מאזדה RX-7
קודם כל, סרטון מלא עם הסבר והדגמה של אופן פעולת המנוע הרוטורי - זמין בלינק:
המאזדה RX-7 כמעט ולא ידועה בארץ ישראל. רק חובבי רכב משוגעים באמת, ידעו על מה מדובר. ועובדה – אפילו במפגש האחרון שבו באתי איתה, אנשים הגיעו בהתלהבות כאילו לא מדובר ביפנית מזדקנת, אלא מינימום בפרארי. אחד האנשים אפילו אמר 'בסוף המיאטה הזו מעניינת את כולם'. ומיד אחד אחר תיקן אותו 'זו לא מיאטה, זו RX-7.'
נכון, זו לא מיאטה. היא חולקת איתה סמל והתנהגות ספורטיבית, אבל שם הDNAהמשותף מסתיים. לrx-7 יש מתחת למכסה המנוע דבר גדול (או אולי קטן, באופן יחסי) שסוחף אחריו תגובות רבות: יהיה מי שיתלהבו ממנו, מי שיסלדו ממנו, מי שיבכו ממנו (מהתרגשות!) ומי שיפחדו ממנו, אבל אין ספק שאי אפשר להישאר אדישים אליו, למנוע וונקל, למנוע הרוטורי שמאפיין את הדגם הזה.
קצת היסטוריה על הדגם, ועל המנוע המדובר:
מנוע וונקל יוצר בגרמניה לפני קרוב ל80 שנים ונרשם כפטנט על ידי פליקס וונקל, ממציאו. בתחילה המנוע יוצר רק עבור חברת NSU, אך במהרה חברות נוספות אימצו את הפטנט וניסו לפתח אותו, ביניהן סיטרואן, סוזוקי ומרצדס, אבל רק חברה אחת המשיכה קצת מעבר לאבטיפוס הראשוני – מאזדה.
היצרנית היפנית הקטנה למעשה הייתה על סף סגירה בידי הממשל היפני, שרצה להשאיר רק חברות גדולות שיוכלו להתחרות בשוק האמריקאי. בחברת מאזדה עד היום נוהגים להיות יחודיים בנוף מבחינת הטכנולוגיה, וזה לא היה שונה בשנות ה-60. המהנדס הבכיר, קניצ'י ימאמוטו, החליט שביחד עם צוות של 47 מהנדסים הם יפתחו מנוע יחודי, שיקרוץ לקהל חובבי הרכב, ויכניס את החברה הקטנה לנישה הזו, עבור האנשים שלא רק מחפשים להגיע מא' לב', אלא גם רוצים ליהנות בדרך מהנהיגה. כך הושקה לה באמצע שנות ה-60 המאזדה קוסמו, הראשונה עם המנוע הרוטורי, אחריה הגיעו דגמים נוספים שהוצעו עם מנועי בוכנה ועם מנועי רוטורי, לבחירת הלקוחות.
הקשיים לא הסתיימו שם, שנות ה-70, משבר האנרגיה פורץ וישנה דרישה להפחית את צריכת הדלק ברכבים החדשים. כאן מצוין חיסרון משמעותי למנוע הרוטורי, שהיה לא חסכוני בדלק. במאזדה כמעט וזונחים את המנוע היחודי, אך ימאמוטו שוב מתעקש – אנחנו חייבים לשמור על היחודיות במאזדה, ועם התושיה הזו הוא מצליח ליצור מנוע חסכוני ויעיל יותר. המנוע הזה – 12A, הוצג לעולם במאזדה RX-7בשנת 1978.
ה RX-7 נכנסה מצד אחד לקטגוריה חזקה ועירנית, עם מתחרים ותיקים מאירופה - טריומף ספיטפייר, MGB, פיאט 124 ספיידר, ומהצד היפני הדאטסון 280Z והסופרה דור ראשון שהושקה באותה השנה. עם זאת, המאזדה לא רק שצוידה במנוע יחודי, אלא גם נכנסה בעיתוי הנכון – הטריומף והMG ירדו מפס הייצור ב1980, העת בה המאזדה נכנסה לשוק האמריקאי. הדאטסון מנגד הפכה לרכב יוקרתי וכבד יותר, מה שהפחית מערכה הספורטיבי, אך העלה את ערכה הכספי. והסופרה דור ראשון שהוצגה בשנים אלו – לא רק שלא הייתה מוצלחת כמו הדורות שבאו אחריה, אלא גם הייתה יקרה משמעותית מהמאזדה. למעשה, אפשר להגיד שהמאזדה נכנסה במשבצת של הדאטסון מהדור הראשון, כרכב ספורטיבי יפני, במחיר נוח. לא פלא אם כן, שהדור הראשון של ה RX-7היה הצלחה מסחררת, ומכר בסך הכל כחצי מיליון יחידות רק בחצי עשור, 60 אחוז מכלל המכירות של הדגם לאורך שלושת הדורות.
על אופן פעולתו של המנוע הרוטורי הסברתי בסרטון המלא, ואוכל לדבר עליו בהרחבה אם יהיה לכך ביקוש. מדובר בגדול במנוע שנפחו קטן משמעותית ממנוע בוכנתי מקביל – רק 1.1 ליטר, אך הספקו דומה להספק של מנוע 4 צילינדרים בנפח כפול (מאותה התקופה), קרי, קצת יותר מ100 כוחות סוס. בrx-7 המנוע יושב מאחורי הגלגלים הקדמיים, במיקום נמוך, כך שחלוקת המשקל קדימה-אחורה היא כמעט 50:50, ומרכז הכובד נמוך. המנוע הוא אורכי, ככל שמנוע רוטורי יכול להיות כזה, וההנעה אחורית (כמובן, אם היה למישהו ספק). משקל הרכב תודות למנוע זה נמוך ועומד על קצת יותר מטון.
