Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5421 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם
איתמר, יש לך טעות בסיסית בהבנה תיאורטית של המושגים צמיגות, זרימה ולחץ. אתה מוציא מידי פעם מהמשוואה את אחד הפרמטרים ומנסה להבין את הבעיה :|.

אני דווקא מבין מצויין, אני לא מוציא שום דבר מהמשוואה ואני מעלה דברים לדיון לאור המאמר.

אין שום ויכוח על זה שהלחץ יורד כתוצאה מההדלדלות השמן בטמפרטורה גבוהה יותר. כותב המאמר (רואה? אני מדבר עליו, לא על הדעה האישית שלי) טוען שזרימה היא הפקטור החשוב, וכל זמן שיש זרימה הלחץ פחות חשוב (ראה את דוגמת המיסב שהוא נותן). יותר מזה, בגלל ירידת הלחץ הזרימה הופכת להיות יותר מהירה ולכן גם הקירור טוב יותר. איפה הבעייה?

ושוב, הכותב מציין שאפילו שמן 0 עדיין צמיגי מדי (=> זרימה מעוטה, לחץ גבוה) בטמפרטורות נמוכות אבל פחות צמיגי משמן 10 למשל. אז למה לא להשתמש בו?

חוץ מזה לא ראיתי מישהו שרשם משהו בגנות המלצתו הגורפת לעבור לשימוש בשמנים סינטטיים מלאים בכל מנוע, בכל גיל ובכל מצב.

איתמר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם

אתה לא לוקח בחשבון את כוחות הגזירה הפועלים על השמן.

כמובן שמן דליל יתמודד איתם פחות טוב משמן שאינו דליל

הטמפרטורה אינה הגורם החשוב ביותר, אלא היכולת של השמן לעמוד בלחצים ולהפריד ביין המתכות.

החישוב של לחץ וסוג השמן תלוי בלחצים שהמנוע מפתח כנגד מסבי המנוע.

השינוי בצמיגות עם השנים, נובעת משינוי במנועים ושינוי בטכנולוגית יצור השמנים.

השינוי בצמיגות אינו קשור לשינוי גישת המוסכים

פורסם

יש במאמר בעיות בגלל הבנה בסיסית לא נכונה של פעולת מנוע ומערכת השימון והפרזה בחשיבות של הזרימה (היה פה פעם ילד שטען זאת עכשיו אני יודע על מה הוא התבסס):

שמן דליל מדי עלול לגורם לשחיקת מסיבים עקב קריסת תריז השמן בין המיסב לגל.

שמן דליל גורם לתצרוכת שמן מטבעות בוכנה.

שמן דליל גורם לנזילות ממחזירי שמן או מרימים הדיראולייים שמתחילים לנקוש כאשר המנוע מתחמם.

אגב אם הדר' טוען שלחץ לא חשוב מדוע הרעיון לבדוק אם שמן מתאים למנוע עם לחץ שמן?

פורסם

אני חושב 'שהילד' קרא את המאמר לפני חבר הפורום איתמר והטענות שלא לא מבוססות כנראה על ניסיון מעשי אלא תאורטי בלבד.

http://www.carsforum.co.il/vb/showthread.php?t=108010&highlight=%D7%A6%D7%9E%D7%99%D7%92%D7%95%D7%AA+%D7%A7%D7%99%D7%A0%D7%9E%D7%98%D7%99%D7%AA&page=3

איזה כייף לי :)

פורסם

יש עוד איזה נקודה שלדעתי חשוב לדון בה, שמן שהוא דליל יפזר הרבה יותר אדים מאשר שמן שהוא צמיגי יותר.

האדים האלה ילכו לנשם (בעיקר בסל"ד גבוה) ומשם להפרדה, ככל שיש יותר אדים יהיה לנשם יותר קשה להפריד אותם וככה יכנסו אדי שמן לסעפת היניקה.

וכולנו יודעים מה התוצאות של שריפת שמן שנכנס דרך השסתומים.

את זה ראיתי אצלי בBMW, כאשר השתמשתי בשמן דליל היית לי צריכת שמן (1L ל10K, קודם המנוע לא אכל כלום). חשבתי שהנשם דפוק ועל כן החלפתי אותו מה שלא שיפר לי את תצרוכת השמן. במהלך הפירוק שכלל פירוק סעפת, יצא לי ממנה כמויות של שמן שהצטברו שם.

לאחר מכן עברתי לשמן 0W40 של MOBIL1 ונגמרו לי הבעיות של איבוד השמן.

עוד נקודה, יש מנועים שבעקבות אילוצים יש נקודות בהם לשמן קשה להגיע אליהן.

במידה והזרימה איטית , השמן יתקע שם ויהפוץ לבוצה.

אופיר רודניצקי, דיאגנוסטר מומחה לרכבי קבוצת VW AUDI SEAT SKODA

פורסם

עוד נקודה, יש מנועים שבעקבות אילוצים יש נקודות בהם לשמן קשה להגיע אליהן.

