיפולים, בעלויות ומידע כללי שלא יעזור לאף אחד לעשות מעשה פלילי אני מצדיק אותך, לגבי מידע ספציפי כמו מספר שלדה \ מנוע וכו אני ממש לא מצדיק.

ואני הוא אחד שרכבו שוכפל.

אני אוהב אותך.

סע לאט, סע לאט.

פורסם

לדעתי הרעיון בסדר, צורת הביצוע לא. לא נלקחים בחשבון מספר דברים לגבי רכב שאינו בבעלות פרטית, וחשיפת מידע של הפרט, מישהו כבר ימצא מה להגיד על זה.

יש בישראל מאגר תאונות, צפיתי בו לפני שנתיים. נדמה לי שהופרט ליזם פרטי שגובה תשלום עבור השימוש.

כבר דסקסו דברים כאלו בפורום. "חיפוש" קוראים לאופציה.

אוגוסט 11 מאגר "ביומטרי" של תאונות, בעקבות כתבה בכלכליסט על נסיונו בשטח.

נובמבר 10 : איזה מידע יש למשרד התחבורה לגבי עבר המכונית?

אוגוסט 09, רעיון של רז

נתחיל מהסוף: המחיר של 150 ש"ח לרישום - מוגזם!

לאור כמות העיסקאות, הערכת השקעה - אין סיבה שיעבר את ה-50 ש"ח. להערכתי גם זה יתן רווח נאה למשקיע.

לפי הבנתי מדובר בריכוז מידע, אגירתו והדפסתו - ואין פה שום תהליך יצורי, מערך הנדסה, מלאי וכו'.

סעיף 1 ו-2 מצויים על הרשיון, אמורים להבדק ברישוי השנתי ובמכון בדיקה - אז מה החידוש? לקבל על נייר אחר?

סעיף 3 מקומם: הרבה אנשים (תקרא בפורום) מטפלים במוסך שאינו מורשה יבואן. אז זהו, לפי הצעתך זהו רכב לא מטופל?

אם כבר - שכל המוסכים בעלי רשיון עיסוק ידווחו. אני לא מאמין שיצליחו לחייב אותם, ובינינו - זה יגרם העלאת מחיר ללקוחות, ואתה מקומם נגד החוק את כל מי שמחזיק ברכבו שנים, והכל למען הקונה אי שם בעתיד?

ומה תעשה עם ארגונים וחברות ליסינג שמטפלים במוסך עצמאי אצלם בחברה?

סעיף 4 - הקביעה מוזרה בעיני. יש תקנה כזו? אף פעם לא שאלו אותי ברישוי אם בצעתי ריקול.

סעיף 5 - תמוה. הרי יש מקרים של שמאי חברה ושמאי פרטי, שינויים בחוות הדעת, בירורים משפטיים, דרך ארוכה. איזו חוות דעת תרצה לראות? ומה עם המקרים של "בוא נסתדר" ברגע שלא מופעל ביטוח?

ילה גבר בא נראה! מר +1
פורסם
לדעתי הרעיון בסדר, צורת הביצוע לא. לא נלקחים בחשבון מספר דברים לגבי רכב שאינו בבעלות פרטית, וחשיפת מידע של הפרט, מישהו כבר ימצא מה להגיד על זה.

יש בישראל מאגר תאונות, צפיתי בו לפני שנתיים. נדמה לי שהופרט ליזם פרטי שגובה תשלום עבור השימוש.

כבר דסקסו דברים כאלו בפורום. "חיפוש" קוראים לאופציה.

אוגוסט 11 מאגר "ביומטרי" של תאונות, בעקבות כתבה בכלכליסט על נסיונו בשטח.

נובמבר 10 : איזה מידע יש למשרד התחבורה לגבי עבר המכונית?

אוגוסט 09, רעיון של רז

נתחיל מהסוף: המחיר של 150 ש"ח לרישום - מוגזם!

לאור כמות העיסקאות, הערכת השקעה - אין סיבה שיעבר את ה-50 ש"ח. להערכתי גם זה יתן רווח נאה למשקיע.

לפי הבנתי מדובר בריכוז מידע, אגירתו והדפסתו - ואין פה שום תהליך יצורי, מערך הנדסה, מלאי וכו'.

סעיף 1 ו-2 מצויים על הרשיון, אמורים להבדק ברישוי השנתי ובמכון בדיקה - אז מה החידוש? לקבל על נייר אחר?

סעיף 3 מקומם: הרבה אנשים (תקרא בפורום) מטפלים במוסך שאינו מורשה יבואן. אז זהו, לפי הצעתך זהו רכב לא מטופל?

אם כבר - שכל המוסכים בעלי רשיון עיסוק ידווחו. אני לא מאמין שיצליחו לחייב אותם, ובינינו - זה יגרם העלאת מחיר ללקוחות, ואתה מקומם נגד החוק את כל מי שמחזיק ברכבו שנים, והכל למען הקונה אי שם בעתיד?

