Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 2848 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

אתה צריך לתת קצת גז לפני שאתה מגיע לנקודת החיכוך ולהגביר אותו עם השילוב.

לתת גז כשהקלאץ' לחוץ עד הסוף זה חסר משמעות (זה גז בניוטרל) ואני לא חושב שהכוונה של רז היתה שצריך לתת גז פעמיים אלא שצריך לשלוט בעוצמה של הגז בהתאם למצב הקלאץ' (כמו שאני מתאר כאן).

באמת שאין פה עומק או חכמה מיוחדת. אלה דברים שאני די בטוח שאתה תקלוט לבד עם הנסיון ואם צריך, קח את האוטו לחניון ריק ותתרגל משחקים עם הגז והקלאץ' בזינוק. אם אתה לא עושה שטויות בכוונה (כמו לחיצה על פול גז ואז שחרור אלים של קלאץ') אז אין שום סכנה לנזק ורק מתרגול לומדים.

• תגובות 53
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

תמונות שפורסמו בשרשור

פורסם

תודה עומר עכשיו הבנתי אותך יותר טוב. האם אתה ממליץ כמו רז לעשות את זה גם בהחלפת הילוכים שגרתית בנסיעה? אף פעם לא הרגשתי צורך לזה כי הקלאץ׳ משתלב בקלות בהילוכים הבאים בניגוד לתחילת נסיעה, אך האם זה בכל זאת מומלץ גם במקרה הזה?

פורסם
תודה עומר עכשיו הבנתי אותך יותר טוב. האם אתה ממליץ כמו רז לעשות את זה גם בהחלפת הילוכים שגרתית בנסיעה? אף פעם לא הרגשתי צורך לזה כי הקלאץ׳ משתלב בקלות בהילוכים הבאים בניגוד לתחילת נסיעה, אך האם זה בכל זאת מומלץ גם במקרה הזה?

זה פחות עקרוני כשאתה מעלה הילוך, קצת יותר משמעותי כשאתה מוריד הילוך (קצת גז יאפשר שילוב חלק ומהיר יותר).

זה גם מסוג הדברים שכדאי לנסות במסגרת ההכרות שלך עם הרכב וככל שתכיר יותר טוב את האוטו, אתה תראה שזה יהפוך לטבע לשני.

פורסם

1. מבחינת אפשרות תזוזה ללא גז - תלוי. יש רכבים שאפשר, יש כאלה שזה קשה. אין תשובה חד משמעית.

2. מבחינת אמינות - כמו שאמר שלייקעס - פחות חיכוך = פחות בלאי. מצד אחד, כדי לשמר את הקלאץ' עדיף ללחוץ כמה שפחות על הגז כשהוא לא משולב עד הסוף. מצד שני, אם אתה נותן קצת גז, אתה יכול לשלב את ההילוך מהר יותר. מה יוצר פחות בלאי? אני מניח ששילוב שפוי בין השניים האלה. כלומר מעט גז ושילוב מהיר ככל האפשר (במידת ההיגיון כמובן). ההמלצה שלי היא כזו: דמיין שדוושת הגז ודוושת הקלאץ' יושבות ביחד על אותו בלון מים, כמו הכדורי עצבים האלה שמלאים בג'יפה, או לחלופין מחבר ביניהן חוט שעובר דרך ההגה[1]. כשאתה לוחץ על אחת מהן, השניה באופן טבעי נדחקת/נמשכת למעלה בקצב זהה, זאת לדעתי השיטה הכי נעימה, חסכונית, אמינה ונעימה לצאת מהמקום ולהעלות (לא להוריד) הילוכים אחרי נהיגה על הרבה מכוניות ידניות.

3. בבלימה, עדיף לא להוציא לניוטרל עד, כמו שאמר חן, הגעת לעצירה ויש מאחוריך מישהו. אני עוצר באותו הילוך בו אני נמצא באותו רגע, בשלב מסוים משלב לשלישי (אם אני בחמישי אז ישר, בלי מעבר דרך הרביעי), עם גז ביניים כדי להשוות סל"ד ולא לייצר בלימת מנוע חזקה ואגרסיבית מדי בהורדת ההילוך, עוצר בשלישי (כמובן אחרי שילוב הקלאץ' ברגע שהסל"ד ירד מתחת ל-1300-1500), מעביר לראשון, מחכה לראות שלא נכנסים בי מאחורה ואחרי זה מוציא לניוטרל.

