Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 4264 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם (נערך)

קיים בשוק מסנן מיקרוני מסוג 'מסנן עומק'. זהו מסנן נייר היושב בבית יצוק גדול יחסית, ויעודו סינון מאד מאד איכותי של שמן מנוע (ולא רק) להוצאת פיח, שבבים, חלקיקים זעירים וכדומה.

המסנן עובד כמסנן מקבילי (by pass) כלומר מזינים אליו שמן, ושמן זה מוחזר לאגן השמן לאחר סינונו.

אם ניתן 'לגנוב' קצת שמן ממשאבת המנוע הרגילה, מה טוב. אחרת צריך יהיה להשתמש באיזושהי משאבה קטנה (נניח חשמלית) שתסחרר שמן בנפרד.

מה שגרם לי להעלות את הנושא הוא התיאור של משפץ מנוע הרובר 10 שתאר את הצורך בשכבה עבה של מתכת לבנה בקסוות מיסבי גל הארכובה, כדי להכיל שבבי מתכת. בהעדר שכבת 'ספיגה' כזו השבבים לא יטבעו בתוך הקסוות וישרטו במהרה את צווארי גל הארכובה, תוך בריחת שמן והתמוטטות טריז השמן התומך בגל.

הקרב במסנן זה הוא בעל שטח סינון עצום, ואם מרכיבים על בית המסנן שעון לחץ, ניתן לדעת בוודאות אם הקרב עדיין תקין או שהוא כבר סתום מליכלוך ויש להחליפו. ניתן כמובן להתקין מד לחץ חשמלי עם נורית התרעה אבל גם השעון מתפקד היטב.

לדעתי מי שהשקיע כל כך הרבה בחידוש מנוע עתיק בטח יהנה כשהשמן במנוע שלו ישאר נקי ביותר באופן רציף.

רמת הסינון של השמן ביציאת המסנן טובה יותר מאשר שמן חדש הנקנה בחנות בגלל שיקולים כלכליים של יצרני השמנים ובגלל שהתקנים מאפשרים זאת.

ניסיון מצטבר בשימוש במסננים הללו בציוד כבד לעבודות עפר (גם לסינון הדלק, ותוך בקרה קפדנית על איכות מי הקירור ופעולת מסנן האויר) גרם להארכת חיי המנוע בין שיפוצים עוקבים פי 3 ויותר לעומת מנועים שלא נהנו מתנאים משופרים כאלה.

חומר למחשבה.

יוסי

עריכה אחרונה על ידי yosi05
פורסם

יופי של השקעה מצד הכותב, אבל הכתוב מתייחס לסינון מקובל ואני מדבר על מסנן חריג, למרות שהמומחה שלי טוען שיסודות סינון העומק בתעשייה התעופתית במלחמת העולם השנייה.

מסנן העומק מסוגל לעצור חלקיקים ברמת ה-1 מיקרון לעומת ה-15 מיקרון המצוטטים במאמר.

גם מבנה בית המסנן שונה לגמרי כי הסינון נעשה לאורך הקרב ולא רדיאלית.

הכניסה וגם היציאה ממוקמות בתחתית בית המסנן, והמבנה של בית המסנן הרבה יותר מסיבי, גוף ומכסה יצוקים מאלומיניום ולא חלקים מפח כבוש.

השאלה שראוי לשאול כעת, כשאיכות הסינון ידועה היא רגע, זה לא טוב מדי? הקרב הזה לא יסלק מתוך השמן את כל התוספים בהם השמן מועשר?

אם כן, בשמני מנוע מודרניים (דברי המומחה) התוספים - למעט חריג אחד - הם בגודל שלא עולה על 0.5 מיקרון, ואז אין בעיה.

החריג הוא התוסף מוליבדניום דו-סולפיד שהחלקיקים שלו בטווח של 3 מיקרון, ואכן נעצרים במסנן.

אז אם התוסף הזה נוכח בשמן (למשל בשמני רויאל פרפל שהצבע שלהם כשהם חדשים הוא שחור בגלל התוסף הזה) אין להרכיב כזה פילטר, אבל אם השמן איננו מכיל את התוסף המסוים הזה, הפילטר הזה מחולל פלאים.

