Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4457 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

כאשר קונים חוט חשמל בחנות (חוט נחושת תיקני, כמו שיש בכבל XLPE וכד'), נניח משהו סטנדרטי כמו 3X1.5mm, רשום עליו שהוא מתאים לזרם של עד 16A. גם בכבל רב גידי (הלבן של הכבל מאריך שיש לכולנו) רשום 16A 3X1.5mm.

בלוח החשמל הביתי של כל אחד מאיתנו, אותו חוט של 1.5mm מוגן במפסק חצי אוטומטי של 10A בלבד.

בחוטים של 2.5mm, אתה יכול להעביר בקלות זרם של 20A ואפילו גם 25A, אבל בלוח הביתי הוא מוגן במפסק 16A בלבד.

עבור התקנה של מחמם מים חשמלי ("אטמור" למקלחת) של 5.5KWh, נדרשת הכנה של 4X2.5mm (במילים אחרות, 2 חוטים של 2.5mm לפאזה, ו-2 חוטים של 2.5mm לאפס, פלוס הארקה כמובן. בקיצור, תשתית של 5mm כבל עבור צרכן של כ 25A (מוגן במפסק חצי אוטומטי של 32A).

ע"מ לבצע את ההכנה, בדקתי מה קורה בלוח החשמלי - וגיליתי דבר "מעניין".

ה"חכם" שחיבר את הלוח (לוח של 40A חד פאזי), קיבל תשתית של חוטי נחושת בעובי מרשים (להערכתי, 8 ממ"ר לערך, ואם אגזים אולי אפילו 10 ממ"ר - הם נראים דיי עבים ולא רק בגלל בידוד).

את האפס חיברו ישירות למפסק חצי אוטומטי נגד התחשמלות ("פחת") ואת הפאזה ישירות למפסק חצי אוטומטי 40A (ראשי).

עד כאן הכל בסדר.

אממה, בין המפסק הראשי לכניסה ל"פחת", העביר אותו "חכם", חוט 2.5 ממ"ר. כנ"ל ביציאה מה"פחת" ליתר הצרכנים והמפסקים החצי אוטומטיים: "קישור" עם כבל 2.5 ממ"ר ב-ל-ב-ד.

למעשה, כל הלוח הזה קיבל הזנת חשמל של פאזה ואפס דרך 2 חוטים בעובי של 2.5 ממ"ר כל אחד.

ככה זה עובד כבר 20 שנה, ואפילו אין סימני חריכה על החוטים או התחממות. בבית עובדים כדרך קבע (ולא מעט פעמים, גם במקביל) מזגנים, מדיח, מייבש, מכונת כביסה, תנור אפיה,דוד חשמל ומפזר חום באמבטיה (בחורף) וכד' - מכשירים שצורכים לא מעט חשמל - ועדיין, על אותם חוטי 2.5 ממ"ר, לא היה שום סימן של מאמץ או התחממות.

בקצרה, השחלתי חוטים לעשות הכנה ל"אטמור 5.5KWh" כפי שנדרש (2 חוטי פאזה 2.5 ממ"ר ועוד 2 חוטי אפס 2.5 ממ"ר - הארקה נלקחה מנקודה קרובה אחרת בחוט 2.5 ממ"ר בודד) עם הגנה של מפסק חצי אוטומטי של סימנס 32A.

את הקישורים בין הראשי ליתר הלוח (2.5 ממ"ר) החלפתי בזהים "כפולים" (עכשיו יש חוט 5 ממ"ר בקישור שבין הראשי לפחת ובין הפחת [אפס ופאזה] ליתר הלוח).

בכל אופן, "נדמה לי" שרמות מקדמי הבטחון שנלקחים במקרים כאלו הן פסיכיות ברמות שקשה לתאר, כי אומנם חוט של 2.5 ממ"ר מוגן ע"י מפסק של 16A, אבל עושה רושם שגם על 25-30A הוא חי, נושם ובועט שנים על גבי שנים, ללא סימן קטן של בלאי\התחממות\וכד'.

אני בעד מקדמי בטחון, אבל לא נסחפו פה קצת ?

באותו העניין, שאלה שלא מצאתי עבורה תשובה בחנויות הספקים שלי:

"אטמור" דורשים מפסק הגנה דו-קוטבי לפחות (עבור פאזה ואפס) למכשיר שלהם -או- שקע-תקע שתומכים מעל 16A (וצריכים לעמוד בתקן מסויים), אך לצערנו הרב - אין מפסקים בנמצא שתומכים מעל זרם של 16A (ואם תשים 16A, הוא ישרף תוך זמן עבודה קצר יחסית) וכל השקעים\תקעים שיש בנמצא (כולל אלו הגדולים שמשמשים מזגנים גדולים) מוגבלים בכיתוב ל 16A בלבד.