[1]

1.jpg

Ford Focus estate ; Subaru XV

פורסם

מניסיון עם רכב שעשה אצלי עם קלאץ' מקורי 350.000 ק"מ:

מה שיוצר הכי פחות בלאי וגם סביר והגיוני ביום-יום זה שילוב קלאץ' בסל"ד מתון 1200-1300, פחות מזה אומנם פחות בלאי אבל נדרש שילוב איטי, יותר מזה - בלאי מיותר.

פורסם
דמיין שדוושת הגז ודוושת הקלאץ'[...]מחבר ביניהן חוט שעובר דרך ההגה. כשאתה לוחץ על אחת מהן, השניה באופן טבעי נדחקת/נמשכת למעלה בקצב זהה.

המחשה טובה! ככה תמיד מסבירים Trail braking. לא עלה בדעתי להשתמש בזה להסביר שילוב של גז ושחרור המצמד.

בבלימה, עדיף לא להוציא לניוטרל עד, כמו שאמר חן, הגעת לעצירה ויש מאחוריך מישהו.

אני מחכה שיעצרו שני מישהו-ים אבל אולי זה רק למיטבי לכת.

הייתי בטוח שהילוך M נועד בשביל עליות [Mountain]

פורסם
המחשה טובה! ככה תמיד מסבירים Trail braking. לא עלה בדעתי להשתמש בזה להסביר שילוב של גז ושחרור המצמד.

בדיוק משם הבאתי את ההמחשה - מהיחס בין הגה לדוושות לפני-בתוך-אחרי פניה.

פורסם

תודה רבה לכם חברים!

אהבתי את ההמחשה שלך ספייר, אבל את כל עניין הבלימה עדיין לא הצלחתי להבין ב 100 אחוז, היום היתה לי נסיעה דרך איילון דרום דרך כביש 4 של יותר מ 100 קילומטרים (אופטופיק קטן: בדיוק באותו הרגע כשעברתי באיילון היתה תאונה קשה מבחינת רכוש, פתאום מנסיעה שוטפת ומהירה כל התנועה האטה לכמעט אפס מה שדי הפתיע אותי והייתי צריך ללחוץ קצת חזק על הבלמים, כשהתקדמתי ראיתי רכב שכל הפרונט שלו נמעך כליל ושיושב על הנתיב, הנהג בן 27-30 רכן לתוכו מבחוץ ודיבר בטלפון, מבט מלא מבוכה, ובשוליים אישה שהחנתה את הג׳יפ הדי שלם באופן מפתיע שלה שבו הוא נכנס) וניסיתי לתרגל בלימה בצורה נכונה.

קודם כל הפסקתי עם ההרגל (הדי מטריח) של להוריד הילוכים כמו רובוט מ 5 ל 2 באופן רציף כמו שעשיתי עד עכשיו כשבלמתי. מה שכן לא הצלחתי להגיע למצב כמעט בכלל שבו הטורים מספיקים לרדת מתחת ל 1300 באופן טבעי בהילוך שבו אני נמצא מבלי שאשתמש בבלמים, הייתי חייב תמיד ללחוץ על הברקס גם אם בעדינות ומשם הורדת ההילוך מתבצעת באופן רגיל כי מן הסתם האטתי את המהירות ועם זה גם הסל״ד ירד.

בנוסף לא היה לי אינטואיטיבי לשים קצת גז בכל פעם שאני מוריד הילוך לקראת עצירה או פנייה, זה הרגיש לי סותר את הפעולה שאני עושה שזה להאט או לעצור, ומבחינת הרכב זה לא הרגיש שיש בעיה מבחינת הגיר, אין רעידות או כל דבר אחר וההילוך השתלב באופן טבעי, קצת לא ברור לי באילו סיטואציות זה קורה שאני נדרש לתת גז בהורדת הילוך.