הן בגלל גודל נקבוביות הקרב והן בגלל החומר ושטח הפנים העצום של הקרב הוא מסלק ביעילות בוצות, חלקיקים ואפילו מים מומסים (בדרך כלל שימושי במיוחד בסולר). אם המנוע של 'הענתיקה' נוסע מטר וחצי בחודש, מים מתעבים באגן השמן ובבית גל הארכובה ולא מספיקים להתאדות כי השמן יחסית קר, ואז זו תכונה חשובה.

ניתן היום בעלות לא גבוהה לשלוח דגימות שמן לבדיקה במעבדת שמנים (יש 2 בארץ ויש אופציה לשלוח למעבדה מתמחה ענקית בדרום אפריקה) ולקבל תוך ימים ספורים תשובה מפורטת הכוללת בין השאר התייחסות לכמות החלקיקים.

אז למי שרוצה להשתכנע, ניתן לשלוח דגימה משמן שעובד במנוע לפני הרכבת מסנן העומק, לנסוע עם אותו שמן נניח 2500 ק"מ נוספים ולשלוח שוב שמן לבדיקה.

יוסי

פורסם
תוכל לתת את הכתובות של המעבדות הנ"ל? אני מעוניין לדעת מה הרכב החלקיקים במנועים ששיפצתי.

קבל את מעבדת ICT בכפר סבא: http://www.ictlabs.com/

יש לי ניסיון מצוין של בדיקות שמנים ונוזלי שרות אחרים, שהם עשו לי במשך כמעט שני עשורים.

אורן

​מועדון סאאב ישראל - ברצף משנת 1983

משתי פעימות ועד לטורבו

[email protected]

פורסם (נערך)

קודם כל וכדי שלא יאמרו אחר כך אההה.

יש לי שותף, שבעסק השייך לו בלבד מייבא, מספק ואם צריך גם מתקין מערכות סינון עומק.

הוא בעל ניסיון של 6 שנים בנושא טריבולוגייה מהצד של שמנים, וחנך אותו גאון דרום אפריקני שהנהיג שיטות קפדניות של סינון שמן וסולר בדיזלים וגירים אוטומוטיביים כבדים, וכן טיפולים ותחזוקה מוקפדים של מערכות הצינון ויניקת האוויר.

הציוד שרת במכרות שהם מהסביבות החמורות ביותר מבחינת תנאי עבודה, והושגה הארכת חיים (שעות מנוע בין שיפוצים עוקבים) של פי 3 ועד פי 6 מהנורמה שהייתה מקובלת קודם.

גם היום הוא מנהל (ולא ארחיב) מהלך של התקנת מערכות סינון כאלה בשימושים אוטומוטיביים. בניסוי שכבר הסתיים הושגה הפחתה גדולה ברמות זיהום האוויר רק בגלל סינון הסולר והשמן אבל צריך להדגיש שאלה מנועים - אומנם מודרניים וממוחשבים - שאין להם מערכות בסגנון יורו 4/5/6.

למה אין מערכות כאלה בכל דיזל כבד, אל תשאלו אותי. כנראה שזה מאותה סיבה שרק חברת תובלה אחת (כך נדמה לי) משתמשת במערכות ניפוח צמיגים רציפה במשאיות שלה. אנשים שמרנים וקשה עד בלתי אפשרי להוביל שינויים, גם כשיש תוצאות מדהימות.

הוא טוען שמערכות סינון כאלה כמעט מבטלות את הצורך להחליף שמן מנוע.

זה לא שטח ההתמחות שלי אז הידע שלי בתחום יחסית מוגבל, אבל בהיותי מהנדס מכונות עם התמחות ברכב (לא תואר פורמלי, לא היה כזה בזמנו) אני יודע לשאול את השאלות הנכונות, לדוגמא ההסתייגות שרשמתי לגבי גודל חלקיקי המוליבדניום דו-סולפיד.

השטח שלי, (ככל שמישהו סקרן) הוא אנליזת רעידות. יש לי הסמכה בין לאומית בתחום וציוד יעודי, נייד ומתוחכם לנושא.