כרגע אני מבין שהפתרון היחידי הוא מפסק פקט של 25 או 32 אמפר, אבל הוא מכוער לשימוש פנימי. יש אלטרנטיבות אחרות ? (חוץ מקונטקטור)

עצות יתקבלו בברכה

איציק

Deepal S05 MAX MY26 272Hp 
   Citroen Berlingo XTR MY17
 1.6
HDi 100Hp Automatic

פורסם

חברת חשמל בעבר סיפקה גידים קשיחים של 8-10 מ"מ עד הלוח של הצרכן, כיום הם מספקים גידים שזורים 14-20 מ"מ + סופיות.

לגבי מרווחי הבטיחות, אני קראתי את אותו הספר שאתה קראת, שבו מפורטים חתך הכבל ואת הזרם המותר לפי התקן, 2.5 מ"מ זהו אכן "עד 16A", אני לא יודע לפי מה נכתב התקן הזה ומי שילם למי במעטפות, אבל אני דואג לפעול לפי התקן למרות שבאמת כנראה שיש כאן מרווח בטיחות מכובד (לא יודע מהם באמת הגבולות, לא ערכתי את הניסוי הזה).

עד כמה שאני יודע, אין תחליף למפסק פקט עבור ניתוק דו קוטבי (חוץ מקונקטור כמובן), את המפסק אפשר להתקין במקום יחסית נסתר (אבל עדיין נגיש כמובן).

פורסם (נערך)

לדעתי: מקדמי הבטחון שדיברת אליהם מתייחסים גם לאורך הצפוי של המוליכים, אליו לא התייחסת. על חוט בחתך 1 ממ"ר ואורך 10 מטר יפול אותו מתח (והספק = חום) כמו שעל חוט בחתך כפול, 2 ממ"ר, ואורך כפול, 20 מטר.

מחבר התקן כנראה לא מצפה שהחשמלאי ימדוד אורך ויחשב התנגדות של כל מוליך ומוליך ולכן קבע מקדמי בטחון בריאים (או היסטריים).

אני מנחש ש-2 החוטים שדיברת עליהם בחתך של 2.5 ממ"ר הם קצרים למדי, ולכן המתח (והחום) שיפול עליהם כנראה קטן ביותר, ולכן אין בעייה.

ומצד שני, אם החוטים קצרים, אז למה להתקמצן על עובי החוט?

עריכה אחרונה על ידי yuvk
:turn-l:
פורסם

אם נופל פי שלוש מתח על חוט ארוך פי שלוש, החום גם מתפזר על פי שלוש מסה של נחושת והטמפרטורה לא תהיה גבוהה יותר.

לפני 22 שעות, hans כתב:

שטיפה, אגב, מעולם לא עזרה לי מי יודע מה. גם לא מים רותחים. אין תחליף לחיטוט עד שמשתחרר

פורסם

אתם מדברים על חוק אוהם?

אם כן, אז לכבלי הנחושת יש התנגדות ממש נמוכה, ההבדל בין מיאית האוהם לבין 2 מיאיות האוהם הוא זניח.

פורסם

האם חשבת על זוג relay מחוברים במקביל ?

לדעתי הסוגיה של 2.5 ממ"ר זה פשוט כי הוא החתך המוביל ויש אות הרבה מאוד במלאים בחנויות .

בנוגע ל2 החוים הקצרים בין הפחת לשארית הבית , יש קשר משמעותי בין הזרם המותר לבין הקוטר והאורך ( כפי ש yuvk ) אמר , לכן הלוח עובד תקין .

yuvk - מתקמצנים כי זה יעבוד לא פחות טוב ! ;)

על החוק להיות אדפטיבי בהתאם לרוח הזמנים

פורסם

מקדמי ביטחון זה על גבי זה, ועדיין בליל הסופה הגדולה של החורף אחד הבניינים ברחובות עלה באש כולו. דיברו על שריפה שפרצה בלוח חשמל של אחת הדירות התחתונות. הבניין לא ממש עתיק (פחות משלושים שנה, 6 קומות עם דירות גג, מודרני יחסית).

כשאתם רושמים 2.5mm אתם מתכוונים לקוטר או לשטח החתך?

ועוד שאלת המשך לניטצ', אם החוט ממש קצר, אז אין הקלות בעניין? (ההתנגדות מאוד קטנה, אז הוא לא מתחמם מעט יחסית? מקווה שלא רשמתי יותר מדי שטויות)

פורסם

חוט קצר יוצר פחות חום אבל יש לו גם פחות שטח פנים כדי לפזר את החום.