יש לי גם שאלונת בונוס קטנה: כשהרכב כבוי ונמצא בהילוך לפני התנעה, אפשר להעביר לניוטרל מבלי ללחוץ על דוושת הקלאץ׳ אלא רק להזיז את הסטיק או שגם כשהרכב כבוי צריך ללחוץ על הקלאץ׳ אחרת זה מזיק?

פורסם

חסרה לך מעט הבנה תאורטית, אבל בעיקר תרגול ונסיון.

אני בעד שאלות ותשובות בהתכתבות בפורום, אבל לפעמים כדי לעלות ברמת תפעול רכב צריך לשבת לידך נהג מיומן יותר שיתן לך כמה טיפים, ותוכל להתאמן עליהם.

אתה צודק שמתן גז בעת שילוב הילוך נמוך יותר סותר את הרעיון של האטת הרכב, אבל המטרה שלו היא התאמה לפני ההצמדה בין מהירות המנוע לבין מהירות הגלגלים (בהינתן ההילוך המשולב). אם התאמת המהירות מושלמת, אז בעקרון אין צורך להשתהות בעת ההצמדה. אם לא נותנים גז, אז יש צורך בשהות ארוכה בנקודת ההצמדה, ששוחקת מאוד את המצמד.

כמובן מיד לאחר עזיבת הרגל מהמצמד מורידים את הרגל מהגז, כלומר לפני ההצמדה וגם ברגע ההצמדה אין בלימת מנוע ומיד לאחר ההצמדה ממשיכים בבלימת מנוע. כך המצמד (תאורטית) לא נשחק כלל. בניגוד למצב של זינוק מהמקום שבהכרח שוחק את המצמד.

פורסם

כן, נשמע שאתה צודק. דווקא יש לי ניסיון נהיגה בידני אבל תמיד עשיתי מה שלימדו אותי מבלי לחשוב יותר מדי, עכשיו אני רוצה באמת לעשות את הדברים נכון ולא מה שמורה ישראלי אמר לי לעשות לפני כמה שנים.

אני פשוט מנסה להבין לאור מה שאמרו לי פה איך בסיטואציה שבה נגיד אני מגיע לצומת במהירות של 90 קמ״ש ועוד מרחוק אני רואה רמזור אדום, האם אני מאט קצת עם הבלמים (כי אחרת לא ברור לי איך אפשר להספיק מבלי להגיע במהירות גבוהה מדי) ואז לוחץ על המצמד -> מוריד לשלישי -> נותן קצת גז בזמן שמשחרר טיפה את המצמד -> משחרר עוד את המצמד עד לנקודת השילוב בזמן שנותן עוד קצת גז -> משחרר את הרגל מהקלאץ׳ ונותן להילוך להשתלב -> מגיע לרמזור בשלישי, בולם עם קלאץ׳ לחוץ, מעביר לראשון אם יש מישהו מאחורי מוציא לניוטרל ומשחרר את הרגל מהקלאץ׳

מדוייק? זה לא יצור בלימת מנוע אגרסיבית מדי ולא יזיק לקלאץ כשאוריד את ההילוך בצורה הזו מ 5 ל 3?

פורסם
ואז לוחץ על המצמד -> מוריד לשלישי -> נותן קצת גז בזמן שמשחרר טיפה את המצמד -> משחרר עוד את המצמד עד לנקודת השילוב בזמן שנותן עוד קצת גז -> משחרר את הרגל מהקלאץ׳ ונותן להילוך להשתלב -> מגיע לרמזור בשלישי, בולם עם קלאץ׳ לחוץ, מעביר לראשון אם יש מישהו מאחורי מוציא לניוטרל ומשחרר את הרגל מהקלאץ׳