תופעות של רעידות, רזוננסים, התאבכויות, חוסר איזון ושאר מנגנונים שליליים הם בהחלט כוס התה שלי.

כדי שהקריאה תוקל, אענה לשאלות שהעליתם בתגובות נפרדות.

יוסי

פורסם
1 מיקרון ? איך הוא לא נסתם במהירות ? זה סינון רב-שלבי ?

כן, 1 מיקרון.

המסנן לא נסתם במהירות בגלל שטח הסינון העצום שלו.

גוף המסנן וכמובן גם אלמנט הסינון מיוצרים בלפחות 3 גדלים שאני מכיר.

אם המנוע גדול במיוחד או לשימושים אחרים ניתן להרכיב זוג מסננים לעבודה במקביל (לצורך סינון הסולר), אבל עד כה לא ראיתי שלצורך סינון השמן הוא נזקק לצרוף כזה, ואני מדבר על התקנה לה נחשפתי במנוע ענק, גדול בהרבה מהמקובל ברכב.

הסינון איננו רב שלבי אלא לאורכו של גליל (כלומר לגובה הגליל) העשוי מסרט נייר יעודי המגולגל באופן הדוק.

למסנן מיגבלות משלו. הוא לא סובל מפל לחץ גדול מדי כי אז נוצרות בו תעלות פנימיות ושמן מצליח לחלחל ללא סינון, ולכן חשוב להיות ער למפל הלחץ על פני הקרב. מפל הלחץ המופרז - כשהוא נוצר - מסמן שהקרב סתום ויש להחליפו, אבל גם אז בהיות הסינון מעקף בלבד לא קורה אסון.

יוסי

פורסם
תוכל לתת את הכתובות של המעבדות הנ"ל? אני מעוניין לדעת מה הרכב החלקיקים במנועים ששיפצתי.

מעבדה אחת כבר הוזכרה כאן. גם המומחה שלי ממליץ עליה, ולדבריו הם מקצוענים.

השנייה נמצאת בטכניון ולטעמו מומלצת פחות.

לגבי משלוח הדגימות לדרום אפריקה פנה בפרטי ואקשר אותך אל האיש. רק אזכיר שהמעבדה בחו"ל היא ענק עולמי ועתיר ניסיון.

ממליץ לך לבדוק עלות ומועד מתן התשובות.

כמו כן אני ממליץ לתת מכסימום פרטים על סוג השמן הנבדק (המקורי כמובן), תנאי העבודה, סביבת העבודה (סוג האבק האופף אם ידוע, אטמוספרה ימית וכדומה), חומר של קסוות המיסבים וכדומה. אם נעשה שימוש בחומרי אטימה העלולים לזלוג לשמן, רצוי לציין זאת. פרוט כזה יסייע מאד לקבל מידע מפורט.

חוץ מזה צריך לפרש את הממצאים, ורצוי שיהיה מישהו שיכול לבאר אותם במקרה של חוסר הבנה. זה לא שחור/לבן. הדו"ח מכיל פרוט רב ורצוי להתייעץ לפני משלוח הדגימה כדי לתאם ציפיות.

יוסי

פורסם

יוסי,

בג'יפ שלי פורד GPW מודל 1942, מותקן מסנן שמן טבול. האם יש אפשרות להכניס קרב איכותי יותר לתוך בית המסנן המקורי?

מנוע בצד ימין.jpgהתמונה להמחשה... :-)

תורת היחסות, מיוחסת לאלברט איינשטיין. ההסבר, שלי!

לפני שאתה עונה "חרא" לשאלה, מה שלומך, חשוב רגע מה זה "חרא", בשביל בן אדם שסובל מעצירות!

פורסם

דורון אחד הדברים שגיליתי מניסיון הוא שמנועים "טיפשים" אוהבים שמנים "טיפשים" ולא מסתדרים

טוב עם טכנולוגיה מודרנית.

ב-BMW שלי ניסיתי פעם שמן מודרני במקום שמן מינרלי חד דרגתי 40 והתוצאה הייתה צריכת שמן

שערורייתית.