ומה תעשה עם ארגונים וחברות ליסינג שמטפלים במוסך עצמאי אצלם בחברה?

סעיף 4 - הקביעה מוזרה בעיני. יש תקנה כזו? אף פעם לא שאלו אותי ברישוי אם בצעתי ריקול.

סעיף 5 - תמוה. הרי יש מקרים של שמאי חברה ושמאי פרטי, שינויים בחוות הדעת, בירורים משפטיים, דרך ארוכה. איזו חוות דעת תרצה לראות? ומה עם המקרים של "בוא נסתדר" ברגע שלא מופעל ביטוח?

אענה לך לפי סדר:

1. המחיר - לא קבעתי אותו. חשבתי שזה הגיוני. יכול להיות שאפשר להסתדר בכיף עם 50 ש"ח.

המדינה תקבע אותו לפי ראות עיניה ולפי כמות הכסף שהיא רוצה להרוויח. כיום העברת בעלות עולה 200 ש"ח ומעלה (לא זוכר בדיוק כמה) ופה אתה באמת לא מקבל כלום חוץ משינוי במחשב של משרד הרישוי :? .

2. סעיף 1 אמור להיות מפורט קצת יותר - וכוונתי היא ברמה של יומן תנועות כלשהוא. כשניכנס לדיונים מול משרד התחבורה נראה עד כמה אפשר לפרט. הרעיון הוא שלא תקנה רכב שכתוב עליו "החכר" ובעצם מדובר ברכב שיתופי של קיבוץ שהוא השכרה לכל דבר.

3. אתה יכול להתקומם אם אתה רוצה, אבל הכוונה שלי (ואותה גם כתבתי בצורה ברורה) היא למוסכים בעלי רישיון ולא מוסכי חברה.

כל מוסך הוא בעל רישיון, חוץ מאלה שלא...ואם אתה מטפל במוסך אבו חאפר ובניו מתחת לבית המשפחתי בכפר מוסמוס, אז לא יהיה רישום טיפולים. מאוד פשוט.

אין שום סיבה שהמחיר לצרכן יעלה, מכיוון שכל החיבור לרשת של משרד התחבורה והמנהל החדש יתבצע ע"י המנהל עצמו. זו הסיבה שאתה משלם. 50 ש"ח, 150 ש"ח - אבל משלם. זה נועד בדיוק כדי לממן את עלות ההקמה.

לא הבנתי דבר אחד - למה אני מקומם את מי שמחזיק ברכבו שנים? למה שתתקומם באופן כללי עם חשיפת הנתונים שלך?

4. הקביעה מוזרה בעיניך אבל היא קיימת. מי שלא ביצע RECALL לא עובר טסט.

תעיין בכתבה הבאה: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4180030,00.html

5. זה לא סעיף תמוה, זה סעיף סופר הגיוני. אני מודה שלא חשבתי על עניין המחלוקת של דו"ח השמאי ואני מודה לך מאוד שהארת את עיני בעניין הזה. זו בדיוק הייתה כוונתי כשהעליתי את ההצעה לפורום.

אני מניח שהפיתרון הזמני יהיה העלאה של שני דו"חות השמאי למערכת, ולאחר סיום ההליך המשפטי יימחק הדו"ח שלא התקבל.

לגבי "נסגור את זה מתחת לשולחן" וכו' - זה עדיין ידווח בתוך מערכת הטיפולים. ושוב, אם סגרת את זה בכפר מוסמוס מתחת לבית של אבו חאפר - אז שום דבר מזה לא יופיע. ההצעה שלי לא תמגר את הטיפולים הפיראטיים ואת הטיפולים שאתה עושה בעצמך מתחת לבית.

אגב - אחלה קישורים הבאת. לא חיפשתי בפורום, מודה, אבל רק עודדת אותי. בעצם כל הנתונים כבר קיימים בצורה כזו או אחרת, אבל לא חשופים לציבור במסגרת מאגר מסודר. מנהל נתוני הרכב הוא הפיתרון האולטמיטבי להנגיש את כל הנתונים לציבור.

פורסם

היסטוריית טיפולים מצויינת בספר רכב .

כנראה שכוחות השוק מתמחרים גבוהה יותר רכב עם היסטוריית טיפולים מלאה כך שבאופן אישי זה נראה לי מיותר.

שאר הנקודות מיותרות וכבר כיום קיימות בחוק החוזים במסגרת חובת תום הלב , אפשר להחיל גם חובת גילוי מוגברת גם על אזרחים בדומה לקיים אצל סוחרים .