סימנתי באדום את הטעות שלך. את הגז (גז ביניים, ברגעים אלו ממש מתנהל שרשור ממש על זה) אתה נותן כשהקלאץ' לחוץ לגמרי. ואתה לא "נותן" (כלומר לוחץ) אלא בועט (כלומר נותן מכה ועוזב). כדי לסבך אותך עוד יותר, את הפעולה הזאת אתה צריך לעשות בזמן שדוושת הבלם לחוצה. כן כן. שלוש דוושות, שתי רגליים O_o

לטכניקה הזו קוראים 'עקב בצד אגודל' או באנגלית Heel and toe או Rev Matching כי העקב שלך לוחץ על הגז בזמן שהאגודל שלך מחזיק את הבלם וכי אתה "מתאים את הסל"ד (למהירות המנוע הרצויה בהילוך שאליו אתה עובר)". זו טכניקה שמגיעה מעולם הספורט המוטורי והיא לא באמת נחוצה בנהיגה מנהלתית. אני משתמש בה מדי פעם ואני יכול להעיד שהאפקט העיקרי שלה הוא גיחוך קליל על זה שהצלחתי והעברת הילוך קצת יותר חלקה, ששוב, פחות קריטית לעניינו כרגע.

כמו שאתה מבין, זה חתיכת סיבוך, אז הייתי מציע לך לפחות כרגע להימנע מלשלב את הטכניקה הזו בנהיגה היומיומית שלך.

מבחינת סדר פעולות:

רואה רמזור/פקק/תאונה/ניידת/פרה קדושה -> מתחיל להאט עם הבלמים בהילוך הנוכחי ->

אם אתה בהילוך רביעי/חמישי, כשהמנוע יורד ל-1200-1500 (בקירוב, אל תשב ותבהה בלוח שעונים) -> מוריד לשלישי -> המנוע יורד ל-1200-1500 סל"ד -> מכניס קלאץ' -> עוצר -> מסתכל במראה האחורית -> רואה שנעצר מאחוריך מישהו -> משלב לניוטרל.

אם אתה בהילוך שני/שלישי, המנוע יורד ל-1200-1500 סל"ד -> מכניס קלאץ' -> עוצר -> מסתכל במראה האחורית -> רואה שנעצר מאחוריך מישהו -> משלב לניוטרל.

במהלך כל התהליך הזה, אתה עם דוושת בלם לחוצה. זהו. לא צריך להסתבך מעבר לזה. אם וכאשר תתחיל לנהוג ספורטיבי/מתקדם/תביא את כל מה שנכתב כאן לכדי שלמות, תחזור ונשמח לחפור איתך למוות על טכניקות מתקדמות יותר. כרגע פשוט העמסה של יתר מידע רק תפגע בך ותעכב את תהליך הלימוד כי "תפסת מרובה".

פורסם
את הפעולה הזאת אתה צריך לעשות בזמן שדוושת הבלם לחוצה. כן כן. שלוש דוושות, שתי רגליים. לטכניקה הזו קוראים 'עקב בצד אגודל' או באנגלית Heel and toe.

מלבד, כמובן, בשילוב הילוך בסוף של האטה (ללא עצירה). במצב זה ניתן לבצע גז ביניים מסודר בלי עקב-אגודל.

רואה פניה חדה/עומס תנועה הנוסע לאיטו/קטע כביש אטי יותר -> מתחיל להאט עם הבלמים בהילוך הנוכחי -> מאט מתוך שאיפה להשלים את ההאטה לפני הפניה -> עובר לגז עדין -> מכניס לשני -> משחרר מצמד -> מאיץ דרך הפניה.

פורסם

ספייר, סיבכת אותו לגמרי.

כשיש לך גיר לא מסונכרן או סינכרון לא תקין, הילוכים שמשתלבים קשה - גז ביניים נותנים עם קלאץ' מחובר (הדוושה משוחררת), לצורך השוואת מהירויות בין גלגלי השניים בגיר. בין זה לבין נהיגה ספורטיבית אין קשר.

זה לא heel and toe, אלו שני דברים שונים.

פורסם

Heel-and-Toe זה פשוט גז ביניים שמתבצע תוך כדי שמאטים.

מבחינת מערכת העברת הכוח זו אותה פעולה בדיוק.

• תוכן חדש...