בשנת 1981 הרכב עבר סוג של 'מתיחת פנים' עם מספר עדכונים. המשמעותיים שבהם היו בפגושים פחות מאסיביים, משקל נמוך יותר, ותיבת 5 הילוכים ידנית או 4 הילוכים אוטומטית. עדכון חשוב נוסף הוא רמת הגימור GSL, שהוסיפה דיפרנציאל מוגבל החלקה (לסרן החי, שיש ברכב הזה) ובלמי דיסק אחוריים. ב1983 נוספה רמת גימור גבוהה יותר GSL-SE (Sport Equipped) שהוסיפה מושבי עור וסלון בצבע אחיד, ברקסים גדולים יותר, והחשוב מכולם – מנוע 13B מוזרק, שהיה חזק בכ30 אחוזים, והמשיך גם לדור הבא של ה RX-7. גם בג'אנטים היו הבדלים בין הגרסאות השונות, אגב, מדובר ב13 אינץ', גודל ששותפה לו יונדאי אקסנט עד 2008.
כשנכנסים ל RX-7 מקבלים את פנינו לא מעט 'פינוקים' שלא חשבנו ששייכים לעידן ממנו הרכב הגיע – מראות וחלונות חשמל, מערכת שמע יחסית סטנדרטית, מזגן, מגב אחורי, מפשיר אדים וגם - בקרת שיוט. ישנם מספר מקומות אחסון, בתוך הדלתות, בתא הכפפות, במשענת היד, ומאחורי המושבים. אך אם תרצו לשתות – אין ברכב שום מקום ייעודי לבקבוק או כוס. דגם ה-GSLהגיע עם סאן רוף ידני (חלון זכוכית בדגם ה GSL-SE ) שאפשר לפרק עם לחיצה על 2 טאבים, ולאחסן בבגאז', כך שתהנו מחווית טרגה-טופ מלאה. את הבגאז' אגב, פותחים באמצעות כפתור על יד לוח השעונים, ומגיעים לחלק האחורי של הרכב כדי להרים – רק את השמשה, שמהווה את דלת הבגאז'. מאחר ומדובר ברכב דו-מושבי, נפח האחסון די גדול, עם זאת הגג המשתפל עקב צורת הקופה גורם לנפח להצטמצם. כיאה לשנות ה80, פנסי החזית כמובן מתרוממים החוצה מתוך מקום מסתורם, מה שנקרא POP UP. רוצים לחשוף אותם בלי להדליק את האורות עצמם? ישנו מתג בקונסולה המרכזית שיעשה את זה. עם זאת, בין כל האבזור, מאזדה לא הוסיפו הגה הידראולי, ובמקום מסרק הגה מודרני – ישנה תיבת הגה ארכאית, שכבדה במעט בתמרוני חניה, אבל אווהוו... העסק נהיה קל יותר ומתקשר כשהמהירות עולה!
ולשם כך התכנסנו כאן היום, לדבר על ההתנהגות. נכון, 105 כוחות סוס זה לא הרבה, זה אפילו קצת, גם לרכב ששוקל רק 1050 ק"ג. אבל... נתחיל מהמנוע, הוא לא מתבייש לטפס בסל"ד, הקו האדום שלו ב7000 סיבובים, וצפצוף חד יזכיר לכם שהגיע הזמן להעביר הילוך ולהפסיק להתעלל במסכן; בלעדיו לא הייתם שמים לב בכלל שהמנוע, גם בטווח כזה, לא מתאמץ. הכח מגיע באופן ליניארי חסר מאמץ. ידית ההילוכים נופלת בדיוק ליד, כמוה גם שלושת הדוושות, באופן שמאשר לנו שהמהנדסים היפנים, חשבו על הנהג טוב טוב כשתכננו את הרכב הזה. ההיגוי מדויק, אפשר לדעת איפה הגלגלים יהיו בכל רגע נתון, וגם אם הזנב הצליח לברוח באיזו לחיצה חזקה על הגז – קל להחזיר את הרכב לאיזון בגלל שילוב של חלוקת המשקל והאורך שלו. על כבישים משובשים הרכב על הצד הקשיח, במיוחד בחלקו האחורי, אך לא בשביל נוחות היפנית הזו נוצרה.
לסיכום, המאזדה RX-7 אינה מדוברת כמעט בעולם הרכב הישראלי, אך מדובר בפנינה אמיתית, ממנה קיימות יחידות בודדות בארץ (ומהדור הראשון כנראה שרק אחת). היא בעלת מנוע ייחודי, שלולא נוצר, מאזדה לא הייתה קיימת היום. הנדסת הרכב תוכננה כולה כדי להביא לנהג חווית נהיגה ספורטיבית מהנה ויציבה, אך עם זאת מדובר ברכב שיכול להיות פרקטי בהרכב של 2 נוסעים, עם אבזור נוחות שימושי ליום יום. כעת זה ברור מדוע הרכב הזה היווה הצלחה מסחררת כשיצא לשוק, וכיצד נתפס כמבוקש מאוד בקרב חובבי רכב ברחבי העולם, על פני שלושת דורותיו.
-
3
Recommended Comments
הצטרף לדיון
ניתן לפרסם הודעה כעת ולהירשם לאתר מאוחר יותר. במידה וכבר יש לך חשבון בפורום, התחבר כעת בכדי לפרסם באמצעות החשבון שלך.