כך שלא צריך חקיקה מיוחדת , אלה אם יש איזה ח"כ שעוד לא התראיין לתוכנית בוקר עם משפטים כמו "האזרח התמים" , "לא יעלה על הדעת" ועוד כהנה וכהנה.

פורסם

"ספר רכב" הינו מושג פיקטיבי שאינו נגיש במידה והמוכר אינו עושה עמך חסד ומשחרר את הנתונים.

ל-90% מהאוכלוסייה אין גישה ואין את הידע כיצד להגיע לנתוני הרכב.

חוק גילוי נאות חל רק על סוחרים והם חייבים לומר רק אם קרתה תאונה, ולא לדווח לך איך היא נראתה וכו'.

כמות האנשים שמגיעה לפה לפורום עם סיפורים מסמרי שיער מלמדת אותנו שכמות הרמאויות בתחום היא עצומה - ולכן יש לעצור בחקיקה את ההתכנות הכלכלית של מעשי רמאות שכאלה.

כשכל אזרח יוכל לעיין בתמונות של התאונה ולראות בדיוק מה נפגם ברכב, הוא ירצה לשלם (במידה וירצה) את המחיר הריאלי, שהוא מחירון מינוס 70%.

תסתכל על האתר הזה:

http://212.143.147.38/

כל הרכבים כאן יגיעו לסוחרי רכב, בצורה כזו או אחרת. תסתכל על הפיג'ו. נראית שלמה לגמרי, אבל נפתחה כרית האוויר.

החלפת סט שלם של כריות אוויר תעלה הון תועפות. אז כנראה שישימו הגה עם כרית אוויר שלא נפתחה ויעשו איזו קומבינה כדי למכור אותה בכמה שיותר כסף. לאף אחד לא איכפת שביום הדין, כרית האוויר לא תעבוד.

וזו באמת הדוגמא הכי פחותה שמצאתי.

פורסם

אולי כדאי לשאול קודם למה יש כל כך הרבה רמאויות מסביב לרכבים ולמה אנשים עושים כזה עניין מרכישת רכב ולנטרל את המצב הזה.

"החיים הם לא קו ישר" - פיזבן

"If you want to test a man's character, give him power" - Abraham Lincoln

פורסם

הרמאויות ברכישת רכב נובעות קודם כל מהמחיר האסטרונומי שלו בישראל.

אני חושב שזה יהיה מאוד יומרני מצידי לומר ש"צריך להוריד את המחיר של הרכבים", בלי יכולת אמיתית לעשות עם זה משהו.

עוד סיבה לרמאויות:

הכל נעשה במחשכים. מנהל נתוני הרכב פשוט ייתן זרקור אדיר לכל הנעשה בשוק וכל הרמאויות יהיו חשופות, ולמעשה לא יהיה מקום למעשי מרמה, למעט במקרים בודדים.

זה ייתן גם מכת מוות למוסכי חאפר בשטחים, שהם כיום המוקד העיקרי שבו מתוקנים רכבים אחרי תאונת "אובדן להלכה" ע"י סוחרים.

פורסם

הכיוון נכון לדעתי, אבל חלק מהדברים בעייתיים:

לפי סעיפים:

1. קשה להגדיר קטגוריות מדוייקות (כמו "צמוד למנכ"ל"). מה תעשה עם רכב שהיה בשנה הראשונה צמוד למנכ"ל, אח"כ עבר לאחד המנהלים ולבסוף בילה חצי שנה כרכב תורן? אולי אפשר לפרט קצת יותר מהיום, אבל זה בכל מקרה יכול להיות ברשיון.

2. ברשיון.

3. חיבור מערכות המחשוב של כל המוסכים נראה לי (כמהנדס תוכנה) לא טריביאלי בכלל. מן הסתם למוסכים השונים יש מערכות מחשוב שונות בפלטפורמות שונות ומשונות. לתאם סטנדרט אחד זאת מהפכה עם עלות תקציבית מאוד גבוהה. אני גם רואה קושי לחייב את כל המוסכים לדווח על כל טיפול קטן שביצעו (האח הגדול).

4. גם לי מוזר, אבל אם אתה אומר שקיים אז כנראה קיים.

5. זה הסעיף הכי חשוב ומעשי לטעמי. מאגר נתונים של חברות הביטוח לתאונות (ע"י דו"ח שמאי, החזר כספי בפועל או מידע אחר שיש לחברות הביטוח) זה יחסית פשוט בהתחשב במספר הקטן של חברות ביטוח (לעומת מוסכים).

בנוסף אפשר להכניס מידע נוסף שהתקבל בבדיקות תקנה 309. כל רכב שעבר תאונה חמורה צריך לעבור בדיקה כזו, ואפשר להרחיב את התוצאות שלה (למשל האם בוצעו תיקונים בשלדה), ולהוסיף אותם למאגר הנתונים הארצי בקלות.

• תוכן חדש...