איציק, נראה לי שהפיתרון הוא קונטקטור.

תודה לשרת התחבורה מירי רגב על קירוב הפריפריה למרכז.

פורסם

עד כמה שאני יודע, אין תחליף למפסק פקט עבור ניתוק דו קוטבי (חוץ מקונקטור כמובן), את המפסק אפשר להתקין במקום יחסית נסתר (אבל עדיין נגיש כמובן).

האופציות שלי הן על הקיר המשותף במסדרון (מתחת להנמכת גבס של הבוידעם) או בחדר האמבטיה עצמו מתחת לכיור עם ארון שירות תחתיו (נראה לי קצת פחות הגיוני, כי הייתי רוצה שלפחות המפסק יהיה במקום יבש לחלוטין).

בכל מקרה אתמול סיימתי את העבודה על הקו חשמל, השחלתי בצינור קיים מהלוח חשמל עוד 4 חוטים של 2.5 ממ"ר, ואת ההמשך (בתוך הנמכת כבס קיימת) עשיתי עם כבל XLPE תלת פאזי 5X2.5 שמספיק בדיוק למטרה הזו (2 חוטי פאזה, 2 חוטי אפס ועוד חוט הארקה, כולם 2.5 ממ"ר) כולל התקנת קופסת חיבורים תיקנית והלבשת צינור גמיש על החוטים שנכנסים לקופסת החיבורים. זה אוברקיל מטורף לדעתי, אבל זה מה שהיצרן דורש (בכל זאת, זה מכשיר שדורש המון זרם וקניתי מראש את ה 5.5KW למקלחת בשביל לא להתבאס אחר כך, יש גם כאלה שמשתמשים ב 3.5KW למקלחת, אבל נראה לי שבחורף זה לא יתן תוצאות טובות).

איציק

1.6
HDi 100Hp Automatic

פורסם

למה לא זוג מא"זים מגושרים בלוח החשמל בשביל הניתוק הדו-קטבי?

אגב למיטב הבנתי הניתוק הזה נדרש למצב של תקלה באטמור שמקפיצה את הפחת, כדי שיהיה אפשר לנתקו ולהרים את הפחת.

אילת-מצפה רמון: שעה ורבע. (דרך עובדה)

20 ליטר דלק הכי מהנים ששרפתי עד היום.

צריכה 1:8.

פורסם
למה לא זוג מא"זים מגושרים בלוח החשמל בשביל הניתוק הדו-קטבי?

אגב למיטב הבנתי הניתוק הזה נדרש למצב של תקלה באטמור שמקפיצה את הפחת, כדי שיהיה אפשר לנתקו ולהרים את הפחת.

הניתוק הדו קוטבי בא לנתק את ה-0 ואת ה-פאזה, ולא כל חוט של 2.5 ממ"ר בנפרד (הם מחוברים יחד לחצי אוטומט של 32A חדש).

האם התכוונת לזה שגם את ה-0 להעביר בחצי אוטומט על הלוח ? כי למיטב הבנתי זה - א. לא תיקני - ב. נשמע לי מסוכן אם מישהו יחשוב לעשות כזה דבר עם מאז"ים לא מגושרים.

איציק

1.6
HDi 100Hp Automatic

פורסם

זו בדיוק היתה כוונתי,

אני לא בטוח ב100% לגבי התקניות של זה - טעון בדיקה.

ברור שחייבים שיהיו מגושרים.

אפשרות חלופית - להתקין פחת נוסף נפרד לטובת האטמור (שמהווה גם ניתוק כפול מן הסתם)

אילת-מצפה רמון: שעה ורבע. (דרך עובדה)

20 ליטר דלק הכי מהנים ששרפתי עד היום.

צריכה 1:8.

פורסם

בשום מקרה לא הייתי מעלה על דעתי לשים חצי אוטומט בלוח חשמל על קו אפס, לכן אני יורד מהרעיון גם אם ימצא תיקני (מה שקשה לי להאמין).

בכל מקרה, אצל הספק שלי מצאתי מפסק פקט ״כבאים״ של 3 פאזות, 35 אמפר כל אחת. הוא עומד בתקן IP65 (עמידות מוחלטת לאבק + עמידות לסילוני מים בלחץ נמוך מכל הכיוונים עם רמת חדירה מוגבלת). מפסק כזה יכול להיות נוכח בחדר אמבטיה, אפילו בשטח הרטוב, אז על אחת כמה כמה בשטחים היבשים של אחד כזה. אני עדיין בודק אפשרויות היכן למקם אותו.

איציק

1.6
HDi 100Hp Automatic

• תוכן חדש...