חזרה לשמן הישן עשתה לו רק טוב.

המנוע שלך יגמע המון ק"מ בטיפול בסיסי וזול יחסית ואין צורך אמתי בכל הממבו ג'מבו הזה.

רוצה לשמור על המנוע, החלף שמן מבית טוב ופילטר כל חצי שנה, לפני הקיץ ולפני החורף.

תן למנוע להתחמם קצת לפני הנסיעה ועל תקרע אותו, ותראה מספרים בספידומטר שאפילו

המהנדסים שלו לא מכירים.

שכן שלי עם סובארו ישנה המנוע עם למעלה מחצי מיליון ק"מ ללא טיפול משמעותי פרט לתחזוקה

קפדנית ונכונה. - רן

פעם האופנועים היו מברזל והרוכבים מפלדה!

פורסם (נערך)
יוסי,

בג'יפ שלי פורד GPW מודל 1942, מותקן מסנן שמן טבול. האם יש אפשרות להכניס קרב איכותי יותר לתוך בית המסנן המקורי?

[ATTACH=CONFIG]401698[/ATTACH]התמונה להמחשה... :-)

קשה לי להאמין כי הרי הקרב צריך להתאים בדיוק לבית. במסנן העומק הקרב יושב ללא כל אטם בינו לבית ולכן אני מעריך שלא יתאים.

האטם היחידי מורכב בין המכסה של הבית לבית המסנן עצמו.

יוסי

פורסם (נערך)
דורון אחד הדברים שגיליתי מניסיון הוא שמנועים "טיפשים" לא מסתדרים טוב עם טכנולוגיה מודרנית.

המנוע שלך יגמע המון ק"מ בטיפול בסיסי וזול יחסית ואין צורך אמתי בכל הממבו ג'מבו הזה.

רוצה לשמור על המנוע, החלף שמן מבית טוב ופילטר כל חצי שנה, לפני הקיץ ולפני החורף.

תן למנוע להתחמם קצת לפני הנסיעה ואל תקרע אותו, ותראה מספרים בספידומטר שאפילו

המהנדסים שלו לא מכירים.

שכן שלי עם סובארו ישנה המנוע עם למעלה מחצי מיליון ק"מ ללא טיפול משמעותי פרט לתחזוקה

קפדנית ונכונה. - רן

רן, ערכתי את דבריך כדי שיתייחסו רק למה שתיארתי וכתבתי, כי לא התייחסתי לאיכות השמן בכלל, למעט אי היכולת להשתמש במסנן עומק כשמשתמשים בשמן המועשר במוליבדניום דו-סולפיד.

ממתי סינון איכותי הוא ממבו ג'מבו, והאם אתה מבין יותר ממעבדת זיהום אוויר מוסמכת שבדקה ותיעדה את זיהום אוויר לאחרונה? תמהני.

כדי שלא יקפוץ שוב מומחה מטעם עצמו אני אדגיש שוב שבמקרה שתארתי למעלה הסינון כלל גם סינון מלא של הסולר בכניסת המנוע.

אני האחרון שיחלוק על קביעתך שהחלפת שמן תכופה תורמת, וברכב הממעיט לנסוע אני מקיים זאת בעצמי (רכב הנוסע 4000 ק"מ בשנה ועובר החלפת שמן כל 6 חודשים למרות שהשמן שבשימוש הוא סינטטי מלא (אבל עשיר במוליבדניום דו-סולפיד ולכן נבצר ממני להרכיב במנוע מסנן עומק). לו יכולתי הייתי מחליף שמן מנוע כל כמה שנים ללא כל היסוס והטורח בהחלפות חצי שנתיות היה נחסך ממני.

אין כל דמיון בין הסובארו שאתה מזכיר ובוודאי נוסעת קילומטרז' נורמלי לשנה, ובין רכב עתיק הנינהג מעט ולמרחקים קצרים. במקרה כזה יהיה עיבוי מים בעוקה ובבית גל הארכובה כי בוודאי הרכב אינו מאוכסן באטמוספירה מבוקרת או מצויד בנשם המכיל סיליקה ג'ל.

יוסי

• תוכן חדש...