במידה והזרימה איטית , השמן יתקע שם ויהפוץ לבוצה.

עם המשפט הזה קשה לי להסכים :-)

איזה כייף לי :)

פורסם

את זה אמר לי מישהו ששיפץ מנוע של ב.מ.וו וולטרוניק בעצמו, הוא אמר לי שראו אצלו בברור בראש, שכל הבוצה התחילה ממקומות שלשמן היה קשה להגיע אליהם.

מה באשר לנקודה הראשונה שמאוד מעניינת אותוי?

פורסם

בוצה מצטברת במקומות של טמפ' גבוהה יחד עם חמצן, בית השסתומים ובית הארכובה.

אידוי שמן הוא חלק מתכונות של השמן וגם קשור בטמפ' אך הוא ברמה מאוד זניחה.

פורסם

במהלך עבודתי במוסך, במשך כמה שנים, נחשפתי לא פעם לתופעות של בוצה במערכת השמן של המנוע.

מניסיוני האישי אני יכול לדווח שבעיות הבוצה במכוניות הן, לרוב, בעיות שניתן למנוע דיי בקלות.

שתי הסיבות העיקריות בהן נתקלתי בבעיות של בוצה במנוע היו מ:

1. אנשים שנסעו עם חוסר גדול מאוד בשמן מנוע, במשך תקופה, ואז מילאו שמן טרי כשלאחר מכן התחילו לצוץ כל מיני בעיות במערכת השימון של המנוע.

2. שגרת טיפולים ארוכה מידי.

כלל המפתח בשמירה על המנוע מבוצה לא מתחיל ממותג השמן או הצמיגות שאנחנו בוחרים, אלא בראש ובראשונה לבדוק מפלס שמן מנוע ת-מ-י-ד ולהחליף שמן פעם בשנה, גם אם נסענו ממש מעט.

גם היום, ב"דוד לובינסקי" ממשיכים לאכול חרX בגלל שגרת הטיפולים המוגזמת במכוניות החדישות עם המנוע של BMW, בין אם מדובר במנוע אטמוספרי או מטורבת.

מנועים אלו הינם בעלי צריכת שמן כמעט קבועה של כ-1 ליטר על כל 10-13K ק"מ, לא קשור אם נוהגת ברכב סבתא בת 80 או ילד בן 18. רוב הלקוחות נכנסים למוסכים באיזור ה 10K-13K ק"מ עם נורת לחת שמן דולקת או התראה על מפלס שמן נמוך.

בנוסף, גם מנועי הטורבו וגם מנועי הבנזין מפתחים תקלות שנובעות משמן צמיגי ומלוכלך: רישתיות נסתמות כתוצאה מחוסר החלפת שמן (בד"כ קורה במכוניות שעברו את גיל שנה *או* כאלה שהספיקו לנסוע מעל 20K ק"מ) ואז מתחילות הבעיות.

אם רק היו מחליפים שמן אחת לשנה או 15K-20K ק"מ, מרבית התקלות לא היו קיימות (בגלל זה, אגב, גם מגדשי-טורבו הולכים לעולמם בטרם עת - ולא חסרים כאלה).

לצערנו הרב, רוב האנשים "נופלים" לבור של הגימיקים השיווקיים של היבואנים בארץ, ומתפתים ללכת אחר המלצת היבואן בכל הקשור ללב ליבו של המנוע ומגדש הטורבו (שהופך לנפוץ יותר ויותר מרגע לרגע) ובכך מסכנים גם את הכיס שלנו וגם את הכיף והחוויה שהרכב מעניק. החלפת שמן מנוע ומסנן שמן אחת לשנה + בדיקת מפלס שמן מנוע בתדירות קבועה והגיונית עבור לקוח ממוצע (נניח, אחת לשבוע) היא תעודת ביטוח זולה וטובה עבור חיי המנוע והטורבו.

איציק

Deepal S05 MAX MY26 272Hp 
   Citroen Berlingo XTR MY17
 1.6
HDi 100Hp Automatic

פורסם
בוצה מצטברת במקומות של טמפ' גבוהה יחד עם חמצן, בית השסתומים ובית הארכובה.

אידוי שמן הוא חלק מתכונות של השמן וגם קשור בטמפ' אך הוא ברמה מאוד זניחה.

הי דניאל, אני ממש הוצאתי כמויות של שמן שהצטברו אצלי בסעפת היניקה (במהלך 7000KM) כתוצאה משימוש בMOBIL 3000 5W40.

לפני זה היה ברכב EUROL 5W30 מקמור והרכב לא אכל גרם שמן.

כרגע אני עם MOBIL 0W40 והרכב הפסיק לאכול שמן.

מה שמוזר הוא שע"פ הנתונים הMOBIL 1 אמרו להיות פחות צמיגי מהMOBIL 3000.

פורסם

בתור שכנו של איתמר, יצא לי לקרוא ולדון עם איתמר בנושא עוד לפני פירסום המאמר (וגם בעבר היותר רחוק)...

אחד הדברים הראשונים שעלו לי בראש עוד לפני שהתחלתי בכלל לחשוב על נכונותו הטכנית של המאמר הינו:

"האם יצרני הרכב והמהנדסים העובדים שם לא יודעים מה הם עושים?"

והנה ההסבר למה השאלה הזאת עולה (ונקח למבורגיני לצורך הדוגמא אך זה נכון גם ליצרנים אחרים):

1. הלקוח מספר אחד בכמות רכישות הרכבים הוא מדינות ערב = מדינות חמות מאוד = יותר חמות מאיתנו!

2. הלקוח מספר שניים בכמות רכישות הרכבים היא צפון ארה"ב = רובה קרה מאיתנו.

3. עלות השמן בטיפול שיגרתי ללמבורגיני הינו כ-1% מעלות הטיפול.

4. עלות שמן 0Wxx אינה שונה בהרבה מעלות שמן 10Wxx (במקרה בדקתי את זה בשבוע שעבר).

5. השיח הסעודי מניע את ריכבו בדיוק אותו מספר פעמים כמו ידידו במנהטן ויש יסוד סביר להניח ששניהם לא מחכים שהמנוע יתחמם בשביל "ללחוץ" אותו...

אם כן, האם נראה למישהו הגיוני שמהנדסי למבורגיני לא יודעים איזה שמן צריך המנוע שלהם אצל שני הלקוחות הגדולים ביותר שלהם?

הרי ממילא עלותו זניחה כך שגם אין משמעות לעלות הטיפולים ובכל זאת הם מבקשים שמן 5W40...

אולי נכון לומר שלרכבים מלפני עשור ויותר, בחר יצרן הרכב שמן כלשהו מכיוון וזה היה השמן הטוב ביותר שהיה באותה תקופה או לחילופין היה שמן אשר איפשר מחיר טיפולים סביר מכיוון ושמן טוב יותר היה יקר משמעותית...

אבל כל זה לא נכון לשנים האחרונות ולא הגיוני שמנוע שפותח ויוצר בשנים האחרונות לא ידרוש שמן 0Wxx אם המהנדסים חושבים שהוא הכי טוב למנוע שלהם.

עוד פרמטרים שלא נלקחו בחשבון במאמר והסבריו הן:

1. שימון מיסבים?

2. שימון צירים צפים (לדוגמא מיסב יחידת הטורבו שמבוסס על קיום לחץ שמן ספציפי בתוכו)?

3. נזילה מאטמים שונים / "אכילת שמן" = זיהום אויר?

בנוסף לכל זה, יש לי במשפחה מהנדס-כימיה אשר עוסק בתחום כבר שנים רבות ואני מעריך את דעתו...

שאלתי את דעתו בעניין והתשובה שקיבלתי הפתיעה גם אותי שכן אני רגיל לקבל ממנו תשובות מדויקות ומפורטות:

"אני לא יודע, שמנים הם עולם שלם בכימיה ויש להם התנהגות שונה לחלוטין מנוזלים אחרים..."

ישנם אנשים שהוא מכיר שלמדו את התחום במשך שנים ועדיין מודים שאלו שאלות מסובכות...

(אח"כ הגיע גם פירוט של כל מה שהוא יודע בתחום אבל אחסוך מכם את זה מכיוון ולא הגענו להחלטה כלשהיא.)

** ומצד שני **

מצד שני, יצא לי בימים האחרונים להיות בסביבת רכבי פורמולה והעלתי את השאלה גם שם כדי להבין במה הם משתמשים...

התשובה שקיבלתי מבעלי/מנהלי הקבוצה היתה כי לרוב הם משתמשים ב-0W20 אך במקרים מסויימים הם יורדים אף ל-0W5 (כן, 0W5, זו לא טעות כתיבה).

המשך התשובה כלל הסבר למה 0W0 לא טוב להם... שסיכמו היה:

"אם אתה מוכן שהמנוע ימות אחרי מירוץ אחד ורוצה לסחוט אותו עד הסוף בכל מחיר, אז קח 0W0... אבל אם חם מידי אז אין מספיק לחץ למרימים ההידראוליים ואתה מאבד כוח".

מכיוון ומדובר במנועי VW אז שאלתי אותו מה VW מבקשים למנוע ומסתבר שהם בכלל מדברים על 0W40 ו-0W50... :)

ודעתי האישית:

אני נשאר עם ה-10W30 (שע"פ יצרן המנוע מתאים ל-hot climate)...

אולי בעתיד ארד ל-5W30 (שהוא אפשרי ע"פ היצרן ל-moderate climate)...

בכל מקרה, במנוע קר, בחורף או בקיץ, אני לא "לוחץ" אותו עד שהוא מתחמם.

"Life is not the fact that your heart is beating but the number of times you miss a heartbeat"

• תוכן חדש...